Građani da budu obazirivi u zaduživanju

desk - 20. april 2010. u 08.39

Generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić ocenio je jutros da bi građani, bez obzira na olakšice koje će, kako se očekuje, usvojiti Monetarni odbor Narodne banke Srbije, trebalo da budu veoma obazrivi kada se zadužuju.

Upitan o uvođenju nove mere, prema kojoj bi građani uskoro mogli više da se zadužuju kod banaka, pri čemu bi rata umesto sadašnjih 30, iznosila 40 odsto od plate, Dugalić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izrazio uverenje da će olakšice biti usvojene.

Dugalić je međutim istakao da još nije poznato da li će se olakšice odnositi na devizne kredite i dodao da postoji predlog da se one odnose na dinarske kredite da bi se „potisnuo evro” i više koristili dinari.

On je istakao da je predloženo i da se građanima olakša korišćenje tekućih računa tako što dozvoljeni minus neće ući u kreditno zaduživanje i da je smisao takve mere da se poveća tražnja i prodaja na tržištu, ocenivši da su „naš problem standard i niske zarade”.

Monetarni odbor Narodne banke Srbije će, kako se očekuje, najverovatnije omogućiti veće opterećenje plate ratom za otplatu kredita sa dosadašnjih 30 na 40 odsto za one koji uzimaju kratkoročne kredite, odnosno sa 50 na 60 odsto kada su u pitanju stambeni krediti.

Centralna banka bi trebalo da ukine i tretiranje dozvoljenog minusa kao kredita, koji opterećuje zaradu ili penziju sa pet odsto. (Tanjug)

Komentari

Biznis

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Srećan Dan žena!

Svim posetiteljkama i pripadnicama lepšeg pola srećan 8. mart, Dan žena, želi ekipa SerbianCafe.com sajta! Pošaljite virtuel…

Ostale vesti