Za „predatora” 110 godina zatvora

desk - 16. jun 2012. u 03.03

Teksašanin Alen Stenford koji je prevario 21.000 investitora za sedam milijardi dolara, osuđen na 110 godina zatvora. Tužilaštvo tražilo kaznu od 200 godina zatvora nazivajući ga „nemilosrdnim predatorom”. Ostaje misterija kako je toliko godina izbegavao poreznike.

Alen Stenford iz Teksasa, koji je prevario 21.000 investitora za sedam milijardi dolara, osuđen je na 110 godina zatvora, ali je na sudu pokazao nimalo simpatije za žrtve. Stanford je kritikovao sve, a pre svega vladu da je koristila „gestapovske” metode i njegove kompanije odvela u stečaj.

Dvadeset godina Stanford je iz Karipske razvojne banke prodavao depozitne sertifikate, a naivni investitori iz 113 zemalja nisu prepoznali prevaru.

Bilo je tu svega, pranja novca, ometanja istrage, falsifikovanja, dok je s druge strane Stenford, jedan od najbogatijih Amerikanaca, uživao u luksuzu jahta, flota privatnih aviona i neizostavnih sponzorstava kriket turnira.

Finansijska imperija Alena Stenforda protezala se od SAD do Latinske Amerike i Kariba, a nakon hapšenja u junu 2009. godine, sve mu je zaplenjeno, pa nije imao ni za plaćanje advokata, koga mu je dodelio sud.

Na osnovu presude on mora da vrati novac, ali mu je od celokupne sume ostalo samo oko 330 miliona dolara pronađeno na raznim računima, koji ni izbliza ne mogu da pokriju sva dugovanja.

Stenford je optužio tužilaštvo za „gestapovsku” taktiku i tvrdio da su mu upropastili legitiman posao, iako nikad nije nikoga prevario.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 200 godina zatvora nazivajući ga „nemilosrdnim predatorom” koji je varao investitore samo da bi „zadovoljio svoju pohlepu i sujetu”.

Kada je Stenford proglašen krivim po 13 od 14 tačaka optužnice, tužioci su zahtevali maksimalnu kaznu od 230 godina zatvora od državnog javnog tužioca Dejvida Hitnera, dok su njegovi advokati zahtevali kaznu od 44 meseca zatvora, koja bi se umanjila za vreme koje je proveo u pritvoru od 2009. godine.

Inače, Stenford je odrastao u siromašnom teksaškom grad Meksiji, a posle neuspešnog posla sa teretanama, počeo je da se bavi finansijama. Osnovao je Stenford međunarodnu banku, a kako se vremenom posao razvijao kancelarije je iz Karakasa prebacio u Cirih.

Novac mu je doneo moć i bogatstvo i kako je izjavljivao na suđenju, bliskost sa porodicom Buš, a tokom predsedničkih kampanja dao je oko 1,8 miliona dolara za Demokratsku i Republikansku partiju.

Najveća misterija u celoj priči je kako je uspevao da izbegava zakon tako dugo, iako su američki ambasadori bili upozoreni da ne smeju da se slikaju sa Stenfordom i uspevali su u tome, tvrde izvori Vilikiksa.

Nakon što je shvatio da mu se carstvo ruši, pokušao je prvo da pobegne u Antigvu, a potom na Karibe, gde je vlasnik lokalnih novina i lanaca restorana.

Advokat Endru Stoltmen, stručnjak za finansijske prevare, rekao je da je presuda korektna i u skladu sa kaznom od 150 godina koju je dobio Bernard Medof za piramidalnu prevaru.

„Poreznici je trebalo da Stenforda uoče pre par godina, ali nisu uradili ništa sve dok nisu osetili pritisak koji se stvorio posle Medofovog slučaja”, objasnio je Stoltmen. (RTS)

Komentari

Biznis

Kostić: Prihvatiću Vučićevu ponudu

Vlasnik „MK grupe” Miodrag Kostić je potvrdio da će prihvatiti poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da pomogne u restrukturiranju nekog javnog preduzeća - gubitaša. Očekuje da to bude preduzeće…

Daleki istok „bliži” srpskim turistima

Od dolaska „Etihada” i drugih arapskih avio-prevoznika na srpsko tržište, cene aranžmana za Daleki istok i neke prekomorske destinacije niže su za 30 do 60 odsto. Čarter-saobraćaj prvi put nije…

Moskva ipak neće proterati Mekdonalds

Ruske vlasti ne nameravaju da zabrane rad američkom lancu restorana brze hrane „MekDonalds” (McDonald´s), izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Rusi odobrili uvoz naših mlečnih proizvoda

Ruski organ za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavio je danas kako je dozvolio uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija …

Ruske sankcije i automobilskoj industriji?

Nakon zabrane uvoza hrane sa zapada, Rusija razmatra da uvede sankcije i evropskim proizvođačima automobila. U ovom trenutku to bi za „Reno”, „Folksvagen”, „Ford” i „Škodu” značilo…

Gasprom: Priče o promeni trase preuranjene

Odgovorajući na spekulacije o promeni trase „Južnog toka”, iz „Gasproma” ističu da je rano da se govori o tome, jer su, kako kažu, razgovori o regulatornim pitanjima još u toku.

Rusi traže srpski sir

Izvoz u Rusiju jedinstvena je šansa koju Srbija mora da iskoristi, ali samo ako bude poštovala ruske visoke standarde i pravila, rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Brisel od kandidata očekuje da ne preuzmu mesto EU na ruskom tržištu

Evropska unija očekuje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao ni Brazil, Argentina, Urugvaj, Švajcarska i drugi ne iskoriste ruske uzvratne…

Soroš uložio pare u krah Vol strita

Svetski poznati berzanski špekulant milijarder Džordž Soroš, koji se svojevremeno proslavio time što je pogodio pad funte, sada se na berzi „kladi” u krah Volt strita.

Emirati osnivaju banku u Srbiji

Izvršni odbor Narodne banke Srbije dao je preliminarno odobrenje da se u Srbiji osnuje banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će kod nas poslovati pod imenom „Mirabank, akcionarsko društvo Beograd”,…

Zalihe gasa dovoljne za tri meseca

Rezerve gasa u Banatskom Dvoru u slučaju krize mogu da zadovolje potrebe stanovništva do tri meseca, izjavio je sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

Zvono za uzbunu u evrozoni

Nemačka, Francuska i Italija nisu uspele da ostvare privredni rast tokom proleća. Glavni uzroci negativnog kretanja mogu biti geopolitičke tenzije zbog ukrajinske i bliskoistočne krize. Nemačka tvrdi…

Nada za Železaru, tri ozbiljna investitora

Vlada će pokrenuti postupak privatizacije smederevske „Železare”. Premijer Aleksandar Vučić ističe da je rešavanje problema „Železare” prioritet, jer državu taj gubitaš mesečno košta…

Koje poslove niko neće?

Uprkos velikoj nezaposlenosti, neki poslodavci teško dolaze do radnika. Pojedina radna mesta ostaju upražnjena i više od godinu dana. Iako je najčešće reč o fizičkim poslovima, ponekad se za posao…

Prodaja 502 firme oglašena u Fajnenšenel tajmsu

Agencija za privatizaciju Srbije danas je objavila javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 srpska preduzeća, između ostalog i u „Fajnenšel tajms” …

Crnogorci i Hrvati na mukama zbog Rusije

Sankcije Rusiji, koje su uvele Crna Gora i Hrvatska, sada se tim zemljama vraćaju kao bumerang i nanose im veliku štetu, navodi se u komentaru „Glas Rusije”.

Rusi izabrali: Uvoziće hranu iz Srbije

Srbija je jedna od zemalja sa liste prioritetnih iz kojih će Rusija uvoziti poljoprivredne i prehrambene proizvode nakon što je dosadašnjim snabdevačima uvela sankcije.

Zašto SAD nadzire račune u Srbiji?

Poslednjih nedelja RTS-u se javilo više gledalaca sa žalbom da su im, prilikom otvaranja računa bilo za firmu ili fizičko lice, u bankama tražili da potpišu saglasnost da Poreska uprava SAD ima pravo…

Koliko je Evropa spremna za gasnu krizu

Posle najave ukrajinskog premijera da bi ta zemlja mogla da zaustavi tranzit ruskog gasa, zemlje uvoznice pune skladišta. Ministar Aleksandar Antić poručuje da resorno ministarstvo i Vlada prate situaciju…

Ruski embargo na uvoz - šansa za Srbiju?

Posle zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Poljske u Rusiju, očekuje se da izvoz srpske hrane u tu zemlju dostigne 300 miliona dolara. Sankcije koje je Rusija uvela nekim zemljama mogu da nam posluže…

Planovi za gradnju tunela između Rusije i Krima

Ruski milijarder i biznismen Genadij Timčenko, izjavio je danas da je spreman da izgradi železnički tunel ispod Kerčkog moreuza koji će povezati Krim i kontinentalni deo Rusije.

SAD i dalje najveća ekonomija, Kina u porastu

Sjedinjene države su i ove godine zadržale poziciju najveće svetske ekonomije sa BDP-om od 17,5 biliona dolara. Na drugom mestu je Kina, koja ima BDP od 10 biliona dolara.

Beko na čelu „Železnica Srbije”

Biznismen Milan Beko prihvatio je ponudu premijera Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje „Železnicama Srbije”, piše „Blic”.

Zarađivao 105.000 evra mesečno!

Najveću zaradu tokom prošle godine u Vojvodini ostvario je preduzetnik iz Novog Sada, čija su mesečna primanja bila 12,3 miliona dinara ili nešto više od 105.000 evra.

Putin: Rusija može sve da proizvede

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas od industrije oružja da brzo zaustavi uvoz, s obzirom da je Evropska unija izgleda spremna da Rusiji zavede zabranu prodaje oružja i tehnologije zbog…

Američka privredna zima zahvatila svet

Rast svetske privrede u ovoj godini biće 3,4 odsto. To je manje nego što se prognoziralo. Iz Međunarodnog monetarnog fonda objašnjavaju da su Amerika, Rusija, ali i zemlje u razvoju, usporile svet. …

Udovički: Promene ili „grčki scenario”

Srbiju čeka „grčki scenario”, ako ne napravi radikalne promene u svim sektorima do kraja godine, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Bugarski predsednik: Zaustavite Južni tok

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev pozvao je danas na obustavu svih aktivnosti vezanih za gasovod „Južni tok” u toj zemlji, dok se taj projekat ne uskladi s evropskim zakonodavstvom, javila je…

Norveška – zemlja bez keša do 2020. godine?

U Norveškoj se, trenutno, keš koristi u samo pet odsto transakcija, a vodeća norveška finansijska korporacija, Finans Norge, smatra da bi ta nordijska zemlja trebalo da iskoreni korišćenje…

Ubavka Mitić savetuje ministra finansija Kanade

Jedna od najbogatijih Kanađanki, Rebeka Mekdonald, rođena u Jugoslaviji kao Ubavka Mitić, jedna je od osam novih članova Ekonomskog saveta, objavio je prošle noći ministar finansija Džo Oliver.

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Sahranjen žandarm Stevan Sinđelić

Žandram Stevan Sinđelić koji je ubijen u Kopnenoj zoni bezbednosti, sahranjen je danas u selu Ruđevci, kod Kraljeva, u prisustvu više hiljada građana, članova porodice, prijatelja, i zvaničnika …

Ostale vesti