Za „predatora” 110 godina zatvora

desk - 16. jun 2012. u 03.03

Teksašanin Alen Stenford koji je prevario 21.000 investitora za sedam milijardi dolara, osuđen na 110 godina zatvora. Tužilaštvo tražilo kaznu od 200 godina zatvora nazivajući ga „nemilosrdnim predatorom”. Ostaje misterija kako je toliko godina izbegavao poreznike.

Alen Stenford iz Teksasa, koji je prevario 21.000 investitora za sedam milijardi dolara, osuđen je na 110 godina zatvora, ali je na sudu pokazao nimalo simpatije za žrtve. Stanford je kritikovao sve, a pre svega vladu da je koristila „gestapovske” metode i njegove kompanije odvela u stečaj.

Dvadeset godina Stanford je iz Karipske razvojne banke prodavao depozitne sertifikate, a naivni investitori iz 113 zemalja nisu prepoznali prevaru.

Bilo je tu svega, pranja novca, ometanja istrage, falsifikovanja, dok je s druge strane Stenford, jedan od najbogatijih Amerikanaca, uživao u luksuzu jahta, flota privatnih aviona i neizostavnih sponzorstava kriket turnira.

Finansijska imperija Alena Stenforda protezala se od SAD do Latinske Amerike i Kariba, a nakon hapšenja u junu 2009. godine, sve mu je zaplenjeno, pa nije imao ni za plaćanje advokata, koga mu je dodelio sud.

Na osnovu presude on mora da vrati novac, ali mu je od celokupne sume ostalo samo oko 330 miliona dolara pronađeno na raznim računima, koji ni izbliza ne mogu da pokriju sva dugovanja.

Stenford je optužio tužilaštvo za „gestapovsku” taktiku i tvrdio da su mu upropastili legitiman posao, iako nikad nije nikoga prevario.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 200 godina zatvora nazivajući ga „nemilosrdnim predatorom” koji je varao investitore samo da bi „zadovoljio svoju pohlepu i sujetu”.

Kada je Stenford proglašen krivim po 13 od 14 tačaka optužnice, tužioci su zahtevali maksimalnu kaznu od 230 godina zatvora od državnog javnog tužioca Dejvida Hitnera, dok su njegovi advokati zahtevali kaznu od 44 meseca zatvora, koja bi se umanjila za vreme koje je proveo u pritvoru od 2009. godine.

Inače, Stenford je odrastao u siromašnom teksaškom grad Meksiji, a posle neuspešnog posla sa teretanama, počeo je da se bavi finansijama. Osnovao je Stenford međunarodnu banku, a kako se vremenom posao razvijao kancelarije je iz Karakasa prebacio u Cirih.

Novac mu je doneo moć i bogatstvo i kako je izjavljivao na suđenju, bliskost sa porodicom Buš, a tokom predsedničkih kampanja dao je oko 1,8 miliona dolara za Demokratsku i Republikansku partiju.

Najveća misterija u celoj priči je kako je uspevao da izbegava zakon tako dugo, iako su američki ambasadori bili upozoreni da ne smeju da se slikaju sa Stenfordom i uspevali su u tome, tvrde izvori Vilikiksa.

Nakon što je shvatio da mu se carstvo ruši, pokušao je prvo da pobegne u Antigvu, a potom na Karibe, gde je vlasnik lokalnih novina i lanaca restorana.

Advokat Endru Stoltmen, stručnjak za finansijske prevare, rekao je da je presuda korektna i u skladu sa kaznom od 150 godina koju je dobio Bernard Medof za piramidalnu prevaru.

„Poreznici je trebalo da Stenforda uoče pre par godina, ali nisu uradili ništa sve dok nisu osetili pritisak koji se stvorio posle Medofovog slučaja”, objasnio je Stoltmen. (RTS)

Komentari

Biznis

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Srećan Dan žena!

Svim posetiteljkama i pripadnicama lepšeg pola srećan 8. mart, Dan žena, želi ekipa SerbianCafe.com sajta! Pošaljite virtuel…

Ostale vesti