Za „predatora” 110 godina zatvora

desk - 16. jun 2012. u 03.03

Teksašanin Alen Stenford koji je prevario 21.000 investitora za sedam milijardi dolara, osuđen na 110 godina zatvora. Tužilaštvo tražilo kaznu od 200 godina zatvora nazivajući ga „nemilosrdnim predatorom”. Ostaje misterija kako je toliko godina izbegavao poreznike.

Alen Stenford iz Teksasa, koji je prevario 21.000 investitora za sedam milijardi dolara, osuđen je na 110 godina zatvora, ali je na sudu pokazao nimalo simpatije za žrtve. Stanford je kritikovao sve, a pre svega vladu da je koristila „gestapovske” metode i njegove kompanije odvela u stečaj.

Dvadeset godina Stanford je iz Karipske razvojne banke prodavao depozitne sertifikate, a naivni investitori iz 113 zemalja nisu prepoznali prevaru.

Bilo je tu svega, pranja novca, ometanja istrage, falsifikovanja, dok je s druge strane Stenford, jedan od najbogatijih Amerikanaca, uživao u luksuzu jahta, flota privatnih aviona i neizostavnih sponzorstava kriket turnira.

Finansijska imperija Alena Stenforda protezala se od SAD do Latinske Amerike i Kariba, a nakon hapšenja u junu 2009. godine, sve mu je zaplenjeno, pa nije imao ni za plaćanje advokata, koga mu je dodelio sud.

Na osnovu presude on mora da vrati novac, ali mu je od celokupne sume ostalo samo oko 330 miliona dolara pronađeno na raznim računima, koji ni izbliza ne mogu da pokriju sva dugovanja.

Stenford je optužio tužilaštvo za „gestapovsku” taktiku i tvrdio da su mu upropastili legitiman posao, iako nikad nije nikoga prevario.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 200 godina zatvora nazivajući ga „nemilosrdnim predatorom” koji je varao investitore samo da bi „zadovoljio svoju pohlepu i sujetu”.

Kada je Stenford proglašen krivim po 13 od 14 tačaka optužnice, tužioci su zahtevali maksimalnu kaznu od 230 godina zatvora od državnog javnog tužioca Dejvida Hitnera, dok su njegovi advokati zahtevali kaznu od 44 meseca zatvora, koja bi se umanjila za vreme koje je proveo u pritvoru od 2009. godine.

Inače, Stenford je odrastao u siromašnom teksaškom grad Meksiji, a posle neuspešnog posla sa teretanama, počeo je da se bavi finansijama. Osnovao je Stenford međunarodnu banku, a kako se vremenom posao razvijao kancelarije je iz Karakasa prebacio u Cirih.

Novac mu je doneo moć i bogatstvo i kako je izjavljivao na suđenju, bliskost sa porodicom Buš, a tokom predsedničkih kampanja dao je oko 1,8 miliona dolara za Demokratsku i Republikansku partiju.

Najveća misterija u celoj priči je kako je uspevao da izbegava zakon tako dugo, iako su američki ambasadori bili upozoreni da ne smeju da se slikaju sa Stenfordom i uspevali su u tome, tvrde izvori Vilikiksa.

Nakon što je shvatio da mu se carstvo ruši, pokušao je prvo da pobegne u Antigvu, a potom na Karibe, gde je vlasnik lokalnih novina i lanaca restorana.

Advokat Endru Stoltmen, stručnjak za finansijske prevare, rekao je da je presuda korektna i u skladu sa kaznom od 150 godina koju je dobio Bernard Medof za piramidalnu prevaru.

„Poreznici je trebalo da Stenforda uoče pre par godina, ali nisu uradili ništa sve dok nisu osetili pritisak koji se stvorio posle Medofovog slučaja”, objasnio je Stoltmen. (RTS)

Komentari

Biznis

Beko na čelu „Železnica Srbije”

Biznismen Milan Beko prihvatio je ponudu premijera Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje „Železnicama Srbije”, piše „Blic”.

Zarađivao 105.000 evra mesečno!

Najveću zaradu tokom prošle godine u Vojvodini ostvario je preduzetnik iz Novog Sada, čija su mesečna primanja bila 12,3 miliona dinara ili nešto više od 105.000 evra.

Putin: Rusija može sve da proizvede

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas od industrije oružja da brzo zaustavi uvoz, s obzirom da je Evropska unija izgleda spremna da Rusiji zavede zabranu prodaje oružja i tehnologije zbog…

Američka privredna zima zahvatila svet

Rast svetske privrede u ovoj godini biće 3,4 odsto. To je manje nego što se prognoziralo. Iz Međunarodnog monetarnog fonda objašnjavaju da su Amerika, Rusija, ali i zemlje u razvoju, usporile svet. …

Udovički: Promene ili „grčki scenario”

Srbiju čeka „grčki scenario”, ako ne napravi radikalne promene u svim sektorima do kraja godine, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Bugarski predsednik: Zaustavite Južni tok

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev pozvao je danas na obustavu svih aktivnosti vezanih za gasovod „Južni tok” u toj zemlji, dok se taj projekat ne uskladi s evropskim zakonodavstvom, javila je…

Norveška – zemlja bez keša do 2020. godine?

U Norveškoj se, trenutno, keš koristi u samo pet odsto transakcija, a vodeća norveška finansijska korporacija, Finans Norge, smatra da bi ta nordijska zemlja trebalo da iskoreni korišćenje…

Ubavka Mitić savetuje ministra finansija Kanade

Jedna od najbogatijih Kanađanki, Rebeka Mekdonald, rođena u Jugoslaviji kao Ubavka Mitić, jedna je od osam novih članova Ekonomskog saveta, objavio je prošle noći ministar finansija Džo Oliver.

Strazbur: Srbija i Slovenija moraju da vrate štednju

Evropski sud u Strazburu doneo je pravosnažnu presudu po kojoj su Srbija i Slovenija odgovorne za vraćanje novca štedišama Invest banke i Ljubljanske banke. Prema presudi, građani će dobiti po 4.000…

Sindikati za sutra najavljuju generalni štrajk

Savez samostalnih sindikata Srbija i UGS Nezavisnost doneli su odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih u Srbiji 17. jula sa zahtevom da se iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o izmenama…

Italija podržava izgradnju „Južnog toka”

Italija, predsedavajuća Evropskoj uniji, pružila je punu podršku izgradnji gasovoda „Južni tok”. Tome se odlučno protive vlasti u Kijevu, koje smatraju da se tako zaobilazi i umanjuje značaj,…

Putin rekao „njet” za „fijat” iz Kragujevca

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne pristaje da Srbija bez carine u Rusiju izvozi „fijat”, nekoliko namirnica, a nastoje da izbegnu da za rudnu rentu daju više od tri odsto iako je kod njih 12 odsto …

Šta donosi „Južni tok”

Gas će „Južnim tokom” poteći po planu do kraja 2016. godine. Posebnom klauzulom u ugovoru zaštićeno je i učešće domaćih preduzeća kao podizvođača radova. Interesovanje je veliko.

NIS najuspešniji, „Srbijagas” najveći gubitaš

Kompanija NIS je sa ostvarenom dobiti od 52 milijarde dinara, najprofitabilnije preduzeće u 2013. godini, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Na listi gubitaša, „Srbijagas” ubedljivo…

„Centrogas” gradi „Južni tok” kroz Srbiju

Kompanija „Saut strim” zaključila je ugovor sa firmom „Centrogas” o izgradnji gasovoda „Južni tok” na teritoriji Srbije, saopštio je „Gasprom”.

Firma vredi 1,6 milijardi evra, a nema zaposlenih

Među pet firmi sa najvećim kapitalom u Srbiji u 2013. je i privredno društvo bez zaposlenih i bez ostvarenih prihoda, izjavila je u utorak registrator u Agenciji za privredne registre (APR) Ružica…

Rast cena hrane, usluga i prevoza

Natprosečan rast cena u maju, u rasponu od 0,2 do 6,1 odsto evidentiran je kod mesa, ribe, mleka, sira i jaja, voća i vina. Takođe, porasle su cene materijala za odeću, odevnih predmeta, obuće, usluga…

Dozvola Srbiji za direktan let u SAD

U drugoj polovini 2015. godine biće omogućeni letovi iz Beograda za Čikago, najavili su premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Majkl Kirbi.

Koja zanimanja su najperspektivnija?

U ovoj godini očekuje se da će u Srbiji biti otvoreno oko 70.000, a ugašeno 74.000 radnih mesta.

„Merkator” prodat „Agrokoru”

Slovenački trgovački lanac „Merkator” prodat je hrvatskom koncernu „Agrokor”, objavila je slovenačka agencija STA.

Evropi potrebni novi gasovodi

Zbog ukrajinske krize, „Gasprom” spreman da o sopstvenom trošku napuni evropska skladišta gasa. Stručnjaci iz Međunarodne agencije za energetiku upozoravaju da su Evropi potrebni novi gasovodi,…

Srbin zadužen 16 puta manje od Evropljanina

Građanin Srbije u proseku duguje 750 evra, što je oko 16 puta manje od proseka dugovanja po stanovniku u Evropskoj uniji i pet puta manje nego u Hrvatskoj, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka…

Preduzeća bez ijednog zaposlenog zarađuju milione evra

U Srbiji su 22 preduzeća bez ijednog zaposlenog prošle godine imala obrte sredstava veće od 4,4 miliona evra.

Sve manje posla za građevinare

Najveći problem srpskih građevinara je nedostatak posla. Zbog toga nestrpljivo čekaju veće radove na obnovi zemlje nakon katastrofalnih poslova, ali i najavljenu izgradnju jeftinih stanova.

Epidemija nezaposlenosti mladih u svetu

Generalni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR) Gaj Rajder izjavio je da su mladi ljudi suočeni sa krizom zapošljavanja bez presedana, te da je više od 74 miliona mladih širom sveta bez zaposlenja,…

Nastavljaju se radovi na „Južnom toku” u Bugarskoj

Rusija nije dobila nikakvo obaveštenje od Bugarske o suspenziji izgradnje gasovoda „Južni tok”, te se nastavlja provođenje planova za ovaj projekat.

Vučić: Nemci najavili 3.000 novih radnih mesta

Premijer Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa nemačkim privrednicima u Berlinu, da je jedna velika kompanija najavila otvaranje više od 3.000 novih radnih mesta u Srbiji do 2016.godine.

„Južni tok”, čeka se dogovor Brisela i Moskve

Evropska unija pozdravlja odluku Bugarske da suspenduje radove na gasovodu „Južni tok”. S druge strane, Moskva čeka razjašnjenje, jer iz Sofije nisu dobili ništa zvanično. Iz Vlade Srbije poručuju…

Mihailović: Srbija mora da odloži gradnju „Južnog toka”

Moraćemo da odložimo početak gradnje „Južnog toka”, poručila je Zorana Mihajlović nakon odluke Bugarske da na zahtev Evropske komisije suspenduje radove na izgradnji tog gasovoda.

Bugarska suspendovala radove na Južnom toku

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopštio je danas bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

Prethodni članciNoviji članci

Vesti

Beko na čelu „Železnica Srbije”

Biznismen Milan Beko prihvatio je ponudu premijera Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje „Železnicama Srbije”, piše „Blic”.

Ostale vesti