Moja lisnata pogača

Datum objavljivanja: 26. feb. 2013. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Srpska


Pomoravka

Uvećaj

Težina pripreme

hard

Komplikovano

Vreme pripreme

20 minuta

Ukupno vreme

3 sata

Uvod

Danas idemo u goste kod naših dragih prijatelja i red je pomoći prijateljici…. moj zadatak je bio da umesim hleb…izbor je pao na ovu pogaču, davno želim da je isprobam, a svi vi znate koliko ja volim testa (mora da sam u nekom u drugom životu bila pekarka) a do pre 3-4 godine, dok nisam počela da se družim sa vama, hleb nikada nisam umesila. Dok je mama bila živa ona je obično mesila hleb…. ja sam bila degustar, sada ja mesim hleb a muž je degustator.


Sastojci

Sastojci za testo:
12 gsuvog kvasca
1 kašičicasoli
1 kašikabrašna
700 gbrašna za hleb
200 gkisele pavlake
250 mlmlaćenice (buttermilk, jogurt)
2žumanceta
50 mlotopljenog putera
Za premazivanje testa :
150 gputera
1jaje (ili samo žumance sa kašikom mleka)
susam, curoket

Priprema

1

Zagrejati mlaćenicu i dodati kvasac, kašičicu šećera, kašiku brašna i sve to sjediniti. Ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

2

Izmeriti brašno i prosejati u posudu za mešenje, dodati so, podignuti kvasac, kiselu pavlaku, blago umućena žumanca i otopljen puter. Sve to sjediniti rukom dok ne počne testo da se odvaja od stranica posude. Isipati na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko i elastično testo. (Testo je na mekšoj strani, ako se testo lepi dodavati, po malo, još kašiku dve brašna)

3

Oblikovati u loptu, vratiti nazad u posudu gde ste zamesili i premazati testo uljem. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se količina udvostruči.

4

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i premesiti ga. Podeliti na 7 jufkica i svaku jufkicu ponovo premesiti, ostaviti na stranu, prekriti najlonom i pustiti desetak min. da se testo odmori.

5

Svaku jufkicu rastanjiti oklagijom na veličinu malog plitkog tanjira i premazati sa puterom, koji ne trebate rastopiti već prstima kidati komadiće i razmazati vrlo blago preko testa. Neka ostanu komadići putera.

6

Svaku sledeću jufkicu koju rastanjite prvo prebacite preko prethodno namazane, blago podviti krajeve svuda okolo jufkice pa tek onda je premazivati puterom.

7

Kada ste završili sa jufkicama, oblikovati loptu od premazanih jufkica, malo spljoštiti rukom odozgo, zaviti u najlon i staviti u frižider pola sata.

8

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo što više možete, ali budite pažljivi da vam puter ne izađe iz testa. Krug bude poprilično veliki (nisam merila prečnik). Na sredini testa iseći dve lente po dužini (pogledajte sliku) i preseći ih na pola po celoj sredini testa. Premazati testo sa malo otopljenog putera. Lente uviti u rolate i staviti na sredinu tepsije, veličine 28 cm prečnika, koju ste podmazali.

9

Preostale 4 četvrtine testa iseći na trouglove, pazite da vam trouglovi budu podjednake veličine (moji nisu i tek sam kasnije videla da sam trebala paziti da budu isti, jer su lepši, mada ni moja pogača nije bila loša na izgled).

10

Svaki trougao uvijati tako da idete po ivici testa, mada u receptu koji sam videla na netu kaže uviti testo u veće kifle i preseći svaku kiflu na pola. Sledeći put ću isprobati i na taj način pa ću videti koji je lakši.

11

Ređati uvijene trouglove oko uvijenih rolata, koji su na sredini tepsije, širu, tupu stranu trougla staviti do ivice tepsije. Kada ste završili sa ređanjem trouglova, pokriti najlonom i ostaviti oko pola sata da još malo naraste.

12

Za to vreme zagrejte rernu na 180°C (ili na kojoj temperaturi vi pečete hleb).

13

Naraslo testo premazati celim jajetom koje ćete umutiti sa kašikom mleka, a možete i samo belancetom, preostalim od testa (dovoljno je jedno belance, koje ćete blago umutiti viljuškom). Posuti cureketom rolate u sredini, a susamom preostale kiflice ili sve susamom.

14

Peći u prethodno zagrejanoj rerni (ja sam stavila odmah kad sam uključila rernu, što znači da je bila hladna) prvih desetak min. na ovu temperaturu, a posle smanjiti na 160°C (ili kako već vaša rerna peče, ja sam malo kasno smanjila temperaturu, zato mi je više pečenija nego što bih ja volela). Po potrebi, ako previše rumeni, prekriti pek papirom.

15

Pečenu pogaču staviti na žicu, u tepsiji, da se prohladi pa tek onda poslužiti.

16

Idealna je za predjela sa mezeom ili kao hleb, uz ručak.

17

Veoma je važno da vam svi sastojci budu sobne temperature, osim mlaćenice, koju zagrevate i puter da vam bude samo malo omekšan


Članovi kojima se dopada recept

  • tatjana
  • srem54
  • branalkc
  • Danijela83
  • biba1
  • sarajevo
  • abetarja
  • terra
  • goga1505
  • bakica
  • banjalucanka
  • appassionata
  • antologia
  • Jelena76
  • ginica
  • tifran
  • sarajevo59

Komentari

Liketa007 - 26. feb. 2013.
Prelepo izgleda, mogu samo da zamislim kako je mirisala kuća!

Pomoravka - 26. feb. 2013.
Hvala Liketa...bilo je posla oko nje, ali zato je fantastičnog izgleda i ukusa.

kopiR - 26. feb. 2013.
Lepa pogaca. Kada bolje pogledam vidim da je slicna mojoj:

http://www1.serbiancafe.com/eng/kuvar/recipe/9/1009/pogaca-kifle

Pozdrav!

Pomoravka - 26. feb. 2013.
KopiR super je i tvoja pogača, ja je pre nisam videla, mada testo nije isto, postupak je sličan...Pozdravljam te.

Krol - 27. feb. 2013.
Pomoravka, divna ti je pogaca. Obožavam testa i uvek se obradujem kad naidjem na nekoga ko je kreativan i uvek drugačiji.
pozz

elektra4- - 27. feb. 2013.
Vi ste zene vredne i pedantne i svaka kuca bi vas trebala imati :)

pravopis - 27. feb. 2013.
kopiR, najblaze receno, postaje veoma interesantno koliko sve vise recepata "lici ili je vrlo slican - eto, bas, nekako, kao neki vas" ...
Ova pogaca je poznata odavno - mada, svako podsecanje na istu (sa neznatnim izmenama) - ne skodi - kao sto ni Vama ne bi skodilo malo skromnosti - dobro kuvate, hvala na receptima, trudite se - ali.......

mrva29 - 4. mar. 2013.
Pogaca je fenomenalna.Tvoji prijatelji mozda nisu svesni kako imaju divnu prijateljicu.Topli pozdrav salje tebi i tvojim prijatelima.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…