Pita od kiselog testa

Datum objavljivanja: 20. nov. 2015. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Srpska


Pomoravka

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

3 sata

Ukupno vreme

3 sata

Uvod

Ovu pitu sam prvi put jela kod prijateljice pre 16 godina i oduševila se ukusom. Nije me nikad interesovalo da naučim da je umesim, smatrala sam tu je moja prijateljica, mesiće je ona. .. dok nisam shvatila, neće ona još dugo moći ovo da radi zbog godina. Vreme je da neko iz našeg društva nauči, da se ovako fin recept ne izgubi zauvek. Sve moje drugarice i prijateljice znaju koliko je ova pita dobra i sa koliko smo je slasti jeli, svake godine je krasila našu slavsku trpezu i ta tradicija će se nastaviti. Od srca ti hvala, draga moja prijateljice, za svu dobrotu i ljubav koju si mi poklonila i što si mi bila prijatelj i savetnik onda, kada mi je prijatelj zaista bio potreban.


Sastojci

Podkvas:
125 mltoplog mleka
7 gsuvog kvasca
3 kašičicešećera
Za testo:
500 gsvenamenskog brašna
1 kašičicasoli
1umućeno jaje
50 gotopljenog putera
125 mlmlakog mleka
10 mlulje za premazivanje jufki
Premaz za jufke:
200 gmasti
1 kašikabrašna
1jaje
Za punjenje:
250 gkravljeg sira ili po ukusu

Priprema

1

Zagrejati mleko i dodati suvi kvasac i šećer, sve dobro promešati i ostaviti na stranu da se podigne.

2

U posebnu posudu staviti brašno i so i promešati, napraviti udubljenje na sredini.

3

Otopiti puter i viljuškom umutiti jaje, sipati u udubljenje omekšali puter, nadošli kvasac, umućeno jaje i ostatak toplog mleka.

4

Zamesiti testo i isipati na radnu površinu i mesiti ga dok se na testu ne pojave mehuri. Po potrebi dodati brašno da dobijete meko i glatko testo.

5

Vratiti testo u posudu, premazati ga uljem, pokriti providnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.

6

Udvostručeno testo iseći na 4 dela. Svaki deo od ugla počnite da uvijate u rolat kako ga uvijate tako vucite testo na dole, stalno ga motajući (to su male rolnice) koje ćete na kraju napraviti u loptice, tako što ćete ih još jednom premesiti.

7

Sve 4 loptice staviti na tepsiju, koju ste postavili sa papirom za pečenje, premazati ih uljem, pokriti providnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se udvostruče.

8

Dok testo ponovo raste, napraviti premaz za kore.

9

200 g masti (ja sam koristila biljnu mast), koja je stajala na sobnoj temperaturi umutiti sa jajetom i jednom kašikom brašna i ostaviti na stranu.

10

Narasle loptice razvući na veličinu plitkog tanjira, svaku drugu premazati polovinom smese, (ostaviti malo da premažete zavijene jufke) preklopiti onom drugom, nenamazanom i svuda okolo, prstima pritiskajući, "zatvorite" ih.

11

Rukama (ne šakama, nego podlakticama), razvući koru, kao što rade picu ili oklagijom rastanjiti što više možete, može da se desi i da puknu, ne sekirajte se, to će motanjem da se pokrije, u pravougaonik.

12

Na obe duže strane jufke stavite sir, onoliko koliko volite da ima sira, ja u ovu pitu ne volim da ima previše sira, po celoj dužini.

13

Rukama uvijajte jufku, ali prilikom uvijanja vucite je prema vama, tako do pola, pa isto tako i sa onom drugom stranom.

14

Preseći je na pola i svaku polovinu staviti u vatrostalnu, podmazanu posudu u obliku slova U, ali suprotnih strana, jedno slovo U gore, jedno da je dole po dužini. Posuda je velićine 20 cm X 30 cm. Ovo takođe možete staviti sve u jednu tepsiju, ako imate veću, onda ih stavite cele po dužini.

15

Gotovu pitu premažite sa malo namaza, koji ste ostavili kad ste premazivali kore, pokriti je ponovo providnom folijom i ostaviti je da se "odmori" oko pola sata, ona će ponovo početi da raste.

16

Ukljućite rernu na 175°C i odmah stavite pitu unutra, peći je oko 45 min. ili dok fino ne porumeni, prohladiti je i poslužiti

17

Ovu pitu, napravljenu, možete zamrznuti, kad hoćete da je pečete, izvaditi uveče, staviti u frižider da se odmrzne, pa peći kao pod brojem 9.

18

Pita po sastojcima izgleda kao i mnoge druge pite, ali ukus joj je fenomenalan, spoljna korica je hrskava a unutrašnjost se topi u ustima.

19

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • SasaGurman
  • nidza011
  • milimi
  • bezimena
  • californication
  • mikica10
  • sunny89
  • vibi
  • bakica
  • abetarja
  • s481911p
  • sarajevo59
  • opera
  • SweetTooth
  • appassionata

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…