Venac od jabuka i oraha

Datum objavljivanja: 14. feb. 2014. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Kanadska


Pomoravka

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

30 minuta

Ukupno vreme

2 sata

Uvod

Srećan vam dan zaljubljenih. .. kod nas se taj dan nešto posebno ne slavi jer mi verujemo da svaki dan treba biti Valentine dan a ne samo jedan dan u godini. Skoro sam pravila nešto na ovu temu sa čokoladom (nutela) mi nismo veliki ljubitelji čokolade i tako je nastao ovaj recept, koji ću ja da posvetim svom dragom suprugu.


Sastojci

Sastojjci za testo
350 guniverzalnog brašna + kašika. dve za doradu testa
40 gputera za kolače
50 gpirea od jabuka
180 mlmleka
5 gsuvog kvasca
1 kašičicavanile ili 1 kesica vanilinog šećera
75 gsuvog grožđa
prstohvatsoli
2jajeta
40 gšećera
Sastojci za fil:
3velike izrendane jabuke
100 gseckanih oraha ili po ukusu
kašikagriza
nekoliko kašikašećera
kašičicacimeta
i još:
umućeno jaje

Priprema

1

Brašno i so prosejati, puter otopiti na tihoj temperaturi i dodati mleko i zagrejati vrlo malo da bude mlako, dodati kvasac i ostaviti na stranu.

2

Mikserom umutiti jaja i šećer, dodati pire od jabuka, (ako nemate pire od jabuka onda staviti 80 g putera) vanilu i toplo mleko sa kvascem i umutiti sve zajedno. ... promeniti nastavke u spiralne i polako dodavati brašno, kad je svo brašno utrošeno, dodati suvo grožđe i mutiti mikserom dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od stranica posude. Izručiti testo na radnu površinu i ako se lepi za ruke, dodavati po vrlo malo brašna samo dotle dok ne dobijete meko testo, koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja svuda okolo, pokriti sa najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

3

Dok testo raste, očistiti jabuke i izrendati na krupnu stranu. Možete ih preliti sa malo limunovog soka (ja sam moje jabuke rendala tek kad sam razvukla testo, nisam htela da mi promene boju)

4

Uduplano testo istresti na radnu površinu i ako vam se testo lepi za radnu površinu, vrlo blago pobrašniti je i rastanjiti testo u oko pola cm ili malo manje. Izrendane jabuke ocediti od viška tečnosti (ako su jabuke na suvljoj strani ne cediti ih mnogo), posuti jabuke svuda po testu, preko jabuka staviti svuda po njima griz, posuti sa seckanim orasima, šećerom i cimetom. (moje jabuke su bile jako slatke, ja sam stavila samo jednu kašiku šećera jer mi ne volimo preslatko)

5

Početi sa duže strane testa da uvijate u rolat i kad ste zavili do kraja prstima zatvorite krajeve da vam fil ne izlazi i nežna sa vašim rukama malo rastegnuti rolat i valjati po radnoj površini da vam svuda bude jednaka debljina rolata.

6

Pleh od pećnice prekriti sa papirom za pečenje, preneti rolat i uviti ga u krug (ako vam je lakše papir za pečenje stavite na radnu površinu tu zaviti rolat u krug i prstima sjediniti krajeve da izgleda da je iz jednog dela) i onda, zajedno sa papirom, preneti na pleh.

7

Makazama zaseći polovinu testa svakih 5 cm dok ne završite celi krug.

8

Ponovo pokriti testo sa najlonom i ostaviti pola sata na toplom mestu da testo još jednom naraste. Umutiti jaje i premazati testo sa njim. Zagrejati rernu na 175°C i peći kolač oko pola sata do 40 min.ili dok vam lepo ne porumeni.

9

Prohladiti, iseći na parčiće i poslužiti.

10

Ovaj kolač možete pripremiti deci za doručak uz čašu toplog mleka.

11

Prijatno!!!!!


Članovi kojima se dopada recept

  • minniemitic
  • sarajevo
  • antologia
  • banjalucanka
  • kojipas

Komentari

banjalucanka - 14. feb. 2014.
Protekli vikend smo se sladili tvojim najboljim cimet rolnicama i baš sam mislila kako te dugo nema na ovim stranicama! Ovaj recept ću isprobati koliko sutra! Fotografije su ti prekrasne! Veliki pozdrav!

Pomoravka - 14. feb. 2014.
Hvala ti puno draga moja...retko svraćam ovde ali kad svratim obavezno pogledam šta ima novo. Topli pozdrav.

flute - 14. feb. 2014.
Divno, kao i uvek. Hvala Pomoravka.

Pomoravka - 16. feb. 2014.
Hvala flute

Pipidugacarapa - 17. feb. 2014.
Divan kolac Pomoravka, uzivala sam praveci ga i u slast smo ga pojeli.

banjalucanka - 17. feb. 2014.
Kolač je napravljen i pojeden. Odličan. Bila sam u gužvi, pa nisam uspjela slikati. Tijesto se divno radilo, samo sam dodala malo brašna. Obavezno ću isprobati i onu drugu verziju, vidjela sam recepti i baš mi se sviđa (inače smo svi veliki čokoljupci :) ) Šaljem ti veliki pozdrav!

Pomoravka - 17. feb. 2014.
Pipidugačarapa i banjalučanka, od srca vam hvala i drago mi je da ste isprobale ovu lepu pitu..kad sam je napravila moj ju je muž u roku od jednog posle podne pojeo.Topli pozdrav za obe.

bruna - 19. feb. 2014.
Divan kolaq Pomoravka, ti ne samo da radish dobre kolaqe veq ih radish sa puno ljubavi. Imam jedno pitanje da li mozhe ovaj kolaq da se uradi sa lisnatom testo poshto imam u friz dve pakovanje, i ako mozhe koliko da bude testo poshto imam pakovanje od 500gr.Pozdravljam te i imaj lep dan. Bruna.

Pomoravka - 19. feb. 2014.
Sigurna sam da može i sa lisnatim testom i iskoristi celo pekovanje od 500 g i molim te javi mi kako je ispalo jer ja nisam nikada pravila sa lisnatim testom ovu pitu. Od srca ti hvala i topli pozdrav.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…