Pita sa pljeskavicom

Date: Jan 20, 2011. | Category: Appetizers | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Ingredients

Za koru:
250 gbrašna
1jaje
2 kašikemaslinovog ulja
1 kašikasirćeta
so (na vrh noža)
9 kašikahladne vode (pune)
Za pljeskavicu:
250 gmlevenog mesa (mešanog)
1 glavicacrnog luka
1ljuta papričica
so, biber (po ukusu)
Ostali materijal:
2pečena krompira (veća)
250 gpečurke
2kuvana jaja
200 gkukuruza (kuvan)
1/2 kgajvara
200 gkačkavalja (izrendisanog)
1 kašikaiseckanog peršuna
1 kašikaiseckane nane
1-2 češnjabelog luka
so, biber
maslinovo ulje
1žumance

Method

1

Prosejanom brašnu dodati so, umućeno jaje, ulje, sirće, vodu i 15 min. mesiti testo. Podeliti testo na dva dela, staviti na dasku posutu brašnom, premazati s malo ulja i ostaviti na sobnoj temperaturi 20 min. da stoji. Svaki deo razviti u koru, izrezati dva kvadrata 30x30 cm, a ostalo testo (koje ostane posle rezanja kvadrata) ostaviti sa strane. Jedan kvadrat staviti u pleh (podmazan uljem), premazati dno uljem, a stranice vodom. Preko naneti drugi kvadrat, tako da se na površini dobiju 8 trouglova od testa.

2

Stranice pritisnuti malo rukom i postaviti pripremljenu pljeskavicu. Premazati uljem pomešanim ispresovanim belim lukom, pa naneti pečen, oljušten, viljuškom izmrvljen (krupnije) krompir pomešan sa ½ izrendisanog kačkavalja, peršunom i nanom. Masi dodati so i biber po ukusu, a preko nje poređati izrezana kuvana jaja.

3

Preko jaja poređati izdinstane pečurke (cediti ulje). Pečurke posuti kukuruzom, zatim naneti ajvar i posuti ostatkom kačkavalja.

4

Ostatak testa izrezati na tračiće i unakrsno prebaciti preko nanetih sastojaka. Krajeve testa (trouglove) prebaciti prema redini, svaku stranisu koja se dodiruje, premazati vodom i 2-3 cm svaki trougao vratiti nazad (zavrnuti). Premazati umućenim žumancem pomešanim sa 3-4 kapi mlake vode, izbosti viljuškom na nekoliko mesta i staviti da se peče. Peći na 200°C stepeni 15 min., smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 15-20 min. što zavisi do šporeta. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, hladnom vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se 10 min. u plehu hladi. Izvaditi iz pleha, seći i služiti uz kiselo mleko, jogurt itd.

5

P. S. Meso za pljeskavicu samleti dva puta, a pripremiti je dan ranije i ostaviti u frižider da stoji. Mesno testo staviti na dasku posutu brašnom, poklopiti providnom folijom i razviti je veličine pleha. Gore navedeni sastojci su za pleh R =26 cm.


People who like this recipe

  • bakica

Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…