Slani kolač

Date: Jan 20, 2011. | Category: Appetizers | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Ingredients

Za testo:
½ kgbrašna
250 mlvode
1 kašikasirća
1 čajna kašičicasoli
350 gmargarina
3 kašikebrašna
Fil:
100 gdimljene slanine
200 gšunke
100 gkačkavalja (izrendisanog)
3 kom.jaja
100 gmladog sira
250 mlslatke pavlake
50 gbutera
100 mlmleka
2 kašikebrašna
1 kašikaperšuna (iseckanog)
so, biber (po ukusu)
ulje
Ostali materijal:
kuvana jaja
vlasac
krem sir
kisela pavlaka

Method

1

Prosejanom brašnu dodati, so, sirće, hladnu vodu i zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 min. da stoji. Za to vreme umutiti margarin i brašno, oblikovati pravougaonik tzv. ciglu i staviti u frižider (15 min). Testo razviti debljine 1 cm i na jednu polovinu naneti pripremljen margarin. Poklopiti drugom polovinom, malo pritisnuti i razviti debljine 1,2-1,5 cm. Testo uviti u foliju i 20 min. ostaviti u frižider da stoji.

2

Izvaditi iz frižidera, razviti koru debljine 1 cm, preklopiti kao knjigu i ponevo vratiti u frižider 20 min. Postupak ponoviti još jednom na isti način.

3

Razviti koru okruglog oblia, debljine 0,5 cm i naneti u tepsiju podmazanu uljem. Testo izbosti na nekoliko mesta viljuškom, premazati hladnom vodom i naneti jedan deo pripremljenog fila (oko 1 cm). Rasporediti kuvana i oljuštena jaja (cela), naneti ostatak fila, posuti ostatkom kačkavalja i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 15 min. smanjiti temperaturu na 200°C stepeni peći 10 min., a zatim smanjiti na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 15-20 min. u zavisnosti do šporeta.

4

Pečen kolač ostaviti da se prohladi, posuti iseckanim vlascem i na svako jaje naneti umućen krem sir pomešan s kiselom pavlakom.

5

Fil: umutiti jaja sa sirom, dodati ½ kačkavalja, iseckanu na kockice šunku i slaninu, peršun, so i biber (promešati). Na zagrejanom buteru kratko propržiti brašno, dodati umućenu slatku pavlaku i mleko. Uz neprestano mućenje kuvati 1-2 min. Sosu dodati so i pomešati ga sa pripremljenom masom. Sve dobro promešati i naneti na pripremljenu koru.

6

P. S. Kada se jaja postavljaju 2/3 jaja su u filu, a ostali deo je na površini fila. Na deo jaja koji nije pokriven filom, posuti po malo sosa (odvojiti pre mešanja sa ostalim materijalom).


People who like this recipe

  • bakica

Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…