Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Lajmska bolest
svirena
(teaser)
11. septembar 2013. u 14.58
Iscitala sam na lupici neke starije teme vezane za Lajmsku bolest. Radila sam nedavno redovan godisnji pregled koji je pokazao da imam 'equivocal' rezultat na Lajmsku bolest ('ni tamo ni 'vamo'). Ljekar preporucuje ponovno testiranje za 2-4 mjeseca a do tada ništa. Da napomenem da ne znam koja vrsta testa je radjena (znam da ima vise vrsta), i vidim da se preporucuje Western Bloter laboratorijska tehnika u slučaju da je rezultat u toj sivoj zoni (equivocal). Ako neko ima iskustva da podijeli, biću zahvalna. Nisam ni primijetila ujed, ali sad kad analiziram imala sam ogroman otok i ujed sa svrabom na ruci nedavno koji je definitivno bio to, a ja pripisala komarcima. Svaki vikend smo u prirodi, rostilji i livade:-)) pa me ni ne cudi. Otada me boli glava i imam problema manjih sa vidom ali ne bas mnogo drugih simpotoma (ovi koje sam navela mogu a i ne moraju da budu vezani za bolest).

Unaprijed hvala.
SarenaLazaOriginal
11. septembar 2013. u 16.25
ZENOOOOOOOO, pa šta te sad snadje?????!!!!
Boze sacuvaj!

Ne znam ništa o ovoj bolesti osim sto mogu da pretražim po internetu ali to si ti već sama odradila. Jedino sto mi je malo upalo u oko je vremenski period od tog ujeda što se ti sjecas do prvih simptoma. Ja sam nešto bila pod utiskom da se to obično ne javlja tako brzo, nego bas zato što može uzeti neko vrijeme do simptoma (a simptomi su raznoliki), da se zbog toga i teze dijagnozira.

Ja se iskreno nadam da je ova tvoja trenutna situacija kao moja situacija sa stitnjacom 'Much ado about nothing'.
Una33
(sanjar)
11. septembar 2013. u 17.11
Uh, svirena,zao mi je jako !
Mama moje koleginice je isla u Ameriku na lijecenje jer Kanada ne priznaje lajmsku bolest kao vanicnu bolest ! Žena se već 4 godine muci i sad svako malo ide u posjetu rodbini i uzme lijekove za to.Dosta joj je bolje od kako je uvela terapiju i kaže da je važno sto ranije reagovati.
Neću da te plasim, po onom sto mi je ona rekla, njena mama je imala problema sa vidom, sa nervima ( kaže ruke i noge su joj kao od gume, bole jako ), nesanica,kosa joj opadala i smrsala je prilično ! Nisam sigurna koje je testove radila, ali sam sigurna da je dosta toga jer kaže da je prošla sve zivo..Pitacu je bas za detaljnije informacije !
BEHEPA
11. septembar 2013. u 17.57
Svirena,

Nema cekanja. To odmah da ti kažem. Kakvo crno cekanje 2-4 meseca?! Odmah antibiotici. Insistiraj.

Lajmska bolest ima tri faze. Ti si u prvoj. Ako u prva tri meseca krenes s antibioticima, potpuno izlecenje je oko 75% u zavisnosti od ostalih faktora tvog zdravlja. Dobra vest je sto ti sama kažeš da je ujed bio nedavno. Simptomi se tako i manifestuju - glavobolja, slabost, mislis da si prehladjena, možda povisena temperatura... Ti si u sivoj zoni jer još nije prošlo dovoljno vremena da bi ti se formirala antitela u krvi(u tvom slučaju IgM antitela koja ukazuju na novu infekciju posto pretpostavljam da nisi bila izlozena bakteriji ranije na šta bi ti ukazala IgG antitela). Da bi test mogao da bude pouzdan, testira se 4-6 NEDELJA posle ujeda. To je ELISA test. Kako neko može da ti preporuci 2-4 meseca cekanja na sledeći, meni je VAN SVAKE PAMETI! Dalje, to što si u sivoj zoni definitivno znači da u tvom telu JESTE detektovana bakterija (borrelia burgdorferi). A šta radi bakterija u telu ako nije napadnuta antibioticima a prejaka je za imuni sistem? Samo se još vise deli. Lajmska je slična sifilisu u smislu da su obe bakterije spirohete sto će reći da vrlo lako prolaze kroz tkiva, s tom razlikom sto je Lajmska opakija.

Ja bih insistirala da mi se uradi i Western Blot. To jeste skup test, ali posle ovog bi slika bila jasnija. Ovaj test ne „ceka” na formiranje antitela nego se ispituju novi proteini u krvi i rezultati se dobijaju brzo. Mnogo je pouzdaniji. Međutim, ponavljam, ja bih odmah tražila antibiotike. Tri nedelje amoxillicina ili doxycyclina su uobicajena početna terapija.

Inače, možda bi trebalo da se testiras, za svaki slučaj, i za ostale tick borne bolesti (Babesiosis, Bartonellosis itd.) jer u Americi, nazalost, često dolaze i koinfekcije pod ruku sa Lajmskom.

Ako se ova bolest zapusti, može da ima strahovite posledice na nervni sistem i fatalan ishod. Ne želim da te plasim, želim samo da znaš šta je a od nekoga ko je proveo godine proucavajuci je jer su joj oba deteta bila zarazena, a i oba roditelja. Svakog dana mi je na pameti i svaki izlazak u prirodu ja paranoisem. Mislim da je bolje da se zna i da se hrabro suoci sa onim što ona JESTE. Ja sam potpuno sigurna da možeš da se izboris sa njom.

Inače, prenose je mahom krpelji, ali nisu oni jedini prenosioci. Može da bude i komarac, može i buva, može i supruznik supruzniku tokom odnosa, a naročito majka na svoje nerođeno dete. Mnoge zemlje ne priznaju da imaju Lajmsku na svojoj povrsini (recimo Australija) pa dozvoljavaju da im pacijenti umru iako su testirani i rezultati pozitivni. Takođe, veliki broj lekara porice da postoji hronicna Lajmska bolest, ali ako se ne tretira antiobioticima na vreme, ona to postaje.

Da dodam i ovo: moj muž radi sa mladom zenom kojoj je Lajmska ustanovljena u kasnijem stadijumu. Nije znala ni kad je ni gde je zakacila krpelja. Tek, nije mogla da ustane iz kreveta, potpuno je bila malaksala i trpela bolove. Sad je na terapijama od 6 meseci raznih antibiotika, ima posebnu ishranu, i njeni godisnji troskovi za lekove, mimo osiguranja, su $12000.

Ako ima još nekih pitanja, tu sam.
Svako dobro!
SarenaLazaOriginal
11. septembar 2013. u 18.28
Wow BEHEPA, bravo! Nadam se iskreno da je ovo lažna uzbuna za Svirence.
BEHEPA
11. septembar 2013. u 18.37
I ja se nadam da je možda bilo neke greške pri testiranju (desava se mada ELISA testovi mogu da budu lažno negativni a vrlo retko lažno pozitivni). Zato bi dobro bilo da se uradi taj Western Blot test da se dobije prava slika.
Una33
(sanjar)
11. septembar 2013. u 20.19
Venera, svaka ti cast na ovako informativnom postu ! Nisam imala pojma da je to tako opasna bolest, naizgled se čini bezazlenom.
svirena
(teaser)
11. septembar 2013. u 20.31
Narode hvala vam svima puno,Venera tebi posebno, sutra zovem da zahtijevam western bloth. Moja inicijalna reakcija je i bila da je predugo cekati da se ustanove antitijela. Dobro se sada sjecam ujeda i bas je svrbilo mnogo vise nego komarac a i ujed je drugacije izgledaO. Javljam šta je bilo.
BEHEPA
11. septembar 2013. u 21.27
Svirena, sto duže mislim o ovome sto si napisala, sve sam sigurnija da je lekar mislio na ponovno testiranje za 2-4 nedelje. Možda je bila neka miskomunikacija? Prosto ne mogu da pojmim da bi predlozio cekanje 2-4 meseca.

Probaj da zakazes Western Blot ali i ako ti ponude opciju za 2-4 nedelje da radis opet isti test (ELISA odnosno antybody titer) prihvati uz insistiranje da bude recimo za najkasnije 3 nedelje. Obično se ceka par dana na rezultat ali još uvek je to dovoljno rano da se pocne uspesno sa terapijom.

Držimo fingere i nadamo se najboljem!
Veliki pozdrav!
-Layla-
12. septembar 2013. u 05.59
Svirena, ja se iskreno nadam da to nije to, jer po ovome sto si opisala ti bi mogla da budes već u drugoj fazi (glavobolje, problem sa vidom) sto sumnjam jer nije prošlo toliko vremena. Ono sto znam je da su antiobiotici neophodni i da pomazu u 75% slučajeva. Srećno i javi se kada ponovite ispitivanja.
Ovde u Holandiji su pre nekoliko meseci upozoravali ljude, bas zbog toga sto su svi napolju u prirodi kada je lepo vreme.
Koliko dugo ti je stajala ta fleka, jel se uvecavala?
Komunikativna
(($))
12. septembar 2013. u 11.35

Svirena, na zalost ne mogu ti ništa informativno pomoći. Zao mi je da ti se to trenutno desava. Puno sreće i da ispadne sve pozitivno po tebe i tvoje zdravlje!

Ovo za komarce sam i ja tek skoro saznala, kada sam tražila informacije o Lajmskoj. Jeziva cinjenica!
svirena
(teaser)
12. septembar 2013. u 14.04
Hvala još jednom na podrsci, cekam da se ljekar javi da razjasnim,a u međuvremenu da upitam Veneru, da li si mislila da odmah tražim antibiotike ili nakon testa za 2-4 nedelje? Taj Western Blother, kad se radi? Da li se taj test odmah radi ili se isto ceka?

Ja sam skontala da se taj ujed desio oko 22. avgusta i zaista je izgledao kao ujed komarca ali svrbilo je 10x vise i ruka mi je značajno natekla. Sjetila sam se da je i mojoj curici isto noga natekla neki dan, vrlo sličan ujed, i zakazala sam testiranje iduce sedmice. Ako nađemsliku moje ruke (tih dana smo se malo vise slikali), postavicu da vidite.

za glavobolje- i ja sam citala da je rano za simptome, ne znam ni šta vise da mislim-ove godine sam prošla veliku selidbu sa porodicom, onda diskus hernije koji je ukljucivao tri epidurane steroidne injekcije u kicmu, trenutno idem na fizikalne terapije, ali bez značajnijeg pomaka. Prije jedno 3-4 nedelje sam dobila pomicni radni sto na poslu pa sad mahom stojim a ne sjedim. moj fizikalni terapeut smatra da su glavobolje (koje su iza usiju, taj dio glave i vise kao upala misica a ne standardna glavobolja, a problemi sa vidom kao kad ti je nizak pritisak)rezultat sto stojim pa su misici preuzeli dio tezine. ko bi ga znao. ljekar mi je samo uvalio dvije vrste tableta protiv bolova. standard.

eto izjadah se, nadam se samo da će se ova godina zavrsiti bez većih iznenadjenja.

pozdrav!
cuncica21
(prof.matematike)
12. septembar 2013. u 14.51
Draga Svirena,
bas mi je zao zbog svih nedaca koje su te snasle u vezi zdravlja. moj ti je savjet da terapiju sto prije pocnes jer imam prijateljicu koja trenutno prolazi kroz tezu fazu ove bolesti i zaista to nikom ne bih pozeljela.

puno srećeti želim i nadam se da ćeš to brzo rijesiti.
BEHEPA
12. septembar 2013. u 15.31
Svirena,
ukucaj u google images „erythema migrans” da vidis kako izgleda pojava na kozi usled Lajmske bolesti. Ona ne mora uopste da se pojavi, može da se pojavi bas oko mesta ujeda, a može da se pojavi bilo gde na telu (kako je bilo kod mog starijeg sina). Prvi simptomi Lajmske mogu da se ocekuju već posle tri dana, a mogu i posle mesec dana. Nema pravila. Opis ujeda mi ne lici na tipicnan ali ako je komarac bio prenosilac, možda i jeste. To stvarno ne znam kako izgleda.

Ako je ujed bio 22. avgusta, imaš dovoljno vremena da sa antibioticima pocnes i u periodu od 2-4 nedelje. Western Blot nikad nismo radili, ali on može odmah da radi. Jedan moj prijatelj, ovde u Kaliforniji, rekao je da su koraci koje njegov doktor preporucuje, pod uslovom da znaš da si imao zakacenog krpelja, odmah Western Blot i davanje antibiotika za svaki slučaj. Verovatno se ovo razlikuje od lekara do lekara i od osiguranja do osiguranja. O tome je najbolje da se ti posavetujes sa svojim. Samo nemoj da pristajes ni na kakva cekanja od nekoliko meseci.

Srećno!
svirena
(teaser)
12. septembar 2013. u 16.22
da, mislim da je vrlo slično, ne bas tako drasticno, ali nešto poput 'bull's eye' ujeda, uz manji otok i katastrofa svrab.

cure, stvarno ste super podrska, javicu šta je bilo.
tweety_m
(?)
13. septembar 2013. u 00.33
Ja bih za taj problem sa ledjima i vratom potražila kiropraktora, sredice ti i taj vratni dio.
oceania
13. septembar 2013. u 03.48
Moja jedna koleginica sa posla je pre par meseca imala tu dijagnozu i upitala sam je kako je pocelo lecenje, kaže da od ujeda koji joj je bio cudan i netipican za obične ujede koje dozivimo u prirodi, napravili su joj taj test i odmah na tretmanu sa ROCEFIN (antibiotik)
Sada je sve u redu , analize su korektne .

Ja isto pre par godina imala sam taj ujed i nisam primetila jer preko farmerki ujelo me iza kolena .. Od tada stalno pratim informacije o ovoj bolesti i prošle godine je bio jedan dokumentarac na nemackoj ARTE tv , od Patrick Hünerfeld
Allemagne, SWR, 2012, 52mn. jer lyme disease je nekako jako „popularna” u nemackoj i medicina je podeljena , jedni doktori imaju tu jednu tezu a drugi drugu.
Ovo nije od nikakve pomoći ali ako nađemdokumentarac (jer tražim ga a nikako da ga nadjam) stvarno vredi pogledati ,cisto zbog shvatanja tematike..

doncorleone
(moto)
13. septembar 2013. u 06.12
svirena
(teaser)
13. septembar 2013. u 08.11
ne znam njemacki, na zalost, ali evo odličan clanak iz New Yorker casopisa iz jula ove godine, kud ga procitah od a do zh tada, i bas pomislim kako sam imala sreću da me takva nevolja ne zakaci u zivotu. al' ne lezi vraze (clanak ima 6 stranica, strelica je pri dnu clanka):

http://www.newyorker.com/reporting/2013/07/01/130701fa_fact_specter

svasta me je snaslo ove godine, najnovije je ovo, a kod kiroprakticara se upravo spremam, nisam nikad bila i bila sam veliki skeptik do sada, ali moram pokusati sve da izbjegnem operaciju ledja. kod mene je L4-5, donji dio kicme, standard. za sada najviše pomazu kratkotrajno vjezbe (press-ups) i masaza plus dry needling (nešto poput akupunkture samo se ubada u tacke bola a ne u meridijane. to je sada i dio zvanicne medicine u podrucjima gdje lobi akupunkturista nije jak, vjerovali ili ne).
doncorleone
(moto)
13. septembar 2013. u 10.12
Svirena, kad već postajes aktivna za saniranje ledja, raspitaj se da li tu možeš naći nekog ko može da ti sredi Atlas prsljen. Kada je nasa cerka imala problema sa razlicitim rastom noga(2cm. razlike), sto je dovelo do toga da se kicma krivi, nama su i to kao opciju predlozili. Do sada smo samo pozitivno čuli. Gornji link sam postavila Oceanii da vidi da li može da pronadje snimak koji trazi. Držim fige da sve bude ok. kod tebe.

http://www.atlantotec.com/en
Pogledaj ovaj link, snimak nema opciju engleskog ali i ostalo pomaze dosta da se shvati sustina.
tweety_m
(?)
13. septembar 2013. u 13.23
Ja sam isto bila skeptik dok me covjek ne opravi. Provjeri da li ima blizu tebe kiropraktor koji radi za Maximized living i čitaj reviews jer koliko pomaze toliko i odmaže ako ne nadjes pravog. Provjeri i odmah da li primaju tvoje osiguranje jer je otprilike 2-3000 $ terapija od nekih 9 mjeseci do godine. Ako te šta zanima pitaj ja sam isla preko 2 godine redovno.
BEHEPA
13. septembar 2013. u 13.31
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
13. septembar 2013. u 18.36
Ako je Lajmska nadam se da ste je uhvatili na vreme I želim ti brz oporavak. Nazalost ili na sreću, ne znam ništa o njoj pa nisam od pomoći.
Što se ledja tiče, da li si radila MRI? Znaš li kolika ti je hernija? Ide li ti bol niz nogu? Steroidne inekcije nisu neka pomoć I ne pomognu svakom isto. Možeš pokusati sa vjezbama za jacanje pelvic i core misica. Ja ih radim kao terapiju oporavka. Ja sam operisala herniju na L5-S1 I ne zalim. Bila sam u takvim bolovima I jedva sam se kretala. Zivac mi se nije skroz oporavio I neće vjerovatno nikad biti isti. Sto vise trpis bol vece su sanse da ćeš nanijeti vise stete zivcima.
Sretno I glavu gore :)
primavera
(***)
14. septembar 2013. u 08.08
Što se tiče Lajmske bolesti,ne bih komentarisala,jer bas nisam upucena,ali ti u svakom slučaju želim sve najbolje.U vezi diskus hernije bih ti preporucila da probaš ozonoterapiju.Moj brat je imao problem na L4-L5 i L5-S1,dva puta operisan bez nekog efekta.U januaru ove godine je radio ozonoterapiju i mogu ti reći da je jako zadovoljan.
svirena
(teaser)
14. septembar 2013. u 10.40
e pa ovako narode,

sad sam zavrsila razgovor sa doticnim doktorom. juče sam takodjer dobila iz bolnice napismeno spisak sa rezultatima na kome piše da je sve ok a za lyme piše retestiranje za 2-3 mjeseca. da, mjeseca. to me je dodatno 'raspalilo'.

sad kad smo pricali kažem mu ja da sam 'very unconfortable' da cekam toliko dugo nakon savjetovanja sa strucnom literaturom i drugim ljekarima iz moje firme. brecnuo se, kaže nisam ja nikad rekao 2-3 mjeseca, ja sam rekao mjesec (!?) pa kad sam rekla da to isto piše na rezultatima na papiru, onda kao 'aaa, pa da ceka se na razvoj antitijela' bla bla. rekla sam da ja ne bih ništa cekala, je na osnovu procitanog nema smisla, pa mi je odmah prepisao onaj antibiotik da uzimam mjesec dana pa da onda uradimo ponovni test. ne rade ni elisa ni western blot nego titer na lyme. sto je valjda ok. zakljucak: bez obzira na zaista dobru reputaciju ovog ljekara, u americi (a sigurno je slično svuda) moras dobro da otvoris oci kad se radi o tvom zdravlju (ili tvog djeteta). tri put mjeri, jednom sijeci:-)

kicma: eh out, ti me onda dobro razumijes. ja nisam mogla da hodam u martu, sepala sam i vukla se, haos. MRI je uradjen, nije strasno toliko, ali je u pitanju nerv jer bol ide do koljena. nakon epiduralnih mi je daleko bolje što se tiče noge, ali i dalje to nije to. ako malo duže sjedim ne mogu da ustanem. pomicni sto na poslu i cinjenica da mogu stojeci da radim kad hoću, i često mijenjam pozicije (a donijela sam i yoga mat, druga koleginica donijela tegove , treca loptu za pilates, pa napravismo gym od moje kancelarije:-)) mi dooosta pomaze. obavezno idem kod kiroprakticara, osiguranje dosta njih pokriva 100% pa ću iskoristiti tu pogodnost. ozonoterapija-bas ti hvala, sad ću da provjerim šta je to. i kod men eje L4-5 i S1 u pitanju. kaže se da je operacija preporucljiva kad je bol u nozi veci od onog u ledjima. u suprotnom, ne treba ići. ovo je okvirno, i naravno ima i odstupanja. svaki mi je ljekar savjetovao da još ne idem i da cekam-najviše jer ti operacija otkloni problem, ali prsljenovi koji se nalaze iznad i ispod ostecenog onda preuzimaju daleko veci dio tereta pa se kicma brze 'rastimuje' i onda je obično potrebna u starijem dobu još po neka operacija ili može doći to tezih posljedica. ironicno je to gdje ja radim, čim se bavim i problem sa kicmom, svaki ljekar se prvo dobro ismijao. ali šta da se radi:-)

mnogo, mnogo hvala svima na podrsci i veoma korisnim savjetima
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
15. septembar 2013. u 19.35
Odlično da si insistirala na antibitocima i testovima, neki doktori su stvarno „kako ćemo lako ćemo”. Javi nam šta je bilo na tom testu.
Što se ledja tiče, ja bih na tvom mjestu tražila drugo mišljenje. Ovdje se bol u nozi samo tretira steroidima i raznim terapijama, da se otkloni malo upale, ali disk kao disk, teško se mice sa zivca bez operacije. Operacijom se uklanja disk sa zivca i pomaze se samo bolu u nozi ali nije zagarantovano da će bol u ledjima nestati. Ja sam imala bol i trnula mi je noga skroz do prsta. Bol u listu je bio najgori. I dan danas me list jako zeza, koci se ako nezgodno sjednem i imam jake grceve s vremena na vreme. Priicno je „floppy” i malo manji u odnosu na drugi list, jer mi zivac nije dobar i doslo je do atrofije. Radim vjezbe, ali ne vidim nekog velikog napretka. Zato ti kažem, trazi drugo mišljenje, ne cekaj dugo, možeš ostati sa trajnijim posljedicama osim bola. :( Ne mogu da vjerujem da Dr kaže da ne treba operacija, kad te bukvalno 1/4 tijela boli, ledja + noga, i ne možeš da se kreces itd... sretno i pazi se!
svirena
(teaser)
15. septembar 2013. u 22.53
pa znaš kako out, tražila sam i drugo i treće i četvrto i peto mišljenje i sva su identicna. operaciju mi preporucuju u krajnjem slučaju kada je bol u nozi veci od onog u ledjima, a kod mene to nije slučaj. ja nemam ostre bolove ni u ledjima ni u nozi, vise tupi bol koji nije konstantan i koji se značajno smanjio od epiduralnih injekcija. kod mene je 'buldging' disk a nije hernija u klasicnom smislu. i operacija ima vise vrsta, postoje minimalno invazivni zahvati koji otklanjaju mali dio disk materijala i olaksavaju teskoce, ali opet rizik je kasnije jer prsljenovi ispod i iznad operisanog dijela prezimaju visak tereta i procenat ponovne operacije je veliki (da te ne plasim, izostavicu broj). svakako, svaki slučaj je predmet za sebe, i generalizovanje ne pomaze. kad sam rekla da je ironicno da je mene zadesilo ovo sa ledjima, ja se upravo time i bavim, i imam pristup svim raspoložiim informacijama i istrazivanjima i prije nego sto su objavljena (i strucnjacima). sad trenutno radim mckenzie fizikalnu terapiju plus ovaj dry needling, i toplo preporucujem obe, za sve vrste fizikalne terapije. želim ti potpuni oporavak a i sebi da me malo popuste ove razne nevolje.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
16. septembar 2013. u 00.00
Kod mene je bila potpuna hernija, ako disk samo viri onda su ti za to vjerovatno rekli da cekas. Ja imam bulging na L4-L5 na drugoj strani ali nemam nikakvih tegoba još (kuc kuc :). To da ako jednom krenes s operacijama još ih te ceka to znam, iscitala sam na tu temu dosta toga. :) Ako se dio diska vadi pritisak na ostatak kicme je veci ali zato se rade vjezbe za jacanje misica, da oni preuzmu dio posla od kicme.
Meni je radjen microdiscectomy ako se tako može nazvati rez od 10cm :). Nekidan bilo 1 god od operacije I all good sto bi se reklo. :) najveci broj ponovnih naprsnuca se desi prvih mjeseci poslije operacije. Samo još malo da poradim na snazi I biće valjda bolje. Sve najbolje I tebi!
svirena
(teaser)
16. septembar 2013. u 00.16
Ajd super, to je pozitivan pomak. Nego jesi li ti isla na plivanje ikako dok si se lijecila? Meni ne preporucuju nikakve druge aktivnosti, plivanje navodno može i da odmogne,a meni zao, prođe ljeto a ja se čestito ni ne okupah, a okean pod nosom:-(
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
16. septembar 2013. u 05.03
Meni su preporucivali i prije operacije kao vid vjezbe za ledja. U vodi se opustis, ona te drzi i skida tezinu s kicme. Ovdje nisam bila iz straha, ali sam ljetos bila kod nas u Evropi i bila na moru i plivanje mi je super odgovaralo. Sad sam trenutno prezauzeta i još je proljece, ali planiram ljetos dobro da se iskupam. :)
U međuvremenu radim vjezbe za jacanje „core” misica, a i to je nekad kad stignem, prođe nekad 2-3 dana pa zaboravim da ih radim. :(
I pravilno drzanje, ono je JAKO bitno, u autu, kod kuce, gdje god da sam sjedim uspravno k'o svijeca. Ne mogu vise pognuto sjediti, navika je cudo. :)
eperson72
(lekar)
19. septembar 2013. u 13.28
visarionovic
(student bivsi)
21. septembar 2013. u 12.38
Mojoj cerki je prije sest godina dijagnostikovana MS(Multypla skleroza)primala je godinama interferon,kada je otisla u inostranstvo, nova dijagnoza,LAJMSKa bolest,u najgoroj zakasneloj fazi,sada se leci teskim antibioticima, a te dve bolesti imaju slične neuroloske probleme,s tim što se MS-u ne zna uzrok, a Lajmskoj zna i ako je u početnoj fazi ,leci se.Zato draga moja ne cekaj.Mi sve ove godine prolazimo kroz pakao,simptomi su raznorazni,od slabljenja vida,utrnulosti nogu,ruku,stalnog umora,depresije,otkazivanja hoda...ne cekaj,promeni doktora,ne zali novac i brzo radi.
svirena
(teaser)
21. septembar 2013. u 20.54
Hvala Visarionovicu, već pijem antibiotike, i već mi je značajno bolje, glavobolje i probleme sa vidom vise nemam. Sreća je pa sam se informisala na vrijeme, inače ko zna šta bi bilo.
jezerceg
21. septembar 2013. u 22.19
Pozdrav,
preporuka je da odmah uradis drugi test, jedan je test daha koji je dosta pouzdan, test krvi koji nije uvek pozitivno siguran. Govorim o testovima u Americi. Veoma mali broj lekara zna da prepozna znake,ali je izuzetno važno da se uspori bolest uzimanje leka, ricefin prvih 60 dana. Ta terapija ako se uzme suvise kasno traje i po 6 meseci posle ceka najverovantije ti sledi operacija zuci i njeno uklanjanje jer je lek izuzento jak. Ali nemas vremena za cekanje i pokusaj da pronadjes lekara koji ima iskustva sa lecenje.
Ja poznajem nekoliko osoba u mom okruzenju koje godinama nepotrebno lecene i sa laznim dijagnozama koje lekari nisu hteli da lece od lime. Mogu da pronadjem linkove za istrazivanja u tom pogledu ali nikako ne smes da cekas jer rezultati mnogo zavise od vremena kada se prvo ustanovi dijagnoza. Velika vecina pacijenata sa MS (Multiple skleroza) ima iste vrste bakterija human babesiosy, Borrelia burgdorferi kao primeri.
http://www.nature.com/nrmicro/journal/v10/n2/fig_tab/nrmicro2714_F1.html
Pozdrav
Javi ako ti trebaju dodatne informacije ali treba da reagujes odmah.
svirena
(teaser)
21. septembar 2013. u 23.10
Tenks, već pijem antibiotike, doxycyclin, sve ok za sada. Hvala na savjetu.
BEHEPA
22. septembar 2013. u 03.31
Jao Visarionovic, bas mi je zao sto prolazite kroz to :((. Ali to je, za nas koji pratimo vesti oko Lajmske, već tako dobro poznata prica - lekarima uopste ne pada napamet da urade testove na Lajmsku za koju je poznato da se dobro maskira u smislu da takve simptome može da ima milion i jedna bolest. Pa tako je i pocelo. Deca u mestu Lajm su odjednom dijagnostifikovana sa juvenilnim artritisom i pogresno lecena dok se nije ustanovilo da je u pitanju bakterija. Da se razumemo, to je Borrelia, bakterija koja postoji oduvek (nadjena je u telu Otzi-a, coveka koji je zaledjen ostao netaknut na obroncima Alpa vise od 5000 godina:
http://tinyurl.com/mwru3dp ) ali nekako, još uvek se ne uzima kao mogući uzrok za mnogo toga. Recimo, dr. je rekla da moj mladji sin ima sarlah. Odmahnula je rukom kad sam joj pomenula Lajmsku i krpelja. Moj osecaj je bio nepogresiv. Posle se zaista ispostavilo da jeste bila Lajmska i da je 10 dana antibiotika maskiralo ostale moguće simptome (pio je dodatno 3 nedelje antibiotike kao terapiju protiv Lajmske).

Stvarno mi je zao sto vas je to snaslo, ali je dobro da ste uzrok uspeli da otkrijete i da se sada smisleno i na pravi način borite. Ovo je takođe APEL svima da budete obazrivi, da se pregledate posle dolaska iz prirode, obavezno istusirate (krpelji se možda još uvek nisu zakacili), da vam krpelja vadi strucno lice i, idealno bi bilo, posalje na analizu... Procitajte ovde, bilo je dosta tema o ovoj problematici, pisali smo, a ako ima nejasnoca, ocigledno ima i vise nas koji možemo biti od pomoći.

Svirena, mnogo mi je drago sto si pocela već sa antibioticima i sto vidis boljitak. Nadam se da ćeš to u korenu saseci, kao i da kod tvoje devojcice neće biti pozitivnih antitela.

Pošto su rekla da uzimas doxycycline, da li ti je savetovano da se klonis izlazaka na sunce? Molim te da se posavetujes i oko ovoga. Mojim roditeljima je to u Beogradu receno kao „a must”, a i još jednom rodjaku, lekaru na VMA, od njegovih kolega imunologa na istoj instituciji.

http://tinyurl.com/lppj7nw

Srećno i svako dobro!

visarionovic
(student bivsi)
22. septembar 2013. u 15.13
Hvala ti VENERA na lepim rečima,mogu ti reci još i ovo:moja cerka je imala crvenilo na trtici,čak se bilo i zagnojilo i imala i bolove,lekari u Beogradu su to*strucno* operisali,nazvavsi to nešto kao konjska dlaka, a ja mislim da je to ustvari bio krpelj,jer otprilike od tada i pocinju sve tegobe,kada sam to rekla lekarima na VMA, samo su odmahnuli rukom,šta da vam pricam,njih ne boli...
svirena
(teaser)
22. septembar 2013. u 18.36
Visarionovic, bas mi je zao. Samo da znate da doktori izgleda nigdje nisu posebno strucni oko ove bolesti. Inače su veoma povrsni, a kad se covjeku desi tako nešto nezgodno, onda se zapita poneko pitanje...

Venera, naravno niko mi ništa nije rekao osim da pijem lijek ujutru i uvece. Iscitala sam na uputstvu, ali malo mi je teško da se sklanjam sa sunca jer vikendom smo dosta vani.

Hvala još jednom na toplim rijecima i korisnim savjetima. Nadam se najboljem.
Sanja93
29. oktobar 2013. u 04.09
imala sam ubod krpelja u 2 razredu osnovne skole sad imam 20 god.
posto je krpelj mn upao u oko odmah taj dan je izvadjen u klinici u novom sadu nakon nekoliko sati. od toga sam se lecila i kontolisem već 11 gog. na početku ujedan radila sam elisa test i bio je pozitivan davali su mi neke antibiotike da pijem poput eritromicina,l tanaka ali u 7 razredu sam morala da ostanem u bolnici tu sam dobijala terapije 21 dan. nisam imala nikakva crvenila po kozi otecenje zblobova . posle bolnice rezultati su mi svi negativni i sad posle 6 god od bolnice meni su uvek rezultati negativni sto je dobro . pa me zanima da li sam ja izlecena i da li se to može ponovo pojaviti. jel sam čula da je to ne izlecivo jer sam ja u drugoj fazi. i da li ta bolest meni može da utice da plodnost i zdravlje deteta posto normalno planiram porodicu za nekoliko godina. Hvala
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.