Diskusije : Emigracija

 Komentar
Dvojno državljanstvo= 1 ili 2 pasosa?
acrosyl
(...)
20. maj 2011. u 08.50
Postovanje,
Molim za pomoć u zakonskom smislu, jer nemam vise snage da slusam kako se policajke na aerodromu deru na mene svaki put kad izlazim iz zemlje. Prica je sledeća: Imam dvojno državljanstvo, samo JEDNU adresu koja je ista i u LK i u pasosu. Da bih podigla pasos u ambasadi u Beogradu morala sam imati dokumenta da sam se kompletno odjavila u državi rođenja..Problem je u tome sto ja nemam srpski pasos jer mislim da je bespotrebno imati dva, a u postojecem lepo piše da je izdat u Beogradu i moja adresa iz Srbije. Svaki put na aerodromu ja dodjem kod policajke,( koje pri tom ne izgovaraju dobar dan, izvolite, dovidjenja to ne postoji, samo ofrlje bace pasos) i pocinje pitanje:Kad ste vi dosli u zemlju, zašto se niste prijavili u policiji, Vi morate imati srpski pasos, to je zakonom tako predvidjeno, ja sad mogu da Vas ne pustim da izadjete i da Vam pravim problem i bla, bla, bla) A ja ne znam taj zakon i ne mogu da joj se suprostavim sa konkretnim cinjenicama, nego samo cutim i besnim u sebi,sad pokusavam to da nađem odstampam i nosim sa sobom uz pasos. Moje pitanje je šta kaže zakon? Hvala unapred na sugestijama!

P.S. Jednom sam pisala i mupu na zvanicni mail, a oni odgovorili posle tri meseca, pa mislim da ću sigurno pre naći odgovor negde drugde, nego li tamo da potražim pomoć?
Imported_from_SERBIA
20. maj 2011. u 09.13
Vi ako ulazite u Srbiju sa stranim pasosem, onda ste duzni da se prijavite policiji gde boravite. Logicno. Ako vam je Srbijanski pasos izdat u inostranstvu, tj. nemate mesto boravka u Srbiji, opet ste duzni da se prijavite policiji gde boravite. Logicno.
Napokon da se zna gde je ko u ovoj državi od stranaca kad dodju.
Ako imate dvojno državljanstvo, tj. mestom rođena automatski ste državljanin te države (izuzetak ima ako vas je majka porodila tokom boravka ili putovanja u drugu zemlju:))))) ), a dvojno sticete aplikacijom. Ne morate imati pasos ni jedne države.:) Nigde zakonom ne piše da morate.

mrsolj1971
(veterinar)
20. maj 2011. u 09.40
Zakon države u kojoj se boravi mora da se postuje, nebitno da li se to vama svidja ili ne, prema tome ako ulazite sa stranim pasosem vi ste prakticno stranac za vlast, pa zato i morate da postujete proceduru oko prijavljivanja u policiju ili šta već traže od vas. Ne morate da imate dva pasosa, ali ako ulazite sa tim jednim morate postujete proceduru koju takav pasos prati. Da kojim slučajem treba viza u pasos koji imate, morali biste je imati da bi usli u Srbiju. Viza srećom nije potrebna ali zato morate da pratite drugu proceduru koja se zahteva. Logicno, zar ne?
rebro
20. maj 2011. u 11.05
Naziv „srbijanac” je uvredljivog karaktera za sve Srbe. Za one koji ne znaju, prvo je nastao narod Srbi a onda država Srbija. Nije bilo obrnuto.

Da kojim slučajem postoje „srbijanci”, postojali bi i „hrvatijanci”, „bosancijanci” i slično.

Prema tome, ko ne zna, neka se informise.
avatar
20. maj 2011. u 13.04
Gospodjo,nemojte se uopste nervirati jer ljubaznost i dobrodoslicu to tamo nikada necete dozivjeti i apsolutno ste u pravu i sve je tačno sto ste napisali. Te koze na aerodromu se ponasaju ko da su boga uhvatile za onu stvar kad moram reci. Seljancura ko zna odakle dobila posao i jao breee još na aerodromu,ma zamisli?????
Ja joj vratim istom mjerom kako ona postupi prema meni i no problemo a tako bi ju volila odvalit samarom da joj se zavrti Beograd oko njene osi. Neuzbudjujte se puno jer samo shvatite gde ste dosli a gde se vracate i samo se u sebi lagano smijuljite,pozzz:)))))
Pompezni
(hvalisavac)
20. maj 2011. u 13.21
ja razumem ženu. to što je neko državljanin, ne mora uopste da znači da mora da ima i da koristi pasos te zemlje. zakon je jasan: STRANCI moraju da se prijave u MUP, a ne srpski državljani. radi se o tome da taj zakon uopste nije jasno definisan, i zato to pruza mogućnost carinicima da se izivljavaju. ipak je na kraju puste, jer moraju.

zakljucak, bolje izvadi nas pasos da te stoka ne maltretira.
Imported_from_SERBIA
20. maj 2011. u 13.26
Ja nikakvih problema nisam imao do sada u BGD-u, na ulazu i izlazu iz zemlje, tj. aerodroma. Čak su mi jednom proverili par informacija za minut-dve.
Otkad je stupio na snagu zakon o prijavi stranaca, ako ulazis sa stranim pasosem, ja postujem taj zakon, i drago mi je da se poceo primenjivati isti.

Vi ste izvadili pasos, strani, u Beogradu, u ambasadi te države, prema tome vi ste stranac u rođenoj državi ne krivicom države već vas koji nemate pasos Srbije, tj. ulazite sa stranim pasosem u Srbiju.
Da imate, ne bi vam postavljali pitanja kad ste usli i koliko dugo boravite u Srbiji.

avatarPoruka negativno ocenjena. Pokaži

avatar
20. maj 2011. u 13.40
pompezni

...zakljucak, bolje izvadi nas pasos da te stoka ne maltretira...

Bas tako Pompezni,bas su stoka nadrndana,nekulturna i od svega naj...neljubazna!!!! p.s. a još kad te gleda kozurina, bulji ko tele u tebe,totalno onako tupavo
santabarbara
(Penzioner)
20. maj 2011. u 14.08
Moje iskustvo (iz prošlog leta) je bilo bas prijatno na Bg. aerodromu. Sa osmehom na licu (u znak dobrodoslice) su mi udarili pecat u pasosu, prijavio se i odjavio u istom danu u policiji, i prlikom povratka na aerodrumu mi mlada sluzbenica-policajac pozelela srećan put! Mora da je; (1) moja kratka poseta bio jedan od razloga, (2) vide s' kim imaju posla(!), ili (3) najverovatnije zbog - my good looks.:)
Mostro
(junior member)
20. maj 2011. u 15.12
policija je svuda takva, da se pokaže da je neki faktor. Sa kojim pasošem udješ u neku zemlju, sa istim moraš i da izadješ. Nije bitno koliko pasoša imaš, dosta je jedan važeci i druge im ne treba ni pokazivati. Ja nisam imao neprijatnih iskustava na granicama, uglavnom su ljubazni, naročito žene, samo se smeškaju :)
markovski
(kellner)
20. maj 2011. u 17.19
ako imate duplo državljanstvo i udjete u zemlju sa stranim pasosem
ne morate da se prijavljujete jer imate ličnu kartu tako su mi već dva puta kazali u policiji u Zrenjaninu
to je slučaj sa mnom
a kako treba policija da se ponasa sa strancima npr.
iz Nemacke u Srbiju ulazimo samo sa nemackom licnom kartom
u koju ne može da se pecet udari
mogu da budem na proputovanju iz Grcke peceta nema i niko ne zna kad sam usao u Srbiju šta sa mnom da rade
acrosyl
(...)
20. maj 2011. u 17.38
Veliko hvala svima na odgovorima,
Možda se nisam dovoljno dobro izrazila, ali moja dilema je sledeća:
Ja živim u Srbiji, tamo sam i zaposlena, imam srpsku ličnu kartu, vozacku dozvolu, zdravstvenu knjizicu i sve ostala dokumenta su srpska, samo nemam pasos - bas iz tog razloga sto imam dvojno državljanstvo pa rekoh da ga iskoristim, i kakav sam ja tu stranac?!
Ja radim doktorske studije u saradnji sa jednim univerzitetom u Britaniji, stvarno ne želim da dajem novac za vizu, pa makar ona kostala i jedan dinar, jer imam mogućnost da mi ne treba ista. I jako često putujem, i sad pored svih mojih obaveza, ja moram misliti koji pasos da izvadim na kojoj granici? Sve mi se čini da ću morati tako, ili ću platiti pravniku da mi pronadje tačno šta je zakonom o dvojnom državljanstvu predvidjeno i da im objavim rat:)? Koliko je meni poznato kad idete u policiju onda se prijavljujete na adresu gde ćete da boravite, vlasnik stana npr. treba da vam da saglasnost da vas prima, i imate limit koliko mozete da ostanete u zemlji? To znači da ja trebam svaki put ići u policiju i reci:„ Evo dosla sam, živim i dalje na ovoj adresi iz lične karte koju ste mi vi izdali!” To je nocna mora.. A o kulturi i pristojnosti naših državnih sluzbenika ne treba trositi reci, to je neopisivi javasluk..
markovski
(kellner)
21. maj 2011. u 01.49
Gospodine rataru pastiru
niste u pravu sto vredjate gosp. acrosil
hoće da zna svoje pravo
da pojedine osobe imaju vise putnih isprava
to je cinjenica i njihovo pravo je da koriste
ono sto oni žele
ovo oko prijavljivanja je stvarno zagonetno
kako je opisala ne treba da se prijavljuje
ona ima ličnu kartu izdatu u Srbiji
znaci udjes u zemlju i živis normalno
jer imaš dokument da si stanovnik iste
Bilo bi interesantno znati
KOJI JE TO STRANI PASOS??
verovatno Putovnica a kod mnogih
rane još nisu zarasle,ne treba da zaboravimo
Eto ja imam dva pasosa ali nisam imao nikad
nekih ozbiljnijih problema
zakon se postovati mora bez daljeg
ali po pisanju ne bih rekao da se ova osoba
Kur*ila (kako vi to napisaste) na granici sa njenim pasosem
jer danas imati vise pesosa nije ništa neobično
bilo je to 50-tih 60-tih pa i 70-tih godina

markovski
(kellner)
21. maj 2011. u 01.51
Pasosa a ne Pesosa
acrosyl
(...)
21. maj 2011. u 02.59
Ne, ni najmanje se ne „kurazim” sa svojim stranim pasosem, cutim kao bubica kad se one polupismene cice pocnu praviti pametne, nisam ja na njihovom nivou da se svadjam ili da im uzvracam istom merom, a imala sam razloga. Jednom sam čak i pitala koji zakon, koja tacka u zakonu, da ja pronadjem i da se informisem, a ona zacuta i pocrveni i onda oplete po meni, kaže e sad ću da te proverim, bas sam se „nasikirala”, ja vredno radim, i doprinosim boljitku naše države kakva god da je i nemam kriminalnih ni policijskih dosijea. Sto ste sad po meni opalili da sam stranac, dvojno državljanstvo po meni bi trebalo da znači da imaš mogućnost i pravo da koristis i drugi pasos, zašto ga imam ako moram putovati samo sa dokumentima jedne države..Ja tražim svoja prava..Samo kod nas još uvek ako su drugaciji u bilo kom pogledu, odmah ti nešto fali, odmah si „kriminalac” ovakav,onakav..
avatar
21. maj 2011. u 03.25
acrosyl,pa ne vidim razlog da imate problem da izvadite srpski pasos.
Uradite to i izvadite ga pa fino putujte bez vize i bez bez nerviranja na fin i kulturan način sa tim drugim stranim pasosom (ako ga imate) a kad dodjete nas na nasu granicu vi im pokazite nas pasos a uslucaju da putujete u tu zemlju gde vam treba viza a bavite se studijama ili poslom vi zatrazite vizu koju morate dobiti da vam se upise u nas pasos i to je to,to navodim zbog naše granice i zezancije sa njima na pass kontroli,pozz...

Mostro
(junior member)
21. maj 2011. u 05.05
pa šta će joj srpski pasoš kad ima bolji ? Ne mogu joj ništa. Na njima je da rade svoj posao i da proveravaju ako im nije jasno i to je njihov problem. Najlakše je kad znaš da si ispravan, pa ti ništa ne može osim što malo zadržava i davi i ostale ljude koji cekaju. Mi smo svi manje vise nervozni, ali se moramo nekada i suzdrzati, ljudski je i kad njima nešto nije jasno. Nikome neće naskoditi ako bude malo komunikativniji.
appassionata
21. maj 2011. u 11.02
Meni je prošle godine na aerodromu u Bg kod dolaska trazen nas pasos, iako sam pokazala uredan kanadski. I rece mi kocoperni sluzbenik da ne treba da omalovazavam zemlju u kojoj sam rođena, sto blage veze nema sa mojim stavom. Ima dva državljanstva, nisu mi potrebna dva pasosa jer sa ovim kanadskim mogu da putujem svuda bez vize. Naravno da me je pustio preko granice, ali mu komentar nisam zaboravila. Nigde ne piše da treba da putujemo sa dva pasosa i komentar je bio izlisan.
avatar
21. maj 2011. u 11.31
appassionata

Pa mogu misliti da si posizila...Majmun,šta ga boli cosak sa kojim ti pasosem putujes?ma poznati su sirom po neljubaznosti pocevsi od aredroma,autobuske i ostalih prevoza. Reze kao bjesni psi na sve umesto da ti zažele dobrodoslicu jer im unosis devize ono bre stoka da ti se smuci kad pomislis samo zbog tih stvari šta te ceka,nikad se neće oni nauciti redu i kulturi joc će gledati kako da te okine i ko fol on nadje neku rupu u zakonu da ti soli pamet!
acrosyl
(...)
21. maj 2011. u 12.13
appassionata
21. maj 2011. u 11.02Meni je prošle godine na aerodromu u Bg kod dolaska trazen nas pasos, iako sam pokazala uredan kanadski... Imam dva državljanstva, nisu mi potrebna dva pasosa jer sa ovim kanadskim mogu da putujem svuda bez vize...

Ovo je sve sto ja želim!

Avtar razmišljam da li da izvadim pasos, a što se tiče viza, njih ne vadim iz principa jer mi ne trebaju, zato se i borim i istrazujem..
Inače ne znam koliko vam je poznato, kad vadite strani pasos u ambasadi onda kao dokumenta nosite ličnu kartu, izvod iz knjige državljana R.Srbije, dokumentaciju da u državi rođenja ste potpuno odjavljeni(znaci tamo ne postojite), za koga djavola sve to nosim ako mi opet trebaju dva pasosa? Znaci USLOV da biste dobili taj strani pasos je da ste državljanin R.Srbije, i sad opet zatvaramo circulus vitiosus i pricu o strancima i domaćim..
Nisam sad u Srbiji, ali kad se vratim idem pravo u policiju i trazicu im napismeni dokument, o tome ko se prijavljuje a ko ne!!!!
Mostro
(junior member)
21. maj 2011. u 12.35
pa kad izlazis, pokazi im samo stranu ličnu kartu kad već može i tako :)
pustimela
(monter)
21. maj 2011. u 14.24
Ала сте се раскењали!?

Поштујте закон Србије (какав да је)
као што поштујете закон земље у којој живите
и неће бити проблема!
Шта очекујете-црвени тепих?
Какво вам је мишљење о Србији
тако вам се и врће!
Урадите оно што се од вас тражи
па нико неће да вас кеца,
или не идите 'доле'код 'србијанаца'.
acrosyl
(...)
21. maj 2011. u 15.56
Pustimela,
Niko ne porice da se zakon ne treba postovati, nego mi pokusavamo da saznamo šta kaže zakon o dvojnom državljanstvu, da li osoba koja ima dvojno državljanstvo mora da ima i da upotrebljava dva pasosa ili ne?
Da li Vi znate odgovor?
A koliko vidim ovde svi mi veoma postujemo Srbiju, ali je problem sto vecina naših ljudi je još uvek na niskom stepenu kulturnog ophodjena sa drugim ljudima, preko korumpiranog sistema dobise posao koji je u javnom sektoru, i tu nastaju problemi u komunikaciji sa strankama. To su suve cinjenice od kojih ne treba bezati?! Treba raditi da se to popravi.
Pompezni
(hvalisavac)
21. maj 2011. u 16.23
po nekoj logici, dovoljno bi bilo i da im pokazes ličnu kartu ili uverenje o državljanstvu pa da te puste sa stranim pasosem. ali kod nas je sve naopako pa eto i to...

inače, za onog gore sto je rekao: „Napokon da se zna gde je ko u ovoj državi od stranaca kad dodju.” moram da kažem da je to samo zaostavstina primitivnog komunisticko-socijalistickog sistema. u normalnim zemljama uopste nemas obavezu da se prijavljujes nikome a kamoli u policiju kad dodjes kao turista. to su nebuloze i paranoje u stilu „Balkanskog Spijuna”. ta glupost sa prijavljivanjem treba sto pre da se ukine. zamisli nekog stranca dolazi nekim poslom recimo na 1 dan, ili čak i manje od 24h, i šta sad treba još da gubi vreme i da ide u neki MUP, SUP i ko zna gde?!? pa kad su već tako pametni, što ne otvore salter za to na samom Aerodromu? ovako niti je šta organizovano, niti je šta jasno objašnjeno...totalna glupost. znam dosta stranaca koji su dolazili i uopste se nisu prijavljivali, jedan od njih je i moj zet koji dolazi barem 10-15 puta godisnje u Beograd. u početku se jadan i prijavljivao redovno, ali posle kad je uvideo da mu niko ne trazi tu potvrdu pri izlasku, onda je prestao. jednom su ga samo pitali, i rekao je da je zaboravio da ponese potvrdu od kuce ali da se i prijavio i odjavio...i pustili ga da izadje. to je najbolji dokaz da u Srbiji svaki zakon može da se tumaci i primenjuje na vise od jednog nacina! :)))
nina
21. maj 2011. u 16.30
'Inače ne znam koliko vam je poznato, kad vadite strani pasos u ambasadi onda kao dokumenta nosite ličnu kartu, izvod iz knjige državljana R.Srbije, dokumentaciju da u državi rođenja ste potpuno odjavljeni(znaci tamo ne postojite), za koga djavola sve to nosim ako mi opet trebaju dva pasosa? Znaci USLOV da biste dobili taj strani pasos je da ste državljanin R.Srbije, i sad opet zatvaramo circulus vitiosus i pricu o strancima i domaćim.. '

Acrosyl, ako ja dobro razumem ovo, ti kažeš da ako ja hoću, na primer, da izvadim kanadski pasos u Ambasadi u Beogradu, treba da imam nasu ličnu kartu, izvod iz knjige državljana Srbije i tako dalje i tako dalje...?

Inače, imam dvojno državljanstvo i samo jedan pasos. Nikad mi niko nije tražio drugi, odnosno srpski... Pre mnogo godina kad sam se raspitivala da li treba da se prijavljujem kad ulazim sa stranim pasosem, u SUP-u si mi rekla da ne treba, zato što sam državljanin Srbije.
avatar
21. maj 2011. u 16.45
Pompezni,ma sve sto si napisao uzeo si mi rijeci iz usta. Ma milion posto je tako kako pišes i te za...ije sa tom prijavom pa to je da poludis nacisto i još ti kaže u roku 24h.moooooras to da učinis,pa zamisli ti to?
ha ha ha a naj veca provala je ta sto možeš i da procitas ono ko u fazonu „korupciju prijavite” MUP-u na broj taj i taj... pa pitam se ko koga handri??? ko fol sve je po zakonu i regularno a eto vidis šta ti pišes da toga tvoga koga znaš nisu ni pitali za prijavu ali možda je imao i sreće inače oni te oderu ne po cenovniku nego kako se njemu tj.doticnome ceifne. Ja ću izvaditi srpski pasos samo da se nezahebavam sa tim glupostima i ništa vise. Kad budem ulazila u Srbiju pokazem srpski a inače nastavljam sve po starom sa ovim sto imam i cao djaci:)))))
slobodni
(cool)
21. maj 2011. u 16.47
Ja sam isao sa rešenjem da sam dobio državljanstvo RS. u ambasadi u Otavi da se prijavim u policju opstina pancevo i gospodja mi je rekla da ne moram da se prijavim jer sam dzavljanin Srbije. Na ulasku u zemlju samo pitao policajaca dali moram da se prijavim i on mi je odgovorio da moram :)
Byja
(Neimar)
21. maj 2011. u 17.13
Meni se čini da postoje dve vrste sluzbenika na Surcinu, koje pregledaju pasose
1. Izrazito ljubazni muskarci
2. Izrazito nadrndane žene

A svi likovi sto pregledaju rucni prtljag kao i osoblje na salterima za izdavanje karata su veoma ljubazni. Tu sam prijatno iznenadjen.
acrosyl
(...)
21. maj 2011. u 17.14
Da nina upravo tako, bar kad sam ja vadila svoj pasos pre dve godine, sva ta dokumentacija su bila potrebna.
Ja sam mislila da sam ja tako neki nesrecni izuzetak zbunjen između zakona i policije na aerodromu, ali vidim da se to dogadja i drugima i to izgleda u pozamasnom broju!
acrosyl
(...)
21. maj 2011. u 17.26
Meni se čini da postoje dve vrste sluzbenika na Surcinu, koje pregledaju pasose
1. Izrazito ljubazni muskarci
2. Izrazito nadrndane žene

Hahahahaha, usli smo konacno u srz problema, sad treba da razradimo taktiku kako ispraviti ovu drugu nepravilnost!

P.S. a ovi sto primaju prtljag i rade check in, imaju mnogo manja primanja od ovih gore navedenih, pa im ne preostaje ništa drugo nego da se smeskaju inače će frknuti sa posla..
nina Vi ste jako srećna osoba ako živite u Srbiji, putujete sa stranim pasosem, i nikad Vas niko nije pitao gde Vam je srpski, da na aerodromu pokazujete ličnu kartu itd( zar oni nemaju u svom kompjuteru sve te podatke) Otvara mi se hiljadu pitanja u glavi..
avatar
21. maj 2011. u 17.28

Byja
(Neimar)

21. maj 2011. u 17.13


Meni se čini da postoje dve vrste sluzbenika na Surcinu, koje pregledaju pasose
1. Izrazito ljubazni muskarci
2. Izrazito nadrndane žene

ha ha haaaaa,ovo ti je original! Znaš šta? sad kad procita to što si napisao slikovito imam pred sobom te nadrndane,joooj kako bi ju po zubalu da bi me upamtila:)))))))
santabarbara
(Penzioner)
21. maj 2011. u 17.38
Eee moji zemljaci koji ste suoceni sa dvojnim i trojnim državljanstvom i tim prijavljivanjem i odjavljivanjem u policiju, sve će to proćičim pre se i vi nađeteu malo 'ozbiljnijem' dobu zivota, a dotle sa malo vise strpljenja sacuva će te zdravlje, jerbo (kako kažu?!) za starije od 65 pre će te stici na ispovest Sv. Petru nego ambulantnim kolima do doktora.:)
Pompezni
(hvalisavac)
21. maj 2011. u 22.03
Santa,

pa i ti si imao obavezu po zakonu da se prijavis u MUP i odjavis na kraju. to što te nisu uhvatili znači da si imao sreće. verovatno nisi ni znao za taj zakon i to je upravo ono o cemu ja pricam, strancima to niko ne kaže na ulasku u zemlju. onda je apsurdno da se ocekuje da ljudi postuju taj zakon. glupost.

ja inače imam 2 pasosa, i našima pokazujem nas, strancima strani...i sve super. niko me ne maltretira.

Byjo,

meni su bas zenske sluzbenice na pasoskoj kontroli uvek izuzetno ljubazne.
appassionata
21. maj 2011. u 22.12
Nisam „posizila”, kao gore neko rece, jer sam putovala satima od Kanade, pa sam bila premorena. A i nisam prekrsila zakon, pa me nije bilo briga. Inače, bio je nadrndani muskarac kome je dosla zuta minuta da mi cita bukvicu.
Niko nema razloga da nosi dva pasosa, jer sa jednim pasosem pocinje putovanje, i zavrsava. Pa da neću da vadim vizu i putujem sa pasosem Srbije, ako već imam kanadski pasos? Ili da nosim dva pasosa da zadovoljim nadrndanog policajca? Uostalom, mogu i da nemam državljanstvo Srbije, pa ne može da mi trazi nas pasos.
Pustimela, ti si, možda srbijanac, a mi smo Srbi.
Postavljacu teme: pusti mejl MUP-u i pitaj da li je dovoljno da se nosi strani pasos. Ja sam ih tako kontaktirala i dobila sam odgovor. Pa kad ti odgovore da ne treba - stampaj i ponesi sa sobom.
santabarbara
(Penzioner)
21. maj 2011. u 22.35
@Pompezni:

santabarbara
(Penzioner)20. maj 2011. u 14.08

Moje iskustvo (iz prošlog leta) je bilo bas prijatno na Bg. aerodromu. Sa osmehom na licu (u znak dobrodoslice) su mi udarili pecat u pasosu, prijavio se i odjavio u istom danu u policiji, i prlikom povratka na aerodrumu mi mlada sluzbenica-policajac pozelela srećan put! Mora da je; (1) moja kratka poseta bio jedan od razloga, (2) vide s' kim imaju posla(!), ili (3) najverovatnije zbog - my good looks.:).

Pompezni, kao sto vidis, ja ispostujem zakon ma u kom da sam komsiluku.:)
pravda_i_istina
22. maj 2011. u 00.31
a sto da ne izvadi i nosi pasos nasa državljanka ako već putuje, a nadamo se isti se neće vise menjati, hehe? ako treba i potvrdu iz vojnog odseka o regulisanoj vo;)
prekodrinski
(šloser)
22. maj 2011. u 01.23
Ih, pa to prijavljivanje i odjavljivanje se mora obaviti ako prebivas na nekom mjestu vise od 24 sata, bez obzira imaš li pasos odredjene države ili ne.
Naravno, ako imaš stalno bivanje u Srbiji (bez obzira na pasos), onda se ne moras prijavljivati/odjavljivati , već reces da si bio kuci na adresi stalnog bivanja napr. Zagubica , Narodnih brigada 5 , iako si bio na Kopaoniku kod prijatelja Pere u vikendici. Po prvailu bi se i to moralo prijaviti/odjaviti ,ali mi nemamo vremena za to. :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Stranci, i nasi stranci (bez stalnog mjesta bivanja u RS) imaju probleme kad prelaze granicu, ako nisu nigde bili prijavljeni/odjavljeni na policiji, znaci ne zna se gde su prebivali , kod koga.

tanazije
22. maj 2011. u 01.59
@ rebro - svaka cast na komentaru; pokusavam to da napisem milijardu puta ali ne vredi, geografska lokacija je to...

Inače, po pitanju prijave u policiji do sada sam isao u Srbiju dva puta sa stranim pasosem i nikada mi nisu tražili nikakve potvrde da sam bio prijavljen u policiji; da li je takav zakon? jeste - ali kada bi se tako i VELIKI zakoni pratili u Srbiji kao i ti MALENI, gde bi onda nama Srbima kraj bio???

Poenta je - UOBICAJENI razlozi za neljubaznost su krajnje komunistickog karaktera. Svako ko ima strani pasos je odjednom sugav, los covek, i odlicna meta za provociranje, mucenje i cimanje... E sad razloga može biti mala milijarda: možda ljubomora, možda mrznja, šta god da je - nije profesionalno.

Što se mene tiče - NEMAM nas pasos NITI MI TREBA. Zato kada udjem u banana zemlju, pratim banana zakone i ok sam...

nina
22. maj 2011. u 02.00
Acrosyl, ne živim u Srbiji, nisam prijavljena ni na jednoj adresi u Srbiji, nemam ni ličnu kartu, nemam ni pasos ni zdravstvenu knjizicu, ni vozacku dozvolu, nemam ništa osim državljanjstva. Ulazim i izlazim samo sa stranim pasosem.

Nekoliko puta su me pri izlasku pitali o prijavi boravka, ja sam im svaki put rekla da, posto sam državljanin Srbije, ne treba da se prijavljujem i svaki put se na tome zavrsilo.

Znaci, da ponovimo još jednom;)

Ja odem u kanadsku ambasadu u Beogradu da izvadim kanadski pasos i oni mi traže (Kanadjani) nasu ličnu kartu?

Ne znam cije ti je drugo državljanstvo ali znam da za kanadski pasos traže dve slike, dokaz o (kanadskom) državljanstvu, stari kanadski pasos i 100 kanadskih dolara. I popunjen formular, normalno.

E sad, ako ti je drugo državljnstvo hrvatsko ili neke slične 'jake' države, mogu da ti traže verovatno sve sto im padne na pamet ali to već nije problem Srbije i srpske administracije.

Sledeći put kad te neka zaustavi na pasoskoj kontroli i kaže ti da moras da imaš srpski pasos, samo joj se osmehni i produzi...nemoj da rasipas energiju na gluposti;) Ne mogu da verujm da neko tako nešto uopste može i da izgovori.
markovski
(kellner)
22. maj 2011. u 02.19
Za pompeznog
gospodine niko nije obavezan da vam na granici kaže da se morate prijaviti u Policiji
svaki gradjanin je duzan da se interesuje za svoje pravo
i za zakon zemlje u koju putuje a sto vi niste proucili srpski zakon vas je propust
NEZNANJE NIJE OPRAVDANJE
Cubrilo
22. maj 2011. u 03.18
Acrosyl Vi krsite zakon države u kojoj živite i još držite pridike organima te države:
Zakon o državljanstvu cl.5:
„Državljanin Republike Srbije koji ima i državljanstvo strane države smatra se državljaninom Republike Srbije kad se nalazi na teritoriji Republike Srbije.”
Bilo kakav Vas drugi pasos na teritoriji Srbije je nistavan.
Zakon o putnim ispravama cl. 4
„Organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice dužan je da licu za koje se proverom utvrdi da je državljanin Republike Srbije dozvoli ulazak u zemlju iako nema putnu ispravu.”
Dakle imate uvek pravo da se vratite u Srbiju, ali ne i da izadjete. Na zalost zakoni u Srbiji se ne primenjuju, na šta se verovatno i sami često zalite iako jedan od njih i sami krsite.
acrosyl
(...)
22. maj 2011. u 05.48
Cubrilo,
Molim Vas u kom smislu ja krsim zakon? Da, ja sam svesna kad sam na teritoriji R.Srbije kao državljanin i gradjanin iste podlezem svim zakonima iste, oni mogu da zabrane izlazak samo nekom protiv koga se vodi krivicni postupak, a ne običnim ljudima koji doprinose boljitku iste države.Ja ne putujem turisticki svaki put, već u naučno istrazivacke svrhe. Moj pasos je nistavan na teritoriji R.Srbije samo u kontekstu da ja na teritoriji Srbije nisam stranac, ali dvojno državljanstvo ti daje PRAVO da biras sa kojim pasosem ćeš da putujes i zašto ja moram da imam srpski pasos?
Za ove koji pitaju zašto ne izvadim nas, e zato što ja putujem još od tinejdzerskih dana, a to je period posle bombardovanja, i dok su svi cekali pred ambasadama i strepeli da li će dobiti vizu ili ne, skupljali dokumentaciju, posuđivali pare i stavljali na svoje racune da prikazu da imaju i vise para nego sto ambasade zahtevaju, ja sam bila bezbrizna..I zato što sam pre samo tri-četiri godine putovala sa prijateljicom u Spaniju pa smo posle isle za UK, i na aerodromu u Alicanteu ja sam prošla, a moja prijateljica sa srpskim pasosem 40 min. stajala na salteru, je mladi gospodin Spanac je poceo da proverava njenu vizu za Britaniju, pa je zagledao,pa skenirao,pa zvao nadredjenog da i on proveri, valjda mu se učinila lažna.. Toliko.
avatar
22. maj 2011. u 06.42
acrosyl

Izvinte me sto upadam...ali sad meni nije jasno vise a šta vi u stvari želite? Vecina vam je fino objasnila a i ja među njima da vam je naj lakse i bolje da ako je situacija već takva da izvadite nas pasos i ne vidim razloga zašto bi se bunili da ga posjedujete? Pa vama će biti lakse kada ulazite u nasu zemlju da pokazete nas pasos i vas niko ništa tada neće pitati niti pita,nevidim u cemu je problem?.
Svi smo mi nekada bili tinejdzeri i putovalai sa starim YU pasosima bez vize ali i sami vidite da su se vremena promenila.

Što se tiče krsenja zakona kao sto je gore navedeni gospodin napisao apsolutno ne vidim da ga vi krsite i po kome zakljucku je on to napisao?
Ako igde nema zakona i pravila to je u Srbiji,na zalost ali to je tako. Toliko od mene i ovo sto sam vam napisala apsolutno nije zlonamjerno jer i ja ću ga izvaditi ove godine i onda cist racun,duga ljubav. Oni rade svoje a ja svoje i da bogdom mogu imala bi sest pasosa a ne jedan i uskoro dva,pozdrav!:)
tv-putnik
22. maj 2011. u 07.30
У задњих 10-так год сам се пар пута пријавио, и кад сам схватио да је то цариницима небитно, престао сам. Престао сам и да носим 2 пасоша, шта ће ми?

Али ове год ми цариник на уласку у земљу рече да МОРАМ да се пријавим као страни држављанин.
- Опростите молим вас, ја нисам странац, ја имам двојно...?
- Жао ми је, морате да се пријавите...

Хајде-де, да видим шта ће бити - одем после 10-так дана да се пријавим. Упутише ме на једног који је „изненада” осетио потребу да насамо поразговара са мном. Ок, седошмо у неки кутак, па он поче:

- Господине, где сте били до сада? ашто се као странац нисте пријавили?
- Био сам кући, ево адреса на личној карти. Уосталом, ја нисам странац, само имам двојно држављанство...
- Да-да, али правила су правила. Ви као страни држављанин...
- Понављам, имам држављанство Србије. Дошао сам да се распитам каква су сад правила, и да ли се закон није можда мењао у последње време?
- Неееее, закон је већ годинама исти, ево видите овај прагараф бр. трц-трц који каже: „Страни држављанин је обавезан...”
- Понављам, ја НИСАМ странац. И већ годинама ми није требала пријава боравишта. Чак цу ми се смејали на граници кад сам им давао пријаву...
- Али господине, није тачно, ви сте обавезни, могли би да имате проблема, да платите казну на изласку... Поче он да реда аргументе, али све са неким вражјим погледом у очима које као да кажу: Вади паре бре, нема џабе..., мораћ да частиш...

Е, неће моћи да ја кршим закон и нудим мито у сред полицијске станице. Био сам добро расположен, и љубазно сам се смешио, али када ми је досадило почех ја да питам:
- Хоћете ли ви да ми потврдите пријаву о боравку, ето кад не можете од почетка - а оно од данас?
- Нееее, ја на то немам право; ја могу да изгубим посао...
- Не можете да ми оверите пријаву да сам се данас јавио у полицију?
- Нееее, знате како је са овим компјутерима данас...
- А јел можете да ми оверите овде да НИСТЕ могли да ме пријавите када сам дошао да се пријавим?
- Не-не-не, служба је служба... молићу лепо (а очи му све нешто светлуцају)...
- Е, онда захваљујем на информацији...
- Али, господине (сад он мене за руку задржавајући и не скривајући разочарање), можете да платите казну, да имате проблема...
- Ма НЕМА везе, и то је за људе (са мојим најлепшим смешком). Довиђења, и сретан посао.

И шта би на изласку из земље?
Ништа. Нико ме ништа није питао.
Страни пасош, печат, изволите и дођите нам опет, сретан пут, хвала довиђења.
CubriloPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Cubrilo
22. maj 2011. u 08.05
„Molim Vas u kom smislu ja krsim zakon? ”
Zakon R. Srbije kaže da ste duzni da imate ličnu kartu R. Srbije ako živite na teritoriji R. Srbije. Je l Vam to jasno, ili smatrate da je dovoljno imati kanadsku ili kinesku ličnu kartu? Isto tako zakon kaže da državljanin Srbije mora prilikom izlaska iz zemlje mora imati vazecu putnu ispravu. Vi takvu ispravu nemate.
„Moj pasos je nistavan na teritoriji R.Srbije samo u kontekstu da ja na teritoriji Srbije nisam stranac, ali dvojno državljanstvo ti daje PRAVO da biras sa kojim pasosem ćeš da putujes i zašto ja moram da imam srpski pasos?”
Ako ne želite da imate srpski pasos po zakonu su mogućnosti samo dve:
1. Nikuda ne putovati iz Srbije
2. Zatraziti otpust iz državljanstva Srbije
Ako koristite PRAVA državljanina Srbije morate da postujete i OBAVEZE, ukljucujucu i one o vazecoj putnoj ispravi prilikom izlaska i zemlje. Pricate o doktorskim studijama, a logika Vam je decija: „Ja ću da biram koji zakon ću da postujem, kanadski ili srpski kako se meni svidja”.
Cubrilo
22. maj 2011. u 08.09
Još navodite argument kako necete da vadite vize za putovanja?! Ko Vam brani da Englezima ili Spancima pokazete kanadski pasos na ulasku, i kakve to ima veze sa imanjem ili nemanjem pasosa Srbije?!?
Imported_from_SERBIA
22. maj 2011. u 08.11
Pa zar je bitno naglasavati 2-3 puta „...ja naucnik sa istrazivackim radom... donosim dobitak ovoj državi...” su kliseji od strane nekih naučnih radnika, ne ponizavam, koji rade za profesore univerziteta, itd... znamo kako to ide dalje. Vi kao naucni radnik gde je limitiran rad u odnosu na univerzitete na Zapadu, sumnjam da vi radite vas naucni rad radi Srbije, već je neki treci razlog u pitanju.

Srbija od vaseg naucnog rada nema koristi jer to nije vase, a ne vidim poentu da ste vi naucnik svetskog glasa kome su finansije na stotom mestu i želite odraditi/objaviti naucni rad u Srbiji.

Mnogi imaju vozacku, ličnu kartu, zdravstvo, itd... u USA, al' nisu državljani iste zemlje. I opet na ulazu u USA pitaju ih gde ste bili, koliko dugo, itd... naravno, zelena karta vam je obavezna za ulazak i boravak, osim ako niste turista. S druge strane, svako popunjava formular u avionu pre sletanja u USA gde je bio, šta ima, šta donosi, kolika je vrednost i adresa gde će boraviti, svrha boravka, itd...
Jao kao državljanin popunjavam taj formular, i predajem ga na carinskom salteru. Možda bi ja trebao da kažem nešto u vasem kontestu, ja sma državljanin ovde države, ja radim za dobrobit ove države, itd...!!!

Ako vam sluzbeno lice naglasi zašto ne bi imali pasos Srbije, vi docekujete na noz, a sluzbenik vidi koliki broj naših dolazi sa stranim pasosima, nemaju nas ili nemaju naše državljanstvo, želi da vam kaže ako ste rođeni ovde ili ste srbin/srpkinja zašto da nemate pasos Srbije.

Da znate zakone drugih država, videli biste koliko je nas zakon fleksibilan sa tim stvarima.

Zamisli situaciju da država, u vasem slučaju Britanija, uvede zakon da ne mozete biti dvojni državljanin!!!
Dal' biste vi i dalje sluzbeniku na carini pricali da ste vi državljanin Srbije, a odjavili ste se jer vam je bio uslov da dobijete britansko državljanstvo!

Sistemi nisu povezani, možda nisu zakonski regulisani da se povezu, možda ima konfrontacija, itd... hiljdau razloga može biti na putu da nešto običnom gradjaninu logicno ne ide u prilog razumevanja.

Ja verujem da sistem nije povezan.

Ja znam državu koja ne dozvoljava dvojno državljanstvo. Znam da vam neće izdati pasos u ambasadi te države koja je u državi gde živite i radite, jer nemate odjavni papir iz države porekla!!!
Zamisli, da oni imaju dve vrste pasosa, jedan za putovanja u inostranstvo, a drugi za unutar zemlje.
Zamislite takav zacarani krug.:)

Ponasajte se prema zakonim države u koju ulazite. Ima slučajeva gde sluzbenik nije bas upoznat najbolje sa zakonikom il' ga ne tumaci u kontestu u kojem je napisan za svrhu.
A da 2-3 sluzbenika ne poznaju zakonim, sumnjam.
Sve najbolje do sada sa mojih putovanja u Srbiju, ni njamanji problem il' bilo šta nisam imao. Konkretnost na nivou.

acrosyl
(...)
22. maj 2011. u 08.11
Avatar ja već par dana razmišljam o tome da izvadim i taj nas i da krenem linijom manjeg otpora, jer neće se kod nas mnogo toga promeniti još dugo, a sa njima se objašnjavati je kao borba sa vetrenjacama.. Prosto moja priroda nije takva da popustim ako sam u pravu, zato sam i postavila ovu temu da vidim šta drugi ljudi misle i koje u pravu a ko u „krivu”..
Mada vidite da dosta ljudi misli i da je dovoljno da imate samo jedan.
Sto ljudi, sto cudi. Odjavljujem se na par dana..
Pozdrav
GZox
22. maj 2011. u 15.10
opicitis u emigraciji kao i uvek !!

što ne udjete sa srpskim pasosom u kanadu na osnovu dvojnog državljanstva a da vas ne pitaju gde vam je viza ili nešto slično?

drugo, opicena emigracijo, bez obzira da ali su neki zakoni dobri ili ne
oni moraju da se postuju. zašto se ispravljate krive drine tamo gde živite. ja mogu da se složim da neki zakoni u srbiji nisu najbolji ili se nekad primenjuju a nekad ne međutim da u srbiji sve ne valja a tamo negde je sve najbolje ne stoji.

oladite malo sa opicitis idejama!
Byja
(Neimar)
22. maj 2011. u 15.26
Najgore je biti Srbin u Srbiji.
Nas će da zezaju i kad znaju da rade corav posao.
Cigan će da vozi kola bez registarskih tablica, da ubudzi kartonku gde pozeli, da drpise struju iz bandere.
Siptar će da dobije pasos Srbije na osnovu nekih ceduljica i papirica.
Kinezi žive rade i drže firme po srbiji, nikome ne izdaju fiskalni racun. Odakle im pravo na boravak? Odakle im pravo na rad? Odakle im pravo na otvaranje firme?

Sve to nije bitno. Bitno je za je ba vati Srbina zbog dvojnog državljanstva.

Dok su Kinezi valjali robu 3000 metara uz blok 70, mog druga penzionera je trkejisala inspekcija jer je prodavao 50 komada jaja na ulici. Dospeo covek na sud i platio kaznu. A kinezi piche li piche. Niko od nedrndanih policajnera da se za pita odakle i zašto su oni tu, i kome polazu racune.

gobe
((Atalanta))
22. maj 2011. u 18.08
GZox, što se tiče nas koji smo u Svajcu i sa dvojnim državljanstvo, nema potrebe za ispravljanje krive Drine u zakonu, jer njih na granici interesuje samo jedan pasos - svajcarski ili licna karta. Tako je i u drugim zelmljama, u Madjarskoj i Srbiji na ulazu/izlazu traže oba pasosa, uglavnom, takav je valjda zakon, ali ja tu krivu Drinu ne ispravljam. :)
jesenje_lisce
22. maj 2011. u 23.30
I ja već godinama putujem sa dva pasosa i uredno ih oba nosim i nikada nisam imala probleme. Gde to ima da se državljanstvo dokazuje samo na osnovu reci?! Pa probajte da udjete u Kanadu sa srpskim pasosem i da im kazete kako to nema veze jer ste vi kanadski državljanin (mozete i sve SIN kartice da im pokazete) - sigurno će vas (ljubazno) vratiti sa granice. Ako ste kanadski državljanin, morate da imate kanadski pasos za putovanje van zemlje i tacka. Tako ne razumem kako srpski državljani mogu da ulaze u Srbiju bez srpskog pasosa. Pasos je jedini vazeci putni dokument.

Inače, za ove što ne veruju u prijavljivanje u policiji, majka moje prijateljice je zavrsila kod sudije za prekrsaje jer se njena drcna cerka nije prijavila kada je usla u zemlju sa stranim pasosem. Da li su pravila glupa ili ne, to je za drugu diskusiju. Dok god postoje, lakse je da se postuju.
Turmalin
(tragach)
22. maj 2011. u 23.47
Ne znam u cemu je problem, sem neljubaznosti? Ja svaki put redovno pokazem strani pasos, pa se onda u roku od 48 sati prijavim u policiji. Dobijem onaj karton koji treba da imam na izlazu za slučaj da mi ga traže, da ne bi ispao problem, jer sam se naslusao nekih prica sto su vracali ljude sa granice da idu da se prijave pa odjave.

Takođe sam redovno ranije placao i ulazne vize - $140 za 2 ulaza, onda kad su bile vize za sve strance a zemlja bila na udaru Zapada.
Trebali su mi 2 ulaza - jedan na aerodromu, i jedan na onoj mucnoj granici na Drini kad sam se vracao nazad. Nije mi bilo toliko teško platiti koliko mi je bilo teško podnijeti osornost i neljubaznost osoblja u diplomatskim predstavnistima gdje sam vadio vize.
Alideda
(i cetries\' \'ajduka)
23. maj 2011. u 14.41
1) Je li se Italijani, Englezi, Nemci i slični moraju prijaviti u policiju?

2) Da li ja koji imam samo kanadski pasos i nisam državljanin Srbije moram da se prijavim?
Byja
(Neimar)
23. maj 2011. u 15.12
Putovao sam u gomilu država. Ni u jednoj me nisu upozorili da moram da odem u miliciju da se prijavim i odjavim!? Da li to pravilo vazi i po belom svetu?

Zar nije sam cin predavanja pasosa na granici prijavljivanje i odjavljivanje, a pecat u pasosu dokaz vremena provedenog na teritoriji države?

Neko je gore lepo primetio - zašto glavonje, kad im je već stalo do prijave/odjave ne postave salter na aerodromu/granicnom prelazu za datu svrhu!?

Kako se prijava/odjava regulise za ljude koji su na proputovanju kroz Srbiju do Grcke na primer?

Šta bi se desilo kad bi Grcka ili Spanija primoravali sve silne turiste da dangube po stanicama milicije i ispunjavaju formulare...

Mene je otac upozorio da postoji mogućnost da me narodna milicija prati jer sam usao sa stranim pasosem a nisam se prijavio. Na tu ideju sam se odusevio. Na godisnji odmor sa naoruzanim obezbedjenjem!
Kakav li bio izvestaj tih balkanskih spijuna?!

Salu na stranu, mislim da ljudi na granici shvataju koliko je nepotrebno to zezanje. Ulazim već nekoliko godina sa stranim pasosem i niko ne pravi pitanje.
A i da udare proveru, izdangubili bi...

avatar
23. maj 2011. u 17.08
Byja

Pozdravljam i potpusujem sve sto si napisao:))))))
GZox
23. maj 2011. u 17.49
pa jel glupo ili nije takav je zakon, imaš glupih i/ili nefunkcionalnih zakona svugde.
imaš da ga postujes avatar, svidjalo ti se ili ne
ako udjes sa strani pasos moras da se prijavis
ako nećeš, ćeš da platis kaznu i gotova prica
ko hoće da se klati ima da plati :)
Imported_from_SERBIA
23. maj 2011. u 17.55
Molim za pomoć u zakonskom smislu, jer nemam vise snage da slusam kako se policajke na aerodromu deru na mene svaki put kad izlazim iz zemlje. Prica je sledeća: Imam dvojno državljanstvo, samo JEDNU adresu koja je ista i u LK i u pasosu. Da bih podigla pasos u ambasadi u Beogradu morala sam imati dokumenta da sam se kompletno odjavila u državi rođenja.

Sad da budem balkanski seljak (ne seljak sa sela). Jadna je ta nauka skojom se vi družite.

Iz gore navedenog citata, ja razumem da je doticna odjavljena iz države rođenja!!! Ima britanski pasos sa adresom prebivalista u GB, koja je identicna adresa u LK!!!
Vi ste odjavljeni iz Srbije. Vas nema nigde u Srbiji, nemate dokaz da ste državljanin Srbije, mozete biti rođeni, al' mozete biti ispisani iz državljanstva Srbije, i nacuni radnik pravi probleme ljudima koji rade svoj posao!!!
Molim vas, vratite se u GB i radite svoj naucni rad tamo, ostavite Srbiju i ljude koji žive od svog posla na miru.
Cubrilo
24. maj 2011. u 05.30
Byja
„Putovao sam u gomilu država. Ni u jednoj me nisu upozorili da moram da odem u miliciju da se prijavim i odjavim!? Da li to pravilo vazi i po belom svetu?”
Naravno da niste morali da se prijavite u tim državama jer ste tamo bili stranac a prijava je obaveza onoga kod koga odsedate (hotel itd.).

„Kako se prijava/odjava regulise za ljude koji su na proputovanju kroz Srbiju do Grcke na primer?”
Ne moraju da se prijavljuju niti odjavljuju jer je rok 24 h, a ako i rese da prespavaju prijavljuje ih motel gde su odseli.

„Šta bi se desilo kad bi Grcka ili Spanija primoravali sve silne turiste da dangube po stanicama milicije i ispunjavaju formulare...”
Ni u Srbiji turisti koji odsedaju u hotelima nisu obavezni da se prijavljuju bilo kome, osim na recepciju hotela.
avatar
24. maj 2011. u 06.05
Na zalost ali Srbija je prodavala srpske pasose i izdavala državljanstva siptarima za 5000 evrica kako se kaže popularno u Srbiji a posten i normalan covek koji unosi devize i želi nešto da stvara njega handre do besvjesti i zezaju kako im se svidi. Nije problem ni prijava već ispiranje mozga (lobotomija) i setanje od mila do nedraga a o ljubaznosti nema ni ono „Lj” da se izgovori. Ambasada Srbije u inostranstvu fino ti kaže i objasni a dodjes dole divlji zapad vlada i još kad vidim kad se iskezi sa karijes zubima i sto izgledaju ko tipke na klaviru i vidis odakle to dolazi šta covek treba da misli???

Državljanstvo će dobiti sipac i ostala bagra a domaće svoje zezaju,nek se stide!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
24. maj 2011. u 06.15
I još ovo,ste neki od vas ženu napali sto je postavila pitanje,pa ako i ne zna objasnite joj na fin način jer ni ona nikog niti je napala a niti se žena svadja!
acrosyl
(...)
24. maj 2011. u 06.18
Imported_from_SERBIA
Molim Vas nemojte da vredjate, ovde smo samo da diskutujemo i nistavise, ja nikog ne vredjam, te ocekujem i od drugih minimum lepog ponasanja. Prvo ja nigde ali nigde nisam napisala da imam britanski pasos, to što vi nagadjate na osnovu moje ip adrese ili nečeg drugog to je Vasa stvar.. Druga stvar jedna informacija koju niste znali, u Britaniji ne postoje ID, vozacka dozvola i pasos su jedini validni dokumenti o potvrdi identiteta. U mom pasosu tamo gde piše issued by/ piše emmbasy in Belgrade, a gde place of residence ili adresa piše Bulevar Arsenija Carnojevica, tako da nemojte molim Vas da predvidjate šta piše u mom pasosu i koji mi je pasos. Neću da Vam kažem. A ta adresa piše i u mojoj LK, koja je srpska.
Dalje nisam imala nameru da se hvalisam sa tim šta radim, nego je možda lepo da neko u inostranstvu cuje za nasu državu u drugacijem kontekstu, moj tim je prvi koji je dosao da radi tako nešto u inostranstvo, do tada nisu saradjivali sa Srbijom, sve moje kolege tu gde jesam za Srbiju su cule samo u najgorem svetlu, pa ih vodim ovo leto da ih razuverim.(Oni će se prijaviti u policiji)
@ Cubrilo
Ja ne znam da li ste Vi pravnik, ali svakako mnogo vise znate o zakonima i pravima nego ja, iskreno ja ih i ne izucavam, gore ste negde napisali da li ja mislim da je dovoljno da imam kinesku lk?
Ne, naravno da nije, ja sam bila mišljenja da zakon propisuje jednu adresu prebivalista, jednu lk a mozete imati vise pasosa ali u svima treba da stoji ista adresa kao u LK. A zašto je tako? Pa zbog poreza, tamo gde živite morate da platite porez, ne mozete boraviti na deset adresa. Zašto se nas sjajni Nole prijavio da živi u Monte Carlu? Zato što ne voli Srbiju? Ne ni najmanje, već zbog primanja i sledstvenog poreza.

Sad da NAGLASIM da ja imam i da sam imala sve mogućnosti sa srpskim pasosem koje imam sa ovim stranim, NIKADA nebi ni trzila taj strani!!!
I bila bi najsrecnija da putujem samo sa srpskim!!!!!!!!!!!!

Juče sam pricala sa jednim prijateljem, Irac je, rođen u Londonu, ceo zivot živi u Londonu, znate koji pasos ima i sa kojim putuje..???Irski, nema britanski i neće ga kaže nikada ni izvaditi..Ne znam kako mu ovi dozvoljavaju da ulazi i izlazi iz UK?
Dalje moja prijateljica Chloe, francuskinja, isti slučaj kao predhodno navedeni, ima samo francuski pasos.
(Nemojte sad da opalite po meni da ja ne volim Srbiju, pa koristim drugi pasos kao i ovi gore sto ga koriste) nego Vam samo dajem primer da mozete da živite u jednoj državi sa jednim pasosem koji nije u ovim slučajevima britanski...
acrosyl
(...)
24. maj 2011. u 06.38
Imported_from_SERBIA
Samo za Vas, ko Vam je rekao da sam rođena u Srbiji? Nisam, nego negde drugde, živela tamo neko vreme, i moji roditelji se doselili u Srbiju..Da bi mogli da rade i žive, a i iz nacionalnih razloga tražili i dobili smo državljanstvo, logicno zar ne? Ako malo bolje procitate,ja sam lepo napisala da ja živim u Srbiji, a da biste izvadili strani pasos u Srbiji, ne mozete u nasu policiju, nego u ambasadu te države.. To znači da ja imam samo još jedno državljanstvo,na osnovu koga mogu podici drugi pasos, ali ništa drugo..( kad bih ja sad odlucila da živim u toj državi, morala bi za početak da se preselim, prijavim na nekoj adresi, pa da promenim adresu u svojim dokumentima, a to znači da menjate kompletno prebivaliste..) Da li Vam je sad malo jasnije? Pošto samo Vama nije jasno, avatar je npr. shvatio odmah o cemu se radi..
Cubrilo
24. maj 2011. u 08.10
acrosyl
„Ja ne znam da li ste Vi pravnik, ali svakako mnogo vise znate o zakonima i pravima nego ja, iskreno ja ih i ne izucavam”
Neznanje ne daje pravo nepostovanja zakona.

„Zašto se nas sjajni Nole prijavio da živi u Monte Carlu? Zato što ne voli Srbiju? Ne ni najmanje, već zbog primanja i sledstvenog poreza.”
Tvrdite da vas sjajni Nole nema srpski pasos?!?!?

„Juče sam pricala sa jednim prijateljem, Irac je, rođen u Londonu, ceo zivot živi u Londonu, znate koji pasos ima i sa kojim putuje..???Irski, nema britanski i neće ga kaže nikada ni izvaditi..Ne znam kako mu ovi dozvoljavaju da ulazi i izlazi iz UK?”
Covek ima irsko državljanstvo i irski pasos, ne vidim u tome ništa cudno. A i da nema, kakve to veze ima sa zakonima Republike Srbije?!

Vasi argumenti za krsenje zakona su nebulozni, ponekad čak i zabavni, ali je STRASNO sto sluzbenici policije kojima je to posao KRSE ZAKON i pustaju Vas da izadjete iz zemlje! Ako se tako krsi jedan relativno banalan zakon šta li se tek radi sa mnogo vaznijim stvarima.
acrosyl
(...)
24. maj 2011. u 08.31
U cemu se razlikujemo ja i taj moj prijatelj Irac?
Oboje živimo na teritorijama jedne zemlje, imamo prebivaliste, placamo porez i sve ostalo, a putujrmo sa pasosima druge zemlje? Samo sto ja živim u Srbiji a on negde gde su zakoni malo drugaciji, sad ako kažem bolji, odmah će neko reci „seli se napolje”..

@Cubrilo
Da li Vi mislite da se putovanje mora započeti i zavrsiti sa jednim pasosem?
Šta ćete da radite na check in ako imate nas pasos a putujete u npr. Kanadu? Oni će reci pa treba Vam viza, a Vi njima, pa znate ovo je za Vas da me pustite da izadjem iz zemlje, a kad dodjem na drugu granicu ja ću pokazati drugi pasos?
Ovo nije nebulozno, a sve ostalo sto ja pišem je nebulozno..Dobro neka bude da jeste, ali onda je zakon nebulozan, jer svako ko otvori moj pasos vidi na osnovu adrese i mesta izdavanja pasosa da ja živim u Srbiji a ne na Marsu..
nevenka10
24. maj 2011. u 08.53
Pa, ko voli da vidi hrvatski pasos kod srpskog državljanina? I da mu taj „državljanin” još drzi predavanja o nepoznavanju zakona i o tome kako srpski pasos nije vredan posedovanja i nosenja u torbi?
Nemam komentara na pisanje „srpskog naucnog radnika”. Zvucis kao razmazeno deriste, koje bas eto hoće da su stvari po jenom, iako ne ide tako...
Ukoliko si državljanin Srbije, pri izlasku bi trebala da imaš srpski pasos. Na ostalim granicama pokazi koji god želiš. Ukoliko nemas srpski pasos, onda se ponasas kao stranac, prijavljujes, odjavljujes. Zna se procedura. Ne razumem zašto je to komplikovano da se shvati i prihvati,a da se sluzbenici odmah ne nazivaju kozama, glupacama i slično.
One IMAJU PRAVO da te zafrkavaju,samo su dovoljno fine da su „samo neljubazne”. Pokusaj, rekoh, tako da se ponasas u Britaniji ili u Hrvatskoj, pa ćeš da vidis. Tek u Americi. Neko je već gore pisao šta se popunjava i pokazuje kada dolazis na ovaj kontinent. A pricamo o razvijenim zemljama.
Imported_from_SERBIA
24. maj 2011. u 08.55
Ne bitno, dal' ste državljanin Britanije, pretpostavio iz price sa putovanja sa prijateljicom, ili ne, vi imate strani pasos, niste rođeni u Srbiji, znaci dobili ste državljanstvo aplikacijom, i ja kao carinik, sluzbeno lice, nigde vam ne piše da ste državljanin Srbije, osim da nosite sa sobom uverenje o državljanstvu, vam kažem šta zakon nalaze. Prijava boravka u Srbiji, adresa, i kad izlazite odjava.
Zakon je regulisan, vi bi trebali da nosite sa sobom uverenje da bi dokazali da ste državljanin Srbije.

Ne vredjam ja vas, već vi uporno gurate svoje, a nemate dokaz da ste državljanin. Pasos vam je izdat u ambasadi te države koja je u Srbiji, rođenje vam stoji ta država, i nema tu adrese.

Sledeći put ponesite sa sobom uverenje.

Ja kao državljanin USA mogu da budem u EU bez vize do 90 dana, i opet me pitaju svrhu ulaska u državu, gde odsedam, koliko dugo planiram biti, itd...
Kod njih su sistemi povezani, i zato nema prijave u policiji, već policija može da dobije podatke od carinske sluzbe, sto pretpostavljam kod nas nije.
gobe
((Atalanta))
24. maj 2011. u 09.06
acrosyl
(...)
20. maj 2011. u 08.50

Postovanje,
Molim za pomoć u zakonskom smislu, jer nemam vise snage da slusam kako se policajke na aerodromu deru na mene svaki put kad izlazim iz zemlje.
--------------
acrossyl, zar ti stvarno nije lakse da izvadis srpski pasos i da spasis sebe neugodne situacije da ti se neko dere svaki put?
Ili da na primer odes tamo gde su ti izdali srpsku ličnu kartu i ostala dokumenta i pitas za savet, šta i kako trebaš da uradis ubuduce? Možda ti daju neku potvrdu ili šta znam već, reci će ti oni sigurno.
Ovo sto navodis primere irca, francuskinje, to su zakoni u drugim zemljama i važe za njih, ne za tebe. Daleko od toga da se meni svidjaju zakoni u Srbiji, ali za rad nekog svog licnog mira, ti, ja ili bilo ko drugi, moramo naći rešenje koje nam najbolje odgovara. Ako ti stvarno uvek dozivljavas ove neprijatnosti, onda ili izvadi pasos ili poseti nadleznu instituciju koja će ti dati savet ili se prijavljuj, odjavljuj i mirna Backa! Cetvrto rešenje mislim da ne postoji! Sve sto ti mi ovde napisemo, svoja iskustva, dozivljaje, mišljenja, tebi neće rešiti problem, em se nerviras, verovatno, na izlazu, em sad ovde citajuci ono sto tebi neodgovara, a to je sve bar po meni bespotrebno i bezveze, i kao sto rekoh ne resava ti problem.

pozzz

gobe
((Atalanta))
24. maj 2011. u 09.12
nevenka10
24. maj 2011. u 08.53

Pa, ko voli da vidi hrvatski pasos kod srpskog državljanina?
------
Da i ja sam ovo pomislila, al' ajd' reko da je pustim da vidim dokle će terati i joguniti se...
acrosyl
(...)
24. maj 2011. u 09.24
Nevenka nemam putovnicu, tako da ne nagadjajte! Pasos je iz EU.
Izvadicu srpski čim dodjem, sa aerodroma pravo u policiju, 2000 din. i Bog te veseli, svi će biti srećni i zadovoljni a ja još jedan pasos da stavimu neseser..
gobe
((Atalanta))
24. maj 2011. u 09.51
Pametno! Eto šta ti je ova kafana, za Nobela, ocas stranu državljanku i buduceg doktora nauka naucimo pameti! pozzz ;D
acrosyl
(...)
24. maj 2011. u 10.23
Cuj ovo
Pa, ko voli da vidi hrvatski pasos kod srpskog državljanina?

Znate li koliko takvih živi u Srbiji? Rane još nisu zarasle definitivno!!
A koze, nisu moje reci, ali mogu slobodno reci jer se od vas kao nekog ko radi za državu ocekuje maksimalno lepo ophodjenje, i mnogo strpljenja.. i sto neko rece manje karijesnih zuba u usnoj duplji..

Inače ja ovako putujem deset godina, i poslednjih godinu dana su pocela ova pitanja na aerodromu, i ja sam ovu temu i postavila upravo zato jer se ta policajka toliko dernjala na mene i vristala da je to bilo neverovatno, i na kraju šta bi,kad sam joj objasnila da ja tako putujem i da mi objasni ako već krsim zakon, ona pocrvene, baci moj pasos i reci idi...
Idem:)
Ona je prva koja me pitala zašto ne nosim nas pasos, ovi ranije su pitali da li imam, ja kažem nemam,onda oni sa povisenim tonom traže lk, pitaju koliko dugo živim tu, provere lk i to se na tom zavrsi..Ali nijedan carinik nije rekao da ja krsim zakon sto nemam nas pasos, to znači da ni oni ne primenjuju zakon ili ga ne poznaju.

A ovi sto rekose da nekog nešto uce, molim Vas ostavite to za sebe, nemojte meni da prenosite Vase znanje, snaci ću se ja u zivotu i bez toga.. Hvala Vam veliko
gobe
((Atalanta))
24. maj 2011. u 10.52
Molim za pomoć u zakonskom smislu, jer nemam vise snage da slusam kako se policajke na aerodromu deru na mene svaki put kad izlazim iz zemlje.
----------------------
Buduca dr. nauka, procitaj ovu svoju recenicu, a procitaj sad ovo dole sto si napisala, mrsko mi da kopiram...
Lepo si ovde gore napisla policajkE deru na mene svaki put, a dole pišes da se jedna drala. Jel imaš selektivno pamcenje ili si paranoicna ili kad lažeš i ne trepnes, a?
Dosla si ovde po pomoć, dobila si pomoć, savet da izvadis pasos i da ti se niko ne dere jer vise nemas snage da slusas!
Mi ovde pomoć i savete ne naplacujemo. tako da nasi saveti posto su dobronamerni dodju kao neka vrsta ucenja buduce dr.nauka recimo u zivotnoj osnovnoj skoli, koju si preskocila, i sad je ovde ucis u kafani. ;D
GZox
24. maj 2011. u 11.17
acrosyl,slusaj nemoj vise da se pravis luda
lepo ovde napisi sa kojim si pasosem izlazila i i iz koje zemlje
jer se više ne zna ni ciji si državljanin ni ko se drao i zašto.
dosta vise sa licnom kartom, adresa, te ovo te ono , te broj ulice je isti ali nije zadnje slovo

ti ne moras da imaš nijedan pasos, tako je u svim normalnim zemljama
ali ako hoćeš da putujes izvan zemlje onda moras da imaš dokumenta propisana zakonom te zemlje.

sluzbenica ti je verovatno rekla da moras da imaš srpski pasos ako hoćeš da putujes iz zemlje(srbije) i da te tretiraju kao srpskog državljanina na izlasku i ulasku a ne da moras da imaš srpski pasos.

kao sto sam i rekao, ne moras da imaš bilo koji pasos ali onda sedi kuci i ne maltretiraj sluzbenike na carini svojom neznanjem koje posle hoćeš da predstavis kao tudju neljubasnost ili kao glupi zakon.
možda postoji glupi zakon ali dok je na snazi mora da se postuje, st ti tu nijejasno.

je si li ti imala srpski pasos na izlasku iz zemlje, nisi ili jesi??
ako si imala neki koji nije srpski onda se tretiras kao strani državljanin na granici. čak da si im pokazala i srpsku ličnu kartu
oni mogu ali ne moraju da uvaže to kao dokaz. pasos jedokument kada se izlazi iz zemlje i caoooooo dosta vise glupiranja i od tebe i od ostalih budala koji te podržavaju!!

avatar,deljenje državljanstva je druga tema
avatar
24. maj 2011. u 13.18
GZox

...avatar,deljenje državljanstva je druga tema...

Pa dobro,de hoću i ja naše državljanstvo,de reci šta mi sve treba???:))))) dosta vise zahebancije na aerodromu i molim savjet gdje da tutnem evrice pa da se i ta epizoda zavrsi,hvala na informaciji!
Jbg,kad mogu siptarcine pa sto nebi mogli i „domaći”?
acrosyl
(...)
24. maj 2011. u 14.18
Gobe ne želim da se raspravljam sa Vama, vredjate ljude, ja sam samo napisala šta sam imala da kažem, uglavnom sve sto je povisen ton ja smatram dernjanjem..Ne znam možda Vi volite da neko se dere na Vas..ja ne..
Možda je bolje drmnuti 5-6 miliona, pa dati državi 1.5 i onda biti kuci godinu dana, ne brinuti za egzistenciju..
Ima tu još dosta primera..
gobe
((Atalanta))
24. maj 2011. u 16.00
Ajde de, ma nemoj, sad posto sam ti lepo, argumentovano pokazala, da ka si postavila temu napisala si jedno, sad pišes drugo, ispada kako hoću da se svadjam i vredjam ljude? Koje ljude, pa ja ovde, i na svakom topiku gde se javim samo čitam napisano i tako komentarosem?! Izvini, ja ne znam da čitam zatvorenih ociju, a da znam moji koment. verovatno ne bi bilo kakvi jesu. Nije problem u meni i mom citanju, nego vama koji pišete gluposti, pa se posle popismanite i pogubite, kad vam neko, ja, ukaze na to.
Normalno da niko ne voli da se na njega vice, nema ni potrebe, iskreno mislim da si ti sve ovo naduvala, preuvelicala jer se ponasas..napisala ti je Nevenka, vrati se i procitaj, mrsko mi da copy past posto sam bolesna, pa lezim i pišem.
Izvadi taj pasos ako ti treba, i spasi sebe neprijatnosti, ili uradi nešto od ostale 2 mogućnosti koje imaš i sve o.k.
acrosyl
(...)
24. maj 2011. u 16.40
Ne znam da li ću biti u prilici da se javljam u narednom periodu, u svakom slučaju hvala Vam svima za pomoć, odgovore, savete, sugestije, kritike..Pomogli ste!!
gobe
((Atalanta))
24. maj 2011. u 16.57
Pošto nisi rođena u Srbiji, ok je da ne znaš najbolje pravopis, ali ... posto se spremas za dr.nauka, nije u redu. Poradi na njemu obavezno.
Ne bi, se piše odvojeno, kad pišes o sebi pišes ne biH, ili biH, kad se obracas mnozini vam se piše početnim malim slovom, samo ako jednom licu persiras, uvazavas ga onda je velikim p.slovom. Imaš još dosta toga, poradi na tome obavezno.
Ovo ti stvarno dobro namerno kažem, jer dosta je i meni, a i Srbiji, nadam se, polupismenih predstavnica i cmizdrulja tipa ta sto zviznu te milione koju pominjes, a i vas koji ste visoko obrazovani, a polupismeni. A da lazete i mazete i jedni i drugi to si nam ti sa par postova pokazala, a ovu poluplastificiranu nakazu ne bih da komentarisem, gadi mi se.
Pompezni
(hvalisavac)
24. maj 2011. u 18.37
ne znam u cemu je problem i oko čega se svadjatem, mrzi me sve da čitam...ali jestu bezobrazni kod nas, i to ne samo na aerodromu, nego i ti nasi sto rade po ambasadama. stoka nadobudna, misle da zato što su na tako nekim kao „vaznim” polozajima da im to daje pravo da maltretiraju druge.

ja recimo imam iskustvo sa jednom nasom kozom u Americkoj ambasadi, kad sam vadio pasos za dete, kome je u međuvremenu istekao, jer smo se vratili u Srbiju, i žena kad mi je izdavala novi americki pasos za dete na salteru, i Americkoj ambasadi, nasa, pocne tako nadrndanim tonom da mi drzi bukvicu kako dete ne može da izadje sada iz Srbije, osim ako nema novi, vazeci srpski pasos, bez da me je ijednom uopste upitala da li ga ima ili ga nema. ja kad je zavrsila svoj monolog, kažem joj da znam za to, i da dete ima i srpski pasos. budala. oni su zeljni da nekome sole pamet, drže lekcije, maltretiraju i da se izivljavaju. kompleksasi najobičniji.

a to sa prijavlivanjem, je totalna glupost, i taj zakon tumaci ko kako hoće. nas nije mrzelo da odemo u nekoliko razlicitih MUP-ova i SUP-ova u BG, da se raspitamo, posto smo svi dvojni državljani, i na svakom mestu druga prica. jedni kažu treba, mora, obavezno, na drugom mestu kažu neeee, ne treba, pa zašto bi kad ste nasi državljani?! još se iscudjavaju. znaci *ebe lud zbunjenog, niko ne zna tačno kako se tumaci i sprovodi taj zakon, i radi ko šta hoće. ako je zakon onda je zakon *ebem mu mater! nema tu može ovo i ono, ali i ne mora. ili je zakon ili nije. ali i ovo je kao i sve drugo u nasoj zemlji nejasno definisano.
jesenje_lisce
24. maj 2011. u 19.17
Acrosyl, jesi li postavila ovu temu da cujes tudja iskustva i mišljenja ili da trazis istomišljenike na koje se nasi carinici isto deru? Nisi jedina sa stranim državljanstvom, gomila nas ovde ima dva državljanstva, poneki i vise i gle cuda, svi mi stalno putujemo i prelazimo granice i niko nema probleme, osim tebe. Zakoni možda jesu glupi ali su takvi kakvi su i ako ih ne postujes, budi spremna na posledice.

To sto taj Irac ulazi u GB sa irskim pasosem samo znači da između te dve zemlje postoji dogovor. Do pre neku godinu se iz Kanade u USA i obrnuto prelazilo samo na osnovu vozacke dozvole, pa kakve to veze ima sa srpskim, engleskim ili australijskim zakonima?

Pasos je jedini validan putni dokument i tacka. Licna karta to nije i posedovanje lične karte ne podrazumeva i posedovanje državljanstva. Ako si državljanin jedne zemlje i hoćeš da putujes van nje, onda moras da imaš pasos te zemlje. Ako izlazis/ulazis u zemlju sa stranim pasosem i bez validne putne isprave te zemlje, onda se tretiras kao stranac. U Srbiji stranci moraju da budu prijavljeni u policiji ako ostaju duže od 24 sata (ili to radi hotel u kome odsedaju ili to radi domaćin kod koga su smesteni). Tako glasi zakon, šta ti tu nije jasno?

Ni u jednoj zemlji nepoznavanje zakona nije legalno opravdanje za krsenje istog. A ti možeš da se svadjas sa njima i da isterujes svoju pravdu ako bas želiš. Dok god te jednom ne skinu sa aviona, nećeš ukapirati.
avatar
25. maj 2011. u 04.45
Pompezni

...a to sa prijavlivanjem, je totalna glupost, i taj zakon tumaci ko kako hoće. nas nije mrzelo da odemo u nekoliko razlicitih MUP-ova i SUP-ova u BG, da se raspitamo, posto smo svi dvojni državljani, i na svakom mestu druga prica. jedni kažu treba, mora, obavezno, na drugom mestu kažu neeee, ne treba, pa zašto bi kad ste nasi državljani?! još se iscudjavaju. znaci *ebe lud zbunjenog, niko ne zna tačno kako se tumaci i sprovodi taj zakon, i radi ko šta hoće. ako je zakon onda je zakon *ebem mu mater! nema tu može ovo i ono, ali i ne mora. ili je zakon ili nije. ali i ovo je kao i sve drugo u nasoj zemlji nejasno definisano...

Ziva istina i to ti pojede zivce ali zato ću ja da vadim nas pasos pa fino kad dodjem dole pokazem nas a kad izlazim ovaj drugi i niko te ništa valjda neće pitati(kako čujem) a vaditi sebi zivce sa tom prijavom više ne ide...:)))))))))))))
Turmalin
(tragach)
25. maj 2011. u 09.30
Ne znam kako je u drugim zemljama, ali evo šta kažu sa kanadskog stanovista po pitanju dvojnog državljanstva (preneseno sa Immigration Canada web site):

If a Canadian has legal or other difficulties outside the country, Canadian diplomatic and consular representatives in that country can try to help. However, if the Canadian in difficulty in another country is also a citizen of that country, Canadian officials may be entirely unable to help. That country will be dealing with one of its own citizens, and probably will not welcome „outside interference.” Indeed, foreign authorities will definitely consider you as one of their citizens, especially if you choose to travel under their passport. Travelling with a Canadian passport and another country's passport simultaneously might also lead to certain difficulties in a third country.

Za one koji ne pricaju engleski: uglavnom govori o rizicima kad se putuje u zemlju u kojoj si državljanin, jer u slučaju da imaš probleme zbog obaveza prema toj zemlji, kanadski konzularni predstavnici možda ti neće moći pomoći, jer potpadas pod zakone te tvoje zemlje. Pogotovo je tako ako odlucis da putujes koristeci njihov pasos, a ne kanadski.

Inače, moja iskustva na aerodromu Surcin su veoma dobra - svi su uvijek veoma profesionalni, ozbiljni i rijetkost je vidjeti osmijeh, sto na kraju i ne ocekujem, jer i ne treba da se kleberi po sili duznosti kao ovdje po salterima (iako ti misli drugacije).

Što se prijavljivanja/odjavljivanja tiče, to je posebna prica i definitivno ostatak komunisticko/socijalistickog stanovista da su svi stranci potencijalni neprijatelji. Zanimljivo je da čak ni na Kubi ne traže prijavljivanje/odjavljivanje u njihovoj policiji, iako imaju puno vise razloga za to nego Srbija.

GZox
25. maj 2011. u 10.34
avatar http://www.mup.hr/5395.aspx , imaš i za bosnu
za alpske srbe nisam gledao kao ni za srbite sa govornata mana i
junacine sa cetinja

...i oladi vise sa netrpeljivoscu prema srbiji

svi ostali koj vam je klinac, jel vama fali koja daska u glavi

lepo piše
http://www.mfa.rs/Visas/registration_of_foreigners.htm

verovatno je tako i na drugim sajtovima konzulata srbije

to što je neko opicen u glavu nije problem srbije

za postavljaca teme, sto nisi rekla ovima ciji si novi državljanin da ti ne treba njihov pasos prilikom ulaska i izlaska iz doticne zemlje jer imaš dvojno državljanstvo.

kakav opicitis vlada među emigracijom nije normalno! ne smeju da kažu
ni „a” izvan srbije a kad odu tamo samo nešto izvoljevaju ko da su
princeze.

Turmalin
(tragach)
25. maj 2011. u 13.02
Jedan od problema sa tim prijavljivanjem/odjavljivanjem je i taj sto mi koji živimo izvan zemlje smo naucili da postujemo zakone u zemljama u kojima živimo. E, sad - zašto to ne radimo i kad dodjemo u Srbiju, to mi nije jasno? Bili zakoni glupi ili ne, mi ih ovdje postujemo, ali kad odemo u Srbiju, onda iz nekog razloga to izbjegavamo, pri tome ocekujuci da nam to sa smijeskom dozvoljavaju?
Cudan smo mi narod.
Pompezni
(hvalisavac)
25. maj 2011. u 13.25
problem je u tome sto kod nas ništa ne može da se sprovede kako treba do kraja, pa tako ni ovaj zakon. on jednostavno nije jasno definisan i zato se i ne sprovodi dosedno u delo. međutim, u Srbiji je tako sa svakim zakonom dok na zapadu to nije slučaj. tamo se tačno zna šta svaki zakon nalaze i svaki je vrlo jasno i nedvosmisleno objašnjen. zato ga je i lako postovati. kod nas to nije tako, i uopste se ne radi o tome da nasi ljudi napolju postuju zakon a kod nas ne žele, već jednostavno ne znaju šta da rade jer dobijaju oprecne informacije.

evo čak i na ovom linku koji je GZox postavio nije uopste objašnjeno kako treba. samo zbunjuju narod bez veze. evo šta kaže:

persons with whom foreigners are staying as visitors, are obliged to register the foreigner's stay with the competent authorities (according to the place of residence of the foreigner - the police department).

place of residence of the foreigner je mesto gde stranac živi, a ne gde je dosao u posetu u Srbiji. znaci, po ovom njihovom objašnjenju ispada da osoba kod koje stranac boravi u Srbiji, znaci domaćin, mora da prijavi stranca u police department tamo gde on živi! sdto ne napisu jasno i glasno brate u MUP na opstini gde si odseo. kakav crni competent authority, pa time još vise zbunjuju ljude. sad treba još da istrazuju koji je to kompetent authority, koji police department, gde, šta, kako. budalastine.
baresh
(zanatlija)
25. maj 2011. u 14.28
Po naznacenom iznad:onaj ko vam tokom boravka obezbedjuje smestaj,
obavezan je da vas prijavi.U mojem slučaju to je učinio moj rodjak
koji je bio morao doći lično u policiju sa l.kartom,a posetilac da pokaze pasos. Ako je u pitanju boravak komercijalne prirode; hotel,motel,banja i sl.,popunjava se isti obrazac kao i onaj u policiji.

Logicno bi bilo da se taj obrazac dobija pri ulasku u zemlju,kao sto cine u Kubi.Popuni se duplikat obrasca - jedan predate pri ulasku,a drugi pri povratku.Ako isti izgubite,sledi prethodno naznacena kazna.
Od desetak poseta Srbiji sa stranim pasosem,samo sam se 1x prijavio,a da pri izlazu niko nije tražio potvrdu boravka.

Verovali ili ne,niti sam znao da treba da se prijavim,a još manje
o tome imaju pojma srodnici i prijatelji gde sam boravio.

Lično smatram da ovo nema dodira sa tkzv. postapalicom;
'nepoznavanjem zakona ne opravdava postupak'.

P.S. Poredjenja radi;ovo bi izdledalo slično kao da vozite na putu na kojem nema znakova upozorenja,pa vas zaustavi saobracajac.Radi čega?



GZox
25. maj 2011. u 15.02
pompezni ako ti nešto nije jasno zbog nedorecenosti onda pitas
za objašnjnje. dovoljno je da su ti skrenuli paznju da ne možeš da se setkas po zemlji kako hoćeš.

bares ako si kanadjanin i ides u srbiju onda je logicno da se informises pre nego sto ides,jel tako?
to što ti ne vidis znakove pored puta to ne znači da ne postoje.
jel ti to hoćeš da kažeš da ako nema znaka na nekom cosku ulice da je zabranjena prodaja droge da ti onda možeš da delis belo brasno pozivajuci se na to da nema „znaka”

ja sam vama lepo da linkove, gde lepo piše koliko toliko šta treba da se radi u konkretnom slučaju. ako se vama ne svidjaju zakoni srbije onda to je onda drugo pitanje.

vase lupetaranje ide u nedogled, u londonu su postavljenje kamere na svakom koraku pa niko to ne naziva komunstickim nasledjem.

ljudi vi ste skoro svi opiceni u glavu a pricate drugima da jesu.
to što drugi jesu( nasi carinici) ne znači da vi niste.
odite na kanadsku, americku, kinesku ili bilo koju granicu pa pocnite
da pametujete pa će vidite šta će se desi. što ne budete malo glasniji
na tim granicama pa da vidim kako ćete da prođete ?

hoće zenska da prelazi granicu s ličnu kartu :))))
sve bi ja vas na aeorodromu u beogradu na informativni razgovor od dva tri sata, onda biste potpisali neko papirce da vam je dato na znanje
kao se i sa kojim dokumentima prelazi granica, bili stavljeni u bazu podataka pa kad sledeći put pocnete da filozofirate lepo vas vrate sa granicnog prelaza da se malo opametite.

jes bares tako rade tvoji kanadjani, bio sam ocevidac !!

Pompezni
(hvalisavac)
25. maj 2011. u 15.50
baresh

„Po naznacenom iznad:onaj ko vam tokom boravka obezbedjuje smestaj,
obavezan je da vas prijavi.”

da, ali GDE? piše da se prijavljuje tamo gde je foreigner's residence. objasni mi gde je strancev residence? nije sigurno u Srbiji. znaci kad bi se bukvalno sledilo ono sto su napisali, to bi znacilo da taj kod koga je dosao u Srbiju, treba da ga priujavi u police department u inostranstvu gde strani državljanin živi. totalno je nebulozno napisano.

GZox

„pompezni ako ti nešto nije jasno zbog nedorecenosti onda pitas
za objašnjnje.”

pa da, pitas, i jedni ti kažu jedno, a drugi ti kažu drugo.
GZox
25. maj 2011. u 16.03
pompezni, uzobilji se, što se tiče prevodjenja i tumacenja
valjda ti je jasno da srpska policija ne postoji u kanadi niti je nadredjena kanadskoj (uzeo sam za primer kanadu)

GZox
25. maj 2011. u 16.06
drugo, nije samo taj obavezan da vas prijavi
nego ste i vi duzni da se prijavite (zajedno)

ljudi, vi svi imate problema sa osnovnom logikom ili se pravite ludi

obaveza nekog lica da vas prijavi ne iskljucuje i vasu obavezu.
prilikom izlaska iz zemlje ne mozete se pozvati da vas taj kod koga ste bili nije prijavio

Pompezni
(hvalisavac)
25. maj 2011. u 16.33
GZox,

a ti se uporno pravis da je reč o jednoj normalnoj, uredjenoj zemlji, gde se zna zakon i red, a ne o Srbiji.

zemlja nam je smesna pa nam smesni i zakoni. zato se i ne sprovode kako treba. u protivnom kako je to moguće da nekad može ovako, a nekad onako, bukvalno kako se kom sluzbeniku cefne, u sto smo se svi uverili. niti oni traže bas svakome te potvrde svaki put, niti kaznjavaju one koji nemaju. ja barem ne znam za takav slučaj. uostalom, zadnja verzija koju sam čuo pre samo mesec dana je da ti ustvari ni ne treba da nosis tu potvrdu na aerodrom kad izlazis, već da je ostavis kod kuce kod onoga kod koga si bio. znaci, sve se u principu svodi na to da li ćeš da mu kažeš DA ili NE ako te slučajno pita da li si se prijavljivao i odjavljivao.

prema tome, ne pravimo se mi ludi, nego se pravi luda država koja uvodi neke kao „zakone” koje posle ni sama ne sprovodi. smesno. ali kao sto rekoh, kakva zemlja takvi joj i zakoni.

pozdrav svima!
GZox
25. maj 2011. u 17.10
pompezni, zao mi je sto moram da kažem ali mi smo neuredjeni pa nam je i država neuredjena
da smo mi normalan narod ne bi nam državu uneredjivali

uvek je neko drugi kriv a samo mi nismo. osim toga ne vidjm šta je ovde neuredjeno u vezi sam prelaskom granice jedne države i tretiranjem stanaca. zakoni su manje vise isti u svim državama sveta.da bi putovao
iz jedne zemlje u drugu moras da imaš pasos, vizu i itd.
državljanin srbije koji živi u srbiji isto mora da ima pasos
ako hoće da putuje izvan zemlje. ako nemas srpski pasos onda moras da imaš neki drugi i kako da te onda tretiraju administrativno?
kao srpskog državljanina, e ne može!
znaci u ovom slučaju ja ne vidim bilo kakvu „neuredjenost”
ima toliko zakona po svim zemljama sveta koji su „neuredjeni” pa ih stanovnici tih zemalja moraju postovati i prdržavati se.

što ne kažu nasi srbi koji su ujedno i državljani amerike/kanade, kanadskim i amerckim sluzbenicima kada ih pitaju gde su bili i koliko
„sto vas boli q gde sam bio”
malo morgen!!!

ove koji se bune svaki put treba vratiti nazad pa bi onda malo vise
postovali državu u kojoj su rođeni.
neke bi trebalo i isamarati ko malu decu. valjda je bolje i to nego sto rade kod baresha, ispskaju te sprejem ili onim elektricnim pistoljcicem te malo pmaze pa se ti posle buni koliko hoćeš, ako možeš.

avatar
25. maj 2011. u 17.10
Pompezni

...prema tome, ne pravimo se mi ludi, nego se pravi luda država koja uvodi neke kao „zakone” koje posle ni sama ne sprovodi. smesno. ali kao sto rekoh, kakva zemlja takvi joj i zakoni...

:)))))))))) oped potpisujem..., ziva istina,uzdravlje a na zivce GZoxu,pa šta da mu radim? xe xe xe

baresh
(zanatlija)
25. maj 2011. u 17.24
'jes bares tako rade tvoji kanadjani, bio sam ocevidac !!,

Naravno,
Tako je u svakoj pravnoj zajednici gde se zna red.
Tokom leeta (pre stupanja na tle CAN)popuni se obrazac koji se odnosi na povod putovanja i neka pitanja u vezi sadrzaja i vrednosti prtljaga.
Na ulasku(carni)imate formalna pitanja gde,kod koga,kojim povodom idete,koliko ostajete i šta i čega sa sobom nosite. Obično se odnosi na alkohol & cigarete.Na kraju uopstenih pitanja daju vam jedan od moguća dva kartona:za prolaz bez pregleda ili sa pregledom prtljaga.

Nigde ne morate da se prijavljujete i odjavljujete. Da treba, verovatno bi vam dali obrazac,jer ne morate uslovno poznavati zakone
nove zemlje.

Ono sto sam pomenuo o saobracaju(poredjenja readi),ponovo procitaj.

Rekao sam;'ovo bi izdledalo slično kao da vozite na putu na kojem nema znakova upozorenja„ a Ti kažeš;'to što ti ne vidis znakove pored puta to ne znači da ne postoje.

P.S. Kad pocnes da čitaš bRez previse emocija,mocices da shvatis i uvazis sagovornike,umesto sto svima od reda onako bahato i po navici delis lekcije. Ziv mi ti. ”
Pompezni
(hvalisavac)
25. maj 2011. u 17.49
GZox,

„uvek je neko drugi kriv a samo mi nismo.”

izvini, ali ja stvarno nisam kriv sto oni nekad nekom kažu da treba da se prijavi a nekad da ne treba. ne vidim gde je tu moja krivica? ali ajde, ako ti kažeš da sam ja kriv, ok.

takođe, nije upste normalno da nekoga ko dolazi u kratku turisticku posetu teras da ide u policiju da se prijavljuje. to je i te kako nenormalno. i JESTE zaostavstina komunistickog sistema. mada ranije je bilo još gore, za vreme SFRJ su strancima ODUZIMALI pasose kada udju u Jugoslaviju, i vracali im tek na izlasku. to su neke paranoje iz doba komunizma, da su svi stranci nekakvi spijuni koje treba pratiti i znati kuda se krecu i šta rovare protiv tekovina naših naroda i narodnosti. :))) u danasnje vreme je to potpuno apsurdno. čak i da se svaki stranac uredno prijavi, ja ti garantujem da ovi nasi slepci nebi pojma imali gde su. ko da će on da sedi sve vreme na toj adresi gde se prijavio. dobro im nisu uveli obavezu da se javljaju svakih 24h da potvrde gde se nalaze, ili da im ugrade cip pa ih prate preko GPS-a...mislim da taj „pametni” zakon neće još dugo da traje...
GZox
25. maj 2011. u 18.06
baresh isto je i srbija uredjena, srbija ne mora da ima kanadske zakone
znaci udjes u zemlju i moras da se prijavis, lepo ti piše na sajtu
ambasade srbije, dao sam link

ko je pismen može da procita ko nije ili se pravi nepismen ne mora
ali zato ne može da prebacuje svoju glupost ili drskost na drugoga

avatar, skvo, zakoni srbije su razliciti od zakona zemlje u koje živis. dao sam ti propise svih zemalja bivše sfrj
na tvoju nesrecu zakoni zemalja bivše sfrj ne moraju a budu onakvi
kao sto su u kanadi, rusiji, americi, kini i itd

mislim koj vam je klinac svima, najeli se hamburgera u novoj zemlji i sad misle da im je mozak porastao :)

zakoni srbije moraju da se postuju kao i zakoni svake zemlje

kad udjes moras da se prijavis, nema tu može ili ne može
to što su neki priglupi,prave se gluvi ko engleska gospoda ili ko za šta, je njihov problem

p.s. magare u bec magare iz bec
avatar
26. maj 2011. u 02.38

GZox

25. maj 2011. u 18.06


...baresh isto je i srbija uredjena, srbija ne mora da ima kanadske zakone
znaci udjes u zemlju i moras da se prijavis, lepo ti piše na sajtu
ambasade srbije...

Prvo Srbija s piše velikim početnim slovom a drugo ambasada je jedno a dodjes dole je drugo.
Nadrndanoj kozi sam objašnjavala da je nasa ambasada rekla to i to i zakon je takav i takav a ta nadrndana spodoba mi je rekla:„ ma breee gospodjo okacite to macku o rep ma koja bre vam to ambasada rece?” glupaca pobija sama zakon a trazi da ga ja sprovedem i ispostujem.
A ti mali nadrndani GZok procitaj leeepo šta ti je Bares napisao a nemoj trcat ko magare i zapeo samo po svom.,istina je istina!!!:)))))

pastirPoruka negativno ocenjena. Pokaži

pastir
(ratar)
26. maj 2011. u 04.03
E jadna moja emigracio !!
šta učini od vas koka kola i hamburger,
s...a vam sivu masu na cisto.
gobe
((Atalanta))
26. maj 2011. u 06.14
Zakon na mesto 2, ja na mesto 1. Pa po tom mom razmišljanju ja nikada sebi neću priustiti „zadovoljstvo” da mi se neko ni jednom „dere” a kamo li stalno, niti ću trositi vreme i reci i dokazivati ko je pravu ili ne. Ako za put možemo da spremimo i ponesemo svasta nešto, a diskutabilno je koliko od toga nam zapravo stvarno potrebno, kakav je problem da se ponese u „neseseru” još taj jedan dokument tj. pasos, ili papir prijava, odjava? Ko ima vremena da se raspravlja-voli da se nateze po granici taj tako i radi, ali je cinjenica ako smo socijalna bica nije u redu da mi/oni koji stojimo u redu pozadi slusamo nečije frustracije, ispravljanje krive Drine i td. Ako bi bili iskreni, teško ko od nas koji stojimo u redu pozadi bi imao razumevanja za osobu-putnika koja koci isti da bi nešto dokazala, a meni bi iskreno bio blam da tako nešto sebi priustim. E, da, zakon u vezi ovoga o cemu razgovaramo, nije bas dobro definisan to je cinjenica, pa bas zbog toga smatram da ga tu na ulasku, izlasku, u Srbiju svakako nećemo boljim napraviti, uvek postoji rizik da te vrate da se prijavis, odjavis, kako je neko napisao, možda neko i kaznu plati, možda slusa dranje ;), da li je to bas potrebno na putovanju ili posle njega, to je već druga tema...
GZox
26. maj 2011. u 09.56
avatar ja znam baresha duže vreme na sc-u. znam šta covek pomisli kad napise jedno slovo, ne moras da mi objašnjavas šta je mislio ili hteo da kaže. isto ko i ti, ima problema sa srbijom,samo iz drugog razloga.
ne može covek da se ponasa ko cobanin na granici samo zato što misli da je srbija losa a on dobar. trebalo bi valjda da se ponasa u skladu da li je nešto ispravno ili nije.
nina
26. maj 2011. u 10.09
Ti Gzox nikako da ukapiras da mi NISMO stranci, bez obzira sto ulazimo sa stranim pasosima...Mi smo DržavLJANJI Srbije.
Ali to nije ni najbitnije, najbitnije je da to nije precizno regulisano zakonom, kao sto kaže Nemelesi, nego se svaki državni sluzbenik ponasa kako mu se nadigne.

I ne identifikuj se sa ostalima. To sto si ti tu gde živis manji od makovog zrna i ne smes da pisnes je tvoj problem. I normalno je da se tako snishodljivo ponasas i u Srbiji.

To je ono sto je Turmalin rekao: mi smo navikli da živimo u koliko-toliko sređenimzemljama i ovakve stvari izazivaju revolt jer su ponizavajuce.

Znam masu naših ljudi koji nemaju srpski pasos jer odbijau da ucestviju u tim tragi-komedijama. Pa koliko su puta u poslednjih deset-petnaest godina menjali pasose? I mi svaki put treba da dajemo po 300$ dolara da vadimo nove? Nas je recimo, sestoro. Znaci, svaki put ja treba da izbrojim 1800 dolara za pasose...i tako nekoliko puta za deset godina. Pa ne pada mi na pamet. Niti mi pada na pamet da kad odem dole danima sklupljam papire i stojim u redovima.

GZox
26. maj 2011. u 10.39
nina ti si ista glupaca ko i ostali koji su se najeli prvi put u zivotu hamburgera i misle da su postigli nešto u zivotu
kad te policija zaustavis tamo gde živis nesmes da mrdnes ruke sa volana i cutis dok te ne pitaju a po srbiji bi da jedes gofna
sad bi ja trebao da se bijem sa policijom po tvome
kad ti uradis to i ja ću, nema problema

ti si strankinja za srbiju ako ulazis sa stranim pasosem, kako ti nije jasno?
boze kakvih budala ima!!!
možeš li da udjes sa srpskim pasosem u nemacku,kanadu,ameriku a da im pricas da si njihv državljanin?
smanjite malo zdranje geneticki modifikovane hrane
GZox
26. maj 2011. u 10.43
nina ne jedi gofna, stari pasosi imaju rok vazenja.
za koj ćeš q u srbiju kad je nije sređena
dovedi rodbinu u sređenudržavu da se malo dive sredjenosti
gobe
((Atalanta))
26. maj 2011. u 10.49
Ti Gzox nikako da ukapiras da mi NISMO stranci, bez obzira sto ulazimo sa stranim pasosima...Mi smo DržavLJANJI Srbije.
------------------------------------
Mi u ovom slučaju jesmo stranci. Isto ali potpuno isto, kao sto ja kao državljanin svajcarske sa srpskim pasosom pri ulasku ne podlezem istim zakonima kao sa svajcarskim, tako je i uci u Srbiju sa pasosom druge države, ne srpskim. Mislim da je tako ako ne svud, ono skoro.
Sve ostalo sto si napisala o kostanju pasosa, broju clanova i td., je tvoj licni problem, koga nikoga ne treba da interesuje nego tebe, šta ti od toga možeš, hoćeš i td. To ne podleze zakonu već privatnom zivotu.
Da, i to pominjanje, proso Zika, Pera, Laza, proso ovaj, onaj, ja ...E toga u mom zivotu ima koliko hoćeš, posto radim i u Nemackoj, ponekad samo prolazim, prolazim, najcesce vidim osmeh carinika, a ponekad ga i nema. I onda hop, ponekad me zaustave, i prekontrolisu sve, dokumenta, torbu, pitaju gde sam bila, koliko, odu do carinarnice, kontrolisu u komp., ma svasta. I šta ja onda treba da se raspravljam kako to nije lepo, sto me zaustavljaju, koliko sam puta prošla bez toga, zurm kuci jer sutra radim u Lihtenstajnu, umorna sam i td. a?
Pompezni
(hvalisavac)
26. maj 2011. u 11.30
smesno je to što čak ni EU ne trazi nama Srbima da se prijavljujemo u policiju kad ulazimo u njihove zemlje, a mi trazimo njima?!?!?

totalna nebuloza.

i opet ponavljam, razumem ja da je nešto zakon, ali zašto se onda taj „zakon” nekad sprovodi a nekad ne? ako ga policija ni sama ne postuje, zašto bi mi?

moj savet svima koji se ne prijave, ako ih pitaju na izlasku da li su to uradili, neka slobodno kažu da jesu, a ako pitaju za potvrdu, neka kažu da su je ostavili kod domaćina kod koga su bili kao sto zakon i nalaze. i to je to. mislim da vam neće praviti problem, jer te vase prijave i tako ne unose u sistem, a i supovi nisu još uvek svi ni umrezeni tako da onaj na granici nema teorije da zna da li si se ti stvarno prijavio ili ne.
Pompezni
(hvalisavac)
26. maj 2011. u 11.38
gobe
((Atalanta)),

ne zali se ovde niko sto policija radi svoj posao, već sto ga NE radi, ili ga ne radi kako treba. upravo je policija ta koja je meni lično rekla (kao i drugima) da NE moram da se prijavljujem i odjavljujem jer sam nas državljanin, iako sam usao sa stranim pasosem. nisam ja jedini, kao ni postavljacica topika kojima je to receno u MUP-u. pa ti sad reci ko je tu lud a ko zbunjen. nije problem njihova neljubaznost, već oprecnost informacija koju oni sami daju ljudima i nedoslednost u sprovodjenju sopstvenih zaklona.
gobe
((Atalanta))
26. maj 2011. u 12.16
Pompezni, ja stvarno covece ne mogu, a nemam ni volje, ni zelje, ni vremena da ispunjavam rupe u zakonu (a ima ih, kako ne!.Htela sam samo na svu frku koju je digla postavljacica da joj kažem da postoji kraci, bolji i mirniji put, bas zbog toga sto je navela da joj se neko „stalno dere” na carini, a ja pod utiskom da sam zbog posla često na granici i eto napisah već... E posle ona kaže nije stalno, to je bilo sad samo jednom i td. Bzv. :)
Znam, znam, znam da je zakon supljikav i bas zbog toga, treba se na vreme informisati, srediti dokumenta, pribaviti papiric koji treba, i uzivanjac. A ne ko postavljacica doziveti neprijatno iznenadjenje, dreku - stalno ili jednom... ;)

Turmalin
(tragach)
26. maj 2011. u 12.24
Ono rjesenje ovog našeg problema bi bilo:

idealno - da nas čim progovorimo prepoznaju i ne traže nikakvo prijavljivanje/odjavljivanje,

ili prakticno - da se to desi ako uz strani pasos koji imamo pokazemo i ličnu kartu ili pasos izdate u Srbiji kao dokaz državljanstva. I onda oni koji nemaju tu ličnu kartu ili pasos onda treba da se prijavljuju kao stranci i dalje.

Eto, to je moj prijedlog, da se bude malo vise fer prema ljudima koji dolaze u maticu da donesu ili potrose svoje dolare, eure, i sl. i da se malo vise osjete dijelom te zemlje iako žive daleko izvan nje.

E sad ako neko iz Ministarstva za dijasporu ovo cita, neka nešto uradi po tom pitanju.
Pompezni
(hvalisavac)
26. maj 2011. u 12.39
ma najbolje da carinika oteras socno u PM ako ti trazi potvrdu, onda će sigurno znati da si nas! ;)
nina
26. maj 2011. u 14.55
Gzox, ti si prototip onog dela bahate i nekulturne Srbije od koje su mnogi zbrisali... Velika je nesreca sto su se takvi mali, iskompleksirani misevi kao ti bas namlnozili poslednjih decenija u Srbiji.

Gobe, meni su lično u MUP-u rekli da nisam stranac i da ne moram da se prijavljujem, jer imam državljanstvo. Koliko vidim, nisam jedina kojoj su to rekli...Pokusajte da shvatite nešto vrlo bitno i jednostavno : nije isto kad imaš nečije državljanstvo i kad ga nemas.

Jel' razumes o cemu se radi? O haosu i bezakonju.

Nigde u zakonu nema ni pomena o našim državljanima koji ulaze sa stranim pasosima. Mi za državu jednostavno ne postojimo. Kao i masa drugih stvari koja nije regulisana kad je dijaspora u pitanju.

Reagovanje na pricu o 1800 dolara ti je karakteristicno.

Ko neće da plati neka ne dolazi i ne treba nam, jel' tako? Ko neće da se vraca, neka se ni ne vraca, ni on nam ne treba, jel' tako? Krivica je u onima koji su otisli i koji sad nešto tu traže i bune se, jel' tako? Tako je.

Svako ko neće da ucestvuje u lopovluku, igrama, vezicama, korupciji a pri tom još i trazi neka prava, neka se ne pojavljuje. Sasvim vam je dobro i bez nas.

I šta me briga za Svajcarsku..I ja sam do pre nekoliko godina ulazila u Države samo sa vozackom dozvolom pa to ne tražim od Srbije niti poredim sa Srbijom...Ja bih samo da znam koji je moj status kad dodjem.
gobe
((Atalanta))
26. maj 2011. u 15.27
*Ja bih samo da znam koji je moj status kad dodjem.

*Gobe, meni su lično u MUP-u rekli da nisam stranac i da ne moram da se prijavljujem, jer imam državljanstvo.
---
Pa evo napisala si meni da su ti rekli tvoj status, i da se ne moras da se prijavljujes. I zašto opet potezes to pitanje ako su ti već rekli?! :)
sinkovcePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sinkovce
(niko i nista)
26. maj 2011. u 16.31
pitam se samo zbog čega još uvek posedujes srpski pasos, kad već imaš tudju?
ovaj možeš slobodno da bacis, da ga se odreknes kao sto si se odrekla svoje zemlje i svog naroda.
a posle možeš do mile volje da uzivas sa tim tudjim i da likujes kako je zivot bio dobar prema tebi kad ti je dao priliku da se otarasis srpskog i da se zalis kako bednici koji nisu imali takvu naklonost zivota i silom prilika su ostali u srbiji, su veoma nekulturni, a ti si kulturna jer si se emancipovala TAMO cisteci neku elitnu kancelariju ili restoran
PROKLET DA JE SVAKO KOME NJEGOVA RođeNA ZEMLJA NEVALJA
slobodni
(cool)
26. maj 2011. u 16.42
Procitati samo prvu stranu.

http://www.serbianembassy.ca/index_files/zakondržavlj.pdf
slobodni
(cool)
26. maj 2011. u 16.47
Z A K O N
O DR@AVQANSTVU REPUBLIKE SRBIJE
I. OSNOVNE ODREDBE
^lan 1.
Gra|ani Republike Srbije imaju dr`avqanstvo Republike Srbije.
^lan 2.
Dr`avqanstvo Republike Srbije sti~e se i prestaje na na~in
utvr|en ovim zakonom.
^lan 3.
Dr`avqanin Republike Srbije istovremeno je i dr`avqanin
Srbije i Crne Gore.
^lan 4.
Dr`avqanin druge dr`ave ~lanice Srbije i Crne Gore na
teritoriji Republike Srbije ima jednaka prava i obaveze kao i wen
dr`avqanin, izuzev izbornog prava.
^lan 5.
Dr`avqanin Republike Srbije koji ima i dr`avqanstvo strane
dr`ave smatra se dr`avqaninom Republike Srbije kad se nalazi na teritoriji
Republike Srbije.
II. STICAWE DR@AVQANSTVA REPUBLIKE SRBIJE
^lan 6.
Dr`avqanstvo Republike Srbije sti~e se:
1) poreklom;
2) ro|ewem na teritoriji Republike Srbije;
3) prijemom;
4) po me|unarodnim ugovorima.
tv-putnik
26. maj 2011. u 16.50
хе-хе,
идем одмах у полицију да се „пријавим”. А пошто сам двојни држављанин, пријавићу полицији:

- да сам у посети КОД СЕБЕ ЛИЧНО у Србији,
- да сам ГОСТ у МОМ стану/кући у Србији,
- а показаћу им уз то и моју важећу личну карту, родни лист, и потврду о држављанству...

-----------------
Јел сад задовољна „прст у уво”-бирократија ???
gobe
((Atalanta))
26. maj 2011. u 16.59
sinkovce, ko je tebe ovako naljutio? :D
tv-putnik
26. maj 2011. u 17.02
а видим да је и извесни генерал читао ову дикусију, па лично пријавио полицији своје место боравка...

Јер и он је „дВОЈНИ” држављанин...
avatar
26. maj 2011. u 17.35
Jbg GZox,neko jede hamburgere a neko pase travu u Srbiju( u Srbiju,kako ti pišes)xe xe xe:))))))))))))))))))))
avatar
26. maj 2011. u 17.38

tv-putnik

26. maj 2011. u 16.50


хе-хе,
идем одмах у полицију да се „пријавим”. А пошто сам двојни држављанин, пријавићу полицији:

- да сам у посети КОД СЕБЕ ЛИЧНО у Србији,
- да сам ГОСТ у МОМ стану/кући у Србији,
- а показаћу им уз то и моју важећу личну карту, родни лист, и потврду о држављанству...

ps. ha ha ha,dugo nisam procitala ovako nešto dobro,ha ha ha svaka cast!!!!!
appassionata
26. maj 2011. u 19.32
Moj slučaj: i ja sam u poseti kod sebe u Srbiji, a potvrdu o prijavljivanju ostavicu u svom stanu u Bg:))
QQ, boli glava:))
GZox
26. maj 2011. u 19.45
avatar,glupa skvo, nisam ja trenutno ni u srbiju ni u srbiji
a trava je zdrava jer da nije ne bi je pasle krave,plemenite zivotinje

tv-putnik, ako udjes sa stranim pasosem postavlja se pitanje
zašto nećeš da koristis, bar na ulazu u srbiju,tvoje pravo koje tako
lepo naglasavas „ja sam dvojni državljanin”
pa ako si dvojni budi dvojni a ne dvolicni
oni na granici nemaju pojma ko si i šta si dok ne pokazes dokument sa slikom, možeš ti njima da kažeš da si i kineski car.
avatar i nina mogu da kažu da su madona i lejdi-gaga
Pompezni
(hvalisavac)
26. maj 2011. u 20.28
ispada da je to prijavljivanje i odjavljivanje obaveza domaćina a ne gosta. pa super, onda šta vas briga, kazete da vas je prijavio i odjavio, a ako ispadne neko sra*nje on će da na*ebe...hehehehe
vrbaskiput
27. maj 2011. u 07.21
Dvojni državljani imaju pravu na dva pasosa.Dabi ih koristili istovrmeno moraju svi podatci u njima biti Identicni!
Na granici koristis ličnu kartu(ili već kako se zove dokument za ličnu idetifikaciju) kao potvrdu o prebivalistu u toj zemlji.I možeš je koristit sve dok se ne odjavi sa te adrese,Odnosto dok adresa u licnoj nije ponistena.
Pored toga u pasosu postoji podatak :Zemlja porijekla ,odnosno rođenja.
Pasos je putna isprava i koristi se idetifikaciju putnika izvan maticne zemlje(zemlje kojoj pripada pasos)
U svim zemljama (bar u vecini)stranci se moraju prijaviti,ako se zadržavaju u zemlji.Stranci u tranzitu imaju ulazni i izlazni pecat u pasosu.Oni koji odsjedaju u hotelu to nisu duzni ,posto hotel to čini sam.
Prema tome trebati zakon ko ima pravo da dvojno državljanstvo i zakon ko ima pravo na ličnu kartu.Tosu otprilike dva lista isprintaj i ponesi sa sobom.
vrbaskiput
27. maj 2011. u 07.33
Evo ti adresa pa isprintaj,imaš čak i broj sluzbenog lista! http://www.propisi.com/zakon-o-licnoj-karti.html
nina
27. maj 2011. u 09.28
Vrbaski put, ne možeš da pokazes ličnu kartu sa adresom jer si duzan da se odjavis u roku od 60 dana od dana iseljenja. Znaci, još jedna zayebancija. Ako ispostujes zakon i odjavis se, nema te nigde vise.
vrbaskiput
27. maj 2011. u 13.17
Osoba koja se ne iseljava odnosno zadržava i dalje mjesto za stanovanje ,Netreba se odjavljivati.Čak stavise po novom zakonu stranci(oni koji nemaju dvojno državljanstvo) a posjeduju imovini u drugoj državi (teritirija SFRJ)duzni su da izvrse prijavu i izvade novi maticni broj.Ovo je učinjeno dase registruju svi poreski obveznici.Znaci dok god imaš mjesto prebivanja i poreski obveznik nemoras se prijavljivati i odjavljivati.Živim u Canadi i imam tri državlanstva,(razlog je jdino da lakse rijesim,pravno imovinske poslove i pravo na nekretnine.
Napominjem dase u SFRJ morao odjavljivati u vojnom odsijeku,Jednostavno zato stosu svi bili vojni rezervisti.Tako daje vojska imala evidenciju o raspoloživom ljudstvu.
vrbaskiput
27. maj 2011. u 13.29
Zaboravih dodati u zakonu nepise dase moras odjaviti ,već da moras prijaviti promjenu adrese u roku 60 dana.Osoba koja zadržava stan ,kucu ili prostor za stanovanje nema potrebu da odjavljuje adres.Osoba je i dalje dostupna na toj adresi.Ako citae zakon procitajte sve !Policajci nisu pravnici>nevjerujem da20% policajaca zna šta sve piše u licnoj karti ili pasosu.Primjer pitaj policajca koje vlasnik tvoje lične karte ili pasosa.Prije toga procitaj sve od kori9ca do korica.Inenadces se koliko malo znaju.
Mene je ovo peklo postosam zbog posla setao preko naših granica gore dole.Povrh svega Slovenacka registracija ,iznajmljeno u Hrvatskoj,a ja vozam po Srbiji ,Hrvatskoj i BiH.
Turmalin
(tragach)
27. maj 2011. u 13.49
Evo šta piše u tom Zakonu o licnoj karti:

---------------------------------------------
Član 2.
Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije (u daljem tekstu: državljanin), stariji od 16 godina života.

Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života (u daljem tekstu: dete).

Dužnost da se ima lična karta
Član 3.

Državljanin stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu.

Stranci i lična karta

Član 4.
Stranim državljanima i licima bez državljanstva koji borave na teritoriji Republike Srbije lična karta se izdaje u skladu sa posebnim zakonom.
------------------------------------------------------

Takođe još piše da stranci imaju sva prava kao i gradjani Srbije sem što ne mogu da glasaju (steta sto to nisam kopirao doslovce)
...
E sad po ovom skroz gore, ko god ima pravo na ličnu kartu, mora takođe da ima i stalno prebivaliste u Srbiji. To pretpostavljam da je logicno, jer se svi koji žive izvan zemlje onda vode kao gradjani Srbije na privremenom radu u inostranstvu, tako da onda i 'pije vode' tvrdnja da se ne treba odjavljivati sa prebivalista u Srbiji.

Znaci, sa stanovista Srbije, svi su privremeno napolju, iako se mnogi lično ne osjecaju tako - nego se upravo osjecaju kao da su stalno u toj stranoj zemlji, a upravo privremeno u Srbiji.

Možda u tom slučaju treba procitati i taj 'posebni zakon' za izdavanje ličnih karti strancima, jer mi se onda postavlja pitanje da li to znači da postoje dva puta do lične karte - jedan kroz državljanstvo i jedan kroz taj 'osebni zakon'.

Macallan
(bankomatar)
27. maj 2011. u 16.33
Ma vratite svi srpske pasose, posle izdaje Mladica sramota je imati ih uopste...i Tadic da se izvini policajcima sto devojka ne nosi srpski pasos sa sobom. Jaoj Zvezdo šta si docekala da ti Tadic dolazi na stadion,a hrvat bude trener...joj...boli to.
Dunavska
(Customer Service Agent)
28. maj 2011. u 01.14
Nije mi uopste jasno zašto ste izlupali ove minuse Cubrilu, kad vam je covek JASNO I PRECIZNO odgovorio:
„Zakon R. Srbije kaže da ste duzni da imate ličnu kartu R. Srbije ako živite na teritoriji R. Srbije. Je l Vam to jasno, ili smatrate da je dovoljno imati kanadsku ili kinesku ličnu kartu? Isto tako zakon kaže da državljanin Srbije mora prilikom izlaska iz zemlje mora imati vazecu putnu ispravu. Vi takvu ispravu nemate.
”Moj pasos je nistavan na teritoriji R.Srbije samo u kontekstu da ja na teritoriji Srbije nisam stranac, ali dvojno državljanstvo ti daje PRAVO da biras sa kojim pasosem ćeš da putujes i zašto ja moram da imam srpski pasos?„
Ako ne želite da imate srpski pasos po zakonu su mogućnosti samo dve:
1. Nikuda ne putovati iz Srbije
2. Zatraziti otpust iz državljanstva Srbije
Ako koristite PRAVA državljanina Srbije morate da postujete i OBAVEZE, ukljucujucu i one o vazecoj putnoj ispravi prilikom izlaska i zemlje.”
Ne mogu da verujem da niste shvatili!
slani
(Ko prije djevojci, sam u nju u)
28. maj 2011. u 02.18
Veoma jednostavno.

U pitanju su zastarjeli, komunisticki zakoni i propisi koji tretiraju svakog emigranta kao 'sumnjivo lice'.

Ljubomorna stoka koristi sansu da se izivljava nad ljudima koji dolaze u svoju državu i pomazu je ogromnim prilivom deviza iz inostranstva.

Pogledajte samo koliko ljubomore od strane Srba iz matice na ovoj temi, pa će vam biti jasno da sam u pravu.

Nazalost!
Dunavska
(Customer Service Agent)
28. maj 2011. u 08.18
Covece opasulji se!
Takva pravila važe i u drugim zemljama u koje ulazis sa stranim pasosem ukoliko ne odesedas u hotelu pa te hotel prijavljuje.
Pre će biti da je problem u nadobudnim gastarbajterima koji misle da dobijanjem pasosa „druge domovine” postaju nadgradjani u otadzbini.
I evo ja nisam iz matice, sa mo čitam i zdravorazumski razmišljam...ovo ti je vrlo prljava opaska...kao oni su zli i ljubomorni...ksko te nije sramota, Srbine! (pretpostavljam da si ti od onih sto i „srpski” pišu velikim slovom)
tv-putnik
28. maj 2011. u 10.47
Ти се опасуљи, пријатељу.
Без обзира што неко има двојно држављанство (српско и неко страно), није та особа странац!

Пошто дотична особа има два држављанства, може да путује са пасошем којим жели:
- јер пасош је обична путовница,
- и дршављанство се може доказати неким другим документом (нпр потврдом о дршављанству).

Та иста осба НЕМА потребе да се пријављује „да иде самом себи у посету”:
- јер је то нонсенс (а пошто ме сматграш странцем, ово ћу ти превести на српски: најобичнија глупост у наведеном контексту),
- јер има неки други докуменат, најчешће ЛК, којим доказује да има регулисан боравак у Србији.

А мени би било драго кад би сви ви који тврдите супротно, да ми то докажете пишући Ћ И Р И Л И Ц О М !!!

Схватите то не као провокацију већ као молбу, а да видимо ко је овде у ствари странац ...
Pompezni
(hvalisavac)
28. maj 2011. u 11.56
tv-putnik,

slazem se. na onom sajtu samo piše „foreigner”, znaci stranac, a onaj ko ima srpsko državljanstvo ne može biti stranac. da kojim slučajem piše: stranci i srbi koji ulaze sa stranim pasosem, onda bih još i razumeo. ma nema šta da se prica. mnogima ovde su lično u MUP-u rekli da ne treba. i to će svaki normalan pandur da vam kaže, a oni iskompleksirani koji samo vrebaju priliku da se na nekome izivljavaju i da izigravaju autoritet, će vam reci drugacije. ja mislim da su to rade samo oni koji su ljubomorni sto ti imaš dva pasosa a on nema. on onda oce da tera inat u stilu, ako si otisao onda nisi srbin i šta uopste dolazis.
santabarbara
(Penzioner)
28. maj 2011. u 12.22
Pokazem lepo pasos USA i niko me ne pita ni za šta!:)
GZox
28. maj 2011. u 14.57
pompezni, nemoj se covece pravis lud
ako nisi stranac gde ti je srpski pasos?

možeš li neka osoba srpskog porekla sa britanskim državljanstvom da udje u englesku sa srpskim pasosem ?
odmah bi ga pitali gde ti je britanski pasos, šta ti glumis ovde?

isti odgovor i za ovog tevejca?

plus zahjebite,te izraze komunisticko nasledje i ostalo.

neka vam sb objasni šta bi se desilo prilikom ulaska u ameriku
kada biste im pokazali srpski pasos bez vize a pritome ih pocnete ubedjivati da imate dvojno državljanstvo, tj i americko.
jedino sto bi pomoglo je to da kazete da vam je neko ukrao na putovanju.
kad biste poceli da filozofirate ko sto ovde cinite odmam bi vam ocitali lekciju po kratkom postpuku, sto ja potpuno podržavam jer treba da se zna neki red.

svaka sluzba ima svoja pravila i dokumente. kada idete u banku pokazujete bankovnu karticu. kod lekara karticu osiguranja i itd.

ako se dokumenti izgube onda mora da se pokrene postpak za isdavanje istih. ne mozete da odete na automat i ubacite vozacku ili ličnu kartu i trazite novac. e tako isto i na granici se pokazuje pasos.
ako imate strani pasos vi ste stranac za sistem na granicnom prelazu i gotova prica..

zahjebite cobansko ponasanje jer će se onda prema vama odnositi kao prema chobaninu sto i zasluzujete.

nego vama u emigraciji covek ne treba da objašnjava jer ste opiceni u glavu. treba vam jednom lepo i dobro „uterati” pa će te se onda možda malo upristojiti.
Pompezni
(hvalisavac)
28. maj 2011. u 15.10
GZox,

„pompezni, nemoj se covece pravis lud
ako nisi stranac gde ti je srpski pasos?”

u dzepu. al neću s'njim da udjem.

santabarbara,

zezaj, zezaj :)

GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
28. maj 2011. u 15.14
pa možeš i u gacama da ga držiš :)
tv-putnik
28. maj 2011. u 15.19
Можеш да уђеш у коју год земљу хоћеш ако имаш пасош са важећом визом или пасош дршаве за коју земља уласка не тражи визу.

А данас у ЕУ ти ни то не треба ако имаш неки идентификациони докуменат са сликом нпр возачку дозволу или банковну картицу из ЕУ. Ја сам брате пробао већ толико пута и никад ме нико ништа није питао, па сад једино носим пасош кад путујем за Србију или неку другу земљу из бивше Југославије.
GZox
28. maj 2011. u 15.47
tv-putnik, pravis se tosa,
eu se sad smatra za neku vrstu države, ali nema veze
meni na ulazu i izlazu u sad traže pasos
svaka zemlja ima svoje propise i zakone

znaci, amnerika ne sledi eu, sto bi onda morala i srbija?
zato što neke budalaste glave misle da treba tako!

http://en.wikipedia.org/wiki/Passport
tv-putnik
28. maj 2011. u 16.33
Ма пусти амере, они су прича за себе без обзира на пасош који имаш...

Него, зар нису српске власти на сва звона звонили како сви грађани из ЕУ могу да уђу у Србију са било којим идентификационим документом? Образложење је било као отварамо се према свету, туризам...

Истина од неког одрфеђеног датума чини ми се, али ја нисам пробао. Јел то важи сада?
acrosyl
(...)
28. maj 2011. u 17.37
Ja sam ocekivala da ću dobiti deset odgovora, a tema se razvila nasiroko:) I dalje nema jedinstvenog stava..
GZox
28. maj 2011. u 17.57
tv-putnik, eno ti piše na wiki
stvar je međudržavnog dogovora
moguće je da se ulazi i bez dokumenata na kraju krajeva
ocigledo ti si jedna od osoba koja hoće samo prava a ne i obaveze

slani
(GENERAL MLADIĆ- SRPSKI HEROJ!)
28. maj 2011. u 18.40
Dolazim skoro svake godine, i NIKAD se nisam prijavio, i NIKAD se neću prijaviti!

Idem svojoj kuci gdje sam se rodio, odrastao i gdje je moja kuca i imanje.

Ako policija ima pitanja za mene... a do sada nisu imali- znaju gdje će me naći.
tv-putnik
28. maj 2011. u 19.01
Па пријатељу, шта да ти кажем,
слободно натрпај своје џепове пасошима, само пази да се не збуниш на граници...

И ја имам оба, али носим само један кад морам, и то ми довољно. Ја нисам имао проблема, а надам се ни ти.

Сретно ти пријављивљивање/одјављивање и убудуће. Посећивај самог себе, прави се странцем, уживај и печати...

А мени допусти да сматрам да је то логика народа из подземља у Кустином филму.

Ти срећан - ја срећан. Живео!
tv-putnik
28. maj 2011. u 19.03
Prastaj mladicu, poruka iznad je bila za Gzoxa.
acrosyl
(...)
28. maj 2011. u 19.10
slani,
Molim Vas, ako želite, samo da mi odgovorite da li imate i srpski pasos?
slani
(GENERAL MLADIĆ- SRPSKI HEROJ!)
28. maj 2011. u 19.59
Da.

Čak sam jednom na granici pruzio oba, i rekao cariniku- birajte koji vam se vise svidja.

Pogledao me malo iskosa, posluzio se srpskim pasosem i vratio mi kanadski.

Propis je da se koristi pasos zemlje u koju ulazite, ako posjedujete isti.
Ja sam se samo nasalio i nije zamjerio.
appassionata
28. maj 2011. u 21.33
Ko kaže da je propis da se pokaze pasos zemlje u koju ulazis? Koji propis? Putovanje se pocinje i zavrsava sa ISTIM pasosem, a ne: sad ću ovaj, pa onda onaj drugi...Ulazim u svoju zemlju, čiji sam državljanin, i imam ličnu kartu koju mogu da dam na uvid. A šta se desava sa ljudima koji imaju vise državljanstava? Jel treba da nose sve pasose?:)) E sad ću da pišem ministarstvu i tražim odgovor, pa ću postaviti ovde.
appassionata
28. maj 2011. u 21.56
Clan 4 Zakona o putnim ispravama kaže da nadlezni organ mora da dozvoli državljaninu Srbije da udje u zemlju, iako nema pasos:

http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/zakon%20o%20putnim%20ispravama.pdf
.
slani
(GENERAL MLADIĆ- SRPSKI HEROJ!)
28. maj 2011. u 22.26
appassionata, ja kažem.

Ako pokazes kanadski pasos, onda treba da imaš vizu za ulazak u Srbiju, jer si tretirana kao stranac... osim ako sada nisu ukinuli vize.
appassionata
28. maj 2011. u 23.40
Ne treba viza Kanadjanima.
Tri_boje_plavo
29. maj 2011. u 05.37
Kazite, o kom zakonu se radi i od kada je na snazi? Na osnovu velike vecine komenara, sticem utisak da je taj zakon na snazi već izvesno vreme. Zbunjuje me ova polemika jer ja em što se nisam susrela sa ovim zakonom u teoriji,takođe nisam imala nikakvih problema u praksi a često sam u matici. Tj dvojni sam državljanin i već godinama stizem i odlazim sa Surcina iskljucivo sa tzv stranim pasosem. Pritom, podvalcim da mi nikada niko nije zatražio sprski pasos na uvid niti mi je iko zatražio dokaz o prijavljivanju boravka. Absolutno nikakvih problema nisam imala, naprotiv.

Prilikom nedavne posete Srbiji, pazarila sam nakit i receno mi je u draguljarnici da kao strani državljanin, imam pravo povracaja PDVa pri sledećoj poseti Srbiji ali da bih to pravo ostvarila, formular koji je gospodja u draguljarnici uredno popunila, morala sam pokazati na uvid nadleznima na aerodromu. Tako je i bilo - pre onih karaulica gde pokazujemo pasose (a nakon prolaska kroz detektore metala) su me uputili na tzv carinski salter gde mi je nadlezni sluzbenik ljubazno overio dokumenat kao stranom državljaninu (proverio je moj strani pasos tj da li se broj istog poklapa sa brojem pasosa na formularu) i zazeleo sretan put. Isto vazi i za pasosku kontrolu - dam tzv strani pasos na uvid, lupe mi stambilj i putuj Igumane varijanta.

Dakle niti ja niti moj suprug (koji je, ilustracije radi, tzv 100 postotni stranac) nikada nismo prijavili naše boravke u Srbiji iako konstantno iulazimo i izlazimo iz Srbije sa ne-srpskim pasosima. Kao sto rekoh, nikada nikakvih problema na Surcini nismo iskusili - naprotiv, stekli smo dojam da nasi cinovnici lepo i ljubazno obavljaju svoje poslove.

Naravno, razlozi zašto se nismo prijavili nisu maliciozni - jednostavno, dok ovu diskusiju nisam videla, uopste nisam znala da postoji ovakav zakon. No, ako je zakon u pitanju, isti treba (bez obzira na lično mišljenje o istom) ispostovati.
tv-putnik
29. maj 2011. u 06.29
Naravno da smo dobrodosli, i carina nas ne zeza, jer predstavljamo jedini zdrav i cist priliv strane valute u Srbiju.
lionac
(istrazivac)
29. maj 2011. u 09.33
Prosao sam mnogo zemalja,i nigde nisam video policiju da je ljubazna.
Najvecu ljubaznost sam doziveo od policajke u jednom mestu u Srbiji.
Ona je za 2 dana svojim ogromnim angazmanom uspela da mi obezbedi sve potrebne dokumente u vezi neke važne stvari koja me je mucila.Kada sam na kraju kao znak zahvalnosti ponudio da je castim dobrom sumom novca jer mi je ustedela i vremena i muka,ona je ljubazno odgovorila,da je samo vrsila svoju duznost,i da joj ništa više ne pripada osim plate koju prima na svom radnom mestu.Sada posle godinu dana od tog dogadjaja ja sam još pod snaznim utiskom profesionalnog ponasanja te mlade,inteligentne i sposobne sluzbenice.
nina
29. maj 2011. u 09.34
Vrbaski put, duzan si da odjavis i boraviste i prebivaliste. Boraviste u roku od 60 dana od dana napustanja a prebivaliste pre nego sto ga napustis.

Zbog toga nemam ličnu kartu već dvadesetak godina. Tek poslednjih godinu-dve možeš da izvadis ličnu kartu bez prijave stana. Ranije nije moglo.

Predlagala sam im u SUP-u, posto ne živim u Srbiji, nemam ni boraviste ni prebivaliste i neću nigde da se fiktivno prijavljujem jer je to krsenje zakona, da mi u licni kartu upisu adresu na kojoj zaista živim.

Nisu znali šta da mi odgovore i šta da rade sa mnom. Jednostavno, to je još jedna od stvari koja nije regulisna. Resili smo problem tako što ja nemam ličnu kartu vise od 20 godina.

To sto svi rade je krsnje zakona. I dalje su prijavljeni na adresama na kojima fakticki ne žive...

Naravno, država i dalje nije u stanju da defenise koliko traje 'privremeni boravak u inostanstvu' i zato sam i rekla da je u pitanju još jedna zayebancija.

'U skladu sa članom 8. Zakona o prebivalištu i boravištu građana „Sl. Glasnik SRS” br.42/77, 25/08 i „Sl. Glasnik RS” 53/93..33/99), građani su dužni da odjave svoje prebivalište pre napuštanja mesta prebivališta, a potom su u obavezi da prijave svoje novo prebivalište u roku od 8 dana od dana nastanjenja na novoj adresi.'
nina
29. maj 2011. u 10.07
Dunavska, šta nismo shvatili?

Mi NE ZIVIMO na teritoriji Srbije, znaci NE MORAMO da imamo LK. Mi imamo VAZECU (kanadsku, kinesku) putnu ispravu i ona je vazeca sve dok Srbija priznaje dvojno državljanstvo. I sa tom putnom, vazecom ispravom, možemo da ulazimo i izlazimo iz Srbije. Da li negde u zakonu piše da Srbija može da se napusti samo sa srpskim pasosem?

Kako si dosla do zakljucka da ne postujemo zakon?

I treba da se ispisemo iz državljanstva? Super ti je ideja...nas bar tri miliona ćemo da trazimo otpust zbog nesposobne države. Po 200-300 ili koliko već evra po glavi za otpust, lepa parica za lopine.

Appassionata, redovno pokusavam da se dopisujem sa Ministarstvom Unutrasnjih Poslova i nikad mi nisu odgovorili...možda se tebi posreci;)
santabarbara
(Penzioner)
29. maj 2011. u 10.32
Auuu, al ste oduzili sa tim 'pravnim zavrzlama' da vam ni pravi advokat nije ravan (doduse..., svako po svom cefu - na srpski način.:)
appassionata
29. maj 2011. u 11.09
Nina, ja sam se već dopisivala sa MUP-om povodom vadjenja LK za moje roditelje koji žive u BG i dobila sam odgovor, doduse sa zadrskom.
Poslala sam im mejl sinoć i čim stigne - postavicu ovde.
Slazem se sa tvojom logikom - i ja slično razmišljam. Ne bih se ni petljala u ovu raspravu da sama nisam dozivela prošle godine na Bg aerodromu od Organa da mi trazi i pasos Srbije, iako sam mu uredno dala kanadski pasos. Usput mi je i ocitao vakelu o postovanju države u kojoj sam rođena, iako moje nemanje pasosa nema veze sa tim, nego sa prakticnim razlozima. To je bilo u dolasku, ne odlasku. U odlasku me niko nije ništa pitao.
Dobro je da se ova pitanja rasprave i dobije zvanicno tumacenje da bismo izbegli evtl. maltretiranje.
Cubrilo
29. maj 2011. u 14.16
Šta je ovo?
Cubrilo
29. maj 2011. u 14.18
nina
Mi imamo VAZECU (kanadsku, kinesku) putnu ispravu i ona je vazeca sve dok Srbija priznaje dvojno državljanstvo. I sa tom putnom, vazecom ispravom, možemo da ulazimo i izlazimo iz Srbije. Da li negde u zakonu piše da Srbija može da se napusti samo sa srpskim pasosem? Kako si dosla do zakljucka da ne postujemo zakon?
Cubrilo
29. maj 2011. u 14.18
Zakon ne krsite vi, nego granicna policija koja vas pusta da izadjete.
Da, piše u Zakonu o državljanstvu cl.5: da Srbija može da se napusti samo sa srpskim pasosem:
Državljanin Republike Srbije koji ima i državljanstvo strane države smatra se državljaninom Republike Srbije kad se nalazi na teritoriji Republike Srbije.
Vi NISTE strani Državljani na teritoriji Srbije, nego ste jednaki po pravima i obavezama kao i SVI ostali državljani. Ako neki Radojica iz Male Krsne koji nema dvojno državljanstvo mora da ima srpsku putnu ispravu MORATE i vi.
Cubrilo
29. maj 2011. u 14.20
Uopste rasprava o zakonima u Srbiji je besmislena, jer se ne postuju. Sličan primer je milion nelegalnih objekata: da li su nelegalni – jesu. Da li ih država uklanja – ne.
P.S. Morao sam da iscepkam na vise poruka, iz nekog razloga nije objavljivana zajedno.
tv-putnik
29. maj 2011. u 15.21
„Ako neki Radojica iz Male Krsne koji nema dvojno državljanstvo mora da ima srpsku putnu ispravu, MORATE i vi.”

Дааааа, а до недавно, кад ниси могао нигде са српским пасошем, како си ти излазио из Србије? На лепе Радојицине очи ?

А кад би на крају показао царинику оба пасоша, овај би ти рекао: Ма дај бре шта гњавиш, дај ми тај где имаш визу!
Pompezni
(hvalisavac)
30. maj 2011. u 01.49
ni gluplje ni duže teme...a narod se isprimao...hahahah
santabarbara
(Penzioner)
30. maj 2011. u 08.33
Pompezni, po onoj narodnoj to mu dodje k'o - besposlen Pop i prasice krsti (ili tako nešto.:)
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
30. maj 2011. u 15.10
pa pompezni i ti si uticao na to
svojim tvrdjenjem da se ne zna gde se stranac prijavljuje.
verovatno ako odes na mesec onda se prijavis na mars a onda vodis
zemljanina sa sobom.

zakon je poprilično jasan samo sto budale ne znaju da čitaju.
ne ulazim u to da li je zakon dobar ili nije.
isto ima budala i među sluzbenicima, ni to ne sporim jer jedan može da kaže ovako a drugi onako.

često puta nastaju nedomice i u americi pa odlucuje vrhovni sud
u kome opet sede ljudi od krvi i mesa sa svojim preubedjenjima.
znaci u pravu često puta ima nedorecenosti ili slobodnog tumacenja.

da skratim, zakon o dvojnom državljanstvu
daje ti pravo da imaš još neko državljanstvo osim srpskog ali to ne znači da možeš da koristis , na primer kanadska dokumenta kao srpska.

jel to teško da se ukapira? ili je možda bezobrazuluk upitanju?

drugo, da racistimo, ne moras da imaš srpski pasos da bi ulazio ili izlazio u srbiju kako ovde neki pišu da im je neki pogranicni sluzbenik rekao.

znaci ulazis sa stranim pasosem , stranac si. ulazis sa srpskim
domaćin si :)

sb bi mogao da objasni šta bi se desilo vama tupestima kada bi sličnu pricu poceli da zvacete kada sletite na njujorski aeorodrom.
u americkom zakonu nigde ne piše da li može ili ne može da se ima dvojno državljanstvo. mnogi ga imaju, na primer divac.

recimo divac sleti u njujork i da srpski pasos gde nema ulazne vize.
oni mu kažu da ne može da udje. recimo,neka crniknja koja tamo radi nema pojma ko je divac jer je kosarka ne zanima a i po sluzbenoj duznosti nije duzna to da čini već samo po dokumentima.
zatim covek im kaže da je americki državljanin ali eto hoće da udje sa srpskim pasosem jer ima dvojno državljanstvo. šta bi se desilo? možda bi sb mogao da to opise jer je
dosta dugo u americi i imao je posla sa svakakvim situacijama.

a ti tv-putnik samo nastavi da lupetetaras pa se onda pozivaj na neke filozofske izreke.

naše zenske neka kažu u beogradu da su madona a muski robert de niro
možda vam neće traziti bilo kakva dokmenta a moz onda i belo brasno da prosvercujete u većim kolicinama.
vrbaskiput
31. maj 2011. u 06.52
Ako bise desilo da Divac ima vazeci Srpski pasos (putnu ispravu)treba mu dokaz o posjedovanju Americkog državljanstva ili neki drugi dokumet koji potvrdjuje pravo boravka(nešto kao zelena karta),stim dokumentom dokazuje pravo na boravak u USA.
Slična je situacija u Canadi.Emigranti nemaju vizu u pasosu,već zaseban dokumen.
Ovde su pojedinci ko milicija.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
31. maj 2011. u 08.52
vrbaski jel si ti opicen u glavu ili se pravis ?
kakav bre dokaza o boravku?
prvo bi ga pitali druže gde sti je americki pasos!!
kako si toliko zadrt da shvatis prostu cinjenicu.
onda bi on morao da kaže ili da ga je izgubio na putovanju,ukrali mu ga ili nešto slično,ne bi mogao da budalesa ko vi ovde

„znate gospodo ja sam dvojni državljanin šta će mi dva pasosa”

Amylee
31. maj 2011. u 09.13

...rođena sam u Srbiji, ali sam odrasla u Hrvatskoj (otac vojno lice)..imam hrvatsko državljanstvo ali i kanadsko.U Kanadu sam stigla sa hrvatskom putovnicom kojoj je istekao rok vazenja i koju nikad vise nisam obnovila jer sam u međuvremenu dobila kanadsko državljanstvo , samim tim i njihov pasos. Od 1998 svake godine doalzim na prostore bivše YU (Hrvatska i Srbija)i to samo sa kanadskim pasosem.Ako je ulazak u Hrvatskoj, niko mi ne postavlja pitanja niti se prijavljujem, dok kod dolaska u Srbiju (u koju ulazim ponekad direktno a ponekad iz Hrvatske) naglasavaju da se moram prijaviti sto ja uredno i cinim. Niko me nikada nije tražio neki drugi pasos.Gde je problem ?
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
31. maj 2011. u 09.40
problem -> ulaze sa stranim pasosem a neće da se prijave.
zakon nalaze da se stranci prijave.
strani pasos == stranac, gospoda neće to da ukapira
pa se svadja sa osobljem a onda govori da su ovi
neljubazni.

problem u njihovim glavama-> pozivaju se na to da su državljani srbije
a ne žele da imaju srpski pasos, kao iz prakticnih razloga.
Amylee
(zivot je lep...)
31. maj 2011. u 10.18

E svasta...pasos je PUTNA ISPRAVA pomoću koje putujes u druge države i kojom dokazujes da si državljanim iste. Dakle, ne možeš da budes moron i da trazis da se prema tebi na granici odnose onako kako ti želiš, već onako kako tvoj pasos trazi...nije nego...

avatar
31. maj 2011. u 11.54
Vidi vidi malog GZoxa,pjevac se raskokodakao ko da je placen da ovdje sere,moram prosto da bi se dobro razumelo. Hajde mali vozi dalje,bre ko te šta pita???:)))))))))))))))

p.s.covece,zar ne vidis da se sam sa sobom svadjas,ko ti breeeee šta radi ha ha ha,joj slabi zivaca:)))))))))))))))
AmyleePoruka negativno ocenjena. Pokaži

Amylee
(zivot je lep...)
31. maj 2011. u 12.16

Avatar, a ko tebi drma kavez? Ajde da se ne vredjamo kad nam se ne svidjaju mišljenja/stavovi onih koji ovde postiru svoje mišljenje ili iskustvo,tako bi bar trebalo u svetu odraslih...

GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
31. maj 2011. u 15.18
avatar, ni si ni ti moj tip a plus si strankinja, nemas srpski pasos :)

nego fala bogu da u ovoj opicenoj emigraciji ima i poneko ko je sacuvao malo zdravog razuma

cemix
31. maj 2011. u 17.25
@ GZox
Otkud tebi ideja da ti ako udes sa stranim pasosem u Srbiju da si ti automatski stranac, bez obzira da li imaš ili nemas državljanstvo? Bas bi voleo da vidim kada bi neko napravio neki krivicni prekrsaj i da posle kaže muriji, pa znate ja sam stranac posto sam usao sa stranim pasosem u Srbiju i ne mozete mi ništa.

Zakon o dvojnom državljanstu ti ne određuje sa kojim ćeš pasosem putovati nego ti kaže da kada si na teritoriji te druge države gde imaš državljanstvo ti podlezes zakonima te zemlje i da taj drugi pasos ne možeš da koristis u svrhu da te prva zemlja stiti.

Nigde zakonom nije propisano da neko ko ima srpsko državljanstvo može da izadje iz zemlje samo sa srpskim pasosem. Ako jeste, molim te da nam ostavis koji je to tačno clan.

Oni koji nemaju prebivaliste u Srbiji bi trebali da se prijavljuju bez obzira koji pasos imaju. Zakon je takav da svi koji nemaju LK nemaju prebivaliste u Srbiji i država hoće da zna gde su.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
31. maj 2011. u 18.22
cemix, pa šta sam ja pisao !

rekao sam da te na granicnom prelazu tretiraju administrativno
kao stranca.

ide li vama u glavu ili ne?
ako neko ima srpsko državljanstvo,to ne znači da posedovanjem stranog pasosa se automatski gubi isto jer zakon dozvoljava dvojno

ja sam pricam usijanim glavama da ne možeš da odes sa stranim dokumentima i ostvarujes svoja prava kao srpski državljanin
preko njih,moras da imaš srpska dokumenta za to

to ti je isto kao da kupis kartu za voz a hoćeš da putujem avionom
ja ti pitam gde ti je avionska karta a ti onda meni kažeš branis mi da putujem avionom.

ako bi te nasa milicija legitimisala negde slučajno a ti im pokazes vazecu srpsku ličnu kartu,srpski pasos ili bilo koji vazeci srpski dokument, boli njih uvo da li si ti usao sa eskimskim pasosem u srbiju
ili presao ilegalno preko granice

isto tako i one na granicnom prelazu boli uvo za ličnu kartu ili tvoj izvod iz maticne knjige rođenih, pasos je dokument koji gledaju.

na kraju zar nije logicno, kulturno i normalno da srpski državljanin ima i srpski pasos, bar za razumne ljude.
postoje i druga kategorija ljudi koji ga nemaju ali shvataju
posledice toga i ponasaju se u skladu sa time. to je isto uredu.

e budale nisu uredu, masu kanadskim pasosem i srpskim državljanstvom
istovremeno!
ako ne shvatate šta je problem, ja tu ništa ne mogu da uradim.

Amylee
(zivot je lep...)
31. maj 2011. u 23.13

...ko mi lupio minus? :)

PS: `el to zato što nemam dva pasosa? :))
Turmalin
(tragach)
01. jun 2011. u 08.33
Što se tiče povratka PDV-a - mislim da nije u redu da oni koji imaju dvojno državljanstvo imaju pravo da na osnovu stranog pasosa ostvare povracaj poreza. To uopste nije fer, jer je PDV i napravljen kao porez iz kog fonda se finansira državni aparat, zdravstvo, penzije i mnoge druge stvari. Ako PDV moraju da placaju svi u Srbiji, ne treba da emigracija ima pravo na povracaj novca samo zbog tog stranog pasosa.

Da ovo potvrdim na licnom primjeru - iako nemam državljanstvo Srbije, nikada još nisam tražio nazad novac od PDV-a iako imam pravo na to kao strani državljanin. Ovakav postupak, iako mali, ipak se meni čini velikim zato što time pomazem razvoju zemlje mog porijekla.
Dunavska
(Customer Service Agent)
01. jun 2011. u 09.03
Jooooojjjjjj...Čitajte ljudi, čitajte...i razmišljajte logicno...
Evo da vam opet citiram Cubrila:
„Zakon ne krsite vi, nego granicna policija koja vas pusta da izadjete.
Da, piše u Zakonu o državljanstvu cl.5: da Srbija može da se napusti samo sa srpskim pasosem:
Državljanin Republike Srbije koji ima i državljanstvo strane države smatra se državljaninom Republike Srbije kad se nalazi na teritoriji Republike Srbije.
Vi NISTE strani Državljani na teritoriji Srbije, nego ste jednaki po pravima i obavezama kao i SVI ostali državljani. Ako neki Radojica iz Male Krsne koji nema dvojno državljanstvo mora da ima srpsku putnu ispravu MORATE i vi. ”
Pa ne može jasnije od ovog da vam se objasni...
Andjeo3
(Jocina zena)
01. jun 2011. u 09.25

A da neki ovde ne mesaju pojam NACIONALNOSTI i DržavLJANSTVA?

nina
01. jun 2011. u 09.55
Volela bih da nam Cubrilo da link na taj clan pet, posto nisam mogla da nađem
Da li zaista decidirano piše da ljudi sa dvojnim drzvljanstvom mogu da napuste Srbiju samo sa srpskim pasosem? Ili piše da državljanin Srbije može da izadje iz zemlje samo ako ima pasos?

Te dve stvari nisu iste. Mislim da je vecini jasno da ne možeš da izadjes ili udjes u zemlju ako nemas pasos...nemojte da preterujete, toliko glupi već nismo;)

Ako nismo stranci, a nismo, zašto nam onda traže da prijavimo boravak?

Jedino normalno bi bilo, kao sto je neko gore već rekao, da mora da se prijavi samo onaj ko nema prebivaliste u Srbiji.

Po stoti put: nije regulisano zakonom i onda to tumaci kako ko hoće.
Andjeo3
(Jocina zena)
01. jun 2011. u 10.08

Član 5.
Državljanin Republike Srbije koji ima i državljanstvo strane države smatra se državljaninom Republike Srbije kad se nalazi na teritoriji Republike Srbije.

nina
01. jun 2011. u 12.56
Ok, tu Andjeo nije ništa sporno osim sto nam traže da se prijavimo iako nismo stranci.

Idemo još jednom: Da li zaista decidirano piše da ljudi sa dvojnim drzvljanstvom mogu da napuste Srbiju samo sa srpskim pasosem? Ili piše da državljanin Srbije može da izadje iz zemlje samo ako ima pasos?
Cubrilo
01. jun 2011. u 14.24
U zakonima Srbije sve lepo piše, ali se ne primenjuje. Sva lica su kategorisana u DVE kategorije:
1. Državljani RS
2. Stranci (lice koje nema državljanstvo Republike Srbije)
U zavisnosti u koju kategoriju spadate morate imati odgovarajucu putnu ispravu da biste presli državnu granicu.
Jedino ako ste državljanin RS ne može vam biti odbijen ULAZAK čak i u slučaju nemanja putne isprave. Ovim se omogućava da sve dame i gospoda s dvojnim državljanstvom koji nemaju vazeci pasos RS nesmetano udju i izvade putnu ispravu po poznatom hitnom postupku, tako da taj razlog nemanja pasosa ne stoji.
Cubrilo
01. jun 2011. u 14.26
Posle ovog teskog zadatka koji se sastojao u brojanju do dva sledeći je nešto tezi, a tema je prijavljivanje boravka. Po zakonu sva lica su kategorisana u TRI kategorije:
1. Državljani RS koji prebivaju u Srbiji
2. Državljani RS koji borave u inostranstvu duže od 60 dana
3. Stranci
Najblazi uslovi prijavljivanja (i odjavljivanja) boravista su dati za prvu kategoriju: 15 dana. Lica iz ove kategorije su duzne da PRE ODLASKA prijave boravak u inostranstu duzi od 60 dana.
Za drugu kategoriju rok prijavljivanja privremenog povratka u zemlju je kraci i iznosi 3 dana. Prilikom odlaska nisu obavezni da se odjave.
Treca kategorija ima najkraci rok prijavljivanja koji iznosi svega 24 sata, ali nemaju obavezu da se sami prijavljuju (jer su stranci i ne mogu da se snadju), već obaveza lezi na licu kod koga su smesteni. Takođe nisu obavezni da se odjavljuju.
SpaceVoyager
(Student)
01. jun 2011. u 18.08
Ne mogu da verujem...neverovatno...ima li još nekih obaveza koje je potrebno ispuniti da bi se doslo u svoju zemlju...a koje će izmisle ovi koji ispiraju mozgove ovde na ovom forumu...

...alooooooo...ignorisite i putujte...sa osmehom...
appassionata
01. jun 2011. u 18.23
Sto volim kad sam u pravu:))

Stigao odgovor od MUP-a, od Nacelnika Uprave, policijskog savetnika Nenada Banovica (ima potpis i pecat):

„Ukoliko lice poseduje dvojno državljanstvo, za putovanje, odnosno prelazenje državne granice, može koristiti bilo koju od putnih isprava zemalja ciji je državljanin.

Lica koja su državljani Republike Srbije i još neke države, imaju dvojno državljanstvo, ne moraju da prijavljuju svoj boravak u Republici Srbiji.”

Citat zavrsen.

Ukoliko neko od vas za svaki slučaj želi da ima kod sebe ovaj dopis, javite mi se na [email protected], pa ću vam poslati. Stampajte za slučaj da naletite na nekog tupadziju koji ne ume logicki da razmišlja i primenjuje zakon.
nina
02. jun 2011. u 09.01
Evo Cubrilo, izbrojali smo do dva...i sabrali i oduzeli.

Da li si ti ovo napiso?

„Cubrilo
29. maj 2011. u 14.18
Zakon ne krsite vi, nego granicna policija koja vas pusta da izadjete.
Da, piše u Zakonu o državljanstvu cl.5: da Srbija može da se napusti samo sa srpskim pasosem: ...”

Po ne znam koji put, GDE TO PišE? Nemoj da mi prepricavas, daj mi link gde piše da, ako imaš dvojno državljanstvo možeš da napustis Srbiju samo sa srpskim pasosem.

A i ovo za prijavljivanje...Duzan si da odjavis prebivaliste u roku od 60 dana ako napustas PRIVREMENO zemlju. To si propustio da napises. Šta znaci privremeno? Koliko je to?

Znaci, ako odlazim PRIVREMENO moram da se odjavim...Iz toga proizilazi da ako je napustam trajno, onda ne moram...Znaš ono, premisa, premisa, konkluzija;)

Jel' vidis koliko je stvari nelogicno i nedoreceno?

Bravo Appassionata...Znaci Mali Radojica i mi koji imamo dvojno državljanstvo ipak nismo isti;)
Cubrilo
02. jun 2011. u 09.25
Niti sam ja donosio zakone, niti kontrolisem njihovo sprovodjenje. U Srbiji zakoni služe da bi se krsili, sto je uostalom i jedan od glavnih razloga zašto smo otisli. Na primer i sam sam dolazio a da se nisam prijavljivao, i niko me nije ništa pitao.
Iz licnog iskustva znam da se ovo sa putnom ispravom u nekim drugim državama striktno sprovodi – ako „iskocite” iz baze podataka kao domaći državljanin ne mozete da izadjete iz zemlje bez pasosa i ne vredi sto ste Amerikanac ili Englez već 20 ili 50 godina.
Srpska je politika verovatno da „gastarbajteri” svojim posetama donose devizni prihod, i da ih ne treba dirati. No i da je tako, ovo se ne odnosi na topicstartera.
O značaju mišljenja policijskog savetnika neću komentarisati. Nek ga topicstarter odstampa i nosi sa sobom umesto pasosa.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
02. jun 2011. u 10.36
hehehe će bidne veselo nekima na granici ako nose ovo tumacenje od savetnika

acrosyl
(...)
02. jun 2011. u 11.15
Hohohoho, šta bi ovo?

Ukoliko lice poseduje dvojno državljanstvo, za putovanje, odnosno prelazenje državne granice, može koristiti bilo koju od putnih isprava zemalja ciji je državljanin.

Sve je receno, hoćemo li zatvoriti diskusiju?
Ne odnosi se ovo samo na „strance” koji donose lovu, već i na one koji žive u Srbiji sa drugim pasosem...
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
02. jun 2011. u 12.18
diskusija je odavno zatvorena, samo ne znam da lije zatvoren tvoj slučaj. to ćeš da vidis sledeći put na granici.
tv-putnik
02. jun 2011. u 14.37
Најабоље да сви, попут Гзокс-а, завршимо полицијски курс од пар седмица, па да глумимо веееелике адвокате...
acrosyl
(...)
02. jun 2011. u 15.04
Mislim da ću sledeći put imati dva pasosa na granici, za svaki slučaj i da se sto manje nerviram, jer svi vidite da imamo dva apsolutno podeljena mišljenja, i onda dobijemo jedno zvanicno pismo od države koje kaže jednu stvar, carinici na granici govore drugu pricu..
GZox
02. jun 2011. u 15.51
acrosyl tako bi trebalo, tj da se nedvosmisleno protumaci zakon pa nama to kaže jednostavnim rečima

tv-putik, tebi neće pomoći ni destogodisnji kurs
ne zato što si glup nego zato što imaš one naocare ko konj
koje mu se stave da gleda samo ispred sebe

sada, jel imaš naocare od rođenja ili ti ih je neko stavio kasnije nemam pojma
avatar
02. jun 2011. u 16.30
acrosyl

E da ti ti kažem da i ja vadim taj pasos odozdol i da se vise toga sranja resim i nadrndanih koza a jarci su im ipak malo bolji i ljubazniji mada nisu nešto posebno xe xe xe ali o tom potom,boli nas cose za sve, ma bre daj tu putovnicu (Oppppssss pasos) pa da se bre ulazi u Srbiju ko covek a ne ko „stoka”,jooooj jedva cekam i te dozivljaje...
Molim komentatora GZoxa za mišljenje,on je ekspert...:))))))
GZox
02. jun 2011. u 16.36
pa ako je tv-putnik ima naocare ti imaš naocarke
tv-putnik
02. jun 2011. u 16.39
Mislis:

Pogodili Carinik, GZox i Tv-putnik pos`o za postavljanje vodovoda.
Carinik da kopa, Tv-putnik postavlja cevi a GZox da zatrpava.

Kad je dos`o dan za pos`o, dosli samo Carinik i GZox. Cekali neko vreme Tv-putnika, no kako njega nema te nema, izgube strpljenje i pocnu sa radom.

Carinik kopa a GZox zatrpava. Naidje neki covek, zastade gledajuci šta rade pa upita: ljudi,šta to radite?
Postavljamo vodovod,rece GZox.
Pa tu nema logike,a gde su vam cijevi?

Ima,ima logike, nego šta, rece GZox. Svako radi svoj pos`o, samo nema Tv-putnika da postavlja cevi - ko ga hebe.
santabarbara
(Penzioner)
02. jun 2011. u 16.42
... i tacka!
Marko_011
(Slobodni umetnik)
02. jun 2011. u 16.52
Policija treba na ulazu u zemlji da deli saopštenje i kojem se objašnjava procedura i da neko ko ne ulazi u zemlju sa Srpskim pasosem, mora da se prijavi.

Isto treba biti napisano na dosta jezika, kako bi ljudi mogli da razumeju.

Ne znam kako ocekuju da neki stranac zna proceduru, ako ga o tome ne obaveste.

Totalno neprofesionalno.

Ja imam plavi pasos i sa njime ću da se slepam dok mogu a kada ne budem mogao, onda ću izvaditi novi.

Inače na ulasku u Srbiju dajem oba pasosa, Italijanski i Srpski, kako ne bih imao suvisna pitanja o vizi, duzini boravka i slično, sto naročito Hrvati znaju da ispituju i ako nije njihovo da zabadaju nos u tudja posla, pa kad vide Italijanski pasos na zahtev da im se pokaze Permesso, nasmeju se kiselo i puste vas.

GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
02. jun 2011. u 17.48
jes onda bi dosao pametni tv-putnik i tražio
isplatu za deo zavrseng posla obecavajuci
da će preostali radovi na postavljanju cevi biti zavrseni
sledeće nedelje i da će on to uraditi samostalno.

tv-putnik
02. jun 2011. u 18.09
Opusti se uz domaću rakiju sto dezinfikuje dobro:
--------------------------

Dok nam je predsednik bio bravar, sva su nam vrata bila otvorena!

Devedesetih smo imali predsednika bankara, pa nas je sve opelješio!

Sadasnji predsednik psiholog nas sve tera da se pitamo ko je ovde lud?

Predlažem da sledeći bude vodoinstalater, možda uspe da otera sva go.na!
A za pomoćnika policajca ili carinika da govna ne bi kojim slučajem isplivala...

avatar
03. jun 2011. u 16.31
tv-putnik
ha ha ha bas tako a mogao bi GZoxi da ucestvuje u nečemu (mislim na djelu) a ne samo da zbori ovdje ko svaki pisar jer papir i PC trpi sve:)))))
Barilli
(jane_of_all_trades)
04. jun 2011. u 00.49
Čula sam nedavno od prijateljice koja je u Srbiju isla sa stranim pasosem (a ima i srpsko drz) da je na izlasku platila kaznu od 250 evra jer se nije prijavila u policiji!

Mene ova tema interesuje jer mi deca ulaze sa stranim pasosem iako imaju i srpsko drz. Srpski pasos im nismo vadili jer je a)još uvek guzva b) muž i ja smo retko u isto vreme u srbiji a za vadjenje pasosa maloletne dece treba da su tu oba roditelja
Cubrilo
04. jun 2011. u 03.18
Barilli

a) Postoji hitan postupak
b) Pismena saglasnost drugog roditelja se može overiti u opstini/sudu/ambasadi...
cuperak78
(domacica)
05. jun 2011. u 18.33
evo ovako, imaš dvojno državljanstvo, sa stranim izlazis iz zemlje a sa srpskim ulazis u srbiju. sa srpskim izlazis iz srbije a sa stranim ulazis u zemlju x. ako nemas srpsko državljanstvo i ulazis sa pasosom x moras na policiji da se prijavis. to je zakon koji ne vazi od juče ili prekljuce već to je svuda u svetu tako. kada si dosla u x zemlju (ne znam gde živis) morala si da se prijavis a ako nisi vazis da si na crno u toj zemlji i placas kaznu. tako isto vazi i da si na crno u srbiji bez obzira sto si srpkinja usla si sa x pasosom a ne sa srpskim. uopste ne vidim razlog zašto policajke tretiras tako? one rade svoj posao i zakon kaže to i ti trebaš da se pridržavas zakona. kako uspes u x zemlji da se pridržavas zakona a u svojoj ti to pada teško? dok nisi dobila x državljanstvo uvek si morala boravak da produzavas u toj zemlji, cisto sumnjam da si zakasnila par dana to da uradis.

stvarno se pitam na šta vama lici ona nasa zemlja? pa ima bre tu reda i zakona. to što je bio rat i sto smo se malo podivljali ne znači da sada trebamo sledećih 100 godina da živimo kao majmuni.

barili, i moja deca ulaze sa stranim pasosem ali ih ja uvek prijavim na policiji...dovoljno je da ih prijavis ne moras da ih odjavljujes i nemas problema na izlazu iz zemlje. oni to vide u kompjuteru i ne prave scene.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
06. jun 2011. u 15.39
Do kad vazi onaj nas plavi pasos?

Gledao sam moj, piše da vazi do kraja 2017 godine.
Ring505
07. jun 2011. u 01.06
Cuperak 78

Super objašnjenje. Bas sve kako kazete. Bravo
Srbin-Kanadjanin
(covek)
07. jun 2011. u 01.16
Ja sam pre dve godine bio u Srbiji i mogu vam reći da sam se iznenadio ljubaznosti na aerodromu a i u SUP Smederevu kad sam se prijavljivao i kasnije odjavljivao.
Na aerodromu kad sam odlazio mi niko nije ni tražio potvrdu o prijavljivanju i odjavljivanju iako sam je imao kod sebe.
techich
(IT)
07. jun 2011. u 04.46
Ja ima samo dva pasosa, i moja lepsa polovina i deca takođe.
Nacekao sam se redova pred ambasadama devedesetih, a pasose smo dobili pre dve godine. Moja deca već imaju drugi novi biometrijski pasos Srbije. Meni je ispod casti da u rođenu zemlju, ma kakva ona sada bila, u njoj su kosti naših predaka. Samo se setim Sindjelica i solunaca - pa da mi bude skupo da izvadim clansku kartu da sam Srbin!
Imam kolegu u kancelariji, Tata Spanac, Mama Italijanka, Žena Austrijanka, A On Svajcarac. Nema pasose na koje ima pravo - jer jadan i ne zna šta je.
Nadam se da će moja deca imati maksimalno ova dva crvena pasosa koja sad imamo i nikad ai nijedan vise.
A para mi nikad neće biti zao, Kad ulazim i CRO onda mi brisu cipele osmesima jer sam za njih sa zapada (čak i kad vide ime, jače je to od njih, u genima je to beckim konjusarima) ali Ilaz i moju SRBIJU samo sa SRPSKIM PASOSEM!
Zakon.
cuperak78
(domacica)
07. jun 2011. u 09.07
plavi pasos vazi do kraja ove godine u koliko ne promene nešto.
avatar
07. jun 2011. u 12.19
techich
(IT)

...A para mi nikad neće biti zao, Kad ulazim i CRO onda mi brisu cipele osmesima jer sam za njih sa zapada...

ha ha ha,daj covece neprovaljuj se,djelujes kao onaj sto iz opanaka uskoci u cipele:))))))))
cuperak78
(domacica)
07. jun 2011. u 13.09
a patike nije probao :)))))))

avatar
07. jun 2011. u 14.32
...a patike nije probao :)))))))

ma šta mislis? možda gumene cizme breee,granica je to a covek sa zapada ide:)))))))wooooouuuuu...
cuperak78
(domacica)
07. jun 2011. u 15.16
jeste vala granica je to, ne sme da fali mecka pod dupetom, kravata i opeglano maramce...to za svaki slučaj ako se preznoji kad vidi bracu hrvate :))))
avatar
07. jun 2011. u 17.28
cuperak78

Jaooooo breeeee pa kad se bre bata pojavi na granicu iz inostranstvo će bre da popadaju i krvati a i domaći,jaoooo breeee ide covek sa evrici ili dolarcici u Srbiju bre kroz rvatsku a krvati bre sa osmeh mu plasticne cipele ciste aaaauuuuuu breeeeeee:)))))))
Ma pusti to,covek je veliki Srbin a takvi su naj bolji sto su u inostranstvo,domoljubi do jaja... xe xe xeeeeee
ZOKA10
07. jun 2011. u 21.58
Eto ja procitam (ne bas sve) komentare i shvatim da ima mnogo pametnih kojima je to palamudjenje sa prijavamo tako logicno i kao to je tako u svetu. Znaci niko nije rekao da je taj zakon totalno idiotska izmišljotina postkomunistickih idiota. A što se tiče to je tako u svetu je.. te pa meni dolazila sira i uza rodbina i kažu kada slete gde idu ovi provere tj. ponekad nazovu da pitaju dali zaista taj i taj ide kod mene i to je to. Radi se o zemlji EU. Zamislite Spance ili Grke kako popisuju po policiji sve strance koji su usli u državu. Znaš kada bih ponovo dosao u zemlju u kojoj čim dodjem moram da sedim po nekakvim kancelarijama pandurskim da mi daju nekakav papir? NIKADA.
A za gospodu kojoj kada kažu da u EU svi imaju iste postanske sanducice pa moramo i mi ili slične gluposti imam poruku, otputujte u par zamalja pa onda lupetajte i verujte u laži koje vam serviraju.
ZOKA10
07. jun 2011. u 21.59
Uh da zaboravio sam ova glupost naravno ne vazi ni za Kanadu.
avatar
08. jun 2011. u 01.56
Pa to ti je dole cirkus,samo čitaj šta se piše. Znaci za neke vazi i mora prijava a za neke ne,kao sto sam i napisala u gore.
Znaci to ti je to,ako je nadrndana kozurina ili razigrana ovcina danas raspolopzena ta sugava prijava ti netreba i zavisi o kome se radi i hajde ti mi sad reci to dole je ZAKON???? pa to nema veze sa vezom,ili se prijavljuju svi ili niko a da dole izvadis jednu potvrdu nevezano za prijavu boravka treba ti godisnji odmor,ma to dole nema veze sa vezom sa zakonom i pravilom i svako radi kako se njemu svidja. Samo me interesuje kao ova gospoda sto pišu ovdje ulaze a da ih niko ništa ne pita? cuda se desavaju a sa tim nadrndanim likovima na granicama ili aerodromu nebi imala volje da se zahebavam jer ni za to nemaju smisla a za ostalo su eksperti.Puuuuuuno puno skole oni moraju i packe da nauce i prime da bi se naucili kako se sa narodom postupa breeeeee,!:)))))))
cuperak78
(domacica)
08. jun 2011. u 06.07
e vidis nisi u pravu...tvoji poznanici stizu sa vizom koju su dobili u nekoj od raznih ambasada u Srbiji...zar ne? u ambasadi je to već zavedeno gde i kod koga idu tako i na policiji u tvom mestu gde živis je automatski zavedeno te nisi primoren da prijavljujes gosta. za Kanadu bez vize i ne mogu. a ako dolaze sa biometriskim pasosem na aerodrumu prijavljuju gde idu i kod koga i šta mislis da ovi moji to ne upisuju u kompjuter. sad sam se vratila iz Srbije i bas sam imala priliku da vidim kako se to ovde u ovoj mojoj zemlji u kojoj živim regulise. prvo ti traže povratnu kartu ako nemas pitaju te kod koga ides, ime i prezime te osobe i onda turnu biometriski pasos u masinu i ukucaju da si na toj i toj adresi. ako si im bas sumnjiv onda pozovu da pitaju... stajala sam na pasoskoj kontroli vise od pola sata i svakoga su pitali isto. kako se formirala EU, njihovi gradjani imaju bezgranicni prolaz i isto tako mogu da se zadrže gde hoće. mogu da nadju poso iz spanije u nemackoj i samo odu i prijave se da sada tu žive i to je to. međutim Srbija nije clanica EU niti ima bilo kakve ugovore sa EU tako da za nju vazi zakon prijave stranaca kao sto je nekada vazio i za Italijane i za Spance i Engleze i.t.d.

inače ako putujes preko neke agencije u neku zemnlju, svi hoteli prijavu stranaca rade sami ili zašto mislis da svoj pasos moras da predas u hotelu na recepciji?

pre par godina sam bila u Hrvatskoj na moru i posto sam isla kod prijateljice morala sam da odem do policije i da se prijavim da sam na toj adresi sledećih 15 dana.

znaci nemoj ti previse ovde da palamudis. prijava stranaca vazi u svakoj zemlji bilo gde na ovom svetu.
tv-putnik
08. jun 2011. u 10.53
Скренула си са теме.
Да те подсетим, тема није о обавезама странаца при уласку/изласку у Србију, већ:

--- обавезе свих нас који имамо двојно држављанство ---?

Зато минус од мене јер си погрешила тему.

cuperak78
(domacica)
08. jun 2011. u 12.35
pa ja sam se na temu odavno izjasnila a ovo je odgovor na komentar povise mene...čini mi se da nešto bas nisi u toku ;)
tv-putnik
08. jun 2011. u 16.47
Понављам, обавезе странаца нису спорне.

Али је нажалост спорно у многим куме изгори кеса -главама да ли смо ми који имамо двојно држављанство:

- СТРАНЦИ па се морамо пријављивати и одјављивати у Србији односно у обе државе?

- СРБИ са двојним државњанством; јер се по целом свету изјашњавамо као срби, а страни пасош нам само служи да би лакше путовали;
и зашто би нас онда, истина јако-јако ретко, понеки цариник прогласио странцима када посећујемо своје родно српско село, родну кућу коју редовно обилазимо, редовно плаћамо порезе и друге обавезе, имамо важеће личне карте а већина од нас и српске пасоше...?

- или смо и једно и друго па на основу тога НЕМАМО обавезу пријављивања и одјављивања (прочитај дискусију од почетка до краја, аргумената је више него доста) без обзира на врсту пасоша коју користимо јер увек имамо и неки други докуменат нпр личну карту, потврду о држављанству... којим доказујемо ко смо и шта смо тј. носиоци двојног држављанства?
GZox
08. jun 2011. u 17.07
tv-putnik
napisi flomasterom na celu „ja sam dvojni” :)

tv-putnik
08. jun 2011. u 17.50
А ти си се изгледа наљутио на мене? Не знаш за шалу?

Еееееее, извини онда Гзокси...
GZox
09. jun 2011. u 12.10
ma sto bi se naljutio nego reko da ti pomognem s neki predlog
kako da se pojavis pred granicnu sluzbu u srbiji

piše ti na celu, ti samo prođes pored njih, mahnes im rukom oni tebi i zdravo djaci. nema zadržavanja, ne pravis guzvu i it d

možda bi avatar kao strucnjak za međuljudske odnose mogla da predlozi jel bolje s crveni flomaster ili s plavi

a i tetovaza u boji možda nije los predlog, em si kul em si praktican
tv-putnik
09. jun 2011. u 12.30
Добро де, него - имаш ли ти неких јачих аргунемата осим тог дубоко увређеног самољубља?

Уосталом јави се кад успеш да извадиш потврду од полиције да си дошао сам себи у посету...
Одмах ћу да одем код тог чиновника да и ја тражим једну. Ваљаће, шта знаш каквих све стручњака може човек да сретне на граници?



tv-putnik
09. jun 2011. u 13.52
Forumaš priznao grešku tokom forumske diskusije

Korisnik najpopularnijeg domaćeg foruma Pitasamesom.com koji postuje pod korisničkim imenom „Exxpert” sinoć je tokom diskusije o TA pećima na forumu „Grejanje” priznao kako možda i nije u pravu, što bi značilo da je korisnik Strooka „možda u pravu”.

Ovo je prvi zabeležen slučaj priznavanja greške tokom forumske diskusije u istoriji srpskih foruma. Eksces je odmah uočen od strane ostalih forumaša i prijavljen supermoderatoru foruma, koji je odmah potom obavestio sve domaće medije o ovoj senzaciji.

-Analizom cele teme „TA peć leti – za i protiv” koja je započeta pre 2 dana i do sada ukupno ima 34 strane sa više od 600 postova ostavljenih od strane preko 50 korisnika, utvrdili smo da na temi postoji oko 15 najrazličitijih stavova, od toga kako TA peć treba odvrnuti na najjače jer će tek tada početi da hladi pa sve do stava kako TA peći uopšte ne mogu da rashlade prostoriju ako je napolju temperatura viša od 20 stepeni. Kao i obično, nijedan forumaš nije odustajao od svog početnog stava, sve dok korisnik Exxpert nije napisao kako prihvata tuđe mišljenje kao ispravnije od svog sopstvenog. Tako nešto nisam nikada video, bez obzira da li je tema globalno zagrevanje, Mac vs PC ili četnici i partizani – izjavio je moderator.

Priznavanje sopstvene greške na forumima se često uzima kao primer događaja koji gotovo da nema šanse da se dogodi pod normalnim okolnostima, smatra psiholog Trebješanin, poput dostizanja brzine svetlosti, ulaska Srbije u EU ili pobede Ivane Jordan u „Ja imam talenat”.

Domaći analitičari smatraju kako ovaj presedan može da dovede do opasne situacije u kojoj bi ljudi počeli da učestvuju u forumskim diskusijama kako bi čitali i usvajali tuđa razmišljenja umesto kao i do sada, isključivo iskazivali svoja.

- Da li možete da zamislite situaciju u kojoj osoba čita neki forum, naleti na stav koji se ne poklapa sa njegovim ili njenim sopstvenim i ne udari „reply” kako bi se uključila u diskusiju? Ne mogu ni ja – kaže G.S., reditelj i ekspert u oblasti forumašenja - Odbacivanje tuđeg stava kao apriori neispravnog je osnov demokratije, i bojim se da je pomatranje tuđih gledišta kao da su legitimna, ili ne daj bože usvajanje drugačijeg stava, to jest priznavanje da je neko drugi u pravu prečica ka komunizmu, odnosno fašizmu – dodaje gospodin G.S.

Od zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo izjavu forumaša „Exxperta” jer je on odmah nakon spornog posta banovan sa foruma na godinu dana dok ne nauči da poštuje sva pisana i nepisana forumska pravila srpskog Interneta.
markovski
(kellner)
18. jun 2011. u 12.44
za Marka 011
svaki gradjanin je duzan da se interesuje za zakon zemlje u koju putuje pa i zakon zemlje svog rođenja
to što predlazete da se na granici dele obavestenja šta ste duzni kad udjete u zemlju je glupo
izgleda da su takva obavestenja i uputstva potrebna samo vama iz ex Yugoslavije koji ste emigrirali u Kanadu i teze shvacate neke stvari koje su normalne u zivotu
ovo ocenjujem po ovim silnim i pomalo već dosadnim javljanjima na ovoj diskusiji
tanazije
(... none)
20. jun 2011. u 21.17
Iskreno putovao sam u Srbiju dva puta sa US pasosem (ne posedujem nas srpski) i nikada me niko ništa nije pitao. Carinici su bili ljubazni ruku na srce mnogo bolji nego nekada početkom 2000-e godine; Nazalost verujem postavljacu teme o iskustvima i savetujem da se jednostavno prijavis policiji gde ćeš i kod koga ćeš biti - uzme par minuta da to obavis.

Što se tiče uslovljavanja pasosem itd - ne moras da imaš nas pasos obzirom da putujes sa pasosem zemlje u kojoj živis. Gde su to iskopali ja ne znam.

S' druge strane - prijavis se u policiji, itd itd - ako ti se samo nešto ne svidja i ti možeš da se !@#$s po aerodromu i na kraju da zavrsi sa pozivom ambasadi pa i novinama u Srbiji. Ovi nasi blesavi vole da pišu o takvim stvarima - pa lepo ispricaj iskustvo kada naletis na neke slepce.

Suprugu pitali kad je putovala nazad za US koliko novca nosi ona rekla ništa. Ovi gledaju u nju - a ona lepo kaže ništa ne nosim šta je tu cudno? Aj sa strane u sobu da pretresu rucni prtljag - i ništa nisu nasli... valjda navikli da se prave pametni do te mere da su joj rekli „nemoj da ti sad zabranimo izlazak iz zemlje” - ja kad sam čuo ismejao se skroz... mislim ko to kaže „zabrana izlaska iz zemlje” ... gluposti.
tanazije
(... none)
20. jun 2011. u 21.17
Iskreno putovao sam u Srbiju dva puta sa US pasosem (ne posedujem nas srpski) i nikada me niko ništa nije pitao. Carinici su bili ljubazni ruku na srce mnogo bolji nego nekada početkom 2000-e godine; Nazalost verujem postavljacu teme o iskustvima i savetujem da se jednostavno prijavis policiji gde ćeš i kod koga ćeš biti - uzme par minuta da to obavis.

Što se tiče uslovljavanja pasosem itd - ne moras da imaš nas pasos obzirom da putujes sa pasosem zemlje u kojoj živis. Gde su to iskopali ja ne znam.

S' druge strane - prijavis se u policiji, itd itd - ako ti se samo nešto ne svidja i ti možeš da se !@#$s po aerodromu i na kraju da zavrsi sa pozivom ambasadi pa i novinama u Srbiji. Ovi nasi blesavi vole da pišu o takvim stvarima - pa lepo ispricaj iskustvo kada naletis na neke slepce.

Suprugu pitali kad je putovala nazad za US koliko novca nosi ona rekla ništa. Ovi gledaju u nju - a ona lepo kaže ništa ne nosim šta je tu cudno? Aj sa strane u sobu da pretresu rucni prtljag - i ništa nisu nasli... valjda navikli da se prave pametni do te mere da su joj rekli „nemoj da ti sad zabranimo izlazak iz zemlje” - ja kad sam čuo ismejao se skroz... mislim ko to kaže „zabrana izlaska iz zemlje” ... gluposti.
tanazije
(... none)
20. jun 2011. u 21.17
Iskreno putovao sam u Srbiju dva puta sa US pasosem (ne posedujem nas srpski) i nikada me niko ništa nije pitao. Carinici su bili ljubazni ruku na srce mnogo bolji nego nekada početkom 2000-e godine; Nazalost verujem postavljacu teme o iskustvima i savetujem da se jednostavno prijavis policiji gde ćeš i kod koga ćeš biti - uzme par minuta da to obavis.

Što se tiče uslovljavanja pasosem itd - ne moras da imaš nas pasos obzirom da putujes sa pasosem zemlje u kojoj živis. Gde su to iskopali ja ne znam.

S' druge strane - prijavis se u policiji, itd itd - ako ti se samo nešto ne svidja i ti možeš da se !@#$s po aerodromu i na kraju da zavrsi sa pozivom ambasadi pa i novinama u Srbiji. Ovi nasi blesavi vole da pišu o takvim stvarima - pa lepo ispricaj iskustvo kada naletis na neke slepce.

Suprugu pitali kad je putovala nazad za US koliko novca nosi ona rekla ništa. Ovi gledaju u nju - a ona lepo kaže ništa ne nosim šta je tu cudno? Aj sa strane u sobu da pretresu rucni prtljag - i ništa nisu nasli... valjda navikli da se prave pametni do te mere da su joj rekli „nemoj da ti sad zabranimo izlazak iz zemlje” - ja kad sam čuo ismejao se skroz... mislim ko to kaže „zabrana izlaska iz zemlje” ... gluposti.
tanazije
(... none)
20. jun 2011. u 21.17
Iskreno putovao sam u Srbiju dva puta sa US pasosem (ne posedujem nas srpski) i nikada me niko ništa nije pitao. Carinici su bili ljubazni ruku na srce mnogo bolji nego nekada početkom 2000-e godine; Nazalost verujem postavljacu teme o iskustvima i savetujem da se jednostavno prijavis policiji gde ćeš i kod koga ćeš biti - uzme par minuta da to obavis.

Što se tiče uslovljavanja pasosem itd - ne moras da imaš nas pasos obzirom da putujes sa pasosem zemlje u kojoj živis. Gde su to iskopali ja ne znam.

S' druge strane - prijavis se u policiji, itd itd - ako ti se samo nešto ne svidja i ti možeš da se !@#$s po aerodromu i na kraju da zavrsi sa pozivom ambasadi pa i novinama u Srbiji. Ovi nasi blesavi vole da pišu o takvim stvarima - pa lepo ispricaj iskustvo kada naletis na neke slepce.

Suprugu pitali kad je putovala nazad za US koliko novca nosi ona rekla ništa. Ovi gledaju u nju - a ona lepo kaže ništa ne nosim šta je tu cudno? Aj sa strane u sobu da pretresu rucni prtljag - i ništa nisu nasli... valjda navikli da se prave pametni do te mere da su joj rekli „nemoj da ti sad zabranimo izlazak iz zemlje” - ja kad sam čuo ismejao se skroz... mislim ko to kaže „zabrana izlaska iz zemlje” ... gluposti.
avatar
21. jun 2011. u 06.14
tanazije
tanazije
(... none)
20. jun 2011. u 21.17

...Iskreno putovao sam u Srbiju dva puta sa US pasosem (ne posedujem nas srpski) i nikada me niko ništa nije pitao...

Pa hebem te državo bez pravila i zakona!!!!!!

Pa kako je to sad moguće??????? da jedne pitaju a druge ne,te jedne kazne i oderu za 250 evrica (popularno kako se kaže u Srbiji) a npr. Vas nije niko ništa pitao ili neke druge kako sam procitala ovdje. I jeli to normalno sada? Ma bre ili svi se prijavljuju ili NIKO!!!!!!!!!
Explorator
(komentator)
27. jun 2011. u 01.59
Iziskustva mogu da kažem da svake godine dolazim u Beograd i upotrebljavam dva pasoša, srpskog i američkog. Kad ulazim u srbiju, izvadim srpski a kad ulazim u ameriku, pokažem američki. Tako da mi ne tgrba nikakva viza i nikad ne trba da se prijavim nigde. Na aredromu u beogradu, niakd me nije niko zfrkavao niti je bilo potrebno bilsa ničijs lubsznost. Ako mi treba nosač platim ga i on se brine o stvarima do taksija a kad stignem u stan taksista se pobrine dalje o stvarima, i svaki voli da ti pomogne jer mu dobro platiš. Što mi se ne sviđa kako srbija tretira nas iz dijaspore, živiš u srbiji i trošiš pare dok boraviš tamo ali kad se, nedao bog da se razboliš, nemaš pravo na zdravstveno osiguranje, narošito ako imaš čak i kuću u beogradu, i plačćaš poreze, nakupuješ sto ti treba, i plaćaš porez na promet, trošiš stknutu penziju u srbiju koju si steknuo u dijaspori.

Volim da živim u moju domovinu jer ima puno dobrih stvari za život ali kao svugde ima i loših stvari, pa je potrebno da učiniš ono što je naj bolje za tebe, ma gde da se nalaziš.

Ni u americi nije više kako je nekada bilo, recimo pr 40 godina. Stanje je tako loše da treba narod da podigne revoluciju kao što rade po nekim arapskim zemljmam, jer amerika sproveode demokratsku diktaturu. Srbi će tek videti prvu smisao robovanja kda srbija postane član EU, kao što se dešava u grčku. Onda nikom ne tren+ba više pasoše, kao robovi što nim nije potrbno, jer će svaka država izgubiti savoj indetitet i tako će eventualno nestati srbije sa mape.

northweald
01. jul 2011. u 18.22
Dvojno državljanstvo= 1 ili 2 pasosa?

od viska ne boli glava...

http://tinyurl.com/dyg4tw

Iranac
19. jul 2011. u 04.21
Да ли знате д акад промените презиме мора да мењате извод из матичне књиге рођених? Рецимо тамо пише да сте рођени Милојевић, па промените презиме због удаје у Стојановић, онда мора да се мења извод из матичне књиге рођених да и тамо пише Стојановић. Од тада сте рођени као Стојановић. :))

Лична карта је права ситница. Извод из матичмне књиге рођених 400 дианар, чека се пола сата. Извод из дрђављанства 530 динара (за личну карту). Чекање у СУПУ је 2 сата, па поле 15 дана добијеш личну карту. Плаћаш супу око 1200 динара. Све у свему лична карта у Србији 30 долара.
educo11
04. septembar 2011. u 14.38
Sigurna sam da će svima biti od koristi moje iskustvo od pre tri nedelje:
Pošto nismo uspeli da dočekamo red da deci izvadimo novi srpski pasoš, a već imaju francuski, počela sam da pretražujem po internetu da li bi mogli da izađu iz zemlje bez srpskog pasoša i naišla na ovu diskusiju.

Appassionatin odgovor me je ohrabrio, kao i njen imejl. Veliko hvala! Za svaki slučaj nazvali smo i francusku ambasadu i carinski prelaz Subotica da nam potvrde da li deca mogu da izađu sa francuskim pasošem, u kome je upisana adresa u Srbiji, i odgovor je bio da neće biti nikakvih problema.

Zaista je i tako bilo. Kada smo cariniku predali dečije pasoše, pitao je kada su ušla u zemlju. Mi smo objasnili da živimo u Srbiji i da nismo stigli na red da izvadimo novi pasoš, on je samo klimnuo glavom i slično je bilo kada smo se vratili.

Znači, može se izaći i vratiti u Srbiju čak iako nemate srpski pasoš :-)
Još jednom veliko hvala za ovu diskusiju i Appassionatinu pomoć!!!

Pozdrav svima!
appassionata
04. septembar 2011. u 18.32
Drago mi je sto sam mogla da pomognem u moru tipova koji vole da odmazu:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.