Diskusije : Emigracija

 Komentar
Francuska ili USA
dearana19
(dizajner)
27. januar 2011. u 09.17
Dali je bolji za zivot jug Francuske-Nica ili jug USA.
koje su za vas pozitivne i negativne stvari, imam dvoje male dece i sama sam.Imam dovoljno ustedjevine za par godina-150.000
GZox
27. januar 2011. u 09.38
a gde živis sada? šta radis ? planiras li da radis i koji posao hoćeš da radis?
te pare možeš da krckas 10 godina u srbiji ili nekoj pristojnoj
latinoamerickoj zemlji. možda možeš u srbiji da živis i od kamate!

loše strane u usa su što se pare brzo trose, 150 000 nije ništa ako si bez posla a posla nema mnogo. tebi treba 40 000 godisnje samo za normalan zivot bez ikakvog razbacivanja. spucati 150 000 da bi se videla franuska ili amerika je bezvezno, mogu da se vide i na jeftiniji način.
na kraju, u usa nema šta je i gde je bolje nego gde ti je posao tu ti je najbolje. prvo obezbedi posao!
mrsolj1971
(veterinar)
27. januar 2011. u 11.03
Bas tako kao sto je GZox rekao. Ako imaš kucu/stan u Srbiji, te pare možeš da lagano trosis, ili da nadjes neki posao sa strane i dopunjavas po malo parama koje imaš. U USA ti ova suma ne znaci puno ako nemas solidno placen posao a pare su ti neka sigurnost/ustedjevina, ali kad bi se oslonio/la sam na njih - „mrsava rabota”. Florida je sada jeftina što se nekretnina tiče ALI tu su silne takse, nikakav javni prevoz, skole koje su tako-tako do prilično slabe, real-estate nestabilnost, sto znači da jednog dana živis u dobrom komsiluku, za par godina možeš i da nemas komsiluk uopste itd itd. Za Francusku ne znam ali sam čuo od samih Francuza sa kojima radim ovde da je prilično skupa zemlja (nekretnine, usluge i tako to) ali ne mogu ništa da tvrdim iz sopstvenog iskustva.

rizling
27. januar 2011. u 11.54

tvoje pitanje je neodređeno?

ako bi htela da se nastanis u F moras imati boravisnu dozvolu. šta znaš o F i ** Côte d'azur ** Nici i dali govoris francuski?

Pošto je to turisticki deo, tamo ti je skupo. a naročito nekretnine.

A bolje placen posao vrlo je teško dobiti. naročito na jugu, gde je veca nezaposlenos, a posao možeš naći tako reci samo u turizmu.

eperson72
(lekar)
27. januar 2011. u 13.51
I Francuska a pogotovo USA intenzivno tonu u svakom pogledu pa neko ko ima toliki novac i nameru damirno živi treba da pali za provereno stabilne zemlje kao što su Australija,Norveška,Švedska,Finska,Švajcarska...
http://www.migrantservicecentres.org/index.php?page=69
Halo3
(Operater)
27. januar 2011. u 15.26
Te pare ne možeš da ustedis u SAD ni za 20 godina, ha ha.
Halo3
(Operater)
27. januar 2011. u 15.30
Da radis 12 sati dnevo,6 dana nedeljno, jedes najeftiniju hranu, ne izlazis u bioskop ili restorane, godisnje možda možeš da ustedis 10K.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
27. januar 2011. u 15.39
Ja sam bio nekoliko puta na Azurnoj Obali.

Kan ti je preskup grad, tu sigurno ti se ne bi ni svidelo, kada bi krenulo vadjenje para iz novcanika, dok je recimo Nica dosta jeftina, kako sa nekretninama, tako i sa cenama po restoranima i slično.

Ja sam gledao nekretnine pre neku godinu, bilo je za 1500 eura kvm u Centru Nice, stare one lepe zgrade da se nadju dobri stanovi, dok sam recimo u Mentonu, odmah kafic uz more, placao kroasan i kapucino 2 eura a konobar nosi preko ulice na tačni i još gleda da ga ne pokupi auto.

Nica je po meni fantastican grad, zraci pozitivnom energijom, imaš kafice i restorane na sve strane, koji su prepuni a lokalci mi većinom izgledaju na neke umetnike, tako da je grad vredan da se poseti.

Ima inače dosta Italijana tamo, to je nekad bila Italija, pa ne znam da li su starosedeoci ili pridoslice, ali uglavnom i sa Italijanskim tamo prolazis, mada i obični policajci na ulici znaju Engleski.

Monte Karlo mi se nije nešto bas svideo, jer ima gomilu nekih solitera, koji su klasa solitera na NBGD kad ih pogledas, dok je Monte Karlo uglavnom mesto prijave za bogate da ne placaju porez i tu je cela poenta price, inače kao mesto i nije nešto prelepo, osim sto imaš gomilu luksuznjaka i vise je izvikano, nego sto vredi a Majami Bic je po meni lepsi od Monte Karla.

Papiri, ne znam kakvi su Francuzi za to, dok kod Italijana se mogu srediti a sa Italijanskim pasosem raditi i živeti legalno tamo.

Evo ti neke slike koje sam ja slikao, pa možeš da bacis pogled.

Nica

http://alturl.com/aepsg

http://alturl.com/oxr46

http://alturl.com/rwjza

http://alturl.com/ud5tj

http://alturl.com/mhrp9

http://alturl.com/crz3u

http://alturl.com/crxsu

http://alturl.com/nfbtj

http://al turl.com/fjuts

Monte Karlo

http://alturl.com/r4g9y

http://alturl.com/zareu

http://alturl.com/nfgjp

http://alturl.com/wmhwd

htt p://alturl.com/gnuqr

http://alturl.com/d7tjc

http://alturl.com/5h894

http://alturl.com/93rnc
Marko_011
(Slobodni umetnik)
27. januar 2011. u 15.41
Halo3
(Operater)27. januar 2011. u 15.30Da radis 12 sati dnevo,6 dana nedeljno, jedes najeftiniju hranu, ne izlazis u bioskop ili restorane, godisnje možda možeš da ustedis 10K.
______________________________________________________________________

Gde to?
Halo3
(Operater)
27. januar 2011. u 15.43
U SAD.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
27. januar 2011. u 15.46
To je bas malo.
mrsolj1971
(veterinar)
27. januar 2011. u 16.14
Halo3(Operater):

Konstatacija ti je VISE NEGO NEBULOZNA a evo i zašto:

1. Ako si lekar, bankar, farmaceut, stomatolog, inzenjer u solidnoj firmi, naucnik u farmaceutskoj kompaniji, sale representative u takođe solidnoj kompaniji, profesor na univerzitetu, programerm, vlasnik restorana sa razvijenim biznisom, vlasnik automehanicarske radnje sa stabilnom klijentelom itd itd... da li treba da nabrajam dalje i NE RAZBACUJES SE PARAMA, već živis normalno (jedan novi ali ne preskup auto, stan, ne jedes po restoranima svaki dan, ne juris sojke, ne kockas, ne pijes, ne drogiras se, ne putujes za srbiju dva i vise puta godisnje, zaradices ove pare mnonog, mnogo brze od vremena koje ti pominjes.

2. Ako si golja, probisvet, proleter, prosta radna snaga, radis usluzne delatnosti, radis ko automehanicar, vrizer, itd ALI ZA DRUGOGA, ne za sebe, obrces hamburgere, cistis piletinu, itd itd, nećeš ih nikad zaraditi.

Sve u svemu tvoja generalizacija je glupa, plitka, nema veze s mozgom.
Halo3
(Operater)
27. januar 2011. u 16.30
Pricam za ljude koji prave 12$ na sat.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
27. januar 2011. u 16.31
Mrsolj-u, nemoj da skreces sa teme i da furas Srpsko Americki fazon ovde prepucavanja, spustanja, podyebavanja, megalomanskih zarada i slično, jer to svakako nije tema a ako želiš istu, ti je slobodno otvori.

Inače je moja sestra profesorka sa koledza, koja nema ni posao, jer su skresali budzet, pa su ih dosta poslali kuci, tako da te neke price kako neki sa dobrim poslovima u Americi zaradjuju, možeš da okacus macku o rep, ali ovo nije tema o tome, tako da je prosto skretati pricu i prepucavati se o nečemu, gomilu puta već ovde ispricanom.

Halo3
(Operater)
27. januar 2011. u 16.33
Za većinu izbeglica i 12$ na sat je mnogo. Ako recimo radis za 30K godisnje, kupis kucu i kola na kredit nećeš moći ništa da ustedis.
mrsolj1971
(veterinar)
27. januar 2011. u 16.49
Halo operater, e sad si se ispravio i u pravu si s tim sto si rekao: znaci uz minimalnu cenu rada teško ćeš te pare zaraditi, sem ako se ne odreknes nekih bitnih stvari, i ako uspes da ustedis 10,000 godisnje, lako je preracunati koliko ti treba za 150,000, sem ako postavljas teme nije govorio o evrima, onda ti treba mnogo, mnogo vise vremena, a i ako ih zaradis posle toliko vremena, pitananje je koliko će vredeti.

Marko_011(Slobodni umetnik): kad neko postavi temu, ocekuje odgovor, kad neko postavi provocirajuci odgovor, znači da ocekuje odgovor na provokaciju ili se nije dobro izrazio, pa sam ja uskocio i evo covek je rekao sad pravilno šta je mislio.

A za tebe, kamiondzijo, u USA još uvek može da se zaradi dobro, samo ne mogu da zarade svi koji su mogli nekada, stvari su se promenile kao i svugde u svetu, u opstalom. Možda skolovani i visoko skolovani kadar ne zaradjuje kao pre 10 godina, ALI JOS UVEK IMA POSLA I JOS UVEK SE DOBRO ZARADJUJE, svidelo se to tebi ili ne, a evo ti par oblasti gde možeš da zaradis daleko vise od minimalne cene rada: zdravstvo (ne moras da budes doktor), univerziteti (koledz pa navise), IT (sistem administratori, odrzravanje, umrezavanje, programiranje, obuka na softferima...), osiguravajuce kompanije, biotech kompanije... pisao bih još ali moram da idem kraj je radnog vremena. Ajd pozdrav.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
27. januar 2011. u 17.38
Vozio sam kamion 2-3 godine i ispade da sam kamiondzija, mislim šta reci.

Usput, taj kamion o kojem ti pricas da se pravi novac, malo bolje kad bi razumeo taj posao, drugacije bi govorio.

Vozaca gazde teraju u velike kazne, suspenzije dozvole, ne placaju vozace krvavo zaradjen novac, mnogi od njih piju litre kafe kako bi izdrzali da voze po ceo dan( verovatno znaš kako izgleda zdravlje nekoga ko pije 4 litre kafe dnevno a i vise od toga), ne održavaju kamione jer im je teško izvuci novac iz dzepa da se nasteluju kocnice, pa onda vozis bez kocnica, klime i raznog.

Kamion u Americi je jedna velika naduvana prica, koja u realnosti i nema dodir sa naduvanom pricom.

Ja sam vozio kamion preko 20 sati dnevno, spavao 4 puta po 30 minuta dnevno.

Kada dodje vreme da se naplati cek, obično sledi neki scenario samo da te iskulira za pare ili da ti da deo od cifre, tako da te uvek ima u sakama za ucenjivanje.

Ja sam skoro izgubio glavu na kamionu, jer je terao da se vozi kamion, koji nije mogao ni da se parkira, koliko su kocnice bile neispravne, dok mi je usput drzao 10.000$ neisplacenih, kako bih morao da slusam, pa kasnije da ne bude bruka po Cikagu, pusta buvu i 10 godina posle, kako sam uzeo neku drogu i iskocio sam iz kamiona, jer kada se procuje prica po selu, izbegavaju ga vozaci kasnije.

Moj CDL je kod mene,sutra mogu da dodjem da vozim, odlično znam taj posao, naročito izbegavanje vaga i varanje State Trooper-a,vozim od jutra do sutra, ali kada neko ne želi da „pokupi” te pare, onda ti je sve jasno.

Što se ostalih nabrojanih zanimanja tiče, IT ti je outsourcing, zalio se i GZOX ovde na isti, dok ovde po Italiji uzimaju kao i radnici u prodavnici a svaka shusha ide i zavrsava kurseve.

Molekularnu biologiju je zavrsila moja sestra, totalno mrtvo, nema poslova uopste.

Drzi se ti Amerike kada istu hvalis, meni je dobro i u Evropi a u Americi mi je bilo bas loše.

Takođe, nadam se da vise nećemo biti nekulturni i menjati ovako lepu temu o Nici doticnoj osobi.
unacombo
(Musician)
27. januar 2011. u 18.04
*..a jesu li tvoja djeca?
unacombo
(Musician)
27. januar 2011. u 18.06
*..čitam ovo u Španiji,..pa tako, pitam!
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12302629
mrsolj1971Poruka negativno ocenjena. Pokaži

mrsolj1971
(veterinar)
27. januar 2011. u 19.22
Marko, evo ovako stvari stoje:
U kom sam to delu mog pisanije hvalio Ameriku. Rekao sam da je još uvek moguće zaraditi pare u USA, ali da se broj zanimanja koji to omogućava drasticno smanjio, ali to je trend svuda u svetu, jel tako? Zabole mene I za Ameriku I za Kanadu I za Evropu generano, ja ću tamo gde ima posla I koliko toliko para, znam da se neću nikada obogatiti, ali nema veze to mi nije ni cilj, cilj mi je koliko toliko komotan zivot, ni previse ni premalo, prohtevi su mi skromni a u skladu s tim i ambicije, a to „jurim sad’ da zaradim da uzivam kasnije kad odem u penziju… ” well, pa mnogi to I ne docekaju.
Kažeš ta osoba zavrsila molekularnu biologiju I ništa, a ja ti kažem sledeće „Bila je prosecan ili ispod prosecan student, nije se snasla, diploma je jedno, sposobnost drugo, ako je zavrsila samo molekularnu bez da je isla u neki grad-school – mrsavo, Marko, mrsavo, šta da se radi, takvo vreme doslo. Kažeš IT I outsourcing. Pa ajd da vidimo kako će da neko ousource-uje umrezavanje, održavanje mreza, servera, medicniskih aparata, itd itd. Outsourcing je u programiranju npr, proizvodnji hardware-a (i to još od pre 15 godina vise nisi moga da nadjes ni jedan komjuter koji nije napravljen na istoku). Prema tome, vreme kad je zavrstac srafova sa osnovnom skolom u GM-u zaradjivao $70 na sat je davno prošlo, sad takvi mogu samo da zavrcu srafove po privatnim radionicama za 12.00 na sat ako I to. Proizvodnja je davno otisla a sa njom I mogućnost da neskolovani kadar zaradi puno para, amerika se sada podelila na dva dela kada je radna snaga u pitanju, visoko obrazovani, kreativni kadar koji može mnogo da doprinese I solidno zaradi I prosta radna snaga koja radi za minimalnu cenu rada. Dokle će sve to da ide, videcemo, ali to je sad manje bitno jer na to niko od nas ne može da utice.
unacombo
(Musician)
27. januar 2011. u 20.51
..da, 1% stanovništva ima 40% vrijednosti ili 5% ima 60 % ...a ostali čekaju donacije.Plus 1/3 love izvan TAX, na svjetskom nivou.
*..Ko kupuje FEDERALNE OBVEZNICE??..itd..NEMOJTE TO RJEŠAVATI, NI ONI SAMI TO NE ZNAJU, KAKO?
unacombo
(Musician)
27. januar 2011. u 23.15
..inače software „diskutanti” serbian cafea,...nalaze se na Jutarnjem listu kod EUROPAPRESHOLDING,...
GZox
27. januar 2011. u 23.29
mrsolj
a šta ako markova sestra ima ms ili čak phd iz molekularne biologije,
šta ćeš onda da kažeš?!
slusas li ti vesti i čitaš li po internetu da se dosta ljudi zali da nema poslova? ocigledno ne!
sada svi treba da se prekvalifikujemo za te medicinske uredjaje zato što nekome u nekoj zabiti nedostaje jedan takav radnik.
znaci treba da se upise jedno 10 000 na biomedicnsku tehnologiju,posle ćeš ti jednog da zaposlis a na onih 10000-1 će da kažeš da su nesposobni!

na svako mesto se javi min 50 ljudi a ta cifra ide za bolje pozicije u boljim firmama i do 500, vise u hr i ne čitaju sve cv/res dobijene
putem emejla nego program propusti/odabere navodno najbolje

rebro
28. januar 2011. u 03.59
@Marko_011,

/////////////////////////////////////
IT ti je outsourcing...nije bas tačno :)
///////////////////////////

Nije sve „outsourcing i zavisi šta radis u ”IT sektoru„. Ako se bakces vindozom to stvarno vise nikoga ne zanima. Ako si ozbiljniji pa radis Linux, Unix, Cisco, baze, telekomunikacije, mobilna telefonija, onda je tu i veca lova.

U Srbiji traže da znaš sve a da te plate 300 evra i potapsu po ramenu. Van Srbije nije tako. IBM recimo radi ”outsourcing„ i ima veliki centar u Ceskoj (oko 3000 ljudi). Ali to je fabrika i tu se radi po automatizmu gde se ljudi ne pitaju ništa već rade kako im se kaže i po smenama.
HP ima takođe veliki centar u Sofiji i tu se radi ”outsourcing„. Ali se zato dobro palca za Cisco eksperte za Unix, za telekomunikacije. To su sve ozbiljni poslovi.

Kao sto rekoh vindoza ne spada u to”
mxm
28. januar 2011. u 10.56
Marko, posa za tvoju sestru ima i (da ne kažem „preko glave”).

Nek proveri npr ovaj link:
http://scjobs.sciencemag.org/JobSeekerX/SearchJobs.asp?kwrd=cell+biology&kwdt=1

Samo u poslenjem broju (Sciemce magazine, AAAS) ima barem 5 otvoreni pozicija za mcell (mollecular) biologizst.

Ako je ne mrzi, nek pogleda Univerzitete u Pittsburgh-u i okolini, trenutno ima barem 3 a možda i vise ponuda (ne mogu da se setim tačnog broja, posto sam tražio nešto drugo) za univerzitetske profesore iz oblasti biologije, cell biology, i slično...
(UPitt, Carnegie Mellon, Duoqesne, Chatham, Robert Morris, UPenn (4 kampusa), washington & Jefferson).

U Philadephia-i i okolini ima i vise otvorenih pozicija, posto ima daleko vise unverziteta (6 na potezu od 3 milje oko Villanova-e, Temple, TJU, Penn, Drexel). nije problem pronaći posao, ako zna to što radi (tj ako ima PhD ili Masters).

GZox
28. januar 2011. u 11.34
yes ima ali na svako mesto se javi 50 kandidata
plus neka mesta se objavljuju samo zbog zakonskih propisa
dosta puta biće primljen neko ko već radi tu

mrsolj1971
(veterinar)
28. januar 2011. u 11.57
GZox, od tih 50 kandidata koje pominjes, par njih možda i nešto vrede ostali su „Bogu za plakati”. Imali smo par otvorenih mesta ovde kod mene nedavno i da li znaš koga smo na kraju primili: Kineze i Indijce, direktno iz indije i kine, a po zakonu dali smo odgovarajucu cenu rada (ne možeš ispod state minimuma, plus beneficije koje su vise nego dobre), međutim amerikanaca nema, a i ti sto su se javili pojma sa zivotom nemaju. E sad, ja gledam na to ovako, da je stvarno tako loše koliko pricas, Amerikanci bi se hvatali za slamku, ovako ako još uvek biraju šta će da radi, ko ih yebe (s oprostenjem), ja ću i dalje da dovodim indijce i kineze, jer ako nisu dobri lako mi je da im kažem „do vidjenja” i ispratim ih do aerodroma.

mrsolj1971
(veterinar)
28. januar 2011. u 12.02
Samo da dodam, u pitanju je biotehnologija (hemija, biologija, biohemija, biofizika), pošto su sve entry level jobs, nije nam bilo bitno da profil u potpunosti odgovara, samo da je covek zainteresovan za posao, pokaze koliku-toliku inicijativu, da zna o cemu prica, čak je ponudjeno da koristi beneficije i nastavi sa daljim obrazovanjem, tj. uzima kurseve u toku radnog vremena.
Amatercic
(Penzioner)
28. januar 2011. u 12.29
Najbolji komentar u vezi Usa je dao GZox.To ovde nisu nikakve pare ako mislis samo od njih da živis.Interes na te pare nikako ne bi dosao do &2000.00 godisnje a to ni blizu nije dosta za jedan mesec iz prostog razloga najveci izdatak bi bio Zdravstveno osiguranje za 3 osobe a posto imaš toliko para nemas sanse za socijalnu pomoć.
GZox
28. januar 2011. u 12.37
mrsolj, daj ne zezaj
pa ima li još nekog na ovom svetu osim kineza i indijaca
osim toga mogao si da dovedes nekog našeg

sad ćeš ti da kažeš da se samo kinezi i indijci javljaju, pa normalno kad su favorizovani od svih u ovoj zemlji čak i od predsednika
eto čak su i tebi puna usta njih
drugo to da od 50 samo njih par vrede je problematično

ja sam isao ovde u skolu pored ostalog i sa kinezima i indusima, doduse ne na havardu ili mit ali nije to toliko ni bitno.

ne vrede oni ni za pola q, sa rusima po znanju i inteligenciji ne može niko da se meri, onda dolazi ljudi iz istocne/juzne evrope i nemci

to da među 2.5 milijarde ljudi ima genijalca je normalno
ali nemoj molim te vise da kenjas o indijcima i i kinezima, pricaj
nekome drugome

treba koka-kola da proda svoj proizvod, 2.5 milijardi je skoro pola sveta a onda je i inzinjer i nauccnik kine/indije bolji od ostalih

GZox
28. januar 2011. u 12.42
dodatak za mrsolja
ajde nadji mi posao gde će to da me prime samo da pokazem inicijativu
da se fino ponasam, i da znam nešto malcice

ne mora kod tebe, stavi internet stranicu kao sto je stavio mxm
ali nešto specificno jer je ono sto je stavio mxm je isto ili slično kao monster, dice, yahoo jobs, i itd tj 100 000 navodnih poslova
a pola miliona kandidata(minimum)
mxm
28. januar 2011. u 12.57
GZox,

Ono sto sam ti stavio je rezultata mog 1 min search-a na njihovoj stranici.

Prekjuce sam primio casopis (Science) i zapalo mi je za oko da ima dosta akademskih pozicija za biologe. U takvim casopisima, posednje dve tri stranice su rezervisane za akademske oglase - dakle konkretne.

Ako ti (tj tvoja sestra) trazis da ti se servira posao onda slaba vajda od toga.

Ne možeš da se ponasas kao Pirotjanac na lutriji („Boze daj da dobijem na lutriji...”, Bog: „Molis se već 10 godina, svaki dan - pa uplati bar jednom!”).

mrsolj1971
(veterinar)
28. januar 2011. u 13.34
GZox,

1. Naše sam pokusavao vise puta da dovedem, da dodju, nauce neke nove tehnike, neka ostanu i godinu dana, pa neka se vrate, ili ako hoće duže, nema problema, ako hoće da odu posle godinu dana kod nekog drugog, nema problema, sve u svemu, steci će barem nova poznanstva, bolje će da nauce jezik i... Ništa. Par puta su mi neki nasi tražili da im nađemneki pos-doc, ja nađem dogovorim s ljudima ovde da krenemo papirologiju, kontaktiram naše i... ne jave se, useru se, posle mi kažu ne ide im se ipak, radje bi da traže nešto po evropi... onda sam digao ruke.

2. Yebe se meni sto su „pametni” Rusi, Poljaci, Cesi... meni ne treba pamet, treba mi da posao bude uradjen i odradjen, ne treba mi da mi mnogo „pametnije”, neka „pametniju” kad bude osnovao svoju laboratoriji, svoju firmu, meni treba da posao bude radjen i uradjen.

3. Pametni Rusi, Kinezi, Srbi, Japanci... su MITOVI I LEGENDE. Glupaka imaš svuda, nedisciplinovanih imaš svuda, dobrih radnika imaš svuda, lenstina ima svuda, ali takođe ima svuda i onih drgih, pusti me me tih prica, toliko su nebulozne da ne vredi ni „mlatiti praznu slamu oko toga”.

4. Mogao bih da ti posaljem sve otvorene konkurse iz moje firme i mesta u kome sam da bi se uverio da govorim istinu da je moguće nacio posao biotehnologa, biologa, biohemicara relativno lako, ali neću iz jednosavnog razloga sto SC nije mesto gde treba otkrivati svoj identitet, mnogo je nastranih, netolerantnih ovde. Ako ti lično treba pomoć u ovoj oblasit (a ne treba si jer si komjuteras), mogli bi nekako da stupimo u kontakt. Ovako veruj mi ili nemoj da mi verujes, nebitno.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
28. januar 2011. u 14.15
Vidim da ste privatizovali još jednu temu, pa od Nice na kraju ni N.

Moja sestra je radila po laboratorijama sirom Amerike, mada vidim da se ovde i ne razumeju a sve znaju, pa mi stvarno teško da kucam i trosim energiju na svakoga.

Molekularni biolozi se uglavnom uzimaju da zavrse odredjene projekte i posle toga ih otkace u Americkom fazonu, tj. glavni uzmu kintu od projekta, uzmu ljude da im zavrse posao i na kraju svega, „Ma, zdravo”, sto bi rekao Djura iz Top Liste.

Radila je i kao profesor na koledzu, zavrsila ugledni privatni fakultet u Americi, sve testove za profesora prošla sa najboljim ocenama, dok kolege nisu ni prošle test neophodan za testiranje profesora, ali su zadrzali poslove.

Bez mastera ne možeš da radis na koledzu ili fakultetu, sto veterinar koji sve zna, ocigledno ne zna, pa plasira neke smarajuce projektile.

IT nije outsourcing, pa krenuli u bukvalisanje i nekakvo dokazivanje kako je deo IT outsourcing, ali onaj drugi deo nije outsourcing i slično, smaranje, gusenje i Balkansko kompleksasko nosenje.

Zabole mene nešto za Ameriku, koje pozicije tamo mogu još da zarade, Kineze, Indijce i sličnu stoky, kamione avione i slično oko Amerike.

Sledeći put se potrudite da budete malo vise kulturniji, ako ste u Americi zaboravili na znacenje reci kultura, pa se potrudite da ne skrecete teme, jer ionako niste interesantni, osim sto gusite i smarate.

mxm
28. januar 2011. u 14.46
OK kulturnjak, Potrudicemo se da budemo kulturni. nećemo vise da rasplinajvamo temu i pomazemo nezaposlenim sestrama i sličnim.

Evo da dam moj doprinos temi:

Sa 150 hiljda nečega i decom bolje je u Francuskoj.

Marko_011
(Slobodni umetnik)
28. januar 2011. u 15.12
MXM, mislio sam na ovog veterinara, koji skrece temu i razvodnjava pricu a pridruzio mu se i Cesko rebarce da nam objašnjava da li je IT outsourcing ili nije a koga uopste zanima to, obzirom da se na ovoj temi nije pricalo o IT sektoru i ostalom.

Halo3
(Operater)
28. januar 2011. u 15.24
To je ta arogancija srpske inteligencije o kojoj je pisao Arcibald Rajs.
mrsolj1971
(veterinar)
28. januar 2011. u 19.44
Marko, BUDALETINO JEDNA, ajd vrati se svojim dzeperima i pederskim krpicama ma kojima radis u Italiji, jer si o kamionima već sve zaboravio a o nauci i radu na univerzitetima pojma nemas: na univerzitetu možeš da radis i bez MS i bez PhD, ali šta? Možeš da radis kod tehnicar, možeš da doguras i do Research Assistant V ako imaš dovoljno iskustva, sto će reci rang plate do $60,000.
Kaži to svojoj sestri, verovatni je i ona tupa ko ti pa sa tolikim skolama ne može da se snadje. Ako sa visokom skolom ne možeš da se snadjes u USA, ja ne znam gde onda možeš da se snadjes, bolje idi u ubi se ili se prekvalifikuj da pletes dzempere ko ti tamo u Italiji, jer druge vajde od tebe nema. Samo da znaš koliko kod mene ima otvorenih mesta za predavace po koledzima, i to konkursi stoje otvoreni po pola i vise godine, jer se verovatno javljaju paceri ko tvoja sestra pa ih komisija ladno iskasira. Ne znam da li si ti, Markane, ukapirao, da u Americi, za razliku od Srbije gde ima dve kategorije studenata (sa visokim prosek i sa niskim prosekom) ovde imaš vise klasa (visok prosek-streberi, visok prosek-inventivini i ambiocizni, nizak prosek- jedva se provuklu, nizak prosek- inventivni i ambiciozni) pa ti sad vidi gde je tvoja sestra kad je kasiraju gde god stigne i pored toga sto kažeš da je odličan student bila.

Ajd tako, kulturni, ajd sad zadeni svoje dzemperce u farmerke, pa na paradu ponosa!
DjuraMutavi
29. januar 2011. u 02.55
ljudi moji, mi zapenismo ovde, jedan protiv drugog, dokazujuci koje vise u pravu a postavljacica teme nas samo posmatra iz prikrajka i umire od smeha kakvo nam je tupavo pitanje uvalila! Bar da se samok jednom oglasila pa da mi mnijje krivo sto ovoliko izdangubismo. Ustvari ja i nisam nešto mnogo izgubio ionako ništa ne radim po ceo dan. Vatam zjala i jedem gomna a i ovde visim ko nezdrav.
markovski
(kellner)
29. januar 2011. u 02.58
Koliko ti je godina?
to je u kapitalizmu veoma važno
Marko_011
(Slobodni umetnik)
29. januar 2011. u 08.09
Kakvi razgovori, ko koga kasira gde stigne, o cemu ti pricas covece?

Jel sve u redu sa tobom?

Kreiras neke svoje fiks ideje i odgovaras na iste.

Skolstvo je skresalo budzet, dok nema nikakvih otvorenih pozicija i razgovora za iste, osim u tvojoj glavi sto ima gomila otvorenih pozicija usred velike ekonomske krize.

Ne znam zašto bi mene zanimalo šta rade tehnicari po nekakvim fakultetima i koliko mogu da zarade, uopste ne kapiram zašto bi to mene zanimalo na nekoj temi o Nici!

Da li sam ja zaboravio da vozim kamion, koga bre to zanima!

Usput, vidim da volis da zabadas nos u tudje zivote, sto me za nizi sloj ljudi i ne iznenadjuje nešto previse, već vidjeno dosta puta.

Što se tiče ovih tvojih prostakluka i sibicarskog recnika, koji si verovatno pokupio od svojih roditelja, familije i prijatelja, dovoljno pokazuje o tebi samom.

Ako si mentalno sposoban da postujes temu, pisi o istoj, dok ako nisi, postedi nas tvojih izliva frustracija.

Takođe, valjda je moderator prisutan ovde, obzirom da je doticni grubo prekrsio pravila diskusija i skladno pravilima, sleduje banovanje na duzi vremenski period.

Hvala ti veterinaru na vremenu i paznji.

mrsolj1971
(veterinar)
29. januar 2011. u 14.34
Marko, jesi li tvrdio da nema posla sa molekurlanom biologijom. Jesi! Ja tvrdim da ima, potrazi malo oglase, videces i sam.

Jesi li tvrdio da sestra ne može da nadje posao i ako je zavrsila „prestiznu skolu”. Jesi! A ja ti kažem da prestizna skola i NESPOSOBNOST, nemaju veze jedno s drugim. Ocigledno tvoja sestra nadje posao, odradi malo, ljudi vide da ne vredi puno i iskasiraju je, drugog objašnjenja nema.

Ne razumem što se istina vredja. Ti si taj koji sve zna, poznaje i Ameriku, i poslove u istoj samo na osnovu toga sto si je presao uzduz i popreko kamionom.
Imported_from_SERBIA
30. januar 2011. u 01.59
Djuramutavi,

:))))))))))))...

Doticna ima italijanski pasos, i treba da zna da sa tim pasosem u USA može maksimalno da bude 90 dana pre ponovnog ulaska u zemlju. I ovo pod ponovnim ulaskom može da bude period od najmanje 24 sata ili vise, a ne na par sati.
Drugo, voditi dvoje dece kojima treba osiguranje, a i doticnoj, u USA jedino ako ima nekog seika iza sebe da pokrpi zakrpe ukoliko dodje do istih.
Možda joj Italija pokrije troskove zdravlja posto su državljani Italije:). Ako je tako, skidam kapu zabarima.
Treće, deca ili su klinci ispod 6-7 godina, il' u suprotnom treba da idu skolu!!! Ako ne poznaju engleski, a ne kontaju da ostanu za stalno u USA, ne vidim cimanje dece na 2-3 godine, pa opet jovo-nanovo odakle si krenuo, itd...
Cetvrto, postavlja se pitanje, dal' je moguće kupiti osiguranje posto je ona samo turista, a ne sa stalnim boravkom. Koliko je meni poznato, ljudi kupuju osiguranje svojim roditeljima koji dodju u posetu na duzi period, a ne roditelj lično. Nije osiguranje sisalo veslo, kad dodje da turista plati tvoj deo, isti raspalio u „belize”.:)))

Da je autorka postavila pitanje za sebe ili za mladji par bez dece, ja bih mogao da kažem svoje mišljenje na temu, ovako ne vidim odakle da pocnem da joj predstavim koliko je velika brana koju treba da preskoci da bi bila na Floridi.:)

Ja bih radije u BGD sa tom lovom I SLOBODNIM VREMENOM, nego bilo gde drugo. Da ne pricam o razlici godina zivljenja u BGD vs. bilo koje mesto na Zapadu.:))))
Bezier
(inzenjer)
30. januar 2011. u 15.26
Pobegli su Gorane od teme gde se diskutuje da li je bolja za zivot
Francuska ili USA.
Teško je generalizaovati svakako , ali u najkracem slozio bih se sa
tobom da je njoj sa gotovinom koja nije velika oko 150000 evra
najbolja opscija da ode u Srbiju ( bilo gde izvan Beograda i Novog
Sada koji su skupi ) i nastani se . Negde u unutrasnjosti je zivot
daleko jeftiniji . U USA to nije nikakva suma posto bi se skrckala
brzo ako bih samo trosila a ne radila i zaradjivala .
Generalno ako neko želi miran zivot i posao , neku laganicu sa dozom
sigurnosti , svakako Francuska je zemlja daleko bolja , ako želi
avanturu , zaradu u poslu svakako USA.
Neko je gore rekao ( mislim Marko 011) da vise u USA nema dobro
placenih poslova . Ma ima još kako , samo se treba informisati.
Pa evo mi u nasoj firmi gledamo da nađemonekoliko dobrih momaka
( mladjih po mogućnosti ) sa iskustvom da nam rade servis po svetu
na našim masinama ,ali je to jako teško naći.
Nekoliko starijih ali fantasticnih majsotra su u godinama ( oko 55-te)
i oni će za par godina u penziju . Trebaju nam mladi koji bi uz njih
ucili zanat i kasnije nastavili sve to. POcetna plata i uslovi su
jako dobri , ali gotovo je nemoguća misija naći perfektnog .
Imamo opciju da dovedemo mladjane momke bez iskustva pa da ga ucimo a
ni to niej lako a još je teze naći sa iskustvom.
Napomenucu da imamo jednog strasno dobrog servisera ( kontraktor)
koji je zaista doktor svog zanata i koji je prilično dobro placen.
Oko 55 $ po satu rada , plus mu je placen prekovremeni rad a dakako
sve ostalo ( prevoz , hotelski smestaj , auto rentanje, telefoni ,
hrana ) pa vi vidite isplati li se taj posao.
Nevolja je sto vecina njih pre ili kasnije dozive razvod braka jer
se putuje u oko 19 zemalja sirom sveta ( 5 kontinenata) , ali je
zarada i te kako dobra. Taj lik kao od sale ustedi gotovo 100K dolara
godisnje . Malo li je , vozac kamiona može da sanja samo delic te
sume radeci po 18 sati dnevno . A ovaj radi 8-9 sati efektivno a
može da zaradi koliko hoće .
Dakle ako želiš samo novac USA je daleko bolja destinacija id Francu-
ske , ali u suprotnom je to teško reci . Bilo gde u evropi je bolje
za zivot jer se živi i radi , a u USA se mahom samo radi ( ili uopste
ne radi , ovi sto su bez posla) .
Prošla su vremena kada su polupismeni zavrtali srafove u GM ili vozali
viljuskare po Fordu ili celicanama i zaradjivali sume koje su mogli
da sanjaju čak i hirurzi po Balkanu . Dakako to je i dobro jer je
veoma nehumano i krajnje neposteno da polupismena raja koja nezna
ni dva razlomka da sabere zaradi vise od hirurga , barem se meni
tako čini ili pilota u JAT-u ili već .
Ali tako je nekad bilo . Ne ponovilo se . No nije ni ovo danas dobro
unistavanje srednjeg sloja i raslojavanje na super bogate i golu
sirotinju . To nije nikako dobro i vodi unistenju sistema i to će
neminovno biti smao je pitanje kolko vremena će uzeti da svet ovakav
kakav je krahira po svim savovima. Živi bili pa videli.
Halo3
(Operater)
30. januar 2011. u 16.35
Bezier
(inzenjer)
30. decembar 2010. u 22.05 Mislim da će kako nailaze sve teza vremena , ljudi u dugovima i bez
posla prodavati sve zivo da bi preziveli. Ima toga i ovde u USA ,
tako da ako imaš KES nikada nisu bila bolja vremena da se za male
pare kupi odličan auto . Kupovina novih kola je bacanje para svakako.
POzdrav . Ja sam planove malo promenio , ali ću malo sacekati do
proleca ili leta , da vidim kako će sve ići jer sada mi je oko zapelo
za neki malo bolji auto . Pa čak možda u toku sledeće 2011 , Bezier
sedne u Nisan GT-R ( polovan jasno ).
Trenutno gradim kucu u kraju , a pare imam spremne i za Nisana , ali
teško je njih naći polovne posto je tek izasao na market pre 3 godine
ali taman za godinu-dve će ih biti . Nemam ja vremena da zvrndam po
oglasima i slično , ali jako puno ljudi ovde bankrotira pa se može
svasta kupiti za dzabaka , nikada povoljnije nije bilo za one koji
imaju spreman KES . Nikada , a biće još bolja vremena za kupovinu
samo ako imaš KES.
Puno pozdrava
mrsolj1971
(veterinar)
30. januar 2011. u 16.47
Bezier:

Oko 55 $ po satu rada , plus mu je placen prekovremeni rad a dakako
sve ostalo ( prevoz , hotelski smestaj , auto rentanje, telefoni ,
hrana ) pa vi vidite isplati li se taj posao.
Nevolja je sto vecina njih pre ili kasnije dozive razvod braka jer
se putuje u oko 19 zemalja sirom sveta ( 5 kontinenata) , ali je
zarada i te kako dobra. Taj lik kao od sale ustedi gotovo 100K dolara
godisnje .

Pa kako bre sa $55 po satu neko može da ko od sale ustedi 100K godisnje. Taj mora da živi od vazduha, da ne placa ni jednu taksu, da ne vozi auto i živi ispod mosta. U kom to svetu, Bezier!
Halo3
(Operater)
30. januar 2011. u 16.58
A prekovremeno?
mrsolj1971
(veterinar)
30. januar 2011. u 17.02
Uh ja zaboravio i to prekovremeno i bonuse koje Bezier deli ko da je Goldman Sachs :-)
Marko_011
(Slobodni umetnik)
30. januar 2011. u 18.10
Bezier, doticna nije lepo napisala šta želi i kakvi su joj ciljevi, niti da želi da radi negde i pravi pare.

Što se tiče zanimanja gde se prave pare, istih ima i u Srbiji, kao i u Africi, ali ne može svako da dodje do istih, jer danas ima velika ponuda kadrova uglavnom za sva zanimanja, ukljucujuci i za pozicije pilota, ali istih uglavnom nema, osim u Indiji.

Ovde u Italiji kažu da fali 200.000 radnika, koji znaju da rade specificne poslove a koje ne mogu da pronadju na trzistu rada a čak ni preko grane.

Generalno, kriza je u celom Svetu, tako da neki primeri dobro placenih poslova ne odslikavaju realnu situaciju u nekoj zemlji.

Da se vratimo temi, doticna je Italijanski državljanin, pa mislim da je za nju najbolja bilo koja destinacija u EU, jer je za nju dovoljno da ode recimo do Nice, pronadje stan i prijavi adresu u obliznjoj opstini i može odmah da radi i živi legalno.

Barem je sa mnom tako bilo u Becu, ja sam takođe Italijanski državljanin.

Ako ode u Ameriku, ona tamo nema papire, situacija nije sjajna ni za Amerikance a kamoli strance.

Usput, ima i malu decu, tako da je najbolje biti u EU, jer ovde i daju pomoć za decu, zdravstveno si osiguran, operacije se ne placaju i slično.

Takođe, ne znam zašto bi odlazila uopste iz Italije, jer je tu već usemljena, zna kako stvari funcionisu, zna jezik, Srbija je blizu i slično a 150.000 eura ili preko 200.000$, teško da će videti na gomili u USA a ona to već ima, tako da je cudna ideja da napusti nešto, sto je dalo već neke rezultate za tamo nekog macka u vreci.

Moj savet joj je da ne napusta Italiju, dok je Nica opet ispred Amerike po meni, blize Srbiji, ima boravisne papire i svoja prava, low cost leti iz Nice, dok su loše tacke jezik, koji verovatno ne zna.

Amerika, Florida nema poslove, Kalifornija takođe pored svih onih mucacosa iz Meksika a sada da je neko neki strucnjak i da samo njega neko ceka da mu odmah daju dobar posao u Americi, to su već price sa pijace za ubijanje vremena.

Ovo sto je napisala da se u Italiji ne placa ništa, kostalo bi je u Americi veliko bogatstvo.
______________________________________________________________________

Zdravstveno osiguranje
dearana19
(dizajner)22. januar 2010. u 11.40Kako funkcionise u USA zdravstveno osiguranje? Ja živim u Italiji i trenutno samo suprug radi-ja sam kuci sa decom; ali smo svi pokriveni zdravstveno u vezi bilo čega,normalno uz malu doplatu za svaki pregled ili analize. Na primer spec.pregled 36 evra.Kad si u bolnici ne placas ništa.Ciklus 10 terapija za ledja-30 evra.Nijedna operacija se ne placa. Ako imaš neku ozbiljnu bolest-secer ili holesterol ne placas lekove itd.
Pre trudnoće sam imala ugovor za posao na neograniceno.Imala sam tesku trudnoću pa sam ostala kuci još prvih par meseci-bilo mi je placeno sve. Posle porodjaja su mi platili još 8 meseci skoro punu platu.I na kraju sam sama dala otkaz zbog blizanaca(preskup vrtic za bebe) i država mi platila još 8 meseci.

Marko_011
(Slobodni umetnik)
30. januar 2011. u 18.29
Halo3
(Operater)
30. januar 2011. u 18.30
Zdravstveno osiguranje i sve ostalo sto ona uzima zdravo za gotovo u SAD će morati da placa. A ako i ima osiguranje sa posla, može da se desi da joj odbiju coverage ili joj pokriju samo 70% troskova, ljudima konfiskuju kola i kuce ako imaju neplacen dug.

Stvarno glupo šta rade narodu, mada i u zemljama gde imaju besplatno zdravstveno imaju liste cekanja na operaciju tako da ni to ne valja ali ipak je bolje.

Deciji vrtic ti dodje 100$-300$ nedeljno u SAD.

It can be very expensive to raise a child in the United States. For example, according to one online calculator, it costs almost $200,000 US Dollars (USD) to raise a child from birth to age 18. Other sources estimate the cost at $250,000 USD or more. For parents who put their kids through college, tuition can add as much as $10,000 USD or more to that estimate.

mrsolj1971
(veterinar)
30. januar 2011. u 18.59
Sumacija zivota u USA sto na osnovu svog sto na osnovu tudjeg iskustva:

USA je dobro mesto za zivot ako:

1. Imaš stabilan i solidno placen posao sa solidnim beneficijama (sve teze i teze je naći takav, naravno ne i nemoguće),

2. Relativno si mlad (imaš vremena da menjas poslove, stices iskustva, da budes ambiciozan, da se doskolujes ako treba ili ako hoćeš, da promenis posao, karijeru, da tvoja kreativnost bude do kraja ispoljena ako je imaš - ovaj period zivota ne traje dugo, na zalost),

3. Relativno si dobrog zdravlja (na zalost i ovaj period ima svoje „expiration date”, takođe),

4. Umes da izbalansiras dobro prohteve i ambicije.

Dovoljno je da jedna (samo jedna) od ovih stvari krene „nizbrdo” i već si u problemima.

immigrant02
(ekonomista)
30. januar 2011. u 21.48


Bezier baronise bez premca na SC, baronisanje se inače razlikuje od laganja ali vrlo malo. Onaj koji laže obično izgovara kratke misli i neki mogu u trenutku da primete da laže i u trenutku mu skrenu paznju na to. Ljudi koji baronisu (Bezier) pricaju, pricaju i samo pricaju kako su obavili posao na neki efektivan način, da je sve moguće i tome slično. Bezier valja istu pricu bez obzira na kojoj se diskusiji nalazi čak i ne gleda koja je tema u pitanju samo copy/paste isti tekst.
Zaboravio si u svom izlaganju da pomenes jeftine automobile odakle bese iz Francuske, zatim reno klio uvoz iz slovenije za 1000e, otvaranje velikog pogona za preradu hrane KRAFT koji planiras da otvoris u Srbiji, dve sestre koje su ti obe svalerke a ne znaju jedna za drugu i način na koji parkiras raspalu hondu negde u predgradju chicaga haha
brodarac
(Marinero)
31. januar 2011. u 00.46
A zašto ne Spanija
Bolja je od Francuske a od USRE da ne pricamo.
Tamo u usri od tih para za dve tri godine neće vam ostati ništa. Pojesce ih banke ( sa racuna pare nestaju na cudan način a ne može im se trag pronaći), zatim lekari i advokati, immigracione agencije, tiketi i kazne, kreditne kartice i krediti, taxe i kondominijumi, razni prevaranti i naročito nasi emigranti, obrazovanje dece da ne pricamo ako ne platite skupe skole ići će u državne skole sa uglavnom retardiranom decom cudnih rasa i mesavina, i socijalno zapustenom i kriminalom već obuzetom, a sex i droga među tom decom je veoma zastupljeno.
Provodicete dnevno po nekoliko sati u saobracaju, a traziti posao svake godine po nekoliko puta. A kada bankrotirate ako se ne docepate toplijih predela, prvu zimu necete preziveti a decu će vam preuzeti razni hranioci uglavnom sexualno izopaceni pedofilstvom zarazeni.
etc,etc...
Halo3
(Operater)
31. januar 2011. u 03.24
Bezier
(inzenjer)
2010-12-19 11:26 AM
Inače ja lično sam davno kao jako mlad tek sto sam stigao u Cikago
vozio motorcikl pa sam nekoliko puta sa druzinom isao nocu u cuveni
„Cabrini Green” gde policija nije smela kad padne mrak da prođe autom.
E sada pitate se kako sam ja smeo motorciklom tuda proćiu pola dva
nocu , vikendom .
Pa lepo nisam sam , već sam se tada druzio sa LATINO grupama iz juznog
Cikaga , sa kojima sam se trkao motociklima ( kod cuvene deponije )
i tu sam se sa njima zblizio .
I onda se sakupi nas jedno 80-90 motorciklista i zajendo zapalimo u
sred noćiu centar Cabrini Green-a . Ali nas 80 je imalo vise oruzja
nego 5 policijskih stanica . Nismo mi tamo isli nenaoruzani , za
svali slučaj . No problema nije bilo jer se crncuge i latinosi nikako
ne vole i bez preke potrebe ne ulaze u sukobe .
A LATINOSI u juznom Cikagu predstavljaju ogromnu populaciju , i daleko su jači i mocniji od crncuga .
Tako da se nisam ni najmanje plasio. A tuda kuda smo mi prolazili
motorima policija se plasila i danju da prođe , a kamoli nocu.
No sada je to ocisceno , i ta naselja ne postoje . Sve su to tajkuni
polupovali a crnje su preselili ko zna gde .
brodarac
(Marinero)
31. januar 2011. u 06.51
Zna se gde su, eno ih na Floridi i Californiji. A ima ih dovoljno u toplijim državama.
dearana19
(dizajner)
31. januar 2011. u 08.22
Imam 38.Ne znam ni engleski ni francuski.Prve godine,posvetila bih se deci,ucila jezik i kasnije NARAVNO, nasla posao. Sledećih 6 meseci idem turisticki u Cikago-moram. Ali ne želim tamo da ostanem.
flogurl
(radnik samoupravnik)
31. januar 2011. u 10.39
Ovo je od nekoga koji živi na Floridi:

US je dobra za kreativne ljude koji se ne boje rada.
Ja sam odusevljena visim skolstvo i radnim odnosima. Isto sam odusevljena religioznom slobodom i iskrenim pokusajem da se tolerisu druge nacije.

Problem je sto US nije monolitna struktura. Florida se razlikuje od Dzordzije, Alabame a da ne govorimo Ilinois ili Pensilvanija.

Ovdje možeš da budes šta hoćeš. To je ili dobro ili loše. Mene je Evropa gusila. Da, hrana je bolja i gradovi su ljepsi, a i zdravstveno osiguranje ne može da se poredi. Međutim, US je meni bila majka a Evropa maceha.

U Francuskoj nisam zivjela, samo u zemljama Istocne Evropa.
rizling
31. januar 2011. u 11.16



0
dearana19
(dizajner)
31. januar 2011. u 08.22

Imam 38.Ne znam ni engleski ni francuski.Prve godine,posvetila bih se deci,ucila jezik i kasnije NARAVNO, nasla posao. Sledećih 6 meseci idem turisticki u Cikago-moram. Ali ne želim tamo da ostanem.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Ti zezas :)))))))))))

bacila si kosku, a mi se ovde pocepasmo :)))))))

imaš sreću sto sedimo ovde badava .

Ajde pa uzivaj.
Halo3
(Operater)
31. januar 2011. u 13.14
Dovoljno je sto si gledala americke filmove i serije. Sve ti je to obradjeno u njima.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
31. januar 2011. u 14.07
Halo, ne znam gde si nasao link Beziera, ali mu ga je malo dao, jer Cabrini Green i nije tako opasan, kakvim ga predstavljaju, doduse tu i tamo neki pandur popije metak u glavu, ali oni verovatno jure camuge tamo koji prave sranja, pa padnu rafali.

Jedan matori lik, poreklom Poljak iz Zakopanie, ali rođen u Cikagu, svracao je kod mene na pumpu, imao je celo malo ulubljeno, nisam dugo ni primecivao, pa kad sam primetio, objasnili mi da je popio metak u Cabrini Green-u, ali ostao ziv, pa pred kraj karijere ga stavili na Terminal 5 da na miru vidi penziju.

Ja sam peske prosao kroz Cabrini Green, kao i neke naše na biciklu zenske, niko problema nije imao.

_____________________________________________________________________

Ovo što se tiče Amerike, ne znam kako bi ona bez papira i bez jezika imala neke sanse u Americi a takođe i bez konkretnog posla sa kojim bi tamo mogla da prođe.

Ljudi se pale na Ameriku a koji tamo nisu bili, gledaju filmove, pa se pale, misle da je Amerika Holivud a nije.

Usput, kad bi nasi Americki gastosi tamo osetili da ima kintu, palo bi kesanje, obecavali pomoć, pa dok je ne olaksaju, ne bi se skidali a onda bi palo ogovaranje kao slag na tortu, specijalitet naših.

Pozitivna strana price je ta sto je hrabra osoba i spremna na velike promene u zivotu, sto nije karakteristika za 99% muskaraca, tako da joj se tu mora skinuti kapa.

Što se tiče dece, mislim da oni imaju svetliju buducnost u Italiji, gde je skolovanje skoro pa besplatno, tako da mogu da se fakultetski obrazuju gratis, pa kasnije imaju celu Evropu pred sobom sa Italijanskim pasosima.

Skolovanje u Americi na nekom solidno univerzitetu, nije ispod 20.000$ godisnje, samo skolarina.

Usput, deca imaju i oca, pa ne znam kako doticna misli da živi u Americi a da otac ne vidja decu.

dearana19
(dizajner)
31. januar 2011. u 17.13
Marko,zašto si ti otisao iz Italije?
Meni je muka od njihove birokratije, treba ti brdo para i za najmanju privatnu aktivnost, bolo, skole im nisu nešto extra, posao kao i posao-kako se snadjes;ako sad nešto ne uradim- za 10 god. biće mi kasno.
rizling
01. februar 2011. u 01.50


Vidi Vidi ti nju kako zna, kakvo je stanje u italiji. Bolje od samih italijana :))))))

Daj napisi koji reč kako je u **Holandiji**
Marko_011
(Slobodni umetnik)
01. februar 2011. u 16.19
Ja nisam otisao iz Italije, već iz Amerike a sada živim u Milanu.

Birokratije imaš svuda, takođe i u Americi, kao i svakoj drugoj zemlji a iskreno sumnjam da postoji savrsena zemlja što se tiče iste.

Italija ima birokratiju oko razvoda, to traje od 3-5 godina, sto je verovatno posledica uticaja Katolicke Crkve, zatim oko boravisnih papira, gde po pravilu obično kasne, dok ja imam pozitivan primer, pa su mi dali permeso na 5 godina istog trenutka kad sam predao zahtev a da nisam znao dve reci Italijanskog, već sam se sporazumevao sa pantomimom sa njima na Via Moscova u Milanu.

Ne znam za ostale slučajeve birokratije, ne kažem da ih nema, ali nisam čuo od ljudi, osim za razvode brakova da dugo traju i ovo oko papira.

Skole nisu ništa bolje ni u Americi, jer sam poznavao jednog nastavnika iz Srednje Skole, koji mi se često zalio kakve „face” idu u skolu, pa tako da ih podele na dve grupe, jedna grupa je ona koju stvarno nešto zanima da nauce a druga je ubijanje vremena u skoli i na kraju svi prolaze a sede u istoj ucionici.

Fakultete možeš da biras, ali ono sto vredi, to i kosta dosta.

Posao, sa običnim poslom u Americi od 40 sati nedeljno, teško da možeš da prezivis, pa tako da rade i po dva posla.

Papiri se tamo teško dobijaju, pa imaš opciju brak ili lutrija, dok u Italiji je dovoljno da pronadjes posao i na osnovu toga uzmes papire.

Pozitivna strana su jeftini stanovi na Floridi, gde možeš naći fin stan za 25.000 eura, ali je održavanje skupo, 250$ mesecno, plus taksa barem 100$ mesecno.

Popravlje zuba je katastrofa, pa te tako vadjenje zivca iz jednog zuba može kostati 800$ a za sredjivanje zuba, uzmi racunicu u hiljadama dolara.

Bila je inače jedna devojka na diskusija Italija pre nekoliko godina, koja je zelela da predje u Ameriku, imala je Italijanski pasos, pa je odlucila da ode tamo i diretno vidi kakva je situacija, pa je posle posete Cikagu izjavila kako se super provela, ali kako sebe nikad ne bi mogla da vidi da živi u Americi.

Možda je to i najbolji orijentir za svakoga, treba da ode, vidi pa odluci da li je to to.

Inače, skupila si neke godine radnog staza u Italiji, tako da odlaskom van Evrope, ne bi vise pravila radni staz a kako je oko penzionog sistema u Americi i zašto tamo rade sa 80 godina po Walmartu i slično, bolje i da te ne plasim.

mrsolj1971
(veterinar)
01. februar 2011. u 20.08
Bez obezbedjenog posla, bez odgovarajucih kvalifikacija, sa detetom (porodicno), bez znanja jezika, TREBA BITI LUD PA U DANASNJE VREME UZETI USA KAO ZEMLJU IZBORA (napominjem za one koji još uvek nisu ukapirali, živim u USA i imam relativno dobar posao, ALI ovo sto sam rekoa su ipak cinjenice).
Imported_from_SERBIA
02. februar 2011. u 00.12
Tebi i deci bi, možda, bilo realnije da dodjete na Floridu na 2-3 meseca kad je sezona, i osetite Ameriku kako dise.
Jeste da takvo zadovoljstvo kosta, recimo ~10-tak hiljada $, al' će vam slika Floride da bude kristalno jasnija ako otvorite oci i um.

Ako bi se emigraciji pruzila opcija, emigraciji u USA, pretpostavka je da bi 90% emigranata diglo sidro i jedra okrenuli ka „staroj dami”.

Ova država jeste velika, u svakom smislu, i mogućnsti su velike, tako reci bez limita, pruzila i još uvek pruza utociste milionima stranaca, nekima manje-vise dobro, nije bas sve tako crno, naravno ni u Burmi nije :), al' mana ima, i sam sistem je tako podesen da ako upadnes u shemu, ima da te samelje i dalje melje dok ne ostaris ili se ne probudis i uvidis gde si i šta si.:)

chantilly
(automehanicar)
02. februar 2011. u 13.08
Samo naprijed,

ovo gore sve brisi,nidje veze!

Marko_011
(Slobodni umetnik)
02. februar 2011. u 15.41
Danas jedna koleginica napustila posao istog dana kao i juče, 2 sata ranije, pa upitam drugu koleginicu, zašto ova svakog dana izlazi ranije a tek joj je drugi dan na poslu, obzirom da je odsustvovala zbog porodiljskog, skoro godinu i po dana.

Kaže koleginica, kako ima prava još godinu dana da radi po sest sati a placa joj se svih 8 sati, jer po zakonu mora da doji dete i ne sme vise od 6 sati na poslu da ostane.

Ovako nešto u Americi nema, tamo sam gledao kako rade trudne za kasom na nogama, stomak do zuba, ali nema da ide kuci da se izlezava i da je placaju i da ima tolika prava.

Evropa je majka što se tiče prava.

Takođe, ako imaš kredit na stan, kucu u Americi, ne platis 3 mesecne rate, eto ih u četvrtom mesecu, dolaze da zaplene a „vlasnik” ide na ulicu.

Ovde toga nema, imaš 3 sanse da odlozis placanje kredita na godinu dana a mislim i da ako imaš malu decu, ne mogu ti ništa.

Losa strana Italije u odnosu na USA, jeste kriminal, ovde mafije, lopova, prostitutki na svakom cosku.

Danas čujem da su jednoj usli u stan dok su spavali, ona muž i dete a da nisu ništa ni čuli.

Kod mene u zgradi, popeli se preko neke cevi na fasadi pre neki dan,isekli staklo na prozoru na trecem spratu, razbili totalno zid, izvukli sef, bacili ga kroz prozor u travu i otisli sa njime.

Pre neki dan ukrali voz teretni na liniji Milano-Bresa, pokrali šta im je trebalo i ostavili ga usred ničega, pa naleteo Nemacki neki voz i pokupio nekoliko vagona ili sto su ukrali pre neki dan telo pokojnog dosta poznatog TV voditelja, Majk Bondjorna.

Takvih stvari tamo recimo nema.

Danas slika u novinama, kako Ministar Bondi, dok se raspravlja u Parlamentu, gleda oglase eskort agencija na Ipadu.

http://alturl.com/ty2bt

To su neke od prednosti a i mana između USA i Italije.
immigrant02
(ekonomista)
02. februar 2011. u 15.57


Kod mene na poslu jedna je trudna, usla juče u deveti mesec još uvek radi, imam utisak porodice se u kancelariji!
mrsolj1971
(veterinar)
02. februar 2011. u 21.06
Upravo je tako kao sto ste vaz dvojica rekli kad su trudnice u pitanju: to što se prema njima radi u USA, kako se prema njima postupa, koliko vremena dobiju da budu s decom, to je u neku ruku Zločin! Žena dobije, u najbolje slučaju mesec dana placeno (i to treba da pokrije godisnjim odmorom kako bi bilo placeno) i 4 nedelje 60% plate (u najboljem slučaju, tako je kod mene, a mi pripadamo institucijama sa „boljim beneficijama” (ne dobrim, nego „boljim” od uobicajnih), a kad se žena vrati na posao posle 6 meseci, bioloski, mentalno, ona je još uvek sa detetom, njena produktivnos je nikakva, juri na izmuzavanje, zove daycare vise puta, ponekad ode da doji dete... sve u svemu, maltretiranje ,a učinak nikakav.
mrsolj1971
(veterinar)
02. februar 2011. u 21.39
Pardon, htedoh reci „kad se žena vrati na posao posle 2 meseca... itd itd”, ne „posle 6 meseci”, 6 meseci bi nekako bio minimum odsustva koje porodilja treba da ima da provede sa svojim detetom.
Bezier
(inzenjer)
03. februar 2011. u 00.48
Marko 011 pa gde ti to živis covece kada tako tek upadaju u stanove ili presrecu vozove . To zaista lici na show . Toga ovde gde ja živim u Cikagu , nema , ali ima jedno 50 km juznije , no ja tamo odavno vise ni ne zalazim , a kamoli da nešto tražim.
Inače što se porodiljskog tiče , ovde je situacija zafrkana .
Žena jednog mog drugara je dugo radila za neku naftnu kompaniju (AMOCO)i onda je zatrudnela sa blizancima i sve sto je dobila je nešto jako malo odsustvo . Secam se da je radila par nedelja do pred porodjaj a stomak joj je bio strasno velik jer je nosila dvojke i to ovelike.
Pošto je bila dobar radnik dobila je samo pravo na nekoliko meseci ali
naravno neplacenih , i samo je imala beneficije da je na određeno
primljena druga devojka , a njoj nije placen niti dolar za neradne
dane. Sreća njena pa je suprug imao oslidan posao , a usput je njen
otac prilično imucan pa je pomagao . Ali šta za veliku većinu koja
nema pomoć od muza a tek rodsitelja . Posle par meseci dojenja bliza-
naca naravno vratila se na posao i to je to .
Surovo , pa ti radjaj decu .
Ovaj plan sto imaju braca rusi , će rusiju preporoditi , samo ako se
održe cene energenata na duže vreme ( dve-tri decenije) a meni logika
kaže da će to biti .
No videcemo . Rusi već imaju mali bejbi bum a ndam se da će tek da
usledi pravi pravcati .
Vagabundo_
((bas_tako))
03. februar 2011. u 10.50
Jao kako se postavljacica teme zeza sa vama:-)
Razlog preseljenja navodi losa birokratija,papirologija...?!?
Hehe da li ste vi coravi ili samo dokoni pa ubijate vreme na SC;))

Halo3
(Operater)
03. februar 2011. u 15.16
Bezier
(inzenjer)
02. januar 2011. u 18.28
Narednih dve godine kanim jako puno raditi , onda naći nekog mladog
pouzdanog decka od oko 25 godina , pa ga nauciti poslu ,preneti mu
sve tajne ( mog dela posla) i sve mu prepustiti , napravicemo
valjan ugovor , ja ću njemu omogućiti da kao od sale zaradjuje oko
10-tak hiljada , neto dolara mesecno a da meni salje u Srbiju
recimo 2-3000$ da imam da živim normalnim zivotom.
I to se nadam da će mi uspeti . Za te pare se nadam da ću naći pametna
decka koji bi proistao da radi narednih desetak godina do 15 a onda
mi sleduje poprilicna penzija pa pare od autorskih prava i tako dalje
E kada se manem posla vozacu po Srbiji i Evropi tog Nisana GT-R.

Bezier nije srbijanac.
immigrant02
(ekonomista)
03. februar 2011. u 16.06
Bezier lupaš kao otvoren prozor, kakav baby bum u Rusiji? Stanovnistvo Rusije se smanjilo za 7 miliona u zadnjih desetak godina. Stopa smrtnosti je daleko veca u odnosu na razvijene zemlje Evrope 15 na 1000 stanovnika. Može Putin da stimulise radjanje dece ali to ne pomaze kad je prosecni vek muskarca u Rusiji 59 godina, glavni uzrok smrtnosti alkohol. Nego šta se desava sa tvojim svalerkama bliznakinjama? Jesu saznale jedna za drugu?:) Kako te sluzi honda civic po ovom nevremenu u Ch? Ostade Nissan pusti san hehe
Marko_011
(Slobodni umetnik)
03. februar 2011. u 16.15
Takođe jedan sitan, ali bitan detalj sa kojim se susrecu Ameri i svi ostali u Americi, jeste taj po kojem bivši poslodavac može da te stavi na „bad credit history”, ne znam tačno kako se zove, ali tako da kada trazite sledeći put posao, sledeći poslodavac proverava i vidi to, posle čega odmah sistematski imate manje sanse da dobijete novi posao.

Ja sam vozio za jednog Bugarina(Cenko) kratak period, platio me covek inače posteno, a koji je inače stavio kamion u jednu Americku kompaniju CDN Logistics, negde iz Bensenvila ili nekog predgradja uz Cikago.

Poslali oni mene u Njujork, padala snezina, zavejalo bas dobro, pa me zovu na telefon i pitaju da li bih mogao biti u Klivlendu za neki kratak vremenski period, ja racunam, ispade 80 milja na sat da treba da vozim, nema sanse, plus snezina i saobracaj, ali ajde, nateraju oni mene, ali im nisam obecao da ću uspeti u minut, jer nisam Alan Prost.

Sve je to bilo protiv propisa, jer sam ispucao već sate na log book-u, plus ogranicenje brzine za koje trebam tamo stici.

Vozim ja 75 milja kroz Pensilvaniju, iako je dozvoljeno 65, dok kamioni puze onim „Bosanskim” brdima.

Izbegavajuci usput automobile koji gube pravac i klizaju se levo desno, jednog trenutka spazim neki van putnicki, kako je već otisao u desno, pa sam usporio da stanem i pomognem, jer sam već video da će otici u kanal, ali umesto u kanal, totalno se vratio na moju stranu i direktno ga pokupim bocno, gledajuci ženu debelu kako vristi, jer je videla da kamion ide direktno u njena vrata veliko brzinom.

Vukao sam ja nju tako nekih 100-200 metara po snegu, dok je nisam zakucao u nosac mosta, jer kamion po zaledjenom putu ne može brzo da ukoci.

Krv na sve strane, izasao odmah da pomognem, iako sam bio u caraparam, svilena trenerka i gore majica kratkih rukava.

Nisam uspeo da slomijem staklo na njenom autu, osim da isecem stopalo u snegu na nešto, da sam kasnije koske mogao svoje da vidim.

Zavrsilo se to, vatrogasci isekli van ko limenku, prezivela debela, mene zasili i pustili, jer nije moja krivica a odustao sam da tuzim debelu, iako su mi ponudili, ali nisam ja covek bez obraza, tako da...

Kompanija za koju sam ja radio, dala mi je otkaz, iako vise nismo ni planirali da vozimo za njih i usput me stavili bad rating ili kako da se već to zove.

Guraju te protiv zakonito u nešto, desi se udes u kojem opet nisi kriv i da bi oni ispali profesionalna kompanija, koja „postuje” propise, svalili svu krivicu na vozaca.

Koliko takvih slučajeva ima, gde ljude etiketiraju lažno a koji posle toga imaju velike probleme da nadju posao a usput imaju kredite na kuce i slično.

To recimo ovde ne postoji, sto je po meni teska zloupotreba od strane poslodavaca u Americi.

Marko_011
(Slobodni umetnik)
03. februar 2011. u 16.42
Bezier
(inzenjer)03. februar 2011. u 00.48Marko 011 pa gde ti to živis covece kada tako tek upadaju u stanove ili presrecu vozove . To zaista lici na show . Toga ovde gde ja živim u Cikagu , nema , ali ima jedno 50 km juznije , no ja tamo odavno vise ni ne zalazim , a kamoli da nešto tražim.
______________________________________________________________________

To ti je sastavni deo zivota u Italiji, ali retko da ti to nekad osetis, osim ako nisi bas „srećan”, mada vole da kradu, to im je u krvi a vidim da se i nasi uklope, pa moj rodjak vozac kamiona, kada dobije prikolicu, prvo otvori da vidi šta ima interesantno, pa ako ima nešto zanimljivo, ponese kuci da ne mora kasnije dzaba da vadi novac iz novcanika ili da se muci da ode do radnje a i naftu do Srbije placa tako što malo isisa iz kamiona.

Znaju da prodaju i ceo kamion, ako je neka vredna roba, poput bakra, sto vredi preko milion eura, imaš svasta ovde a ako se zacudis, gledaju te kao da nisi normalan.

Dole na jugu je još gore, Napulj ti je totalno bezakonje a svaki peti stanovnik ti je pripadnik Kamore, mada, ovde na Severu pa dole juzno negde do Rima, imaš standard kao da si u Zapadnoj Evropi, niko tebe ne dira i imaš svoja prava, ali kriminala da ima, toga ima i ovo je u stvari i centar mafije.

Pre neki mesec su ovde oko Milana, uhapsili 250 sefova Ndraghete, koji su dosli na zasedanje, povodom godisnjice ubistva tuzioca Falkonea, a koji inače ponajmanje izgledaju na mafijase a ponajvise na neke lokalne penzose, ali eto.
Halo3
(Operater)
03. februar 2011. u 16.48
Honda Civic 87 godiste kocka.
Bezier
(inzenjer)
04. februar 2011. u 03.38
Imigrant ne sekiraj se ti za Nisana . Kolega i ja smo pazarili dve
nove CNC masine i stizu za par nedelja . Uglavnom je sve pod kontrolom
Ja zaista nikuda ne zurim . Trenutno se zabavljam sa stambenim prostorom
u Srbiji ( kuca) gde ću se vratiti kad mi dosadi posao .
A pare za auto su spremne , ali meni se zaista ne zuri . Cemu ?
A tek kada još dve nove masine krenu da „cukaju” lovu , ono sto smo u
njih ulozili se vraca za 6-9 meseci , a posle sledi cist profit .
Dakle biće sve vise i vise KESHA tako da mestu zurbi zaista nema.
kome se zuri , neka zuri , ima banke ( kredite , sa kamatama) pa neka
se qurci . Kurcili su se mnogi pa sada prose za hleba .
Marko pozrdrav , rece ti da si vozio za nekog Bugarina (cenko)
a ja sam poznavao nekog GENKA ( on je ranije radio za Dina ) a znam
i Ricarda Denisova ( on dobro pika fudbal ) .
No nema veze dobro je da si se resio kamiona , jer je to veoma tezak i
opasan posao . Ti si još vozio i neka stara dobra vremena , a zamisli
danas nesretnike koji moraju voziti , sve vise za sve manje .
Nedao to bog volan u ruke , to nebih ni siptaru pozeleo a kamoli nasem.
mrsolj1971
(veterinar)
04. februar 2011. u 07.50
Bezier, opet ti sa tvojim opsirnim post-ovima o jednim te istim stvarima. Jel te zato zovu „Nesa-smor” ko sto neko rece.
zokiitalia
(glava u torbi)
04. februar 2011. u 07.56
za Marka011: Marko, ako bi mogao da me pozoves na 328/055 90 81 imao bih nešto da te pitam,samo me okreni pa ću te ja nazvati. unapred hvala i izvini molim te druže, zoki
Amatercic
(Penzioner)
04. februar 2011. u 11.55
Bezier ,molim vas spustite malo loptu na zemlju da vas mi ovi koji ovde duže živimo možemo razumeti.Gde to zaustavljaju vozove i pljackaju kao sto vi rekoste a ako živite u Cikagu ne morate da putujete 50Km do ulica gde nikako ne bi preporucio da se prosetate u podne a o ponoci neću ni da pricam.Zaradjujuci 55$ na sat a ustedeti preko $100 000.00
to se može ali morate raditi 6000 sati godisnje ili malo manje,živim u okolici Cikaga 40tak godina i dosta putujem pa malo znam,poseticu Srbiju ove godine vise nego 3-4 puta.I koji to patenti tako dugo traju u industriji,jedan od nas dvojice nije dobro informisan.Nije protiv zakona biti malo i realan,ne sumnjam da vi dobro živite ali znam sigurno da koliko se takse-porezi placaju bez obzira u kojoj državi te pare zaradili.Ovoj šta je postavila temu mogu dati savet ni na kraju pameti ne sme da ti budes da dodjes sa toliko malo para i u takvom stanju u Usa. Inače ima dobrih državnih skola po Usa i to dosta ,zavisi gde i kako živite.Trava je uvek zelenija na drugoj strani a najzelenija na septickom polju.
immigrant02
(ekonomista)
04. februar 2011. u 12.27
Baronu smaras za medalju, dosadio si svima s tim CNC masinama, pominjes ih u svakoj diskusiji bez obzira na temu a kada te ljudi pitaju konkretno kojim masinama se bavis i koje programe koristis ostaju bez odgovara. Nego šta je bilo sa rodjakom iz Francuske koji obezbedjuje jeftin reno? A da kada te neko konkretno pitao za njega i kupovinu auta na diskusiji auto moto onda je rodjak naprasno sada u Barceloni i bavi se prodajom umetnickih slika? Kakav talentovan prodavac, od prodaje auta odmah na prodaju slika i antikviteta? Hoćeš reći da nisi lazovcina??
Da vidimo šta kažu oni koji te poznaju iz Ch?

ReservoirDog
(inzenjer)
06. decembar 2010. u 14.26

Upozorenje svim diskutantima na SC: „Bezier” je teski retard i ne treba ga uzimati za ozbiljno a još manje ulazitu u neke diskusije sa njim.

Ovo sto kažem mozete zakljuciti samo ukoliko procitate njegove komentare gde izbacuje gomilu nebuloznih informacija koje najcesce nemaju nikakve veze sa postavljenom temom već se prica svodi na to kako njegove masine rade i kako je on, eto uspeo u Americi. Obratite paznju, gde god se javi, melje istu pricu.

Nazalost, istina je potpuno drugacija. On veci deo dana provodi na internetu a kad se uzeli svezeg vazduha on najcesce svrati do cafe „Cappuccinno” na Adison i Harlem u Chicagu. Tu provodi prilično vremena onanisuci na poljske konobarice. Odaziva se na ime Nesa a prepoznacete ga po razbarusenoj frizuri i nepedantnoj garderobi. Vozi Hondu Civic staru 20 godina u stanju raspada koja se jedva kreće (uspesan inzenjer !). Mnogi u Chiacgu ga zovu i „Nesa smor” jer ako se zadesite sa njim u drustvu ubice vas pricama o njegovim masinama i biznisu koji namerava da razvije. Ljudi ga najcesce zale jer njegove price su samo proizvod bujne maste i nedostatka paznje koju mu fali.

On jeste inzenjer i diplomirao je na Masinskom u Beogradu ali njegova realnost je potpuno drugacija od onoga sto prica. Svratite do „Cappuccinna” i uverice te se u sve ovo. Ako ne uspete iz prva da ga prepoznate pitajte bilo koju konobaricu za Nesu i reci će vam.
Zalosno, ali šta da se radi.
Halo3
(Operater)
04. februar 2011. u 14.28
Marko_011
(Slobodni umetnik)
07. februar 2011. u 15.55
Bezier
(inzenjer)04. februar 2011. u 03.

Marko pozrdrav , rece ti da si vozio za nekog Bugarina (cenko)
a ja sam poznavao nekog GENKA ( on je ranije radio za Dina ) a znam
i Ricarda Denisova ( on dobro pika fudbal ) .
No nema veze dobro je da si se resio kamiona , jer je to veoma tezak i
opasan posao . Ti si još vozio i neka stara dobra vremena , a zamisli
danas nesretnike koji moraju voziti , sve vise za sve manje .
Nedao to bog volan u ruke , to nebih ni siptaru pozeleo a kamoli nasem.
______________________________________________________________________

Pozdrav i tebi...

Znam Ricarda, on je bio sa Dejanom Zlatkovicem i Acom Savicem i otvorio KG-Bros, koji nije dugo trajao, najverovatnije i zbog udesa u Kaliforniji, kada sam iskocio iz kamiona a kasnije su ih saletali iz DOT-a, zasuli kaznama u desetinama hiljada dolara, Dejan je zavrsio u kucnom pritvoru 2 godine, bilo je tu svega.

Posle su vratili posao na prethodnu firmu ATA trans, koja je bila prva firma Ricarda i koju je vodio iz kuce, pa kasnije ne znam koliko su izdzali sa istom.

Znam ih dosta, dok Genka ne znam, ali znam Cenka, stariji covek, koji živi bas u tom kraju gde i ti živis, svraca na onu Shell pumpu.

Ricard je nosio kaubojke, ne znam jel ih i dalje nosi, secam se kako ga je Aca Savic ismejavao kod mene oko istih.

Inače dosta njih bleji po Kapucinu, Aca Savic takođe, barem tada, Srećko iz Petrovca na Mlavi, koji je placao celom Kapucinu racun, kad je on tamo prisutan, dok je klincima davao M3 i Mcoupe da okrenu neki krug, imao covek dva automobila, imalo se tada love, moglo se.

Ne znam koga sve znaš, ali uglavnom, znamo dosta istih ljudi, jer ti je Cikago kao jedno veliko selo, svi se znaju.

Bezier
(inzenjer)
09. februar 2011. u 03.14
Marko pozdrav , pa što se tiče tog drustva znam ih sve osim tog
Bugarina Cenka . A znam i kalojana ( sto menja BMW-e) .
Ali i ja sada retko idem u capucino jer tamo nema gotovo nikoga .
U zadnje vreme vise praktikujem zurke kod kuce ( u stanu ) ili kada
dodje ,malo lepse vreme tako jednom mesecno ja i jedan partner pravimo
privatne urke na njegovom jedrenjaku usidrenom u Milovokiju .
Zašto tamo ? Pa tamo nas niko nezna a on ozenjen covek pa bih ga neko
mogao videti u Cikagu ( rekao si da je selo) a njega bi razvod bas
dobro kostao .
Marko reci kada planiras za Srbiju , pa da se tamo nađemoi malo
družimo . Meni je klincu rođendan u maju ali možda pomerim put i malko
ranije jer uskoro imamo reorganizaciju ( selidbu u novu zgradu) pa će
se samo termini malo ispomerati . Javi kada dolazis u Srbiju pa ako se
potrefi u istom periodu da se svakako vidimo .
Inače od svog drustva vise gotovo nikog od njih ne vidjam jer je
Capucino zamoro . Srećko iz Petrovca na Mlavi je jako dobar decko samo
mu je mana da je bolji za drugog nego sebe. Ti su mu klinci i slupali
onaj maleni BMW M Coupe , i to je islo kao raketa . Jednom me je mali
Voja vozio u njemu ( Voja , klinac nabildovani ima hajabusu Suzukija).
Inače Srećka sam video zadnji puta proletos , i trebala je neka klinka
Bugarka da mu rodi . Mislim da je nije zenio , ali je bila trudna .
posle se vise videli nismo jer ja sada i radim previse a vise i ne
izlazim na ta nasa mesta , već samo privatno zurke sa poslovnim
partnerima ili kod mene u stanu .
pozdrav
Paris2009
(ekonomista)
10. februar 2011. u 08.21
Francuska kada bih bila u situaciji kao vi da mogu da biram
Marko_011
(Slobodni umetnik)
12. februar 2011. u 09.37
Pozdrav i tebi Bezier, inače je Srećku taj M Coupe slupao Djani Valjevac na I-90 ka O'Hare aerodromu, izvukao ga ko Alen Prost, pa se preracunao i palo prevrtanje.

Auto je totalno bio unisten a Djani se ipak spasio, ostao je kratak za prednje zube, koji su bili izlomljeni na pola napred.

Srećka je taj udes unakazio, jer je u međuvremenu izgubio dozvolu, pa je izgubio i M3, kucu kao i kamion sa prikolicom, posle čega je zavrsio kao cimer u garden apartmanu, radeci konstraksn na dnevnicu kad ima posla.

Falilo mu je 10 soma dolara da se izvuce, tačno koliko je imao u M coupe da ga je vratio, ali Djani se pobrinuo da se tako nešto ne desi.

Ne znam o kojim klincima govoris da su vozili bembare, jer znam Nesu i Kostu da su ga često cimali među ostalima za kljuceve.

Kasnije su ga ismejavali, svi oni koji su pili na njegov racun, vozili te bembare i slično, nasa posla i nas mentalitet.

On je dosta dobar decko, koji se retko pronalaze u Cikagu.

Jednom sam ga doveo kuci kod mene, gde je Dusan tvoj Pancevac pao sa njim u spiku, sve lepo sa Srećkom i na kraju kad je Srećko otisao, Dusan meni,„ Matori, ovaj nije normalan, vidi se da je pukao covek”!

Inače je on prethodno vozio za istog gazdu, oca od sina sa kojim se neko vreme druzio, pa mu je doticni mufljuz kroz spiku pustio pricu kako mu kamion malo vise guta goriva, sto je Srećka uvredilo, ostavio mu odmah kamion, koji je ovaj dodelio odmah meni a sa kojim sam ja ispisao horor pricu po Kaliforniji.

Isao sam često ja do Petrovca na Mlavi, obzirom da sam vodio firmu neku tamo za jednog zabara odavde, pa sam se naravno odmah raspitivao jel poznaje neko Srećka, ali nazalost, niko ga ne zna tamo, čak je i lik Nislija iz Belac Petrovac firme, koji je prvi otvorio kafic tamo i zna sve likove odande, okretao telefone ljudi da saznaju ko je taj Srećko, ali ga niko ne zna.

Pricao sam im avanture o Srećku, odusevili se ljudi, slusali satima, ali je Srećko za njih ostao misterija, jer ne znaju ko je.

Inače ne znam kad ću za Srbiju, bas sada imam skoro tri nedelje slobodne između dva ugovora, pa mogu da odem do Beograda, ali mi se nešto ne ide, jer nemam bas sa kime da „blejim”, obzirom da mi je prijatelj iz Kalifornije u komi mesecima, sa kojim sam inače blejao po Kaliforniji, Nevadi, Cikagu i Beogradu, tako da ne znam kada će me Beograd videti.

Što se tiče ovih tvojih masina o kojima stalno pricas, dacu ti informaciju da su se kod nas ljudi razbili od para sa alu i pvc profilima, gde su zaradjivali milione eura, naročito u Istocnoj Srbiji a takođe i u Petrovcu na Mlavi, gde ima dosta takvih firmi.

Prethodnih godina je bila masovna zamena prozora i slično, tako da su se neki bas otkinuli od cifre, uzimajuci milionske cifre u eurima, posle čega su ulagali novac u fabricke hale, benzinske pumpe, restorane i slično a usput se okruzujuci zenskim haremom, uglavnom sve klinkama.

Bezier
(inzenjer)
14. februar 2011. u 02.50
Marko pozdrav . Što se tiče Alu prozora i PVC stolarije slično nešto
mi je brat pricao , ljudi su pare uzeli i to je gotovo . Malo će ko
tu još da ista uzme . Gradnja polako staje a ljudima će biti sa ZUTIMA
jedini ideal kako da prezive , a gradnja će biti misaona imenica .
Ovde mislim na veliku većinu ( srednji sloj ). Sirotinja odavno ne
gradi ništa nigde , a srednjake unistavaju pa ti vidi.
Mene lično ništa , ali zaista ništa više ne zanima osim HRANE ,
uhvatio sam se prehrambene industrije i hvala onom gore i inuticiji za
to . Pa mi posla imamo toliko da je to van pameti , a biće ga uvek .
Ljudi ne mogu prestati jesti , nadam se da se sa time slazes.
Dakle ništa me vise na ovom svetu ne zanima . Treba mi samo još 2-3
ovako dobre godine kako zadnje dve i ja sam DONE sto bi rekli Ameri.
Inače ne znam tog malog po imenu Djanija , jedino kada bih ga video .
Inače Srećkov BMW M kupe je uzimao mali Voja ( Voja je vozio beli BMW
M3 , stari model sa 240 KS ) i ima onu Suzuki Hajabusu . Nabildovan
je prilično , kratko osisan uvek , ali dosta fini decko . Barem smo
se uvek lepo podravili kada se vidimo , jer ipak sam ja od njega dosta
stariji pa nismo se nešto druzili . Ali me pamti sa motorom , nekoliko
puta smo pre 5-6 godina zajendo vozali motore preko leta par vikenda
gde sam ja te klince ucio nekim tehnikama , jer velika vecina njih ima
samo petlju i znanje da otvori gas do kraja na pravcu . Razne druge
tehnike voznje su njima neponate ali sam im nešto od toga pokazao.
Tako smo se upoznali .
No Srećko je retko dobar decko i totalno neiskvareno stvorenje zaista
To sto ga u Petrovcu na Mlavi ne znaju je zato što je njega otac
doveo u USA jako mladog . Otac mu je ozenjen sa Poljakinjom i ima
decu , otuda Srećko zna Poljski . Ja ga samo razumem 100% čak i znam
citati njihove novine , ali Srećko ga perfektno govori .
Inače nisam ga od proletos video . Izlazio je jedno vreme sa jednom
lepuskastom Bugarkom , a kasnije sam ga vidjao samog. Onda je jednom
leteo za Srbiju i u zurbi svratim u MIRAGE ( Bugarski restoran na
lawrence tamo gde Lawrence udara u aerodrom , sam kraj ) i vidim tu
malu sa stomakom do zuba .
Pozdravimo se , ja rucah i odoh na avion . Znam da je dete Srećkovo
i samo mi je kasnije rekao , ali nisam hteo da je zapitkujem za ostalo
ali mislim da svako živi svoj zivot . Dete je odavno već i prohodalo
i iz ovog ugla mogu samo da poželim i Srećki i majci i detetu samo
puno zdravlja i sreće . On je zaista jako dobro stvorenje , ali nema
izgradjen odbrambeni mehanizam . A ljudi su pokvareni i namazani .
Kada bih bio u situaciji da mu mogu pomoći , rado bih jer znam da
bi on to učinio ne samo meni već svakome.
No nismo se videli dugo . Niti ja idem u Capucino vise tako često a
ne znam da li on sada opet vozi .
Posle je imao Nisan Infiniti FX35 (SUV) ,ali sam čuo da je i to
slupao ali da nije kriv , kako kažu .
Marko ako si u MIlanu kako kažeš onda ćemo se videti . Naravno nemam
vremena sada niti ću imati u naredne dve godine jer ću u tom periodu
zaista ludacki raditi . Ali posle se planiram izvuci iz posla i samo
odamarati u Srbiji ( samo ću doalziti ovde da provedem najviše dva
meseca godisnje , odradim malo dok mi partner i radnici koriste
godisnje , odradim TAXU i nazad Srbija ). Dakle planiram 9-10 meseci
da odmaram godisnje , e tada ću imati vremena za puno toga sto sada
samo mogu sanjati. Imam velikog drugara Saleta u Milanu , dako sam ti
njegove brojeve pa ga pitaj za mene . On me daleko bolje poznaje od
Duleta , jer Dule i ja se tek povrsno poznajemo a Sale i ja smo
bukvalno bili iza coska sa kucama u selu , plus je Saletova mama Mira
jako bliska sa familiom moje majke , čak su dosli iz sličnih krajeva
iz Bosne kao kolonisti .
Inače Sale je malko mladji od mene i on je bio vrsnjak sa mojim
mladjim bratom tako da smo bili jako bliski . Inače on se bas i bavio
treningom ( tegovi) i borilackim vestinama kao moj brat dok je Dusan
tvoj cimer samo na tu foru dobio ( kupio ) vizu preko Jorgi da bih
mogao doći u USA . Stomak je zaradio kasnije .
Inače ne znam je si li ti stanovao sa Dusanom u Cikagu ( tamo blizu
pumpe gde ste radili ) ili kasnije gde je on kupio stan u Arlington
Heights , gde smo se ja i on sreli jednom.
Ja se sudarim sa jednom Poljkom zgodnom onako bas do jaja u prodavnici
hrane i njoj sve izleti iz ruku . Tu se ja izvinim , pomognem joj oko
stvari , pokupim sve i ponesem do kola . Na parkungu smo pricali
jendo pola sata i tu se ovajdim za broj ( telefon).Ostatak znaš.
No ne lezi vraze , ja kasnije jedno 7-8 meseci provodio svaki vikend
kod nje u stanu , i tako jedne nedelje ujutru ja ustanem ( ona je
uvek ostajala u krevetu jer je obozavala da dugo spava ) oko 9 sati i
krenem kuci , kada na onolikom parkingu ja parkirao do Dusana.
Gledamo se tako jedno minutu oci u oci i ne možemo da verujemo .
Dusan je tu na drugom spratu kupio stan a moja Poljka je živela u
stanu #408 dakle na četvrtom spratu . Naravno Dusan ju je poznavao i
dobio sam od njega kompliment zbog nje jer je bila u godinama , ali
ipak mladja od mene 7-8 godina , ali je tako dobro izgledala da joj
je malo ko davao vise od 30-31 godinu .
Nešto kasnije se moja POljka preseli u moj komsiluk kod neke rodjake
da joj cuva decu , tako da posle Dusana nisam vise video .
Ujak Bora mu se pre neku godinu preselio u Arizonu pa sada sa njima
nemam kontakt . naravno tetku Dragicu mu vidjam u kraju posto ja tamo
idem svaka 3-4 meseca , i ona me stalno pita za Dusana a ja ga nisam
video ima treca godina .
I to je to .
Marko primi veliki pozdrav i zaista bih voleo da se vidimo pre nego
ja doletim u Milano . Ili ću možda jednom da namestim let preko
Milana pa ostanem jedan dan tamo kod Saleta pa se vidimo . Ali je
realnije ovo kasnije jer ću ja kada se poenzionisem imati vremena na
pretek i za putovanja i druzenja i sve ostalo .
konacno u Cikagu zima popusta .
mrsolj1971
(veterinar)
14. februar 2011. u 14.06
Bezier, e sad vidim zašto te zovu „NESA SMOR” ali stvarno... :-)
Bezier
(inzenjer)
15. februar 2011. u 02.10
Marko ostavi neki kontakt pa da se čujemo kao ljudi . A ti veterinar
možeš da ga duvas kao i ostali ljubomornici koji ne mogu da podnesu
ničiji uspeh . Vrhunac koji mozete da ostvarite je da mrzite sve koji
na posten način nešto steknu ili postignu bilo kakav uspeh bez da nekog
prevare .
Zalosno ali je tako .
Marko ostavi kakav kontakt pa se čujemo a ja vise neću uospte na SC ni
da dolazim . Mogu ja da živim sasvim solidno i bez SC .
mrsolj1971
(veterinar)
15. februar 2011. u 10.23
Ma nisam bre ljubomoran, nego čitam o CNC masinama i o Nissanu na već mesecima gde god se pomene tvoje ime, mada možeš da kažeš dosta pametnih stvari, odpratio sam sve tvoje komentare na Automobili forumu, i tehicke stvari o kojima pišes i dosta toga znaš da lepo sumiras, ne moram da googl-uje bilo šta. ALI BRATE PRETERAS GA sa prehrambenom industrijom (nekad farmaceutskom), s time da izdržavas od 10-25 clanova porodice u Srbiji, o CNC masinama, i ko zna o cemu još. Oladi covece, znamo već dosta o tome, ne moras da copy-paste svaki svoj komentar. Opusti se, ne moras nama ništa ovde da dokazujes.
Penthouse
16. februar 2011. u 23.57
Pa sa 150K EURA ILI $ najbolje bi mogli da živite na jugu Srbije.
Nikakva Evropa kakva Amerika...za Amriku ti trebaju papiri...na kom osnovu?
Pogledaj Mexico (samo Yucatan je još jeftin), Nikaragvu, neko manje mesto u Panami...pa Buenos Aires. Otvori pansion tamo gde su još jeftine nekretnine. Ima puno zemalja u juznoj americi gde može dobro da se živi a da ti posao bude hobi. Skole su im dobre, dece se ne drogiraju, veciti godisnji odmor. Ako pricas italijanski precices bezbolno na spanski. Tamo nećeš spiskati sve pare dok se snadjes.

Poslednja opcija je Srbija i zivot od kamate koja neće biti nešto ali vecina u Srbiji mora da radi za te pare, ali to može da traje kratko niko ne garantuje da ćeš moći da imaš dobru kamatu vecno.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
21. februar 2011. u 17.50
Bezier, pozdrav i tebi.

Djani je dobio nadimak po tome sto je kupovao Djani Versace, pa su ga tako prozvali Djani a kako se stvarno zove, ko će ga znati a mogu je da je upravo Voja o kojem ti govoris, samo znam da je iz Valjeva i da se isto zanimao sa kamionima.

Znam da je bacio na neku kosulju Versace 350$, dole u Majamiju.

Srećko, vrlo verovatno da je otisao kao mlad u Cikago, pa tako i da nema bas neki najbolji kontakt sa starim krajem.

Secam se kad sam ga zvao da se selimo u Majami, na šta mi Srećko rece kako je sve to lepo, ali nasi ljudi uglavnom beze iz Cikaga, zbog svega već dobro poznatog, našeg mentaliteta, ali se sve zavrsi na praznim pricama, obzirom da na kraju jedni bez drugih ne mogu.

Ja sam imao prilike kako sam već rekao da obidjem taj tamo njegov kraj, gde sam video da ima toliko klinki lepih, koje samo gledaju koga bi uhvatile da ih žene, pa se tako jedna lepa Nena iz Velikog Gradista, udala posle 7 dana, nakon što je upoznala nekog na moru iz Kule.

Prethodno se nabacivala meni, ali gde ću sve da ih zenim, ne bi mi pomogao ni Neoplan na dva sprata da ih sve odvezem kuci.

Tu si me malo zbunio sa Bugarkom, tj. Srećko, jer pored svih tih slobodnih klinki, koje nemaju nekakve prohteve i standarde u zivotu, Srećko napravio dete Bugarki, ali ajde, njegova stvar.

Situacija oko PVC i ALU profila, ne znam kako će situacija izgledati narednih godina, obzirom da se prethodnih godina živelo na rasprodaji imovine, koje su generacije stvarale, plus na zaduzivanju i ulaskom inostranih kompanija na naše trziste, ali to je sve proslost, osim zaduzivanja i novca gastarbajtera, tako da nisam pametan da dajem neke prognoze.

Znam da vodoinstalateri nisu menjalidotrajale metalne cevi za plasticne, za ispod 300 eura.

To se naravno podrazumeva da mu prethodno neki istemuje zid oko cevi, skine dotrajale metalne cevi a on kao gospodin na brzaka postavi te plasticne, stavi 300 eura u dzep i tako do sledećeg.

Uzimali su čak i bolje pare nego u Americi, ali kako je sada i kako će biti, ne znam.

Ja sam sa Dusanom živeo u okolini te pumpe, ali Dusana ne volim da se čak ni prisetim, jer mi digne pritisak sama njegova pojava, čak i u mislima.

Ne sumnjam da ti je čestitao na Poljakinji, obzirom da je smotan malo vise oko žena, pa vidim da kad su me trazile na telefon fiksni, Duca se prosto topio od sreće, imajuci uopste priliku da prica sa zenskama.

Inače se secam kad je pricao kako je on mislio da zenske trebaju da imaju maksimalnu slobodu, pa je tako i on nekoj svojoj dao istu, pa je jednom prilikom odlazeci na neko mesto, kafic, splav, nebitno, dolazeci u isti, zapazio svoju zensku, kako je nekog zagrlila nogama oko struka i ljube se pred svima a on se u tom trenutku osetio ko poslednji bednik.

„Matori, jel možeš ti da zamislis kakav je to bedan osecaj bio”...rece Duca.

Ostavicu ti jedan email, na koji možeš da me kontaktiras, pa ću ti kasnije dati pravi i telefon.

Pozdrav.

[email protected]
T_I
(Hobi politicar)
26. mart 2011. u 01.09
Ni SAD ni Francuska , obe ove države moraju da vode agresivne ratove da bi mogle da opstaju .Rusija je država ili bolje reci imperija buducnosti ..
dearana19
(dizajner)
04. april 2011. u 09.54
HAHAHA. Ja sam rođena u Petrovcu na Mlavi,...itd.Ni ja nikad čula za Srećka koji je u Americi-a Petrovac ti je samo malo veca selendra sa dve glavne ulice i bolnicom.
Živim fiksno u Italiji od '96'. Imam familiju skoro u svakoj državi po Evropi, i jednog pobratima u Cikagu, pa sam htela kod njega na par meseci-cisto informativno, i da se maknem odavde na kratko, promenim sredinu, razbistrim glavu. Imala sam jedan veliki problem i preokret početkom godine, resio se delimicno, sad skupljam ostatke.
Ne vracam se za Srbiju.
Mrzim zimu pa zato tezim toplim krajevima. Htela sam iz Evrope i zbog rasizma(IZMeđu OSTALOG)-ima ga svuda ali ovi su majstori u tome.
Na kraju, Marko, mislim da si u pravu- biće mi jednostavnije i sigurnije ovde.Idem prema Veneciji.
wildflower
29. maj 2011. u 12.31
Ovo sto ću reci baziram na onome sto sam saznala o Americi. Moram spomenuti da nikada nisam zivjela ni u Francuskoj ni u Americi. Ameriku ne preporucujem nikako, pogotovo ne ako imate djecu. Toj zemlji tek predstoji velika propast. Truju svoje stanovnistvo genetski modifikovanom hranom, prskaju nebo hemijkim tragovima, igraju se Boga sa najnovijim tajnim oruzjem kojim mogu da izazivaju zemljotrese i ostale katastrofe... Sistem je takav gdje ljudski zivot ništa ne vrijedi i covjek može opstati samo dok je mladji i zdrav. Cista nova forma robovlasnistva, truli kapitalizam i potrosacko drustvo gdje je pojedinac osuđen na propast. Ovaj veterinar je to dobro sazeo u nekoliko tacaka. Istrazite malo na youtube i google, ima informacija koliko hocete. Zamalo zaboravih da spomenem da će u buducnosti ljudi biti zigosani (neki su ved sada, još uvijek na dobrovoljnoj bazi), radi lakse identifikacije, samo ukucajte verichip, pa ćete vidjeti. To zdrav mozak ne može ni da sanja šta oni sve planiraju i rade. To sto biste tamo zaradili skupo bi vas kostalo. Nazalost vecina naših ljudi kao i ljudi u cijelom svijetu padaju na njihov marketing i price iz doba zlatne groznice i vjeruju kako je moguće obogatiti se.
Njihove proizvode treba bojkotovati. Oni unistavaju cijeli svijet, a sto je najgore unistavaju i svoj sopstveni narod.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
06. jun 2011. u 15.37
Wildflower, nasi su inače interesantni da samo kukaju i pljuju po Americi, ali se ne vracaju nazad, pa makar i bili tamo klosari.

Prvo kad sam dosao u Cikago 1996 godine, zapazio sam odliku naših da pljuju po Americi.

Znam da sam verovatno tako i izgubio jedan posao, kad sam pitao te neke naše sto su samo kukali i pljuvali, zašto se ne vrate nazad kad im ne valja.

Odgovor nisam dobio, ali su porucili verovatno gazdi da me više ne zove.

Razumem naše pljuvace, ali spakujes stvari i odes iz te zemlje.

Ja nisam nikad kukao kad sam bio tamo a kad sam otisao, retko da je neko i znao, spakovao se kad sam se snasao u Americi i otisao u nove izazove.
wildflower
10. jun 2011. u 22.49
Ne znam o tim pljuvacima u Americi, možda nemaju gdje da se vrate, ali znam o pljuvacima u Kanadi, gdje živim, da se zaista vracaju. U Americi sam nedavno bila prvi put, otisla na jedan dan i nije mi se uopste dopala ta Amerika.
Ovo sve nema veze sa temom, sustina je da smo svi mastali da pobjegnemo sa Balkana i dodjemo na zapad, a kad smo stigli razotkrili smo prevaru. Mislim da bi bilo dobro upozoriti ljude koji su još u zabludi i pecaju se na marketing. Osim toga mislim da je Amerika na izdisaju.
santabarbara
(Penzioner)
25. jun 2011. u 08.41
„U Americi sam nedavno bila prvi put, otisla na jedan dan i nije mi se uopste dopala ta Amerika.

Osim toga mislim da je Amerika na izdisaju.”
-----
I to sve za JEDAN dan..., dobro je da nisi bio/la čitavih dva dana, jer ceo svet bi bio na 'izdisaju' osim Balkana?!:)

wildflower
10. jul 2011. u 22.40
Penzioner,

mislim da ste pogresno protumacili moj komentar. To da je Amerika na izdisaju nisam zakljucila na osnovu jednodnevnog izleta, koji sam uzgred spomenula. Pozurili ste da se nasalite.
Ne znam da li ste procitali moj prvi komentar i koliko znate o stvarima koje sam u njemu spomenula.
santabarbara
(Penzioner)
11. jul 2011. u 08.44

wildflower
10. jul 2011. u 22.40

Penzioner,

mislim da ste pogresno protumacili moj komentar. To da je Amerika na izdisaju nisam zakljucila na osnovu jednodnevnog izleta, koji sam uzgred spomenula. Pozurili ste da se nasalite...„
----
Mislis na ovo:
----
Wildflower 29. maj 2011. u 12.31
Ovo sto ću reci baziram na onome sto sam saznala o Americi. Moram spomenuti da nikada nisam zivjela ni u Francuskoj ni u Americi. Ameriku ne preporucujem nikako, pogotovo ne ako imate djecu. Toj zemlji tek predstoji velika propast. Truju svoje stanovnistvo genetski modifikovanom hranom, prskaju nebo hemijkim tragovima, igraju se Boga sa najnovijim tajnim oruzjem kojim mogu da izazivaju zemljotrese i ostale katastrofe...”
----
Draga zemljakinjo, uvazavam izneto mišljenje samo kao takvo i ništa vise, a posebno NE kao merodavno za savet upuceno nekom o zemlji u kojoj ne živis i (IMHO) ti je manje nego čak i povrsno poznata.

A što se tiče; „Pozurili ste da se nasalite..” nazalost - nisam!

wildflower
16. jul 2011. u 15.50
Namjerno sam podvukla da ne živim u Americi upravo zbog toga sto ni ne želim da moje mišljenje bude uzeto kao mjerodavno (to ne znači da ne mogu da podijelim saznanja), ali ko ste vi da sudite (na osnovu čega) koliko ja znam o Americi?
Znam dovoljno dobro jer imam dosta informacija sto iz prve ruke, sto iz medija, sto iz zivota u jednoj pogranicnoj zemlji koja je i sama dosta slična Americi, samo malo bolja u nekim stvarima. Mislite da zato što živite u toj zemlji znate sve o njoj? Jeste li se ikada zapitali koliko su vam te informacije cenzurisane upravo zato što tu živite?
Da li vi ocekujete možda da će neko uzeti vase mišljenje kao mjerodavno za donosenje jedne tako važne odluke, samo na osnovu toga sto pretpostavimo živite u toj zemlji?
Ja mislim da je potrebno osobi koja se interesuje pruziti sto vise cinjenica o pozitivnim, kao i o negativnim stvarima i ostaviti toj osobi da na osnovu tih informacija stice utiske i donosi odluke, a ne da joj se sugerise u koju zemlju bi trebala da dodje. To je njena licna odovornost i odluka.
wildflower
16. jul 2011. u 16.07
Ima još nekih cinjenica dole na temi „Ovo je najobičnija propaganda”.
Ili dovoljno je da ukucate u pretrazivac riječ fema. To vas već odavno i uveliko spremno ceka, a vi kladim, se niste ni čuli za to jer ste zaslijepljeni konzumerizmom i propagandom koja vam se servira.
Bilo bi dobro kada bi to bilo samo moje lično mišljenje, a ne istina.

Vrijeme će uostalom pokazati...Good luck to all.
santabarbara
(Penzioner)
16. jul 2011. u 16.57
Wildflower: „Ja mislim da je potrebno osobi koja se interesuje pruziti sto vise cinjenica o pozitivnim, kao i o negativnim stvarima i ostaviti toj osobi da na osnovu tih informacija stice utiske i donosi odluke, a ne da joj se sugerise u koju zemlju bi trebala da dodje. To je njena licna odovornost i odluka.”

Potpuno se slazem sa gore iznesenim, dok ovo iz tvog predjasnjeg posta;

wildflower 29. maj 2011. u 12.31 „Ameriku ne preporucujem nikako, pogotovo ne ako imate djecu. Toj zemlji tek predstoji velika propast. Truju svoje stanovnistvo genetski modifikovanom hranom, prskaju nebo hemijkim tragovima, igraju se Boga sa najnovijim tajnim oruzjem kojim mogu da izazivaju zemljotrese i ostale katastrofe...”

meni ni najmanje ne lici ni priblizno o cinjenicnom stanju americke svakodnevnice već o cistom 'sugerisanju' o stanju zemlje vidjenu kroz lične predrasude i ako je ni sama nedovoljno poznajes!

A što se tiče ovog; „...ali ko ste vi da sudite (na osnovu čega) koliko ja znam o Americi?” pa reci ću ti u kratkim crtama, jer za bilo šta duže... . Pod (1) ja ne sudim koliko 'znaš o Americi', jer iz samih tvojih navedenih izvora, to se ne smatra nekim znanjem koliko povrsno tracarenje (ništa lično), i pod (2) nasuprot tvog 'znanja i poznavanja' Amerike, ja sam proveo 2/3 mog dugog zivota u ovom (USA) komsiluku i aktivno ucestvovao u kako poslovnim tako i drustvenim (pa i politickim!) aktivnostima za svo ovo vreme, ukljucujuci tu i sadasnje.

Iz tih razloga, mogu samo da ponovim ono sto već i sami vrapci na grani znaju da USA/CAN/AUS/EU...nisu za svakog iz raznoraznih razloga (kao sto nije ni SRB, B&H,...), zato budimo realni i ponudimo odgovor na pitanje pojedinaca iz LICNOG ZIVOTNOG iskustva, a ne iz čula-kazala (pa makar to bilo i od CNN, CBS, strica, strine, tetke, ili...)!

Po onoj narodnoj (da parafraziram); - Ako ne možeš nekog pomoći, nemoj mu ni odmoci, a naj cesci slučaj i nehoticne 'odmoci' se iskazuje pogresnim informacijama, right?

Iranac
19. jul 2011. u 02.19
Француска, нормално. Тамо и Тесла обијао прагове.
Iranac
19. jul 2011. u 13.39
Ипак се све своди на то да је Европа добра за туризам, а Америка за рад.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.