Diskusije : Politika

 Komentar
Формиран Савез за Србију
emilija2
01. avgust 2018. u 16.07
Двери, Народна странка (Јеремић), Ђилас, Левица Србије (Стефановић), и друге опозиционе странке ујединиле су се око 30 тачака програма. Савезу се прикључују опозиционе странке, Шапић и ДСС се очекују, али не и ЛДП, Чанак, нити Шешељ (због сарадње с режимом), као ни Живковић или Доста је било (због самовоље). Странке које окупља су националне оријентације као и про европске оријентације. И Вучић окупља оба профила.

На националном плану главна тачка је противљење предаји Косова и чланство у УН.

На плану демократизације, главна тачка је противљење диктатури, контроли медија и језивој корупцији власти.

Снага овог блока износи тренутно од 25% до 30% гласача, са реалном могућношћу да угрозе Вучића.

Место председника блока се ротира, а главни играчи су Ђилас, Обрадовић, Јеремић, Стефановић као и остали лидери странака и покрета.

Тачке програма су:

1. Изградња демократског, уређеног и праведног друштва и владавине права по највишим европским стандардима.

2. Стварање услова за фер и поштене изборе, без притиска на бираче, без куповине гласова и без коришћења државних ресурса за страначке интересе. Уређивање Јединственог бирачког списка, измена изборног система, модернизација спровођења изборног процеса увођењем могућности електронског гласања и видео-надзора, уз забрану уношења мобилних телефона на свим бирачким местима, формирање надзорног одбора НСРС, прописивање прецизних надлежности изборних комисија, прецизирање надлежности РЕМ-а у контроли предизборних кампања, уз равноправан третман свих учесника у изборима. Процесуирање виновника свих досадашњих изборних манипулација.

3. Остваривање пуних медијских слобода, заустављање притисака извршне власти на медије, гарантовање грађанима права на правовремено, објективно, потпуно и непристрасно информисање, са посебном пажњом на заштиту грађана од стварања медијске атмосфере линча, сензационализма, лажних вести, као и заштиту од даљег загађивања медијског простора непримереним садржајима и ријалити програмима. Остваривање пуне независности и непристрасног информисања јавних медијских сервиса.

4. Борба против политике сиромаштва коју спроводи власт у Србији држећи плански грађане на рубу егзистенције, као и солидарна заштита угрожених породица.

5. Залагање за постизање праведног и одрживог решења за Косово и Метохију, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 и међународног права, а противећи се било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство у УН, тзв. „државе Косово”.

6. Неспровођење било каквог референдума, укључујући референдум о Косову и Метохији, у постојећим недемократским условима.

7. Очување независности и суверености Србије, изградња достојне позиције наше земље на међународној сцени.

8. Доношење, разрада и примена мера породичне политике за повећање наталитета, кроз програме за подршку младима, који ће укључивати стамбени додатак за младе брачне парове, стипендије за младе таленте, као и подстицаје за младе предузетнике. Стварање услова за останак младих у земљи и омогућавање повратка што већег броја оних који су отишли из Србије.

9. Спровођење нове економске политике, која ће се базирати на већим јавним инвестицијама, подршци домаћим предузетницима и елиминисању партократије из јавног сектора. Стопирање даљег привилеговања страних инвеститора и тренутног економског модела који се заснива на фаворизацији увоза, експлоатацији јефтине домаће радне снаге и јефтиних сировина. Спровођење свеобухватне заштите корисника банкарских услуга, кроз спречавање остваривања екстрапрофита пословних банака неправедним и додатним оптерећивањем грађана и привреде.

10. Укидање постојећег и доношење новог закона о раду у складу са највишим европским стандардима заштите радника и конвенција Међународне организације рада, као и обнова свеобухватног социјалног дијалога.

11. Заустављање продаје националних ресурса и стратешких државних компанија, као и увођење професионалног менаџмента у јавна предузећа и предузећа у већинском државном власништву.

12. Образовање као врхунско јавно добро мора бити квалитетно и доступно свима. Увођење обавезног средњошколског образовања и укидање дуалног образовања. Забрана рада у јавном сектору свима који су купили или фалсификовали диплому.

13. Успостављање независног судства и самосталног тужилаштва ослобођеног утицаја извршне власти. Лакши и ефикаснији приступ грађана правди. Укидање неправедног система јавних извршитеља.

14. Оштра борба против криминала и корупције, увођење специјалног тужиоца за високу корупцију по угледу на румунски модел, незастаревање кривичних дела потеклих из процеса приватизације.

emilija2
01. avgust 2018. u 16.08
15. Лустрација свих који су злоупотребили јавне функције и државне ресурсе. Хитно доношење закона о пореклу имовине, који ће се примењивати на све јавне функционере од 1990. године до данас.

16. Заштита стечених права грађана и забрана њиховог укидања. Враћање противуставно отетих пензија грађанима на стечени ниво, уз надокнаду свих претходних умањења. Заштита угрожених категорија становништва са посебном пажњом на побољшање положаја ратних војних ветерана и радника оштећених кроз процес приватизације.

17. Остваривање друштва пуне равноправности жена и мушкараца у коме ће бити једнако плаћени за исти посао, имати једнаке шансе за запошљавање, напредовање и започињање приватног посла. Стварање механизма за спречавање директне и индиректне дискриминације по било ком основу.

18. Изградња суштинске самоуправе. Непосредно изјашњавање грађана о томе како ће бити инвестиран новац од пореза на имовину, у местима у којима они живе. Изградња комуналних система који ће грађанима пружати најквалитетније услуге, по најповољнијим ценама.

19. Запошљавање у јавном сектору искључиво на основу јавног конкурса и испуњавања стручних критеријума.

20. Побољшање квалитета и доступности здравствених услуга и доношење нове стратегије за унапређење јавног здравља, са посебним освртом на мере за борбу против болести зависности. Против ГМО.

21. Неговање најбољих вредности наше традиције и културе, уз стратешки приступ развоју културне политике и заштити ћирилице.

22. Заштита права и интереса, као и побољшање положаја српског народа у региону и дијаспори. Неговање и развој посебних веза са Републиком Српском.

23. Заштита права националних мањина по највишим стандардима.

24. Подстицање и развој спорта и услова за вођење здравих начина живота, нарочито код деце и омладине. Борба против хулиганизма и насиља у спорту.

25. Побољшање услова рада и друштвено-материјалног положаја запослених у здравству, просвети, науци, култури, војсци и полицији.

26. Партнерство државе и домаће пољопривреде. Обнова и развој села, спровођење политике реалног субвенционисања домаћег пољопривредника. Противљење продаји државног земљишта.

27. Плански приступ развоју инфраструктуре и осавремењивању саобраћајница и путних мрежа за речни, друмски, железнички и авио саобраћај.

28. Развој енергетике, рударства и обновљивих извора енергије уз заштиту животне средине и поштовање највиших еколошких стандарда.

29. Увођење системских мера подршке и подстицаја туристичких услуга и капацитета Србије.


30. Подстицај иновацијама у циљу омогућавања интензивнијег присуства на тржишту дигиталне економије.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
01. avgust 2018. u 16.42
Godina 2025...
Ђилас, Обрадовић, Јеремић, Стефановић
svrgnuti sa vlasti u velikim demonstrecijama...
britka-sablja
01. avgust 2018. u 16.47
Идејно политичко уједињење, по основним правилима понашања према ономе, што им представља циљ, мора бар делом почивати на јединственим или бар сродним правилима програмских начела.

Уједињење тад дела јединственим наступом у коме не може бити искакања из реда! Овде су на делу тотално различити циљеви, начела и политичке намере. До јуче, биле су то политичке групације које су пљувањем и обећањима, чиниле све како би на себе скренуле пажњу.

Политичка намера је овде, по мом скромном мишљењу једна обична фабула која почива искључиво на личном просперитету и није ништа друго до врећа пуна рогова које ће тешко бити, ујединити без личних сујета, навике уобичајеног лидерства и на крају, остаће све само на покушају.

Посебно ме изненађује спремност Двери да приступи овом коктелу за којег се не зна шта све у себи садржи!
geriatrikus
(zvakac karamela)
01. avgust 2018. u 16.54
Uzmite neku brosuricu(„program”) bilo koje partije, u bilo kojoj zemlji i sistemu od prije 100, 10, ili jedne godine, pa uporedite sa ovim gore „programom”.
Šta je tu razlicito? I koja tacka ukazuje na neko rjesenje, ma čak i ideju koja bi vodila smislenom rjesenju?
Trla baba lan...ono sto mi nikada nije bilo jasno je kako se ljudi pale na ovakve stvari. Da li iko potrosi bar 5 sekundi da razmisli o nekoj procitanoj recenici???
Gledaj fraza:
-Planski pristup razvoju infrastrukture...
-Poboljsanje kvaliteta i donosenje nove strategije..
-Njegovanje najboljih vrijednosti naše tradicije i kulture...
-Zastita prava i interesa, kao i poboljsanje...
-Podsticanje i razvoj...
-Poboljsanje uslova rada i drustveno-materijalnog polozaja...
-Obnova i razvoj..
-Razvojovoga i onoga i postovanje najvisih standarda...

Valjda je za razliku od ovih, „program” onih drugih da će sve raditi neplanski, da neće ništa razvijati, da će kvariti uslove i
pridržavati se najgorih standarda...



.

westica2
01. avgust 2018. u 16.56
Izgleda da Jankovica nema u miksu.

https://www.youtube.com/watch?v=LFdLrR8pSXs

Jasno je nacionalno opredeljenje i zastita Kosova. Bez Jankovica, Vucic prikazuje blok kao „desni”, pa teško da mogu preci 20%. Ali, biće jači od Dacica sa preko 15% sigurno. Ako pridobiju Sapica idu i do 25% možda.

Jankovic je stetocina koja razbija opoziciju, i treba da potone ispod cenzusa. Sem toga, on je za nezavisno Kosovo, kao i LDP, Canak, i ostali koji su uz Vucica, sem Seselja koji svejedno podržava Vucica dok ne izda.
westica2
01. avgust 2018. u 17.02
Šta je tu razlicito? I koja tacka ukazuje na neko rjesenje, ma čak i ideju koja bi vodila smislenom rjesenju?
------------

Dve tacke su kljucne: protivljenje clanstvu Kosova u UN (Jankovic zato se necka, ali to je KLJUCNA i sustinska stvar).

Druga stvar je protivljenje diktaturi i pretvaranju Srbije u Milovu Crnu Goru broj 2. Dakle, sloboda medija, kraj bezgranicne korupcije koja nikad, nikad nije bila ovolika kao sada. Kontrola medija omogućava nevidjenu pljacku. I drugi su pljackali, ali nikad ne ovako i ovoliko. Daje se u bescenje Arapima i sličnima vrednost od milijardi dolara, u zamenu za milionske uplate pojedincima s vlasti, klasicna korupcija. Ko ugrozi vlast dobija otkaz pa i batine. To je jeziva stvarnost, i kljucni razlog da se oslabi vlast Vucica. Sa udruzenom opozicijom, koja nije savrsena, to je daleko lakse.

Dakle, ovde se radi o konkretnim stvarima. Prva je vezana za kljucni nacionalni interes, a druga za borbu protiv diktature latinoamerickog tipa, uz podrsku Zapada, koja je na snazi. Pametnom dovoljno.
POLARISPoruka negativno ocenjena. Pokaži

POLARIS
(доктор)
01. avgust 2018. u 17.51
***
„...
На плану демократизације, главна тачка је противљење диктатури, контроли медија и језивој корупцији власти.

Снага овог блока износи тренутно од 25% до 30% гласача, са реалном могућношћу да угрозе Вучића.
...”
***

Добар виц „купус коалиције”. Ово је да се човек грохотом насмеје.
geriatrikus
(zvakac karamela)
01. avgust 2018. u 18.47
Ja, braco moja i cijenjeni glasaci, mislim da Srbija treba da se zasniva se na vlasti radničke klase i svih radnih ljudi i na odnosima među ljudima kao slobodnim i ravnopravnim proizvođačima i stvaraocima, čiji rad služi isključivo zadovoljavanju njihovih ličnih i zajedničkih potreba.
Osnovu ovih odnosa čini društveno-ekonomski položaj radnog čoveka koji mu obezbeđuje da, radeći sredstvima u društvenoj svojini i odlučujući neposredno i ravnopravno s drugim radnim ljudima u udruženom radu o svim poslovima društvene reprodukcije u uslovima i odnosima međusobne zavisnosti, odgovornosti i solidarnosti, ostvaruje svoj lični materijalni i moralni interes i pravo da se koristi rezultatima svog tekućeg i minulog rada i tekovinama opšteg materijalnog i društvenog napretka da na toj osnovi što potpunije zadovoljava svoje lične i društvene potrebe i da razvija svoje radne i druge stvaralačke sposobnosti.
Društveno-ekonomski i politički sistem proizlazi iz ovakvog položaja čoveka i služi njemu i njegovoj ulozi u društvu.
Suprotan je društveno-ekonomskom i političkom sistemu svaki oblik upravljanja proizvodnjom i drugim društvenim delatnostima i svaki oblik raspodele koji izopačavaju društvene odnose zasnovane na ovakvom položaju čoveka — u vidu birokratske samovolje, tehnokratske uzurpacije i privilegija zasnovanih na monopolu upravljanja sredstvima za proizvodnju, ili u vidu prisvajanja društvenih sredstava na grupno-svojinskoj osnovi i drugih oblika privatizacije tih sredstava, ili u vidu privatno-sopstveničke ili partikularističke sebičnosti, kao i svaki drugi oblik ograničavanja radničke klase da ostvaruje svoju istorijsku ulogu u društveno-ekonomskim i političkim odnosima i organizuje vlast za sebe i za sve radne ljude.
goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
01. avgust 2018. u 20.41
koalicija, jel ovo neka sala?sada će svi zajedno imati 1,3 % i učinice medvedju uslugu narcisoidu,pozeru i lopini AV-u.pazi Bosko Obradovic pokrao Hilandar,beg Pozderac Vuk „Jeremic”,pokrao Srbiju Djilas, zgrceni ubica Sasa Jankovic...
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
01. avgust 2018. u 21.22
geriatrikus
(zvakac karamela)
01. avgust 2018. u 18.47

Ja, braco moja i cijenjeni glasaci, mislim da Srbija treba da se zasniva se na vlasti radničke klase i svih radnih ljudi i na odnosima među ljudima kao slobodnim i ravnopravnim proizvođačima i stvaraocima, čiji rad služi isključivo zadovoljavanju njihovih ličnih i zajedničkih potreba.

---------------------------------------

jel ti to ozbiljno ili malo pravis zayebanciju?

ako si ozbiljan ajde keve ti pokazi nam gde je taj model uspeo i gde postoji?
pestko
(odzacar)
01. avgust 2018. u 21.25
Jankovic nije deo ove koalicije. Opozicija se odlucila da ide u dva fronta, nacionalni, sa DSS, Jeremicem, Vukadinovicem, Obradovicem pojacani Djilasom i levicom Borka Stefanovica. Ono oko čega se ova koalicija slaze je da nema predaje kosova niti clanstva u UN.

Drugi front su Jankovic uz eventualne koalicione partnere (možda Zivkovic i slični). Jankovic apostrofira Evropu po svaku cenu, a za Kosovo ga nije briga. Ipak, ova opcija privlaci jedan broj glasaca.

Mislim da zajedno neće imati 30%, ali mogu preci 25%. Koalicija oko Djilasa i Jeremica bi mogla imati sama blizu 20%, a realnije je oko 15%. Sapic i DSS mogu doneti još koji procenat.

Jankovic međutim sa svojom koalicijom teško da prebaci i 10%.

Zatim tu je SPS, sa sličnom snagom, kao i uvek, oko 10%.

Seselj može da prebaci cenzus, oko koga se nalazi. Onih 8% s proslih izbora teško da će preci, zbog implicitne podrske Vucicu.

LDP i Canak mogu uci u parlament samo s Jankovicem, ali od toga izgleda nema ništa. Oni će sa DJB biti deo osipanja glasova, koji iznosi u zbiru ispod 10%.

Manjine i nevazeci listici bili bi po neki procenat, a ostatak, nešto preko 45%, ide koaliciji oko SNS. To ako izbori budu na jesen.

Dakle, recimo

SNS 45%
Savez za Srbiju 18%
SPS 10%
Jankovic koalicija 9%
Seselj 5%
Manjine 3%
ostali, nevazeci 10%

Do ovih procenata dolazimo ako saberemo procente Djilasa (sam nosi 7-8%), Jeremica (oko 5%) i Dveri (recimo 3%) uz još koji procenat zbog sinergije i ostalih manjih stranaka.

U svakom slučaju, Savez za Srbiju je dobra vest za nacionalno opredeljene glasace, jer će sem vecine nacionalnih stranaka okupiti i Djilasa (koji je pristao na uslove oko Kosova) i još neke stranke, koje nisu nacionalne ali nisu ni antisrpske po tome sto su u ovoj koaliciji.

S druge strane, Jankovic će okupiti one kojima je mrsko sve nacionalno i koji se kunu u EU (u programu gornjem ne pominje se EU koja ionako nije aktuelna bar još 10 godina). Seselj je prica za sebe.

Ono sto razlikuje opoziciju od vlasti je borba protiv cenzure, ali ocito da to nije bilo dovoljno da se okupe.

Ovako je jasno, ko je protiv Vucica, a važna mu je i nacionalna politika, ima opciju Savez za Srbiju (ili Seselj, koji je uz Vucica).
Kome je važna EU po svaku cenu a nebitno Kosovo (klasicni zutaci i drugosrbijanci) može za Jankovica i kompaniju da bude (ili Ceda i Canak koji su uz vlast).

Ostale stranke su na vlasti - SNS i SPS kao i manjinske stranke koje imaju svoje glasace.

Takva je situacija, nema puno opcija, ali se polako kristalise i ukrupnjava scena.

Zavetnici, DSS, Sapic još se nisu odredili, ali mogu ili pristupiti ovoj koaliciji, ili ostati sami bez sansi da predju cenzus. Mislim da bi koalicija Savez za Srbiju mnogo dobila ako bi im se prikljucio još neko od njih.

S druge strane, ljudi poput Radulovica i Zivkovica, Cede i Tadica ili Canka, ako se ne prikace nekom, ostaju ispod cenzusa. Mnogima je već davno mesto na djubristu srpske istorije.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
01. avgust 2018. u 21.36
Тачке програма су:

1. Изградња демократског, уређеног и праведног друштва и владавине права по највишим европским стандардима.

itd itd itd

-----------------------------------

ovo je trebalo da bude sprovedeno odmah posle 5 oktobra 2000 i svi oni sem Obradovica su u nekom vidu mogli da urade mnogo vise za ucvrscavanje demokratije i državnog uredjenja nalik na zapadne demokratske zemlje i da se bore protiv korupcije, komune i jugo cobanluka ali nisu.

Sa Vuckom koji je sada na vrhuncu svoje vlasti i moći mnogo je teze izvesti sve ove promene na bolje nego sto je bilo 2000e.

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
02. avgust 2018. u 07.01
Oni su jadni hebivetri kao i ti Stevo. Deca komunistickih glavara i udbasi. Tražili sekretari partijskih organizaciju lustraciju.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.