Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Zadnji dani prije poroda
SarenaLazaOriginal
30. jun 2014. u 15.38
Drage moje,
Cekala sam da se Tea srećno porodi pa da stavim ovu mucnu temu kao upozorenje trudnicama koje ili tek cekaju ili će cekati svoje male bebice.

Ovo nije tema o kojoj iko želi pricati kad dodje već ono pet do dvanaest, ne valja dodavati dodatni stres trudnicama. Ipak, važno je pricati u naprijed i upozoriti trudnice da budu na oprezu pred kraj trudnoće, i to bas zadnjih par dana ili kad već malo prenesu trudnoću.

Ja sam sa ovim trećim sinom bila bas zabrinuta zadnjih 10 dana prije poroda. Imala sam kontrakcije na 5 minuta danima, budu 1-2 sata pa stanu, pa onda nema ništa satima, pa opet budu tako u toku noći2-3 sata i opet stanu. Tražila sam indukciju nakon 1-2 dana ali igrom slučaja i rasporeda, vukli su me 3 ili 4 puta (dodji sutra, pa se vrati kuci, itd). U toj prici, pocne mi se odmotavati film koliko znam parova koji su izgubili djecu u zadnjih nekoliko dana prije poroda i ako mi vjerujete, ja i nabrojala PET!!!!
Na svu sreću, moj porod je prosao u redu, sa indukcijom ali sam se tih zadnjih 10 dana naplakala kao blesava.

Nego da se vratim na temu, sve price na ovu temu su relativno slične, pocele kontrakcije, pa prestale, otisle u bolnicu na pregled, sve izgledalo ok, poslali ih nazad kuci, sve u redu, cekajte još malo i u sledećem danu ili dva, dijete umrlo.

Ja ne znam kako je moguće da se o tome toliko ne prica.

Isto tako znam i sama dvije price kao slučaj Puste gdje se dijete naslo u meconium-u i djeca jedva ziva ostala, jedno od njih je sad dijete sa posebnim potrebama (sin jednog poznatog pisca u mom gradu).

Znaci, nije ovo pravilo, naravno da ima mnogo vise zdrave, prave djece koja prodju kroz teske, duge ili kasne porodjaje ali nije na odmet znati o ovome u naprijed pa kad dodje tako pred kraj, biti proakvitan i sam traziti odlucno da se dijete vadi van a ne ceka previse 'prirodno'.

Eto, to je neko moje mišljenje i kad bih se opet poradjala, sigurno bih tih zadnjih 10tak dana bila na strogom oprezu i ne bih dala ljekarima da me lezerno posalju kuci ili da ne uzmu moju brigu za ozbiljno. Ne treba puno da ono sto treba da je najljepse u zivotu ne bude tako.

LeeLu
01. jul 2014. u 00.12
Ja sam takođe prenela - 7 dana i tad su mi zakazali indukciju. Na dan koji je bio zakazan pukne mi i vodenjak kao u filmu i krene porodjaj koji se sutradan zavrsio carskim rezom.
Elem, moj doktor tada je bio vrlo raspoložen, skoro pa insistirao da sam samo ja pristala da me stavi na indukciju još u 39. nedelji trudnoće, beba je bila spremna ja spremna, ali u to vreme nisam uopste razmišljala o mogućim i sasvim stvarnim komplikacijama koje mogu da se dese sto dalje preneses. Da sam sad trudna, zbog ovakvih prica o iznenadnoj smrti prenesenih bebica, sigirno bih pristala na indukciju u 39. nedelji.
tamara
01. jul 2014. u 02.32
treba ići kod lekara za svaku sitnicu u trudnoći.meni nikad neće biti jasno kad kad neko ceka zakazanu kontrolu a oseca promene.niko ne prica o trovanju trudnoće koja može imati ozbiljne posledice za bebu.ja sam u zadnjoj trudnoći dobila jaku glavobolju i otisla isti dan iako sam sutra imala pregled.odmah su me poslali u bolnicu,još lekar dok je pricao sa bolnicom kaže„spremite se za hitan CR” moguće je da trovanje trudnoće.simptomi su glavobolja i visok pritisak.taj dan sam se i porodila CR jer pritisak nije spadao iako sam imala zakazan Cr za tri dana.ko zna šta bi bilo da sam sacekala.
LeeLu
01. jul 2014. u 10.24
Tamara, da si cekala verovatno bi se desilo ono najgore za tebe i za bebu, to sa pritiskom je eklampsija jedna od najgorih komplikacija trudnoće koja se javlja iznenada. Treba slusati svoje telo i ne samo u trudnoći.
Tri_boje_plavo
01. jul 2014. u 17.49
Draga SLO et al,

Jasno je da su vam namere casne i da su vasi komentari dobronamerni, ali ipak, moram primetiti da isti mogu izazvati nepotrebnu paniku,strah i zebnju kod buducih mamica.

Termin porodjaja je ORJENTACIONI datum tj uopste se ne radi o sudnjem casu kada se o istom govori. Naime, postoji standardna devijacija od 8-9 dana kada je u pitanju taj famozni „due date”.
Iz tog razloga, razlicite zemlje razlicito tumace duzinu trudnoće: na primer, ovde tj u Britaniji smatra se da trudnoća traje 40 nedelja dok se u Francuskoj, pun termin racuna tek kada se navrsi 41a nedelja. Ilustracije radi, 40+4 u Britaniji je malcice prenesena trudnoća (trudnica se prati ali još se ne govori o indikciji sem ako se ne pojave komplikacije) dok se na taj isti broj u Francuskoj gleda kao na još uvek nedovrsen pun termin.

Dakako da niko ne želi da izlozi buducu maju riziku i u skladu s tim, ako se trudnoća prenese preko bezbedne mere (globalno, 42 nedelje je gornja granica prihvatljivosti mada retko koja bolnica ceka do tada,uglavnom se indukcije vrse ranije iz predostroznosti) jer tada se rizik od komplikacija povecava i za majku i za bebu:hvala indukciji sto postoji kada su takvi slučajevi u pitanju. Ali indukovati iz pogresnih razloga tj zuriti sa indukcijom bez preke medicinske potrebe niti je preporucljivo niti je potrebno.

„Trovanje” koje je Tamara pomenula tj eklampsija nije nikakav bauk i tu treba delati brzinom svetlosti. Zato se na redovnim kontrolama tokom trudnoće svakoj trudnici meri pritisak kao i analiza urina na proteine.

Ono sto hoću da kažem je da ne treba paniciti već se treba naoruzati znanjem. Toliko puta sam čula ljude koji kažu:„Juče nisam radio, bio sam mrtav-bolestan, slomila me gripa,sada sam već bolje”. A na osnovu ovakve klinicke slike, jasno je (onima koji znaju stvar-dve o virusologiji) da se ni pod tackom razno ne radi o gripu već o prehladi.

E isto tako i sa trudnoćom i sa porodjajem: treba znati kad je frka a kad joj mesta nema.
Dakako da treba potraziti strucan savet ako se oseti da nešto nije u redu: ali ipak, treba pritom verovati medicinskom osoblju i treba se opustiti. Jer nema ništa gore po porodjaj nego kad je majka preplasena,kad je u grcu pa umesto oksitocina,telo pocne da luci hormone stresa.Tad porodjaj nikako da pocne.

U svakom slučaju drage moje, samo sam htela da vam skrenem paznju da vasa pisanija, iako su potekla iz najboljih namera,mogu izazvati vise stete nego koristi.Ovo je ozbiljna tema i treba se drzati cinjenica/statistike i imati izvesnu dozu medicinskog znanja da bi se moglo o ovome ozboljno govoriti.



tamaraPoruka negativno ocenjena. Pokaži

tamara
01. jul 2014. u 18.22
tri boje plavo-„trovanje”:-)srećo samo sam bukvalno prevela.izvini molim te pa si morala svoje dragoceno vreme da koristis i objašnjavas.
što se tiče tvojih dobronmernih saveta mogla bi ponekad i zaobici sa istim.ko hoće da cita neka cita ko neće neka ide u crkvu i moli se Bogu.
„trovanje”trudnoće jeste za mnoge bauk,od deset trudnica 2 će znati cemu vodi glavobolja i visok pritisak.
trudnoća nije bolesti i ne vidim razlog zašto se o tome nebi pisalo,neznanje i ljudski faktor su glavni razlozi mnogih prkida trudnoće.
Tashka
01. jul 2014. u 18.34
Ne vidim da je tri boje plavo rekla bilo šta loše. Žena upravo potencira na tome da se naoruzamo znanjem.
LeeLu
01. jul 2014. u 18.36
Tro boje, naravno da je eklampsia bauk jer u protivnom ne bi zahtevala da se deluje „brzinom svetlosti” kako kažeš i bas povodom buducih mamica je ova tema i postavljena da bi se malo povela diskusija i o lošim stvarima koje treba preduprediti i sam se informisati a ne cekati i gledati u plafon dok ne bude kasno.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
01. jul 2014. u 18.45
O tome se ne prica puno jer je to jedna mucna i strasljiva statistika i ja mislim da se doktori oslanjaju na to da trudnice znaju najbolje, pa ako nešto i podje po zlu, onda ih ipak prave blesavim, jer oni eto kao znaju bolje od žene sto zna sopstveno tijelo i bebu sto je nosila 9 mjeseci.

---„Trovanje” koje je Tamara pomenula tj eklampsija nije nikakav bauk i tu treba delati brzinom svetlosti ---

Ja sam eto prezivila preeklampsiju, nisam dogurala do eklampsije, ne znam kako je tamara mogla, posljedice su puno vece, možda se zbunila, a možda stvarno jest, pritisak, oticanje, glavobolja su samo sto bi se reklo početak i „tip of the iceberg”. Ja sam u roku od 4-5 dana, dva put bila na hitnoj, kod porodicnog, dva put kod OB koji mi je pratio trudnoću. Da bi tek tad rekao da sam „možda” kandidat za hitni carski. I tad, mi niko nije spomenuo riječ „preeklampsija”, morala sam da guglam simptome, ja sam sama znala šta mi je, prije nego sto su mi rekli. Tuzno, ali istinito, edukacija i upozorenje koje su mi dali su bili ravni 0. Preeklamspija mi se kuvala od 26-27 nedelje, tad sam bila u 32. i sad ću ti opisati da i jest pauk. Bila sam na 12 metildopa (tablete za snizivanje pritiska) dnevno, pritisak je na dan carskog bio oko 180/110, bila sam sva otecena, pogotovo jetra (imala sam HELLP sindrom pride) i umirala sam bukvalno od bolova, nephrotic syndrome (imala sam 1:4 sansu da zavrsim sa kaput bubrezima), hematurija, oligurija. 4+ proteini u mokraci, beba ostala bez plodove, posteljica zgrusana i pocela odumirati i beba je bila ultra mala za svoju gestaciju (IUGR dijagnoziran). To je što se sjecam... prije nego sam poslana na CR, bila sam na hitnoj u 2am zbog bolova i vratili su me kuci sa proteinima i krvi u mokraci jer kako su rekli, to se sjecam, bila sam drama queen. Diplome medicinskih radnika eto iz mog primjera ne znace uvijek medicinsko znanje i razumjevanje. Imala sam textbook simptome preeklampsije i HELLP sindroma, ali niko od onih 3-4 babice to nije pokupio i slozio kockice, koliko je to bilo teško??? Ili ih je jednostavno bolilo uvo. Sad sam s njima na univerzitetu i vidim kako prolaze i kako se provlace, druga godina, neki još uvijek ne znaju eg. anatomiju srca itd.
Tako da mislim da smo zakljucili da preeklampsija jest pauk, a eklampsija da ne govorim, gdje su komplikacije mnogo gore nego u početku pre-eklampsije. Meni su koliko su mi rekli u bolnici, od smrti mene i bebe nas je djelilo dan-dva. Nisam za „scare tactics”, ali svaka žena bi na početku trudnoće trebala imati malu edukaciju o tome na šta treba pripaziti i kad se hitno javiti DR. Meni su samo rekli, „pazi na otoke”, sto i jesam, i bila sam otecena, ali mislila sam da je to u granicama normale, jer mnoge žene oticu tokom trudnoće. Ni riječ o pritisku, bolovima, glavobolji, crvenoj mokraci itd...
SarenaLazaOriginal
01. jul 2014. u 19.15
Slazem se ja da ne treba sad otici ni u drugu ekstremu pa stvarati paniku niti da treba traziti 'automatsku' indukciju ili CR nekih izricitih x dana prije poroda.

Moja peonta javljanja da treba biti na oprezu tih zadnjih dana prije poroda. Moja prica je bila vise za slučajeve gdje porodjaj kao 'krene', pa su kontrakcije tako na na 5 minuta ali se ne spustaju, pa stanu, pa tako hoće/neće dan/dva.

Ja bih veoma rado izabrala indukciju u tom slučaju umjesto cekanja.

Znati PET parova koji su izgubili djecu pred sam porod nije mali broj (a svi ovako na sličan način). Još na to dodas 2 para gdje su djeca skoro umrla zbog meconium-a, jedno ostalo sa posljedicama za cijeli zivot, ni to nije zezancija. U vecini slučajeva ljekari su mogli da budu azurniji, u ovom jednom slučaju sa meconium-om, bilo je osnova za sudski postupak ali su roditelji odlucili protiv da ne bi dali poruku svom sinu da on nije u redu bas takav kakav je.

A kad sam ja prolazila kroz moj 'hoće/neće' porodjaj, tad sam u cijeloj svojoj bunovnisti imala konverzaciju sa jednom zenom (iz skole moje djece) koja mi je onako iz vedra neba rekla 'pa ja sam izgubila djevojicu na porodu zbog takvog stanja u kojem si ti'.
Ja trudna, uplakana, trebam se poroditi svaki cas i onda mi ova žena isprica svoju pricu. Jel' bi bolje bilo da mi nije ispricala svoju pricu 'da mi ne bi stvarala paniku'??? Ja vjerujem da ne bi, ja mislim da je bolje da mi je ispricala to što jeste.
POmogla mi je da rascistim svoj osjecaj krivice sto 'panicim' jer sam se stalno klackala na tome 'hajde šta panicis, pusti, bit će sve dobro' do „ma boli me briga šta drugi kažu, ovo dijete mora van, neću cekati samo zato jer ovako izgledam luda'.

Bolja je i drama prije poroda nego tuga poslije. ”
tamara
02. jul 2014. u 02.03
out-msl.stvarno „zbunila se” možda sam i sanjala ko će ga znati.

maja3s
(diskutant)
02. jul 2014. u 02.51
Оут, да си у данској била неби се спасила... Све је то у овој земљи благостања „нормално друго стање” :((
Ко их незна скупо их плаћа... Зато се они поводе слиганом 'здрав разум' ... Мислим на обичан народ јер тако их мука натјерала

Пуне су новине случаја од прије пар дана... Жена стара 36 година јавила се дежурном доктору... Он јој рексо да пије панодил ( парацетамол) и готово...умрла срце чини ми се несмјем да пратим такве приче радтуже ме па се трудим да избјегавам :(((
maja3s
(diskutant)
02. jul 2014. u 03.03
Тамара,

što se tiče tvojih dobronmernih saveta mogla bi ponekad i zaobici sa istim.ko hoće da cita neka cita ko neće neka ide u crkvu i moli se Bogu.

----------

Немогу да прећутим :((
Стално ти је нешто црква и Бог на тапету, ако не вјерујеш немој га ни спомињати.
Гдје си ти то видјела код нас правосланих да се не чита и не образује да се не напредује са знањем... Има ли игдје пише ли мајке ти или нађи ми књигу гдје ди прочитала да треба да смо заглупљени ???

Питам те фино нећу да се свађам с тобом... У задње врјеме сваку жену дочекујеш на нож... Незнам те и незбам шта је проблем... Може бити шта хоћрш у приватном животу али жене овдје нису криве за то схвати...

Све сам писала добро намјерно а ти узми како хоћеш
tamaraPoruka negativno ocenjena. Pokaži

tamara
02. jul 2014. u 03.18
majo-držite još od pre neki tema:-))i opet lupaš,nije tema bila kako koji lekari znaju/ne znaju nego kako mame reaguju/ne reaguju u trudnoći.

molim te ako se meni obracas pisi latinicom.ja pola nagadjam šta ti pišes cirilicom.

out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
02. jul 2014. u 03.35
Tamara, valja ti nekad primiti kritiku. :) Ovo je bila dobronamjerna, nisam rekla da si se zbunila da ti se to nije desilo, nego sam mislila da to što si prošla nisi nazvala pravim imenom. Nećemo se sad svadjati i izvrcati rijeci jer meni prvoj to nije bila namjera, nemam pojma kako ti uvijek sve procitas naopako. A eto vidis ja nisam pisala cirilicom hehe. Ova tema može posluziti nekim novim mamicama koje nas čitaju kao edukacija, ne trebaju im nasa trabunjanja i podbadanja.
Pa da ponovim, velika je razlika između preeklampsije i eklampsije, toksimije, trovanja, kako god hoćeš da se zove. Nisi iznjela previse detalja, da znam šta je tačno u pitanju, (osim pritiska i glavobolje) ali da si dosla do prave eklampsije bila bi jako jako bolesna i prošla puno vise toga nego sto sam ja opisala za sebe.

out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
02. jul 2014. u 03.48
I još da dodam, čini mi se da si zbunila i mene samu između svih tih srpskih i engleskih naziva. Na kraju krajeva, kuliraj, uzivaj i diskutuj, nije bas čitav SC protiv tebe. :)
tamara
02. jul 2014. u 03.52
out-ma nisam htela izvrtati.napisala sam/prevela tako kako je meni receno.moj lekar je rekao trovanje:-)trudnoće i šta se hvatate za to.razumete o cemu pišem:-).kako si ti prošla i kako bih ja po tvom mišljenju prošla ne znam.ja sam na kraju dobro prošla a šta bi bilo da je bilo ne volim o tome razmišljati.

po tvom ja bih trebala proćikao ti da ti razumes o cemu pišem inače ti nejasno ili opet ne razumem.ne mogu ja sad ovde izmišljati vrucu vodu,pišem kako je meni bilo.sad,jeli prihvatljivo za peru,ziku iskreno ne zanima me.
tamara
02. jul 2014. u 03.55
out-ne razum te opet,nisam ja u eng.gov podrucju.ako si ti zbunjena šta ću ti ja,kuliraj.
Tri_boje_plavo
02. jul 2014. u 06.14
Moram reći da bih volela da se bar na jednoj jedinoj temi sakriju nasi nikovi te da se uzme u obzir ono sto je receno a ne da se , „po difoltu”, ponizi sagovornik samo zato jer nam nije simpatican/srcu drag.
U skladu s tim, Tamara, zao mi je sto si me pogresno protumacila-možda gresim, ali imam osecaj da si odreagovala noseci noz u ustima samo zato jer sam ja u pitanju. U kom sam ja momentu pomenula Boga? Moji komentari su vezani iskljucivo za znanje koje imam a koje sam stekla tokom skolovanja. Dakle primera radi, usudjujem se reći da ipak znam stvar (il’ dve) vise o blastuli ,moruli, Negelevom pravilu, Cadvikovom znaku itd od onih koji su na primer, studirali istoriju umetnosti.

Ja niti jednog momenta nisam bila ni ironicna, ni malicozna tj izvinjavam ti se ako si moje navodnike dozivela uvredljivo- uopste mi nije bila namera da te uvredim. Naprotiv-zelela sam da podvucem da (pre)eklampsija o kojoj si ti govorila sa sobom nosi rizike tj da nije u pitanju,sto kaže nas narod, mačiji kasalj. I kao i uvek, nikada ne vredjam sagovornike: sa onima koji umeju civilizovano da vode dijalog, uvek ću rado nastaviti konveraziju. Sa onima pak koji ne znaju osnovna pravila ponasanja, ja nemam šta da tražim u istom kosu. Elem, ovo je IZUZETNO ozbiljna tema i ja joj prilazim sa duznom paznjom te sam ti iz tog razloga pojasnila svoj predjasni komentar. Nadam se da si me ovog puta razumela na pravi način.

SLO, ti dani pred sam porodjaj umeju da budu jezivo napeti:iscekivanje uz hormonalni učinak može da izazove anksiznost i nemir kod buduce mame: i sama si rekla da si bila non-stop u suzama. Ali verujem da niti jedna bolnica neće tek tako olako pustiti buducu majku da ohohoj prenese trudnoću:naprotiv! Uglavnom su bas bolnicki protokoli ti koji insistiraju na indukciji. I razlog zašto je majka koja je indukovana konstantno prikacena za CTG je bas zbog toga što se tada non-stop prati srcana funckija: bas u cilju izbegavnaja komplikacija.

S druge strane, na zalost, kao sto je Maja pomenula , ima u zdravstvu i propusta i povrsnih pregleda/analiza. Traljavosti je bilo i biće od kako je i sveta i veka. Takođe, postoje i slučajevi kada porodjaj krene sasvim prirodno, na vreme ali se zavrsim time sto beba inhalira mekonijum. Ono sto hoću da naglasim je da ne treba unositi paniku i pometnju: treba ići na redovne preglede ako će to mamu učiniti smirenijom, uvrstiti i dodatne. Takođe, na svim pregledima, ako buducoj mami nisu objašnjene stvari, traziti dodatna objašnjenja od medicinskog osoblja-njihova je duznost i obaveza da nas informisu.
Tri_boje_plavo
02. jul 2014. u 06.27
LeeLu, slazem se da buduce mame treba informisati ALI za to treba da postoji i pravo mesto i pravi način.
Jedno je reci:„Komsinica moje baka-tetke je umalo izgubila glavu tokom porodjaja, jedva su je spasili, žena se namucila kao niko do sada, umalo i beba da strada ” a sasvim je nešto drugo reci nešto poput:„Ako osetis bilo koje od ovih simptoma :jake,iznenadne glavoljole, zamagljen vid, nesvesticu,oticanje clanaka, pod hitno potrazi lekarsku pomoć”.

tamara
02. jul 2014. u 06.46
TBP-nema veze sa tvojim nicom.nije zlonamerno bilo ali šta možeš drugo raditi:ići kod lekara za svaku sitnicu ili nadati se najboljem.
ja nisam tip da prepustam ništa slučajnosti.mi ovde kakvo god zdravstvo d imamo dostupne su babice na porodjaj odelenje ceo dan/noc,uvek te saslusaju i daju savet.ako nisu sigurne posavetuju se sa lekarom i nazovu nazad.ja sam uvek zvala i za gluposti i za ozbiljne promene.koliko god trudnoća da smo imali nikad sve ne znamo.ja sam nove stvari dozivljavala i u trecoj trudnoći.
lično mi je bzv.odnos za trudnice „nemoj ih prepadati”ja bih volela da sam znala mnogo vise u prvoj trudnoći šta trebam obratiti paznju.nema tu prepadanja,situacije u koje možeš doći a na svakoj od nas je kako ćemo odreagovati/prepoznati šta nam telo govori.

slazem se i ja bih volela da bar jednom pišemo bez nica.ovde maja nisam sigurna da bih mi se cudila da joj nisam stala na zulj pre par nedelja,da sam precutila tad bilo bi cico mico.ne
TBP-ne uzimaj srcu dis.T&M
Tri_boje_plavo
02. jul 2014. u 07.11
Hvala ti na javljanu Tamara.
U potpunosti se slazem sa onim što potenciras a to je da se treba i za svaku tzv sitnicu posavetovati sa zdravstvenim osobljem a po principu:„Ne postoje glupa/nepotrebna pitanja”. Zato svaka buduca mama ima listu od bar nekoliko telefonskih brojeva koje može da pozove u bilo koje doba dana i noćii pristup skolici za trudnice i raznoraznim flajerima koji su veoma informativni . Trudnoća je uglavnom fiziolosko stanje ali ipak, postoji i ona gadna strana kada se stvari zakomplikuju i kada zaista može da se dodje u sutuaciju koja nas narod zove stani-pani tj kad je bas frka na kub . I sve mi treba da znamo i o blagim ali i o tezim komplikacijama (ja to nikada nisam osoporila) ali kao sto rekoh, Način je bitan. Dakle ako nam je već cilj da upozorimo buduce mame, mislim da je najbolje da se držimo klinickih slika i simptoma bez emotivnih,subjektivnih kulisa.

P.S. Out of topic: primam k srcu ove diskusije ali iskljucivo kada su pozitivne vibracije u pitanju. ;)
tamara
02. jul 2014. u 07.25
razumem tvoju poentu ali mnogo je vise iskustava od drugaricine drugarice,komsinicine komsinice itd.ponekad celu sliku ne možeš ni stvoriti ali meni ni to ne smeta.iz price izbacis emocije a faktu registrujes.

maja3s
(diskutant)
02. jul 2014. u 08.20
tamara, evo samo za tebe latinica...uvazavam ali eto bila bi bogatja za još vise da znaš i cirilicu...u sustini nije teska :D

slazem se i ja bih volela da bar jednom pišemo bez nica.ovde maja nisam sigurna da bih mi se cudila da joj nisam stala na zulj pre par nedelja,da sam precutila tad bilo bi cico mico.ne
TBP-ne uzimaj srcu dis.T&M

------

ipak moras da mi pojasnis šta si mislila sa ovim kad spominjes mene...koliko ja znam i vidim i out i TBP su vidjele ono sto sam i ja vidjela...a to je da si ljutito odgovorila...možda nas tri grjesimo ili si ti takav tip...
a nije iskljuceno zbog jezika...jer moja djeca kad pricaju srpski ispadaju kao da su ljuti a to je zato što sebi prevode sa danskog :))

što se tiče mog odgovora meni je samo zasmetalo što se Bog u odnosu na nauku spominje...kao da je neko negdje procitao da svi treba da smo zaglupljeni zato što vjerujemo u Boga pa sad treba da se poradjamo kao prije 100 godina i vise i da ništa ne znamo...

to ustvari govori koliko ti neznas ništa o ucenju hrišćanstva...a pogotovo o parvoslavlju...

ipak ne mora se o tome ovdje pisati kad je tema o nečemu drugom

Slo Izvini :((
alskdjfhg
(supermama)
02. jul 2014. u 08.24
Tamara , smiri se zeno.
Kreni na yogu jer ova terapija na t&m ti ocigledno ne pomaze
hana-banana
(.)
02. jul 2014. u 10.14
Hajde evo onda da pitam za klinicku sliku mog najveceg straha, mada nešto cisto sumnjam da postoje jasni simptomi i uzroci...
Naime, u porodici smo veci imali slučaj davljenja pupcanom vrpcom - moj nesudjeni bratje rođen kao tzv. mrtvorođence. Kad je mama bila trudna sa mnom opet je pred kraj osjetila iste simptome - cudno grcenje stomaka, ali doktori su mislili da je paranodna zbog izgubljene prve bebe i nisu reagovali. Zvuci suludo, ali kad je prošla vizita dezurna babica je samoinicijativno indukovala i rodih se ja već poluudavljena, mama kaže da mi se beonjace nisu vidjele od sukrvice.

Elem, fast forward na moje trudnoće i porodjaje - naravno da je prvo sto sam pitala doktora bilo kolika je mogućnost da se to ponovi sa mnom i on me uvjerio da to nije nasledno - nisam ni smatrala da jeste, ali jesam mislila da postoji veca sansa da se desi u porodici u kojoj se već desilo.
Serka se rodila 12 dana ranije, sve normalno, ja već pocela da vjerujem doktoru.
Sin se rodio tačno na termin, moja mama na porodjaju i u momentu kad se radjao ja samo vidim da mi je mama bijela kao zid - sin se pojavljuje sa pupcanom vrpcom 2 puta omotanom oko vrata, ali nije imao nikakvih posledica.
Sad sam u 30. nedelji sa trećim, još jednim djeckicem i sad sam se već utripovala da je neminovno da se opet desi isto. Znam da se dosta beba rodi sa pupcanom vrpcom omotanom oko vrata i da su 100% ok, ali kako znati da se to desilo, kakvi su simptomi, kada reagovati osim kada beba prestane da se mrda?
Moji su svi jako zivahni u stomaku tako da je lako pepoznati kada se umire, ali im je isto tako izgleda lako zapetljati se. Šta ciniti, pogotovo ako termin dodje i prođe? Prije sam i ja mislila da je to labavo određeni datum sa desetak dana lufta tamo i vamo, ali sad mi već nije svejedno i mislim da bih izludjela da moram cekati 10 dana preko termina.
tamara
02. jul 2014. u 10.49
skadi-ja i?pazi da se ne zagrcnes od smeha.

hana-ne prekidam ignor ali ovo je ozbiljno sto pišes.
moj prvi sin je bio 2 sata upetljan u pupcanu vrpcu(koliko i znamo).bila sa prikljucena na nemam pojma vise šta i pratili su,otkucaju srca su bili minialni.može beba malo izdrzati,kod nas su cekali na slobodnog hirurga.pre toga sam imala puno povracanje,jake grceve i ne znam kako se kaže bude ti zima pa pretoplo.znale su babice šta se desava i bile upravu ali nama nisu htele reci nego keva čula u hodniku šta pricaju.
Tri_boje_plavo
02. jul 2014. u 11.06

Draga Hana,

Na zalost, neki specijalni upozoravajuci znaci ne postoje kada je u pitanju obmotavanje pupcane vrpce. Neki strucnjanci smatraju da savremeniji aparati za ultrazvuk tipa 3D mogu dati jasniju sliku ali ovo nije standardna praksa.Ipak, ako ultrazvuk pokaze da je pupcana vrpca obmotrana, obično se automatski proverava da li je plodova voda u opadanju.
Ono na sto treba obratiti paznju je na pracenje bebine aktivnosti,pogotovo od 36e nedelje tj ako trudnica oseti da je plod usporio sa pokretima, obavezno se obratiti lekaru kako bi se pratila srcana radnja. Takođe,pupcana vrpca se ponekad tokom porodjaja suzava i skuplja sto dovodi do kratkorocnog smanjenja dotoka krvi (a krv je nosilac kiseonika) u samoj pupcanoj vrpci. Kao rezultat, dolazi do promene u aktivnosti bebine srcane radnje a manifestuje se naglim i kratkim padom srcane funckije i strucno se naziva variajabilno usporavanje. Bas iz ovih razloga se tokom porodjaja prati srcana aktivnost beba. U najvecem broju slučajeva, ako se ovako nešto dogodi, nema nikakvih posledica za bebu tj stanje se spontano normalizuje brzo i prodjaj se nastavlja bez intervencija.Ali ako je poremacaj srcane radnje duzi od ocekivanog, ide se na tzv urgentni carski rez.

Pošto je evidentno da te mogućnost obmotane pupcane vrpce plasi, zakazi konsultaciju sa svojom akuserksom sestrom, objasni joj svoje strahove ui insistiraj na redovnom pracenju srcane radnje tokom poslednjih meseci-cisto da bi ti nasla neki svoj unutrasnji mir. Srdacno te pozdravljam.


hana-banana
(.)
02. jul 2014. u 11.51
Ovde je standardna procedura da se pred kraj ide na preglede svake 2 nedelje, u poslednjem mjesecu jednom nedeljno tako da ja od sledeće nedelje krecem sa dvonedeljnim pregledima, a posle jednom sedmicno i tada Dr. pregleda moj pritisak, testira urin, bebinu srcanu radnju i premjeri stomak. Mene vise interesuje šta između posjeta, ali koliko sam do sada citala ne postoji neko jasno rjesenje nego bas da se nadas najboljem i osluskujes svoje tijelo.
sharlota
(bez zanimanja)
02. jul 2014. u 12.14
Wow, hana primaklo se već -samo opusteno.
Moj si je bio rođen 8 dana poslije termina, indukcija pa hitni CR.
Sve je proteklo u najboljem redu samo ja nisam voljela svo to iskustvo sa indukcijom- da naglasim da je to apsolutno individualno iskustvo I da je razlicito od porodilje do porodilje.
Moja trudnoća je bila visokorizocna tako da sam na kontrole isla nedeljno tokom skoro cijele trudnoće ali I pored svega toga bila je to vrlo laka trudnoća.
fizikela
(prevodilac)
02. jul 2014. u 16.18
Iskustvo oblikuje coveka. Nazalost, u porodici smo imali slučaj velike lekarske greške. Poucena time, obe trudnoće sam vodila duplo, jer sam jedino tako bila mirna. Znaci - doktor u domu zdravlja, redovni pregledi jednom mesecno, i vodjenje trudnoće privatno planski kod lekara koji će me poroditi. Sve su isto govorili, i to mi je ulivalo osecanje sigurnosti. Plus sam citala zanimljivu medicinsku literaturu koja se bavi trudnoćama i porodjajima, kako bih znala da prepoznam ako nešto ne ide kako treba. Treba biti opusten, ali treba i poznavati svoje telo i u trudnoći ga dobro osluskivati. I ako osetis da nešto nije kako treba, smaraj lekare, oni su tu zbog tebe.
fizikela
(prevodilac)
02. jul 2014. u 16.32
Pritom, lekarska greška uopste nije bila iz oblasti ginekologije, ali nam je dala zivotnu lekciju da svako može da pogresi, pa je zato važno da se ti kao pacijent ukljucis maksimalno, jer niko ne poznaje tvoje telo bolje od tebe...
alskdjfhg
(supermama)
02. jul 2014. u 22.57
a što se tiče obmotavanje pupcane vrpce, moja devojcica je imala ni manje ni vise već 4 puta obmotanu vrpcu

simptomi, hmmm, sem nekog instinkta koji sam imala ( jer mi je bilo jako cudno kako i ako je velika beba bila, i dalje ima mesta da se vrpolji i to do zadnjeg dana) naravno da mi se pojavio strah od obmotavanja

na zadnjem pregledu 39ta nedelja i 6ti dan, dr primeti da je srcana radnja kod bebe, kako oni kažu u „distress” , i rese da me isti dan porode indukcijom.(imala sam i ultrazvuk ali se nije nisita videlo)

kad i nakon 45 min guranja beba nikako nije izlazila ,dr je zgrabio forceps i tek tad je video vrpcu (nozice joj već poplavele)

(i danas se pitam šta bi bilo da nisam otisla na pregled taj dan,...ne smem ni da zamislim)

zato, moj savet, zadnjih mesec dana trudnoće , obavezno svake nedelje na pregled...i verujte svom instiktu. ne prepustajte ništa slučaju...

srećno svim trudnicama...
Tri_boje_plavo
03. jul 2014. u 03.05
Draga Hana,

Između redovnih tj planiranih poseta, zbog svojih strahova, zahtevaj dodatnu proveru srcane radnje na primer svaka dva-tri dana tokom poslednje dve nedelje-tj ako otvoreno objasnis da imaš bojazan i zahtevas da se to lepo zavede „crno na belo” u tvoj trudnicki dosije, osoblje će biti duzno da isprati tvoj zahtev (čak ako se sa istim i ne slazu tj ne smatraju potrebnim).Dakle ti si u biti klijent-iskoristi sva svoja prava u svoju korist. ;)
maja3s
(diskutant)
03. jul 2014. u 04.41
hanna, potpuno te razumjem u tvom strahu...i ja sam imala isti zato što mi je svekrva pricala da se moj muž rodio zadavljen...meni je to strasno zvucalo...i jeste strasno nije nimalo bezazleno...i onda su ga doktori ozivljavali...

moja svekrva je u trudnoći radila ko crnac pa misli da je zato sve to desilo...jer drugo djete nije imalo takvu situaciju...

a eto vidis ipak sve se dobro zavrsilo kod moje svekrve i to davnih 60tih godina u tvom gradu :))mora da je do soli bilo ;-)
zezam se naravo...

nadam se da će sve biti dobro...inače muž rođen mrsavko dok mi je djever bio prava buca...mislim da je svekrva imala trudnicki secer sa djeverom a da nije ni znala...tako je to bilo tih davnih 60-tih 70-tih..

danas ipak imamo velike kontrole...sredstva za preglede i ne radimo vise tako teško...samo nemoj nosati oboje djece skupa i nije problem :))

već si dogurala do 30 nedelje...nevjerovatno kako vrjeme prolazi...sretno brz i lak porod ti želim zivog i zdravog djecaka (ako se ne varam) :))
BEHEPA
03. jul 2014. u 05.23
Ja ne mogu da verujem kakve niske strasti neke žene ovde sebi dopustaju i još se, pride, nazivaju Majkama. Vas dve, prepoznacete se, smejte se drugde, nemojte gaditi ovu važnu temu primitivizmom i bljuvotinama.

Inače, SLO, svaka cast za temu. Odlicna je i dobro je da se o ovome prica, i neka se prica sto vise. Ne radi se o utvrdjivanju termina nego o poslednjim danima trudnoće nevezano za razlicita racunanja u pojedinim zemljama. U Americi se prihvata da je dete zrelo za izlazak u periodu od 37.-42. nedelje.

Ja ne mislim da ovakvi razgovori trudnicu stavljaju pod nepotreban stres i zebnje. Naprotiv. Nepricanje je zabadanje glave u pesak i uljuljkivanje u nekakvu nazovi sigurnost a bez pruzanja pravih informacija. Tokom svoje prve trudnoće, koja je bila uglavnom standardna (ako izuzmemo gubitak 5kg do u peti mesec zbog konstantnog povracanja ali nedovoljnog za primanje infuzije), procitala sam sijaset knjiga o trudnoći i nijedna nije imala deo o „šta ako nešto krene po zlu?”. Uzela sam i sestonedeljni kurs pripreme za porodjaj koji je vodila babica sa navodnim dugogodisnjim iskustvom, i i ona je samo bajkovito opisivala faze poroda. Danas znam da je tada rekla i broj sumnjivih stvari, a i ostalo mi je u secanju da nije znala, kad je pitana, zašto su nekada tek rođenu decu izvrtali naopacke i malo lupkali po ledjima.

Naravno da sam redovno isla na preglede i da su mi svi testovi bili u redu, a pritisak stalno nizak ili normalan. A onda odjednom preeklamspija, tri dana poroda, moj sin koji se davio u mekonijumu i jedva ostao ziv. Apgar skor na rođenju 2. Da sam slusala medicinsko osoblje i njihove nonsalantne odgovore, ne bi nas vise bilo. Iskustvo me je naucilo da ne verujem slepo lekarima nego da slusam svoj instinkt, bilo da se radi o meni, bilo o mojoj deci. A da sam znala sto znam sada, da je na podforumu u to vreme bilo ovakve teme da me pripremi i uputi, umela bih da prepoznam neke simptome, znala bih na šta da obratim paznju i kako da adekvatno delam.

Takođe, nemam ništa protiv sirenja prica „iz prve ruke” jer to je zivot. I to bi moglo da se nazove „primarni izvor” :). Jer kad se nešto desi meni ili meni bliskoj osobi, ne postoji lekar na planeti koji može da omalovazi to iskustvo. Kad mi prijatelj, koji je zavrsio medicinu na Harvardu i slovi za dobrog lekara, kaže da u literaturi ne postoji zabelezeno prenosenje Lajmske bolesti u periodu kracem od 48 casova nakon zarivanja krpelja u kozu, a ja osporim to primerom svog deteta kome je krpelj bio zakacen znatno krace, sto pouzdano znam, onda, kako i zašto da se oslonim na njihovu strucnost? Da ne kažem da specijalisti na Koznoj klinici u Beogradu uopste nisu prepoznali karakteristicne simptome na kozi nego sam ja insistirala da mu se vadi krv i radi test na Borreliu.

Eto, mi smo se izvukli ali jedna mlada žena koju znam odavde (poznaje je još jedna mamica), prenela je trudnoću 10 dana, lekari su je ubeđivali da je sve u redu, posetljica je pukla i dete je, nazalost, umrlo u stomaku. Saznala je, receno joj je, ali je dva dana morala tako da ga nosi dok joj nisu indukovali porodjaj. Kada je ponovo ostala u drugom stanju, nije joj palo napamet da se poradja u fancy americkim bolnicama, nego je otisla u Srbiju.

Dakle, poenta mog pisanija je da smatram da je dobro unapred znati šta sve može da se desi, koliko god to bilo teško za varenje. Vise volim da znam i potencijalno predupredim los ishod, nego da se posle neprijatno iznenadim.

(Idem sad da procitam koju stranicu pa na pocinak, a svoje putesestvije kroz porodjaj mogu da opisujem sutra, ako nekoga zanima).
alskdjfhg
(supermama)
03. jul 2014. u 09.01
Tanka je granica između toga da treba informusati nekog o tome šta može strasno da mu se desi i dobronamernog saveta.
Temu lično podržavam ali treba birati reci jer ipak trudnice ovo čitaju.
To da je nečija beba umrla i na koji način i to bas kad je neko podelio sa nama upravo.taj strah, mogla si i da preskocis, venera.
Tri_boje_plavo
03. jul 2014. u 14.45
Ditto - postoji i vreme i mesto i način da se ukaze na komplikacije u trudnoći, malo suptilnosti nije na odmet.
Zato nisam za te rekla-kazala price jer iste po pravilu dolivaju ulje na vrelu vatru tj vise stete od njih nego koristi,pogotovo ženama koje su u ociglednom strahu.
BEHEPA
03. jul 2014. u 17.18
Eto, ne slazem se. To je ono zabijanje glave u pesak i happy go lucky stav. Iskustvo je zivotno i koliko god da je stresno jeste nauk. Ovo nije tracarenje, ovo je razmena informacija. Da napomenem da su dr.-i nekada nevoljni da pricaju o ovakvim stvarima, a pozivanje na statistiku iole obrazovanoj majci ne znaci ništa. Ja ne bih volela da meni neko zavija u oblande i trivijalizuje ovakve ishode nepotrebnim metaforama. Naravno, nismo svi istog senzibiliteta i ja razumem da bi neku trudnicu ovo moglo da potrese ali mislim da bi vecina zelela da bude upoznata. U cemu je problem? Na početku trudnoće se žene plase pobacaja. Šta je to nego smrt ploda? O tome se ovde pricalo nasiroko i nadugacko. Nije isto? Pa onda, obično se smatra da se posle treceg meseca vise ništa ne može desiti. Ako su žene imale normalne i lake trudnoće, veruju da će i porodjaj biti kao po knjizi. Tezak, bolan, za to su pripremljene, znaju faze, raspituju se o epiduralu ali ne prepoznaju sumnjive simptome ili slepo veruju kako je „sve to u redu, samo cekajte”. Nezeljeni dogadjaji po majku i bebu na porodu, smatraju se za thing of the past. Zašto uopste postoji ovaj forum ili bilo koji nego da se podele saveti, bojazni, znanja i saznanja? Zašto ovde uopste dolaze majke i trudnice i postavljaju pitanja kad mogu da zovu lekare, medicinske sestre, cekaju po ambulantama...?Predostroznost nije naodmet, a znanje je moc.

Vinjeta iz mog teksta upozorava na tri stvari: 1) Predugo cekanje je nepotrebno i opasno, 2) Osporava slepu poslusnost prema lekarima, 3) Ljudi, desava se i cesce nego sto mislimo.
Pa hajde da cutimo o tome jer se trudnice, po defaultu valjda, lako potresaju. Dajte malo vise respekta prema ženama.
tamara
03. jul 2014. u 17.46
ko ima ista u glavi fakta o mogućim komplikacijama ga neće uzbuditi.nisu trudnice invalidi,svaka je svesna šta se može desiti a ovde se samo prica o slusanju tela,reagovanju.sad neko to lepo upakuje u celofan sa masnicom a drugi kako već želi i bauu već dva dana.

neko je uporan i pod svaku cenu želi da svi misle isto,msl ajde bre.
lupajte sad opet minuse i prozivajte.mahanje na ovu temu od mene.
alskdjfhg
(supermama)
03. jul 2014. u 20.32
sa čim se tačno ne slazes Venera?

da ponovim, temu podržavam i treba ukazati na moguće komplikacije (naravno - ko je rekao drugacije?) ALI - malo biranje reci nije na odmet...o tome se radi...kapish?

'smrt ploda'...uf uf ...grozno receno...znamo svi šta je spontani pobacaj, može i tako da se kaže...

PustaZelja
(i posle mene - ja)
03. jul 2014. u 21.51
Meni majke mi niste jasne - presipanje iz supljeg u prazno. Kao treba da se prica i da se informisemo, ali ipak postoji i vrijeme i mjesto i način. Valjda mora sa lijepim stilskim figurama da je protkana poruka i u tačno odredjenoj oktavi da nam ne bi bilo fuj fuj, bau wau. Nedate se ni citati koliko smarate sa glupostima. Dobro tamara rece, ispade još da su trudne žene invalidi ili maloumne pa zavrijedjuju neko specijalno ophodjenje.
BEHEPA
03. jul 2014. u 21.53
Da si ti birala reci, ne bi ti obrisali post. Kapish?

Čini mi se da o ovome bez uvijanja žele da pricaju majke koje su prošle kroz agoniju na porodjaju i koje su se, zajedno sa svojom decom, izvukle. Zato im je stalo da stvari nazivaju svojim pravim imenom i bez previse prenemaganja kažu šta može i kako da se desi. Ne slazem se sa tim sablaznjavanjem zbog recnika kojim se toboze nabija stres i panika. Dajte, nije covek od paucine da se tako lako potresa. Ne treba u staklenom zvonu i izolovane od svih loših vesti da „cuvamo” trudnice. Ja bih volela da je neko mogao da me uputi i zaplasi, ako bas hoćeš, jer ne bih tako opusteno cekala nego bih postedela patnje i svoju bebu i sebe.

Mislim da sam sve rekla u svojim prethodnim postovima za one koji žele da pazljivo procitaju.
BEHEPA
03. jul 2014. u 22.00
Uh, ulete mi Pusta :)
hana-banana
(.)
03. jul 2014. u 22.58
Ja bas mislim da jasno, glasno i bez uvijanja treba uputiti na opasnosti i moguće posledice, bez ikakvih inuenda i uvijanja.

Kad se nešto loše desi, onda ti dzaba kako je bilo upakovano. Radije bi da me neko odalami po sred glave nego da moja beba i ja ispastamo čitavog zivota.

Drugo, žene se informisu i ovde i drugdje, nadam se da sve procitaju barem osnovno o trudnoći i mogućim komplikacijama, tako da ništa od ovoga ne bi trebalo da bude totalna nepoznanica, već vise savjeti i iskustva iz prve ruke.
alskdjfhg
(supermama)
04. jul 2014. u 01.30
venera, na koji post mislis?

alskdjfhg
(supermama)
04. jul 2014. u 01.34
na koji post mislis?

ala ste vi sve nervozne da je to strasno...

šta god ko kaže ne valja...znam da dolazite ovde jer vam je dosasno ali da li to može malo kroz salu i zezanciju a ne odmah bljuvotine, cccccc...

mislim, ne morate da dolazite, ne kapiram vas.

Vejikamama
(na odmoru)
04. jul 2014. u 05.21
Mi smo prošli ko bos kroz trnje jer je sve bilo lepo upakovano i sa masnicom.

Kada se moj pritisak duplirao u 36 oj nedelji trudnoće, babica a i Dr su mi rekli da nema mesta za brigu. Posmatrace me. Bez UZ, nego samo pritisak i proteine u mokraci. I tako je bilo 7 dana, da bi me tek tada uputili u bolnicu (ovde ne možeš pravac u bolnicu). U bolnici slična priča. Sedim u ordinaciji , pritisak pregledan, recept za pritisak napisan i savet da idem kući. Na izlasku iz ordinacije Dr me zaustavi i kaže da ipak odem na UZ. Tu se ispostavi da je beba u losem stanju, posteljica ne radi kako treba i sledi hitan carski rez. Dugo smo bili na intenzivnoj nezi. Nikad mi reč preklampsija nije bila spomenuta za svo to vreme.

Naravoucenije-čim skoci pritisak, UZ je moranje. Ne posle 7 dana nego odmah. U nekim zapadnim zemljama to nije praksa, UZ rade samo dva puta u toku trudnoće i sve se nešto čeka i uvijeno i zavijeno posmatra.
tamara
04. jul 2014. u 06.52
vaikamama-tvoje iskustvo je upavo to što je moj lekar sprečio pa ovde ispade da lupam jer „je trebalo biti i ovo i ono kako out rece” pa masa potrca da podrzi.
i mom lekaru su iz bolnice predlagali samo da se prati je„ne mora biti da je problem”ali njegovo iskustvo nije dozvolilo da prepusti slučajnosti i napisao uput koji su morali uraditi i za 3sata CR uradjen.
maja3s
(diskutant)
04. jul 2014. u 07.48
Вејковамама, на западу људски живот не врједи ништа... То нам стално показују и доказују ... Не само трудницама већ на сваком кораку нажалост :((
tamara
04. jul 2014. u 08.17
ajde majo ne lupaj,kako možeš biti puna toliko mrznje?grese po cenu zivota svugde.pogledaj malo poslednje statistike gde se najuspesnije leci rak,gde je najveci broj spasenih prevremeno rođenih bebe koje se izvuku bez ikakvih posledica a pri radjanju im ni usi nisu bilo formirani.
šta se desava u srbiji:decu kradu,ko ima novca pregledaju ga ko nema može da svira.u manjim gradovima ako imaju novca da plate kad idu na porodjaj dobro prodju ako nemaju ne benda ju ih,nazalost to je istina.

malo pozitinije razmišljanje bi ti pomoglo da shvatis svet gde živis.
maja3s
(diskutant)
04. jul 2014. u 08.57
tamara, vejkovamama je rekla da se u nekim zapadnim državama UZ radi samo dva puta u trudnoći...i DK spada u istu grupu od dva UZ i dvije posjete ljekaru tokom trudnoće..oni tim pokazuju da im i nije stalo jer bitno je koliko kosta ta posjeta ljekaru a ne koliko će se beba spasiti u prvom tromjesjecju...

a tek koliko ima slučajeva da doguraju do 9 mjeseca pa uzas i pakao..i u 5 6 mjesecu gdje su se trudnice javile doktoru ali on ih je lezeno odbio i rekao da uzmu panodil i idu kuci...

nadam se da će ovaj slučaj ove žene sto je umrla u 36 godini promjeniti stvar...

ziv sam ti primjer...nisam trudna ali me doktor pogrjesno lijecio 3 mjeseca bez da je krv nešto pokazala...sto je trebalo a ja sam cjelo vrjeme bila sumnjicava...on mi je samo povecavao dozu a ja posto sam pozitivac ( ti me vidis kao negativca) sve mislila i ubjedjivala sebe da mi je bolje...međutim sve sam bacila i izljecila sama sebe prirodom :))
curice
(trazim informacije)
04. jul 2014. u 09.03
SLO, hoću da pozdravim temu. Koliko god za neke bila mucna i nepozeljna mislim da je i vise nego pozeljna i dobrodosla. Mi koji se krecemo po bolnicama vidimo i čujemo puno vise toga nego ljudi koji se ne susrecu sa takvim stvarima. Nazalost, ima vise loših stvari nego sto mislimo. Evo, samo na ovom malom forumu, na kojem ucestvuje par desetina žena, javilo se već nekoliko njih koje su imale gotovo kobna iskustva.
Zar to nije dovoljno da se o ovakvim stvarim otvoreno govori?

Venera, ne mogu a da se ne složim s tobom 100%, da te ne potpisem od početka do kraja. Kada se ovakve teme pokrenu onda se toliko jasno može vidjeti i zakljuciti ko ima zivotnog iskustva, koliko i u kojim sferama. Tu se ljudi toliko razlikuju, da je ponekada gotovo nemoguće diskutovati i komentarisati, jer se toliko ne razumijemo, da ispada kao da se ni ne čujemo.
Razlog ovakvih diskusija i razmjena iskustava nije prepadanje trudnica, mada se moram sloziti da kod nas na balkanu se ta losa iskustva nekako na ruzan način i prepricavaju.
Razlog je, po meni, upravo suprotan-da znaš da može nešto loše da se desi, i da budes oprezan, ali da se to ne dogadja često.
Kao sto znamo da na ulici može da nas udari auto, pa smo oprezni kad je prelazimo, ali znamo da se to ne dogadja često i da nisu ishodi uvijek katastrofalni.
curice
(trazim informacije)
04. jul 2014. u 09.43
Što se tiče nacina na koji nam neko treba saopštiti neku losu vijest i nacina na koji ćemo to prihvatiti, mislim da to zavisi od karaktera svakog pojedinca. Ono cemu bismo svi trebali da tezimo jeste da ne dozvolimo da nas paralise STRAH.
Dok god smo u strahu mi nismo realni i ne djelujemo kako bi trebalo.
Informisanost bi trebala da nam pomogne da se oslobodimo straha, a ne da ga na sebe navucemo.
Tri_boje_plavo
06. jul 2014. u 03.49
Kad je reč o ličnim iskustvima i pricama i pricicama tj subjektivnom poimanju situacije meni je bitan faktor koliko je IZVOR informacije pritom OBJEKTIVAN. Imam poznanicu koja se, po sopstvenim rečima, uvek raspada (bas ovu reč ona koristi tj ja ne karikiram njeno poimanje). Njena trudnoća je bila komplikovana, njena beba je imala sve moguće i nemoguće probleme, kada joj pukne cev u kupatilu, nikada goreg i komplikovanijeg vodoinstalaterskog problema svet video nije, nikada gora kisa nije unistila njene ruze.II tako dalje i tako blize. Dakle kada mi ona ili neko sličan njoj prica o tzv komplikacijama, ja sav prilično skepticna. Tj hoću da kažem da na zalost, pravih medicinskih komplikacija ima, biće ih dok je sveta i veka, neke postanu pride komplikovanije zbog propusta medicinskog osoblja (sto je nedopustivo), neke ni danonocno budno lekarsko pracenje ne bi moglo ni da spreči a na zalost, ni da zaleci. Ali usudjujem se reci, bas kada su u pitanju price rekla-kazala, treba voditi racuna o objektivnosti u istima a ne subjektivnom dozivljaju naratora.

SarenaLazaOriginal
07. jul 2014. u 18.50
Ni meni kao ni Pustoj nije jasno kad neko rece da 'postoji vrijeme, mjesto i način' kad da se prica o ovakvoj temi ali eto, to nije ovde i nije sad.
Pa kad bi trebalo biti vrijeme? Po nekima izgleda nikad, jer svaka prica o ovakvim stvarima stvara nelagodu i 'nepotrebnu paniku'. Cekala sam da postavim temu nakon što se Tea porodila jer me njeno cimanje pred kraj tačno potsjetilo na loše razdoblje moje zadnje trudnoće ali i na price onih 5 porodica koje spomenuh a koje nisu imale sreću da im djeca prezive rođenje.

Ne slazem se sa stavom da se ne treba pricati o tome da djeca umiru na porodu, desava se i nekad po dosta tipicnom sablonu (evo jutros jedna moja prijateljica prikacila na FB - http://www.11alive.com/story/life/2014/07/07/rainbow-baby-viral-picture/12306593/)

Šta bi trebale žene kojima se tako nešto desilo, da cute i da se još vise osjecaju izolovano jer da ne bi ne daj Boze nekoga uznemirile sa tako 'ruznom' pricom?

Odakle uopste razmišljanje da trudnice ne mogu da podnesu 'stres', pa svi živimo u stresnim zivotima, ne znam nikoga da je izolovan u svom blagostanju i samo zna za med i mlijeko.

Zato drage moje, kome se ne svidja, ne mora da cita, da se ne uznemirava a onaj ko može iz tudjeg iskustva da nauci nešto, nek' zna da zadnjih 10tak dana prije poroda može da bude nestabilno i da se doooobro obrati paznja na porod koji krene pa stane i tako nekoliko puta (a uz to i sve prenesene trudnoće, i njih treba dobro pratiti). U tom cimanju (hoće/neće porod) nekad dodje do zapetljanja vrpce i raznih ostalih komplikcaija i nerijetko i do smrti djeteta.

Iznenadila sam se ovim nekim stavovima da ne treba pricati o ovome, kao sto nekad čujem sličan stav i sa pricom o djecom sa posebnim potrebama. Kao da ako se nešto kaže usmeno/pismeno, kao da će onoga kome se prica da uhvati 'virus' iste sudbine.
Izbjegavanjem price samo možemo da pravimo izolaciju među ljudima, onima sa iskustvom i bez (bilo kakvog iskustva). Ako covjek ima otvoreno srce i neku informaciju podijeli sa drugim, moja je nada da će i primaoc da to primi otvorenog srca. Nema ništa vise komplikovano u ovoj podjeli iskustva.
tamara
08. jul 2014. u 05.52
još uvek niko nije napisao dovoljno ubedljiv razlog zašto se trudnica treba tretirati kao bolesna osoba.
za mene je to vredjanje inteligencije.mentalno sposobna osoba koja je odlucila da osnuje porodicu trebala bih već znati koje rizike trudnoća nosi.

samo na prostorima bivše yu je sramota biti bolestan,sramota da sve nije perfektno,neuporediva je razlika između mama na T&M.
Tri_boje_plavo
09. jul 2014. u 18.07
Draga SLO, ja sam rekla da postoji i vreme i mesto i način da se piše o komplikacijama u trudnoći. Ali pritom nikada nisam niti jednog momenta sugerisala da se o istima cuti-naprotiv. Jasno je da si ti ovu temu otvorila iz najlepsih tj najcistijih pobuda a na osnovu Teinih poslednjih dana trudnoće. Iz onoga sto je Tea pisala ne samo o poslednjim danima svoje trudnoće,već o svojoj trudnoći uopsteno govoreci, stekla sam utisak da je ona veoma uplasena zbog prethodnih pobacaja+da je njeno znanje kada se dotaknemo (fiziologije) trudnoće oskudno. Na osnovu njenog opisa, radilo se o početku sasvim normalnog porodjaja.Na zalost, neke bebe ne docekaju svetlost dana iz malih milion razloga-mnoge od njih savremena medicina ne može da objasni. Ali to ne znači da je svaka trudnoća prenesena nekoliko dana sama po sebi automatski visoko rizicna.To jednostavno nije tačno. Protiv sirenje takvih (dez)informacija sam ja podigla glas.
Ono sto hoću da kažem je da ne treba dizati paniku bez potrebe.

Svakako, svaka žena treba,ako oseti potrebu bilo koje vrste zbog bilo kojih simptoma,da se obrati lekaru/akuserskoj sestri i da ZAHTEVA objašnjenje.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.