Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Visoka tt - hitno
fizikela
(prevodilac)
01. maj 2013. u 21.40
Već satima ne uspevamo da oborimo tt ispod 39. Isla je do 40.3. Popila je brufen - ništa, paracetamol - ništa, probali smo i tusiranje, rashladjivanje, sirce, alkohol, ali evo tt i dalje je tu. U pitanje je dete 6 godina. Hvala.
cerovica
(tragac)
01. maj 2013. u 22.11
Daj joj casu Coca-Cole tek otvorene/jake ili iz sto manjeg pakovanja,nikako ishlapile...sve najbolje!
vestica6063
01. maj 2013. u 22.15
ono sto mojoj deci definitivno pomaze ukoliko temperature neće da spadne je stavljanje oguljenog krompira na gole tabane pa navuces carape.važno je da se dete preznoji a u tome će mu pomoći ako uzima sto vise tecnosti.
nama ovo uvek 100% uspe.

ukoliko temperature ne spadne idi kod doktora, jer verovatno je bakterijska upala.
sretno
svirena
(teaser)
01. maj 2013. u 22.39
Fizikela, ja ne skidam takvu temperaturu tj ne brinem puno ako je do 24 sata (pa i duže). Otkrijem dijete, ne stavljam carape i slično da ne povecam temperaturu tijela hos vise. Vodom umivam iza vrata, dlanove i tabane mokrom krpom često vlazim. Sto vise tekucine dajem. Ako fino spava i fino dishe ne diram. Organizam treba malo sam da se izbori sa temperaturom, bolest će brze tako i proći Preko 40 dajem naizmjenicjo brufen i paracetamol, na 4-6 sati kako je već na uputstvu. Prati stanje i nadam se da će joj biti bolje sto prije.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
01. maj 2013. u 23.54
Jel znate od čega je bolesna?
Visoka temperatura obično znaci neku bakterijsku upalu.
Ja bih lično već bila u cekaoni hitne da ne znam šta je djetetu a temperatura divlja.
Ako znate šta je I u pitanju je nešto virusno, budite uporni sa paracetamolom I brufenom. U krajnjoj nuzdi ih možeš naizmjenice daviti. Tijelo se mora samo izboriti protiv virusa.
Tajci
(...)
02. maj 2013. u 01.18
Mokar mlak peskir oko tela a preko toga suv. Menjaj svakih deset minuta.to je savet lekara sa instituta za majku i dete. Kod nas kad ništa nije radilo to jeste.
BEHEPA
02. maj 2013. u 02.02
Nasa pedijatrica je za tako visoku temperaturu rekla ovo: deo carapica koji ide na stopalo, natopiti alkoholom. Stopala namazati Pavlovicevom kremom, odnosno bilo kojom masnom (kremom) kroz koju alkohol NE prolazi. Preko tih carapica (natopljenih a koje su isle na kremu), jedne suve. Nama je to pomagalo. I tusiranje. Ja koristim i razblazeno sirce za povremeno masiranje. Takođe, razgolitim dete, često ga rashladjujem lepezom i dajem puno tecnosti.

Za mene temperatura od 39 nije jako visoka. Zabrinem se kad se priblizi 40. Kod starijeg sina sam izmerila i 41.1C, ali i 34.8C. Ne zurim sa davanjem lekova za snizavanje upravo iz razloga koji su druge mamice navele gore - imuni sistem mora da ima mogućnost da se bori protiv tih napadaca. Temperatura je borba našeg organizma i potrebna je i dobra.

Dobro zdravlje želim!
safira
(.)
02. maj 2013. u 04.44
Probaj ove savete, ali ako opet krene ka 40 ili ne spada, odvedi je obavezno lekaru, možda i danas to da uradis, posto znam da si ovde, praznici su u toku, znaš i sama kako to ovde funkcionise tih dana.
Ragdall
(Live and let live!)
02. maj 2013. u 08.58
Ako je u pitanju samo visoka temperatura bez drugih simptoma (otezano disanje, gusenje, bolu usima/grlu, malaksalost, vrtoglavica, itd…) najverovatnije je u pitanju virus. Uzme do 72 sata da se organizam izbori sa virusom sto znači da će temperatura da „popusti” tek tamo treceg dana. Ako se stvari pogorsaju ili ne idu na bolje, pravac doktor.
Što se lekova tiče, obrati paznju da li dajes adekvatnu dozu jer lek uvek treba dati po tezini a ne po godistu deteta.
Kao stu su ti mamice već rekle brufen i paracetamol se mogu davati u isto vreme, brufen na 6-8 sati a pracetamol na 4-6 sati.
Najvaznije je da dete pije dovoljno vode (nikako sokovi, sode, i napitke pune secera jer je to hrana za viruse!) jer je organizam koji se bori protiv temperature kao „kettle” za prokuvavanje vode, nije dobro da „presusi”:-)

I nemoj da brines ako temperatura ne spada ispod 39, bitno je samo da je dete ok i da nema drugih simptoma. Nije čak ni preporucljivo da se temperatura skida na normalnu (~37C) kad se organizam bori protiv nečega, treba ga ostaviti da se sam izbori. Visoka temperatura je ustvari dobra jer stvara nepozeljnu sredinu za viruse, tj. ubija ih.
Brzo ozdravljenje vam želim!
Gala06
(......)
02. maj 2013. u 09.53
Ja radim kao sto je Svirena napisala. Ako potraje ja bih je odvela kod dr, cisto da budem mirna(ja sam panicar).
Barilli
(bez_izuvanja)
02. maj 2013. u 11.32
Kako je devojcica danas?
fizikela
(prevodilac)
02. maj 2013. u 13.43
Hvala vam svima puno. U pitanju je streptokokna upala grla, još sinoć smo krenuli sa Ospamoxom (sinacilin). Tt je cele noćibila 39 i preko, a jutros je osvanula sa osipom, najviše po stopalima, ali ima ga svuda, sitan osip je u pitanju pa smo je opet odveli kod dr. Po njenom mišljenju, osip je od streptokoke, odnosno isto je izazvali i tt i osip, ali nas je za svaki slučaj uputila na infektivno. Tamo je dr pogledala, uradila analizu krvi i taj rezultat je relativno ok, mada treba imati na umu da je već popila dve doze ospamoxa. I ta dr nas je zbunila totalno, jer je pored napomene da dete već pije ospamox, dala terapiju cefalexin. A dr u domu zdravlja je rekla da nastavimo sa ospamoxom, ali to je bilo pre odlaska na infektivno.
Sad sam pricala sa prijateljima lekarima, šta je bolje, ostati na ospamoxu ili menjati, pa pet lekara pet mišljenja. A meni tako krivo sto su praznici pa ne radi njena dr, u koju imam najviše poverenja.
Inače, osip je i dalje tu, ne siri se ali se ni ne smanjuje, a tokom dana je tt bila nešto iznad 37, da bi sad opet skocila na 38.6...
A kako znamo da je streptokok - mladje dete je zavrsilo sa ospamoxom u ponedeljak, a njoj isti simptomi poceli u sredu ujutru, dr je bio dovoljan samo mali pogled na grlo, a laicki sam i ja pogledala i iz aviona se videlo koliko je crveno i upaljeno...
BEHEPA
02. maj 2013. u 14.21
Moji su pili i Ospamox i Cefalexin za streptokoku. Mladji je bio na Ospamoxu i kad ga je ujeo zarazeni krpelj (tri nedelje). Ospamox je bolja verzija Sinacilina (kao sto si napisala) jer, kako su mi u jednoj beogradskoj apoteci rekli, Sinacilin se u to vreme nije pokazao dovoljno delotvornim (greška u proizvodnji). Doduse, moji podaci su od pre dve godine kad sam uzimala Ospamox pa vredi proveriti kakva je situacija sad.

Ja bih se drzala terapije koja je već započeta. Ospamox je dobra terapija, ne brini.

Svako dobro želim!
mayak
02. maj 2013. u 15.29
Moj bebac je imao skoro problem da viskom temperaturom,jako je dugo trajala itd. Posle je imao i osip i ispostavilo se da je to neka peta bolest. Izguglaj da vidis dal ima takav osip. Ja savet za skidanje temperature nemam,isto je bio na sinaciličnu,brufen,paracetamol i cepici.
beli_andjeo
03. maj 2013. u 17.04
Mi smo se upravo vratili od lekara pa da podelimo iskustvo. U principu, jako viska temperatura je tipicna za virus. Obično pocne da pada i bolje se kontrolise od treceg dana. Ako se nastavi posle toga, treba se obratiti lekaru jer je u pitanju najverovatnije bakterijska infekcija i detetu su potrebni antibiotici. Čak mi je malopre rekla doktorka da kod jakih virusa, može visoka temperatura da potraje i 4 dana.

Mene je visoka temperatura uvek jako puno plasila, ali u severnoj americi vazi neki mnogo opusten pristup što se toga tiče. Kažu da je temperatura normalna reakcija organizma kada se bori sa virusom ili bakterijom. Bitno je da je dete dobro podnosi, to jest da nije sklono frasovima.

Desilo nam se pre par godina sa starijim detetom da nikako ne možemo da oborimo temperaturu i na kraju se ispostavilo da smo davali lek po godinama, a bitno je davati po kilazi. Uglavnom se oslanjam na lekove. Tusiranje nikada nije davalo nekog posebnog efekta, a vala ni krompir. Svi pricaju o tom krompiru, ali kod moje dece to ne pali:) Jednom prilikom sam čula od lekara da tusiranje može da izazove „kontra-efekat” jer dovodi telo u stanje blagog soka i temperatura raste još vise.

Mi smo evo bolje, temperatura je bila 40 skoro puna dva dana. Padala je od lekova, ali se vracala na staro čim dejstvo prestane. Danas je puno niza i mnogo se lakse kontrolise. Znala sam već unapred odgovor, ali eto da ne idemo po hitnoj pomoći za vikend.

Želim vam brzo oporavak i da lepo proslavite preznik!
beli_andjeo
03. maj 2013. u 17.12
Evo šta se desava kada ne procitas sve komentare do kraja, a još pod utiskom naše posete lekaru:)

Fizikela, dobro je da bar imate dijagnozu. Sve ono sto sam ja nabrojala u svom „pisaniju” možda neko drugi nadje korisnim. Ja sam najviše stvari oko dece naucila upravo od drugih mama.

Još jednom, želim vam brzo oporavak!
Ragdall
(Live and let live!)
05. maj 2013. u 08.06
beli_andjeo, voda pri tusiranju sme da bude samo za 1-2 stepena hladnija od tela deteta, nikako vise da ne bi doslo do soka.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.