Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Mmr
konita
(dozivotni student)
14. maj 2010. u 07.07
Kada su vasa deca i da li su primili MMR vakcinu i da li postoji mogućnost da se primi ta vakcina sa 9 i po meseci...????
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
14. maj 2010. u 07.09
moj je sin primio posle navrsene godine vrlo brzo,ne secam se bas tačno ali mislim da nije još imao ni 13 meseci,pedijatrica je smatrala da je bitno i hitno jer ide vrtic...inače koliko znam ne pre godinice.
selidba2008
(tehnicar)
14. maj 2010. u 07.15
Na sajtu OHIP-a ima da se nadje raspored vakcina za decu, i podebljanim slovima piše da se MMR daje sa ili posle godinu dana, i razlika između MMR i Var treba da bude 28 dana

http://www.health.gov.on.ca/english/providers/program/immun/pdf/schedule.pdf
selidba2008
(tehnicar)
14. maj 2010. u 07.17
A da li može da se daj Var pre MMR?
konita
(dozivotni student)
14. maj 2010. u 07.48
Selidba u Nemackoj daju mmr i var zajedno,ako mislimo na isto.var za varicele
blondinka
(avanturista)
14. maj 2010. u 08.33
Sa 9.5 meseci ni slučajno.
I sa godinu dana je prilično rano.
Optimalno je između 1.5 i 2 godine.

Stariji sin je primio sa 2 godine.
tweety_m
(?)
14. maj 2010. u 09.48
Meni je dr. rekao da ne dolazim za MMR ni dana prije prvog rođendana.Kako mi on rece u USA ne priznaju MMR ako je primljen i jedan dan prije prvog rođendana kada se dijete upisuje u skolicu, a ako je primljen na rođendan i kasnije onda je ok.Mi smo primili sa 15 mjeseci,ostavila sam da je primi samu bez ikakvih drugih vakcina.
diso
(defektolog)
14. maj 2010. u 13.40
13.5meseci je imala kada je primila. ne sme pre 1.rođendana.
fizikela
(prevodilac)
14. maj 2010. u 15.36
MMR vakcina se ne daje pre navrsenih godinu dana. Pre davanja vakcine detetu treba uvesti u ishranu belanac (zumanac se daje ranije a belanac tek sa navrsenih godinu dana zbog opasnosti od alergija). Zašto je to tako ne znam, ako te ne mrzi proguglaj malo, sigurna sam da negde ima tačno pojasnjenje.
fizikela
(prevodilac)
14. maj 2010. u 15.39
Mi smo primili sa 17 meseci, nasa dr izbegava vakcine (ako je moguće) tokom leta kad su najvece vrucine, pa smo je primili u oktobru.
jelr
(student)
14. maj 2010. u 16.57
Čini mi se da sam procitala da ta vakcina sadrzi u sebi belance pa da zato ono mora da se proba.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
14. maj 2010. u 23.21
Kod nas se ne daje prije napunjenih 12 mjeseci i onda opet sa 4 godine.

Ne znam gdje živis i kod kakvog pedijatra ides, ali zar ne postoji neki red i da li neko prati kad i koje se vakcine daju, da li imaju sajtovi, brosure i sl.?

Maja128
(majka)
15. maj 2010. u 04.45
Mi nismo primili a ni ne planiramo
BEHEPA
15. maj 2010. u 07.15
Boze me sacuvaj, MMR sa 9.5 meseci!!! Zašto uopste takva pomisao
??!
Ja je odgadjam maksimalno i mladji sin kome je 3.5 godine još je nije primio. Stariji je primio sa 13 meseci. Tada je dobio i dozu za varicelu. Da sam bila pametnija, varicely nikad ne bi dobio a MMR mnooooooogo kasnije. Ako ikad.
blondinka
(avanturista)
16. maj 2010. u 04.35
BEHEPA, da li si ti u Srbiji?
Ako jesi, interesuje me šta su tebi rekli do kada može da primi prvu vakcinu MMR-a jer moj sin takođe nije još primio vakcinu /ima 2.5 god/. Kod nas je problem sto je moj sin imao rubeolu i morbile u isto vreme sa nepune 2 godine /bila je epdimemija u BiH, uzas, gde ja živim...:)/i sad je ostalo da primi vakcinu protiv mumphsa, međutim u Srbiji i BiH /proizvodi se odvojena vakcina u Hrvatskoj/ niko neće da mu da tu odvojenu vakcinu...da ne te ne gnjavim dalje, nije ni bitno.U svakom slučaju, postoji zadnja opcija da će ipak morati da primi kompletan MMR, još raspravljamo o tome...

Meni su rekli da mora da primi vakcinu sto pre jer je problem u vakcinaciji koja je obavezna u 1.osnovne. Moj stariji sin je krenuo u 1.osnovne u Bgd i tamo su mu tražili uredan kalendar vakcinacije. Bez MMR-a ne bi mogao upisati skolu. Uz sve to u 1.osnovne je revakcinacija MMR-om koja je obavezna ZAKONOM?! Naravno, niko od lekara neće vakcinisati dete sa npr.6 god i revakcinisati ga sa 7 god kad krene u 1.razred, bar su tako meni rekli, pa me samo interesuje šta su tebi rekli ako si ih pitala.

Kako sam ovo konfuzno napisala, nadam se da si me shvatila :(
bt
16. maj 2010. u 06.45
Mi smo ovu vakcinu dobili sa 15 mjeseci.Mislim da je 9.5 mjeseci prerano.Pozdrav
BEHEPA
16. maj 2010. u 17.07
MMR vakicna se pravi koriscenjem jajeta (ako sam dobro razumela, jaje kao supstrat?) pa deca koja su alergicna na jaja ili perje ne primaju MMR vakcinu ili bilo koju koja je pravljena na taj način.

Fizikela, da li možeš da pitas vasu doktorku zašto ne daje leti vakcine? Leto mi deluje kao bolja opcija jer je imuni sistem tada generalno jači (vitamin D i raznovrsnija ishrana) nego tokom jeseni kad već pocinju da napadaju virusi. Ja sam bas mislila da neke vakcine dam mladjem sinu možda krajem leta, kad se vrati sa mora i planina jer znam da će ih sigurno bolje podneti tada nego kasnije.
BEHEPA
16. maj 2010. u 17.34
Cao Blondinka!
Znam da je tvoj mladji sin prebolovao dve od ove tri bolesti i bas sam htela da te pitam da li ste iz Hrvatske dobili ikakve vesti jer si pominjala da bi u Zagrebu možda mogli da mu daju samo vakcinu za zauske. Uh, bas vam je ostala bolest koja je za deckice najgore rešenje od ove tri :(((.

Što se nas tiče, stvari stoje ovako:
Moj stariji sin je dobio veliki deo vakcina po americkom rasporedu pa i MMR sa 13+ meseci. Ima 6,5 godina i trebalo bi da pred polazak u skolu primi MMR, DTP i OPV. Sve sam odbila, odnosno zamolila doktorku da ga ne vakcinisemo sada buduci da je u poslednjih pola godine kuburio sa gnojnim anginama, a i navukao je ujedom krpelja prošle godine Lajmsku bolest. Imunitet mu je los i ne želim nikakva dodatna opterecenja. Osim toga, u Americi je primio tri doze IPV (dakle Polio ali neziva varijanta koja se daje u 4 doze i ubrizgava, a koja je potentnija od OPV - oralne, žive vakcine koja se daje kod nas u 6 ili 7 doza) pa ne bih da eksperimentisem sa davanjem OPV. Žena nije uopste postavljala pitanje, rekla je da nema problema, da će da pecatira sve samo da ja potpisem da nisam za vakcinisanje sada. To se dostavlja u skolu i pretpostavljam da tamo ne prave problem ako je već dr. iz DZ aminovao.

Mladji sin, dakle, još nije primio MMR. Jednom su nas pozvali, zimus, jer je trebalo da se obavi sistematski pregled, pomenuli su MMR, ali kako je on tada bio bolestan, vakcinacija nije dolazila u obzir. Odlozila bih je (vakcinu) još neko vreme i dala sto kasnije. Ako mu do npr. 10-e godine titar antitela na zauske (naročito) i dalje bude visok, mislim da ne bih davala vise. Ali o tome ću da razmišljam tada. Inače, znam da ima ljudi koji ovde potpuno odbijaju MMR ali moraju da potpisu. Navodno, imace posla sa sanitarnom inspekcijom no, ne znam kako to funkcionise i da li uopste funkcionise.

Možda bih i ja na vasem mestu dala MMR mladjem sinu, ali takođe sto kasnije. Ja kao laik rezonujem, a to ne mora da bude tačno, Babydoll bi ti sigurno dala daleko precizniju info, da davanje MMR gde su dve bolesti prelezane, ne bi trebalo da bude problem. Tvoj sin već ima antitela na dve bolesti i ponovni susret sa oslabljenim živim virusima tih boljki organizam verovatno tretira kao i da se zaista nasao u okruzenju nekog obolelog. Znaci, PONOVNI kontakt sa virusom bez obzira da li je prenet sa obolele osobe ili putem vakcinacije. Ali, molim te, to je samo moje mišljenje, onako navodno logicki. Pravi odgovor može da da virusolog ili imunolog.

Svako dobro!
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
16. maj 2010. u 17.40
„MMR-Atenuirana živa vakcina, priprema se u kulturi pilećeg embriona
Antitela perzistiraju više od 10 godina
Monovalentna
Mumps/rubela (MR)
Mumps/morbili/rubela (MMR)”

BEHEPA, možeš li se javiti na temi o streptokoki pneumoniji,već sam na ivici zivaca šta da radim...kada ti je dete primilo Prevenar,da li ti je poznato ono sto je JoannaL napisala,da li ti je dete imalo streptokoku posle primanja Prevenara?moj sin je ok,ali se bakterija vratila,nema nikakave probleme osim slinavog nosica ali pazimo usi,jer ipak,oba puta je bila sto posto?

p.s.sorry na off topic
BEHEPA
16. maj 2010. u 19.51
Smaragdi, eno, napisala sam mada mislim da ti u dilemi nisam previse pomogla :((. Još jednom iscitaj i svoju staru temu, a u međuvremenu se nadam da će se i Joanna javiti da nam razjasni onu tvrdnju o vakcinama.

blondinka
(avanturista)
17. maj 2010. u 05.08
BEHEPA, hvala ti puno na odgovoru. Imam imunologa u porodici koji odgovorno tvrdi upravo ovo sto si ti ovde rekla - da dete može da primi MMR bez obzira na prelezane M i R jer je stekao imunitet na te dve bolesti. Sad, ja sam malo vece zakeralo u zivotu pa se još uvek nadam da će se iznaci način da primi samo tu vakcinu iz Hrvatske.
U svakom slučaju, bila mi je bitna ova informacija za upis u skolu.

Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru!

Pozdrav i sve najbolje!
konita
(dozivotni student)
17. maj 2010. u 05.39
Primali smo vakcine,sve do sada uredno,al ja nisam znala da se ta MMR ne sme tako rano...To sam otkrila sasvim slučajno,al nazalost kasno,jer je moja bebica od 9,5 već primila :((
Danas sam bila kod dr. da pitam zašto je dao tako rano i on kaže da se može davati od 9 meseci već.
Sokirana sam i pojede se ziva što se nisam pre informisala o tome.
Doktoru sam zapretila sa tuzbom i naravno nikad vise neću otici kod njega.
Da napomenem da je beba 5 dana posle vakcinisanja dobila temp i borili smo se sa njom 4 dana,a isla je i do 40,svaku noc na hitnu,gde sam i otkrila da se ta vakcina prima tek posle prvog rođendana...
Sada me pojede griza savesti,pa kakva sam ja majka kad sam dozvolila tako nešto :((((
tako je to kad verujes slepo u to što kažu,ne razmišljajuci apsolutno o tome,prepustis budali sve,misleci da time cinis dobro svom detetu,a samo sam naskodila.
A sem toga u vreme vakcinacije beba je bila i prehladjena,i kad sam ja rekla jel to smeta on je rekao NE SMETA,NEMA TEMP SAMO KASLJE...
Sutra moj muž ima termin sa tim debilom od dr.jer ja danas nisam mogla da dodjem k sebi i svasta sam im rekla,tako da njihova objašnjenja nisam ni čula...
fizikela
(prevodilac)
17. maj 2010. u 08.49
BEHEPA, nasa dr izbegava davanje vakcina leti zbog previsokih tempetatura, pre dve godine kad smo trebali da primimo mmr temperature su bile danima preko 40, a kako uvek postoji opasnost od reakcije u vidu visoke temperature, ne želi tome da izlaze dete. Ali kad pogledam sad kroz prozor (ne usudjujem se da ga otvorim koliko je hladno) ovog leta će ih davati... :-(. Inače, ne daje ih nikako pre navrsenih bar 14 meseci, da bi organizam ojacao. A mi smo je još kasnije primili.
blondinka
(avanturista)
17. maj 2010. u 12.40
Konita, jedan vrlo važan savet - nikada, ama bas nikada nemoj vise dozvoliti da ti dete primi vakcinu ako nije APOSLUTNO zdravo. Da li je u pitanju manja prehlada ili veca, sasvim je nebitno, za vakcinisanje deteta osnovni preduslov je - da je detetov organizam APOSLUTNO zdrav. To piše na uputstvu za svaku vakcinu /kupovala sam sama Pentaxim, pa sam imala prilike da se uverim/ i svaki normalan lekar neće vakcinisati čak ni dete koje je bilo bolesno unazad 14 dana. Poenta vakcinisanja kod živih vakicina je da se detetov organiZam izbori sa miniminalnom kolicnom koju sadrzi vakcina i na taj način stekne imunitet - dakle, identican proces koji se desava kada neko stvarno preboli tu bolest. Upravo iz tog razloga se zahteva da dete bude apsolutno zdravo, u protivno dolazi do burnih reakcija i ponekad komplikacija...

Što se tiče toga da je dete imalo burne reakcije i da je vakcina data zasigurno prerano - moj ti predlog da budno pratis detetove reakcije i dalje. Niti jedna od ove tri bolesti nije zivotno opasna i nema razloga panici ali treba pratiti dete. Ja sam veliki zagovornik vakcinisanja, ne verujem u teoriju da MMR može izazvati autizam i slične gluposti ali kombinovane vakcine zahtevaju vece mere predostroznosti. Molim te, pazi kako dete dalje reaguje i u slučaju da se nastavi pojavljivati visoka temperatura, otok ili bilo koji znak jedne od ovih bolesti /i to je moguće i zove se preterana reakcija/ - cudan sitan osip po telu, veliki crveni pecati koji obično idu od glave ka nogama ili otok iza detetovog uha - odmah idi lekaru.

Nemoj kriviti sebe jer na lekaru je bila odgovornost ali ubuduce dobro prati spisak vakcinacije u svojoj zemlji i strogo se pridržavaj pravila.

Biće sve ok, ne brini.

Sve najbolje!!!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.