Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Iskustvo sa krpeljima
nesmajnik1
04. jun 2009. u 04.53
Evo ovako,
prekosutra putujemo, idemo na seoski turizam na jedno mesec dana u podnožju Kopaonika. U području ima dosta krpelja. Svakako ne planiram da decu puštam u neku travuljinu ali da se pripremim za nedaj Bože.
Ukoliko zapatimo krpelja doktor nam je rekao da je najbolje dete odvesti na hirurgiju, jer nije sigurno da u domu zdravlja uvek imaju te posebne pincete za vađenje krpelja, ove obične pincete ih gnječe i da ne dam da ih vade sa njima, objasnio mi je kako izgleda pinceta sa kojom to treba da se radi (izgleda kao penkalo, otprilike tako zašiljena na vrhu).

E sad mene interesuje, kad se krpelj izvadi da li rade neke analize na Lajamsku bolest što bi se reklo po službenoj dužnosti, ili ja moram da insistiram na tome, jer nikad se ne zna da li je krpelj zaražen?

Da li ste imale nekog iskustva sa ovim?
neobavestena
04. jun 2009. u 05.30
Ja bih mogla možda da ti dam nekoliko sugestija u vezi krpelja,s obzirom da sam kao dugogodišnji vlasnik psa imala dosta kontakata sa njima.Ja sam ih doduše njemu sama vadila,ali da mi se nedaj Bože zakače na decu,poput tebe ne bih rizikovala da tu sama nešto petljam.Ne znam u koje mesto tačno ideš,ali možda ne bi morala da tražiš hirurgiju,jer ako u tom kraju ima dosta krpelja moguće je da je i najbliža ambulanta opremljena tim specijalnim pincetama.Takođe mislim da se analiza na Lajamsku bolest ne radi pod obavezno,ali doktori verovano skrenu pažnju koji su mogući simptomi da bi se zlu netrebalo uočili na vreme.Već sam rekla da ja detetu NIKADA ne bih sama vadila krpelje,ALI,ako iz ko zna kog razloga budeš primorana na tako nešto mogu samo da ti dam nekoliko saveta kako se to radi.U svim bolje opremljenim vet apotekama prodaju tzv. ekološke udice-pincete za vađenje krpelja.To je jedna plastična spravica koje se pokazala više nego uspešna u toj nameni i vrlo jednostavna za upotrebu.Takođe,da bi se krpelj lakše izvadio može da se premaže benzinom ili lakom za nokte,jer ga to totalno ošamuti pa ponekad i sam ispadne.U svakom slučaju želim vam da se lepo provedete i odmorite i ne opterećujte se mnogo unapred,ako se i desi,lekari će to rešiti bez problema.
BEHEPA
04. jun 2009. u 10.08
Evo svezeg i iz prve ruke iskustva.

Moji klinci su, zajedno, pokupili tri krpelja na nasem placu (nedaleko od Avale) pre dve nedelje. Stariji sin je krpelja zaradio i pre mesec dana samo sto je sisao u naše dvoriste na Lekinom Brdu. Znaci, cetir' komada za nešto više od mesec dana.

Onog prvog, što se drznuo da mi se zakaci na prvenca pre jedno pet nedelja, krenula sam ja da skidam (nije mi prvi put). Međutim, kako se upravo bio zakacio, videvsi valjda da mu tu nije sigurno :)), izasao je sam, videla sam ga kako je krenuo da trazi drugo mesto, tu ga ja uhvatim i precvikam na pola. Inače, na Koznoj klinici se krpelji spaljuju. I pored ranog vadjenja, ja sam mesto uboda svakodnevno pregledala jer svaka pojava crvenila ili ne daj boze sirenja u precniku, ukazuje na najverovatnije zarazen krpelj.

Pre dve nedelje smo ipak isli na Koznu kliniku posle ta tri zakacena. Moj tata je skinuo mom mladjem sinu dva, a stariji se vrpoljio pa je pri skidanju ostala glava. O tome mora da se vodi racuna. (Moja mama je magnet za sve krpelje u radijusu od 50km od Beograda, ne postoji vikend da ona sa placa ne donese bar jednog, unazad tako jedno 10-ak godina. I tog dana joj se, naravno, jedan zakacio. Zato je moj otac tako i izvesten). U takvoj situaciji, ne ide se na Infektivnu nego bas na Koznu. Vrlo strucno i brzo je spretna sestra izvadila preostali deo, namazala alkoholom i rekla nam da mesta ujeda mazemo DVA PUTA DNEVNO jakom antibiotskom mascu 7 DANA, kao i da pri kupanju dece ta mesta malo „jače” peremo.

Prepisana mast je GENTAMICIN. Znaci, preporuka je da kupite tu mast i nosite uvek sa sobom u prirodu kao i bocicu alkohola. Mi smo krpelje skidali običnim pincetama ali ako ima specijalna, svakako nabavi tu za svaki slučaj. Takođe, naravno da je bolje da ih skida neko strucan nego vi ako se do sada nikada niste susretali sa krpeljima.

Ukoliko se javi crvenilo koje se siri i koje posle nekoliko dana ima velicinu pesnice, OBAVEZNO ići kod lekara jer je to najverovatnije zarazen krpelj. Bez provera, dobice se jaki antiobiotici koji se piju tri nedelje. Analiza krvi se radi posle oko 5-6 nedelja jer tada se optimalno može ustanoviti da li su se stvorila antitela odnosno da li je krpelj bio zarazen. Moja mama je radila analizu pre par nedelja i ima antitela. Pre nekoliko godina, zakacio joj se zarazen krpelj, na nozi je imala otok koji je menjao boje i sirio se preko 10cm u precniku.

Kozna klinika se može dobiti na 011/366-2449. Taj broj su nam dali kad bude vreme da se radi analiza krvi (za jedno mesec dana).
Savetovaliste za Lajmsku bolest u Dzordza Vasingtona (gde je isla moja mama u nekoliko navrata) radi do 14.00h a može se pozvati na tel. 011/207-8677

Svako dobro i srećan put ;). Ne idite optereceni da ćete „zaraditi” krpelja ali se svakako cuvajte i iscitajte sto vise o njima.

eli73
(dipl.ing.)
04. jun 2009. u 16.56
Da i ja pomognem: stavite kocku leda na krpelj i držite nekoliko min., posle ga samo izvadite pincetom (običnom).
Ja sam sinu davala antibiotik 7 dana (lekar je prepisao).
eli73
(dipl.ing.)
04. jun 2009. u 16.57
I još nešto:
http://www.youtube.com/watch?v=1mJa4mjeCN8

I naravno, lepo se provedite!!!
nesmajnik1
04. jun 2009. u 17.40
Devojke, hvala vam puno!

Neobaveštena,
idemo u jedno selo pored Brusa i blizu su nam ambulante tako da ne verujem da ću ih vaditi sama, ne znam dal bi se i usudila. Kako je kod vas u Zlatiborskom okrugu, jel ima puno krpelja? Ovde gde mi idemo ima ih dosta.

BEHEPA,
čula sam da je okolina Beograda katastrofa što se tiče krpelja, da ih baš ima. Kako su dečaci podneli sve to, ta vađenja? Ja se najviše bojim da će mi se deca počešati tu gde je ušao pa da će ga skinuti a da će glava ostati. Moraću svako veče da ih pregledam. Ćerka baš ima dugačku kosu, i toga sam se isto bojala, da ga neću primetiti, ali doktor mi kaže da ako i odu u kosu da se zadrže tu iznad vrata u tom donjem zadnjem delu glave.

Eli,
isprepadala sam se od ovog filmića više nego da sam aždaju videla :), ali ipak hvala ti, nije na odmet znati kako sve izgledaju.

Puno pozdrava i želim vam svima da nikad više u životu ne vidite nijednog krpelja (a i sebi).
BEHEPA
04. jun 2009. u 18.54
Cao,
evo, da odgovorim i na pitanje o podnosenju. Ujed deca nisu ni primetila jer smo ih uocili istog dana. Tek ako duže stoji krpelj, dolazi do svraba. Dakle, bilo bi dobro da svako vece, posle boravka u prirodi, decu skroz svuces i ispregledas. I dabome, ako nekog vidite, a iskreno se nadam da necete, najbolje je ići u ambulantu. Ranije se, inače, jeste govorilo kako krpelja treba „opijati” pre izvlacenja benzinom, alkoholom, čak uljem ... ali je danas to sve odbaceno. Stoji da ga treba uhvatiti i okretati polako u smeru suprotnom kazaljci na satu.

Mladji sin prilikom skidanja nije reagovao uopste, nije imao pojma da mu se nešto radi, ali je zato stariji poceo da kuka da ga boli i pre nego sto smo mu prineli pincetu :)). Upravo zbog tog njegovog dranja i mrdanja, glavica je ostala. Na Koznoj su je jednim pokretom sterilne igle izvadili (posle čega je stavljen alkohol pa mast koju sam gore navela).

Klonite se zbunja i niskog drveca. Obična trava je „bezopasna”. Takođe, vole vlaznije i zatamnjenije delove pa se cuvajte kad ste u hladovini. Aktivni su najviše kad nema dovoljno sunca, a sto će reci naročito izjutra i predvece.

Srećan put i bez preterane bojazni! ;)
neobavestena
05. jun 2009. u 02.42
Pozdrav iz Zlatiborskog okruga:-))
Kod nas je što se krpelja tiče situacija sasvim zadovoljavajuća,ili što bi se reklo,nema ih uopšte:-)Možda im ne prija oštrija klima pa su pobegli u toplije krajeve:-)Mi inače skoro svaki vikend provodimo ovde
http://picasaweb.google.com/varvara.ue ,klinci uživaju u prirodi,lepo spavaju,lepo klopaju,ma milina...Verujem da će i vama biti tako ispod Kopaonika i da se nećete „družiti” sa krpeljima.Ti ako želiš,za svaki slučaj kupi onu ekološku udicu,cena joj je više nego smešna a tako i izgleda,ali je neverovatno efikasna.Ima neku kao kukicu na vrhu koja se podvuče ispod krpelja i mislim da se onda samo okreće u pravcu suprotnom od kazaljke na satu i to je to:-)))
Taurus-06
05. jun 2009. u 02.44
Samo da mahnem komšinici Veneri. Ja sam u podnožju Lekinog brda (u Vidskoj). Nisam znala da imam nekog sa SC-a u komšiluku. :)
nesmajnik1
05. jun 2009. u 04.24
BEHEPA
joj, ni meni ne bi bilo svejedno da mi se uvuče krpelj pa da treba da vadim a kamoli dečici. Hvala na informacijama, otklonila si mi strahove za ovo češanje, i dobro da znam čega da se klonimo. Trudim se da krenemo bez strahova i opterećenja, ali ipak treba biti spreman na sve.

Neobaveštena
blago vama, Zlatibor je raj na Zrmlji, super je što ste tako blizu. I mi idemo u našu kuću, to nam sad dođe kao vikendica pošto je baka umrla a deka je kod mojih roditelja, i isto je super i priroda i sve, kuća je nova građena pre 15-ak godina, uslovi idealni, samo nam je malo daleko od Novog Sada da idemo češće.

Puno pozdrava za vas devojke.
natalija1
05. jun 2009. u 08.37
Samo da napomenem, da ne valja mazati krpelja, da bi kao brze izasao. To su prikazivali na TV, to je nekada bila stara metoda i nazalost ima još uvijek neki doktori koji to preporucuju. A ne valja zbog toga, jer kad se premaze uljem ili cime već, onda se krpelj bori za njegov zivot i u to vrijeme može da izbaci te otrove iz sebe.
Tako da znate, to premazivanje ne valja.
Pozdrav i sretan put...
Maja128
(majka)
06. jun 2009. u 00.36
Evo mene na Floridi kod mame i ocuha, imaju jedno kuce a drugo je od brata. Bratovo kuce je puno krpelja i još uvek ne znamo da li je on doneo ili je ovde negde uhvatio. Svaki dan ga proveravaju i nadju 5-15 komada. A na drugom kucetu ništa. Sad sto na jednom a na drugo neće. Kad ono danas ja i mama gledamo film a ona nasla na sebi dva, hvala Bogu nisu je ujela ali covece jedan je bio kao mala bubica a drugi je bio veci. U soku sam totalno jer imam malog od 18 meseci što se igra po podu i sto je najgore sad sam trudna i moram sebe da pazim. Uh moracu kod tate da pobegnem, strah me je malog.
BEHEPA
06. jun 2009. u 03.23
Izvinjavam se na malo skretanje sa teme ali bih da i ja mahnem komsiki Taurus ;). Mi najcesce idemo u parkic kod crkve, na okretnici 22-ojke, pa ako ste nekad za druzenje, slobodno mi se javi na venerinmejl at yahoo.com ;)

Pozdrav svima ;)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.