Diskusije : Nemačka

 Komentar
Nemacka firma, home office u Srbiji
Predrag_
(posmatrac)
01. februar 2015. u 06.34
Postovani diskutantni,
Živim sa porodicom u Nemackoj već duzi vremenski period i dosao je onaj trenutak kad mi se ovde više ne ostaje i voleo bih da se vratim da živim u Srbiji (koliko god to nekima možda ludo zvucalo).
Znam da je već nekoliko puta ovde pokrenuta tema povratka u Srbiju i ne bih da je ponovo otvaram već samo da pitam za jedan prakticni savet ukoliko je neko bio u sličnoj situaciji.
Naime, da li neko zna da li je pravno / papiroloski moguće biti zaposlen u nemackoj firmi a imati home office u Srbiji? Ako jeste, da li bi se tad porez na zaradu placao u Srbiji ili Nemackoj i moram li se ja uopste prijaviti kao radnik srpskim vlastima? Kako ide za penziono osiguranje? Da li nemacki zakon tako nešto dozvoljava? Napominjem da bih jednom mesecno dolazio u firmu u Nemacku kako bi video kolege a i kako ne bih izgubio pravo rada i boravka u Nemackoj.
Unapred hvala na svim dobronamernim odgovorima.
Pozdrav
marijamhlc
02. februar 2015. u 17.26
Mislim da onda u tom slučaju placas porez ovde. Samo ako prebacujes pare za Srbiju, moras i to nekako da pravdas, samim tim moras otvoriti agenciju/firmu u Beogradu pa i tamo izmirivati sve obaveze

Za penziono moras da se raspitas u Srbiji u penzionom fondu, stalno se menja. Naprimer iz Rusije ko je dosai za Srbiju, ništa nije priznato, tj uskladjeno.

Zdravstveno ako otvoris firmu obavezan si da uplacujes, kao i penziono, i celu porodicu možeš onda da prijavis na tu firmu u Srbiji radi dobijanja osiguranja zdravstvenog...

Ali iskreno, veruj mi, mi smo ovde od 2012 situacija sada je u Srbiji poprilično losa, ali mnogo losa...
Predrag_
(posmatrac)
03. februar 2015. u 13.46
Hvala ti na odgovoru.
Ako već donosim novac u Srbiju to znači da onda u Nemackoj dobijam punu bruto platu jer porez placam u Srbiji?
Ili posto Srbija ima potpisan sporazum sa Nemackom o izbegavanju dvojnog oporezivanja mogu i u Nemackoj da platim normalno porez i penziono a potom neto iznos odnesem u Srbiju kao svoju platu na koju tamo ne placam ništa?
Samo moje glasno razmišljanje, ali mi trebaju pravi odgovori...
marijamhlc
03. februar 2015. u 14.05
Moras to sve detaljno da proveris sa poreskom upravom, tj njih da okrenes i da pitas za te informacije...Pošto to ti je jedino prava informacija...
gettheneedle
04. februar 2015. u 06.39
Ocigledno je Srbija divlji zapad za izbegavanje poreza.Ako imaš firmu u Nemackoj onda je najbolje da unajmis savetnika u Srbiji da te posavetuje:

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/397078/Kako-bogatasi-legalno-izbegavaju-porez

Da li je za otvaranje firme u Nemackoj potrebno 25000 e?
Predrag_
(posmatrac)
04. februar 2015. u 09.00
Nemam ja firmu u Nemackoj, ja trenutno radim u nemackoj firmi u Nemackoj.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.