Diskusije : Nemačka

 Komentar
Dolazak u Nemacku, dilema
Entwickler
27. mart 2012. u 16.47
Pozdrav svima!

Pretpostavljam da je ista ili slična tema već postavljana ali šta da radim kad je za mene aktuelna tek sad :) Verujem da ćete svi vi koji ste dobre volje razumeti.

Kao sto i naslov teme kaže, imam dilemu da li da se usudim da dodjem u Nemacku. Sa suprugom već duže vreme razmišljam o tome, naravno dosli bi zajedno (nemamo dece još). Živim i radim trenutno u Beogradu, programer sam sa 5 godina radnog iskustva stecenog u stranoj firmi. Imam i fakultetsku diplomu. Na zalost od jezika samo engleski govorim ali znam za slučajeve da su ljudi u mojoj struci samo sa znanjem engleskog odlazili u Nemacku. U Srbiji sa svojom platom i ne živimo toliko loše ali ne može se kroz zivot gurati samo sa jednom platom. Moja supruga je inzenjer prehrambene tehnologije i ne može već godinama da nadje posao u struci. Zato smo i poceli da razmišljamo na temu odlaska a Nemacka se namece kao jedna od solucija. Vidim da se Nemacka zvanicno „otvara” za inzenjere, lekare i informaticare. Čak je i u najavi ta tzv plava karta koja će još vise olaksati dolazak. Međutim tu odluku nije lako doneti. Ja verujem da bi u svojoj struci relativno lako mogao naći posao a s vremena na vreme me neki recruiter na LinkedIn-u kontaktira u vezi posla u Nemackoj. Znam da je najveca prepreka taj jezik, na zalost na nuli sam što se toga tiče pa je moje prvo pitanje koje bi postavio bas u vezi jezika. Može li se bar za početak „slepati” samo pomoću engleskog i koliki je bauk nauciti taj nemacki za 2-3 godine? Kakva su vasa iskustva? Druga moja dilema su te plate koje se nude. Meni na prvi pogled i nisu toliko atraktivne. Raspon je koliko sam ja upucen (bar koliko je meni i nekim mojim prijateljima nudjeno) od 30K EUR - 55K EUR godisnje (naravno bruto). Hajde da kažemo da je 40K EUR neki prosek koji bi iskusni porgramer mogao priustiti. Koliko vrede te pare u Nemackoj? Veoma grubo, rekao bih da je to oko 2500 neto. Možda gresim ali meni to ne deluje kao dobra plata u Nemackoj.

U svakom slučaju, hvala svima unapred na komentarima pa ko zna možda se vidimo u DE :)
opera
(muzicar)
28. mart 2012. u 07.18
Evo, da otvorimo diskusiju :))

Jezik nije bauk, mozete ga savladati na kursevima za strance. Ja sam ga naucila sama, citajuci gramatiku iz recnika, pitajuci ljude kako se šta kaže, gledajuci TV. Kroz dve godine sam ga već solidno pricala . Znaci, nije neki veliki problem.
Što se plata tiče, ne može se govoriti pausalno . Ovde se od bruto plate odbija dosta toga, a koliko zavisi od radnog iskustva, bracnog stanja, broja dece itd. A ne vredi mnogo ni da se raspitate kod kolega kolika su im primanja, jer je to u ovim krajevima privatna stvar i smatra se neprisojnim pitanjem, tako da Vam niko neće dati odgovor. Orjentacije radi evo Vam jedan link, možda će Vam pomoći http://www.gehaltsvergleich.com/berufe-f-8.html.
Prednost zivljenja u Nemackoj je to što je zivot sređen, covek može unapred da zna šta ga ocekuje i da planira, kolko-tolko, buducnost. Postoje regulative za sve (našim ljudima je često i previse propisa), tako se tačno zna šta se može, a šta ne.
Sa 2500 evra se može pristojno živeti, zavisi samo gde. U gradovima kao sto je Minhen, Frankfurt, Hamburg... teško, ali ima gradova gde to i nije tako losa plata (pogotovo ako nemate dece).
U svakom slučaju Vam želim sreće ako dolazite ovde, a nadamse da će se javiti i drugi diskutanti sa svojim iskustvima. Pozz
Hobbit
28. mart 2012. u 08.50
Mi smo se preslili pre 8 meseci u Nemacku i samo kratko da probem da odgovorim na tvoja dva pitanja:
Engleski: ja i dalje funkciones većim delom na Engleskom iako živim u malom gradu. Dovijam se i italijanskim, gde ima italijana, a ima ih skoro pa svuda . Za prvo vreme sigurno možeš da funskcionises na engleskom, osim ako ne odes bas u neku zabit od par stotina stanovnika.
Plata: 2500€ neto je dovoljno za dve osobe za komotan zivot bez razbacivanja, ali kao sto ti je receno zavisi gde u Nemackoj. Ako dobijes godisnju platu bruto ispod 66000, onda nećeš dobiti neograniceni boravak i radni i boravisni papiri će ti zavisiti od firme (ovu sumu već mesecima pricaju da hoće da smanje na 48000, ali još ništa od toga). To konkretno znači da te tih prvih pet godina drže u saci za taj isti novac. Možeš da das otkaz i da čitavu papirologiju za tebe odradi druga firma, u tom slučaju prelazis iz preduzeca u preduzece i za to sledeće si opet vezan. Tek posle pet godina si slobodan da trazis posao gde hoćeš, bez toga da neko treba da podnosi specijalne zahteve za tebe u Zavodu za zaposljavanje (znam da ovo zvuci komplikovano, ali tako je). Ako supruga preko tebe dobije porodicne papire 3 godine neće moći da radi.
Zakljucak: probaj i vidi dali ti se svidja, za CV sigurno nije loše nemacko radno iskustvo. Treba naći posao, pa proćisve peripetije zavoda za zaposljavanje, sto traje nekoliko meseci. Da das otkaz i vratis se u Srbiju možeš uvek, tu ti niko ne stoji na putu. Potencijalni gubitak su troskovi seljenja koji čak iako nadjes skroz namesten stan idu na nekoliko hiljada eura.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
28. mart 2012. u 10.33
Nemojte me drzati za reč, ali koliko sam upoznata Nemacka je od nedavno donela zakon da svi stranci kojima je potrebna boravisna viza, bilo u svrhu spajanja porodice ili u cilju zaposljavanja, moraju da odslusaju određen broj casova Nemackog jezika na njihovom Goethe institutu i da priloze sertifikat o polozenom kursu.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
28. mart 2012. u 10.34
Ovo vazi samo za zemlje koje nisu clanice EU
sirchulle
(CAD Designer)
28. mart 2012. u 11.27
Mala ispravka. Nakon dve godine više ne zavisis od firme ali takođe ne možeš da otvoris privatan biznis. Dakle, freelancing tek posle pete godine placanja poreza u Nemackoj. Ja sam prvu radno boravisnu vizu dobio na tri godine. Međutim promenio sam pasos kad je bila zamena pasosa pa sam dobio radno boravisnu za ostatak do pet godina. Druga viza znači da nisi vezan za firmu ali ne možeš otvarati svoju radnju tj. biznis. Sada cekam da istekne pet godina pa gibam u freelancere. Inače, dosao sam iz Srbije i na osnovu ugovora o poslu dobio prvu vizu, kasnije i drugu a cekam treću (stalnu). Kao iskusni CAD designer (ICEM Surf) se može racunati na startnu platu oko 40 K, kasnije ide do oko 55 K a kada se preuzmu projekti i slično maks. 65 K. U mojem poslu cifra od 66 K je prakticno nedostizna tako da od stalnih papira po tom osnovu ništa. U međuvremenu će isteci i pet godina tako da se nigde ne cimam. Porodica mi je u Srbiji tako da sam ovde poreska klasa I (najgora) dakle samac...Sve u svemu nije loše, nije ni dobro. Prosek nekakav. Pošto se radi o autoindustriji koristim paralelno engleski i nemacki jezik. Minhen je skup, stanovi su skupi pa se sve nekako svede na nekakav prosek.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
28. mart 2012. u 12.02
Sirchulle, zašto ne doves svoju ženu? Ona ima sva zakonska prava da na osnovu tebe dobije boravak u Nemackoj, porez ti se u tom slučaju automatski smanjuje i nije ni malo zanemarljivo.
sirchulle
(CAD Designer)
28. mart 2012. u 12.56
To je malo teze. Sin mi zavrsava sesti razred u Srbiji, odličan je ucenik i odličan kosarkas (skoro pa profesionalac) pa bi njegovo preseljenje bilo kontraproduktivno zbog jezicke barijere. On odlično zna engleski a drugi jezik u skoli mu je nemacki ali nivo nemackog mu je slab da bi nastavio ovde skolovanje. To je osnovni razlog a drugi je razlog sto planiram da nakon ovih pet godina idem u freelancing a to je sa porodicom nemoguće (ili barem neisplativo).
Hobbit
29. mart 2012. u 02.51
Nisu u pitanju 2 godine vise sirchulle, nego pet. Ti si svoju prvu vizu dobio pre vise od 5 godina, zar ne? Ne znam kada su to pametnjakovici promenili ili dali zavisi od pokrajine, u svakom slučaju i meni i muzu su rekli isto: posle 5 godina radna dozvola ti ne zavisi od firme. I prvu vizu su nam dali na godinu dana, mislim da će druga biti na 2 godine.
Entwickler
29. mart 2012. u 03.54

Hvala svima na dosadasnjim komentarima i informacijama iz prve ruke. Ipak, ne bih voleo da se ova diskusija ovde zavrsi pa bi bilo lepo da se još neko javi sa svojim iskustvimainformacijama.

Međutim malo mi je neshvatljiva (nerazumna) informacija da: „Ako supruga preko tebe dobije porodicne papire 3 godine neće moći da radi”. Jel ovo zaista tačno? Šta ako supruga nadje posao tj. firmu koja bi je zaposlila? Nije moguće da 3 godine ne može ni da pokusava da trazi posao? Ili sam ja ovde nešto pogresno razumeo?

Nasa najveca ocekivanja su vezana za konacno donosenje zakona o tzv. Plavoj karti za koju kažu (nadam se da je ovo tačno):

„Onaj ko želi da dobije ”Plavu kartu„ potrebno je da priloži fakultetsku diplomu i da zarađuje najmanje 44.000 evra godišnje. U tom slučaju, dobija radnu dozvolu, a posle tri godine rada i neograničenu dozvolu boravka. Pravo na rad takođe će imati i bračni partneri koji neće morati da dostavljaju potvrdu o znanju jezika. Za doktore, inženjere i informatičare, koji su u Nemačkoj posebno traženi, platni prag spušten je na čak 35.000 evra.”

Hvala svima još jednom i drago mi je da ova diskusija nije otisla u pogresnom smeru kao sto to na zalost često ovde bude :)

Pozdrav iz Beograda!
Hobbit
29. mart 2012. u 05.54
Da, upravo tako. Nemacka, da bi se zastitila od laznih brakova za papire ne dozvoljava da onaj koji dobije porodicne papire (supruznik) ima radnu dozvolu u prve tri godine boravka (slično je i u Austriji). Znaci, dobije boravisnu dozvolu ali ne i radnu. Ako nadje posao po osnovi strucnjak, tj. dobije vizu istim mehanizmom kao i ti onda bi trebali da joj porodicnu poniste i izdaju radnu koja u sebi ukljucuje i boravsnu. Ali porodicna viza ne ukljucuje radnu dozvolu u prve tri godine boravka u Nemackoj (informacija iz jula prošle godine, iz Baden-Württemberg-a).
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 06.53
Ne znam kako je u drugim pokrajinama Nemacke, ali u Bajernu odmah po dobijanju porodicne vize imaš pravo da radis.
Ja sam dobila boravak na osnovu spajanja porodice i odmah sam imala pravo da se zaposlim.
sirchulle
(CAD Designer)
29. mart 2012. u 07.43
@Hobbit: Sto bi rekao Dzoni Stulic 3N. Ne, ne i ne. U Nemacku sam dosao 2008. godine, dobio prvu radno boravisnu sa klauzulom firme. Prošle godine, nakon dve godine i tri meseca (malo sam ja zakasnio) dobio sam istu dozvolu sa klauzulom da ne mogu obavljati samostalnu delatnost i bez ogranicenja za bilo koju firmu ali samo kao zaposleni. Sada cekam treću (u junu sledeće godine) koja će biti trajna a dobije se nakon pet godina placanja poreza i predocavanja zarada u toku poslednje godine. Jedino da skeniram pasose koje imam pa da ti posaljem ako mi ne verujes a i sto bi nama Srbima verovala zar ne?
sirchulle
(CAD Designer)
29. mart 2012. u 07.51
@Entwickler: Poznavajuci Zapadnoevropsko zakonodavstvo bolje ti je da pozuris sa aplikacijama jer nijedan dokument koji se donese ne ide u korist useljenicima. Na papiru lici ali u praksi nije. Sada ti ne treba ni fakultetska diploma već samo visina zarade a najbitnija je deficitarnost zanimanja. Ja sam dosao po Srederovom zakonu o uvozu radnika u IT pa smo se i mi CAD dizajneri progurali. Čak i mi „siroti pilici” bez fakultetske diplome ali sa talentom i znanjem smo uspevali da dobijemo posao. Svaki novi akt suzava a ne proširuje bez obzira koliko to izgledalo teoretski drugacije. Posle plave karte već će ograniciti za one koji nemaju diplome a znaju znanje...
Entwickler
29. mart 2012. u 08.07
@sirchulle, ako ćeš iskreno ja mnogo ne brinem zbog sebe tj. propisa koji se ticu mene kao nekog ko je već u IT-u. Verujem da bi se i sa ovim i novim propisima koji se najavljuju ja relativno lako progurao tj. nasao posao u svojoj struci. Imam jako iskustvo, diplomu i razne Microsoft sertifikate. Međutim, trenutni propisi nisu bas nakloni po pitanju dolaska i moje supruge jer bi ona morala da polaze ispit za nemacki jezik (ne znam tačno koji nivo bese) pre nego sto dobije i ona vizu i tek tad može da mi se pridruzi. Ovaj novi zakon (tzv plava karta) će to da olaksa tj. ona će moći odmah da dodje sa mnom i bez polaganja jezika. U svakom slučaju svaki propis koji ubrzava dobijanje trajne radne i boravisne dozvole je dobro dosao. Evo danas vest na B92 bas po tom pitanju. Kažu da se taj zakon treba usvojiti krajem maja, početkom jula.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=29&nav_id=595501
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 08.52
Tvoja supruga može da dodje kod tebe na turisticku vizu 3 meseca i da tu upise i polaze kurs Nemackog jezika A1 nivo, posle čega odmah dobija boravak na godinu dana i ne mora da se vraca u Srbiju.
Posle nastavlja još po 3 meseca nivo A2 i B1, sto je uslov za dobijanje neogranicenog boravka.
Tako sam ja uradila, lakse mi je bilo nego da se cimam po Beogradu na Goethe institutu i da sređujem papire preko ambasade, a ujedno sam bila i sa svojim suprugom.
A1 nivo nije uopste tezak, iz moje grupe smo svi polozili iz prvog puta.
Hobbit
29. mart 2012. u 09.44
Zakon o imigraciji se promenio prošle godine 1.maja, ja sam se doselila po tom novom zakonu i svaki put na isto pitanje su mi rekli da posle 5 godina postajem nezavisna od firme. Nisam još dosla u situaciju da produzavam vizu tako da ne znam dali je u praksi totalno drugacije, i dali zavisi od pokrajine do pokrajine (to bi bas bilo ludilo ako svaka pokrajina radi drugacije). Nema potrebe da bilo kome saljes svoje podatke na uvid sirchulle, ovde samo postiramo informacije koje bi coveku mogle da posluže. Ako je neophodno „uveravanje” mogu da objavim broj telefona sluzbenice koja je zaduzena za mane u Arbeitsamt, pa da je pitate :-)), sve će da ponovi od reci do reci.
To je za mene iznenadjenje da si ti kriska mogla odmah da radis?! Dali ti je muž nemacki državljanin?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 10.30
Ne, moj muž ima Srpsko državljanstvo i u Minhen je dosao da radi, a posle 5 godina rada u Nemackoj dobio je neogranicen boravak.
Do duse on ne radi u Nemackoj firmi, pa ne znam da li i to ima neke veze.
Zakoni nisu isti u svim pokrajinama Nemacke, Bajern ima svoje zakone koji se u mnogo cemu razlikuju od drugih pokrajina, kao da su država za sebe.
Ovde imaš pravo da radis, odmah po dobijanju ogranicenog boravka, takođe i zdravstveno osiguranje, apsolutno sva prava kao i Nemacki državljanin.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 10.34
Sad ne znam ako da li se nešto promenilo od prošle godine, ja sam prvu boravisnu vizu na godinu dana dobila 2010 godine, pa su mi krajem prošle godine kad sam zavrsila B1 produzili na još 3 godine, posle čega bi trebalo da mi daju neogranicen boravak.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 10.45
Boravak sam dobila u Minhenu u njihovom uredu za strance, uz naravno prilozena sva potrebna dokumenta (vencani list, sertifikat o polozenom kursu, potvrda o stalnom zaposlenju mog muza, izvod njegove zadnje tri plate, potvrda o kvadraturi stana koji ne sme biti manji od 15kv po osobi)
U Nemacku ambasadu u Beogradu nisam ni usla, sve sam u Minhenu uradila.
sirchulle
(CAD Designer)
29. mart 2012. u 12.35
@Hobbit: Nema potrebe da se ljutis. Verovatno sam nešto prevideo u mojim vizama. Neka ostane kako ti kažeš..(Uostalom, djavo me i terao da se javljam na diskusiju)...
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 14.12
Sirchulle, nemoj da te nema, svima su nam od pomoći iskustva naših koji žive na prostorima Nemacke.
Čini mi se da si i ti u Minhenu, kao i ja?
Do ovakvih nesporazuma dolazi samo zbog toga sto zaista nisu isti zakoni u svim Nemackim pokrajinama, 1000x sam se uverila u to.
Bajern ima svoje zakone koji su u suprotnosti sa drugim pokrajinama.
Imam rodjake koji žive u Studgardu, njihov sin se ozenio nasom curom iz Srbije i ona, da bi dobila boravak, je morala da ide na kurs Nemackog jezika u Beograd na Goethe institut i sve papire mora preko Nemacke ambasade u Beogradu da sređuje.
Evo već skoro godinu dana ceka na odobrenje iz ambasade.
Oni meni ne veruju da sam ja to sve u Minhenu obavila za kratko vreme i naravno da su ljudi kivni i ne mogu da shvate.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 14.56
Zavisi i na koga naletis u uredu za strance, ali budi uporan i ne odustaj.
Mene uopste nije interesovala Nemacka boravisna viza, isla sam kod muza na turisticku vizu i slučajno dok sam boravila kod njega u Minhenu čula sam da na licu mesta mogu da pohadjam kurs i da dobijem boravak.
Sa nekoliko dana zakasnjenja krenula sam na taj A1, ali polaganje je bilo zakazano tek za 5 dana, a meni 2 dana pre polaganja istice 3 meseca turistickog boravka.
Kaže meni jedan Kurd sto je isao sa mnom u skolu i koji je takođe cekao na polaganje A1 da je i njemu odavno istekla turisticka viza i da su mu u uredu za strance produzili na još 3 meseca.
Odem ja odmah ujutru u auslaenderamt i moj muž im kaže da mi treba samo par dana produzenje, kad neki nadrnan Nemac neće ni da cuje.
Kaže: „Aus!”
Sutradan ujutru odemo ponovo i naletimo na jednu divnu ljubaznu Nemicu, odmah mi je žena udarila pecat u posas na još 3 meseca, ali mi je rekla da u tom roku moram da polozim A1 kurs Nemackog jezika.
sirchulle
(CAD Designer)
29. mart 2012. u 17.15
@kriska: To sam i ja utvrdio. Dakle, ne pada mi na pamet da mrdam iz Bavarske (Bayern-a) a naročito ne iz Minhena. Pa ja nisam dobio ni ovu drugu vizu a odobrili mi kredit tako što je rok otplate duzi nego sto mi je bila viza. Kasnije sam tek dobio drugu vizu. Bavarska je po meni mnogo dobra. Što se tiče ureda za strance tu nisam imao većih problema, malo su me izgrdili za nedovoljno znanje nemackog jezika (u to vreme) i to je to. Ostalo je prošlo bez problema. Placam porez i ostale potrepstine prema državi, oni mi na kraju godine nešto i vrate i „mirna Backa”. Moj je posao da tražim posao (sa goreg na bolji) i mi se odlično razumemo. Ja i Bavarska. Uostalom mogli bismo ponekad i da popijemo po koje pivo negde po Minhenu (jer šta je Minhen bez piva) i da popricamo. Nadam se da će tvom suprugu pivo prijati a za tebe ne znam. Salal mala. Kada imate vremena vi me „cimnite” na skype „radeculic” (bez navodnika) ili [email protected] pa da malo prodivanimo o Vasim i mojim iskustvima sa Minhenom. Puno pozdrava pa se (nadam se) čujemo...
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. mart 2012. u 17.29
Sirchulle, ja sam trenutno u Srbiji i u Minhen dolazim oko 20-og aprila posle našeg Uskrsa.
Meni i mom suprugu će biti drago da te upoznamo, mi volimo da se družimo sa našim ljudima.
Kontaktiracu te čim dodjem u Minhen.
Hobbit
30. mart 2012. u 03.00
Nemam iskustva sa drugim pokrajinama, ali u BW su jako kockasti, konzervativni i često, sa moje tacke gledista, prilično ograniceni. Kamo te lepe sreće da sam slobodna da tražim drugi posao posle dve godine. Ovde znaju šta su rekli u Arbeitsamtu i ostaje mi samo da frkcem. Mada, moram da se pohvalim da su mi na frktanje povecali platu 5% nedavno :-)). Nije zgoreg da ipak probam da vidim šta se desava posle dve godine. Nema ljutnje sirchulle, meni je jako korisna svaka razmena informacija, nemacku birokratiju i papirologiju još nisam sasvim ukapirala.
opera
(muzicar)
30. mart 2012. u 17.30
Hehe, Hobit, nisam ni ja posle 23 god. zivota ovde :)))
Ivca
04. maj 2012. u 16.23
Cao svima.Imam neka pitanja u vezi kursa,a vidim da neki već pohadjaju razne.Ovako,imam jednog druga u Minhenu koji je spreman da mi pomogne oko smestaja za početak,a mene zanima koja je procedura za dobijanje vize na godinu dana za ucenje jezika.Da li da dodjem turisticki pa da tamo apliciram za vizu ili da to uradim u Bg-u pa da onda krenem.Uostalom,vido sam da su usvojili zakon o plavoj karti koji dosta olaksava onima sa diplomama odlazak,pa sam mislio da posle zavrsenih kurseva upisem master jer mi je priznata diploma koju imam,a da ksnije okusam sreću sa trazenjem posla.
sada
(zanimamanje)
11. maj 2012. u 16.31
„”„Tvoja supruga može da dodje kod tebe na turisticku vizu 3 meseca i da tu upise i polaze kurs Nemackog jezika A1 nivo, posle čega odmah dobija boravak na godinu dana i ne mora da se vraca u Srbiju.
Posle nastavlja još po 3 meseca nivo A2 i B1, sto je uslov za dobijanje neogranicenog boravka”„” Za Krishku i druge::::::::
DOBIJA VIZU NA GODINU DANA?
POSLIJE nastavlja JOS PO 3 mj nivo A2 i B1 - Da li to znači da IZMeđu stepena A1 i A2 (i/ili A2 i B1) MORA da prođe 1 godina dana ili može i par mjeseci (tek da se njemacki malo slegne ili mora da se slijeze godinu dana)?
Ah da, da li neko može da dodje kod druga/drugarice, sto rece zadnji diskutant ili IPAK MORA da bude suprug/brat/sestra/mama/kcerka? Hvala
sada
(zanimamanje)
11. maj 2012. u 16.41
Pitam jer mi se chini, ne da sam se rapitivala da su u Engl po-ostrili i produzavanja viza neeeema za studente jezika, skole stranih jezika su biiiile ko kosnice ali sto neko reche sad je malo drugojachije
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
12. maj 2012. u 09.29
Posle polozenog A1 ne mora da se napravi pauza, može se odmah krenuti na A2 sto je i preporucljivo. Ja sam između A1 i A2 napravila pauzu od skoro 4 meseca, jer sam bila u Srbiji.
Znaci možeš odmah da nastavis, ili da pauziras do godinu dana - kako god ti odgovara.

Što se drugog pitanja tiče, svako ko dodje kao turista (kod prijatelja, rodjaka...) može u Nemackoj da upise kurs jezika u trajanju od 3 meseca, ali samo na osnovu polozenog kursa ne može dobiti boravak.

sada
(zanimamanje)
12. maj 2012. u 14.33
Pa može li da trazi posao ako ima jedno od trazenih (deficitarnih) zanimanja a ima recimo biometrijski pasos a nije iz EU?
sada
(zanimamanje)
12. maj 2012. u 14.51
ko dodje na 3 mjeseca - može u Nemackoj da upise kurs jezika u trajanju od 3 meseca

Pa šta bi rekli koliko se stepeni može zavrsiti za 3 mjeseca ili 1+2 mjeseca možda = da li oni predvidjaju 1 mjesec za A1; 2 mj za A2 a B i tako polozi neko te neko
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
12. maj 2012. u 22.11
Svaki modul tj. stepen (A1, A2, B1) traju po 3 meseca.
Moja cerka je prošle godine bila kod nas u Minhenu turisticki i za to vreme je pohadjala A1 u trajanju od 3 meseca.
To je početni nivo i stice se samo najosnovnije veoma slabo znanje.
A2 i B su već nešto ozbiljniji.
Cerka nema Nemacki boravak niti ima na osnovu roditelja pravo na to, jer je punoletna. Na kurs je isla samo zato što je zelela da malo nauci Nemacki jezik.

Što se tiče tvog prvog pitanja nisam bas upucena u tu materiju, ja sam boravak dobila na osnovu spajanja porodice, jer moj suprug radi u Nemackoj već 7 godina i kad je dosao tada po zakonu nije moralo da se ide na kurs Nemackog jezika.
sada
(zanimamanje)
13. maj 2012. u 17.14
Hvala, ali eto dilema je naslov diskusije:
Ja nigdje ni ne vidim 3 mjeseca na Gete-u, ima Intensive 4 i Intensive 8 sedmica
Da li mislite da li je to to? Da li bi možda 2 mjeseca (8 sedmica)bilo možda i vise od 2 ili 3 mjeseca običnog/neintenzivnog kursa, da li je to to što se tiče broja units (jedinica) a i para ono sto ste vi otprilike placali? Pitam se i da li su ispitivaci onako razumni ljudi i da li se to pregleda tu na koledzu ili ide negdje centralno,

Intensive 4 weeks

http://www.goethe.de/ins/de/spr/int/i4/enindex.htm

Intensive 8 weeks

http://www.goethe.de/ins/de/spr/int/i8/enindex.htm

Jeste li i vi Krishka koristili Gete?

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
14. maj 2012. u 18.35
Na nivo A1 sam isla na Goethe institut u Minhenu, a A2 i B1 sam nastavila u drugoj skoli, jer na Goethe nije bilo slobodnih mesta kad je meni odgovaralo.
Svaki nivo je trajao po 3 meseca, to je integracioni kurs koji se po zakonu mora pohadjati u cilju dobijanja boravka, na osnovu spajanja porodice.
sada
(zanimamanje)
14. maj 2012. u 18.52
A da li je vas kurs bio intenzivan (po broju casova i po tim nekim jedinicama koje ste prelazili) jer ovdje i nema tromjesecnog nego ili 1 ili 2 mjeseca ali je intenzivan, znaci moguće da je mastava i prije i poslije podne
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
14. maj 2012. u 20.24
Da, ja sam pohadjala intezivni kurs Nemackog jezika, casovi su bili svakog radnog dana od 9:30 - 13:30
Postojala je i mogućnost popodnevne nastave, ali meni je vise odgovaralo pre podne.
Vidim da te buni to što kažem da svaki nivo traje po 3 meseca.
Evo ovako je bilo do prošle godine, možda se sada nešto promenilo:

Ceo A1 nivo sastoji se iz dva dela i to A1/1 i A1/2 od po mesec ipo dana.
Ceo A2 sastoji se iz dva dela i to A2/1 i A2/2 od po mesec ipo dana
Ceo B1 sastoji se iz dva dela i to B1/1 i B1/2 od po mesec ipo dana.
sada
(zanimamanje)
15. maj 2012. u 10.02
Aaaa pa da znaš da me i buni - da li je, da napokon razjasnimo, taj B1/B2 taj B2 sto rece rodjaka da joj treba - ja sam mislila da je to poseban četvrti stepen, još + 3 mjeseca za samo B2. Bas mi je drago da je to ko ujedno, vjerovarno su tako i podijelili - na 1 i 2 mjeseca za prvi i drugi dio A levela. Pa koliko to onda ima ispita do B2 levela?
Opet mi nije jasno.. ti si isla 3 x 3 mjeseca - i dobila si B1 zašto ne i B2? Pocela sam već da pišem ne mogu sad da se vracam..?
Hvala
sada
(zanimamanje)
15. maj 2012. u 10.10
Pa boravisna dozvola je po novom, ja mislim, ujedno i radna to vise nije podijeljeno? Znaci, kad neko odslusa sve te levele može da trazi posao?
Ja to tako zamišljam..
Ja ne znam isto ko da ovo samo mene zanima, niko drugi da upita?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
15. maj 2012. u 11.54
Zato sto nisam ni pohadjala B2. B1 mi je bio dovoljan za dobijanje boravka.
Ukupno sam imala 3 ispita. 3 pismena i 3 usmena. Prvo polaganje je bilo posle zavrsenog celog A1 kursa, drugo - posle zavrsenog A2 kursa i treće posle zavrsenog celog B1 kursda.

Pitaj slobodno sve sto te zanima, rado ću ti reci sve sto znam.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
15. maj 2012. u 12.03
B1 nije B2. B1 isto kao i A i A2 se sastoje iz dve etape od po mesec ipo dana. Ukupan B1 je B1/1 i B1/2.
B2 je visi nivo i sastoji se iz B2/1 i B2/2.

al` su ga Nemci zakukuljili to samo oni mogu :)
Ovo sto pišem odnosi se na Minhen (Bavariju), Čujem da nisu isti zakoni u svim Nemackim pokrajinama, možda je negde drugacije što se tiče ovih kurseva.
marijamhlc
16. maj 2012. u 06.28
Evo i ja da se prikljucim!:)

Pridruzujem se suprugu u Nemackoj, verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine. Zanima me sledeće, posle koliko vremena ja mogu legalno da pocnem da radim t.j da otvorim svoju privatnu firmu?
Ima li neki minimum koji mora da se ulozi radi otvaranja privatne firme u Nemackoj?
sada
(zanimamanje)
16. maj 2012. u 13.15
Pa to valjda zavisi od toga da li će da bude trgovina na veliko ili malo - trebala bi da pitas na biznisu

Ah da malo sam se raspitala za nivoe njemackog, samo se za A1 preporucuje intenzivni od 4 sedmice - sve ostalo 8 sedmica. Još mi je fino objasnila da oni ne prodaju levele nego kurseve (po duzini: 4 ili 8 sedmica što se jel podrazumijeva).
Pitam se ako neko bukira 2 puta po 2 mjeseca da li bi mu gdje god produzili turisticku vizu za par mjeseci jer ona vazi samo na 3 mjeseca?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
17. maj 2012. u 07.17
Marijamhlc, za Bavarsku znam da odmah po zavrsenom A1 tj. po dobijanju ogranicenog boravka imaš pravo da se zaposlis.
Imaš i legalno pravo da otvoris svoju privatnu firmu, to sigurno znam, jer je pre par meseci jedan nas zemljak otvorio blizu Minhena zlatarsku radnju, odmah po dobijanju boravka na osnovu spajanja porodice. Sad ne znam da li moras da imaš odredjenu sumu novca u banci, mogu da ga pitam za te detalje ako te zanima.

Znaci Sada, smanjili su duzinu trajanja kurseva. To je dobro, samo ne znam koliko sati dnevno traju casovi, jer po zakonu za boravisnu vizu mora da se odslusa minimum 600 casova.
Ja sam imala svakog radnog dana casove po 2 sata, sa po dve pauze od po 10 minuta i iskreno da ti kažem bas je bilo naporno.
Već posle druge pauze izgubi se koncentracija, a pored toga mora i kod kuce dosta da se uci, mi smo svaki dan imali domaće zadatke koje smo morali da uradimo za sledeći cas.
Kad sve saberes, veoma malo vremena ti ostaje za druge aktivnosti, još ako je porodica sa malom decom zaista je naporno.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
17. maj 2012. u 07.20
Izvinjavam se, pogresila sam u predhodnom pisanju:
Casove sam imala svakog radnog dana po 4 sata. Od 9:30 - 13:30
marijamhlc
17. maj 2012. u 08.03
Za Krisku,

Jel možeš molim te da mi se raspitas za regiju gde je grad Keln? Znači da li smem da radim odmah po dobijanju bravisne vize i naravno koliko je minimalno ulaganje za otvaranje firme?

Hvala puno
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
17. maj 2012. u 08.13
Marija, ja ne poznajem nikog ko živi u Kelnu i u tom regionu. Pitacu muza da li on možda nekog odande poznaje. Suprug mi je na putu, pa čim dodje pitacu ga.
Može i tvoj suprug ako je tamo da se raspita.
marijamhlc
18. maj 2012. u 06.53
Suprug još uvek nije otisao, on tek za 2msc ide, kada mu buduca firma sredi sva dokumenta.
A ja se sada raspitujem, jer bi trebali da otvorimo firmu, samo ne znam da li sme da bude na moje ime, bas zbog toga, da li smem da radim u Nemackoj!:)
sada
(zanimamanje)
18. maj 2012. u 13.31
Pa zar nema nigdje da se procita - pa reci nam da i mi znamo i nas zanima.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
19. maj 2012. u 12.58
Pitala sam ovog našeg zemljaka koji je otvorio radnju blizu Minhena i on kaže da oni koji imaju Nemacku boravisnu dozvolu ne moraju da imaju odredjenu sumu novca na racunu.
To vazi samo za strance koji nemaju boravak, a žele da registruju firmu u Nemackoj. U tom slučaju moraju da imaju minimum 25000 evra na kontu u Nemackoj banci.
Nisam pronasla nikakve informacije u vezi toga za grad Keln, ali mislim da isto pravilo vazi i tamo.
Marija, predlazem ti da nazoves telefonom ili da odes do Nemacke ambasade u Beogradu, oni će ti sve detaljno objasniti.

Evo još par proverenih informacija:
Čim dobijete dozvolu za rad i boravak, imate pravo da pozovete svog supruznika i decu, (uslov za pridruzivanje dece roditeljima u Nemackoj je da deca nisu starija od 16 godina) koji isto tako dobijaju ista prava kao i Vi.
Dovoljno je da jedan od bračnih partnera radi i na osnovu toga možete da produžujete svoju boravišnu i radnu dozvolu.
Članovi porodice koji ulaze u Nemačku s visokokvalifikovanim radnicima koji su dobili vizu, ili članovi porodice koji će im se naknadno pridružiti u Nemačkoj, takođe sticu pravo na rad u Nemačkoj.

Možete da radite kao samostalan radnik (ili firma koja je pravno lice) ili da se zaposlite na stalno kod bilo koje firme.
Trošak za formiranje privatnog preduzeća je 250 do 400 evra, zavisno od grada.

Otkako je 1.januara 2005. godine stupio na snagu novi Zakon o imigraciji, strancima je potrebna samo Nemačka boravišna dozvola koja im daje pravo na rad, a ne boravišna i radna dozvola zasebno.
marijamhlc
21. maj 2012. u 14.45
Odlično, hvala Vam puno puno na informacijama, bili ste mi od velike pomoći i puno toga ste mi razjasnili!!!!!!!:)
Pantelija
21. maj 2012. u 17.11
Za 10 dana odlazim sa svojom porodicom za Nemacku (Baden Winterberg) odlazimo kod prijatelja sa namerom da tamo i ostanemo.Sa suprugom sam u braku 19godina, ona i deca imaju Madjarske pasose.Pošto deca dobro govore nemacki za njih nije problem da nastave skolovanje,žena će takođe dobiti posao ali sam problem ja posto imam Srpski pasos.Ja i supruga imamo srednu skolu a i to nam tamo ne znaci ništa.Žena će u početku imati minimalnu platu oko 1000evra sto je malo za zivot svih nas,ako hoćemo da opstanemo moram i ja da radim.Kakve su mi sanse da dobijem radnu (porodicnu) vizu da bih mogao da pomognem svojoj porodici?
Sve sto sam mogao ovde da prodam prodao sam da bih skupio nešto para za put i početak tamo.Cilj nam je da spasimo decu odavde,jedan sin nam je od 8 a drugi od 16 godina.Ni ja ni supruga nismo bas nešto dobri što se tiče nemackog jezika,ali ne plasimo se ni jednog posla.Ako neko ima neke informacije o ovakvom slučaju to bi mi bilo od velike pomoći.Odlucni smo u svojim namerama ali postoji doza straha...Hvala u napred...
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
23. maj 2012. u 06.47
Ne znam zašto se ova tema ne izdvoji, kad je toliko aktuelna?

Nema na cemu Marija, drago mi je ako sam bar malo bila od koristi.

Pantelija, tvoja supruga i deca imaju pravo na boravak, zaposlenje i skolovanje u Nemackoj, s`obzirom da je Madjarska clanica EU.
Za tebe, kao Srpskog državljanina važe ista pravila kao i za sve ostale zemlje koje nisu clanice EU.
Imaš potpuno pravo da se pridružiš svojoj porodici u Nemackoj, ali ćeš morati da prilozis sertifikat o polozenom kursu Nemackog jezika.

Ono sto ti može predstavljati problem je to što po Nemackom zakonu da bi se pridruzio supruzi ona mora da ima stalno zaposlenje, dovoljna mesecna primanja za izdržavanje porodice (ne znam tačno kolika je ta suma, ali od prilike minimum 500 evra po clanu domaćinstva, sto bi u vasem slučaju njena mesecna plata morala biti najmanje 2000e netto) i mora imati (svoj ili iznajmljen) stan kvadrature minimum 16m² po osobi.
Gotovo sam sigurna da je tako, a ti se u svakom slučaju još raspitaj kad budes otisao u Nemacku. najbolje informacije će ti dati u uredu za strance.
marijamhlc
24. maj 2012. u 07.48
Da, Kriska dobro si sve rekla.

Na zalost 1000Evra je skoro pa ništa za Nemacku, ako ide da živi cetvoroclana porodica. Stanovi nisu jeftini, plus naravno osnovne potrebe za zivot.

Jeste 16m2 po clanu porodice za iznajmljivanje stana, piše u uslovima kada se aplicira za vizu.

Ti posto se pridruzujes porodici, treba da polazes za sertifikat A1, i sada zavisi od pokrajine gde idete, negde smes da pocnes odmah da radis, a negde nećeš smeti...

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
24. maj 2012. u 21.10
Nema sanse da cetvoroclana porodica u Nemackoj prezivi sa 1000 evra mesecno. To je premalo i za jednu osobu.
Tvoja žena, ako se sa decom preseli u Nemacku i dobije boravak, a nema dovoljnu platu za izdržavanje porodice, imace pravo na finansijsku pomoć države, koja nije nimalo zanemarljiva.
Na zalost, ta socijalna pomoć ne ulazi u prosek plate tako da kad ti budes podneo zahtev za spajanje porodice, racunace joj se samo neto mesecna plata koju zaradjuje.
U svakom slučaju raspitaj se na pravom mestu, možda postoji neka kvaka u zakonu, po kojem bi i ti mogao ostvariti boravak u Nemackoj.
Pozdrav, srećno!
Pantelija
25. maj 2012. u 16.15
Hvala na informacijam.
Slazem se da je 1000 evra malo za zivot u Nemackoj ali ako ovde živim sa 150 evra i cekam milostinju od roditelja da bi detetu platio mesecnu kartu za skolovanje onda nemam šta da izgubim.U pokrajni u koju udem nije potrebno odmah A1. Može se početi sa radom i bez toga ali pod uslovom da postoji firma koja želi da me zaposli.Ako ništa drugo prelazicu granicu na svaka 3 meseca i posle par nedelja ponovo ću odlaziti za Nemacku dok ne pronadjem neko rešenje.
Hvala svima...
marijamhlc
26. maj 2012. u 09.42
Pantelija, nećeš dobiti boravisnu vizu bez tog sertifikata, to je po Nemackom zakonu, nije do pokrajine.

3 meseca smes ukupno da boravis u EU ako ides na turisticku posetu, tako da prelaskom granice, ništa ne resavas, neće te pustiti da udjes ako izadjes jednom, a ako te uhvate da si nezakonito u Nemackoj, mogu da ti zabrane daljnje ulazke i ko zna šta još.

Da, u Nemackoj jeste laksi zivot, ali nemoj da radis nešto protiv njihovih zakona, jer može samo da se zavrsi loše po tebe.
sada
(zanimamanje)
29. maj 2012. u 14.20
3 mjeseca u 6 mjeseci tako da će biti 3 on 3 off

Da, to sam i ja htjela da pitam, znaci u toku ta tri mjeseca je samo jedan ulazak/izlazak?
A recimo da ti produže turisticku vizu (na još par mjeseci) da li je i opet samo jedan ulazak / izlazak?
marijamhlc
30. maj 2012. u 08.04
Kao i u celoj EU, na turistickoj vizi smes biti samo 3 msc u godinu dana, na vise, ide boravisna viza.

Možeš ti doći prvo na mesec dana, pa izaci, pa opet doći na mesec dana, i tako dalje dok se ne nakupi upuno 3msc, ali u jednom cugu, ne vise od 3msc na godinu dana...
goranstojkovic
03. jun 2012. u 15.59
molim sve koje znaju da odgovore na moje pitanje...
Devojka mi živi u Nemackoj odlucili smo da se vencamo i da ja dodjem da živim u Nemackoj ,pa me zanima kada dobijem boravisnu vizu jel to automatski i radna dozvola ili kako? jel ja smem odmah da radim? ona je isto srpska državljanka ali ima neogranbicen boravak u Nemackoj...unapred hvala...pozdrav svima
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. jun 2012. u 07.43
Čim dobijes boravak smes odmah da se zaposlis. Barem je tako u Bajernu, a mislim da i za ostale pokrajine vazi isti zakon.
marijamhlc
04. jun 2012. u 08.12
Proveri njihove zakone, posto ima caka, ako ti devojka/momak dugo žive u Nemackoj, a ti kada se vencate treba da joj/njemu se pridružiš, tu se rade neke provere, da brak nije slučajno bas zbog boravisne vize ili zbog izdavanja pasosa. Tako da možda ćeš tu imati malo vise zezanja oko papirologije.

A kao sto ti je Kriska rekla, sve zavisi od pokrajine da li smes ili ne smes odmah da pocnes sa radom. Svakako, prvo moras da polazes za sertifikat A1, ako ides po principu pridruzivanju bracnom partneru, kako bi dobio ostatak dokumenata.

Možda ti je čak i najlakse ako trazis posao u Nemackoj, da krenes da ga trazis odmah iz Srbije, i odmah ti firma onda sređuje sva dokumenta
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. jun 2012. u 09.56
Provere da brak nije sklopljen iz interesa/u cilju dobijanja nemackih dokumenata se podrazumevaju.
Nemacka je rigorozna po tom pitanju i ne igrajte se sa takvim stvarima!

Nedavno se sin naših poznanika, koji čak ima Nemacko državljanstvo, ozenio devojkom iz Srbije. Brak je sklopljen iz ljubavi, ali su se ovo dvoje mladih veoma kratko poznavali pre braka.
Imali su dosta problema oko njenog dobijanja boravka, jer nisu imali dovoljno ubedljivih dokaza.
Tražili su im zajednicke slike, slike sa svadbe (a ljudi nisu pravili svadbu, pa nisu ni imali slike), svasta su ih odvojeno ispitivali, do najimtimnijih stvari iz njihovog zivota.
Ispao je veliki problem kad je decko spomenuo da ima brata od nekog ujaka u Americi.
Njoj su posle postavili pitanje da li njen muž ima brata u inostranstvu, gde i kako se zove. Ona je rekla da nema, jer zaista nije znala i tu su im postali sumnjivi.
U korak su ih pratili, čak se desavalo da im u pola noćibane policija u stan, da proveri da li zaista zajedno žive.

Dakle, svezi bracni parovi budite spremni na ovakve provere od strane Nemackih vlasti.

goranstojkovic
04. jun 2012. u 12.15
znaci provere su takve nisam znao ...da se spremimo jer iskreno nešto i nisam upoznat sa njenom rodbinom ..naravno nije me interesovalo ali ovde će mi trebati..hvala vam na informaciji to mi je vrlo bitno..jer ja dolazim nekoliko puta kao turista i upoznat sam sa situacijom i mislim da nebi mogli da živimo sa jednom platom pa zato bi voleo da odmah posle vencanja pocnem da radim..gde bi mogao da se detaljnije i tačno raspitam za republiku Hansestadt Hamburg kakav je ove zakon o vencanju itd? hvala vam..pozz
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. jun 2012. u 12.34
O zakonskim pravima sve će ti do detalja reci u njihovom uredu za strance.
Što se tiče ovih provera, ne mora da znači da će i tebe i tvoju suprugu tako u detalje ispitivati, ali ako im i neka sitnica bude sumnjiva onda sigurno hoće.
Skupi sto vise zajednickih fotografija, sacuvaj pisma/emailove...

Puno sreće i uspeha u braku ti želim!
marijamhlc
04. jun 2012. u 17.02
he he he, sve me ovo podsetilo na onaj film sa Andy Macdowell i Gerard Depardieu, Green Card!:)

puno sreće želim!:)

marijamhlc
04. jun 2012. u 17.07
Za Krisku imam jedno pitanje!:)

Ne znam koliko dugo živis u Nemackoj, ali generalno kako ti se svidja zivot tamo? Vidim svako ima razlicito mišljenje, naravno svako se razlicito i uklapa u sredinu...

Sad možda ja malo drugacije gledam na zivot u inostranstvu od mnogih ovde, jer sam odrasla i živela veci deo svog zivota u inostranstvu, pa sam se vratila za Beograd, i posle par godina mi se smucio ovaj ovde zivot, tako da mi generalno ne pada mnogo teško što se opet selim u inostranstvo.

Na zalost u Nemackoj nemamo nikoga od poznanika ko živi, pa se mi ovako po forumima informisemo oko nekih osnovnim zivotnih stvari koje će nam naravno zatrebati.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. jun 2012. u 19.13
Marija, moj suprug je u Nemackoj oko 8 godina, a ja imam boravak (još uvek ogranicen) tek 3 godine. Istice mi krajem sledeće godine, kad bi trebalo da mi produže, a moguće da će mi dati i stalan boravak.
Od kako je mm u Nemackoj dolazila sam često na posetilacku vizu, koju sam bez problema dobijala u ambasadi. Sve me nekako mrzelo da idem u skolu Nemackog jezika, ali evo i to sam zavrsila.
Moj muž ima velike olaksice od kad ja imam boravisne papire, odrali su ga sa porezima dok je u Nemackoj živeo sam.

Što se tiče zivota u Minhenu, meni se dopada i vrlo brzo sam se uklopila.
Ja mogu samo da ti pricam o Minhenu, jer u drugim gradovima Nemacke nisam živela. To je lep, miran grad, ima gde da se izadje i puno toga lepog da se vidi. Meni je čak i samo setnja centrom provod, uvek zivo, puno naroda, baste i restorani puni, na trgu se često mogu videti razne manifestacije, muzicari, slikari...
Gradski prevoz je izuzetno organizovan, da stanujes ne znam u kom delu grada, podzemnom zeleznicom si za cas u centru.
Mi kolima putujemo po gradu samo bas kad moramo, jer su na putevima uzasne guzve i veliki su problem parkinzi.

Nemci uopste nisu onako kruti i hladni kakvu sam ja predstavu o njima imala. Naprotiv, vecina ih je srdacna i ljubazna.
Kome god da se obratis za bilo kakvu informaciju, svako će ti pomoći i uputiti na pravo mesto.

Marija, predlazem ti da na kurs Nemackog ides u gradu gde ćeš živeti, tu ćeš upoznati puno ljudi iz celog sveta.
Sa mnogima iz skole sam nastavila druzenje, često se posecujemo i izadjemo zajedno na kaficu, pice, u provod.

Ja ovde nemam nikog od familije, ali smo upoznali puno naših ljudi, a u istoj zgradi imamo komsije iz Zvornika sa kojima se izuzetno lepo družimo. Osecam se maltene kao kod svoje kuce :)
Naravno da se uželim svojih, ali Minhen nije tako daleko, pa često skoknem do kuce, a i oni su mi česti gosti.
Evo, za koji dan stizu mi sestra i cerka, jedva cekam da ih malo setam po Minhenu! :)

Ja sam se bas raspisala, ne znam šta bi još moglo da te zanima u vezi zivota u Nemackoj. Nisam ni ja dugo ovde, ali ono sto znam recicu ti.

Pozdrav!

goranstojkovic
05. jun 2012. u 18.58
hvala kriska od srca poslusacu tvoj savet...pozz
marijamhlc
06. jun 2012. u 08.18
Kriska, hvala ti puno na lepom opisu zivota u Nemackoj!:)

Videcemo sve kada dodjemo, sto bi rekli, na licu mesta!:)

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. jun 2012. u 16.50
Danas sam saznala nešto sto će možda nekom biti od koristi.
Naime, ako je supruznik državljanin neke od zemalja EU, a ima boravak u Nemackoj, njegov/njen supruznik da bi se pridruzio svojoj porodici u DE ne mora da pohadja kurs Nemackog jezika.,
tako da Pantelija ti verovatno nećeš morati na A1 da ides.

Pozdrav svima!
myaa
23. jul 2012. u 04.06
Pozdrav svima!

Moj momak odlazi u Berlin na studije. Da li imate ikakva iskustva sa ovim? Da li je moguće da ja na osnovu njegove boravisne vize dobijem istu? On koliko znam ima prava da radi pola radnog vremena 180 dana godisnje...

Nasli smo negde da je moguće da mu se pridružim i kao verenica, ali nikako da pronadjem šta to zapravo znaci... Da li mora vencanje da bude zakazano ili ne? I kakvu vrstu papira ja dobijam...?

Any ideas? :)
nikolakaca
12. avgust 2012. u 10.34
Pozdrav svima. Momku i meni je potrebna pomoć oko par pitanja vezanih za zivot Nemackoj. E ovako, mislili smo da odemo tamo krajem septembra, početkom oktobra, konkretno na relaciji Dizeldorf, Keln i Leverkuzen. Ima li neko iskustva? Kakvi su uslovi tamo za dobijanje papira tj nekog privremenog boravka pa na osnovu toga doszole za rad? Mi smo inače vencani od skoro, citali smo da je za boravak potrebno tamo neko da se venca za njihovog državljanina... Pozstoji li neki drugi način? Da li je bolje kod njih poći na kurs jezika ili ovde kod nas? Hvala unapred na odgovorima.
nikolakaca
15. avgust 2012. u 13.15
Koliko sad trenutno traje kurs za A1 sertifikat i da li taj kurs sa sve polaganjem može da se zavrsi u periodu od 90 dana, odnosno koliko traje turisticka viza? Da li postoji mogućnost da se uci u nekoj drugoj skoli a na Goethe institutu da se polaze? Koja je sad cena kursa za A1? Hvaa unapred
makinwa85
06. septembar 2012. u 09.02
Ja sam polozio A1 koji me kostao 80 eur i planiram u Njemacku,konkretno u Minhen,početkom oktobra,pa me interesuje može li mi neko ko je gore dati informacije o tome kako doći do posla??? Unapred zahvalan
LA_zic
12. septembar 2012. u 10.40
Pozz svima.
Procitao sam sve vase komentare na ovu temu ali ne mogu da pronadjem odgovor na moj problem.
Ja uskoro zavrsavam studije tj nadam se da diplomiram idiuce godine na elektronskom fak u nisu.
Bio sam pre 2 godine u minhenu turisticki u poseti rodbini i prijateljima pa mi se zivot tamo posvide i resio sam da se i sam oprobam.
Imam neke poznanike koji su preko indexa sa fakulteta otisli u austriju i dobili boravak.
Mene interesuje da li da po zavrsetku faxa sa diplomom konkurisem u nekoj firmi na teritoriji Minhena ili da se upustam u bracne vode radi dokumenata.
Nemacki jezik slabo znam ucio sam nešto kod kuce dok Engleski ucim celog zivota pa me interesuje da li da ovde u Srbiji polazem A1 ili da odem u DE na njihove kurseve?
Kako bi najlakse mogao da dobijem papire po vasem mišljenju ?
Unapred hvala na odgovoru!
makinwa85
13. septembar 2012. u 05.33
A1 polazes u svojoj zemlji,i uopste nije teško,dovoljno je ono osnovno poznavanje,ali A1 ti obezbjedjuje boravak od 8-9 mjeseci,B2 konkretno je za studiranje ali je to već teži kurs,i ja ću u minhen i takođe sređujem neki posao,najbolja opcija ti je brak,cisti papiri,ali naravno to je malo „teza” varijanta,u svakom slučaju A1 je za neki početak
LA_zic
15. septembar 2012. u 05.52
Hvala makinwa možda se i sretnemo jednog dana u Minhenu :)
Sad sam nasao negde da je odobrena plava karta od 1 avgusta i da postoje 2 uslova od kojih je jedan diploma fakulteta a drugi se odnosi na godisnju platu.Navodno se na osnovu ta dva uslova daje boravak na 4 god sa A1 poznavanjem jezika a ukoliko se dodje do B2 u roku od te 4 godine daju neogranicen boravak.Valjda imaš pravo da godinu dana budes van Nemacke po dobijanju te plave karte ali nisam siguran pitacu nekog odozgo da se raspita po njihovim institucijama.
P.S
Vidim da si ti već nasao neki posao :)pa me interesuje da li je bolje da se prvo preko neta nadje posao pa onda krene u DE ili da odem pa da tamo direktno tražim posto imam kod kog da se smestim neko vreme (par meseci :)! ).
Pozz.
makinwa85
17. septembar 2012. u 15.16
Ma i ja sam u fazi trazenja,imam nešto gore al nije to još sigurno
ja idem 24.09 gore da vidim ima li šta od toga.
A reci mi za tu plavu kartu,od 1 avg. kako ako imam diplomu fakulteta i A1
da li mi tó šta znaci?
Pozdrav
LA_zic
18. septembar 2012. u 06.46
Najbolje je da potražiš na Google.
Dobiješ sa diplomom fakulteta i A1 4 godine boravka i dozvolu za rad.
Posle se produžava za stalno ako dođeš do B2.
nita
18. septembar 2012. u 16.06
Može li neko da mi kaže koliko kosta kurs nemackog A1 u Minhenu?
Hvala
Lemi
21. oktobar 2012. u 16.56
Pozdrav svima,imam jedno pitanje,ako može pomoć.
Planiram da dodjem u Regensburg da se vencam sa mojom devojkom,koja ima nemacke papire do sada sam dolazio turisticki,i moje pitanje je ako dodjem,i vencam se ,da li moram ići za Srbiju ili za Minhen ili zahtev mogu da predam u Regensburgu,i da mi tu izdaju vizu,posto sam jako zbunjen oko toga jer ambasada je kategoricna da se mora doći kod njih,a ovde čitam da može da se resi to u Minhenu pa me zanima kako dalje,takođe se zanimam da li mogu ako polozim A1 tu,mada sam platio do B1 da mi produže vizu odmah da ne idem za Srbiju da venacnje i sve to uradimo lagano,i gde je bolje da se vencamo u Srbiji ili Nemackoj.
Hvala na odgovorima.
Slavenac
05. decembar 2012. u 14.50
Postovanje,
Planiram da dodjem sa zenom u Nemacku.Trebali bi da nađemoposlodavca u pitanju bi bio Mc donnalds.E sad,moja žena je Grkinja, naravno još uvek EU.A ja imam srpski pasos.I imam papire i radnu dozvolu za grcku.Dali ja mogu da dobijem posao,i dali će poslodavac u nemackoj meni moći da sredi dozvlou da radim,dali će nemacke vlasti meni dozvoliti?
Hvala svima na odgovorima.
dabolino
14. januar 2013. u 05.56
zdravo svima,zamolila bih sve koji su polagali taj A1 ISPIT DA ME UPUTE KAKO I STA TREBA DA SPREMIM DA BI GA POLOZILA ? IDEM NA KURS KOJI JE VRLO USPOREN I TRAJE 3 MESECA AJA TREBA STO PRE DA POLAZEM,UCIM I SAMA KUCI ALI BI MI BILO OD VELIKE PomoćI KADA BI ZNALA NA STA DA SE FOKUSIRAM. HVALA UNAPRED
dracon
24. januar 2013. u 16.21
Pozdrav svima,ja sam diplomirani ekonomista ali se bavim i zanatom,tacnije obucarstvom,popravkom obuce itd,itd.imam naravno i diplomu i majstorsko pismo koje je prevedeno na nemacki jezik kod sudskog tumaca.Raspitao sam se za posao obucara u Minhenu i nasao poslodavca kome odgovaram i koji bi me zaposlio ali mi je rekao da nije u toku što se tiče mogućnosti dobijanja papira i da li uopste može.Molim sve upoznate sa tim da mi objasne koja je procedura i koje su mogućnosti.Vezano za zanat i obucarstvo.Unapred hvala!!!
japanac
12. mart 2013. u 12.36
k

japanac
12. mart 2013. u 12.41
Dali može dete od 1 god da podje sa majkom koja je dobila posao na određeno tj privremeno dok ne dobije za stalno,za supruga vidim da može da uplati kurs i ostane godinu dana.
Hvala puno ako ima neko da mi odgovori
mzst
02. oktobar 2013. u 09.51
Postovani prijatelji,

treba mi pomoć pa ako neko zna i ima iskustva molio bih za pomoć. Imam curu koja je nemacki državljanin i želimo da se vencamo ,interesuje me šta nam sve treba i kakva je procedura.
Hvala
goga777
28. oktobar 2014. u 07.21
Cao svima, intereseju me da li sa a1 nivoom mogu da radim u starackom domu, a da tamo nastavim sa skolovanjem (a2 i b1)?
goga777
28. oktobar 2014. u 07.24
Cao svima, intereseju me da li sa a1 nivoom mogu da radim u starackom domu, a da tamo nastavim sa skolovanjem (a2 i b1)?
iva80
10. decembar 2014. u 06.11
Pozdrav svima.da li neko možda ima informaciju za rad u Nemackoj kao stomatolog sa EU pasosem?da li može da se krene s manjim nivoom jezika,recimo A2?i posle koliko se dobija radna dozvola?
hvala unapred svima
Zandalee
06. oktobar 2016. u 17.12
Pozdrav svima...mene zanima dali ima neko ko dobro poznaje zakone o supruznicima...oba su EU državljani...ako jedan boravi u Nemackoj a drugi mu se pridruzi...a ovaj koji je u DE nije nasao smestaj za porodicu...jer je promenio mišljnje...dali je onaj koji je DE duzan da se pobrine o smestaju supruznika koji je na njegov poziv dosao ili ima prava da odbije boravak kod njega...i ako ima prava da odbije šta se dalje desava u pitanju je Stutgart...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.