Diskusije : Elektronika

 Komentar
Kao mreza za komarce, zelene boje
vancaga
16. decembar 2023. u 20.23
Molim vas za savet: jel mi je riknuo TV„? ili je nešto kod njih? jer imam cablovsku ovde preko bare.Tv je star nekoliko godina Sharp
Hvala na odgovoru Pozdrav svima
Popaj
31. januar 2024. u 07.49
Kako da uklonim zeleni ekran sa svog TV-a?
1. Ponovo pokrenite TV
Jedan od najjednostavnijih načina da popravite neke softverske greške je da jednom ponovo pokrenete TV. Nešto zaglavljeno u fleš memoriji vašeg pametnog TV-a takođe može uzrokovati zeleni ekran na vašem TV-u. Da biste prekinuli napajanje, fleš memorija će se resetovati sa vaše glavne ploče bez gubitka ličnih postavki. Dozvolite mi da objasnim kako ponovo pokrenuti TV u nastavku:

Isključite dugme na glavnoj ploči i isključite TV.
Držite fizičko dugme za napajanje na TV-u najmanje 15 sekundi.
Molimo pričekajte najmanje 30 minuta da ponovo zakažete. Vaš pogon sa TV-a.
Napomena: Obavezno isključite TV na najmanje 15 do 30 minuta.

2. Provjerite izvor napajanja i kablovske veze.
Kabl za napajanje i HDMI kabl su bitne komponente za vaš uređaj. Ako se bilo koji od njih ošteti ili pokvari, možete naići na probleme kao što je zeleni ekran ili ekran koji ne reaguje. Da biste spriječili ove probleme, ključno je uvijek osigurati da su i kabel za napajanje i HDMI kabel u dobrom stanju. Ovi kablovi su sastavni deo pravilnog funkcionisanja vaših povezanih uređaja.

Da biste provjerili njihovo stanje, trebali biste fizički pregledati oba kabela. Isključite ih i pažljivo pregledajte svaki od znakova oštećenja ili loma. Ako primijetite bilo kakve rezove na kabelu ili primijetite da su njegovi konektori promijenili boju, savjetuje se da zamijenite kabel. Nabavite novi kabel i slijedite potrebne korake da ga povežete i učvrstite na isti način kao prije. Ovo bi trebalo riješiti probleme s kojima ste se susreli.

3. Provjerite postavke ekrana.
Ako vaša konfiguracija ekrana nije ispravna, možda ćete naići na problem sa zelenim ekranom. Postoje određene zadane postavke ekrana koje uvijek trebate provjeriti prije bilo kakvog podešavanja. To uključuje HDR i RGB način rada. Možete onemogućiti ove postavke kako biste osigurali odgovarajući kvalitet slike. Osim toga, možda ćete morati promijeniti druge postavke kao što su kontrast, oštrina i svjetlina da biste postigli savršenu sliku. Da biste to učinili, idite na opciju postavki, odaberite postavke slike i izvršite potrebna podešavanja boje ili svjetline. Važno je napomenuti da svaki proizvođač televizora nudi različite opcije za podešavanje postavki, pa je preporučljivo konsultovati korisnički priručnik za konkretne smjernice.

4. Onemogućite HDR i RGB način rada
HDR označava visoki dinamički opseg, a RGB označava crvenu, zelenu i plavu. Obje postavke su dizajnirane da poboljšaju kvalitet slike na TV-u. Međutim, kada aktivirate HDR način rada, on povećava kontrast između tamnih i svijetlih boja na TV-u, što rezultira svjetlijim bijelim i dubljim crnim. S druge strane, RGB način vam omogućava da naglasite određenu boju. Ako omogućite obje postavke istovremeno, naići ćete na problem sa zelenim ekranom. Da biste riješili ovaj problem, morate deaktivirati ove postavke.

Da biste onemogućili HDR način rada, slijedite ove korake:

Otvorite meni i izaberite Podešavanja.
Odaberite opciju slike i idite na postavke izvoza.
U postavkama odaberite HDR način rada i provjerite je li HDR uključen ili isključen.
Ako je HDR mod uključen, isključite ga i provjerite je li zeleni ekran fiksiran ili ne.
Da biste onemogućili RGB način rada, slijedite ove korake:

Otvorite meni i izaberite Podešavanja.
Odaberite opciju slike.
Odaberite opciju stručnih postavki.
Odaberite RGB mod.
U RGB modu postoje četiri opcije, kao što su crvena, zelena, plava i isključena.
Jednostavno kliknite na opciju isključenja.
5. Ažurirajte softver/firmver
Svaki proizvođač pametnih televizora povremeno objavljuje ažuriranja softvera i okvira za rješavanje različitih problema, uključujući greške. Ove greške se mogu manifestovati kao problem zelenog ekrana na vašem TV-u. Da bi riješile takve probleme, kompanije obezbjeđuju ažuriranja za vaš TV. U većini slučajeva, ova ažuriranja se automatski instaliraju. Međutim, da biste bili sigurni da su ažuriranja primijenjena, morate imati Wi-Fi vezu za preuzimanje. Stabilna i brza internetska veza može olakšati brz i besprijekoran proces preuzimanja.

Ako ikada budete trebali ručno ažurirati softver i okvir, imajte na umu da svaki proizvođač ima svoje specifične korake.

https://www.electronicshub.org/tv-green-screen/

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.