Diskusije : Elektronika

 Komentar
Možda nije ovde mesto, ali moram da pitam!
CH
25. jul 2011. u 12.40
Hteo sam u BG u stanu da mi elektricar zameni razvodnu kutiju sa osiguracima i da postavi novu kutiju sa novim osiguracima koje sam doneo iz Nemacke.
Majostori u Srbiji SVE znaju a niko nema atest niti daje garanciju.
Kad sam pitao elektricara kako spaja zice u kutiji... Kaže: najbolje je ako treba skupa spojiti tri ili vise kablova da se UVRNU u jedan snomp i izoluje se izolir trakom.
To su radili pre sto godina kažem, zar nemate neke kleme, spajalice. Ma stace ti to to nije sigurno. Ovo uvijanje zica je najsigurnije.
Znam da na Zapadu padaju u nesvest kad vide tako nešto a kod nas je eto SVE TO NAJBOLJE... Šta vi kazete?
Mostro
(junior member)
25. jul 2011. u 14.47

ja sam pre jedno godinu dana promenio tu tablu i stavio automatske osigurace i imao sam i te kleme za deblje zice ali ih nisam stavio. Nisam zato što je najbolja veza kada se te zice uvrnu na klasican način. Ta klema može da posluzi samo kao izolator, ali neće dati ništa bolji kontakt zicama koje ipak moraju biti dobro uvrnute zajedno.

U principu, mogao je da ti stavi i kleme, ali tih klema na koje ti mislis, otvorenih samo sa jedne strane, nisam video mnogo na nasem trzistu. Možda ih taj majstor nije imao pa ti je tako rekao, ali ako je instalacija pravilno razvedena po osiguracima, da se zice ne pregrevaju, sasvim je sve jedno kako ćeš izolovati, bitno je samo da struja ne probija izolaciju.
Mislim da su dobra raspodela potrosaca po osiguracima i ugradnja odgovarajucih osiguraca i odgovarajuce zastitne sklopke mnogo bitnije od toga da li ćeš staviti i klemu na svaki spoj.
nacht_und_nebel
(ilegalac)
26. jul 2011. u 09.44
Upredanje provodnika nije pravilno a nije ni dozvoljeno. Sasvim je druga priča to što 99,9999999% izvođača tako radi, jer je jeftinije, a inspekcijski nadzor je u Srbiji mislena imenica.
Stezaljke (kleme) omogućavaju mnogo bolji kontakt, a prilikom intervencije na spoju ne dolazi do zamora materijala, kao pri uvrtanju i raspredanju snopova.
Ima još more razloga zašto je standardima propisana upotreba stezaljki, ali da ne rastežem priču ...
_____________________________________________________
Stezaljke je moguće kupiti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici elektro materijala, a pristojnog izvođača samo moraš da odlučnije potražiš - ima ih, i cena je skoro ista kao i kod samoukih nadrizanatlija.
Mostro
(junior member)
26. jul 2011. u 12.17
Stezaljke (kleme) omogućavaju mnogo bolji kontakt
---------
šrafić na klemi ne može da ostvari veću kontaktnu površinu od upredanja. Ali, svako radi onako kako misli da je najpametnije. I jedno i drugo je ispravno.
nacht_und_nebel
(ilegalac)
26. jul 2011. u 12.59
Mostro, izgleda da nikada nisi video kako taj tip stezaljke izgleda, jer ne bi upotrebio termin 'šrafčić'. Osim toga, nikakvim upredanjem ne možeš da postigneš pritisak koji ostvaruje zavrtanj, jer sama dodirna površina, bez odgovarajućeg pritiska ne znači mnogo.
Mostro
(junior member)
26. jul 2011. u 17.21
e sad je pitanje na kakve kleme ko od nas misli :)
možda svi mislimo ne neke razlicite. Mrzi me sad da ih tražim i da slikam.
A šta sam ja sve video, o tome ne vredi da nagadjas i da raspravljamo. U poslednje vreme se i ne bavim time, nije mi vise zanimljivo. Ali mogu reci i da su meni sve instalacije vezane na stari klasican način i da nikada sa njima nisam imao nikakvih problema. U stanu se i ne ukljucuju ko zna koliki potrosaci, a i EDB ti neće u stan isporucivati industrijsku struju kod koje i ne možeš da uvrces kablove. A na kraju krajeva, potrebne kleme se obično već nalaze unutar razvodne table.
Udbas_Chica
(dip elektroinzinjer)
27. jul 2011. u 20.20
E bre ljudi covek nepise o klemama sa stafovima u koje stavis kraj zice pa zavrnes sraf tj kontaktima na razvodnoj tabli i osiguracima, prekidacima i sl.
Covek pita za razvodne kutije pri vrhu zida u koje dodzu jedni kablovi pa se razvode dalje po vrhu zida i dole ka utikackim kutijama, prekidacima i sl.
Ovde u kanadi se mora po zakonu stavljati ko neko sesirce u bojama u zavisnosti od debljine zice pa se onda na dva provodnika ili 3 pri kraju skinu izolacije i malo uvrnu i onda se to sesirce zavrne na uvrnute provodnike i sluzi ko izolacija.
Kod nas je bilo pokusaja ja mislim tokom 60 i do 70 kad su hteli da kopiraju zapad da se razvodne kutije prave sa četiri kleme unutra.
Ja sam imao prilike da vidim izgorele kutije stvarno budalastina. Kad se napravi novo lepo izgleda pogotovu za starije gospodze al nema nikakve logike.
Najsigurnije je da se provodnici pravilno oslobode izolacije pri kraju u duzini ja mislim 8cm ( postoji i napisano tačno koliko) pa da se zice medzusobno uvrnu i onda se uvrnuti krajevi saviju i nakraju izoluju. ako je pravilno izvedeno onda je to najbolji spoj dokazano u praksi. kad se sve zice isposavijaju i stave u razvodnu kutiju bas ni ne izgleda lepo posebno za starije gospodze i gospodu al sigurno dobro funkcionise. kuce sa ovako izvedenom instalacijom nemaju problema u razodnim kutijama i veoma su retke intervencije.
Zašto se ovde radi drukcije treba traziti odgovor u njihovom obrazovnom sistemu jer uopste nemaju skole za elektricare a kod nas elektricari idu 3 godine da bi postali KV elektricari.
Sigurno je manja steta da se izolacija izvodi na ovakav način gde je sve determinisano sa tim sesiricima nego da se izvodi na nas način od strane neskolovanih elektricara koji su polozili neki ispit posle nekoliko godina u praksi i dobili dozvolu za rad.
Svi znaju koliko kuca izgori u Kanadi zbog elektricne instalacije.
Na svakom koraku imaju vatrogasne domove i malo malo pa se cuju vatrogasna kola.
Način uvrtanja kablova je preuzet od Nemaca i dosada se pokazao u praksi kao najbolji ako je pravilno izveden i instalacija i preseci zica pravilno projektovani.
Lepi pozdravi iz toronta
Chica Udbas
Mostro
(junior member)
08. avgust 2011. u 15.40
Covek pita za razvodne kutije pri vrhu zida u koje dodzu jedni kablovi pa se razvode dalje po vrhu zida i dole ka utikackim kutijama, prekidacima i sl.
-------
procitaj ponovo temu.
Koliko mogu da razumem, radi se o razvodnoj tabli.
Mada nije vise ni bitno jer je on i zaboravio da je postavio temu :)
Udbas_Chica
(dip elektroinzinjer)
08. avgust 2011. u 23.35
Pazi stvarno bas nisam primetio. Hvala na obavestenju. Pa nepostojinijedna razvodna tabla gde se zice uvrcu u snopove nego idu u kleme u zadnjih nekoliko decenija.
Sto ga onda bune nasi elektricari svi oni znaju kako se srafe zice u klemama u razvodnim tablama. Valjda je postavljac topica napravio grešku u koracima i pogresno razumeo elektricare.
Lepi pozdravi iz toronta
Chica Udbas
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.