Diskusije : Elektronika

 Komentar
Brzo energetsko kolo
Dostan
(student)
14. jun 2011. u 07.16
Molba za učesnike diskusije Elektronika ako imaju iskustva sa sličnim stvarima da dadnu savjet.

Već neko vrijeme pokušavam da realizujem kolo čije željene karakteristike ću opisati: Na osnovu upravljačkih impulsa relativno male snage ( 10V, 10mA ) treba upravljati dosta velikom strujom ( preko 20A ) u drugom, energetskom kolu. Ovo energetsko kolo treba biti otvoreno dosta mali vremenski period ( reda stotinki sekunde ) i odmah se zatvara, pa poslije malog vremenskog perioda ( reda desetinki sekunde ), zatim ponovo otvaranje i zatvaranje itd. Ovaj period bi trebao da se ponavlja, sa napomenom da nije tačna frekvencija, već je određena samo upravljačkim impulsima ( zato se ne mogu koristiti tajmeri ). Kolo daje DC impulse relativno velike snage koji nisu u preciznom periodu.
U realizaciji sam pokušavao koristiti bipolarni relej, ali je brzo pregorio. Možda bi radilo sa bip. relejom velike snage, ali su basnoslovno skupi i gotovo nenabavljivi. Koristio sam i kombinacije klasičnih releja, ali nisu dovoljno brzi. Još sam probao neke kombinacije sa tiristorima, UJT tranzistorima, Op. pojačavačima i dr., ali nije dalo željenog efekta.

Eto, ako neko ima još neku ideju biću mu zahvalan da istu izloži.
Axe
(zjakoprodavac)
14. jun 2011. u 08.16
Jesi li probao sa FET tranzistorima?
Dostan
(student)
14. jun 2011. u 09.45
Padali su mi napamet. Mogu li oni to izdržati?
Axe
(zjakoprodavac)
14. jun 2011. u 17.44
Nisi naveo o kojem naponu je reč,ali ima dosta FETova koji se mogu upotrebiti.Evo recimo IRFP 250N ,200V 30A a kosta samo 160 din.
ili IXFK 64N50P 500V 64A cena 880 din.
Ima ih dosta koje možeš da upotrebis...Možeš da ih aktiviras preko optokeplera ili sto je mnogo bolje da koristis posebno kolo za drajvovanje FETa...to preporucujem posebno zbog brzine paljenja i gasenja.Obično je problem gasenje FETa zbog unutrasnjeg kapaciteta...Sa posebnim kolima to se lako resava,mislim da je jedno takvo kolo IR2110,nisam siguran pišem iz glave.Takodjer ti je obavezan filter koji se zove snubber...proguglaj po netu...ima dosta o tome.
Dostan
(student)
15. jun 2011. u 09.22
Napon je 12V, problem su ti pikovi struje. Probaću sa IRF MOSFET - om od 30A pa ću eksperimentisati malo. Hvala na odgovoru u svakom slučaju, a javiću kakav je rezultat.
Udbas_Chica
(dip elektroinzinjer)
15. jun 2011. u 21.21
Po onome sto siopisao izgleda da ukljucujes induktivnu spojnicu ili tako nešto tj potrosac sa velikom induktivnoscu koji stvara velike pikove napona.
ajd napisi il opisi malo bolje potrosac ako nije tajna pa da pomognemo ako možemo
pozdrav Chica Udbas
Dostan
(student)
16. jun 2011. u 06.55
Jeste, u pitanju je dosta jaka zavojnica koja stvara jake impulse, tzv. elektromagnetne udare. U pitanju je razrada moje ideje koju sam zamislio prije nekoliko godina, pa sam od prije nekoliko mjeseci krenuo u realizaciju. Koliko sam do sad uspio da iztestiram, princip je u redu, radi, ali je sad najveći problem dovesti sistem u stabilan rad. Konkretno je baš u pitanju ovo što sam naveo. Možda je problem tipa „kako ukrotiti munju”, ali gledam na to kao hobi i bilo bi mi veliko zadovoljstvo kad bi proradilo na kontrolisan način.
Udbas_Chica
(dip elektroinzinjer)
16. jun 2011. u 23.19
Otprilike pretpostavljam okvirno ideju.
Elem nisu to strije koje zezu zezaju već naponi koji u tvom slučaju imaju zesce pikove i u jednom i u drugom smeru pa sami pikovi svirnu kroz tranzistor ali nemaju jaku struju da ga uniste već ga zagrevaju i nakraju uniste.
Možeš upotrebiti FET ali mu moras staviti zastitu koju možeš prekopiratiili sa onih tranzistorskih elektronskih paljenja mislim sa BU323 koji su sluzili da stite platine otprilike iz 80 ili pak zastitu kopiranu sa TVa sa BU208 i ona ima mislim kapacitet sa dve diode ili tako nešto. pogle seme niskoh televizora iz 80 i neke.
Ako bas nenadzes ništa malo ću i ja googlati.
nije bas to neki problem.
pozdrav iz Toronta
Chica Udbas
Dostan
(student)
17. jun 2011. u 02.33
Još ću malo pojasniti ideju.
Pretpostavljam da si mislio na zaštitu tranzistora u vidu otvaranja diode kad pik napona pređe neku vrijednost u obrnutom smijeru od inače željenog polariteta. Takvu zaštitu sam viđao u kolima gdje je induktivitet u sklopu radnog kola. Moja zamisao je da se taj napon ne baca, već da se pokuša još jednom iskoristiti. Naime, kad se u zavojnici indukuje napon ona stvara em polje u jednom smijeru ( suprotno od uzroka nastanka em ), a kad se prekine tok struje kroz zavojnicu to elektromagnetno polje okrene svoj smijer. Ideja je iskoristiti i osnovnu silu em polja i tu „okrenutu”. U tu svrhu sam napravio elektromehaničko kolo koje u principu radi, ali zapelo je na sinhronizaciji mehaničke i elektronske komponente prilikom otvaranja, tj. zatvaranja radnog namotaja. Najbolji rezultat sam postigao pomenutim bipolarnim relejom, koji je radio fantastično oko 15 sekundi, a onda je izgorio. Ostala rješenja rade sekundu/dvije i onda se zablokira sve.
Hvala za trud i pozdrav iz Banjaluke.
Dostan
Udbas_Chica
(dip elektroinzinjer)
17. jun 2011. u 21.07
Ne znam koliko bas i možeš da skupis energije ako koristis pikove na ovaj ili onaj način. Nije bas neka energija mada razbija tranzistor.
Elem zenerica bas neradi tako u tranzistorskom paljenju za kola jer je vezana za bazu pa kad pik svirne kroz zenericu onda se otvori malo trenzistor pa smanji pik. negativna povratna sprega.
Za dobru realizaciju tvoje ideje i pored svog mog obrazovanja i iskustva trebaš da pitas nekog drugog koji je bio car za magnetizam mada je teško da mrtvi pišu po netu a medzu živima ih bas nema mnogo. One koje svataju elektroniku na celom svetu možeš da postavis na prste obe ruke a svatati magnetizam je nešto još ozbiljnije od elektronike.
U svakom slučaju probaj da u tranzistorskopaljenje stavis jak Fet pa eksperimentisi.
Lepi pozdravi iz Toronta
Chica Udbas
inventor
27. april 2015. u 08.40
Potrebana mi je izrada elektromagneta prema mom tehnickom zahtevu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.