Diskusije : Elektronika

 Komentar
Tv
clubwest
(porter)
22. maj 2011. u 15.07
Imam Tv normalni,32 inca,nije HD.Molim vas objasnite mi zašto skoro na svim kanalima ima 2 crne linije tj gore 1 crna linija i dole 1 crna linija.Dosta su skratile ekran.Zvao sam cable Time Warner,oni kažu da je to sada tako i da ništa ne mogu učiniti.Ja vas pitam dali to znači da ovi televizori koji nisu HD mogu se baciti jer je ekran skoro za trećinu smanjen.E sad ako kupim HD dasli će biti isto ili se ekran može podesavati da ga gledate sa celim ekranom ili sa ove two bar line.Molim odgovor.
Mostro
(junior member)
23. maj 2011. u 16.14
danas još retko koja tv nije napustila emitovanje sa starim formatom slike. Novi formati su drugaciji, evo i koji su aktuelni:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Standard_video_res.svg
Koristi se i HR.HDTV (Half Resolution High Definition TV), to je polovina od full hd, 960x540 i koristi se za Xvid video fajlove.
CRT televizori su zastarela tehnika i vise se i ne proizvode. Još uvek se mogu gledati, ali za digitalne programe je potreban konvertor, a i kao sto vidis, format se bas dobro ne uklapa, naročito smeta na manjim ekranima.

„E sad ako kupim HD dasli će biti isto ili se ekran može podesavati da ga gledate sa celim ekranom ili sa ove two bar line.”
---------
format slike na hdtv se može donekle podesavati, može malo i da se zumira ili suzi na stari format, zavisi od modela tv-a.
„two bar line” možeš imati i na hdtv, to zavisi od snimka :)
Vlada87
(Kamerman)
01. jun 2011. u 17.30
Ili prosto receno, format slike je 16:9 :)
Kraj_Sveta
(socijala)
14. jun 2011. u 00.39
Pošto sada velika vecina programa ide u formatu 16:9, sto je standardni format za digitalnu televiziju, a analogna televizija još nije prestala sa emitovanjem, nađenje kompromis, pa se analogni signal emituje u formatu 14:9.
Naime, ako se gleda ekran „normalnog” formata (4:3), postoje nekoliko mugucnosti: Da se cela slika „strpa” na ekran, u tom slučaju bi bila izduzena i neprirodna, ili da se sece sa strane. Ako se format 16:9 isece sa strane, veliki deo slike nedostaje, tako da je nađenkompromis - malo je iseceno sa strane i takva slika se salje, a rezultat su one crne povrsine na vrhu i na dnu, gde nema slike. Tako se dobija da je slika ipak dovoljno velika i crne povrsine manje nego kad bi se format 16:9 smestio u orginalnom odnosu (bez izduzivanja).
Ko prati digitalnu televiziju, a ima stari format ekrana i „set top box”, ima mogućnosti da ove formate sam odredi i da bira; da li će da sece sliku, ili da je pusti sa crnim povrsinama na vrhu i dnu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.