Diskusije : Elektronika

 Komentar
Sporet sa ringlama ili sa ravnom plocom
donna09
(radnik)
08. decembar 2010. u 14.35
ko zna neka mi kaže zašto je bolji sporet sa ravnom plocom od običnog sa ringlama, ajd razumem zašto je skuplji ali zašto je i bolji. Planiram da kupim pa ne znam za koji da se odlucim?
Mostro
(junior member)
09. decembar 2010. u 05.07
nije problem kupiti ali je sa ringlama sigurno bolje rešenje. Ravna ploca je nekima estetski privlacnija ali ima vise mana nego prednosti.

Kod izbora sporeta je jako bitna i rerna koja treba da bude siroka, a i bolja je sa uduvavanjem vruceg vazduha (fen). U takvoj rerni nikada hrana neće biti sa jedne strane pregorela a sa druge nepecena, pa vredi na to obratiti paznju pri kupovini.

Plin je pored značajne ustede u novcu i veca usteda u vremenu. Neki se njega plase, ali su retki slučajevi da se nešto nepredvidjeno desi ako se redovno održava i menja šta je predvidjeno (gumeno crevo, dihtunzi, regulator pritiska). Opasna je i struja ako se koristi sa nepaznjom. Kad nema struje, ima plina, pa je i to prednost tih kombinovanih sporeta.
Najzad, mnogo je sigurnije i bolje rešenje kupiti sporet u komadu nego gledati na modu i kupiti ugradni iz dva dela koji je i dosta skuplji i rizicniji za upotrebu. Ono sto je u modi ne znači da je i bolje.
Mostro
(junior member)
09. decembar 2010. u 05.12
donna09
(radnik)
09. decembar 2010. u 10.59
hvala ti a kaži mi sad koje to mane može da ima ravna ploca, čula sam ako se jedna ringla pokvari onda se menja cela ploca, ima li još nešto
Mostro
(junior member)
09. decembar 2010. u 12.36
pa ne znam tačno, ali može da prsne u nekim slučajevima, na primer ako nešto iskipi ili stavis mokru serpu sa hladnom vodom na vrelu ringlu. Zato ima modela sa duplom plocom, od kojih se u slučaju ostecenja menja samo gornja. Mana je i sto posudje treba da ima potpuno ravno dno. Mislim da je mana i kad nešto iskipi pa se to može razliti i pored sporeta i napraviti i stetu (na primer delovi od iverice se mogu nakvasiti i nabubriti ako nisu dobro zasticeni), dok oni sa ringlama imaju udubljeni deo gde se to zadrzi. Verovatno imaš neku drugaricu koja koristi takvu plocu, pa pitaj za iskustva. U svakom slučaju, klasican sporet je pouzdaniji i verujem trajniji. Pri kupovini naročito treba obratiti paznju na servisnu mrezu i tradiciju firme. Poznato je da dobar kvalitet grejaca ima Siemens, a loš Sloboda iz Cacka :)
Na linku imaš veliki izbor i uz svaki model imaju i podatke, pa pogledaj. Oni iz klase A su nešto štedljiviji.
Ja sam ti napisao svoja mišljenja jer meni vise odgovara da manje razmišljam o kvarovima i kupujem ono sto mi izgleda prakticnije i pouzdanije, dok se ljudi uglavnom povedu za estetikom i modom na prvom mestu. Nismo svi isti, možda i nisam u pravu :)
Mostro
(junior member)
09. decembar 2010. u 12.50
onaj link je za sporete, možda nisi primetila, ali imaju dosta i ugradnih ploča i rerni: http://www.tehnomanija.rs/katalog/ugradna-tehnika
Vrlo je praktično za kupovinu jer narucis telefonom i sutradan ti donesu i tada im i platiš. Ja sam već par puta kupovao od njih na taj način.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. decembar 2010. u 20.28
Ako ti je bitno kuhanje, nema razlike. Obe vrste odradjuju posao.
E sad, ovi svi sto ti danas preporucuju klasicne ringle (ploce u Evropi i spirale u Americi) znaj da će kupiti sporet sa keramickom ravnom plocom i onda se hvaliti kao je to mnogo ljepsa opcija. ;)

Kad prospes nešto obje valja cistiti, ali ravna ploca zahtijeva specijalna sredstva za ciscenje. Inače ćeš ju izgrebati pa će biti ruznija od klasike.

I bez obzira na sve, ja bih kupio ravnu plocu, a ako imaš novca obavezno „samocistecu rernu”.
donna09
(radnik)
10. decembar 2010. u 14.39
hvala sto ste mi posvetili vreme i olaksali malo pri izboru, u svakom slučaju biće „gorenje” bar za njih znam da traju, još samo da detaljnije pogledam karakteristike i jednog i drugog
Imported_from_SERBIA
11. decembar 2010. u 18.18
Ravna ploca zahteva posebnu tecnost za ciscenje, jer druga sredstva mogu da unakaze istu plocu, vidljive ogrebotine, itd...
Ciscenje je jednostavnije ako nešto pokipi, i ploca retko kad puca.
Koliko sam ja mogao da primetim, razlike u kvalitetu sporeta nema.
Zamisli klasicni sporet sa ringlama, i sad preko njega stavis ravnu plocu.
Ploca je tu estetika, i za lakse ciscenje ako nešto pokipi na ravnoj ploci za razliku od ringle. Drugo, lakse je pomeranje serpi na ravnoj ploci za razliku od ringli, a ujedno imaš celu povrsinu za koriscenje.
Imported_from_SERBIA
11. decembar 2010. u 22.22
Ravna ploca zahteva posebnu tecnost za ciscenje, jer druga sredstva mogu da unakaze istu plocu, vidljive ogrebotine, itd...
Ciscenje je jednostavnije ako nešto pokipi, i ploca retko kad puca.
Koliko sam ja mogao da primetim, razlike u kvalitetu sporeta nema.
Zamisli klasicni sporet sa ringlama, i sad preko njega stavis ravnu plocu.
Ploca je tu estetika, i za lakse ciscenje ako nešto pokipi na ravnoj ploci za razliku od ringle. Drugo, lakse je pomeranje serpi na ravnoj ploci za razliku od ringli, a ujedno imaš celu povrsinu za koriscenje.
tinicakatarinica
14. decembar 2010. u 07.52
Ravna ploca je zakon za domaćicu, netrebaju nikakva specijalna sredstva za ciscenje- to su ciste gluposti, Ploca ne moze da se ogrebe bas tako lako. Ciscenje je sto puta lakse i brze. Vidim da si na drugim diskusijama, procitala sam tamo i poslusaj mame i kuvarice.
hamilton_on
(nije vazno)
17. decembar 2010. u 10.35
Šta mislite o indukcionim ringlama

http://www.miele.rs/index.php?page=article&id=349
cnct56
(progr.)
22. decembar 2010. u 05.44
Donna neslusaj nikog, uzmi sporet na drva i mirna Backa!
r2010
26. decembar 2010. u 21.12
Ima li negde bre neka diskusija da ovaj monostrum (mostro)
ne postavlja svoje teme.
Toliko mi se gadi na ovoga coveka zbog njegovih nekih izjava, vredjanja
i omalovazavanja drugih lica na drugim temama ovde na SC.
On samo želi da bude naj pametniji ovde a svi su ostali glupi i budale
i po nekada clanove diskusije naziva još pogrdnijim imenima.
Mostro
(junior member)
28. decembar 2010. u 06.28
r2010,

ko je tebi stao na rep ?
Felix
(amater)
02. januar 2011. u 13.54
Ravna ploca? O cemu ti to?
Indukcioni sporet je isto sa ravnom plocom, kao i onaj sa keramickom plocom.
Ja sam nedavno promenio u kuhinji sa Gorenje sa keramickom (eavnom) plocom za Whirool sa indukcionom (ravnom) plocom. Odusevljen sam efektnoscu istog.
Čitam da sporeti sa ravnom plocom zahtevaju ravno dno. Pa to zahtevaju svi (osim smederevca na drva) inače je ogroman gubitak energije.
Jedino sto indukcioni zahtevaju je (da pojednostavim) magnetno dno, sto će reći da stavis običan magnet i ako se privlaci onda je OK, možeš ga koristiti. A da je efektan kaže to da za dva minuta provri jedan litar vode, Jako mali gubitci. I posle zavrsenog spremanja hrane možeš rukom dodirnuti ringlu. Naime temperatura se razvija u dnu serpe, lonca i ne prenosi se previse na ringlu.

POzdrav
Ubodem_pa_odem
(buši....haha...buši...ha)
05. novembar 2011. u 12.48
U potpunosti se slazem sa Katarinom.
Sve prednosti za sporet sa ravnom plocom, ringle se greju momentalno, mnogo je laksi za održavanje a one price za sudje sa ravnim dnom su smesne. Da li vi u 20-om veku uopste imate sudje koje NEMA ravno dno, ako ga imate, krajnje je vreme da ga promenite.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.