Diskusije : Elektronika

 Komentar
Metalizacija PCB rupa
Axe
(zjakoprodavac)
29. maj 2010. u 13.30
Možda je ovo vise pitanje za hemicare,ali da probam.
Pošto već neko vreme sam projektujem i pravim dvostrane stampane plocice,dosao sam do toga da sam pravio veoma komplikovane plocice koje imaju podosta prolaza odnosno VIAsa.Na jednostavnijim plocicama sam provlacio ličnu i lemio.To jednostavno vise nema smisla!
Pokusao sam ovde u Srbiji da nađemnekog da mi radi plocice...ali su mnogo skupi svi pa sam zato i poceo da sam radim PCB,a za metalizaciju rupa nisam nikog nasao.
Prekopao sam po netu i nasao postupke i hemikalije.Bez problema sam uspeo da nanesem sloj bakra na plocicu,ali nikako da udje u rupe (da prostite)...Naravno koristio sam grafit,a kasnije i grafit u spreju,sa gumenim drzacem sam utisnuo tecni grafit u rupe,to ponovio i sa suprotne strane pa onda sa kompresorom produvao kroz rupe da ne ostanu zapusene...Konacno sam uspeo da nateram bakar u rupe.
E sad,problem mi je sto mi je sloj bakra hrapav kao smirgla za drvo.Ne nanosi se jednako...zapravo mi izgleda kao da se desila kristalizacija bakra na povrsini.Isprobavao sam sa jacom strujom,ali ništa.Bas vise nemam ideja.
Ima li neko kakvu ideju?
nacht_und_nebel
(ilegalac)
30. maj 2010. u 09.09
Rupe moraš da bušiš vidijumskom burgijom ~ 0,8 mm, pri najmanje 10-12000 rpm (što više to bolje), da bi zidovi ostali dovoljno glatki.
Axe
(zjakoprodavac)
30. maj 2010. u 13.47
Nisam dobro opisao problem...Nije mi problem hrapav bakar unutar rupica već cela povrsina plocice je hrapava kao smirgla za drvo!?
nacht_und_nebel
(ilegalac)
01. jun 2010. u 07.38
Napon ne mora da bude idealno „ispeglan”, ali ni preveliko „brujanje” ne valja; možeš da tolerišeš 15-20%.
Prikači osciloskop i pogledaj na šta liči napon pri radnoj vrednosti struje, pa ako treba dodaj još elektrolita u filter.
Axe
(zjakoprodavac)
01. jun 2010. u 13.33
Kao izvor sam koristio laboratorijski ispravljac sa stabilisanim naponom.Nebi trebalo da talasa,Međutim kako su u pitanju veoma mali naponi (oko 1V) a znatne struje...Postoji mogućnost.
Ne mislim da je to u pitanju,ali sutra ću bas da pogledam sa osciloskopom.
Ytrewq
(ing.)
01. jun 2010. u 16.44
ja bih opicio tu jednu crtu po sred plafona...

...kolika ti je struja po dm2?
možda nju smanjiti a uvesti mesanje elektrolita.

Ako nije tajna, pojasni nam kako izvodis bakarisanje.

btw, precesljaj po forumu na www.elektronika.ba sve postove korisnika VolkD, on je * kevu metalizaciji.

pozz
Axe
(zjakoprodavac)
02. jun 2010. u 02.16
Pozdrav!
Citajuci postove na Elitesecurity sam i naleteo na VolkD i video njegove slike,tako sam i resio da sam probam metalizaciju...I kod njega se primecuje ta hrapavost povrsine ali mnogo manje nego kod mene.
Inače metalizacija nije nikakva tajna.U elektrolit (razblazena H2SO4 + plavi kamen) se potopi predmet koji želimo da prevucemo bakrom,on se spaja na „-” pol napajanja,a na „+” spojimo ploce bakra.Ako predmet koji želimo da prevucemo sa bakrom nije provodnik struje moramo ga prevuci grafitom da bi mu povrsina postala vodljiva.
Što se tiče struje koju sam koristio...isprobavao sam od 1A. do 4A. Nisam primetio razlike na bakru u odnosu na jacinu struje.
Axe
(zjakoprodavac)
04. jun 2010. u 02.29
Malo sam se još igrao sa metalizacijom.Proverio sam napon iz ispravljaca i on je sasvim ok.
Nasao sam jednu greškicu u racunu,ali ne mislim da je u tome problem...naime 1dm2 dvostrane plocice je =2dm2 povrsine!
Što se tiče toga da elektrolit treba mesati...Primetio sam da se elektrolit pomera i mesa sam od sebe,odnodno pod uticajem struje.Upala mi je prasina malo po povrsini dok sam radio i primetio sam da se elektrolit kreće od pozitivnih elektroda prema negativnoj elektrodi,brzinom otprilike 1cm/sec. a to živisi i od jacine struje.
Prisilno mesanje elektrolita bi bio već problemcic,ne preveliki,ali ipak je taj elektrolit sumporna kiselina!
Procitao sam ponovo sve zivo sto sam nasao od VolkD i on u jednom postu naglasava da elektrolit nije potrebno mesati.Nasao sam njegov mail pa ću se obratiti coveku za pomoć oko ovoga.
Za sada sam resio problem hrapavosti povrsine plocice...sa vibracionom brusilicom i smirglom za poliranje.Jeste malo okolo-naokolo sistem ali zadovoljava moje amaterske zahteve,dok ne nađembolje.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.