Diskusije : Operativni sistemi

 Komentar
OS za decu 2-12 godina i na srpskom
Mostro
(junior member)
18. jun 2011. u 17.04
ranije su se neki posetioci foruma interesovali za nešto slično za malu decu, pa mislim da će u te svrhe dobro doći i ovaj linuks koji se koristi sa CD-a i ne pruza mogućnosti da se nešto pokvari u racunaru ili da se nešto obrise iz memorije.

Izasla je pre neki dan i stabilna verzija. Nisam mogao da ga isprobam jer je za racunare 64 bita, ali koga zanima može da vidi o cemu se radi. Na stranici za download postoje linkovi za ciriličnu i latinicnu verziju na srpskom.

http://www.doudoulinux.org/spip/srpski/

ima i 'parental control' za zastitu dece od nepozeljnih sarzaja, razne edukativne sadrzaje, programe za crtanje za uzraste 2 do 12 godina, za muzicku eukaciju i sl.
Mostro
(junior member)
18. jun 2011. u 17.21
p.s.

malo mi je cudno da mi je pri pokusaju podizanja sistema ispisivalo neki 'error 10' i takođe 64 bits, (nisam siguran kako je tačno pisalo, kod mene je pc sa 32 bita), a na sajtu kaže da zahteva:
* оперативну меморију величине 256 МБ,
* процесор радног такта од 800 МХз,
* монитор способан да прикаже 800×600 тачака.
a ti stari PC su na 32 bita i ne znam zašto mi je izbacivao tu grešku. Ako su ga stavili i na http://distrowatch.com/ trebalo bi da radi. Prednost je sto deci može posluziti i stari PC. Najavljuju i verzije za hardver od 128 Mb.

Ako neko bude probao, neka napise kako radi kod njega.
MAKPO
(uljar)
19. jun 2011. u 05.32
E hvala ti za ovo Mostro!

Sutra ću na poslu ako budem imao vremena skinuti i isprobati na par razlicitih racunara pa ću da javim kako radi.

Pozdrav
Mostro
(junior member)
19. jun 2011. u 10.18
ima vise linuksa za decu, ali nema na srpskom i sa ovako dobrim izborom funkcija i programa i zato me je ovaj zaintrigirao.
Interesantne su i ostale distribucije, mada mi neke i nisu mnogo logicne, kao na primer LinuxKidX koji je zapravo Slax i ima i GParted program za particionisanje, sto nebi trebalo deci da bude dostupno.
MAKPO
(uljar)
20. jun 2011. u 01.45
Prvo sam probao na 64-bit racunaru i sve je prošlo bez problema.
Onda sam probao na starijem oko 4 godine 32-bit racunaru, uzelo je dosta vise vremena i uz dosta greški da se aktivira, al' na kraju krajeva, sve su opcije radile.

Kao sto i ti kažeš na pravljeno je za starije racunare sa malo memorije i procesora al' to su većinom bile 32-bit masine. Izgleda da su tu nešto zeznuli.

Ne verujem da bi ova verzija namenjena za 64-bit masine mogla da se pokrene na starije racunare od 256mb ram... Probacu u sredu opet sa još starijim (nekih 8 godina) racunarom pa ću da javim kako je prošlo.

Hvala ti još jednom sto si podelio ovaj veoma koristan OS sa nama.

Znaci cirilica u dijaspori ;o)

Pozdrav
Mostro
(junior member)
20. jun 2011. u 04.40
ja danas imam neka posla i sada nemam vremena da eksperimentisem, ali ću veceras pokusati ponovo, pa možda se sistem i podigne. Nešto mi je mnogo muljao pa nisam imao strpljenja da ga sacekam, ali diskove nisam bacio. Skinuo sam ciriličnu verziju i englesku, možda nije svaka sa problemima a možda i nešto ne stima za moj hardver.
rebro
20. jun 2011. u 04.44
Sad ću ja da probam to na virtual masine
Mostro
(junior member)
20. jun 2011. u 04.46
Prvo sam probao na 64-bit racunaru i sve je prošlo bez problema.
------
možda su ga pravili na racunaru od 64-bita, pa nisu podesili sve kako treba. Linuksi se najcesce rade na racunarima 3 bita i sa Intel procesorima, pa se posle ugadja i za ostale hardvere. Ali ništa o tome nisam nasao na njihovom sajtu, već sam vieo da se pominje 64 u navedenim greškama pri podizanju sistema. Šta god da je, ocekujem da će ubrzo da izbace distribuciju sa ispravkom gresaka.
rebro
20. jun 2011. u 06.12
Ja nisam imao problema sa tim greškama, mada moguće da je to zbog virtual masine. Linux se podigao bez problema, jedino sto nisam mrezu mogao da mu namestim, buduci da ima samo Wireless a treba mi LAN da bih ga prosledio mojoj Wireless kartici na HOST masini.

U svakom slučaju radi lepo. videcu da isprobam to na pravom laptopu :)
NOVIBILGAJT
20. jun 2011. u 21.30
Znao sam svete mi nedelje da to jedino rebro zna da namesti. E mudar je stvarno,pa to je čudo jedno.
-Setih se one pesmice „niko niko,kao ja,niko niko, kaao jaaaaaaaaa” koju neše rebro obožava.
rebro
21. jun 2011. u 00.44
Babacmiljana, aka NOVIBILGAJT, sto ti nisi probao? Auuu zaboravih pa ti ne znaš da radis sa Linux, mada ovo je za decu, sto će reci tvoj nivo? Ipak teško a?, ništa drzi se ti abakusa, tu samo pomeras kuglice.
MAKPO
(uljar)
21. jun 2011. u 19.32
Rebro, bilo bi ti bolje da se manis linux-a na vreme, može te Bill tuziti, pa eto ti belaja ;o)

Pozdrav
Mostro
(junior member)
24. jun 2011. u 08.50
radi i kod mene, samo treba imati strpljenja dok se sistem podigne. Sa cirilicom nisam mogo ovde da se ulogujem a ni browser ne prihvata cirilicu za adresu, a nisam znao ni kako da prebacim na latinicu :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.