Diskusije : Operativni sistemi

 Komentar
Ubuntu-malo prostora na disku
blek472
(kuvar)
24. april 2011. u 05.57
zdravo,
ako može pomoć?
kako da povecam prostor na disku?uklonio sam par programa,ali mi pri ponovnom pokretanju ubunta iskace prozor kao na slici?
inače:
ukupni kapacitet,sistema datoteka:23.3 gb (iskorisceno:9.9 gb,dostupno:13.4 gb).

http://tinypic.com/view.php?pic=14tbitw&s=7
Shaolin_monk
(warrior)
24. april 2011. u 13.17
Potrazi pomoć na: www.forum.ubuntu-rs.org/
Mostro
(junior member)
24. april 2011. u 20.17
blek472,
ti nisi dobro postavio pitanje i ne može ti niko odgovoriti jer nije jasno da li si Ubuntu instalirao na posebnoj particiji ili u windowsu. Kakve veze imaju programi ? Pa za Ubuntu je dovoljno i 4-5 Gb, a ne 23. Šta si to radio ? Ja sam i xp-pro instalirao na 5 Gb pa je radio.
drazesni
24. april 2011. u 22.15
Pretpostavljam da nemos da pristupis nekom grafickom interfejsu u ubuntu linuxu za uninstal softvera čim si izneo ovde taj problem. Ako je tako onda moras pesaka. Ubuntu nisam koristio, ali komande bi trebalo da rade u svakom linuxu.

Prvo treba da lociras gde ti je problem i u tu svrhu prikupis informacije. Udji u terminal ili konzolu (ctrl + alt + F1) (izlaz iz konzole I vracanje u graficki mod alt + F7) ako možeš da pristupis bilo bi jako poželjno da se logujes ko root i kucaj komandu df

Ako nemos da pristupis, udji iz nekog live cd da to obavis

Komanda df će ti dati informaciju o zauzecu na disku izrazenu u procentima. U tvom slučaju gde ti pokaze oko 99 % zauzece, tu ti je problem i tu particiju onda trebaš da oslobadjas.
Drugo, opet iz terminala kucas komandu du -a -h
Ova komanda će ti dati zauzece po direktorijumima na disku, da možeš da uocis šta ti nosi puno megabajta , da bi znao šta da obrises.

E onda lepo nabacis rudarski slem i krenes da cistis smece, sa komandom cd imedirektorijuma ili cd putanjadodirektorijuma, pozicioniras se na neki direktorijum, sa komandom cd .. vracas se jedan korak nazad, sa komandom cd / pozicioniras se na root. Cilj je da se pozicioniras u direktorijum u kome se nalazi direktorijum koji želiš da obrises, i onda kucas komandu rm -r nazivdirektorijuma

Komanda rm -r imedirektorijuma brise direktorijum i sve fajlove u njemu. Ako oćeš samo fajl da obrises onda kucas komandu rm nazivfajla ili rm putanjadofajla.
drazesni
24. april 2011. u 22.30
E da, ako brises nešto sa roota, radi to pazljivo. Pazi dobro da ne obrises nešto sistemsko. Brisi samo ono u šta si siguran da je smece, npr slike, muzika, igre, video, trudi se da ne cackuljas programe ako bas ne moras, tu je bolje da odradis uninstal iz nekog ubuntuovog grafickog interfejsa.
blek472
(kuvar)
25. april 2011. u 16.11
Ovako:
na racunaru imam Dual Boot,XP i Ubuntu.Kad odem na:Add or remove programs Ubuntu mi zauzima 5687 MB.Ubuntu sam instalirao na Data (D).Tu imam:Used space 5.65 GB,Free space 13.0 GB.
Na Local Disk (C)Used space 9.30 GB,Free space 10.2 GB tu mi je XP.
Sve datoteke sam ispraznio:slike,video,muzika,uklonio neke programe itd.Malopre kad sam pokrenuo Ubuntu opet mi iskoci onaj prozorcic na kom me obavijestava da imam samo 95.5 MB preostalog prostora.
Ne znam vise gdje da oslobadjam prostor!
Mostro
(junior member)
25. april 2011. u 17.58
tu je verovatno neka greška, ne znam zašto ti to pokazuje. Ti najbolje znaš cime si sve napunio Ubuntu. Ako je samo 5,6 Gb zauzeto, onda izvadi sve sto imaš da sacuvas od toga sto ti je u linuksu (prevuci u neki folder u windowsu ili nasnimi na dvd) i izbrisi ga sa diska, tj. izbrisi mu obe particije EXT-4 i ostavi taj prazan prostor da Ubuntu sam sebi pri instalaciji napravi particije. Instaliraces ga ponovo za 20 minuta i to je mnogo brze nego da trazis rešenje i grešku.
Ne znam kako si ga instalirao, možda si i pri instalaciji nešto zabrljao jer to što se desava nije normalno. Možda si na primer pravio sam particije sa ext-3, a treba ext-4 ili si negde drugde zabrljao. Mnogo je mala verovatnoca da je neki virus u pitanju, sto na kraju krajeva nebi moglo u potpunosti ni da se iskljuci.
Mostro
(junior member)
25. april 2011. u 18.04
e da, možda se radi i o neodgovarajucem hardveru, maročito ako je laptop u pitanju ! Nisi napisao ni kakav PC imaš ni koji si Ubuntu instalirao. Možda je neka beta verzija ili RC, a one često imaju i greške.
blek472
(kuvar)
25. april 2011. u 18.12
Mostro
(junior member)
malopre sam skinuo Lucid Puppy 5.2.5 ali ne polazi mi za rukom da ga instaliram,tj ne znam naći ISO sliku da ga narezem na CD.Kontam njega instalirati umjesto Ubunta!
Zamolio bih te da mi objasnis kako da uklonim Ubuntu iz racunara?
Da li je dovoljno da ga uklonim iz Add or remove programs i iz Data (D)?
Ili postoji još neki način?
blek472
(kuvar)
25. april 2011. u 18.16
Imam Ubuntu 10.04,a racunar je desktop.
blek472
(kuvar)
25. april 2011. u 18.31
Uklonio sam Ubuntu na način iz prethodnog posta.Izgleda da je ok.Pri paljenju racunara odmah se podize XP.
E sad pomoć kako da instaliram Lucid Puppy 5.2.5
http://puppylinux.org/main/Download%20Latest%20Release.htm
blek472
(kuvar)
25. april 2011. u 18.38
Na ovaj clanak sam naletio pa bih zbog toga koristio ovaj LINUX:
Imate staro računalo i namjeravate ga baciti u smeće te ono stoji zabačeno u nekom kutku, podrumu ili tavanu jer je užasno sporo. Kupnja novih hardverskih komponenti ne dolazi u obzir, jer osim što su dodatni trošak vrlo vjerojatno neće ni ništa značajno nabolje promijeniti.
Zahvaljujući linuxu i distribuciji Puppy Linux vaše staro računalo može opet zasjati u punom sjaju. Ako ništa drugo barem da bude pomoćno računalo u kući na kojem će se igrati djeca ili služiti kao odlično računalo za surfanjem internetom i pisanjem pokojeg dokumenta kada je glavno računalo u kući zauzeto od drugih ukućana.

Mali zahtjevi i brzina
Glava karakteristika Puppy Linux distribucije je ta što je izrazito malena i zauzima tek stotinjak megabajta prostora. Slijedeća zanimljivost je da se učitava u cijelosti u radnu memoriju što ga time čini izuzetno brzim. Vrijeme za podizanje ovog operativnog sustava se nosi sa svim modernim računalima, jer mu je potrebno tek 30-40 sekundi da sustav bude u potpunosti spreman za rad.
Puppy Linux je odličan izbor za stara računala kao i idealan za situacije gdje su dostupni minimalni resursi računala. Može ga se pokrenuti u obliku LiveCD-a, te dok druge distribucije prilikom ovog podizanja svako malo moraju pristupati i učitavati podatke sa CD-a i time su sporiji, Puppy nema tih problema jer cijeli sustav učitava u radnu memoriju.
Puppy Linux može biti instaliran i podizan sa USB stickova, te će minimizirati spremanje na isti kako bi produžio vijek trajanja USB sticka. Ako imate staro računalo sa neispravnim čvrstim diskom kojeg zbog stare tehnologije više ne možete nabaviti, Puppy Linux ćee na ovom starom računalu moći pokretati bez čvrstog diska sa CD-a ili još boljeg načina sa USB sticka.

Kompatibilan sa Ubuntu
Pored svoje brzine i male veličine pri zauzimanju prostora, Puppy Linux je vrlo jednostavan za korištenje. Automatski prepoznaje vaše hardverske komponente računala, te dolazi sa velikim brojem aplikacija koje najčešće korisnici koriste. Zadnja inačica Puppy Linuxa 5.2 pod nazivom Lucid Puppy je kompatibilan i podržava instalaciju aplikacija sa Ubuntu 10.04 repositorija.
Puppy Linux možete skinuti u obliku .ISO datoteke veličine 127MB, te na ovim stranicama pronaći detaljnije sve što bi vas moglo zanimati za ovu brzu i malu linux distribuciju.
Najveća prednost Puppy Linuxa kao i svake ostale linux distribucije je ta da vas ovo ništa ne košta, osim nekoliko minuta vašeg vremena. Slobodno i besplatno ga možete skinuti, probati pokrenuti te ako vam se dopadne i instalirati.

Minimalni zahtjevi Puppy Linux distribucije
CPU : Pentium 166MMX
RAM : 128 MB radne memorije
Čvrsti disk: nije nužan
CDROM ili USB stick
Mostro
(junior member)
25. april 2011. u 19.17
ma nemoj to da instaliras. To može da se napise za dosta distribucija na bazi Ubuntua, Slax-a ili Mandrive, i dr. Instaliraj neku noviju distribuciju. Ja sada koristim PClinuxOS LXDE i to je takođe za stare hardvere i brzo radi. To je vaj: http://www.pclinuxos.com/?page_id=188
Ima jako mnogo softvera i lepo i stabilno radi.

U aprilu svake godine pocinju da izlaze nove distribucije i bas pratim da li će nešto bolje da se pojavi. Bas sam juče probao Deft linuks, ali ima nekih gresaka. Inače mu treba samo 65 Mb rama i to brzo radi, steta. Mint fluxbox je takođe jako brz, ali ga nisam bas dobro pregledao i neke stvari mi nisu bas isle sa njim, tako da nisam bas siguran da bih ga preporucio.
Pa probaj finalnu verziju 10.10 : http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
verovatno si probao neku beta koja je data za probu i takvima skoro redovno nešto ne radi kako treba.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. april 2011. u 16.09
Nisam se nešto ukljucivao, sad je kasno jer si obrisao Ubuntu. Razlog zauzeca prostora može biti losi sektori na disku ili punjenje log fajlova zbog neke greške (greška u hardweru ili loše napisan program).
Trebao si da ispregledas svaki dir kako ti je @dražesni preporucio.
Da li si uopste testirao tu particiju na kojoj ti je bio Ubuntu. Ubuntu sa ext4 fajl sistemom čim ima manje od 4GB slobodnog prostora na particiji pocinje da se buni
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. april 2011. u 16.18
Koliko sam ja skapirao ti si sve skrkao na jednu particiju a možda je bila i wubi instalacija čim nisi napisao da si radio oporavak MBR u XP posle uklanjanja Ubutua. Ubuntu ili neka druga distribucija instalira se po shemi: jedna particija sistemska / za koju je preporuceno odvojiti 15-25GB zavisno šta sve trpas, druga swap particija 2Gb maksimalno ako nemas mnogo memorije i treca /home 20Gb pa navise. Ako držiš par programa onda ti je dovoljno i ono sto Mostro piše.
blek472
(kuvar)
26. april 2011. u 16.59
Ovako:
Skinuo sam po preporuci LXDE Desktop mini verziju.Dva debela sata se patim sa nesretnim ISO Fajlom!Ubuntu je čini mi se najlaksi za instalaciju njega sam instalirao bez problema!
Skinuo sam i instalirao ISO Recorder ali njega nigdje ne mogu naći.Nalazi se samo u Add or remove programs.Umjesto njega koristim CDBurnerXP.Koliko se sjecam taj ISO tajl se treba pretvoriti u nekakvu sliku da bih instalirao neki od Linux-a.To mi nikako ne polazi za rukom.Ako može da mi se objasni ono klik po klik?Ovi Linux-i su bas komplikovani,ali eto ne mogu bez njih!:))
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. april 2011. u 17.19
Covece ne pravi nauku od rezanja ISO fajla. Skinuo si taj ISO, desni klik na taj ISO, ja imam Nero i kažem otvori ga. Otvori se Nero i ponudio mi da narezem taj ISO na CD ili DVD zavisi od velicine, kažem rezi i to je sva nauka. Ima tih programa za rezanje na kilo, možeš i iz programa za rezanje da odaberes taj ISO i kažeš sprzi ga.
Što se tiče postupka instalacije sve je u principu isto, digne se masina sa tog narezanog CD, izabere se da se instalira na disk, pazis da ne zahebes XP da ne instaliras na njega nego na prazan prostor koji si odredio. Kako ide konkretna instalacija neke distribucije moras kod njih na www pa pogledas, skoro svi imaju neka uputsva u slikama. Sa tim LXDE distribucijama nećeš se bas usreciti, to što u KDE i Gnome podesavas kroz GUI ovde treba da kopas gde i kako i kucas komande.
Ja bih ti preporucio da sacekas izlazak nove verzije Ubunru 11.04 ili da skines Ubuntu 10.04 LTS odes na http://www.ubuntu-rs.org/forum/ i procitas i pogledas uputstva kako se instalira.
blek472
(kuvar)
26. april 2011. u 17.50
Pa ja sam njega narezao na DVD,tj.taj ISO fajl i šta sad ne mogu pokrenuti postupak instalacije?Nemam one slike ikonice kao sto Ubuntu ima.To me cjelu vece ...!
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. april 2011. u 19.18
Nije mi jasno šta si ti skinuo, koji linux? Ako je onaj Lucid Puppy stvarno nemam pojma, bio sam na njihovoj stranici pogledao kako ide instalacija na disk, kako je objašnjeno ja se ne bi usudio da se igram sa tim.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. april 2011. u 19.30
http://www.youtube.com/watch?v=aZcI7LhS4eY
PC Linux OS LXDE install Guide

Ako si ovo skinuo gledaj ovaj klip ima ih još na youtube
blek472
(kuvar)
26. april 2011. u 19.51
Uspio sam zahvaljuljuci PowerISO!!
Pokrenuo sam LXDE Desktop ali sa Live CD.Pokusao sam ga instalirati na hard ali se nisam usudio.Imali da se može nasteliti na Srpski jezik lakse bi mi bilo,plasim se da ne uklonim XP!
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
27. april 2011. u 07.57
Covece kakav powerISO. Lepo sam ti napisao da narezes taj CD i podignes masinu sa tog CD, to ti je live CD neće on sam ništa ako ne kliknes na ikonu install. Ti sad trazis još i da je uputsvo na srpskom, bez ljutnje preterujes, ako ti onaj film nije dovoljan onda ne zna šta bi ti pomoglo osim da to neko drugi uradi za tebe. Zašto si toliko zapeo za linux a ne snalazis se. Toliko od mene i srećno :)
Mostro
(junior member)
27. april 2011. u 08.19
pa ko zna kakav mu je hardver, ali neka eksperimentise, bolje da se uci na starom uredjaju.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
27. april 2011. u 13.25
@Mostro,
Niko mu ne brani da proba al vidis da mu ne ide, niti znamo kakvu masinu ima, niti šta je uopste na kraju skinuo... Ne ide ako ne znaš strani jezik i moras makar malo da se zna oko racunara. Kao sto sam i napisoa izgleda da je on imao wubi instalaciu jer kad je maknuo Ubuntu nije radio oporavak MBR. Mislim da ima za Srbiju Pclinux forum nek proba tamo ako je to skinuo.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
27. april 2011. u 13.35
Shaolin_monk
(warrior)
27. april 2011. u 17.29
Verzija 10.10 ne obecava.
MNOGO JE LOSIJA OD PREDHODNE.

Koristite 10.04 LTS... provereno dobra !!!
_ika_
(*)
28. april 2011. u 07.12
> Verzija 10.10 ne obecava.
> MNOGO JE LOSIJA OD PREDHODNE.

Što ne obecava?
blek472
(kuvar)
28. april 2011. u 12.34
Tih kao mačka
Brz kao gepard
Jak kao lav
Elegantan kao leopard
Nisam to ja, to je moj komp!:)))

Od sad moj favorit SliTaz 30!!!
Upornost se isplatila!:)
Obozavam Linux,jest da me nekad bas namuci!:)
Imali ko kakva iskustva sa ovim OS?
Mislim da nema manjeg OS od 30MB!
_ika_
(*)
28. april 2011. u 14.57
Shaolin,

Tek sam kasnije danas izvalio da pricas o starijim verzijama Ubuntu-a, sad je aktuelna 11.04, izasla je danas, ne znam da li si video i da li eksperimentises sa novim verzijama?!
Mostro
(junior member)
28. april 2011. u 17.44
izgleda da je dobar 11.04, već ga dosta hvale po sajtovima. Ja ga upravo skidam, al ne znam kako će da mi radi jel mi manji ram. Xubuntu 11.04 još nije izasao, imaju još uvek samo beta verziju, a na njemu je xfce, pa ima manju potrebu za ram-om, svega 256 Mb, pa ću i njega da skinem čim se pojavi, bas me interesuje. Kažu da je sada Ubuntu dosta izmenjen, a meni se čini da su neka rešenja preuzeli od Jolicloud koji je na bazi Ubuntua ali prilagodjavan specijalno za laptopove i meni je dosta interesantan.
Mostro
(junior member)
29. april 2011. u 03.11
probao sam ovaj 11.04. Radi i na 512 Mb ram-a, malo sporije. Mora da se instalira da bi se videlo pravo stanje, a posle može i da se instalira lxde desktop da bude brzi na starim hardverima. Meni ne izgleda ništa specijalno.
_ika_
(*)
29. april 2011. u 04.48
Nije mi jasna jedna stvar. Imao sam particiju od 25GB i izabrao sam u onom Wubi.exe instalaciji Size Installation: 25GB. I sad kad gledam tu particiju na koju sam instalirao Ubuntu 11.04 kroz Windows vidim da je slobodno samo oko 200MB. Na koju foru?! Nije instalirao ništa duže od 3h sve ukupno zajedno sa skidanjem Ubuntu-a sa neta. Sto mi izgleda normalno za neku instalaciju od 3,4GB na ovoj internet vezi koju imam.
Shaolin_monk
(warrior)
29. april 2011. u 09.43
Ika,

Da... video sam novu verziju 11.04 ... ništa specijalno.
Treba se to dobro testirati.
Tek je zaziveo.

Tako da...ako volite ili zarko želite Linux na svom kompu, odaberite 10.04 LTS.

Držite se provereno dobre verzije !!!

NIJE ZA SVAKOGA LINUX !
TREBA GA UCITI I UCITI, A TO VECINA PROSECNIH KORISNIKA NE MOGU DA ISPRATE.
PORED STICANJA ZNANJA, TREBA SE I NAVICI NA NOV SISTEM... SAMIM TIM I NA DRUGACIJU METODIKU RADA.

Pozdrav svim forumasima !
Mostro
(junior member)
29. april 2011. u 15.22
evo danas su izasli Xubuntu i Lubuntu: http://distrowatch.com/
ring
(lozac)
29. april 2011. u 15.29
dal je izashla netbook verzija, prvo bih probao ovaj juniti desktop na netbooku.

ne izgleda loshe, chak su i fontovi dobri.
_ika_
(*)
01. maj 2011. u 05.18
Instalirao juče 11.04 Xubuntu, ok je, samo mi sporo radi :(
Shaolin_monk
(warrior)
01. maj 2011. u 05.48
Napisi svoju konfiguraciju.
Da li ti je ukljucen firewall ?
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
01. maj 2011. u 07.03
Pokusao sam upgrade na 11.04 otislo sve u 3 x PM. Cista instalacija, sve je jadno, sporo, nedovrseno, Unity sam pogledao i sklonio, koristim klasicno Ubuntu Gnome okruzenje. Ljudi oni nisu u stanju da srede network manager šta dalje trositi reci. Ozbiljno razmišljam da predjem na cist Debijan ili MintDebijan. 10.10 masina radila OK, sad se vuce ko mrcina a posle pucanja upgrade radjena cista instalacija sa formatom particija.
ring
(lozac)
03. maj 2011. u 13.53
kod mene na netbuku radi super, prepoznaje čak i ajfone.
prebacio sam se na klasichni gnome destop, juniti mi se nije svidio.
radi kao i 10.4. nema razlike.
_ika_
(*)
03. maj 2011. u 16.54
Za Shaolin_Monk-a:

Dual Core Intel Core 1.86GhZ
2GB RAM-a
Intel Graphics

Za Firewall ne znam to mi je u Linuksu kao spansko selo sada.
Shaolin_monk
(warrior)
03. maj 2011. u 17.12
OK.
Konfiguracije ti je i vise nego dovoljna da gura Linux.

E sad... firewall ti se nalazi „programi - internet”.
Udjes tu i videces da li ti je instaliran firewall.

Ako je instaliran i ukljucen, moguće je da ti on blokira ostalo.

Shaolin_monk
(warrior)
03. maj 2011. u 17.18
Da li na tom kompu imaš i Windows ili samo taj Xubuntu ???
Jesi li ga pravilno instalirao ?
Koliko si odvojio prostora za „home”, „swap” i „root” ??
_ika_
(*)
04. maj 2011. u 05.18
Imam i Windows, particija za Linuks je 25GB, a Installation Size sam odabrao 8GB.
_ika_
(*)
04. maj 2011. u 05.19
Hvala za instrukcije za firewall, pogledacu kad dodjem s posla.
Shaolin_monk
(warrior)
04. maj 2011. u 07.57
Ok, 8 GB za root. Može!

Mene zanima, koliko si ostavio za swap (virtuelna memorija) ?
Ona mora biti 2x veca od kolicine ram memorije... u tvom slučaju treba da iznosi 4 GB.

Pretpostavljam da znaš, Linux (u tvom slučaju Xubuntu) se instalira tek nakon instaliranja Windowsa.
ring
(lozac)
04. maj 2011. u 23.30
ovaj put sam instalirao sa wubi, iz vindovsa.
instalacija nije dugo trajala, a za swap je sam odredio 256 MB, iako je ram 1 GB.
_ika_
(*)
05. maj 2011. u 15.36
Nemam pojma šta je to swap, niti sam igde video u instalaciji da se podesava. Bilo je samo da se izabere koja particija i installation size i tu sam odabrao 8GB. Xubuntu sam instalirao nakon instalacije Windowsa.
ring
(lozac)
05. maj 2011. u 16.17
swap ti je virtuelna memorija, Ram na harddisku.
Shaolin_monk
(warrior)
06. maj 2011. u 04.03
Napisah u predhodnom postu, ali nisi pazljivo citao.
Swap je mnogo važan i vrlo je moguće da je to uzrok usporenosti tvog Linux-a.

Preinstaliraj ponovo Linux ili kreiraj „Swap” direktno iz već postojeceg, tako što onda ne bih morao da diras ovaj Linux koji već imaš.
Za to ti je potreban „Fdisc” ili neki drugi program za rad sa particijama (Cfdisc, Sfdisk).

ring
(lozac)
06. maj 2011. u 13.14
imaš program koji se zove system monitor, u njemu možeš pogledati potadkte kao sto su, opterecenost procesora, koliko rama je momentalno zauzeto, koje partiticije su montane, koliko je prostora na njima slobodno i uopceno neki sistemski podatci, swap takodjer, možeš ispitas
otvaranjem nekih programa koliko swapa će da zauzme. zauzeti će swapa tek kad popuni sav ram, kod va giga ne vjerujem da će ikad.
kod mene na netbuku sa intel atom od 1,6 gigaherca i ramom od 1 gigabajt,tek startan ubuntu zauzima 150-ak megabajta rama.
mislim da je swap nepotreban kod 2 gigabajta rama.
ring
(lozac)
09. maj 2011. u 06.46
sad sam provjerio, kod mene, ubuntu pishe po swapu i pored toga sto mu je 750 megabajta rama slobodno. interesantno, malo sam guglao o swapu, u ubuntu-wiki pishe da velichina swapa treba da bude najmanje kolika je velichina rama, a najvishe 2X velichina rama.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.