Diskusije : Operativni sistemi

 Komentar
Problem sa MBR
DarkStar
(dzabalebaros)
15. april 2011. u 07.40
E ovako imam dva sistema na racunaru suse linux i winXP, sve je radilo bajno sjajno do pre neki dan kad je racunar prestao da me pita koji sistem hoću da podignem. Ranije mi je davao opciju dal hoću linux ili windows ali od pre dva dana je to nestalo. Kapiram da je problem sa master boot recordom ali ne znam kako to da sredim. Pa ako neko zna nek napise kako da vratim taj „menu”
Pozdrav i hvala unapred
Srle
(djavo)
15. april 2011. u 08.34
takozvani „boot loader”, pretpostavljam GRUB, postavljen od strane SUSE-a ti omogućuje da biras koji OS da se podigne. Treba mi još informacija: redosled particija; da li je bio u pitanju GRUB; šta se sada desava - da li ide na Windows ili na Linux?
DarkStar
(dzabalebaros)
15. april 2011. u 08.47
Pa podize samo windows linuxu ne mogu da pridjem, znaci treba mi neki program da to sredim iz win-a
DarkStar
(dzabalebaros)
15. april 2011. u 08.49
Particije krecu windows C i D pa onda ostale linuxove
rebro
15. april 2011. u 09.55
Pa logicno bi bilo da to sredis iz Linuxa. E sad posto na isti ne možeš regularno a ti uzmi Ubuntu Live CD ili Suse Live CD i uloguj se tako na sistem pa onda ispravi GRUB.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
15. april 2011. u 14.30
Potrazi na gogole „repair suse grub” Treba da znaš koji suse si imao i da li je bio grub ili noviji grub2
drazesni
16. april 2011. u 15.49
Imaš dve opcije. Ili ides iz nekog live DVD ko sto neko gore rece ili ako nećeš da se zezas sa tim i oćeš jednostavnije, onda ubaci ponovo instalacioni DVD SUSE, idi na opciju REPAIR, i koliko se secam kada ti bude nudio opcije ti mu kaži da repair grub loader i resio si problem. Mislim da ti je to najednostavnije. Ja koristim SUSE ali nisam davno koristio opciju repair, pa ako zapnes javi, da vidimo šta još može da se uradi. Ali odradi ovo sto sam ti rekao, mislim da će ti to rešiti problem.
drazesni
16. april 2011. u 16.38
E da, nemoj da se zanosis da ćeš popraviti grub iz vinblovsa, tu opciju otpisi. I odbaci opciju cackanja po /boot/grub/menu.lst jer ti to nije problem jer tebi se grub uopste ne pokrece. Hmm, čak mislim da to možeš da uradis i iz samog susea instalacionog DVD, jer bila je tamo isto neka opcija boot instaled system koliko se secam i onda iz suseovog terminala kucas grub-install /dev/hda (ako je hda kod tebe).
drazesni
16. april 2011. u 16.55
I evo ti još jedna komanda koja ti može zatrebati da ipak vidis šta imaš na hardu i gde ti je boot:

fdisk -l
DarkStar
(dzabalebaros)
21. april 2011. u 07.44
Update,
e ovako hvala svima na pomoći ali se rešenje na kraju pokazalo veoma jednostavno. Uzeo sam instalacioni CD i uradio update sistema (instalirao sam nešto potpuno nebitno sa liste programa) sistem je sam updejtovao mbr i eto pojavi se menu da odaberem dal hoću win ili linux.
U svakom slučaju hvala svima na pomoći,
pozdrav!
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
01. jun 2011. u 19.58
Od sad kad se problem desi super solucija iz windowsa je easyBCD.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.