Diskusije : Putovanja i turizam

 Komentar
Republika Srpska
lautrec
15. jun 2014. u 16.58
Šta bi preporucili za posetu Republici Srpskoj? Interesuje me priroda, smestaj,interesantne stvari.
Hvala!
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
17. jun 2014. u 14.39
Ја ћу да покушам помоћи око дијела Републике Српске када идете из правца Београда ка Српском Сарајеву, а можда се неко јави па препоручи понешто и за регију према Бањој Луци.

Користећи гранични прелаз Рача можете свратити у бању Дворове која у свом комплексу поред термалне воде има отворене базене од којих је један олимпијски и тениске терене. За љубитење роштиља, одмах поред базена је печењара Глобус, па може солидно и да се једе, за паркинг није проблем. Прометно је мјесто и храна је пристојна.
Семберија нема неку добру климу, љето буде претопло уз најезду комараца тако да је један дан за посјетиоца сасвим довољан за обилазак тог дијела Републике Српске.
Понесите неко средство против комараца. ;-)
Уколико користите прелаз Павловић Мост, чим пређете мост, са лијеве стране постоји лијеп приобални амбијент 'Дринска Ружа' у етно стилу. За обилазак је довољно пола сата јер комплекс није велики.

Идемо даље, на путу ка Бијељини имате етно село Станишићи, за обилазак је потребно неких сат времена. Ту можете наручити јела испод сача и разне ђаконије, можете преноћити у хотелима високе категорије или у катунским колибама које су феноменално опремљене. Уколико долазите викендом велика вјероватноћа је да буде гужва јер се у етно селу обављају вјенчања.

Преко пута етно села је Семберски салаш, угоститељски објекат са базеном и ерегелом коња. Пристојно мјесто и за посјетиоце са малом дјецом јер имају солидан кутак за малишане на отвореном.

Што се тиче града који слиједи, а то је Бијељина, нема неких историјских знаменитости осим цркава и манастира Св. Василија Острошког који се налази у самом центру града. Паркирање у Бијељини може бити проблем али се увијек нађе мјесто око градског парка. У градском парку можете попити кафу и освјежити се. Храну овдје не препоручујем. Ако свратите до центра Бијељине, можете слободно обићи пјешице цијели град у року од сат времена. Ноћни живот је богат за разлику од осталих градова на путу ка Српском тј. Источном Сарајеву.

Зворник, нема много шта да понуди осим прелијепих стаза за шетњу поред ријеке Дрине али и то има своју драж. Можете из Зворника прећи у Србију, па преко Бајине Баште отићи на Тару или посјетити Тршић јер није далеко. У Зворнику би било лијепо посјетити тврђаву Ђурђев град. Уколико сте расположени можете свратити на плаже поред ријеке Дрине, једна од најљепших је Рајска плажа на путу ка Братунцу. Дрина је опасна за купаче због вирова и струје ријеке Дрине али на овом мјесту купање је сигурно. Комплекс има столове и клупе у природи, ресторан и тоалет.
Даље иду Милићи, Власеница, Хан Пијесак... Пут је солидан али са много кривина и успона. У Власеници је одвајање за Шековиће, па можете посјетити манастире Папраћа и Ловница задужбине Немањића из времена када су владали тим просторима. Природа је фантастична!

Даље долазите у Соколац, освјежење можете потражити у угоститељском објекту Викторија и посјетити војничко гробље Мали Зејтинлик.

Даље вас пут води за Пале и Сарајево.

На Сокоцу је раскрсница путева за Сарајево и Вишеград. Уколико се одлучите посјетити Вишеград, препоручујем наравно Ћуприју Мехмед Паше Соколовића и Каменград/Андрићград који нуди богат културни садржај, а мало даље и манастир Добрун из 9. вијека - ту је смјештена Митрополија Дабробосанска. На путу Соколац-Пале препоручујем обилазак пећине Орловача, налази се прије Пала. У мјесту Сумбуловац имате ознаку за пећину и то је једина пећина у Републици Српској која је отворена за посјетиоце. Штета би било не посјетити импресивни водопад Скакавац (100 метара) који је послије Дејтона припао Федерацији БХ. Мислим да се може стићи до водопада преко Сумбуловца и Вучје Луке.

Јахорина!!!, мало је један дан за обилазак али и то је довољно! Ваздушна бања, спортски терени, планинарење, хотели, викендице... ПРЕПОРУЧУЈЕМ! ;-)Могуће је пјешице изаћи на сами врх планине. Предиван поглед, уникат Републике Српске и шире!
На путу ка Источном/Српском Сарајеву дочекује вас Требевић, некада познато излетиште...данас је то само фина природа. Требевић - плућа града.
Српско Сарајево је у изградњи, нема посебног садржаја али има дружења и провода. Наћи ћете безброј кафића, пицерија и тржних центара, хотела и ресторана. Људи ду дружељубиви, добра храна и вода... вода из славине је изворска! :-)
За преноћиште и храну могу препоручити хотел Београд, хотел Терекс, ресторан Кнез, ресторан Кула, а ресторан Топлик топло препоручујем!

Вјерујем да сам свашта пропустила али за ово јављање од мене толико.
:-)

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.