Diskusije : Kućni ljubimci

 Komentar
Maca - parenje..
Mladenstein
(Tvorac Sendviča)
23. mart 2012. u 05.06
Zdravo svima, treba mi savet na temu parenja jedne kućne cica-mace.

Imam mačku koja nije rasna, ali joj tata očigledno jeste bio, pošto jako liči na Rusku plavu. Nisam je sterilisao, pošto sam hteo da ima potomstvo. Ne bih na temu prednosti sterilizacije, možda to i uradim na kraju, ali svakako bih hteo da se makar jednom omaci. Problem je što to baš nije lako organizovati, pa tako moja maca stiže do 5-og rođendana a da ništa nismo uradili... :(

Problem mi je da to organizujem pošto živim u stanu, a maca ne izlazi napolje.
Hteo sam da je sparim sa nekim mačorom „plave” rase (Ruski, Kartuzijanac i sl.) tako da i potomstvo bude što sličnije, nisam zapeo da zaista bude rasan i sa pedigreom, ali makar da liči. Do sada sam imao dva neuspešna pokušaja - jednom sam joj doveo mačora jednog mog drugara, zazirala je od njeg i frktala pa siromah nije mogao da joj priđe. Onda mi je neko rekao da ona brani teritoriju i da treba da je nosim kod mačka. To sam i uradio, odveo je kod rodbine koji imaju za komšiju jednog plavičastog mačora i pustio ga u sobu. Ovog je olešila za pet sekundi da se nesrećnik upiškio na pod od straha!

Oba mačka su u međuvremenu uginula (uklela ih ova moja crna udovica...), pa sam počeo da joj tražim rasnog mačora. Ispostavilo se da ni to nije baš lako (ili ja ne umem da tražim) - preturao sam po nekim oglasima i na kraju našao neku ženu koja je imala rasnog Ruskog plavog mačora.

Na moje iznenanađenje, uslovi su bili sledeći:
- dovedem mačku i ostavim je tri dana na stanu i hrani
- za to vreme ona se pari (ili ne pari) sa mačkom
- nakon toga ostane sterilna (ili ne ostane)
- ja za to platim 150 evra! (kad sam objasnio da mačka nije rasna, da mi ne trebaju papiri itd. nekako je pristala da snizi cenu na 100 evra)

Ne znam kako se to obično radi, ali meni ovo deluje kao malo previsoka cena za vrlo neizvesan ishod. Da li je ovo uobičajeno ili je to neka logika koja važi kod profesionalnih odgajivača? Napominjem
da je nisam nikakav uzgajivač, maca je samo kućni ljubimac, a mačiće bih razdelio rodbini i prijateljima, eventualno bih zadržao jedno da joj pravi društvo.

Svaki savet je dobrodošao, a ako neko slučajno ima Ruskog plavog mačka (ne mora da bude rasan) u Beogradu i okolini, neka mi se obavezno javi :)

avlijanerka
25. mart 2012. u 09.22
Imaš jako puno pitanja o nekim osnovnim stvarima, sto govori da ne poznajes puno macke, čak ni svoju. Ruske plave macke su na ceni, pa parenje sa nekim macorom koji ima potvrdjeni pedigre je na ceni (to je biznis). Čak i one ruske plave bez pedigrea su prilično retke, pa ćeš i to da platis.

A dok ti smislis kako da ne platis, prošlo je već 5 godina. Jedan od najvaznijih razloga za sterilizaciju je da se izbegne rak materice kod macaka koje nemaju macice. 5 godina je suvise dug period bez parenja, naročito za mladu macku. Savetujem ti da je u narednih nekoliko meseci ili paris ili sterilises, nemas vise vremena za razmišljanje.

I na kraju, macke su poznate kao zivotinje koje ne prihvataju lako i brzo druge pripadnike svoje vrste. Ako si mislio da ćeš da je samo odvedes kod nekoga na pola sata i zavrsite posao - zaboravi. Videces samo frktanje, usi zabacene unazad i ratoborni stav, a može bogme doći i do borbe. Zato odgajivaci i imaju par, muzjaka i zenku, koji su se već navikli jedno na drugo. Ovo sve ostalo je samo slučajnost koja uglavnom prolazi uz puno borbe.
marijamhlc
27. mart 2012. u 12.01
moj komsija ima potomka ruske plave, ako hoćeš da pitam. Ali macak je stalno napolju, i juri okolo macke da se pari, he he he!:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.