Diskusije : Automoto

 Komentar
Preletio preko kamionske gumu na autoput
malimx6
(KOCOBO)
30. novembar 2014. u 20.14
treba mi savjet za ove iz kanade. Naime skoro sam se vracao iz toronta i kamionska guma je bila na sred lijeve trake (3 trake u jednom pravcu). Gumu nisam nikako mogao da izbjegnem jer ima zid odma lijevo, doduse ima ona zaustavna traka pa sam malo otisao u lijevo ali sam desnim tockom preletio. Uglavnom sy3balo mi je prednji branik, sav je klimav, plastika ispod polomljena, volan kriv, vuce u desno. Nebitno, steta je tu. Problem je sto sam zvao policiju, oni me prebace u OPP a OPP kaže da idem kroz osiguranje. Ja kažem da će oni da mi naplate deductuble oni kažu tako je to kad si „at fault accident”. jbte kakav at fault accident, guma na sred autoputa bila? LOL
pitanje, da li je neko imao iskustva s ovim u Ontariu i da li ste mogli nešto da 'izglavite'? Ili mi je opcija da sam popravljam ili osiguranje?

ako odem kroz osiguranje, da li je to stvarno tretirano kao 'at fault accident'? I da li osiguranje ide gore posle toga?
malimx6
(KOCOBO)
30. novembar 2014. u 20.15
zaboravih da se zahvalim :)

hvala :)
jugos011
(The Best or nothing...)
30. novembar 2014. u 21.38
pa jeste at fault„...realno ako razmislis tu nema nikakve odgovornosti ni putara,ni države ,, može da se desi svaki cas kad prođe kamion i da svako naleti iza,,samo tvoje osiguranje ako se isplati da koristis..(zbog ucesca i kasnijeg poskupljenja)..”
slani
(I\'m too sexy for my car)
01. decembar 2014. u 03.35
Ja mislim da tu nije u pitanju nikakav 'accident', nego to što si udario
je kao da si pogodio u rupu na putu i slično i tretira se kao 'road hazzard'
i placa se iz 'comprehensive' pokrica.

Ovo dobro zapamti, ako agent pocne da te dribla reci mu da nije u pitanju
udes nego 'road hazzard' i da je to ustanovljeno na osnovu FAULT DETERMINATION RULES.

Ovo je vrlo važno da navedes, jer je to precizna terminologija koju koriste
'insurance adjuster'-i.

Izvinjavam se na pretjeranom koriscenju engleskog jezika u pisanju ovog odgovora,
ali da sam sve napisao na srpskom ne bih ti mnogo pomogao, jer ne bi mogao da sve to
tačno prevedes.

Pozdrav i srećno!
malimx6
(KOCOBO)
01. decembar 2014. u 07.03
Slani, hvala, mnogo si pomogao. Međutim oni će da insistiraju da je to 'accident'. kako ja da uradim neki „appeal” tj. da se 'izborim' s njima da to nije accident već road hazard? da li moram da vodim svoje osiguranje na sud onda?
Starac_Foco
(--)
01. decembar 2014. u 17.14
Osiguravajuce kompanije u Ontariju su klasicna mafija, drumski razbojnici, koja samo uzimaju i sasvim je moguće da će to da tretiraju kao stationary hazard, dok bi recimo krava na putu bila moving hazard i da će pokusati da te odbiju.

Evo možda korisne diskusije:

http://www.gtamotorcycle.com/vbforum/showthread.php?157776-Hitting-road-debris-what-to-do

malimx6
(KOCOBO)
01. decembar 2014. u 18.23
hvala starce, danas sam bas to citao. U principu, posto je to objekat na putu a ne u pokretu, biće moja krivica po tim njihovim pravilima. Bas sam sad dosao od majstora, prednji branik je klimav ali stoji. jedan poklopac na braniku (ono za slepanje pa se taj poklopac skine) je iskocio. Auto vuce u desno ali je u tocku sve ok tako da mi treba alignment. To je to, tako da mi se zbog toga ni ne isplati ganjati osiguranje. Jedino sto će mi branik biti malo labav ali šta da radim. Možda ima neki drugi način da naplatim od osiguranja?? recimo, šta se desi ako neko udari auto na parkingu na ulici dok ja nisam bio tu?? :) da li se i to racuna kao moja krivica? :)
Starac_Foco
(--)
01. decembar 2014. u 18.54
Ma meni steta izgleda mala da bi se borio sa njima, u protivnom uvijek i dalje bi mogao da se boris. Ali je jednostavnije da te kao sto kažeš neko opali na parking...

Teoretski ti si kriv zato što nisi vidio gumu na vrijeme i zaustavio se. Suludo, kako da se zaustavis na auto putu pri brizni od 100km/h, a da te niko otpozadi ne opali.

Međutim, ona cike da bijelim kapicama na glavi (vlasnici osiguravajucih kompanija) iako možda ocekuju to zaustavljanje gdje ne nemoguće, ipak ne mogu ocekivati od tebe da vidis kroz nešto neprozirno, tako da uvijek možeš da kažeš da si isao iza velikog kaminona i guma je samo izronila ispod njega, ne mislim da je njegova otpala, nego je on objasio kad je naisao na nju. Što se i dogadja. Ili da je on naglo skrenuo udesno, a ti se nasadio na gumu kad je već bilo kasno jer je nisi vidio od njega dok se nije pomakao. To razlikovanje između stationary i moving je ponekad nemoguće.

Drugo, od tebe ocekuju da se na volseban način zaustavis zbog predmet na autoputu, a s druge strane možeš biti kaznjen zbog spore voznje:

132. (1) No motor vehicle shall be driven on a highway at such a slow rate of speed as to impede or block the normal and reasonable movement of traffic thereon except when the slow rate of speed is necessary for safe operation having regard to all the circumstances. R.S.O. 1990, c. H.8, s. 132 (1).

U Ontariju ne postoji minimalna propisana brzina na autoputu, pa gornji zakon može da tumaci kako ko hoće, dok npr u BC ili QC postoji. Po gornjem zakonu mogu da te kazne sto vozis tačno po ogranicenju, 100km/h, jer svi ostali voze 120, pa si ti onda taj koji „impede or block the normal and reasonable movement” čak i pri maksimalnoj dozvoljenoj brzini...
malimx6
(KOCOBO)
01. decembar 2014. u 21.25
hvala još jednom, ali neću to pokusavati da uradim jer oni mogu da traže dokaze a to je malo teze dokazati. Ne bi da se petljam sa njima. Plastiku ću negdje nabaviti. Alignment ću uraditi isto, tako da će ispasti jeftinije od $500 deductible. jedino branik ostaje... :)
DarkBlue
(istrazivac)
02. decembar 2014. u 01.10
Hmm, možda je jednostavnije da „naletis na dabra” Ili neku sličnu zverku?
malimx6
(KOCOBO)
02. decembar 2014. u 14.03
već sam zvao policiju i rekao sam da sam presao preko gume
slani
(I\'m too sexy for my car)
03. decembar 2014. u 12.55
Ako je steta manja od 500 dolara, možda je bolje da to sam popravis.

Inače kao sto si rekao, može na kraju da dodje do suda, a to će te opet vise kostati, nego sto bi te isplatili ako pobjedis.

Imao sam drugaricu koja je radila u auto osiguranju davnih godina.
Rekla mi je da su je sefovi tjerali da odbija poptpuno jasne i ciste slučajeve, jer su vecina odustajali od daljih zalbi i osiguravajuca kompanija je stedjela novac na taj način.
I to se radi o velikoj i uglednoj kompaniji, da ne mislis da su to neki beznacajni igrači.

Znaci, to su lopovi isto kao neka vrsta legalnog krimnala, a Focu da naglasim nisu bijele kapice. Ima ih u raznim bojama, najcesce su crne. :)
malimx6
(KOCOBO)
05. decembar 2014. u 11.09
sam ću popraviti jer branik stoji I na oko se ništa ne primjeti. Mene samo interesuje, za šta placam collision? to mi izgleda u slučaju da ja nekog udarim pa onda da sam pokriven. da li ima smisla placate 30-40$ mjesecno vise za taj collision paket?
Starac_Foco
(--)
06. decembar 2014. u 09.59
Ja to odjavljujem kad auto vrijedi manje od $10k. Pa ako ga razbijem, tako mi je sudjeno, ako izgori ili ga ukradu, bem li ga. Ali srećom do sad mi nikad za 20 godina nije zatrebalo.

Međutim, evo kako je na cudan način naiebao kum. Odlelemudao on u Rusiju da tamo nešto radi. Kuca u Ontariju ostala prazna posto živi sam, a auto u garazi. Upadnu lopovi u kuci po svoj prilici samo da pokupe sitnije stvari. Ali, u premetacini nadju i kljuc od auta koji je kum kao sakrio u kuhinji među kasikama. Zakljuce da kad je već zgodna prilika ne bi bilo loše posluziti se i vozilom, te ga natovare „robom” iz kuce, i lagano se odvezu...

Potom u neka doba vjerovatno dan-dva kasnije kad je roba istovarena lopovi slete u neki jarak pored puta i tu ga i ostave. Naidje policija, utvdi ciji je auto, ali ne znajuci otkud uoste u jarku, nazovu neku radionicu za popravke sa kojom imaju ugovor za uklanjanje napustenih vozila da ga uklone. Potom kumu okace obavijest zakacenu za vrata da im se javi.

U neka doba neko ko mu je provjeravao postu vidi to ceduljce na vratima i javi mu (ne znajuci da je kuca opljackana jer nije ulazio unutra). Ispusenko nazove policiju iz Rusije i kaže evo javljam se. Policija kaže ne možemo mi utvrditi preko telefona da si ti ti, nećemo ti reci sto smo te tražili, javi se kad dodjes...

Potom komsije primjete da su zadnja vrata od kuce otvorena, a znali su da on nije kod kuce. Jave nama. Žena ode i utvrdi da je opljackan i nazove policiju. Dodje jedan napravi uvidjaj i taj je ocigledno već znao da je auto nađeni gdje je, ali nije ništa htio da kaže ni da daa do znanja da je policija nasla auto dok se ne pojavi vlasnik nego je glumio Sherlocka Holmesa pitajuci ženu cime se bavi i gdje je kumov sin kojeg ovaj upste nema...

Kum Ispusenko se konacno vrati iz Rusije nekih 3 nedelje posle tog uvidjaja. Nazove policiju i kaže evo javljam se. Oni kažu, e moras da se javis lično onome sto ti je ostavio cedulju na vratima. Zvao on toga danima, ne javlja se. Ode lično u policiju, kaže ljudi ne mogu da ga nađem recite mi šta se dogadja. Slijedi odgovor, ne možemo ti ništa reci, nastavi zvati onogao, javi će se on jednog dana...

Javi se taj u neka doba, zakaze kad da zbunjeni kum dodje kod njega i konacno objasni gdje je auto. Pri tome još bude drzak.

Ode kum u taj collision centar da pokupi auto, ovi mu ispostave racun od $1600 zato što je nekih mjesec dana stajao kod njih u nekom zapustenom dvoristu već obrastao u korov... Mafija uzima oko $50 po danu, sto je skuplje nego smjestaj u nekim jeftinijim hotelima ili motelima okolo... Uz to, popravka stete od slijetanja u jarak kostase ga narednih $1600, tako da ga je sve zajedno izaslo možda i malo vise nego sto je auto vrijedio u tom momentu... Velikodusno su mu mafioze oprostile slepanje od jarka do skladista, to je kao bilo dzaba :). Da je imao taj collision coverage to bi mu sve bilo pokriveno. Ovako ispusio...

Kum je covjek koji se lako miri sa sudbinom, ali ja to mafiji ne bi nikad platio i zaboravio. Borio bi se svim sredstvima ukljucujuci i sud. Ocigledno policija mora da uradi nešto sa autima koji su napusteni u jarku bez obzira da li znaju ili ne otkud auto tu, ali može li država da ga onda daa privatnom biznisu po njihivom izboru na „cuvanje” koji će da naplati lezarinu kao da su ga svaki dan pojili i hranili, krevet mu namjestali i sobu cistili... Takva cijena bi možda mogla i da se nazove opravdanom u velikom gradu gdje nema prostora, kao Toronto, ali ovo je malo mjesto, livade koliko hoćeš...

A idiot iz policije koji mu je ostavio cedulju na vratima mogao je sa lakocom da utvrdi da mu je kuca opljackana da je obisao okolo i vidi zadnja vrata otvorena, ali to njemu valjda nije bio posao.

jugos011
(The Best or nothing...)
06. decembar 2014. u 22.48
ja milsim da se ta dodatna stavka kod osiguranja zove comprehensive„ i to znači da pokriva stetu samo kada je auto parkiran,tj ”non moving„damage,,znaci obijanje,pozar,,i sva ostecenja samo ako se auto ne vozi u trenutku stete..
a taj sto je otiso u Rusiju je bas bio ”kurate sreće„da se to bas tad desi..znaci kostao ga taj put ”djavo ipo„.
tako je to svuda po ovim anglo saxonskim državama..i ovde ako je manje mesto možda imaš sreće da te odvale 20-25$ po danu lezarina..i nema veze ako je selendra sa 20 hektara placa,to je cena i oni ne prastaju,,,to je dobar biznis ,,oni većinu manje vrednih ili slupanih vozila tako što sto stoje duže na placu prisvoje,jer ljudi neće da plate neku veliku cifru,i onda oni posle nekog vremena izvade Title i auto je njihov...sve sto treba da imaju za biznis je Tow truck(nov flat bad je oko 80000$) i plac...i neku vezu da rade za muriju,tj da njih prvo zovu...ovi sto imaju ugovor sa AAA( AMSJ kod nas) imaju dosta posla,ali manje para,,”
malimx6
(KOCOBO)
08. decembar 2014. u 19.11
hvala starce, nisam ni razmišljao o tom scenariju.

jugos>> ne može comprehensive to pokriti, auto je vozen. osiguranja boli uvo ko je vozio u principu.
vancaga
06. januar 2015. u 16.47
nasi guzati drotovi bi rekli: nisi prilagodio brzinu-uslovima puta
sasavo? još kako! al'tako mu dodje ,lepo ti rece Foco
Starac_Foco
(--)
26. oktobar 2016. u 00.08
.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.