Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Sanjate li Banju Luku?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. februar 2019. u 18.21
Danas prilegnem popodne, i vrati mi se san koji sam nekoliko puta sanjao:
Vozim auto ili bicikl ulicom iza Boske koja vodi prema stepenicama kod pijace, Gajeva se zvala. I nikako da se izvucem, sve slijepi izlazi. Bilo je tu još, snove možeš pricati samo ženi. ;)
anonima
(Stranac)
10. februar 2019. u 13.20
Trebao si niz stepenice. Kad može omladinac autom može i penzioner na biciklu.

@nonima
POLARIS
(доктор)
10. februar 2019. u 13.46
Још је нисам сањао, али кад се пожелим, за разлику од вас могу да сједнем у ауто и да запалим на кафу, обиђем пар драгих кафића и углавном увијек некога сретнем.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. februar 2019. u 06.38
Polaris,
menis se čini da za razluku od mene ti sanjas Banju Luku kad si na javi.
anonima
(Stranac)
11. februar 2019. u 08.17
Bas me interesuje odakle to DoTur dolazi na kaHvu u Banjaluku? Bukvalek, Piskavica, Han Kola ... Beograd. Danas iz Pariza dodjes u BL za pet sati.Tako da bi se moglo i na kafu dolaziti. Sad, druga stvar sto me sve manje vuče sebi ta Banja Luka. Onako iskreno, da nije porodice u njoj pitanje da li bih kao ptica selica svako ljeto upropaštavao odmor ženi i djeci vodeći ih tamo.
Da li je sanjam? Nemam pojma. Ako je i sanjam, sanjam onu BL koja više ne postoji. Ova današnja samo u kosmare može da mi dodje.

@nonima
POLARIS
(доктор)
11. februar 2019. u 13.51
Долазим из Ступнице, а понекад и из Десне Новоселије ријетко кад из Врбање. Перо, на јави или у сну, како год, ако ти је тако лакше.
anonima
(Stranac)
11. februar 2019. u 14.57
Interesuje me gdje ordiniras da znam koje mjesto treba obilaziti u sirokom luku.
Mogao si na listu dodati i Gornji Seher, Hiseta, Mejdan, Potok, Pobrdje, Centar ... ukratko čitavu uzu i istorijsku gradsku zonu. To je ono sto je tebi bolo oci. Seljace koje je duboko u tebe usadjeno nije moglo ili nije htjelo da se nakalemi na to stablo pa je odlucilo da mu polomi grane. I masallah, uspjelo se u tome, nije da nije.

@nonima
POLARIS
(доктор)
11. februar 2019. u 16.05
Хисета, Мејдан и Центар, да се човјек грохотом насмије конвертитским заблудама и лажима. Вас кнвертита у Бањој Луци је било једва око 13% и то по приградсим насељима гдје сте се уваљивали из разних Санских Мостова, Кључева, Котор Вароши и осталих касабица насељених конвертитима послије разних катастрофа које су погађале Бању Луку као што су ратови и земљотрес. Посебно се памти ваш јуриш на Бању Луку послије земљотреса 1969. гдје сте се захваљујући комунистичком кључу утрпавали гдје сте стигли.
anonima
(Stranac)
11. februar 2019. u 16.37
E, šta nećeš pročitati od ovog hableka. Znaci, po novoj istoriji BL su se Bosnje doselile nakon zemljotresa. Žestoko glupo brate doTure, bas onako žestoko. Kad posmislim da me teško šta od tebe može iznenaditi ti se prevazidjes ... next level sto bi se reklo. I šta veliš, prigradsko naselje Gornji Seher, Hiseta. Tako je meni pričao drugar „iz centra” ne znajući da je na mjestu njegove zgrade bila mocvara dok sam ja još išao u osnovnu školu u prigradskom naselju. Na mjestu moje porodične kuće je bila didova kuća koju je moj otac srušio kad je imala po njemu oko dvije stotine godina. A prije dvije stotine godina je moguće moj cukundjed išao u lov u Borik ili Novu Varos. Prošetaj danas po Stupnici, pa ćeš vidjeti kuću moga dida po majci, stariju pet puta od „druge srpske države” i još na desetke starih buržoaskih kuća u kvartu koji je ponosan sto su ga zvali Mala Moskva za vrijeme drugog svjetskog rata.

@nonima
POLARIS
(доктор)
11. februar 2019. u 17.11
Халанимни буржуј, дидо му ишао у лов у Борик, то ти продајеш по Француској. Уууу, јбт није теб и лаХко.

Бања Лука по попису из 1961 - Муслимани 7872
Бања Лука по попису из 1971 - Муслимани 24268
Бања Лука по попису из 1981 - Муслимани 21726
Бања Лука по попису из 1991 - Муслимани 28558
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. februar 2019. u 18.16
Al' ste razvili diskusiju.

Vidio sam video kad junak niz stpenice otperja autom.
Ja sam od pola znao da sjednem na stanglu i otklizem do dna. Sa vrha je bilo prebrzo „slijetanje”.

O predgradjima: Kad sam isao u skolu 60-tih, oni sto su zivjeli na Sargovcu i dolazili autobusom su bili „bogu iza ledja”. A od Sargovca do centra 5-10 min autom. U USA opet narod bjezi iz centra na obode grada.

Ali tema je sanjate li BL.
anonima
(Stranac)
12. februar 2019. u 12.32
To je znaci to brale, Muslimani su se doselili 1971 u Banjaluku. Puni autobusi firme Ustav-Trans su dovozili Muslimane u prigradska naselja. Upish. A dotle su doTuri vijekovima zivjeli u „centralnim” dijelovima Banjaluke za koje se nekad pitas da li pripadaju Jajcu, Prijedoru, Kljucu ili Banjaluci. I nigdje nisu imali da dolaze ili da ih dovoze ... oni su jednostavno „parkirali” komplet sela u Opstinu Banja Luka i od nje napravili najvecu opstinu u SFRJ sa najvecim brojem ruljaka.

Dalje, pogledaj znacenje rijeci „burzoazija”, procitaj o nastanku gradskog staleza - trgovaca, zanatlija, obrtnika, ljekara, ... Moj dida je bio trgovac i njegova tadasnja situacija upavo odgovara znacenju te rijeci. Moj drugi dida je bio zanatlija, obrtnik i sitni zemljoposjednik ... U cemu je problem zvati stvari njihovim imenom. Cinjenica je samo da je moja porodica zivjela na Hisetima bar dva i po vijeka prije nego je nikla prva zgrada u Boriku ili Novoj Varosi.

Samo sam ti htio reći da imaš u Stupnici minimalno desetak kuca koje bi u normalnoj državi bile stavljene pod zastitu države kao spomenik nastajuce gradske kulture. Kod nas su one naprotiv prepustene propadanju i tek rijetke kuce ciji vlasnici imaju novca za održavanje i shvataju njihovu istorijsku vrijednost, istrajavaju na njihovom održavanju.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. februar 2019. u 18.05
@,
Jesi li ti ono imao jednom tezu da su u BL naselili vojna lica, pretezno Srbe iz Srbije?

POLARIS
(доктор)
12. februar 2019. u 19.23
Халанимни, немам ја потребе за таквом врстом доказивања. Ми смо уназад три генерације доктори, ја, отац и деда, а ево спрема се у Бечу и мој син да буде доктор као четврта генерација, прадеда је био официр, а чукундеда митрополит. Ми нисмо били буржуји ми смо увјек били елита.

anonima
(Stranac)
13. februar 2019. u 12.26
Očito nemamo isto poimanje značenja rijeci elita. Da rezimiramo, imaš univerzitetsku diplomu koja svjedoci o tome da si bio u stanju memorisati sve košćice stopala i slično. Sa druge strane, imaš ponašanje koje svjedoci da si potpuno pogriješio zvanje. Meni je ljekarski poziv neodvojiv od humanosti, a ti u tom domenu imaš deficit kao RS u razmjeni sa Srbijom. Vjerovatno te na to natjerao otac, kao sto je njega njegov a ti svoga sina. Malo mi čudno izgleda da četiri generacije imaju iste afinitete. Ali, neka ti bude jer sam primijetio i ovdje sličnu tendenciju kad su u pitanju ljekari i njihovo potomstvo.

@nonima
D-Man
(Analyst)
13. februar 2019. u 13.20
„Samo sam ti htio reći da imaš u Stupnici minimalno desetak kuca koje bi u normalnoj državi bile stavljene pod zastitu države kao spomenik nastajuce gradske kulture. Kod nas su one naprotiv prepustene propadanju i tek rijetke kuce ciji vlasnici imaju novca za održavanje i shvataju njihovu istorijsku vrijednost, istrajavaju na njihovom održavanju.”

Анонимни, у чему је историјска вредност тих кућа да би евентуално држава морала да брине о њима?
Приватна лица која желе да сачувају своје кућу онаквима какве су биле и пре 100 година су увек то радила о свом трошку осим ако се не ради о некој кући у којој је рођен неки великан, нема потомака и та кућа је дошла под бригу државе.

anonima
(Stranac)
13. februar 2019. u 15.43
Imaš pravo analiticar, nema nikakve potrebe da se ocuva dio proslosti. Koga boli za kucom jedne Nasihe Kapidzic Hadzic, recimo. B
anonima
(Stranac)
13. februar 2019. u 15.45
.. Bas kao sto ja nemam potrebe da se ovdje sa vama nagonim pa opet ... hebo me konj konjasta. Eh, da su Parizom upravljali doTuri i analiticari, racku bi Kinezi i Ameri pola planete prelazili da ga vide.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. februar 2019. u 21.12
Moj djed je bio coban. I ne bi ga mijenjao ni za nečijeg djedu patrijarha, papu ili šta već.

Idu kinezi i u Istambul i u Bec da se dive gradjevinama izgradjenim od pljacke njegovih predaka. Ono parizani nisu kod nas pljackali, ali alzirci mogu o tome.
To šta ti je bio djed govori o njemu. Ne o tebi.
CPHA
(Чувари ћирилице)
14. februar 2019. u 00.06
Заиста је лијепо знати о свом поријеклу. Увијек ме импресионира та прича уназад. Има ту нечег достојанственог. Ко су били преци, чиме су се бавили, колико су били цијењени, шта су оставили добро иза себе...Важно је, итекако.
Многи од нас не знају ни ко нам је био прађед, а не чукундеда. То је срамно и понижавајуће.
Да не помињем женску страну о којој се много мање зна...то нам је слаба тачка. Већини.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. februar 2019. u 18.27
Moj pradjed je bio drvosjeca. Sjekao je „jelike” od kojih su se pravili krovovi prelijepih zgrada u Becu, Budimpesti...

Istina je Srna. Treba pricati o precima sa roditeljima, tetkama i ujacima. I djedovima i babama dok su živi. Da nisam jednom gnjavio tetku, ne bi saznao da je pradjed umro mlad. Vracao se na konju kuci po jakoj zimi i promrzao. Umro je nekoliko dana kasnije. Prababa se preudala u recimo Jankovice, a djeda stricevi nisu dali da ide sa njom: „On je nas, mi ćemo brinuti o njemu”. I tako su djeda odhranile strina i stric.
POLARIS
(доктор)
16. februar 2019. u 14.09
Перо баш личиш на деду, прави си чобан.

Халанимни много тога теби није јасно, али није ни чудо немаш ти капацитет да неке ствари сажмеш у свом малом и скученом ковертитском уму.
POLARIS
(доктор)
16. februar 2019. u 14.15
Срно хвала, што се тиче корјена потребно је само да једна генерација почне да памти. Ти сигурно имаш доста информација о своји прецима, чим примјећујеш овакве ствари и држиш до њих.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
18. februar 2019. u 05.53
Da licim na djeda, licim. A coban se vidi ko je.
Sto bi rekao profesor Iliskovic: Prosao je on kroz skolu, ali nije skola kroz njega.
POLARIS
(доктор)
19. februar 2019. u 17.29
Да, личиш на ђеда, али има и разлике, он је био чобан по вокацији, а код тебе је то карактерна особина.

А то је велика разлика.
anonima
(Stranac)
20. februar 2019. u 14.44
Nema tome lijeka moj Pero nego https://www.youtube.com/watch?v=p8gvYJIhbSs

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. februar 2019. u 18.44
@,
Nisam ti ja za tog posla. Meni je bolje ovo:
https://youtu.be/KJcmh99pVuI
POLARIS
(доктор)
21. februar 2019. u 06.32
Халанимни, ти би мало да кољеш, прорадила конвертитскс крв.

А за чобана
https://www.youtube.com/watch?v=RAQ7O8neB84
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
23. februar 2019. u 06.17
Ulica se još zove Gajeva.

Razmišljam o starim kucama. U muzeju mozete vidjeti unutrasnjost jedne od njih. Meni je ova zapala za oko:
http://i65.tinypic.com/2enw1tc.jpg

Vlasnik ove kuce desno od nje vjerovatno ima drugacije mišljenje od Anonime. ;)
Mene intrigira prica iza nje. Kad je napravljena ko je u njoj živio. U USA takve kuce imaju tablu ispred sa osnovnim informacijam. Lokalno istorijsko drustvo ih je obiljezilo. Bas skoro su iskrcili plac oko jedne. Pitam bageristu šta rade, kaže pravice hotel, a kucu će pomjeriti malu u stranu.

anonima
(Stranac)
13. mart 2019. u 15.51
Toliko je sanjam da će izgleda ova godina biti prva nakon 1998e u kojoj nisam bio u BL. Koliko time gubim a koliko dobivam o tome ćemo 2020te.

@nonima
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.