Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Deda Mraze ne skreci sa staze
Nazif_Gljiva
(travar)
29. decembar 2017. u 06.21
Vijest kako je Djed Mraz nepoželjan u nekoliko sarajevskih vrtića, ali i u vrtićima u drugim bh. gradovima, uzburkala je javnost više puta proteklih godina. Roditelja koji ne žele da njihova djeca prime novogodišnje paketiće od Djeda Mraza, čini se, ima i ove godine, ali vrtići se ipak trude pružiti mališanima najbolju moguću proslavu Nove godine.
Dječije novogodišnje predstave primjerene dječijem uzrastu bit će organizirane u vrtićima u Kantonu Sarajevo u periodu od 26. do 29. decembra. U skladu s dogovorima roditelja, Djeda Mraz ni ove godine neće posjetiti nekoliko sarajevskih vrtića.

„Ovisno o želji roditelja i njihovoj opredijeljenosti za prisustvo djeteta predstavi povodom Nove godine, odgajatelji su sačinili anketu s pitanjem da li njihovo dijete želi prisustvovati novogodišnjoj predstavi i podjeli paketića. Ukoliko postoji negodovanje, zajedničkim dogovorom, međusobnim uvažavanjem i podrškom trudit ćemo se pronaći povoljno rješenje, prvenstveno za dijete i roditelja”, rekla nam je direktorica JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo.

Kao komentar na pisanja o nepoželjnosti Djeda Mraza u sarajevskim vrtićima, Čongo nam govori kako se svi praznici u vrtićima JU „Djeca Sarajeva” obilježavaju primjereno.

„Naša Ustanova teži da ostvari prvenstveno one ciljeve koji su u interesu djeteta. Bazira se na potpunoj otvorenosti i iskrenosti obje strane i otuda je partnersko susretanje roditelja, porodice i predškolske ustanove jedan od glavnih uslova kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja”, istakla je Čongo.

Nekoliko roditelja i u drugim bh. gradovima ne želi dovesti djecu u vrtiće na dan dječije proslave Nove godine. To je njihovo pravo, slažu se direktori i direktorice svih predškolskih javnih ustanova u BiH.

Iz JU Dječiji vrtić Bihać direktorica Zehida Goretić govori nam kako se oni roditelji koji ne žele da njihovoj djeci Djeda Mraz uruči paketiće, jednostavno ne pojave na svečanosti dodjele.

„Mi imamo dosta majki pod hidžabom i roditelja muslimana kojima vjera ne dozvoljava Djeda Mraza. Međutim, i pojedini takvi roditelji odluče se dovesti mališane na proslavu na kojoj se zabavljamo uz igre i dječije pjesmice, a ne posmatramo Djeda Mraza kao simbol neke vjere”, istakla je Goretić.

Direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Jasmina Gasal kazala nam je kako će ove godine u svim zeničkim vrtićima biti organizirana proslava novogodišnjih praznika uz Djeda Mraza.

„Nije bilo ekstremnih situacija negodovanja roditelja. Postoji vrlo mali broj ljudi koji ne žele Djeda Mraza iz religioznih razloga, ali mi ne gledamo Djeda Mraza iz tog ugla. On je tu samo da upotpuni dječiju radost i podijeli im paketiće”, rekla nam je Gasal.

U vrtićima na području Tuzlanskog kantona također će biti organizirane proslave Nove godine uz Djeda Mraza, potvrdili su nam iz JU Naše dijete Tuzla.

Prije sedam godina pred proslavu 2010. godine Islamska zajednica u BiH objavila je fetvu u kojoj stoji da Djed Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj djeci taj kršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik. Ova fetva posebno je naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Djeda Mraza kako bi uveselili mališane.

Podsjećamo, i na proteste iz 2008. u Sarajevu, koje su organizirali pripadnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH povodom onemogućavanja da Djed Mraz podijeli novogodišnje paketiće u sarajevskim vrtićima. Tadašnja direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović odlučila je da djecu posjeti teta Nova Godina jer se, kako je govorila, Djed Mraz kosi s vjerskim načelima nekih roditelja.

Mirovni izaslanik u BiH Carl Bildt 1996. u Sarajevu je pozvao pripadnika sva tri naroda da ne čine Djeda Mraza vjerskim simbolom. Bildt je istakao kako Djed Mraz ne bi trebao biti simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i znak dobre volje i prijateljstva.

Kao izmišljeni lik koji donosi paketiće, Djed Mraz je oduvijek bio simbol dječije sreće. Iako on, kao ni teta Nova Godina neće posjetiti brojne vrtiće ove godine, naše vaspitačice potrudit će se izmamiti osmijehe na licima mališana uz neke druge maskote, zabavne likove i igre
vacuum
30. decembar 2017. u 05.09
„islamskoj tradiciji Bošnjaka” :)
Nazif_Gljiva
(travar)
03. januar 2018. u 03.04
NAJLUĐA NOĆ
FANATIČNI TURČIN ČEKAO DJEDA MRAZA NA KROVU SA ŠTAPOM U RUCI: ‘Čekam ga da ga prevedem na pravu vjeru’

Dok je šećući po krovu pored dimnjaka motrio nebo, Turčin je pred kamerom objašnjavao da je dolazak Djeda Mraza kršćanski običaj koji musliman ne bi trebali slaviti.
Jedan je Turčin, usto fanatični musliman, proveo poslijepodne i večer 31. prosinca na krovu svoje kuće čekajući – Djeda Mraza. Grčki portal Perierga piše da je Turčin čekao Djeda Mraza držeći palicu u ruci očito smjerajući da ga uhvati u klopku.

Želio je nagovoriti Djeda Mraza da postane musliman
Ovaj blago rečeno neobičan čin snimljen je i kamerom. Dok je šećući po krovu pored dimnjaka motrio nebo, Turčin je pred kamerom objašnjavao zašto to radi. Kazao je da Djeda Mraza ne želi udariti već ga nagovoriti da postane musliman i da vjeruje u Kur’an i proroka Muhammeda.

„Dolazak Djeda Mraza je kršćanski običaj koji muslimani ne bi trebali slaviti”, pojasnio je.
Ne zna se je li Turčin dočekao i „preodgojio” Djeda Mraza, a grčki portal zaključuje da je već velika stvar što vjeruje u njega...

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. mart 2018. u 20.52
51
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.