Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Bez komentara
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. decembar 2017. u 19.02
Изетбеговић је одлуком од 19. новембра одобрио 5.000 марака Јединственој организацији бораца „Унија ветерана - демобилисаних бораца ХНК” из Мостара за помоћ у организовању путовања у Хаг како би 29. новембра присуствовали изрицању другостепене пресуде шесторици политичких и војних функционера некадашње Херцег-Босне.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. decembar 2017. u 04.46
Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине усвојио је по хитном поступку сет закона о акцизама, којим се за 0,15 фенинга повећавају акцизе на биогорива и биотечности, те путарине.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. decembar 2017. u 09.43
Za 15 feninga biće povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, na šta treba dodati 17 odsto poreza, odnosno 2,55 feninga.
anonima
(Stranac)
16. decembar 2017. u 12.56
23 april 2013 - Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o materijalnom obezbjeđenju osoba iz Republike Srpske koje se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu, kojom se utvrđuje jednokratna pomoć u ukupnom iznosu od 100.000 KM za 2013. godinu.

13 april 2016 Za lične troškove Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Miće Stanišića biće uplaćeno 40.000 maraka iz bužeta Republike Srpske.

14 juli 2017 Vlada Republike Srpske (RS) dodijeliće 20.000 maraka, odnosno oko 10.000 eura jednokratne pomoći optuženima u Haškom tribunalu Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

@nonima
CPHA
(Чувари ћирилице)
16. decembar 2017. u 18.01
Свака част нашој власти!
Помоћ у праве руке, онима којима је неопходна јер породице нису у могућности да издрже трошкове и дугогодишње притиске.
А тема... Екскурзија.
Ма здравооо...
anonima
(Stranac)
17. decembar 2017. u 04.19
Pero je lijepo kazao „bez komentara”.
@nonima
Nazif_Gljiva
(travar)
17. decembar 2017. u 05.14

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris - Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka.
Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dečak je povređen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji mu se deo zabio u oko.

U akciju su se uključili nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH Vladan Grujić, braća Igor i Aleksandar Vrhovac, kao i ostali treneri iz OFK „Spartak 2013”.

Početna cena majice u kojoj je Đoković osvojio US Open 2014. godine iznosi 300 evra, dok su reprezentativni dresovi Bogdanovića sa Evrobasketa 2013. i Nemanje Matića iz proteklih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji po 200 evra.

Sve druge informacije mogu da se dobiju na broj telefona +387 66 256 207.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. decembar 2017. u 08.20
Sipamo gorivo u traktore i poljoprivredne mašine kao da vozimo najskuplji auto i kao da će traktor vozati po autocesti, autoputu... U konačnici, građani mogu očekivati poskupljenje. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH
Nazif_Gljiva
(travar)
18. decembar 2017. u 04.33
Miloš Ninković, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i jedan od predvodnika generacije koja je posle šest godina vratila titulu na „Marakanu”, ponovo je pokazao da je čovek velikog srca.

Još kada je potpisao ugovor sa Zvezdom leta 2013. godine, znalo se da je sjajan igrač i još bolji čovek. Tokom godinu dana koje je proveo noseći crveno-beli dres, Ninković je pokazivao veličinu kada god je imao priliku.

To čini i dan danas.

Ofanzivni vezista je u Sidneju, gradu u kojem trenutno igra fudbal, organizovao humanitarno veče s ciljem da se prikupi novac za lečenje dece u Srbiji. Aukcija na kojoj se našla sportska oprema mnogih poznatih sportista, među kojima i dresovi Nemanje Matića, Aleksandra Kolarova, Edina Džeka, košarkaša Nikole Vučevića, odnosno medalja Aleksandra Šapića sa Svetskog prvenstva u Pertu, privukla je mnogo pažnje.

I Zvezda je bila učesnik ove aukcije. Veterani kluba donirali su repliku dresa iz 1978. godine sa potpisima svih igrača koji su ga tada nosili protiv Arsenala i prodat je za 8.000 dolara.

- Cilj ove humanitarne aukcije bio je isključivo pomoć deci. Uspeli smo da prikupimo čak 60.000 dolara, međutim, to nije konačna cifra pošto nam sredstva i dalje pristižu. Važno mi je da napomenem da će sav novac biti transparentno podeljen nekolicini dečaka i devojčica kojima je finansijska pomoć za lečenje najpotrebnija, a iza kojih već stoji fondacija „Budi human”. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali na ovoj aukciji, na bilo koji način - rekao je Ninković, a prenosi Zvezdin sajt.
Nazif_Gljiva
(travar)
18. decembar 2017. u 08.45
;)

Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila 300.000 KM, za početak, da bi optuženi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, protiv kojih se vode procesi, imali adekvatnu odbranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH, kazao je Feni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković...

.. za početak?
RadojicaB
(Bosanac)
18. decembar 2017. u 17.16
Повеља Дабишина краља Србљем, Босне, Хумске замље, Доњим краји, Усором и Соли, Подрињем, Приморјем ... Дубровчанима од 17 јула 1392 године:

„... од реченога града Дубровника властел и опћине и тие речени поклисарие за всакоју љубовју нас искаше и опраљаше за увите и за законе и за свободштине реченога града кое су имали у повељах са родители и прародители нашими з господом србском, рашком и босанском како да би смо и ми по обичају речене господе ним потврдили и установили првих наших свободовштине законе и увјете и повеље господе србске, рашке и босанске.”

Но цомент

Радојица ;-)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
18. decembar 2017. u 21.51
„Ја мислим да би то било рјешење које би било прихватљиво свима”, рекао је Човић гостујући на Хрватској радио-телевизији.

За коментар на ову Човићеву изјаву ТВ1 је данас затражила став Амабсаде Сједињених Америчких Држава у БиХ.

Одговор из Уреда за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ преносимо у цијелости:

„Став САД о овом питању је познат и остаје непромијењен. САД су посвећене принципима Дејтонског мировног споразума – Босни и Херцеговини као демократској, мултиетничкој, сувереној и независној држави са два ентитета, три конститутивна народа, те са неупитним територијалним интегритетом.

Ми одлучно одбацујемо било какву даљњу географску подјелу БиХ, укључујући и могућност формирања трећег ентитета, те се снажно противимо реорганизацији заснованој на етничким принципима”, наводено је у реакцији амбасаде САД-а у БиХ.
Nazif_Gljiva
(travar)
19. decembar 2017. u 06.07

Od predratnih pola miliona, ili 17,6 odsto stanovnika današnje FBiH, prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva iz 2013. u tom entitetu danas živi jedva 56.000 Srba, odnosno 2,5 odsto.

Politički predstavnici srpskog naroda u FBiH, kao i pojedinici iz nevladinog sektora za „EuroBlic” kažu da bi nabrajanje svakodnevnih problema i diskriminacije kojoj su izloženi preostali Srbi u tom entitetu trajalo danima.

- Podaci s poslednjeg popisa stanovništva potvrđuju da su Srbi etnički očišćeni iz Federacije BiH. Ovo malo Srba što je ovde ostalo ne vidi nikakvu perspektivu. Krivica za takvo stanje podjednako se može podeliti između vlasti u RS, FBiH i međunarodne zajednice. Nikad nismo imali pravu podršku za održivi povratak – kaže za „EuroBlic” predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Dodaje da u četiri sarajevske opštine, koje su posle potpisivanja Dejtona pripale FBiH, danas živi skoro 80.000 Srba manje nego što ih je tamo bilo pre izbijanja rata.
- Glavni problem Srba u Sarajevu je to što se mladi ne vraćaju. Ovde žive samo stari kojih je svakog dana sve manje. Ono malo mladih koji su želeli da ostanu nisu imali šansu za zaposlenje, tako da su i oni otišli. Zaboravljeni smo od svake vlasti. I od one u Banjaluci i od ove u Sarajevu – kaže Janjić.

Najbrojnija srpska zajednica u FBiH je ona u Livanjskom kantonu, gde u opštinama Drvar, Glamoč i Grahovo, prema rezultatima popisa iz 2013, živi oko 11.000 Srba. Međutim, kao i u ostala tri kantona FBiH u kojima vlast drži HDZ BiH (Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Posavski) Srbi u Livanjskom kantonu i dalje nemaju status konstitutivnog naroda.

Načelnik Grahova Duško Radun za „EuroBlic” ocenjuje da najveća odgovornost za diskriminaciju Srba, koji su apsolutno većinski narod u navedene tri opštine, leži na srpskim političkim predstavnicima u izvršnim i zakonodavnim organima na federalnom i kantonalnim nivoima.

- Ne mogu da krivim vlast u Banjaluci zato što srpski delegati u Domu naroda kantona ili Domu naroda FBiH nikad nisu potegli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa o bilo kojoj stvari koja se tiče položaja i ravnopravnosti Srba u FBiH. Vlada RS bi trebalo da povede više računa o zaštiti Srba koji žive u FBiH, ali verujem da ni oni nemaju dovoljno informacija o našem položaju. Sve kreće od nas samih. Ako Srbi neće da se izbore za svoje interese, to sigurno u naše ime neće raditi Bošnjaci i Hrvati – kaže Radun.

Pročitajte još:

DISKRIMINACIJA Kako su Srbi u Mostaru postali građani drugog reda
Najaktivniju borbu za poboljšanje svog statusa u kantonima s hrvatskom većinom prethodnih meseci pokrenuli su Srbi iz Mostara, kojih je, za razliku od predratnih 24.000, u tom gradu danas ostalo oko 4.500.

Iako je još pre godinu i po dana u Skupštini HNK predložen amandman za uvođenje konstitutivnosti Srba u tom kantonu, hrvatske političke partije to pitanje uporno sabotiraju bojkotom skupštinskih sednica.

Iz Koordinacije mostarskih Srba tim povodom poslali su pisma na brojne domaće i međunarodne adrese u BiH, ali su odgovor i deklarativna podrška, kako tvrde, stigle jedino iz Ambasade SAD u BiH i donekle iz OHR.

- Srbi u Mostaru i u celom Hercegovačko-neretvanskom kantonu nemaju pravo na korištenje svog jezika i pisma niti imaju bar jednu rukovodeću funkciju u kantonalnim institucijama i javnim preduzećima. Zbog nerešenog ustavnog položaja visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu naći zaposlenje. U gradskoj upravi Mostara od 519 zaposlenih radi 23 Srba, a bilo bi normalno da ih, po ustavu, radi 100 – kaže predsednik Koordinacije mostarskih Srba Dušan Golo.

Članica Predsedništva SNSD Milica Marković smatra da bi sve političke partije iz RS trebalo da imaju mnogo angažovaniji odnos prema srpskoj populaciji koja živi u FBiH.

- Sigurno je da su Srbi tamo daleko bespomoćniji nego što je to slučaj sa Bošnjacima i Hrvatima u RS – smatra Markovićeva.

Statistička greška

O uslovima za održivi povratak Srba u FBiH govore i podaci s poslednjeg popisa stanovništva prema kojima se broj Srba u nekad multietničkim gradovima danas beleži kao statistička greška.

Tako je u Tuzli, koja inače važi za etnički najtolerantniji grad u FBiH, broj Srba sa predratnih 20.000 pao na samo 3.000. Slična situacija je u Zenici u kojoj je pre rata živelo 22.000 Srba, dok ih danas u tom gradu živi jedva 2.000...
anonima
(Stranac)
20. decembar 2017. u 15.25
Sastojci
500g gotovih kora za baklavu
500g oraha - pola mljevenih, pola sjeckanih (može i manje)
3 kašike krušnih mrvica (prezle)
100ml ulja za premazivanje kora
još 125ml ulja i 125g maslaca za zalijevanje baklave
Zaljev:
800ml vode
800g šećera
sok od pola limuna

Priprema
1.Priprema zaljeva:

Prvo napraviti zaljev (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio kada baklava bude pečena. Kuhati vodu i šećer 20-ak min. Pred kraj dodati sok od pola limuna. Ostaviti da se hladi za vrijeme pravljenja baklave, jer ide vruća baklava - hladan zaljev.

2.Priprema baklave:

Tepsiju veličine 20x30cm premazati uljem. Kore izrezati na veličinu tepsije (u mom slučaju kore prepoloviti). Orahe i prezlo izmješati. Najprije redati u tepsiju 3 kore svaku premazati uljem (s cetkicom). Četvrtu posuti mješavinom oraha i prezle (odprilike 3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako redati do kraja, jednu premazati uljem, sljedeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu isjeći dijagonalno na rombove. Zagrijati 125ml ulja i 125g maslaca te preliti preko isječene baklave. Na baklavu staviti jednu cijelu koru koju smo ostavili sa strane kako nebi izgorila.

3.Pečenje baklave:

Baklava se peče 50min. Zagrijati rernu na 220C. Prvih 10 minuta peći na 220C. Smanjiti na 180C pa peći idućih 30 minuta na 180C. Na kraju pečenja ponovo pojačati temperaturu na 200C pa peći još 10 minuta.

4.
Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorila) i preliti hladnim zaljevom. Kada upije zaljev mozete poklopiti drugom tepsijom 10-ak minuta da stoji kako se nebi gornja kora dizala. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, pa prebaciti u frižider pokrivenu aluminijskom folijom. Baklava može dugo stajati u frižideru, ali nestat će u trenu. U slast!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. decembar 2017. u 20.25
Prvo ubio majku, pa sebe!
anonima
(Stranac)
21. decembar 2017. u 02.20
Moras priznati da nije imao izbora. Nemoguće je da prvo ubije sebe pa onda majku.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. decembar 2017. u 06.12
Nakon što je prošle sedmice na na maratonskoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH usvojen set Zakona o akcizama, službe Parlamenta otkrile su svojevrsni skandal.

Naime, šefica odjela za izradu pravnih akata Parlamenta Mira Škrba Tomić sačinila je službenu zabilješku, u čijem posjedu je Radiosarajevo.ba, u kojoj stoji da jezičke varijante ovih zakona na bosanskom i hrvatskom jeziku predviđaju da akcize idu na poseban podračun Centralne banke BiH koji je namijenjen za čestogradnju, dok u verziji zakona na srpskom jeziku toga nema.

Također, uočeno je da se srpska verzija zakona i u drugim stvarima razlikuje od bosanske i hrvatske.

Sudeći prema ovom otkriću navedeni zakoni neće biti provodivi nakon što se u različitim verzijama objavi u Službenom listu BiH.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. decembar 2017. u 06.14
Putin i Vučić u Moskvi sklopili pakt u četiri tačke
C_A_B_O
21. decembar 2017. u 10.21
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. decembar 2017. u 21.20
Sandra Perković i svjetski gimnastički prvak Tin Srbić proglašeni su za najbolje sportaše Hrvatske u 2017.
Nazif_Gljiva
(travar)
22. decembar 2017. u 06.32

Kako prenosi ugledni „Koriere delo Sport”, Pari Sen Žermen sprema šokantnu ponudu za prvotimca Lacija i srpskog reprezentativca, Sergeja Milinković Savića.

Naime, isti izvor navodi da PSŽ sprema ponudu vrijednu nevjerovatnih 170 miliona eura za sjajnog veznjaka, koji će gotovo sigurno napustiti „Olimpiko”.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. decembar 2017. u 15.22
Izgradnja novog Zelenog mosta u naselju Obilićevo počeće sljedeće godine na proljeće, kada krene građevinska sezona.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve kazali su da je trenutno u toku izrada tehničke dokumentacije i stvaranje finansijskog okvira za realizaciju projekta, koji se okvirno procjenjuje na oko tri miliona KM.

sa projektantskom kućom „Ink konstruktor” potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije.

novi most biti projektovan za dvosmjerni saobraćaj sa obostranim pješačkim komunikacijama.

nije moguće obezbijediti sredstva u budžetu za most te će se tražiti drugi modeli finansiranja, kreditiranje ili izdavanje obveznica.

Još nije poznato šta će biti sa starim mostom, koji sad služi za prelaz pješaka.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. decembar 2017. u 22.03
„Срби, Бошњаци, Хрвати и остали само путем америчког лидерства могу живети заједно у миру и осигурати слободу и једнака права свим народима.”
Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Р. Тарнер
Nazif_Gljiva
(travar)
25. decembar 2017. u 03.29
Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović tvrdi da u BiH neko želi kroz pojam „građansko” dovesti do situacije da bošnjački narod bude dominantan i da pravi klasičnu Islamsku državu.

„Deo ljudi smatra da je u ovoj zemlji moguće izbrisati pojam `hrvatski` ili neke druge pojmove kako je traženo u predlogu SDP-a. Iako se SDP predstavlja kao građanska stranka, svi znamo kakva je. ”
Nazif_Gljiva
(travar)
29. decembar 2017. u 06.56

U urbanim područjima Kine je u proteklih pet godina otvoreno više od 65 miliona radnih mesta, što je gotovo jednako populaciji celokupne Francuske, izevštava „Blumberg”.

„U kineskim gradovima je od 2012. godine otvoreno više od 65 miliona radnih mesta, što je zadržalo nezaposlenost na niskom nivou”, izjavio je kineski ministar zadužen za ljudske resurse i socijalnu bezbednost Jin Vejmin.

Dodaje i da je stopa zaposlenosti diplomaca u tom periodu premašila 90 procenata.

To je odlična vest za zvanični Peking, gde su lideri već ispunili cilj o otvaranju 11 miliona novih radnih mesta u urbanim područjima u ovoj godini.

U 30 najvećih kineskih gradova, stopa nezaposlenosti je iznosila 4,83 odsto u septembru, što je najniži nivo od 2012. godine, a u novembru 4,9 odsto, prema podacima kineskog statističkog biroa.

U međuvremenu, zvanična stopa nezaposlenosti u Kini je pala na 3,95 odsto u drugom kvartalu, najniža stopa od 2012. godine, da bi u trećem kvartalu ostala na istom nivou
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.