Diskusije : Novi Sad

 Komentar
Da li smo mi normalni?
dzomo
05. februar 2011. u 17.25
Najveća laboratorija u ovom delu Evrope

NOVI SAD, 5. februar 2011, (Njuz) - U Novom Sadu je u toku najveći socio-psihološki eksperiment zabeležen na ovim prostorima koji obuhvata beleženje reakcija i nivo frustriranosti građana. Njime je obuhvaćeno čak 74% stanovnika ovog grada koji su priključeni na sistem grejanja gradske toplane.

Iz izvora bliskog gradskim vlastima saznajemo da je cilj eksperimenta da se vidi koliko su ljudi u stanju da trpe nelogična i uvredljiva objašnjenja i to u životno važnom pitanju kao što je grejanje.

Ideju da sprovede ovaj eksperiment dobio je ugledni profesor fakulteta „GigaBrend” dr Momčilo Bjelajac pošto nije adekvatno mogao da odgovori na pitanje pristiglo iz gradske skupštine „Koliko je previše?”.

- Za jednog naučnika je izrazito frustrirajuće nemati odgovor na pitanja koja su direktno vezana za oblast kojom se bavi – kaže dr Bjelajac. – Tako smo moj tim i ja napravili projekat koji će pokazati gde su granice ljudske trpeljivosti na aroganciju. Verujem da će rezultati biti interesantni svim vladajućim strukturama širom sveta, a najavljeno je i objavljivanje članka o našem istraživanju u uglednom strukovnom „Psycho’s R Us” magazinu.

Da je profesor u pravu pokazalo se već pri prvom kontaktu sa gradskim strukturama koje su mu pravovremeno izašle u susret i stavile veliki deo grada na raspolaganje za ovaj eksperiment par ekselans.

- Mi smo posvećeni razvoju nauke i veliki deo našeg skromnog budžeta biće usmeren na ovaj eksperiment usled očiglednog značaja za naučnu ali i širu zajednicu – izjavio je za medije gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Eksperiment će biti podeljen u više faza i svaka od njih će pružti vredne podatke timu posmatrača i analitičara koji će shodno tome određivati tok i sadržaj sledeće faze.

- U prvoj fazi grejanje je poskupelo 30%, a onda smo dodali malo ulja na vatru. U jednom momentu, do skora vreli radijatori, postali su mlaki – objašnjava dr Bjelajac. – Nije se dugo čekalo na reakciju građana te je brzo moglo da se pređe na fazu dva. Faza dva je testirala nivo arogancije koju građani mogu da prime kroz saopštenja administracije.

- Prvo je dato objašnjenje „da je dotrajao sistem”. Na ovo smo se odlučili jer je to činjenica koju niko ne može da ospori, tako da je nivo nelogičnosti da sistem posle 30 godina u jednom danu ispolji sve slabosti dobro sakrivena. Onda smo polako povećavali ulog, prvo gradska odluka o garantovanih 20 stepeni koja ne postoji, zatim merenje temperature u stanovima i donošenje zaključka na osnovu uzorka od 0,02%, pa sve do poturanja tekstova novinama kako „jako grejanje dovodi do viška kilograma – u jednom dahu priča Bjelajac.

- Postepeno gradiranje apsurdnosti i arogancije nam je dalo priliku da precizno merimo reakcije na svakom od nivoa. Poslednje sondiranje u fazi 2 bilo je 4. februara kada je objavljena vest da su ”nepoznati počinioci na pola sata zavrnuli ventile na vrelovodnoj mreži u šahtovima, što će dovesti do problema u mreži u trajanju od 2 dana„ – završio je profesor.

Reakcije se upravo prikupljaju i obrađuju. Da je ovo veoma važan eksperiment koji će Novi Sad, ali i celu Vojvodinu i Srbiju staviti na naučnu mapu sveta, govore i nezvanične glasine da vlade u okruženju ali i šire, čekaju konačne rezultate ovog eksperimenta koji će dati precizne instrumente za korekciju politike i ideja prema nivou frustriranosti građana.

Bojan Popić
jojaj
(chater)
06. februar 2011. u 11.39
nema logičnog objašnjenja za čudnovato ponašanje gore i dole :P
istinaipravda
(ljubiteljistineslobode)
06. februar 2011. u 17.14
Објашњење: окупирани народи и државе НЕМАЈУ основна грађанска и људска права.Исти су полигон за разна иживљавања окупатора.
jojaj
(chater)
07. februar 2011. u 02.01
Новосађани у клин, Топлана у плочу
Нед, 02/06/2011 - 21:12
чланак | хронике | новосадска Дневник новосадски

Иако је спољашња температура изнад просека за ово доба године, боравити у стану у којем нема грејања ипак није нимало пријатно, а управо такве проблеме имају становници једног дела Новог насеља,

Сателита и Детелинаре. Због ове чињенице редакцији нашег листа јуче се усијао телефон од позива грађана из више делова града који тврде да су им од суботе поподне хладни радијатори. Да ли је у питању случајност, или има везе догађајем од петка, када су из „Топлане” саопштили да их је неко саботирао, нисмо успели да сазнамо, јер се руководство овог предузећа, у вези немилог догађаја, до данас није огласило.
- Станујем у улици Стева Христића , а у суботу поподне скроз су ми се охладили радијатори. Разговарала сам и с комшијама, па се испоставило да је и код њих иста ситуација. Звала сам и њихов кол центар, али нема шансе да га добијем, нон- стоп је заузета линија. Ово што ове зиме ради „Топлана” заиста није хумано – каже читатељка чије је име познато редакцији.
Стање није боље ни у улицама Момчила Тапавице и Душана Даниловића. Једна суграђанка каже да претходних година проблема с грејањем нису имали, те да су радијатори били топли до недавно Сматра да млаким радијаторима нико не може да се угреје.
- Могу само да узмем ћебе, или да укључим грејалицу на струју, па после дебело да је плаћам – каже Драгица.
И поједи житељи с Лимана јуче су нам се јавили како би се пожалили на хладне радијаторе.
С друге стране руководицац службе за односе с јавношћу у овом предузећу Бранка Бежанов каже за „Дневник” да је испорука грејања редовна и да не би требало да буде проблема.
- Грејање у становима је у складу са спољашњим температурама ваздуха. Постоји могућност да се ради о појединачним случајевима, а сви који имају проблем с грејањем могу да се обрате нашем предузећу, путем телефона или лично – каже саговорница.
Иначе, због лошег грејања ове грејне сезоне, и градоначелник Игор Павличић, наложио је да комунална инспекција и полиција у сарадњи са радницима Топлане мере темперауру у становима. Од када је почела контрола, комунални инспектори су добили преко 500 позива, од чега су 250 пута изашли на терен с радницима овог предузећа, док се остале станове контролисали само запослени из топлане. Према посацима „Новосадске топлане” од 79 извршених контролних мерења, утврђено је да се топлотна енергија испоручује у свим становима по прописаним процедурама и у складу са одлуком Скупштине града, што је 20 степени плус, нинус један степен. У више од 73 одсто провераваних станова температура је била у складу са прописаном длуком, а у чак 22,78 одсто била изнад прописане.
Минимално одступање од прописане температуре забележено је на три места што чини 3,79 посто од извршених провера.
Ваља подсетити, да је након ових контрола и даљег незадовољства грађана, Новосадска топлана у петак поподне саопштила да их је неко саобтира. Наиме, како су рекли на неколико локација у граду неко је заврнуо вентиле на вреловодној мрежи у шахтовима. Топлана је о овом инциденту обавестила полицију, а уједно су саопштили да постоји могућност да због овога у блиској будућности дође до хавраја и проблема с грејањем. Поводом овог догађаја руководсто Топлане није се огласило ни јуче, а како су рекли истрага је току.
Љ. Натошевић

Грејање се не гаси на мање од 12 степени

Новосадска топлана, грејну сезону почела је 7. октобра 2010. године. Како су температуре спољног ваздуха имерене у 21 час узастопно, биле ниже од 12 степени целзијуса, према важећој Одлуци о снабдевању топлотном енергијом из топлификационог система Новог Сада, стекли су се услови за почетак грејне сезоне сутра – саопштио је тада тада директор тог предузећа Владимир Јелић.
Изгледа да треба потсетити Топлану, да су температуре још увек у 21 сат, ниже од 12 степени.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.