Diskusije : Književnost

 Komentar
San u snu
Tanjuska-c
(na)
18. novembar 2016. u 13.32
Сањала сам неки град, неке зграде и у сну сам се сетила да сам исти сан сањала давно ( Једина разлика је што су натписи у новом сну на зградама били кинески!!!) . Сетила сам се и колика сам била и дана који ме је пробудио, светла које није било земаљско, било је попут сепије, полутмурно и прекривено жутом маглом. Усхићење да је сан о том граду заиста реалност коју заборављам будећи се свако јутра. Живот будних и живот уснулих. Који је прави?...
Qubic
19. novembar 2016. u 05.50
Super je, sve je dobro, sve dok nije sarkofag i piramida, mrak iz kog' nema izlaska, sve je dobro. So enjoy your being... (uzivaj)

A ne, nisam hteo da te (na)plasim, jer ako covek nije strasljiv ionako, ništa ga ne može naplasiti,, ali ako jeste, ne gine mu sarkofag i piramida. (Osim u nekim izuzetnim situacijama i okolnostima ili ako ga sam Bog spasi, (a to je.., uf).
Qubic
19. novembar 2016. u 06.37
*ne gine/ne ginu, svejedno, zavisi iz koje tacke, kog' ugla se posmatra, jednina ili mnozina
Qubic
19. novembar 2016. u 07.34
Čitam, kaže slavni filozof, „vatra je materijalizovano vreme” , mislim se u sebi, stvarno je u pravu, ko god je uspeo da dematerijalizuje (svoje) vreme svaka mu cast, skidam mu kapu. (Pa makar eto, tim „snovima”). Ali to bi onda znacilo da je od početka rođen tako i da mu je zivotni put tako isao.
Ili,: „Plasim se onoga sto je u majcinoj utrobi upisano (zapisano)”. I šta je sad tu realnost? Zivot budnih ili zivot usnulih? Stvarno interesantna tema.

Qubic
19. novembar 2016. u 07.59
I ne znam da li je budjenje neko novo radjanje ili je sloboda sna.
No, da ne razvijam dalje (valjda će se neko drugi javiti), ali san je zaista cudan, cudesan fenomen.

Qubic
19. novembar 2016. u 08.27
Ako je ovo isto, onda je bolje ostati u onom svom sarkofagu, piramidi (ko' Mali Princ, bese li?)... u onom polozaju, sedeci...

...

Ovim putem skoristicu priliku i da se izvinim za sve svoje nastupe i propuste u proslosti (i na ovom mestu),.. neodmerene, neumerene, nevaspitane i nekulturne ispade,... mehanicke i neslobodne izlive, (mada i takvih ima dobrih ako su prozno ili poetski usredsređeni),..

... ... ili ako (pak) nešto nije bilo uredu.

Pa, neka mi niko ne zameri...

A tema je zaista zanimljiva.

Qubic
19. novembar 2016. u 10.22
Oprosti i ti Tanjuska za narusavanje teme, ali prepoznah neku izuzetnu lepotu u ovom tvom snu, osvrtu na.., pa

Jedino mislim da treba biti dovoljno slobodan pa moći, umeti tako sanjati.
I samo sto je prošlo puno vremena... a kad bi se moglo svaki dan tako,

Pozdrav
Tanjuska-c
(na)
19. novembar 2016. u 12.39
Pozdrav Q, lepo je sto si procakulao sa mnom. Vidim da ljudskoj mrznji nema kraja. ovi sto dele miniuse nemaju šta da kažu ali zato prst na mishu nepogresivo radi. Јеб'те se minusari zbog Vas su svi napustili ovo lepo mesto .
Tanjuska-c
(na)
19. novembar 2016. u 12.42
Aboridzani, veruju da je pravi zivot onaj u snovima. I meni se tako ponekad čini.
Qubic
20. novembar 2016. u 00.45
Snovi i razumevanje, razum, natpisi na kineskom, sve mi to zvuci nekako poznato (a kljuc je u razumu, ocigledno) ali pitanje - zivot budnih ili zivot usnulih, stoji idalje nerazjasnjeno. U svakom slučaju zivot je zivot pa ma kako on bio, svesno ili nesvesno.
...Razmišljam npr. (attachmenti-vezanosti),- lik Rebeke u Markesovom romanu, (a najteze je biti lik),- npr.
...dolazi noseci platnenu vrecicu sa kostima svojih roditelja. Zatim navika da jede zemlju i sasuseni krec sa zidova. Pa zveckanje kostiju, lirika samo takva,
arhetip, simbol, (..par excellence).

Zatim te strasti, usamljenost itd,..
i na kraju (ta) samoca...
sablasni predeli nesvesnog, opustoseni nepoznatim zakonima zivota. I tu se sve zavrsava, mi dalje ne znamo.

A šta će se dogoditi sa Rebekom i njenim roditeljima (kasnije)?,.. ceo svet prica, ko god je citao knjigu i svi se slazu da je (zajedno sa svojom vrecicom sa kostima) i ona usla u legendu. Ali šta će se sa njom dogoditi kasnije i šta će biti, (ako (uopste) ista), to niko (bas) ne zna. Zato ja verujem u milost snova. U svakom slučaju pitanje ostaje otvoreno.
Qubic
20. novembar 2016. u 01.12
Zaista...

(a i ti minusi, mislim, i mrznja...) A stvarno dobra tema, i san.

No (vratimo se sebi), zivot boli i zivot nije lak.
Qubic
20. novembar 2016. u 01.48
Uostalom. pitanje će uvek ostati nerazjasnjeno, jer sve je ostalo dogma, ali verujem da neko razresenje (mora da) postoji. Jeste teško, nikom' (bas) nije lako, možda nekoliko ljudi samo, ali postajati slobodan mic po mic (eh), to bi već bilo nešto.
Ja se nadam...

Qubic
20. novembar 2016. u 02.37
A takvih sudbina kao sto je Rebekina, samo da napomenem ima dosta. I niko ne zna da li je veciti zaborav ili (je) secanje. Ali ono sto je najvaznije ja mislim - da vise tu nema bola. Da je svaka sad bol tu prestala.

Eto, oduzeh ti temu Tanjuska sa Rebekom, ali vratices se ti ja znam :)
Qubic
20. novembar 2016. u 05.41
Aboridzani su živeli ono što se hiljama godina talozilo u njima. Ovde je sad (kao i svuda u svetu) sve postalo vestacki, izvestaceno..; pohlepa, kontrola, novac, sve-jednom-recju teror. (I to teror svesti). Sad' je sve što se hiljadama godina talozilo, odjednom sve odseceno. Otud njihova (nesvesna) pobuna i njihova nesreca. Narkomanija, kriminal, samoubistva, alkoholizam. Ustvari, sve sto je vecno i sto je jednom davalo zivot, odjednom sve odseceno. A tako je svud i u svetu. I to će tako još malo trajati, do jedne odredjene mere i granice, a onda, nešto će morati da se menja, na ovaj ili na onaj način, nešto će morati da se menja. Meni je zao sebe, sto sam upao u sve to (mashinu, zrvanj) a nisam morao, mogao sam da se ne rodim.
Qubic
20. novembar 2016. u 06.16
Jer kad ne mogu da učinim ništa za sebe ni za druge, pa ni one najblize, (a potrbno je),.. nedostatak vrednosti, hrabrosti, rada, talenta, šta li, a nisam hteo da ucestvujem u svom tom (sve)opstem ludilu, znaci buntovan sam, i još (plus) imam hronican nedostatak vere. Najgora kombinacija. Samo su mi još (neki) snovi ostali, a i oni, sve manje i manje, sve redje i redje. Ja znam da je zivot san i da se nikad ne treba predavati, do zadnjeg atoma svoje snage, do zadnje kapi svoje krvi. Jer ipek posoji mogućnost da ćemo se jednom probuditi u nekom novom, drugom snu, koji će isto tako biti java, ali u kom će ipak prevladati milost. Sanse su dakle, neodredjene.
Qubic
20. novembar 2016. u 07.14
Do Soluna sto somuna...

Ako je zivot san, a boli, onda sigurno nije moj (san). Zakljucak: zivot usnulih je pravi.
Qubic
20. novembar 2016. u 07.31
No, oprostite mi, there is no fault in a sick man (na kraju krajeva svih krajeva), niti šta ima ruzno.
Qubic
20. novembar 2016. u 23.44
Eh, da sam se na vreme opredelio za neku disciplinu, pa bilo kakvu, sad bih imao svoje odredjenje i ne bih bio sramota svog vremena, sramota ovoga sveta. Ovako, ostaje mi samo da se nadam da će negde tamo i nekad, (pa makar u bozanskoj ludari, ludnici, Paklu, ili (u) snovima) biti i jedno mesto za ovakve kao sto sam ja. Ponekad zaboravim Rebeku, zao mi je ali ne mogu ništa da učinim. Ali se nadam da će je jednoga dana neko usvojiti i da neće biti previse tuzna. (I tako iz dana u dan, ali nadam se biće bolje)

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.