Diskusije : Filosofija

 Komentar
Zagonetka za vas.. ako vas ima da resavate!
Alan-Ford
(U r ALL ONE - ALONE & ETERNAL!)
04. novembar 2012. u 22.50
Na jednom ostrvu živi pleme od 1000 stanovnika. Oni imaju ili svetle ili tamne oci. Njihova religija im zabranjuje bilo kakvu pricu o ocima i posto nema na osrvu nijedne reflektujuce povrsine - niko od njih ne zna boju svojih ociju. Religija im nalaze da, ako otkriju boju svojih ociju, se narednog dana, pred svima, žrtvuju (ubiju) kroz ritual određeni. Svi su oni jako religiozni i imaju izuzetno dobre logicke sposobnosti razmišljanja. I svaki od njih zna da svi ostali su jako religiozni i da svi ostali imaju jako razvijeno logicko razmišljanje. I svaki od njih zna da svaki drugi od njih zna da su svi ostali jako religiozni i logicni. (Znaci - da bilo koja logicka dedukcija koja može da se izvede iz bilo koje nove informacije biće izvedena od svakog od njih koji tu informaciju primi)

Jednog dana stranac svetlih ociju dodje na ostrvo i bude prihvacen od strane plemena. Jedne veceri, zahvaljujuci se na gostoprimstvu, a ne znajuci za obicaj da se o ocima ne govori, stranac pomenu kako je lepo sto neki od njih (iz plemena) imaju iste oci kao i on sam.

Šta će se desiti potom?
zg7666
13. novembar 2012. u 19.29
Da su svi oni jako religiozni i imaju izuzetno dobre logicke sposobnosti razmišljanja je kontradiktorno!?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
28. decembar 2012. u 10.21
bitna stavka u celoj prici je logika, kao jača strana domorodaca, i samo dve boje ociju, svetla i tamna.
Svi će se roknuti.
ma4ak
24. februar 2013. u 13.55
zg7666
13. novembar 2012. u 19.29
Da su svi oni jako religiozni i imaju izuzetno dobre logicke sposobnosti razmišljanja je kontradiktorno!?
???????????????????

ахахахаха!!!
Браво! Значи питање је бесмислено.
Следећи, молим!
dadayaya
(mind over matter)
12. februar 2014. u 22.44
Ništa. Desiti će odmah (ili brzo) proces jednosmernog prenosa informacije. Saopštice mu da se o boji ociju ne govori, i da svi oni oduvek to postuju jer ako se desi da iko pojedinacno sazna boju sopstvenih ociju, biće žrtvovan nekim vaznim ritualom, i da zato niko ne sme nikog da pita (jer svako zapravo može to da sazna pitajuci nekog drugog) da li on sam ima boju ociju kao ovaj ili onaj.
I eventualno tu informaciju potvrditi (da bi mu postalo nedvosmisleno jasno) napomenom da nijedan pojedinac zato ne sme da otkrije drugom njegovu boju ociju na osnovu poredjenja sa tudjom (bilo cijom) bojom ociju, jer će tog drugog time zapravo osuditi na smrt, tj pociniti ubistvo.
dadayaya
(mind over matter)
12. februar 2014. u 23.04
Odn možda će ga prognati (ubiti ga najverovatnije neće, jer nije bila krivica do njega, zbog neinformisanosti).
Ako mu naprotiv dopuste da ostane, verovatno će ga naterati na neku vrstu zakletve da zaboravi boju svojih ociju, ili mu na neki način 'isprati mozak' (nekim ritualom), ali ipak postedeti tog rituala fizickog ubistva. A ako opet progovori ijednu reč o svojoj ili bilo cijoj boji ociju, onda ubiti ritualom, bez milosti...
Eto to bi bilo za razumno ocekivati/
: )
radmila-m
03. avgust 2014. u 05.26
i, koji je odgovor na zagonetku?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.