Diskusije : Filosofija

 Komentar
Filozofi i filozofska misao? ?
No-1
25. februar 2012. u 00.08
...hm, ne znam da mi imamo filozofe sa nekim originalnim stajalištima u bilo čemu. Imam utisak da su većinom to reprodukcijski ili komentatorski radovi na druge...???
Dovlaa
09. april 2012. u 11.55
Da,tako je.Ali ni mnogo veci i stariji narodi od nas nemaju originalne filozofe.U zapadnoj filozofiji imaš samo dve skole,grcku i nemacku.Kod Grka su to oni stari filozofi iz stare ere,kod Nemaca su oni sa kraja 18. i početka 19. veka.
I ima poneki filozof kod Francuza i Britanaca ali nisu mnogo bitni.Pa kod Holandjana Spinoza,Jevrej.
Qubic
10. april 2012. u 06.43
Imamo kako nemamo, filosofe u narodu, originalne, jedinstvene, unikatne, autenticne, na cistom narodnom jeziku, čija se (zivotna) filosofija doduse zasniva na drugome, ali i na samome coveku:

http://www.youtube.com/watch?v=HZpvW26qZE0
nena1
07. maj 2012. u 21.24
ne znam puno o filozofiji, niti o filozofima, ali svidjaju mi se mislii rijeci vladike nikolaja velimirovica.
nena1
07. maj 2012. u 21.30
svidja mi se i plato.
nena1
07. maj 2012. u 21.35
pa, ovaj... da li se zna o našim filolozima, kako se razlikuju od filozofa i koji su to ti filolozi koji bi mogli biti uticajni?
nenaorthicon17
03. oktobar 2013. u 16.16
pa, bijuci laik kakav jesam, mogu samo da pretpostavljam, ali čini se da su filozofski predmeti na beogradskom fakultetu relativno interesantni. djeluje kao da se pretezno izucavaju (mislim da bi riječ 'izucavaju' mogla biti od značaja) njemacki filozofi (izuzimajuci, mislim, makar kao odvojeni predmet po imenu samog filozofa [ako ga nisu smjestili na neko tajno mjesto k'o dragulja] negdje najveceg filozofa/poetu kojeg makar ja izdvajam kao izuzet(n)og, ali jednog od najznacajnijih). no, postoji niz predmeta koji se bave savremenim pitanjima i pitanjima koja mogu da se na nehistorican (da se poslužim izrazom upotrebljenim u „Petrovic, 'Filozofski pogledi PLEHA NOVA” način bave izvjesnim pitanjima (bubam, ali recimo 'matematika' ili 'filozofija umjetnosti', 'pitanja savremene politike' (ako se dobro sjecam) te 'logika', itd... predmeti cije korijenje i može i ne mora biti historicki kategorizovano, filozofija univerzalnih nauka, kojima su mnogi doprinjeli svojim istrazivanjima i kontemplacijom)... dalje, pristup bi svakako morao biti individualan ili kolektiv-nacionalan, ovozemaljski, onozemaljski, sto bi još jednom 'čak' - kažem „čak” bez ironije, jer/ i se najednom sjetih nik-a koji pisase o komuniz./ hipnozi... ostavljam relaciju nedefinisanu i relevatnu - međutim, za mene bi bilo ne čak, već kao izviranje i otelovljenje ideje dusnog intelektualizma iz i u uskoraku politickog sistema kojeg mi poznajemo kao socijalizam, koji je prosvijetlio prirodu covjekovu do najvisih intelektualnih granica, koja živi u duhu našeg obrazovnog sistema i u danasnjici i nenacijonalne, već humane i prirodne neprotivurijecnosti, nekriticke 'kritike' ili istinske (produbljujuce) filozofije, čiji 'by-pass proizvodi' (usputni fenomeni/ manifestacije u prirodno-materijanom smislu) - da napomenem i to da je upotreba terminologije/ rijeci koristenih u filozofiji pragmatizma na novijim kontinentima ili u tradiciji svih oblika radnog odnosa ili bilo koje druge filozofije, kao i bilo koje druge ideje ili drugog drustveno-politickog sistema i nacina proizvodnje/ privrede/ pristupa i teoriji socioloskog ili psiholoskog karaktera (itd...) sasvim u redu, jer na kraju krajeva, ono sto pokusavam reci je da su nasi profesori svuda po svijetu, ponaosob, samim tim sto su ostvarili polozaj tako castan, kreativan i odgovoran, vjerovatno razvili pristup kojeg možemo svi zajedno nazvati našim ili svojim. Filozofija - posjedovati je ili ne i šta bi to moglo da znaci??
nenaorthicon17
03. oktobar 2013. u 16.34
...*izostavih... čiji su 'by-pass proizvodi' - uzajmno postovanje, razvijanje prirodnog mehanizma prezervacije i zastite tradicije/ kulturoloskog dozivljaja i zivota, kao i uklanjanje obmane straha od novog i drugacijeg... pored toga, kolegijalnost je za mene sinonim lijepog i strogog, ali blagog ponasanja i drzanja
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.