Diskusije : Roditelji

 Komentar
Razmazeni decak 11 godina
gigo899
(bingo)
07. oktobar 2011. u 08.45
Moj sin sada ima 11 godina. Nepodnosljiv je. Razmazili smo ga sa zenom. Ranije kad sam ja hteo da uzmem stvar u svoje ruke, žena se uvek umesa i izgrdi mene. Sada i ona place od njega svaki dan, a on propada. Samo jede, nezadavoljan je, nekulturan, vregja ljude. Hteo je skupe patike i dobio. Sada place za novi kompjuter. Ja momentalno nemam para a i pitanje je dali ću rešiti stvar sa kupovinom kompjutera. Prek je. Dere se. Sada smo dobili malu devojcicu bebu pa možda je i to razlog što se tako ponasa, mada je i ranije bio nepodnosiv.

Šta predlazete, kakvo rešenje?

Znam da je trebalo sve ranije da se resi ali eto... tako je ispalo. Sada moram da ispravljam stvari.

Hvala svim dobronamernim roditeljima koje žele da pomognu
LeaDiKaprio
(shumska)
09. oktobar 2011. u 04.08
Ja roditelje kao sto si ti uopste ne razumem. Izvini, direktno ti kažem mada sam svesna da nebih trebala, da bi trebala da malo zavijem u prah secer ono sto imam da ti kažem.

A kazacu ti da te ne razumem kako je moguće da uopste RAZMišljAS da mu kupis kompjuter kada je tako nepodnosljiv?

Vidjam roditelje poput tebe svakodnevno. Najskoriji primer je porodica koja je dobila i treceg decaka pre 7 godina (Braca su mu 17 i 15, znaci velika razlika). Mada ni stariji nisu nešto stedeli roditelje, ovaj mali je rođeni grobar - sahranice i oca i majku. Apsolutno je nepodnosljiv, stalno trazi paznju, dernja se kad je ne dobije, terorise roditelje na sve moguće nacine. Bila sam prisutna kada je mali tražio igracku (a ima ih bezbroj kod kuce, nema igracke koju nije pozeleo i dobio).

Mali je bio bas uzasno, uzasno nesnosan, manipulisao je roditeljima savrseno, kao profesionalni diplomata. I oni su, interesantno, kao i ti i žena, imali problema među sobom da utvrde kojim će nacinom sa njim da postupaju pa su preko deteta osvajali poene. Drugim rečima kad jedan zasrafi ovaj drugi popusti. Mali je to pre 3-će godine skapirao i od tada ih muze kao koze.

Kome ti cinis uslugu time sto ides linijom manjeg otpora i ne trazis ništa a dajes i vise negos to možeš? Da li te to čini dobrim roditeljem? Ili mu možda bas zato što ne možeš da mu ništa zabranis ili ne ispunis cinis „medvedju uslugu”?

Roditelji koji daju sve svojoj deci sto im na um padne i dozvoljavaju tretman bez postovanja su najgori roditelji na svetu. Oni svoju decu ne uce pravom zivotu nego nekom nepostojecem, u kojem će ceo svet da se okrece oko njih.

Možeš misliti koje su to frustracije kada takvo jedno razmazeno deriste udje u real world. Rastrgnuce ga vukovi dok si rekao keks. Pri cemu „vukovi” mogu biti loše drustvo a može biti i nešto mnogo gore (droga, alkohol) cime će da smire tu vristecu nepravdu u sebi - kako je moguće da im se sve ne pruza na tačni i da svet pred njima ne pada nicice?

Učini uslugu svom detetu, uslugu koju si DUZAN kao roditelj: disciplinuj ga. Ono sto je ne - to je ne, ono sto nema - nema.

Stegni srce i zabrani ono što ne može da ima, a limitiraj tamo gde postoji limit.

Budi roditelj a ne g@vno od coveka.
MAKPO
(uljar)
09. oktobar 2011. u 05.56
Kad deca prave decu, onda ga možeš j38ati!!!

Pozdrav
plavicvetic
(mama)
10. oktobar 2011. u 10.56
Kakav propust..
Mi smo roditelji.Oboje odgajamo decu u saglasnosti.Znaci,kad ja kažem NE..Nema i onda NEMA i kad ode dete da pita oca.Ni jedno ne povladjuje ma koliko bolelo.
Dete te gleda u oci,kako reagujes i pokusava svesno da progura svoje.Ti,kao roditelj treba da odolis.
Naše dete je simuliralo,boli me glava,muka mi i ne mogu u skolu.Svaki put smo ga svejedno poslali u skolu jer i ucitelj je covek.I on kad vidi da je dete bolesno i on će ga vratiti kuci.A u istinu,nikad se nije vratio.Skoro je priznao svu tu svoju filozofiju.
Ja kao majka sam jako kategoricna i odlucna.Nema ucena,ako nećeš da jedes,okrenem se i kažem,kako zesls dete,ako neće da ide na igrasliste,i tada kažem,ne moras ali,nema kopjutera i igre u kuci..sve filozofije mora da naucis i za tvoje dete da budes pre svega roditelj,psiholog i kukvica i cicija i da nema uvek sve sto želi i da dobije prekor kad ne pozdravi komsiju,da se kazni kad pokusa biti bezobrazno na mestu gde ni slučajno ne smee...

Šta ja ne podnosim: ne odgovornost,egoizam i neradnika.Sa takvim,sve jedno da li je dete i odrasla osoba,isti arsin uzimam.Tri važna faktora da postanes dober covek ili problem u zivotu.Ako tu podbacis,promasio si zivot.
Moj savet ti je:Uzmi situaciju u svoje ruke i ostani cvrst sa stavom.Ako ga ti ne izmenis,imace problema u zivotu.
MobiWalker
(Mrzim okruglo kamenje! Sizif!)
10. oktobar 2011. u 16.51
Svemu što roditelji ne poduče svoje dete - podučiće ga ulica i drugi ljudi. Ali je tada cena mnogo veća i načini su mnogo brutalniji. Stakleno zvono je samo znak da će detetu čim izađe na ulicu zazvoniti između ušiju. Disciplina nije nametnuta ljudima jer se nekome eto tako hoće da maltretira decu, nego da ih pripremi za što efikasnije preživljavanje. Glumiti detetu deda mraza i dobru vilu znači onesposobiti ih za stvarni život.
elektra4-
11. oktobar 2011. u 02.32
u svakoj normalnoj familiji se zna da se „N E M A”! Znaci ako nemas para za komp onda i nemas i stane se na tome.
Ja imam tetku jedinicu koja i sa 40 (jedinica je) urla i dobija histericne napadaje ako joj roditelji ne kupe stan,auto...doslo je do toga da on rasprodaje dedovinu da ona nebi urlala-kao jadna mala to su problemi frasovi...a sve su kjrivi roditelji koji joj nisu rekli NE na vreme
Ursula-amd
11. oktobar 2011. u 04.26
On nije razmazen-to se zove raspusteno dete -godinama mu se kupuje sakom i kapom a onda dodje beba i vi svatite da je razmazen heheheh-
Razgovarajte sa detetom sto vise,posvetite mu ljubav,paznju -vreme -/ ne kompjutere i patike -naucite ga da postuje poklone,druge ljude da shavti da ima neke vrednosti on kao biće da se oseti voljenim -sve će posle toga da legne na svoje mesto-trudite se -
pozdrav-
Keln
11. oktobar 2011. u 06.50
Rešenje?

Koristiti stare, proverene, dokazane i dobre tradicionalne metode. Kao prvo strogost. Kad ti kažeš ne, onda je NE!!!

Nema ama, kako, ali. NE je NE! TAČKA!

Ja ću evo da priznam da mojoj deci dam i po malo batine. Kad se moja mala ćerkica ponaša kao nevaspitano derište, dobije jednu malu porciju balkanske discipline. Onda se lepo isplače, pa kad joj prođe, dođe kod mene i zagrli me.

Koliko vidim, kod tebe je problem i žena. Kad ja mojoj deci dam poneku porciju balkanske discipline, oni idu kod majke, misleći, da će ih ona odbraniti, utešiti ili tako nešto. Ali nema toga brale. Onda dobiju i od majke po jednu porciju, pa da vidiš kako se uspostavlja javni red i mir.

Dali živiš negde na trulom zapadu? Ako je odgovor da, onda si ga naj38o. Nemoj ništa da ih slušaš, oni pojma nemaju o ovim temama.

Ja vaspitavam moju decu, onako kako su moje bake i dede vaspitavali moje roditelje. Moj otac je 6. od 6 dece, a moja majka 4. od 5 dece. Moja je baka radila na njivu, prala veš na ruku, mesila hleb, kuvala i starala se istovremeno za decu. Njeno praktično iskustvo je vrednije od svih modernih časopisa za roditelje.
struktura
(Bene Gesserit)
11. oktobar 2011. u 07.39
Ne verujem da postavljac živi na 'trulom zapadu'. A ti sto kažeš da je truo pa to si verovatno video na televiziji i čuo razne price.

Ja živim na 'trulom daleko-istocnom-zapadu' i izjavljujem da NIKADA nisam čula ni jedan slučaj da je jedno naše dete (a ni strano) ucenjivalo roditelje da mu kupe patike, kompjuter i sl. A znam dosta ljudi, gledam kako nasa deca rastu i šta rade. Kakve patike, kakvi bakraci, da uzmes prost uzorak od 500 ljudi svi bi se smejali takvoj prici. To samo kod nas pali jer je tamo ludilo zvano 'patika' prisutno već dugi niz godina. Slusala sam o patikama od 150 evra ili vise, skupe se roditelji, babe, dede, svi pare na gomilu samo da se detetu kupe patike 'jer svi imaju u skoli pa će ono jadno biti najgore'. To je neka luda devijacija koja meni nikada nije bila jasna niti će. Ovde deca mogu da rade neki poslic u shoping centru od 14god. i 9 meseci pa jedva cekaju da mogu sama nešto da zarade i ustede za ono sto požele da kupe. Ne cekaju da im mama i tata sve daju. Kada je raspust oni rade koji dan nedeljno a ne spavaju pola dana pa se posle vuku celu noc napolju dok im roditelji finansiraju sve zivo.

Ne znam ni šta je tim našim roditeljima, stede decu za sve zivo (cast izuzecima) da im se naslednici ne bi slučajno nazuljali. Zato konstantno i stasavaju generacije nesposobnjakovica, razmazenih i skoro pa retardiranih.
Keln
11. oktobar 2011. u 08.53
„A ti sto kažeš da je truo pa to si verovatno video na televiziji i čuo razne price.”

Kako si ti došla do tog zaključka, da sam ja to video na televiziji i čuo razne priče?
Ja živim na trulom zapadu i mnoge stvari gledam uživo, a ne na televiziji.

Klasika su pripadnici srednje klase, akademski građani, dobiju prvo i jedino dete sa otprilike 35-6 godina. Unapred saznaju dal će biti dečak ili devojčica. Spremaju dečju sobu još pre porađaja. Ako je devojčica, onda roza tapeti. Detetu kupuju najskuplje stvari, misleći da su one i najbolje. Redovno čitaju časopise za roditelje sa malom decom. Pa onda ovo mleku u prahu, ono mleko u prahu, ovakva hrana, onakva hrana.

Jeste, i moja baka je imala mleko u prahu i davala svojoj deci nestle, hip, chocolino, medolino, kupovala im barbike itd.

Nije zapad truli, zato što se nalazi na zapadu. Zapad je truli zbog kapitalizma, društvo koje se zasniva na bezuslovnom konzumiranju svega i svačega. Kupuješ, to značu postojiš - deviza je ovog društva.

Provodite više vremena sa svojom decom. Ljubav se ne može kupiti. Ako ti je sin 11 godina, radi nešto sa njime, šta njega zanima, a ti razumeš. Vodi ga na pecanje, igrajte zajedno fudbal, košarku ili šta ja znam. vodi ga u zoološki vrt, u bioskop.
Ako si na primer električar onda radi neke eksperimente sa njima, pokaži mu kako se lemi, kako rade na pr. LED sijalice.

Ja sam na primer spasioc na vodi. Decu vodim veoma često na jezero, na bazen. Imamo gumeni čamac, pa veslamo zajedno, učim ih da plivaju.

Šta znam brate šta još da ti kažem. Mora sami da tražite i nađetepravi put. Svako ima svoj put.
SamoSePitamZasto
11. oktobar 2011. u 10.58
Pozdrav,

Da te kritikujem, ne vrijedi, već si uvidio svoju grešku :) Mislim da još uvijek nije kasno da se stvari isprave.

Prvo treba da sjednes sa zenom i da postoji sporazum da ste vas dvoje jedno i nikada da ne bedute jedno protiv drugog pred sinom i ako se ne slazete s partnerom u tom trenutku.

Drugo, vjerujem da je do svega doslo s tim sto ste bili ne-konstantni. Znaci on trazi nešto, vi kazete ne može, on se dere, vi popustite, i on dobije ono sto hoće. Znači da bi se taj stimulus promijenio, od sada treba da postoji neka forma nagradjivanja. Npr. uzmete veliki kalendar, i za svaki dan napiste stvari koje treba on da uradi ili ispostuje (ocisti svoju sobu, lijepo se ponasa, uradi domaći, pomogne komsinici da unese stvari iz prodavnice, itd.). Za svaki dan koji uradi sve sto je na listi, odredite jednu manju sumu (ne znam gdje ste :), ali npr. $1 ili $2, koliko ste u mogućnosti. Znaci ne samo da ćete da ga simulisete da promijeni ponasanje, već ćete da ga i ucite odgovornosti i da se do novca ne dolazi tako lako. A sve sto bude htio u buducnosti, sebi neka skupi novac i neka sam sebi kupi.

Mozete i da odredite velike stvari kao sto je kompjuter da može da dobije nakon 6 mjeseci bezprijekornog ponasanja i rada, tako da ga ne biste obeshrabrili s cinjenicom da mu treba 5 godina da skupi novac za njega :)

Nadam se da ćete da istrajete i da necete napraviti istu grešku i sa malom Princezom :)

Sve najbolje,
M
zoloft
(putnik)
11. oktobar 2011. u 16.50
svako jutro tri iza usiju pre dorucka da bar ima zasta da se dere. Postepeno povecavati 'porciju' dok ne ukapira.
struktura
(Bene Gesserit)
12. oktobar 2011. u 06.41
A gde to nije manje ili vise trulo Keln? Šta je Balkan, raj? Zašto je Zapad truo? Zato sto ti niko ne poklanja stan, zato što petkom ne izlazis ranije sa posla 'jer je petak', zato što ne možeš da uzimas bolovanje kad ti padne na pamet, da spajas praznike, muvas preko doktora da ti detetu treba kucna nega pa ostajes sa njim do njegove treće godine kod kuce, a da ne radis dok sve vreme stize nadoknada od bolovanja, zato što ne može da se murdari, zato što se radi od 9-5 pa ti ostaje prakticno samo vikend za nešto zivota? Ako je zbog toga, onda se i ja slazem da je truo.

Postavljac se nije izjasnio odakle se javlja ali, ja mislim da se ne javlja iz inostranstva. Samo ćeš tamo kod nas videti kako podmladak p.izdi jer hoće te i te patike, letovanja, krpe, mobilne telefone, kompjutere. Dete od 11 godina histerise jer hoće novi kompjuter? Da li u kuci već imaju kompjuter? Šta će mu novi? Danas svaka porodica ima kompjuter, koliko je onda star komp postavljaca topika ako ga uopste imaju? Možda ga i nemaju, ko zna odakle se covek javlja. Nije kompjuter sto evra pa da ga je tek tako kupiti u ondasnjim uslovima gde su plate kolike?

Ja mogu samo da nagadjam jer ako žive u Srbiji slika je jasna. Rodio se naslednik, svi se oko njega skupili i gde on okom oni skokom. Ljubi ga majka, pa baba br. 1 pa baba br. 2 pa tako redom. Napravise od deteta tiranina. Ne smem ni da mislim kakav će tek mali biti prema sestri, to je zaista ogromna razlika u godinama.
eskimko
(radoznalka)
12. oktobar 2011. u 14.51

Moj sin sada ima 11 godina. Nepodnosljiv je.
******
On je i za sebe samog nepodnošljiv. To ne treba prevideti
_________________

Razmazili smo ga sa zenom. Ranije kad sam ja hteo da uzmem stvar u svoje ruke, žena se uvek umesa i izgrdi mene.
*****
Dakle, majka ne poštuje oca u prisustvu deteta, a otac hoće „da uzima stvar u svoje ruke”.
Zato je dete preuzelo model oca, pa sad ono vuče konce kao u pozorištu lutaka.
________________________

Sada i ona place od njega svaki dan, a on propada.
*****
I treba da plače. Kad ne zna da puštuje muža, neće umeti da poštuje ni sina, a sutra ni njegovu ženu.
A i ti bi mogao da pustiš koju suzu. Autoritet se u porodici ne gradi „uzimanjem stvari u svoje ruke” već ličnim primerom, staloženošću, blagošću, razumevanjem, podrškom, pohvalom, kritikom, ..., kao i smirenim i granitnim „Ne” svakom članu porodice koji se približi granici - pre nego što je pređe.

Ni ti ni supruga nemate granice, zato je nema ni vaše dete. Ono ni za šta nije krivo, rođeno je zdravo, pravo i normalno, a to što se ponaša kako se ponaša to je „zasluga” isključivo roditelja, i to oba.
____________________________
Samo jede, nezadavoljan je, nekulturan, vregja ljude. Hteo je skupe patike i dobio. Sada place za novi kompjuter.
*******
Jede jer je emotivno prazan. Kad ste ga poslednji put poljubili, pomazili, stavili u krilo, pričali mu priče, smejali se sa njim, opričavali anegdote iz vašeg zajedničkog i predbračnog života, kad ste pokazali toplinu, nežnost i mnogo toga još? Dete vam je gladno ljubavi i poštovanja, kako toga ima, onda ima hrane, onda ima nekulture - zato što zna da će vas dvoje to da pogodi (vraća vam kako zna i ume, i dete je upravu!), vređa ljude - biće da je od nekoga naučio kako „vređati ljude”, a ja mislim da je dobre profesore imao u oba roditelja, nije bitno koji je samo magistar, a koji osim doktorata ima i članstvo u akademiji nauka. Naravno da plače za stvarima, kao što je kompjuter, kad od ljudi ne dobija ono što mu kao detetu treba. Pa i tebi i tvojoj ženi je bar na početku veze, ako već više ne, trebala nežnost, toplina, razumevanje i ostale pozitivne emocije koje treba svako zdravo i osvešćeno biće.
_______________________

Ja momentalno nemam para a i pitanje je dali ću rešiti stvar sa kupovinom kompjutera. Prek je. Dere se.
*****
Misliš da tvoj sin ne liči ni na koga iz familije tvoje i ženine? Da se zametnuo na nekog Turčina koji je ovde vilenio tokom onih 500 godina? Vidiš trn u oku svog deteta, ne vidiš balvan u svom oku, što važi i za tvoju suprugu koja suzama manipuliše i tako podstiče oca da „uzme stvar u svoje ruke”, čime bi se dete samo još više udaljeno, a i ovako je već nedopustivo emotivno daleko od oba roditelja. Kad nema ljubavi, ima roba koja se dobija tako što otvoriš novčanik. Kad ste se supruga i ti poslednji put zagrlili? Da li to vaše dete vidi i oseća da se mama i tata vole? Da li brine šta će biti sa vama ako toga nema, jer se naravno brine i za sebe. Itd.
__________________________________

Sada smo dobili malu devojcicu bebu pa možda je i to razlog što se tako ponasa, mada je i ranije bio nepodnosiv.
*******
Ti bi najpre trebalo da se naspavaš i središ misli. Možda plače zbog bebe, mada je i ranije bio nepodnošljiv. Gde ti je logika u toj misli? Kako ti žena plače što joj sin nije onakav kako je ona umislila da bi morao da bude, bar ti se saberi, jer ako ti to ne uradiš, to ona svakako neće. I njoj je potrebna pomoć i oslonac, samo što ima žena koje će pre crći nego to priznati sebi, a kamoli drugome. Otuda njena potreba da se otac ne meša u vaspitanje zajedničkog deteta. Kako ovde neko pominje balkanska porcijska pravila, onda je pravda da budu primenjena ka supruzi/majci, a ne da dete koje je ionako emotivno zapostavljeno bude dodatno kažnjeno.

_____________________________

Šta predlazete, kakvo rešenje?
******
Da se spakuješ kod psihijatra, bez žene, i lepo mu kažeš kakve sve nevolje imaš. Pa će on da proceni kad će pozvati tvoju cenjenu gospođu na razgovor. Vas dvoje morate da se sredite, da biste bili u stanju da „sredite dete”. Nesređeni da sređuju nesreženog? Pa to je zločin nad detetom.
____________________________

Znam da je trebalo sve ranije da se resi ali eto... tako je ispalo. Sada moram da ispravljam stvari.
*****
Bolje ikad nego nikad. Tvoja žena se, u funkciji majke, razgoropadila i potire ulogu oca. Time potire „muškost” i u sinu. Tvoja je greška što joj nisi stavio granice, kad već to sama nije imala. Sad, mator se vo ne uči rikati, ali ima metoda koje i te stvari dovode u red. Ali, ti nemaš znanje za to. Zato, kod doktora, on zna šta i kako da se radi U INTERESU DETETA, a interes deteta su sloga i harmonija (ne IDILA) između roditelja.
____________________________

Hvala svim dobronamernim roditeljima koje žele da pomognu

******

Ne znam ja šta je dobronamernost. Ali znam da se tom detetu loše piše u životu. Imam prijateljicu koju sam posle 25 godina otkačila samo zato što je, spolja sva nežna i brižna, ljupka i doterana, sušto oličenje topline i ženstvenosti, imala takve izlive besa prema sinu da je dete već u trećoj godini našla kako sedi na WC šolji i moli se Bogu da ga spasi od majke. Otac tog deteta, gledao je da ženi ne stane na senku, kad se ona na njega naljuti bio je najgori na svetu, kad joj donese zlatnu brazletnu odmah zove da kaže sva srećna da ima najdivnijeg muža na svetu... Dete im se bacakalo po podu kad je bilo šesti razred i došlo kod mene na posao, jer je znalo koliko je mami, svoj onako doteranoj, bilo stalo da joj sin osvetla obraz. To što deca rade je njihova samoodbrana. I to od roda najrođenijeg. Nisu deca vaspitavala vas nego vi njih, ne pljujte po svom porodu jer pljujete po sebi, ne kažnjavajte svoje dete već se zapitajte kakvi ste stvarno i kao otac, i kao majka, i kao suprug, i kao supruga, i kao muškarac i kao žena.

Neko je tu gadno pobrkao lončiće jer neko drugi nema snagu ličnosti koja se od njegovog pola očekuje ako je već kraj bića kome trebaju uzengije jer ne zna da se sloboda ne koristi ama baš nikada na štetu drugoga.

Sve najbolje.
plavicvetic
(mama)
13. oktobar 2011. u 01.05
Eeskimko,brutalan/lna si.Ne slazem se sa tobom u mnogo cemu.
Mislim da ova familija mora malo da poradi na vaspitanju deteta koje je jednostavno,samo razmazeno i to je to.Kakav psihijatar?
Ljudi spominju da je dete dugo već tako a ne pišu da se nisu zagrlili pred detetom i ljubav pokazali.Neshvatljivo da roditelj ne pruzi ljubav detetu.Razumljivo da je dete mazno,kao dosadasnje najmladje dete i da je dalo sebi pravo na to,To sto su roditelji tu popustili,to se mora popravljati razgovorima unutar familije i strogom roditeljskom disciplinom.A sto kosta prolivenih suza i stresa,e pa,to su konsekvence na koje roditelj mora da racuna.Bolje je da placu svo troje no on sam.
Samo razgovor unutar familije i disciplina.
Registrovan
(clan)
14. oktobar 2011. u 11.56
Prebijes ga kao vola i gotovo.
Malateta
14. oktobar 2011. u 13.00
Dobio je skupe patike na plac, sada trazi compjuter,opet da dobije placom, sat je sledeće...Kada jedno vise roditelji ne mognu kupovato, ko bi to mogao onda biti. Kako će imati sve to što će želeti, vise, vise, vise.PUSTITE GA DA PLACE SVE DOK U NESVEST PADNE<a onda ponovo.Klin se klinom izbija,zarne?
Mora shvatiti da nikada niko ne može imati sve sto želi.
efferalgan
(volim uvojke)
16. oktobar 2011. u 09.39
gotovo ...

trebalo je to početi na vrijeme...

Meni samo bode oci sto u startu krivite ženu. Kriviste i vi koliko i ona. Zašto je majka dezurni krivac? Oboje ste dobili dijete da ga podizete i vaspitavate.

elektra4-
17. oktobar 2011. u 03.59
a nedavno si optuzivao ucitelje bas ovde na forumu da su krivi za loše ocene...uvati se sam svog detetea i odgajaj ga a ne prebacuj krivicu na nekog drugog
maja3s
(diskutant)
17. oktobar 2011. u 13.03
prvo da se dogovorite ti i žena...i tek onda da usmjerite djete

ne vjerujem da je ljubomora...to je blagi početak puberteta...ali ako vam sad to radi šta će biti poslje

ja imam metode ...ako su nešto pogresno uradili imaju kaznu...kazna je ne druzenje sa drustvom...odlazak u grad...gasenje interneta i sl...
nešto sto najviše vole

i naravno masa primjera...dobro moji su stariji...najstarijem i ne treba neka zabrana...

samo polako..i prica za ruckom...

obaveze...i to je vid vaspitanja...moji su zaduzeni za sudje...masina punjenje i praznjenje...smece iz kuce da izbace i da ociste svoje sobe...ako soba nije cista opet zabrana...kad nauce poslje rade automatski ne treba zabrana...a nauce
vltava
17. oktobar 2011. u 22.31
NIKADA nije kasno. od dece se ne dizu ruke nikada.

žena nije kriva? jesmo li mi svi coravi ili se samo pravimo? najveci broj majki, od kako rodi, razvije osecaj potrebe da stiti svoju decu. to je instinkt. razum podrazumeva: svest o tome šta je roditeljstvo, kako su oni rasli; modeli ponasanja poneseni iz kuce. okruzenje u kome dete živi i cemu je izlozeno svakodnevno. biti dovoljno obrazovan ili zainteresovan. otvorenih ociju gledati kako to drugi roditelji rade, i konacno, licni afiniteti i shvatanje vaspitanja.

naše mame dok se zabavljaju, i kada se udaju, ne retko komentarisu kako su svekrve razmazile svoje sinove, zale se na sto šta. onog trenutka, kada one dobiju sinove, prica se ponavlja (sa retkim izuzecima), samo na drugaciji način. priroda je napravila taj odnos majka-sin, otac-cerka. ali ako idemo linijom manjeeg otpora i manjkamo u svemu onome sto sam gore pomenula, dobijamo novog „princa” i to je prica bez kraja. ko najviše vremena provodi sa detetom od dana rođenja? majka.

zašto ne otici kod psihologa i pitati kako početi sa prevaspitanjem? zajedno, jer dete je zajednicko. ne postoji jedna formula za svu decu; biće raznih tehnika i sistema, kombinovanje, ali upornost je najvaznija i sloznost partnera u tome. doslednost. da su umeli mogli, dovoljno želeli...ne bi dete bilo takvo. zato je za početak potrebna pomoć i ne treba se ustrucavati. vremenom će roditelji sami preuzeti sve konce u svoje ruke, ali za početak-krenite od onih koji mnogo toga mogu da prepoznaju, a vi ne mozete.

nemojte cekati ni dana, jer svaki je dragocen. za njegovo i vase dobro. polako se blizi pubertet i svaki trenutak je važan da biste ga pripremili za taj nimalo lak period u zivotu svakog deteta.

glavu gore i krenite odmah u akciju jer niko ga neće voleti koliko vi. dokazite i pokazite mu to, na pravi način.

sa srećom!

jh14
18. oktobar 2011. u 11.02
Ja imam cerkicu od 14 godina i bebu od godinu dana, znaci razlika velika! Ne kažem da smo savrseni roditelji ali moje dete od malena zna šta sme šta ne sme. Starija ide u skolu, vikendom radi, a preko nedelje par sati cuva svoju sestru jer ja radim dva posla! I pored svih obaveza je odličan djak u skoli i uvek je morala necim da zasluzi to što ima, i verujte mi da sve svoje stvari ceni i cuva! Dozivela sam da mi kaže...mrzim te...sto bas vi mora da budete moji roditelji...ali sam uvek ostajala pri svome. Kad suprug urla na nju (a to se često desi) nikad nisam bila na njenoj strani, ali kad ona ode negde ja njemu ocitam lekciju jer nekad pretera! Nekad me dusa boli kad joj zabranim nešto, ali sama sebi kažem da je to za njeno dobro i verujem da će izrasti u dobrog coveka! Nekad umem da sednem sa njom i satima da pricamo o zivotu o nekim nebitnim stvarima, želim da joj ukazem na neke svoje greške iz mog zivota, uvek je saslusam kad ima nešto da mi kaže!
Gala06
(......)
18. oktobar 2011. u 13.32
lelelele, gigo, pa zašto ti nisi moj roditelj. Meni treba najnoviji model BMW!
MissMontreal
18. oktobar 2011. u 17.46
dok vam mala devojcica nije dosla, nije vam smetalo sto je razmazen i nije vam bio nepodnosljiv?
zapitajte se malo... njegovo ponasanje ima neki uzrok i dok se na tome ne poradi malo, necete ništa uraditi. da ne dodje do situacija da pocne da usmerava agresiju prema bebi jer nju vidi kao uzrok svih svojih nedaca...
Jevrosim
(Nije važno ucestvovati, važn)
19. oktobar 2011. u 12.24
Gigo, radi malo na bliskosti sa detetom. I moj je malo kmekav, ima 7 godina, trazi male sitnice da se kupe odmah. Dam mu do znanja da ću mu ih kupiti ali ne može odmah jer mi se ne da, nemam vremena da sedam u auto, ne prolazim pored radnje danas, nije dosla plata i tako dalje. U pitanju su male figurice, sitnis. Dobije ih ali ne kada on kaže nego kad se dogovorimo.

Mada, moram i ja da razmislim i uvidim koliko puta se desavalo da ja popustim kada mama kaže NE. Desava nam se i znam da to nije dobro. Jednostavno, meni je nekada suvise banalan razlog što se mora ići u malu kaznu jer se to obično desava kada su klinci uvece premoreni, pospani pa lako zarade kaznu. I oni imaju teske i naporne dane pa teze kontrolisu emocije i onda su malo nposlusni.

Slusaj, evo ti predlog. Sedi sa klincem i popricaj malo o racunaru. Vidi šta ne valja, da li mozete vas dvojica da ga popravite ali da to ZAJEDNO. Uradite jedan research, idi na diskusije na serbiancafe-u o racunarima i procitaces fantasticne komentare i predloge o ciscenju i održavanju racunara. Možeš dosta da uradis sa malim ulogom. Tako ćeš mu dati sansu da malo održava i da se pomuci da dobije nešto bolje od onoga šta ima. Idi do radnje sa delovima pa ispisi cene svega sto bi mogao da koristis kao upgrade, izracunaj i uporedi sa cenom novog racunara. Ispricaj mu koliko će taj novi racunar biti zapravo stari racunar za 6 meseci i koliko će onda da kosta. Zaintrigirace ga malo ta matematika i ekonomija
eskimko
(radoznalka)
21. oktobar 2011. u 08.45
Kad suprug urla na nju (a to se često desi) nikad nisam bila na njenoj strani, ali kad ona ode negde ja njemu ocitam lekciju jer nekad pretera!

*******
Urlati na dete? Često? Čitati lekcije - često? Ne biti uz dete dok se na njega urla? Znači, on urla često, ti držiš lekcije često, pa ti sa ćerkom ćaskaš o svojim greškama... Bolje gledaj sadašnje greške koje praviš kao majka, a ne bivše greške zbog kojih si završila tamo gde pišešeš da si...

:/
struktura
(Bene Gesserit)
22. oktobar 2011. u 03.52
URLATI na dete i to CESTO????

O boze mili, ima li taj otac dusu?? Ni da je musko dete nije u redu a tek devojcica! Lično znam jednog urlatora, imaju dva sina. Ja tog coveka ne mogu da smislim a porodice nam se druže. Njegova žena se vecito zali a ja joj kažem ako ne mislite šta radite deci sa tim dranjem kako vas nije sramota od komsija da vas slusaju? Otac se dere na decu godinama, svasta im kaže, vredja, psuje, ko najveca budala. 'Metod' dranja i urlanja je apsolutno ne prihvatljiv u komunikaciji sa decom. Razumem da se malo podvikne neki put u smislu podizanja glasa ali, dranje je van pameti. Cime jedna devojcica od 14 godina 'zasluzuje' da se otac tako istresa na nju? Njemu bi najbolje bilo da ode kod psihologa i da gleda da mu se organizuje neka terapija, anger management i slično. Ne znam kako bih živela pored takvog agresivnog baksuza.
nadjka
(t)
23. oktobar 2011. u 22.04
Niko ovde nije strucan da ti da odgovor, dakle, prvi korak, potrazi strucnu pomoć, znam da je možda to sramota u Srbiji, pokusaj u drugom vecem gradu, ako živis u malom pa će da se procuje. Ti i žena morate da radite zajedno, dakle, prvo idite na strucno savetovanje vas dvoje, a onda zajedno sa njim. Vracajte ga sto vise na lepe momente koje ste kao porodica imali zajedno kada je bio mali, pre nego se beba rodila, salite se na tu temu, često se smejte, pravite nezne sale na njegov i svoj racun, da se oseti uvazenim i voljenim.
Ne bi bilo loše da umesto novog kompjutera na kome će provoditi vreme sedeci, razmislite o nekom sportu koji će mu procistiti dusu i telo i umorice ga pa neće imati snage da besni kada dodje kuci.
Ako ništa ne pomogne, sednite za sto i pricajte, od danas više ne može ovako, ili će da bude kako treba da bude ili možeš da ides iz ove kuce, ne brinite, pokusace i da pobegne, ali onda morate da angazujete siru familiju da ga prati, neće imati gde da ode, pa će se na kraju vratiti vama, on je na pragu opasnih godina, udje li u pubertet ovakav, mislice da će ceo zivot moći da resava probleme na taj način, a takvo ponasanje vodi u kriminal, jer je to jedino prihvatljivo za tu vrstu ljudi.
Angazujte ga malo oko bebe, nije to nikakva sramota da brat provodi vreme sa malom sestrom. Ide li to dete u skolu, kakav je u skoli??? Sto mu ne kupite kucu ili nekog drugog kucnog ljubimca da se brine o njemu??
Skupe patike neće rešiti problem, napravice samo još veci jer sve sto mu kupite neće biti dovoljno dobro da se oseca jednakim kao ostala deca.
A na trulom zapadu, deca bogatih idu u privatne skole i nose uniforme, a ne skupu i firmiranu garderobu, rade vikendom i raspustima za njihove godine teske fizicke poslove, stojeci na nogama ceo dan i dizuci teske kutije, cisteci i gurajuci kolica po supermarketima i tako uce da novac koji imaju njihovi roditelji nije Bogom dan i da ga neće naslediti, nego da za svoj novac moraju da zasucu rukave i sami rade. Verujte, gledam decu da rade i stede po godinu dana da bi kupili neki polovni krs od 2000 dolara, jer nije samo cena kola ono sto treba da platis, tu je i osiguranje koje je najmanje 300 mesecno za decu ispod 21 godine, pa benzin, pa ulje, pa ovo pa ono, a kada dete radi za 7.50 na sat, samo vikendom i raspustom, ti vidi koliko mu vremena treba da ustedi za kola. Znam sigurno da deca cuvaju novac koji dobiju od rodjaka za Bozic i Uskrs i rođendan da bi kupili garderobu za novu skolsku godinu, roditelji tu malo ucestvuju, kakve skupe patike, kakvi bakraci. A kompjuter, znam decu koja idu u srednju skolu, a nemaju kompjuter kuci, mislim imaju, ali samo roditelji mogu da ga koriste za njihove potrebe, pa deca vise po biblioteci da bi uradila neki rad za skolu, jer je u biblioteci kompjuter besplatan. A u Srbiji ne znam ni jedno dete koje u kuci nema svoj licni kompjuter, roditelji mogu samo da virnu ponekad ako nemaju drugi.
Gala06
(......)
06. novembar 2011. u 17.35
U, sto obozavam da likovi kao nadjka koji za kaznu zatvaraju rođenu decu na terasu, na -100 stepeni, pa dodju ovde da laprdaju o roditeljstvu.
sanja98
(mama)
20. decembar 2011. u 02.47
Mnogo je tu propusta ,ali šta je tu je ..ispraviti se mora ! I majka i otac moraju mnogo da se mijenjaju...autoritet pod broj 1!!!!! Dajte djetetu neke obaveze ,neka sam zaradjuje sebi dzeparac cisteci po kuci ,pomazuci oko bebice ,ma milion nacina ima .Ja imam dvoje djece ,cerku od 8 god. i sina od 6 god. i kod nas se zna ko šta obavlja po kuci ,svoje obaveze imaju otkada su prohodali.Jedno postavlja sto ,drugo rasklanja ,jedno usisava ,drugo sklanja obucu i naravno sve to bude nagradjeno nekom paricom.NIKADA nisam imala problema sa njima otici u prodavnicu,uvijek se prvo dogovorimo šta kupujemo ,koliko kupujemo i gdje idemo.
I ja sam jedna od majki kojoj kosa na glavi skace kada neko zagalami na moje dijete,pa makar to bio i rođeni otac.Ali...zato sam ja tu ,da im objasnim šta i kako smiju .Nije dovoljno djeci reci ,e ne možeš to ,treba objasniti zašto ..pricati ,pricati ...
Obicna
09. februar 2012. u 15.29
Nevaspitano dete se ne zove razmazenim detetom.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.