Diskusije : Roditelji

 Komentar
Dvogodisnjak, karijes i zubar
Predrag_
(posmatrac)
13. septembar 2011. u 15.49
Nasa sincina od pune dve godine je od pre izvesnog vremena dobio karijes na gornjim jedinicama koji moramo zaustaviti, jer se može proširiti i na ostale zubice a kasnije prouzrokovati i bol.
Pošto živimo u Nemackoj posetili smo ovdasnje decije stomatologe i svi do jednog kažu da mu se mora dati potpuna narkoza odnosno anestezija kako bi zubar to mogao da „odradi” na miru, jer dete njegovih godina jednostavno ne saradjuje sa zubarom i ne možeš ga drzati na stolici duže od 2 minute.
Ja sam veliki protivnik te ideje i slozio bi se da se uradi samo i samo u nemogućnosti nalazenja bilo kog drugog rešenja. Imam dosta prijatelja i poznanika koji imaju decu i nijednom nisam čuo da je dete moralo da primi opstu anesteziju da bi mu se popravio zubic.
Da li ste i vi imali slična iskustva? Ako jeste kako ste ih resili?
Ne bi mi bio problem ni da odem za Beograd ako bi znao da tamo postoje mogućnosti da se skidanje karijesa odradi bez totalne anestezije.
Hvala unapred i pozdrav
COKTA
14. septembar 2011. u 12.01
Dragi Predraze,

evo ti moj mail, pa ću ti objasniti zašto i kako mi to radimo. Vollnarkoza je u sustini neizbezna, objasnicu ti zašto.

[email protected]

Pozz
xxxxx
(ece)
25. septembar 2011. u 22.59
mom sinu su to radili kad je imao 5 godina jer jednostavno se toliko bojao zubara da mu je bilo nemoguće ocistiti zube a kamoli nešto popraviti. sve u svemu prošlo je bez ikakvih problema zubici popravljeni, a sada se nakon 4 godine polako navikavamo na zubara. nakon toga popravljena još dva zuba uz pomoć nekog sedativa za smirenje i 'laughing gas'. nadam se da nam dogodine neće ni to trebati. izgleda da genetski imamo loše zube. i ja sam se kao mala jako bojala zubara jer se u to vrijeme sve popravljalo bez ansetezije. kad sam prevazisla taj strah i kad su privatni zubari konacno poceli popravljati zube sa anestezijom, vej je bilo poprilično kasno i sada u svojim kasnim 30tim imam skoro sve zube popravljene i idem kod zubara 2-3 puta godisnje da bi ih održavala. rekla sam sebi da ću uraditi sve moguće da moje djete nema taj problem u buducnosti pa i ako to podrazumjeva totalnu anesteziju šta da se radi. ja vjerujem u nove tehnologije i sad sa 9 godina imamo sve zubice u redu. kako ja kontam ako se taj rani karijes ne popravi na vrijeme i novi zubi koji rastu budu losi. u moje vrijeme se to nije popravljalo jer zaboga svakako će narasti novi. sve u svemu iz licnog iskustva totalna anestezija uopste nije strasna, naprotiv.
PSIHOLOG
(student)
28. septembar 2011. u 05.24
Postovani gospodine,

Imao sam takođe isti problem sa detetom od 17 meseci. Takođe jedinice. I sve sto su vam stomatolozi rekli je istina. Takođe sam imao neverovatan strah od narkoze, bio sam protiv toga. Međutim kada sam shvatio da će se karijes proširiti na ostale zube i da će posle nekog vremena morati svejedno da bude pod narkozom samo sto će ovaj put morati da mu popravljaju mnogo vise zuba odlucio sam se za to . Ništa strasno, nemojte da imate brige oko toga. Samo opusteno i nemojte dozvoliti da vam dete ima još većih problema zato što vi smatrate da to nije dobro. Ništa mu se neće desiti, a istina je da je nemoguće detetu od 2 godine popravljati zube dok je budno. Jednostavno nemoguće. Veliki pozdrav.
barabarela
04. oktobar 2011. u 06.54
nije strasno ali ne mora znaciti da se treba zalijetati samo zato što zubari kažu.oni isto imaju neke svoje interese koji mogu da uticu na ispravnost njihovog stava.oni isto svima nonsalantno govore kako su x rays ništa( i djeci nestedimice slikaju vilice).
ja znam nekoliko djece koja su popravila zube pod punom anestezijom i sve je prošlo ok.
ali opet ja svoje dijete ne bih izlagala tome.anestezija nije bez rizika i tijelo u toku zivota može podnijeti generalnu anesteziju ogranicen broj puta.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.