Diskusije : Roditelji

 Komentar
Kako da upisem dete u prvi razred?
helga
(Za dobar zivot treba da zasuce)
07. septembar 2011. u 17.18
Trenutno živimo u USA i planiramo da se vratimo u BGD u Junu (na neodređeno vreme). Muku mucim sa ovim skolskim sistemom jer predskolsko u osnovnim skolama traje samo 2 sata dnevno, tako da sam ostavila dete od 5.5 godina u obdanistu koji ima predskolsko obrazovni program. Nemamo mogućnosti da se vratimo pre toga zbog finansijkih i ostalih neresenih pitanja.

E sad... Pošto je kod nas obavezno predskolsko obrazovanje koje traje minimum 6 meseci a mi se vracamo tek u Junu, da li moje dete ostvaruje pravo da polaze neki test za upis u prvi razred ili će morati da kaska za svojom generacijom čitavu godinu?

Ako je neko bio u sličnoj situaciji, zahvaljujem se unapred na vasem odgovoru.
megi35
(Evidentičar)
08. septembar 2011. u 05.14
U Srbiji deca polaze u školu sa 7 godina (mogu i sa šest ako prođu psiho test i pokaže se da je dete zrelo da krene ranije u školu).

Mislim da bi ti najbolje i najpametnije bilo da se o tome informišeš direktno u školi u kojoj nameravate po adresi u Beogradu da upišete dete. Sve ostalo je nagađanje, ovako - onako, možda jeste možda nije... svakako da postoji već uređen zakon na tu temu jer svakako niste ni prvi ni poslednji sa tim ,,problemom,, i nedoumicom. Lepo pitaš tamo gde imaju pravi zakonski odgovor.
Nazovi telefonom, pošalji mail, napiši pismo, ili pošalji nekog svog lično(za mene najbolja opcija) da se raspita kod direktora ili sekretata škole i samim tim im unapred najaviš dolazak-upis deteta u njihovu školu.

helga
(Za dobar zivot treba da zasuce)
08. septembar 2011. u 12.30
Hvala na predlogu. Napisala sam email ministarstvu prosvete (još nema odgovora) i moj otac planira da ide u skolu kao sto ste i rekli. Ima uvek onog - pitas dvoje ljudi, dobijes dva razlicita odgovora, pa sam mislila da ako je neko već bio u istoj dilemi, da može da podeli iskustvo. U svakom slučaju je obaveza na meni da se raspitam kod nadleznih i od toga ne bezim. Hvala još jednom.
LeaDiKaprio
(shumska)
08. septembar 2011. u 23.07
Cuj, poslala email u ministarstvo prosvete... Pa nije ti to Amerika zeno da javne sluzbe komuniciraju sa običnim smrtnicima. Nadam se da će ti odgovoriti pre nego sto dete krene u srednju...

Odlicna ideja da posaljes oca u skolu u koju će dete ići, i to da pita direktora ili sekretara (tj osobu zaduzenu za administraciju upisa). Od ucitelja može da dobije razlicite odgovore, izuzev ako nadje ucitelja koji je pomagao pri upisu (ako ima takvih).
BLBehar
09. septembar 2011. u 11.01
Helga,

predskolsko u Americi ne traje 2 sata dnevno. To o cemu ti govoris je dobrovoljni Pre-K program za djecu od 4 godine koji država placa a održava se u sklopu obdanista/vrtica par sati dnevno.

Predskolsko (kindergarten) pocinje sa 5 godina i održava se u skoli svaki dan u prosjeku oko 5-6 sati. Sa 6 godina djeca pocinju prvi razred.
helga
(Za dobar zivot treba da zasuce)
13. septembar 2011. u 12.15
BLBehar:

Kindergarden traje 2 sata dnevno u skoli. Možda je kod tebe drugacije. Pa samo u drugom delu grada traje 6.5 sati ako doplatis $375 mesecno. Na zalost, neće da upisu nekog ko ne pripada toj skoli. Već sam probala. Ima i opcija da ide privatno ceo dan. Na zalost, nisam te sreće da je sistem kao u tvom gradu.

Lea:

Ti si vrlo poznata na forumima po uvredama i grubim komentarima, tako da bih te molila da me preskocis. Nisam ja samo poslala email pa se molim svaki dan da dobijem odgovor. Ništa me nije kostalo da ga posaljem jer sam krenula na vreme da se raspitujem. Razlog je zbog mogućnosti da imam nešto napismeno (jer ako pitas dva coveka, dobijes tri razlicita odgovora). Ako imaš neku informaciju, cenila bih da je podelis. Drugaciju vrstu saveta već dobijam od svekrve.
LeaDiKaprio
(shumska)
17. septembar 2011. u 08.34
Bas mi je zao sto sam pokusala da udenem zlatnu reč kroz tvrdo uvo...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.