Diskusije : Roditelji

 Komentar
Beba od 6 meseci
kacak
(moler)
03. avgust 2011. u 19.05
Ne voli da jede FORMULU,jede neki bebi sirjal.Dr kaže,još uvek ne sme jesti slanu hranu...pitam se zašto? I od koliko starosti treba da pocne jesti slanu hranu? Recimo,supicu,pire krompir,i tako to.

Hvala

ps,beba je zdrava,pa i napredna,ali,gubi na tezini,jer slabo jede.Kako dalje?
Jassy
03. avgust 2011. u 22.26
Formulu moras davati do godinu dana i onda preci na punomasno mljeko. Ne znam kad si pocela sa da dajes zitarice (riza, zob) ali možeš komotno početi sa povrcem, gnjecenim, samo nemoj soliti. Isto tako i sa vocem. Meso oko 8 mjeseca i polako,
kacak
(moler)
04. avgust 2011. u 11.37
Hvala najlepsa...pa ovako,pocela sam s tim vocem,povrcem,ali,sve slabo jede..za formulu znam da treba jesti,ali,verujte mi,kada vidi flasicu pocne da place i povraca,cudo jedno,Onda mi miksam malo formule sa vovem,pa i povrcem.Bebi je 6 meseci,kažem,kada vidi flasicu,na sav glas galami,buni se i samo vice NE,NE..
Jako je zivahan,puze,stoji,sedi.

Poz i hvala puno.
Jassy
04. avgust 2011. u 12.35
Dal si probudala da promjenis cucu na flasici možda mljeko sporo ide pa je djete nervozno. Kakav ti je raspored hranjena? Dal djete redovno piski i kaki? Nemoj djetetu davati vodu. Nemoj hraniti djete cvrstom hranom kad je gladno. Prvo daj malo flasicu pa onda cvrsta hrana i zavrsis flasicom.

kacak
(moler)
06. avgust 2011. u 17.21
Da,i ja sam pomislila da mu mleko slabo ide na cucu na flasici,pa sam napravila veću rupicu,ali nije to to.Evo,danas sam mu dala cisto mleko,popio je k'o od sale...ne znam koje vreme treba da prođe između obroka.Recimo,hranimo ga svako 3h.Dal' je to ok?
Ima normalnu stolici,normalno piski..on ima normalnu tezinu za svoju starost,ali,jako brzo raste,pa mi Dr.kaže,da nema tezinu za svoju visinu...šta da mu radim,jako je zivahan...evo,bas danas,sedi kao veliki..pa se sam sebi smeje...dusa moja.

Hvala na javljanju,savetima.

poz
ljana
(&student)
07. avgust 2011. u 01.49
šta mislis pod „normalnim ili običnim” mlijekom (zaboravih kako si ga nazvala... ako mislis na kravlje - to niposto ne... karavlje mlijeko sadrzi casein koji utice na smanjeni imunitet kod djeteta (stvaranje mukoze i kasnije slabiju otpornost na viruse, infekcije...)

jesi li mijenjala formulu? ako nisi - pokusaj, ako jesi-pokusaj se vratiti na staro...

...ako dijete neće flasicu -pokusaj da dajes iz casice ili jednostavno,kao i kasicu, daj polako kasicicom...

dijete smije jesti supicu (ko ti rece da ne smije??)- kako da ne- ali to nije supica koju mi jedemo, pravi je posebno, bez soli... ja svojoj bebi (isto 6mj) pravim svasta... moja pak neće da jede voce - preslatko joj...pa se dovijam, mijesam sa kasicom ovsenom ili rizinom - da ublazi malo... (gluten će ti, zavisno od zemlje u kojoj si - razlicito preporucivati - meni su ga preporucili od 4.mjeseca, a negdje ne dajo do, čini mi se, 10-12mjeseci)...
a, pije sokove (ja lično ih malo razblazim sa prokuhanom vodom) od sargarepice, od jabuke... (jabuka ide slabije jer je sladja, a ne smijem joj dati kiselkastu)...

voda... ja prosto ne znam kako bih sama zivjela bez vode - vodu dajem, kako da ne... ali ne dajem neposredno prije obroka...

poslije cvrstog obroka bebi dam malo mlijeka i često i vode...a citala sam da mlijeko ne treba davati poslije mesa- jer sprečava resorpciju gvozdja...ja dam, jer beba kuka ako ne dobije makar 60ml... :)

vodu dajem npr. na svaka 3h po 20-30ml... nekad preskocim (ako spava ili je tad vrijeme obroka)...

ljana
(&student)
07. avgust 2011. u 01.51
p.s. sad teh procitah da ti beba od 6mj STOJI? kako?
kacak
(moler)
07. avgust 2011. u 17.44
Da,sve zavisi u kojoj si državi.Ja sam u USA,i nesvidja mi se ovaj program za bebe,tj što se tiče ishrane.
Moja beba voli sve sem formule,ma bilo koja da je.Obozava,kako slatko tako i kiselo...izmiksam mu sljive,a bre kisele kao limun,ja ih nebi jela,a on da se ugusi jeduci,i sve smejuci:))
Recimo,pojede pola banane,pojeo bi celu,ne smem da mu dam.

Yes,stoji cvrsto kada ga stavim us dvosed,ali,normalo cuvam ga da ne padne,ali stoji cvesto,i drzi se rukicama,al nesme da mrdne.sedi sam,i tada ga pricuvam,jer hoće da ide negde,zivo kao crv.već uz krevetac se popenje sanm na kolena i drzi se,al ne moze još da ustane na nogice.

Mislim se,čim navrsi 7 meseci da pocnem sa supicama,i ostalom hranom...?
jelr
(student)
07. avgust 2011. u 18.07
Slanu hranu ne treba da uvodis do 1. rođendana jer to bebini bubrezi ne mogu da podnesu, tako da možeš davati supu ali bez soli. Sa 6 meseci možeš već da ponudis dete da pije iz solje sa kljunom.
Što se tiče mesa, pocela sam da dajem sa 6 meseci i 10 dana, i to tri puta nedeljno, kuvala sam ga sa povrcem i stavljala u blender da napravim kasicu. U knjizi koju sam koristila piše ovako sa 6 meseci (ovaj kalendar ishrane podrazumeva da se cvrsta hrana uvela krajm 4 početkom 5 meseca)
rano ujutru podoj ili forumula
dorucak zitatice sa vocem
rucak meso sa povrcem
kasno popodne vocni sok
vecera kombinovana zitna kasa
pre spavanja dojenje ili mlecna formula

7 meseci
rano ujutru podoj ili formula
dorucak palenta sa jogurom
rucak meso sa povrcem ili kuvano zumance sa povrcem
kasno popodne vocni sok
vecera kombinovana zitna kasa
pre spavanja dojenje ili mlecna formula
ljana
(&student)
08. avgust 2011. u 02.35
kacak,
jel' ti nas ovdje malo zezas???

ne radi se o tome šta bi dijete strpalo u usta i jelo, već o tome da ti, kao roditelj, dajes djetetu ono sto smije u njegovom uzrastu (zbog nezrelog probavnog sistema) da jede!!!

dakle, supice smijes da dajes, ali- naravno ne one inastant ili supice koje kuhas vama odraslima - sa zacinima i slično...

napisala sam ti šta je problem s kravljim mlijekom...
ostali su ti isto dali savjete, evo iznad si dobila čak i prijedlog dnevne ishrane za 6, odnosno 7 mjeseci...

pronaći ću ti kakav nas sajt (ako ti se već ne dopada usa sistem)...

za stojanje nisam sigurna - ali, znam da akzu - sve sto dijete samo inicira i trazi (od pokreta) treba mu pomoći...tako da - ko zna, takvo dijete ti ...pa ga podržavaj... :) ...zvuci slatko...

kacak
(moler)
08. avgust 2011. u 14.30
No,zašto bih se zezala bre,meni prvo bebce,pa sam radoznala.
Od pre par dana poceo je piti mleko,sve mu uzimam ORGANIM,sve voce,povrce...e,kako sam mu pocela davati mleko,bolje jede,pije FORMULU,možda ga malo zavarao ukus,a posebno u jutro kada je gladan,e tam mi pojede formulu.

Nisam mislila da mu dajem hranu koju mi jedemo,ali,kuhala bi mu supice od povrca...bar dok ne navrsi 7 meseci.

Zurim sada.
ljana
(&student)
10. avgust 2011. u 01.24
kacak, evo, ovdje imaš zanimljivih informacija o ishrani bebe...
nadam se da neće moderator obrisati sajt - da ima na serbian cafeu ovako nešto- svakako bih ga preporucila :)

ovo je samo mala pomoć nasoj mamici u usa - da ima info na nasem jeziku... :)

http://www.bebac.com/index.php?show=category&part=list&int_catID=291
kacak
(moler)
15. avgust 2011. u 01.47
Ljana,hvala ti od srca za ovaj predivan link..hvala još jednom.

pozz
kruskovaca
18. avgust 2011. u 01.40


Sinko izbaci taj junk kad dete već ne voli i povraca.

mrkvice, krompirica, karfiola.. kuvano bez soli (može biti kuvano sa mesom recimo supa) i da vidis bebica ima da bude BEBCEIPO! :)))

mI SMO NASEM DELIJI U TO VREME DAVALI I PO MALO RIBE
Teogopa
(HECTBAPHA)
18. avgust 2011. u 13.36
ja ne znam kad je dete krenulo sa regularnom hranom ali ako već sa 6 meseci jede svo voce i povrce, možda je to ipak malo rano za probavni sistem.
Naravno da može sve to da jede, ali ne daji mu toliko razlicitih namirnica isti dan ili u kratkom vremenskom roku zbog alergija.
Ako dete neće formulu, pa menjaj ih dok ne nadjes onu koja odgovara. Mora da će biti jedna. Ja mleko ne bih davala
Što se tiče kashica, kao sto rekoshe mame pre mene, kuvaj i pasiraj povrce, ali doktori savetuju da se jedna stvar daje namanje tri dana pre nego sto probaš nešto drugo. Savetuju i da se ne slatka hrana, uslovno receno slana daje prva, mada ne znam da je to neko pravilo.
Naravno i supice i sve to bez soli. Mislim da nije dobro da mu isti dan dajes i krompir i sargarepu i sljive itd...polako...
Što se flasice tiče da nisu u pitanju ushi, možda ga boli kad jede. Nije zgoreg da proveris.
Vidim da si uzbudjena i da ti je prvo bebce, al čini mi se ti bi nekako na brzinu da on odraste. Moras da regulises i struktuiras ishranu. Davati toliko razlicitih stvari u tako kratkom periodu, nije dobro za male stomacice.
p.s. stavi malo bebecih pahuljica od pirinca u formulu, možda će hteti :)
MAKPO
(uljar)
28. avgust 2011. u 05.58
Prvo treba da pitas sebe zašto beba neće formulu?
Da li je odbijalo formulu od prvog dana?
Da li je stomacic boli? Jel je puna gasova?
Da li povrati posle formule? Možda je kiselina muci.
Da li teras dete da jede formulu na silu? Da li se nerviras dok joj nudis formulu, a ono odbija???

Ovo zadnje najviše roditelja prave tu grešku. Guraju na silu, stresiraju bebu, i beba je izgubila poverenje u roditelje, tj. ima strah od flasice. Treba ponuditi jednom, dva put, ako neće, ostaviti flasicu sa strane i probati opet isto za 15-ak minuta. Formula može stajati sat vremena i kasnije je treba prosuti/baciti. Ako pojede 20ml il' 50ml, neka podrigne, posle par minuta ponudite opet, ako neće, ne mora.

Što se tiče solidne hrane, možeš ti praviti supu al' nemoj soliti. Ustvari nemoj da zacinjes ništa šta pravis bebi.

Mi smo nasoj drugoj sve davali dva meseca ranije. Nismo slusali sestrice, jer svake godine nešto menjaju.

Ako je kiselina muci, probajte formulu od kozijeg mleka. Malo je skuplja, al' pravi promene.

Pozdrav
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.