Diskusije : Roditelji

 Komentar
Disleksija i disgrafija
verba
05. jun 2011. u 19.14
Disleksija predstavlja poremećaj koji se manifestuje prilikom učenja čitanja. Simptomi su : premeštanje redosleda slova u reči (npr. od-do), zamena slova (npr. b-d), izostavljanje (npr. krava- kava) i dodavanje slova (npr. oblak - obalak). Dete sa ovim poremećajem zastaje pred početak čitanja reči, ponavlja prvo slovo više puta, „secka” višesložne reči na slogove, odvojeno čita reč po reč, ne poštuje ortografska pravila (zarez, tačka), preskače redove, pogrešno razume ili ne razume pročitanu reč ili tekst, nepravilno diše u toku čitanja i stalno prekida čitanje radi predaha.

Disgrafija je poremećaj u savladavanju veštine pisanja. U razvojnoj hijerarhiji govora i jezika, pisanje se razvija poslednje i može da se nauči jedino ako su sve prethodne funkcije i sposobnosti uspešno razvijene. Simptomi diskgrafije su : vizuelni (pogrešno oblikovanje i neuočavanje razlike između slova, loša prostorna orijentacija i okretanje slova na suprotnu stranu), auditivni (zamena slova slična po mestu izgovora), govorno-jezički (oskudan rečnik, gramatički nepravilna rečenica).
Poremećaj grafomotorike se ogleda u neurednom rukopisu, loše postavljenim slovima u prostoru stranice, redovi su izlomljeni, talasasti ili kosi, reči su međusobno stisnute, slova su ispravljana docrtavanjem dolova, ne nadovezuju se već se preklapaju ili su nejednaka, nekad su tanka, a nekad pritisak para podlogu pri pisanju.

Na osnovu simptomatologije, izrađuju se individualni planovi i programi tretmana za svako dete. Roditelj ima važnu ulogu u realizaciji programa, koji je veoma širok i uključuje vežbe : auditivne percepcije (razlikovanje, pamćenje, analize i sinteze glasova), vizuelnog pamćenja i razlikovanja slova, grube i fine grafomotorike artikulacije glasova, logomotorike, impresivnog i ekspresivnog govora, pisanje štampanih malih i velikih slova azbuke u svesci s kvadratima, pisanje rečenica, zatim diktat, prepis i slobodan sastav.
Tretman disleksije počinje čitanjem reči od dve grafeme, zatim od tri, pa se prelazi na reči sa četiri grafeme, čitanje dužih reči, čitanje rečenica od prostih do složenih, kraćih i dužih tekstova, posle čega sledi čitanje u sebi, prepričavanje, rad na brzini i izražajnom čitanju.

Izuzetno važno!

Deca čiji je problem disleksija i/ili disgrafija često su intelektualno natprosečna, pa na svoj poremećaj mogu da reaguju povlačenjem u sebe, izbegavanjem čitanja i pisanja i drugih školskih zadataka. Iz tog razloga, treba dete na vreme odvesti kod logopeda, koji će proceniti vrstu i težinu poremećaja i uključiti ga u tretman.
elektra4-
06. jun 2011. u 10.56
ali isto tako ima ih i sa snizenom inteligencijim jel tako
LeaDiKaprio
(shumska)
07. jun 2011. u 00.29
Znam jednog disleksicnog decaka. Pre polaska u skolu bio je veselo i razdragano dete, pricljivo, prilazio bi ljudima i pricao sa njima bez ikakvog ustezanja. Pravo malo spadalo, izuzetno drago i slobodno dete.

Kada je krenuo u skolu sa 6 godina (ovde se kreće u skolu u to vreme) povukao se u sebe, plakao i bio tuzan i na kraju posto je video da ništa drugo ne pomaze poceo je da vrsi nuzdu u gace. Tada bi uciteljica zvala roditelje i oni bi ga doveli kuci i skola bi bila gotova za taj dan. Roditelji su bili van sebe ne znajuci šta se desava i zašto se dete tako ponasa.

Disleksicna deca su samo drugacija ali u tom uzrastu biti drugaciji je ravno smrtnoj presudi.

Kada su otkrikli o cemu se radi vodili su ga u specijalnu skolu za citanje za disleksicnu decu i kad je mali uspeo akademski da stigne drugare sve je bilo mnogo bolje. Takođe su mu u toj specijalnoj skoli objasnili da nije freak niti bilo šta slično. Staru skolu je promenio jer je u njoj stekao reputaciju s@ronje i to se dosta teško menja.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.