Diskusije : Roditelji

 Komentar
Pomoć, šta da radim
Anka
29. maj 2011. u 11.37
Upravo sam dosla iz bolnice. Vodila sam moju cerku da je usiju, jel se sinoć isekla, mislim isekla je sama sebe namerno. Ona ima 17 godina, i ja ne mogu da razumem zašto to radi, a o tome neće nisakim da razgovara. Prvi put se sekla kad je imala 15 godina, ne tako jako, i tada sam je vodila kod psihijatra. Ni tada nisam mogla da razumem šta je razlog, nisu hteli ništa da mi kažu. Malo sam virila u njene dnevnike i zabeleske, pisala je o ocu. Razvedeni smo već 15 godina, on se ozenio i ima još dvoje dece a sa njom i starijom cerkom gotovo da uopste ne održava odnose. Nikada ne prica o njemu i da joj nedostaje. Osim manjih nesuglasica u kuci (2 tinejdzerke), nemamo nekih većih problema, ili sam ja tako barem mislila. Ceo zivot sam posvetila njima, ne znam šta bih mogla vise da uradim. Živimo u Kanadi. Čula sam da je to nešto kao „cool” i da to i druga deca rade. Za sebe mislim da sam dobra majka, sa cerkama otvoreno pricam o svemu, ali eto ovo je nešto o cemu ona neće da prica. Da li je neko imao sličnih problema sa svojom decom?
PustaZelja
(veciti student :))
29. maj 2011. u 23.21
Draga gospodjo, pokusavam da se zamislim u vasoj situaciji i zaista vam ne bih bila u kozi. Mislim da bih ja ovako postupila da sam na vasem mjestu - mada kažem da mislim jer nikad covjek ne zna zasigurno dok se ne nadje u situaciji, ali...

Prvo, i ja živim u Kanadi i pun mi je q tog njihovog licemjerja - sve kao ništa neće da ti kažu da se satro ne povrijedjuje ničija privatnost, a ovamo te drže odgovornim pred zakonom ako dijete uradi nešto. Zbog ovakvih kretenskih stavova, ja bih je, da je moja cerka, odvela u Srbiju na konsultaciju kod naših ljekara. Ako ista, bar bi mi ljudi rekli o cemu se radi, dali mišljenje, dijagnozu, nešto od čega da pocnem.

A ako bi se kojim slučajem dole, tj. u Srbiji potvrdilo da ona to radi iz nekog nebuloznog razloga jer je to „cool”, utoliko bolje sto bismo se dole zatekle jer bih je oplavila od batina - ustvari, promijenila bih joj licni opis.
Mexicana
(knjizevnik)
30. maj 2011. u 04.09
Vrlo verovatno da ona ne voli sebe uopste jer otac ne održava odnose sa njima i u njenoj glavi je zamislila da je niko ne voli.
Trebala bi joj terapija kod nekog kanselora ili psihoterapeuta. Ako nastavi tako može lako da se zezne i presece važne krvne sudove i ne zateknete je zivu vise. To nije za igranje.
Anka
30. maj 2011. u 06.25
Hvala vam na komentarima. Prvo ću da razgovaram sa našim family doktorom i odatle da pocnem. Juče je malo pricala sa sestrom, pokusavamo da saznamo da li joj se nešto možda desilo dok je bila dete, da je neko nije povredio ili silovao, ali ona to kategoricki odbija. Rekla je da ne može da joj objasni zašto je to uradila. Pricala sam i sa njenim deckom, i on pokusava da nešto sazna ali bez uspeha.
Kad bih samo znala šta je problem pa da znam šta da radim. Ovako sam očajna i uplasena, nocas sam 3 puta ulazila u njenu sobu da vidim da li spava.
nadjka
(t)
30. maj 2011. u 22.03
Radim sa jednom devojcicom koja ima sada 22 godine iz Juzne Amerike je dosla kao emigrant, radila je to isto kada je bila 15-16-17, kada je pitam zašto, kaže za nju je bila to strasna promena, od velike porodice na koju je navikla, baba, deda, ujaci, rodbina, dosla je kod majke u Ameriku, odjednom sama jer je majka radila dva posla da bi je prehranila, nije znala jezik, nije bila prihvacena u skoli, nije zelela ni da uci jezik, radila je testove pogadjajuci odgovore na engleskom, ni dan danas ne govori engleski, mada je dosla ovde kada je imala 14 godina, prošla skolovanje i zavrsila neki medicinski kurs, ni dan danas ne zna lepo da speluje niti zna na koje imenice pocinju velikim slovom. Kaže, bila je strasno usamljena i jedino rešenje videla je da se ubije jer joj niko ne posvecuje paznju. Jednom se čak napila majkinih tableta i tako otisla u skolu i tamo se onesvestila, pa je skola preuzela brigu, isla je na razna savetovanja, i kaže tamo je lagala kako joj to u stvari pomaze i kako joj više ne pada na pamet, a u stvari cekala je priliku da to ponovo uradi. Kaže onda je majka preuzela kontrolu i uklonila sve opasnosti od nje i nije je nikada ostavljala samu tako da je sve to sa godinama prošlo. Kada je bila osamnaest, upoznala je jednog momka, s kojim je provela tri godine, koji je sada u zatvoru, ona se udala za drugoga, mada nije srećna još razmišlja o onom prvom, ali vise joj samoubistvo ne pada napamet, uveliko radi, psihicki je stabilnija, ali ja je nekada posmatram, uopste se ne smeje, kao da je sva tezina ovog sveta na njenim plecima, a znam da teze od kasike ne dize, taj njen muž, kuva, sprema, cisti, posvecuje joj paznju. Još uvek ima veliki oziljak preko cele ruke.

Sto sam ti ovo rekla, to su stvari s kojima se nije saliti, problem je predubok kada je doslo dotle. Može da bude otac, ali i ne mora, tu sliku oca koju ona nosi u sebi, rasprsice u komadice prvi susret s njim, on sigurno nije ono sto ona zamišlja, ona je za njega stranac, naročito ako ima drugu decu, muskarci to lako preseku posle razvoda, zato treba i biti oprezan, možda ona u njemu vidi spas i rešenje, a on nije spreman na to pa može da bude još vece razocarenje.
nina
30. maj 2011. u 23.20
Ne zna ni ona zašto to radi a još manje znaju lekari kod kojih si je vodila.

Ne znam šta da ti kažem...mislim da ne vredi da je gnjavis da ti kaže, plasim se da je tako samo još vise provociras.

Klinci zaista misle da je to cool. Znam da ti nije uteha ali sretala sam dosta dece koja su bila u toj fazi i posle nekog vremena su prestala. I znam da ne možeš da sedis i cekas da faza prođe...

Moracete svi na razgovore sa terapeutima, ne vredi samo ona da ide.
LeaDiKaprio
(shumska)
31. maj 2011. u 01.00
„A ako bi se kojim slučajem dole, tj. u Srbiji potvrdilo da ona to radi iz nekog nebuloznog razloga jer je to ”cool„, utoliko bolje sto bismo se dole zatekle jer bih je oplavila od batina - ustvari, promijenila bih joj licni opis. ”

CITAM I NE MOGU DA VERUJEM. OPLAVILA BI OD BATINA 17-GODISNJU OSOBU??

NADAM SE DA PO ZATVORIMA JOS UVEK IMA MESTA ZA OVAKVE DEVIJANTNE TIPOVE. DACE BOG DA TE UHVATE.
LeaDiKaprio
(shumska)
31. maj 2011. u 01.23
Izvinjavam se, Anka, na gornjem komentaru ali morala sam da reagujem. Na ovom forumu zaista nema mesta promovisanju nasilja nad decom. Ako roditelj (poput Puste Zelje) nije sposoban da se izbori sa situacijom NAJGORA STVAR koju može da uradi je da svoju frustraciju istrese na detetu i to na tako bolan, nehuman i kriminalan način kao sto je prebijanje.

Tvoja situacija je bas teska. Razmišljam šta bih mogla da kažem sto bi ti pomoglo.

Prvo i najvaznije je da bi ona morala da ide kod dr-a, da razgovara sa nekim. Naravno da tebi ne može da kaže o cemu se radi, moras da je razumes. I ti si sigurno imala nekih tema koje nisi htela da raspravljas sa svojima. To ne znači da si losa majka, nego je tvoje dete zasebna jedinka i odlucuje o svom zivotu. Svi mi pravimo loše odluke u zivotu i odluka da ne prica sa tobom je svakako jedna od njih. Ma kako bilo teško moras to da prihvatis i da cekas trenutak kada će da promeni mišljenje.

Druga stvar, ne mogu da verujem da dr nije hteo da prica sa tobom pre 2 godine. Ovaj put izaberi nekog drugog. Ono sto je još bitno je KAKO POSTAVLJAS PITANJA. Na primer „šta sam uradila pogresno” je jedan način a „šta mogu da uradim da pomognem” je drugi.

Ako pitas šta si uradila pogresno to je otvoreno za diskusiju. Verujem da je dr video milion roditelja koji su ulazili u diskusiju i branili svoje stavove (pravo da se razvedu, ako je problem sto otac nije tu). To je potpuno promasen point. Dr nije tu da resava tvoje lične dileme nego da pomogne detetu.

Znaci uvek postavljaj pitanja kako da pomognes i šta da uradis da detetu bude bolje.

Ako se druzi sa decom među kojom je „cool” da se samopovredjuje onda je upala u loše drustvo. Fakat je da postoje deca koja misle da je „cool” seci se i gasiti pikavce po kozi.

Nemoj da krijes od nje koliko si zabrinuta. Nemoj da se ljutis na nju jer joj treba pomoć i sva ljubav (A NE BATINE!!!!!!!!!!!!!!!!) koju joj možeš dati. Reci joj koliko te je zabrinula. Ja bih je pitala da li bi volela da se ti tako iseces da moras da ides u bolnicu na sivenje.

Da li bi mogla da kontaktiras bivšeg muza? Kakvi su vasi odnosi?
Anka
31. maj 2011. u 10.12
Hvala, hvala vam svima na komentarima. Pogresila sam sto nisam to dovela na cistinu kad se sekla pre 2 godine. Tada je prestala posle naših razgovora, i ja sam mislila da je problem rešen. Nazalost nije. Ono sto je mucilo tada, muci je i dalje a ja sam bila slepa i nisam to videla. Ne vredi mi da nagadjam šta je problem ali ovog puta neću odustati dok ne rascistim do kraja.

Sa starijom cerkom imam gotovo savrsen odnos a ona je od uvek bila mali „buntovnik bez razloga”. Možda ona smatra da nju ne volim, to je nekoliko puta rekla ali sam ja mislila da je to decija ljubomora.

Najvazniji zadatak koji sam sebi postavila u zivotu je bio da odgojim dve zdrave, sretne i pametne osobe. Izgleda da nisam uspela. Nadam se da nije kasno da greške koje sam napravila ispravim. Vasa podrska mi je veoma dragocena.
Mexico
(Trust Nobody)
31. maj 2011. u 19.41
Gospodjo Anka...Da li ste pre tog nesretnog slučaja pratili možda ponasanje svoje kcerke,u smislu,kako se oblaci,kakav joj je taj decko i njihov odnos jedno prema drugom,sa kojim drustvom se druzi,skolske ocjene,izlasci i uopste komunikacija između vas i vase druge kcerke.
Da li ste uopste pomišljali na konzumiranje droge bilo koje vrste(marihuana,extazi,LSD,kokain) ili je ta opcija već ispitana i sigurni ste da nije to.
Znam da je teško i da svi imamo obaveze oko hiljadu stvari,ipak vase dijete je zasigurno na prvom mjestu od svih tih istih i moje mišljenje je da morate probati uznaci sto vise vremena koje bi trebalo provoditi sa njom i malo pomalo pokusati sve vise da joj se priblizite do te tacke kada osjetite da je sasvim otvorena prema vama, a to se da lako primjetiti putem samog komuniciranja.
Ako nešto krije znaci većinu puta će da presuti i vrlo brzo(ali nevjesto) preci preko teme koja vas interesuje,međutim ako pocne da prica o nečemu duže vrijeme i ako vam kaže da joj recimo smeta neka stvar sa vase strane ili bilo cije...eto malog napretka.

Želim vam sve najbolje, i da se taj nemili dogadjaj nikada više ne ponovi.
Anka
31. maj 2011. u 23.07
Smatram da nije droga u pitanju. Već sam napomenula da smo prilično otvoreni i da pricamo o svemu i svačemu u kucu, pa mi je ona pre jedno godinu dana iz cista mira, onako mrtva hladna rekla: „Znaš mama, kad sam prošle nedelje bila kod drugarice, probala sam marihuanu. Nemoj da se brines, meni se to ništa ne svidja, samo me pravi umornom.” U to vreme je imala neko drustvance koje se meni nije uopste svidjalo, ali nisam mogla ništa da uradim dok ona sama nije shvatila da joj nisu pravi prijatelji.

Trenutno ima decka za koga nemam ništa loše da kažem, provodi sa njim vreme i to uglavnom on dolazi kod nas, iz skole dolazi pravo kuci...
Zbog svega toga je ovo bio još veci sok za mene, nešto sto nisam ocekivala jer je sve izgledalo OK.
LeaDiKaprio
(shumska)
01. jun 2011. u 01.12
Anka, zeno bozija, kakve su ovo price „htela sam odgajim zdravu i pravu decu ali nisam uspela u tome”???? Da li ti takve price pomazu u bilo cemu? Samo ti podgrevaju osecaj krivice i ništa ti dobro ne cine. A kad pogledas iza sebe - da li si u bilo kom trenutku znala da možeš bolje a radila si loše svom detetu? Naravno da nisi. Lako je biti komandant posle bitke. Zato se NIKAD i bukvalno NIKAD ne treba osvrtati na ono sto je bilo sa „ovo je bilo loše” nego „ovo sam mogao bolje - evo ovako:...” Prvi način je nabijanje krivice samom sebi a drugi je konstruktivan.

Ne znam zašto su ljudi toliko mazohisti, verovatno vaspitanje koje je i gore pomenuto da treba ubiti od batina onoga ko gresi. Zašto?? Svi mi gresimo. Znaš kako je Isus rekao za Mariju Magdalenu „ko nema greha na dusi nek baci kamen”. Niko ne moze da baci taj kamen, svi mi gresimo i kad uvidimo greške vreme je već prošlo.

Ono sto si napomenula da je ova cerka ljubomorna... To je veliki, OGROMAN problem. Ne znam kako si ti izasla na kraj sa time, ali ja to nebih nikako i NIPOSTO ostavila neresenim jer je „nelogicno da ti volis njenu sestru vise od nje”. Dete ima razlog zašto to veruje i ako joj samo kažeš „to nije logicno” to nije nikakvo obajsnjenje. Moras da nadjes ZASTO ona tako misli. Naše ponasanje ma koliko bilo iskreno i odano prema deci ona mogu da razumeju na sasvim drugi način. „Lost in translation” sindrom, desava se svima. Moras joj reći da sestru ne volis vise od nje na način i jezikom koji će ona da razume, a ne ti. Kapiraš?

Moja sestra je bila ljubomorna na mene zbog mamine ljubavi. Ja nisam videla da mama mene vise voli, ali ona jeste. Ne mogu ti opisati koliko je patila celog zivota, a moja majka je imala bas takav stav kao ti „to je smesno, ceri moja, ja vas podnednako volim”. Da li je to pomoglo mojoj sestri? NIJE. Apsolutno ni makac. Živeti u svetu u kojem te majka manje voli od sestre je grozno. Toliko je grozno da ja vidim logiku zašto bi se samopovredjivala. Ona je manje vredna u tvojim ocima (NJENOM TUMACENJU „u tvojim ocima”).

Ja bih ti preporucila da je pitas zašto i na osnovu čega ona to misli i da pustis nju samu ili da ti kaže kako da promenis ponasanje ili da ti kaže zašto to nije logicno. Nemoj TI da joj pricas previse zašto nije u pravu, ona to sama kroz razgovor sa tobom treba da uvidi.

Naravno razgovor treba da bude između tebe i cerke, bez njene sestre.
Lina
(registrovani clan)
05. jun 2011. u 11.00
Kad sam bila mala bila sam ljubomorna na brata od ujaka koga je moja mama jako volela jer je bio jedini decak,naravno da je mene volela vise ali ja to nisam videla i jednog dana sam se zakljucala u kupatilo i udarala glavom u zid. Danas imam dva sina i stariji koji je samostalniji i na izgled hladniji smatra da ja vise volim mladjeg.Vremenom sam naucila kako da mu pokazem ,ne dokazem rečima i ulagivanjem da ga volim isto i čini mi se da smo napravili veliki korak.Tako da ako je ljubomora u pitanju kod vas pokusajte drugacije. Pokusajte sa drugaricama da pricate i osluskujte i najsitnije detalje.
elektra4-
05. jun 2011. u 18.08
vidis da nije problem u tebi nego sto nema oca a ti tu ne možeš ništa da učinis. Otac ne valja i to je to.valjda će psihijatar da prevlada taj problem da napokon prihvati cinjenicu da ima roditelja koji ne vole svoju djecu i ne traže ih u drustvo.
p.s. znam ženu biznismenku koja ima sve,torbe skupe ko pola stana ali nema sreće jer ju je muž napustio i ostavio sa ceri. otada je serka istraumatizirana isve trosi na garderobu i putovanja-ali nema zadovoljstva. Nema zadovoljstva ni u mami koja se vise nikad nije udala niti u cerki
Sneksi
(spanac)
09. jun 2011. u 11.42
Anka, moras sa njom da razgovaras i da kažeš da je mnogo volis i da je Bog voli.
Da je pravoslavno vaspitas i da joj objasnis da samoubistvo vodi u pakao i da se time ne resavaju problemi nego za celu vecnost ide u pogibao.

Ako psihijatar jednom nije pomogao treba se obratiti svesteniku. Spasavaj dete dok nije kasno.

Svako nosi svoj krst u zivotu. Zivot nije lak i nazalost ima mnogo iskusenja, ali covek mora da se nosi sa tim uz Boziju pomoć i da nalazi rešenja za novonastale situacije.

Ukljucite se u neki dobrotvorni rad, pomazite napustenoj deci, da shvati da i ona treba da daje ljubav, ne samo da ocekuje ljubav od drugih nego i da je stvara i pruza drugima.

Moli se dosta. Ovo je veliko iskusenje.

Anka
15. jun 2011. u 11.56
Hvala vam na podrsci. Situacija se u međuvremenu, hvala Bogu, dosta promenila na bolje. Pocela je da se otvara, da prica, čujem je sinoć kako peva, vidim da je raspoložena, smeje se. Puna sam nade da je ovo bila samo prolazna kriza. Pozdrav svima.
sharlota
(bez zanimanja)
22. jul 2011. u 23.17
ono na šta bih ja obratila paznju je sa kim se druzi, kakve su joj drustvene aktivnosti, sto je zanima,šta cita,kakvu slusa muziku,kako se oblaci- cisto da vidis u kojem je fazonu i sa čim se indentifikuje.

obratila bih paznju na kojem je stepnu njeno samopouzdanje što se tiče drustva,skolskog uspjeha,mladica isl.
da li daje znakove nesigurne ili labilne osobe?
ima li momka?
ako ima,ko je on,kakva je njihova veza tj odnos?

vjerovatno joj nedostaje muska figura u zivotu,a opet bila je previse mlada kada si se razvela od muza tako da ona i ne zna kakav je zivot pored oca.

kakva je skola u koju ide, kakav je razred odnosna djeca sa kojima je u skoli?

skokni do skole raspitaj se,pricaj sa profesorima,skolskim psiholozima, zamoli ih obrate paznju na njeno ponasanje.

kao sto i sama znaš 17 god vrlo nezgodna i osjetljiva dob,hormoni divljaju,puno konfuzije, i svako to prezivljava na drugaciji način.

u kakvom ste odnosu, da li ste bliske?

mogu samo da preporucim da joj pruzis puno ljubavi, strplejnja i naravno profesionalnu pomoć

želim ti puno sreće i da supjesno prevazidjete trenutnu situaciju

P>S

da li si obavjestila oca što se desava?

efferalgan
(volim uvojke)
27. jul 2011. u 06.32
LeaDiKaprio, šta se cudis? I ja bih je „sastavila s crnom zemljom” kako se to u nasem zargonu kaže.

Cuj sjece vene jer je to „cool”. Ma dobila bi ona meni terapiju da joj ne treba ni doktor ni psiholog.

Yebo te u kakvu situaciju te sve može posrnuli pubertetlija dovesti !
Krasotica
(magistra)
04. avgust 2011. u 05.29
Posrnuli pubertetlija je zapravo posrnuli roditelj. A to se ne lijeci batinama niti svaljivanjem krivice na pubertetliju.
Simba
16. avgust 2011. u 12.30
efferalgan
(volim uvojke)
27. jul 2011. u 06.32

LeaDiKaprio, šta se cudis? I ja bih je „sastavila s crnom zemljom” kako se to u nasem zargonu kaže.

Cuj sjece vene jer je to „cool”. Ma dobila bi ona meni terapiju da joj ne treba ni doktor ni psiholog.

Yebo te u kakvu situaciju te sve može posrnuli pubertetlija dovesti !

BOZE ME SACUVAJ KOJI KOMENTARI!!??...
Samo da te pitam a gdje ti živis?? i sve mi je onda jasno i da citiram ponovo:...„ Cuj sjece vene jer je to ”cool„. Ma dobila bi ona meni terapiju da joj ne treba ni doktor ni psiholog ”...

Bez komentara!!!!!!!!!!!!!
maja3s
(diskutant)
17. oktobar 2011. u 14.00
ne znam da li je kasno što se tek sad javljam na ovu temu ili ste rjesili problem...

poslje procitane teme...pozvala sam svoja 2 tinejdzera da pitam šta oni misle o tome jer znam da su mi pricali da imaju CUTTER u razredu...posto su imali i predavanje o tome u sklopu nasilja...

sin mi rece da ti koji se sjeku nisu cool jer su to osobe koje nemaju visok stepen postovanja prema samom sebi...sin rece da su to djeca puna problema kod kuce...da spavaju sa svima(radi se o djevojcicama u ovom slučaju) i da svaki razred ima po 2 takvih
djevojcica je probala svasta u zivotu tako rece moj sin...eksperimentisala sa drigama i sl.
u jednom slučaju je bilo psihicko zlostavljanje od strane decka...majka joj je obolila od raka...a onda je djevojcica dobila i anoreksiju...sad više ne ide tu u skolu pa ne znam šta se desava

slučaj iz cerkinog razreda je usvojena djevojcica koja ima samo 13 14 godina ...isto je imala puno problema jer su je vracali da živi kod majke koja je ovisnik...otac je i nevidja nikako...inače djevojcica je velika svadjalica u razredu...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.