Diskusije : Roditelji

 Komentar
Grickanje noktiju
summer94
04. jun 2010. u 14.30
Ima li kakvog leka tj. nacina da se to prekine? Nas 9 godina star sin to često radi u zadnjih godinu dana. Pokusavali smo sa pricom i kaznom al ne vredi. Ruzna navika i ne znam kako da ga odviknem.
Hvala unapred!
Andromeda705
04. jun 2010. u 20.45
Grickanje noktiju kod dece NIJE NAVIKA! To je prvi simptom da nešto nije u redu pa tek kasnije preraste u naviku. Stres, svadje u porodici, itd…
Umesto kaznjavanja pokusajte da sagledate I ispitate zbog čega je vase dete pod stresom, možda problem u porodici, možda u skoli ….(porodica najcesce).
Niko ne gricka nokte zato što je gladna ili zato što voli … morate da ukronite uzrok.
LeaDiKaprio
(shumska)
05. jun 2010. u 14.30
Moje dete je grickalo nokte.
Pricala sam sa detetom, pokusala da ustanovim šta je problem. Problem je bio u skoli, menjao je skolu i bio je pod velikim stresom. Kad sam ustanovila šta je problem, pricala sam sa njim. Decacima jako fali samopouzdanje...
Takođe sam mu nudila nagradu, ako izdrzi da ne gricka nokte par dana, pa nedelju dana, pa dve nedelje... Kada bi svejedno grickao nokte, nije bilo nikakve kazne. Motivacija je uvek bolja nego kazna!! Dobro srećo moja, nije važno, sledeći put će biti bolje. Ljubi mama prstice... Šta je bilo maco šta te je nasekiralo u skoli?
Naravno prvo bi odgovor bio „ništa” ali iz daljeg razgovora bi razlog isplivao.
I prestao je.

E, da, još nešto smo radili. Pošto mi je rekao da gricka nokte kad je nervozan, smislili smo zajedno šta će da radi kad je nervozan (pored toga sto sam ispitala šta se desava kada je nervozan, koje su situacije u kojima je toliko nervozan da gricka nokte, itd itd). Znaci zabrana ne radi jer zabrana samo sklanja problem pod tepih. Da sam mu branila da gricka nokte, samo bih mu rekla da je to njegov problem i da ga zakopa dublje, da se ne vidi. Ja u zakopavanje problema ne verujem, problemi ne trunu zakopani nego se razmnozavaju.

Sa tim alternativnim postupkom za nervozu uspeo je da zameni grickanje noktiju za nešto drugo (brojanje do 10, zamišljanje da taj sto ga nervira ima magarece usi, sabiranje uz pomoć prstiju umesto da ih gricka, itd itd - DAJ DETETU DA SMISLI I IZABERE, možeš mu dati primer ali ostavi njemu zavrsnu reč - njegova je nervoza).
LeaDiKaprio
(shumska)
05. jun 2010. u 14.38
I još nešto sam zaboravila da kažem: šta god da je problem, nemoj niposto da ga ubeđuješ da „to nije strasno” i da pravi problem oko minornih stvari.
Ja bih moje dete saslusala i onda bih rekla da je to zaista problem i kako razumem da se iznervirao. Deca od 9 godina znaju dobro da se nasekiraju!! Pitala bih ga da mi opise kako se osecao. Grdila bih nevaljalce i hvalila pozitivce iz njegove price. Onda bih ga mazila da ga to prođe, jer se silno nasekirao u skoli. Onda bih ga pitala kako misli da to resi. To je problem, treba da se resi. U 99% slučajeva bi sam pronasao rešenje za sledeći put kad se isto desi.

Deca su mnogo pametnija nego sto smo mi nauceni da jesu... Uzasno mi je krivo sto su generacije rođene od strane naših roditelja i roditelja naših roditelja, i generacije pre toga smatrane za mentole samo zato što su bili deca.

Koja kolosalna glupost!

Deca su za ljubav i razumevanje, a ne za nipodastavanje zbog svojih mladih godina.
candide
(bastovan)
09. jun 2010. u 07.01
u apotekama ima beznojnih i nesjajnih tecnosti za nokte, koji su gorki, i namenjeni u te svrhe, odnosno, bezopasni za „klopu”, jedino sto su neukusni, i izazivaju veliku zedj. nokti moraju da se mazu i po 2-3 puta dnevno (procitati uputstvo), kako bi zadrzali svu gorcinu!

sanjich
10. jun 2010. u 06.38
Ja sam pocela grsti svoje prste (da, prste, zanoktice, ne nokte) sa 7 godina kad sam krenula u skolu. Valjda stres!

Nema šta moja mama nije pokusala da to odstrani i NIKADA nije uspjela, ni ona ni ja. Sada mi je 34 godine, i dalje to radim. Totalno nesvjesno. I ne grizem nego cupkam. Dok mi neko ne skrene paznju ja i ne skontam.

Isla sam ja da pricam sa svima o tome, samo mi je jedan rekao da bi mogla shock terapijom možda to da uklonim :)))

Ne znam šta da ti kažem, iskreno
vestica6063
10. jun 2010. u 09.57
slazem se sa ostalim diskutantima, u pitanju je verovatno nesigurnost deteta.
i moja je cerka pocela da gricka nokte kad je krenula u zabaviste ( u to vreme smo ostavili i cuclu nekako),ali da prestane u toj navici pomogla mi je nećeš verovati poseta ZOO vrtu.
u trenutku kad smo prolazili pored kaveza sa majmunima, jedan mali majmuncic je bukvalno sedeo ispred nas i grickao nokte. kad smo to videli skrenula sam mojoj cerci saleci se paznju rekavsi joj:joj, vidi ovog majmuncica isto kao ti gricka nokte.vidi ga sto je sladak,mogli bismo da vas stavimo zajedno da grickate nokte i da vas slikam.
nije joj se svidelo i nije htela da stane ispred kaveza i da je slikam kako grize nokte.
posle toga je još neko vreme grickala nokte ali ja bih je uvek posetila na tog majmuncica i zezala je da ćemo morati da ga usvojimo da živi s nama pa da mogu zajedno da grickaju nokte.bunila se neko vreme i na kraju prestala sa tom ruznom navikom.
naravno da sam uporedo radila sa njom i na tom da se oslobodi i zavoli zabaviste.
LeaDiKaprio
(shumska)
10. jun 2010. u 11.36
Bastovan, to je okrutan način da se dete prisili da prekine sa grickanjem noktiju!
Mora se ustanoviti u cemu je problem i pomoći detetu da taj problem resi, a ne mazati mu prste cemerom i uporedjivati ga sa majmunima!!

Sakrivanje problema pod tepih a ciscenje onoga što se vidi odozgo je odsustvo zelje da se detetu pomogne, samo se radi na tome da se RODITELJU pomogne (da ne vidi vise grickanje noktiju, a šta se kuva u maloj dusi to je nebitno).

Sirota deca...
MicaSvadjalica
(svadjalica)
27. jul 2010. u 22.42
Grickanje noktiju nastaje zato što je osoba pod stresom (nisu samo deca podlozna grickanju noktiju, znam mnoge odrasle ljude koji grickaju nokte, ono kad ne ocekuju da ih neko gleda), ali grickanje noktiju jeste navika.

radi na tome da vidis šta je uzrok, ali evo saveta koji je moja prijateljica dobila kad je sin poceo da gricka nokte. Primetila uciteljica i pocela da ga salje da pere ruke (sapun i voda) svaki put kad vidi prstice u ustima... Prvih par puta mu bilo smesno, a onda je polako odustao.

Budi uporna. Nije to ništa strasno, imace malo ruznije nokte ako nastavi i može da dobije decije gliste ili ko zna kakve parazite...svi znamo kako deca lepo peru rukice i kako operu prljavstinu ispod noktiju. Kad bude video gliste prestace.

temudjin
28. septembar 2010. u 12.56
Lupate ko maximi po diviziji i to svi do jedne, vajne materesine.

GRICKANJE NOKTIJU JE NEDOSTATAK MINERALA I VITAMINA U ORGANIZMU, a najviše kalcijuma.

Nervozno grickanje noktiju kada je dete uznemireno je impuls, koji je samo povezan sa sisanjem prsta pa će dete u nedostatku minerala podsvesno povezati sisanje sa grickanjem, ali sam cin grickanja noktiju je nedostatak odredjenih minerala i vitamina.

Obrati paznju na ishranu deteta i pokusaj sa mineralnim saplementima.

Samo slusam ovu Leu gore. Koja je to osoba FULL OF SH.T.

Napisala je sto recenica, a zapravo ništa nije rekla, osim gomile BS
temudjin
28. septembar 2010. u 13.00
Neka deca umesto grickanja noktiju pocnu da jedu kredu ili čak da chome fasadu sa zida, sto je već akutni nedostatak minerala.

Stoga draga moja, obrati paznju šta dete jede i cime ga hranis.
Da li mu u ishrani sada kad se najviše razvija ima sve sto mu treba
violinplayer
(IT)
27. novembar 2010. u 05.58
ja moje izlecila sa Tea Tree Oil. To je izgleda neka infekcija, moja deca kažu kao da ih malo svrbi i tera da grickaju nokte.

Samo nedelju dana sa uljem i već su prestali.

Vredi probati. Sad mi je tako zao svih onih kazni jer sam mislila da je navika...

Srećno
PovratakOtpisanih
07. februar 2012. u 12.42
test
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.