Diskusije : Istorija

 Komentar
Ri - sečenje nečim nazubljenim
goran-pavlovic
02. maj 2015. u 10.40
Pre izvesnog vremena sam počeo da se bavim istraživanjem razvoja nazubljenih alata za rezanje i kao i razvoja reči koje se koriste za opisivanje tih oruđa i radnji koje se njima vrše. U početku je istraživanje bilo čisto lingvističko. Zainteresovala me je Hrvatska, zapadno Srpska reč „rista” koja znači „žetelac”. Krenuo sam da istražujem njeno poreklo, i ovo istraživanje me je odvelo do grupe reči koja se bazira na korenu „ri”, koji znači „nešto oštro i šiljato poput zuba”, kao i „rezanje s nečim oštrim i šiljastim poput zuba, režanje, griženje, rezanje (rizanje), dubljenje”. Reči ovog klastera nalaze se u mnogim Evropskim jezicima, ali glavna koncentracija tih reči je u Slovenskim jezicima, zatim Germanskim (posebno Severno germanskim) jezicima kao i u Irskom jeziku. Ono sto je interesantno je da se potpuna etimologija svih ovih riječi može dobiti samo korišćenjem osnovnih jezickih blokova i reči koje se nalaze samo Slovenskim jezicima. Distribucija i etimologije ovih „ri” reči ukazuju na mogućnost da ove reči izvorno potiču iz starog jezika I2a populacije i da su ostale nepromenjene od najmanje Neolita a možda i ranije.

Mislim da je ovaj klaster reči baziran na korenu „ri” pravi jezički fosil.

Moje istraživanje me je takođe dovelo do otkrića kako su ljudi izmislili nazupčena orudja bukvalno imitirajući prirodu i pokušavajući da stvore veštačke čeljusti. Ono što je iznenađujuće je da grupa reči iz Srpskog jezika (Slovenskih jezika), koja se bazira na korenu „ri” u sebi sadrži informaciju koja opisuje način na koji su ovi alati izmišljeni i razvijeni u paleolitu, mezolitu i neolitu, a ta se informacija poklapa sa podacima dobijenim arheološkim istraživanjima.

Na kreju, ova grupa reči takođe daje objašnjenje zašto su u najstarijem sloju iz Blagotina nadjene donje čeljusti jelena. Ovo objašnjenje se potpuno uklapa u sliku Blagotina kao prvog Evropskog poljoprivrednog, ratarskog svetilišta.

Ako vas ova tema zanima, možete pročitati više o svemu ovome ovde:

http://oldeuropeanculture.blogspot.ie/2015/04/ri.html
HEKOME
03. maj 2015. u 06.47


импресивно излагање...само мислим да кад оперишеш следећим „парамтром”, да грешиш:

„According to the prevalent interpretation, the term is derived from the German name for the Kras region (Italian: Carso),...”

јер КРАС се мислим (провери) изводи од речи словенске КРЕС, КРАСНО (по боји црвеног, ватреног руја)- отуд вероватно и име за КРСТ и ХРИСТА

...ХРИСТОС ВАС КРЕСЕ

тј. ХРИСТОС САВ У ОГЊУ

http://bit.ly/1R17Wvw

пс. отуд и вероватно што западњаци (за разлику од нас) слово „Р” изговарају као полугласник...а не као ми

***РИС***

goran-pavlovic
03. maj 2015. u 07.27
to sam i objasnio odmah ispod slike krasa. :) razlog zašto sam to citirao je što se kaže da je u pitanju „ilirska” reč... :)
HEKOME
03. maj 2015. u 07.56

да, етимологија речи је илирска, одн. венетска (Венети су само огранак Илира), попут речи за град Трст (etrusc. od TERGESTE - TERG, tj TRG, TRGOVISTE, PIJACA,...)

потврда:

st (n.) Look up karst at Dictionary.com
name of a high, barren limestone region around Trieste; used by geologists from 1894 to refer to similar landforms. The word is the German form of Slovenian Kras.

http://www.etymonline.com/index.php?term=karst

„The first has it that the Latin name Tergeste derives from Ter-egestum, meaning thrice-built, and according to the second name is formed of the Indo-European root Terg (market) and the Veneto suffix Este, meaning town or city.”

значи ТРГ + (м)ЕСТО

према томе, слажемо се да нема шансе да је етимологија немачког порекла, јер Немци ни не живе на том подручју, поред тога су Словени (тј. Словенци)обитавали (ју) још источније ,
**********

Slavia Friulana
From Wikipedia, the free encyclopedia
The village of Topolò in the municipality of Grimacco, Friulian Slavia

Slavia Friulana, which means Friulian Slavia (or Beneška Slovenija in Slovenian), is a small mountainous region in northeastern Italy and it is so called because of its Slavic population which settled here in the 8th century AD.

http://en.wikipedia.org/wiki/Slavia_Friulana

**********

наравно, занемаримо глупост и језуитску лаж о досељавању, јер су пре доласка словенских Острогота ту увек живели илирски (одн. венетски) Словени
HEKOME
03. maj 2015. u 12.09
овде ти прилажем два прилога на ту тему, - можда ће ти бити од користи , у смислу „биг пикчер”

„Danas je svet dominiran merkantilim vrednostima, to jest, nedostatkom vrednosti. Udvaranjem se ne postize ništa, jer sve ima sam”

http://bit.ly/1dFjQf3
„Relativno kasno sirenje poljoprivrede na sjever i zapad Evrope kroz migraciju plemena
od Balkana uzduz reka do Centalne i Istocne Evrope, pa tek onda na Zapad i Sjever Evrope, meni daje uvid u pitanja razlike u mentalitetima.”

http://bit.ly/1c9Zs5p

**********

Beneški Fantje - Rdeči Cvet

https://www.youtube.com/watch?v=i8c3-eRFyI0
goran-pavlovic
03. maj 2015. u 12.17
Hvala ti puno na ovim komentarima
HEKOME
03. maj 2015. u 13.15
„ поред тога су Словени (тј. Словенци)обитавали (ју) још источније , ”
*****

уместо „источније” треба да стоји ЗАПАДНИЈЕ !

хвала теби на љубазности. стварно сам се потрудио...

ПС. нарочито обрати пажњу на то , шта излаже Бјанка. Мислим да је жена погодила суштину ! А и иначе је врло поткована, нарочито из геополитике. Гостовала је већ на „РТ”.

https://www.youtube.com/user/RussiaToday

goran-pavlovic
06. maj 2015. u 17.34
Hrvati su sacuvali ovo rista - zetalac. ristati znjeti.

ris, risa - harvest, land given in dowry, cut
rista, risar - harvester, cutter.
rištati, ristati, risati - cut wheat, harvest (from ri(že) + šta + ti = cut + what + you)
risno - the time of harvest

Da me ubijes sad ne mogu da nađemgde sam nasao rista i ristati. Sto ti je glup covek pa ne cuva beleske. ostalo ris, risa, risati, risar, risno možeš da nadjes u recniku bunjevaca.
Varuna
(novinar)
08. maj 2015. u 09.28
RISUNOK na ruskom je crtez, od RISATI..crtati

RI (kao u rečima RIJEKA,REČ) označava u sanskritu TOK, usmerenje iznutra prema van..tako i kod testere
Varuna
(novinar)
08. maj 2015. u 09.36
U toku zetve nema nazubljenog alata, zhanje se srpom, vidi ovde sve detalje

http://www.etno-muzej.si/files/etnolog/pdf/Etnolog_10_11_1937_1939_franic_jugoslovjenska.pdf
goran-pavlovic
10. maj 2015. u 09.10
kod nas je nekad srp bio nazubljen...

http://narodni.net/obicaj-zetve-narodne-pjesme-uz-zetvu/
goran-pavlovic
10. maj 2015. u 16.29
rika, rijeka, reka kao i river su bazirane na korenu ri koji znaci seci necim nazubljenim ali i u obliku zuba. pogledaj oblik korita reka, posebno kanjona i dolina. rika, rijeka rije zemlju, rove zemlju, napravi rov kroz koji tece...river dolazi of ri + v = rije + u...river nema definitivnu etimologiju...
arije
(sozidatelj stolpa serpskjago)
03. jul 2015. u 04.28
mislim da preskacete znatno značajnije I starije riejci I glagole koji idu u prilog teoriji o ri . a to su „ riti ” , produbljivati iskopinu ,kopati itd nekim ostrim predmetom .
zatim „rilo” instrument ili celjustni aparat kojim se rije . moguće je sasvim da je srodno sa „ ralom ” kojim se ore zemlja - orati ,ori , oraci kuda se takođe provlaci . takođe je interesantan toponim „ risan” tj ilirsko naselje u boki . Ruska riječ risovati ,risunok takođe daje neki putokaz jer prvobitni crtezi pravili su se ne olovkama nego nazublejnim predmetima po stjenema ,kamenu ,glini ,kozi ...otuda I risovati tj urezivati necim ostrim pismenie ili crteze . korjene uglavno treba traziti u baltoslavskim jezicima jer su manje stradali od reformi ,fuzija ,uticaja nego drugi ie jezici .
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.