Diskusije : Istorija

 Komentar
Boj na Kosovu
yugon
(inzenjer)
30. januar 2010. u 09.28

U „vecernijm novostima” sam procitao clanak, pod nazivom „RANE KNEZA LAZARA” od 29.01.2010 god., o Kosovskom boju. Clanak je podpisao neki Miladin Stevanovic. Clanak je napisan bezdarno. Kao da prepricava crtani film. Covjek ne poznaje istoriju i nema prestavu o nacinu ratovanja i situaciji koja je vladala u srpskim zemljama do i poslije Kosovske bitke. Nema ni morala ni pameti da svati da ne treba da lupa o tako vaznom dogadjaju.
Zanimaju me Vasa saznanja o Kosovskom boju na osnovu istorijskih dokumenata.

'tekst iz Vecernjih novosti:

KNEZ Lazar, posle kraće borbe srpske pešadije s Turcima u centru vojnog rasporeda, pokrenuo je u borbu centralni konjički deo vojske i uspeo da potisne turski centar. Turski strelci i konjanici povlačili su se kroz ostavljene slobodne prolaze, mameći srpsku oklopnu konjicu na jame koje su bile maskirane granjem. Konji su upadali u jame, lomili se, nabijali na kolje, a sa njih su padali ili su bili obarani bojnim vilama srpski teški oklopnici.
JaŠuĆi u prvim redovima i hrabro se boreći, knez Lazar je zadobio ranu na donjem delu lica i više drugih rana. Kada je uništen gro njegove konjice, na koju se sada obrušio i sam Bajazit s turskom rezervom, zarobili su ga Turci, pošto je upao sa konjem u jamu. Pre toga, pod njim su ubijena dva konja.
Za to vreme teško su krvarila oba srpska krila: desno, kojim je komandovao Vuk Branković, i levo, pod komandom vojvode Vlatka Vukovića. Kad su videli da je centar skršen i poraz neminovan, napustili su bojno polje pod borbom i uspeli da spasu deo svoje vojske.
Čim je video rasulo srpske vojske, i kad je saznao da je knez Lazar zarobljen, Bajazit, verovatno zabrinut za svoje nasledstvo, jer se bojao pobune vojske iz Male Azije zbog ubistva brata Jakuba, naredio je da se obustavi dalje gonjenje srpske vojske. To je olakšalo spasavanje preostalih srpskih snaga.
Turski istoričari opisuju da je Bajazit knezu Lazaru i zarobljenoj srpskoj vlasteli pokazao mrtve svoga oca i brata na nosilima, i glavu Miloša Obilića, zahtevajući pred svojim doglavnicima osvetu za Miloševo delo. Naše legende govore da je knez Lazar uzvratio Bajazitu rečima da je ranije znao za podvig svoga viteza i da je to znala cela srpska vojska, učinili bi da i Bajazit leži treći na nosilima.
Bajazit je zatim naredio da se knez Lazar i zarobljena srpska vlastela pogube.
Nije poznato ko je sve od srpske vlastele tada zarobljen, a turski istoričari samo pominju vojvodu Krajmira. Ne zna se ni ko je i kako sa bojnog polja izneo telo kneza Lazara i preneo ga na balsamovanje kaluđerima. Njegovo telo tada je sačuvano i preneto u crkvu Vaznesenje Gospodnje u Prištini.
O tome postoje samo nagađanja.
Postoji mogućnost da su vojnici turskog vazala Konstantina Dejanovića, koji je bio naklonjen knezu Lazaru, a možda i sam Konstantin, izmolili od Bajazita dozvolu da to učine.
Druga mogućnost je da su kaluđeri i narod, narednog dana po Kosovskoj bici, pretraživali bojište i našli i izneli kneževo telo, imajući pri tom u vidu da je Bajazit izjutra 29. juna pokrenuo svoju vojsku sa Kosova, bojeći se nereda zbog Jakubovog ubistva.
Nekoliko bitnih elemenata doprinelo je da Srbi izgube ovu bitku: turska premoć, nepostojanje jedinstvene komande i povezanosti srpske vojske, koban nailazak Vukove vojske na tursku
komoru, turske prepreke na kojima je slomljena moć srpske konjice u centru, Bajazitova odlučna protivmera u najkritičnijem trenutku, izdvojena i sačuvana turska rezerva za odlučujući čas bitke, teška oprema srpske vojske i njene konjice koja je otežavala kretanje i manevar u sparnom danu. Pored ovoga, pao je i moral srpske vojske na krilima, kada su videli da je skršen njihov centar u kojem se nalazio i knez Lazar, pa je to dovelo do povlačenja obaju krila.
Narodno predanje osudilo je teško i neopravdano Vuka Brankovića, kao da je on izdao na Kosovu. On je, pouzdano se zna, i pre i posle Kosova bio protivnik Turaka i preporučivao veze sa Mađarima, a na Kosovu se hrabro borio sa svojom vojskom, sve dok je to imalo smisla.
Bajazit nije mogao da proslavi ovu pobedu. Izginuo je i izranjavan veliki deo njegove vojske, a pao je i njegov otac, car Murat. Turski vojnici iz Male Azije i njihove starešine, osetivši šta se zbilo sa Jakubom, njihovim komandantom koji je uživao veliki autoritet, počeli su da se bune i pretio je sukob između njih i evropskih trupa kojima je komandovao Bajazit.
Radi toga, Bajazit nije imao vremena da dugo uživa u pobedi. Odlučio je da odmah krene za Jedrene, gde se osećao sigurnijim, i naredio povlačenje vojske prema jugu.
Tursko naglo povlačenje iz Srbije, posle boja i pogibije obojice vladara, što je do tada bilo nečuveno u istoriji Balkana, stvorili su utisak da turska pobeda nije bila potpuna i da je sporna. Bosanski kralj Tvrtko I, čak i nekoliko nedelja kasnije, javljao je prijateljima o pobedi hrišćanske vojske i primao čestitke. Ni u dobro obaveštenoj Mletačkoj Republici duže se nije znalo za pravi ishod borbe. Srbi su ga, međutim, osetili odmah. Sa knezom Lazarom izginuo je cvet moravskih, šumadijskih i drugih junaka, a zemlja je ostala obezglavljena i bez zaštite.
Nijedan događaj iz naše istorije, ni pre ni posle ovog boja, nije ostavio tako dubok i trajan utisak kao kosovska katastrofa. Narod je osetio njegov sudbonosni značaj. Zgrada stare carevine se skrhala nepovratno, ne samo zato što je neprijatelj bio jači, nego i zbog nesloge i moralnih slabosti.
Narod je dobro zapamtio ne samo Kosovo, nego i kneza Lazara i sve njegove junake, zadržao ih u bolnoj uspomeni i slavio.

TURBE CARA MURATA
KOSOVSKA bitka je po mnogim izgledima trajala samo nekoliko časova, a glavna borba se vodila oko Mazgita i Gazimestana. Nije sigurno da Muratovo turbe (mala mošeja sa kubetom gde je sahranjena utroba cara Murata, dok je njegovo telo preneto u Bursu, grad u Maloj Aziji, gde je i sahranjeno) na Kosovu pokazuje baš mesto njegove pogibije, a verovatno je na prostoru oko njega, kao centra bitke, bila razvijena glavnina i jedne i druge vojske.
(Nastaviće se)
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2010-01-30&feljton=7570&title_add=

http://www.n ovosti.rs/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2010-01-30&feljton=7571&title_add=

Tabanac
(DR.voseca)
30. januar 2010. u 16.47
...zar niste osetili da je Miladin Stevanovic,samo novinar iz sportske redakcije...zato i takav osecaj izvestaja sa poprista između Srpske i Turske reprezentacije...samo je trebao još da izjavi da je Vuk Brankovic dao autogol u drugom poluvremenu,bez obzira sto je kapitenu Lazaru Hrebljanovicu obecavao pre meca i govorio...„ma,bum vam ja nekaj pokazal kak se bori...”
mandalina
(vila)
04. februar 2010. u 12.13
tekst je potpuna papazjanija, osnovac bi bolje uradio.

Mene interesuje ima li podataka i da li je istina da je turski sultan prvo pregovarao sa Lazarem, zeleci samo prelaz preko Srbije, jer mu je cilj bio čuveiBeč i tzv zapadna Europa..ali su sveštenici ondašnje SPC i lukavi Latini savetovali Lažu parolom „bolje rat nego pakt”???

Ako je to istina, onda imam još jedno pitanje, kad istorija postane dosadan monoton šablonski obrazac, gde se u ciklusima ponavljaju iste greške koje se plaćaju milionima srpskih života..kako se to izlazi iz tog kruga?
Šta je to što nismo naučili iz grešaka prošlosti pa nas,STALNO ISTE, biju u glavu?
mandalina
(vila)
04. februar 2010. u 13.00
Ovo beše pravo vreme:
Srbi srbuju...plaćaju siću zapadnim vojnicima da ratuju, nekom od njih tu i tamo udele vitesko zvanje

- У служби краља Уроша 1304.г. истакао се Франциско из Тревиза..
-Код краља Стефана Дечанског су најамљени Арагонци и Шпанци..
Мавро Орбини некритички мисли да су најамљени Немци решили битку код велбужда против Бугара..
- бодигард Цара Душана је састављен од 300 Немаца..
- Око 1300 каталонских(и немачких) витезова је било у служби Цара Душана..
Пајсије Хиландарац чак тврди 10300 , и да су сви Немци..

- у српској посади у Беру био је витез Палман са одељењем немачких коњаника..
yugon
(inzenjer)
04. februar 2010. u 18.35
mandalina (vila) – неко вријеме пратим ваше дискусије. Видим да имате велико знање и велику
Жељу да откријете и донесете истину до „публике”. Нијесам историчар и мало могу да ти помогнем и дискусији. Моје поријекло је од једне веома познате српске породице из времена (и прије ) Косовсаке битке. То поријекло је дуго скривано због околности које су владале послије распада српске државе, због одмазде. Сада нема потребе да се наглашава . Неки подаци су се пренијели с кољена на кољено. А једампут ми је један Рус објашњавао да су Турску (Отоманску, пише се „О” а чита се „А” Атоманску) империју створили Словени (он Каже Руси). Атоман је командат код Козака (војничке јединице). Негдје сам нашао да је назив Србин и Козак синоними.
Што се тиче Турака, моје мисшљење је да су Турке довели у Бугарску„Византијци” као брану проти ширења утицаја Њемањића (Србије). Први покушај је био да нападну Босну, пошто су код Билеће изгубили битку, послије опоравка су кренули корак по корак. У то вријеме званични владар Србских држава ј е био босански Бан. У разним дијеловима Србије управљали (владали) су потомци Неманјића. Због мира у кући Твртко им се није мијешао у управљање . Лазар је био зет Њемањића и добио је на управљање дио Србије.
По мојим спознајама на Косову су Срби су до ногу потукли Турке. Влатко Вуковић је на Косову командовао са 25 000 војника а Вук Бранковић са 12 000 коњаника. Милош је убио Мурата у продору клином у Турске редове (Тактика Александра ). Заједно са Муратом је погинуо и Муратов старији син. О томе има података у турским изворима. Турски везири су одмах вратили Бајазета за Бугарску а да му нијесу реки да је Мурат погинуо. Милош је био Србин из данашње Албаније, који није био примио хришћанство. Заједно са Милошом су у продору била и четири моја рођака који су преживјели битку. По предању, Лазара су убили Черкеси (јањичари) следећи дан послије битке, који су остали послије распата турске војске. Основна српска војска се повукла са Косова а Лазар је остао да сахрани мртве.
Милица је касније сама понудила ћерку Бајазету за жену. Тада су направили договор да се међусобно помажу у борбама. Посљедица тога договора је била да се Турци окрену против Византије када су ојачали уз српску помоћ. Све даље побједе Турци су остварили уз помоћ Срба.

mandalina
(vila)
05. februar 2010. u 15.51
Hvala,Yugone, na odgovoru iako nije razrešenje mojih dilema, ali , najbitnije je da sam shvatila precutani deo))
I raduje me.

Čerkezi su, čini mi se, bili stalna postavka turske savezničke vojske, a ne janičari.Glavu Lazarevu su bacili u bunar blizu Sitnice, i postoji predanje o čoveku koji je bio pored njega do poslednjeg časa.
Stoji naravno da je bitka bila rešena u našu korist, a pogibelj junaka je nastala kasnije, jer srpska vojska ratuje licem u lice i ne ocekuje (sto je mongolska i turska i blgarska vojska radila)necasnu bitku, s ledja i nakon zavrsetka.
Slično se desilo u starom veku Hetima/Getima u bici kod Kadeša sa egiptosima, ai i kod reke Marice je slična prica...i opet stoji moje pitanje: ako se istorija ponavlja na isti način, šta treba promeniti?

Među „Rusima” onog vremena krilo se mnogo Hazara, kao i danas.
Grci jesu doveli Turke na Balkan, i jeste to zbog toga da bi imali pomoć u pljackanju i zauzimanju srpskih teritorija, tu se slažemo u potpunosti.
A prethodnu navalu Mongola, govori sem uzrokovalo je nekoliko ljudi koji su perfidno slagali Atilu da će ovde naći ono za čim mnogo ceznei želi i zato je dojurio i ostavio pustos iza sebe.
Tabanac
(DR.voseca)
05. februar 2010. u 19.49
Da, bilo je puno Nemaca pri sluzbi u vreme Nemanjica,Nemac je novija nacionalna forma ne starija od veka i po-dva...(Nemacka nacija je i danas sastavljena iz vise naroda koji su razliciti i po govornom,ekonomskom,kulturnom i istorijskom nasledju...Franaka,Saksa,Bavaraca,Germana,Prusa,Falza...)U Srbiji je bilo puno Saksa...Srbi ih nazivaju i beleze kao Sase...bili su na privremenom radu u Srbiji,kao placenici(i zna se da su bili izuzetno nedisciplinovani,skloni pljacki i neviteskom ponasanju) ali i kao rudari,kovaci...U Novom Brdu,nekada najbogatijem i najlepsem gradu cuvenog po bogastvu na Balkanu(razvaline se još mogu naslutiti kod grada Gnjilana).Tu je bila i Saska crkva...Isuvise je krvi tih Sasa u Srbima...Spominje se i sam Lazar Hrebeljanovic,ALTOMANovic,rođen u Novom Brdu.Zbog bogastva iz tog Novog Brda je i jedan Nemanjic ovekovecen u „Bozanskoj Komediji”...

PS

U vremenu Sokolovica,Mehmed Pase,glavni jezik na dvoru je bio srpski,turski je bio državni...u korespodenciji je koriscena,bosancica...isto tako kao sto je Skender Beg,pisao srpskim...
mandalina
(vila)
06. februar 2010. u 18.11
To sam skoro citala ...

Dante Aligijeri je ostavio mjesto u paklu za našeg raškog kralja, koji je u Brskovu izrađivao perfektnu imitaciju mletačkih srebrenjaka! U svojoj „Božanstvenoj komediji” Dante na nekoliko mjesta spominje kralja „da Rascia” , pa se istoričari i danas spore oko toga da li se radi o kralju Urošu Prvom, ili o njegovom sinu kralju Milutinu, jer su za vrijeme i jednog i drugog vladara u Brskovu kovani srebrenjaci.
Kako god bilo, ako Danteov pakao postoji i mi svoje mjesto u njemu imamo i to, ni manje- ni više, nego u osmom krugu...za vrijeme kralja Uroša Prvog srebrne groše su u Brskovu kod Mojkovca najvjerovatnije prvi počeli da izrađuju saski rudari zajedno sa dubrovačkim i kotorskim majstorima...po svoj prilici, misli se da su srebrenjaci kovani pomoću saskih rudara koji su ispred Tatara prebjegli iz Erdelja u Srbiju.

Sasi su kopali u Istocnoj Srbiji, ostao je toponim Saska reka(Shashka reka danas)...
Po Sasima se zovu i neki krajevi kod rudnika Ljubija kod Prijedora (Saski do, Saski potok, Sasina).
Na makedonskoj planini Osogovo takođe postoji rudnik „Sase”. Na to područje su došli na poziv bugarskog cara Ivana Šišmana.
Bilo ih je i u Soko gradu..

u RUDNIKU je takođe kovan srpski novac i tu su Sasi (pored Dubrovcana) imali i svoju koloniju.U 14.veku, vreme Djurdja Brankovica, na njegovom posedu.

A bas za taj RUDNIK su se otimali Lazar i Nikola ALTOMANovic.

Neprijatno mi zvuce ove asocijacije ATAmansko carstvo i ALTOmanovici..

Алтоман (1347—1359) (Nikolin otac)се први пут у историјским изворима помиње 1335. године као Алтоман, син (vojvode) Војинов.
Већ током 1348. године Алтоман са својим одредима прати цара Душана на успешном походу по Епиру и Тесалији..
Vojvoda Vojin
Deda (ili pradeda)Nikole Altomanovića bio je
војвода Војин који је време владавине Стефана Дечанског (1322—1331) управљао областима око Гацког...

Моћ породице Војиновић, оставила је трага у српској народној традицији, тако да се они јављају у епској народној поезији преткосовског циклуса (Милош Војиновић), а приписују им се и средњевековне грађевине у Вучитрну, стари мост (Војиновића мост) и утврђење (Војиновића кула).
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8

Izgleda da je lično ime ALTOMAN slučajnost ili moda onog vremena ,a ne veza sa Sasima.

yugon
(inzenjer)
08. februar 2010. u 14.45
„ pregovarao sa Lazarem, zeleci samo prelaz preko Srbije”
Mislim da im nije bio cilj nikakav Bec, Srbija im je bila puno zanimljivija.

Sreo sam jednog „Turcina” u Moskvi, koji kaže da je srpskog porijekla ali iz Anadolije. Tu su još prije dolaska Turaka. Ima Turcin plave oci i smeđu kosu. Kaže da ih u toj oblasti ima vise od 6 miliona. Skoro svi su primili islam.
Malo smo pricali. Kaže da se u Turskim izvorima može dosta naći o Kosovskom boju. Bilo bi zanimljivo to istraziti. Sustina je da Turski istoricari govore jasno, da je Milos ubio Murata u borbi a ne nakon simulirane predaje. Ima čak opis da ga je pogodio sa kopljem a onda mu sabljom otkinuo glavu. Bajazeta su veziri vratili za Bugarsku a da mu nijesu rakli da je Murat ubijen.
Imaju dvije verzije o smrti Bajazitova brata: jedna je da je poginuo zajedno sa Muratom i druga da su ga ubili janjicari posto su za sultana izvikali Bajazeta. Kako je tada u Turaka bio obicaj.
Stoji isto da ih Srbi nijesu gonili poslije Turske bjezanije sa Kosova.
Teritorija na kojoj su zivjeli Čerkezi tada nije bila u sastavu Turske, pa zato mislim da su bili placenici da li kao janjicari ili kao stalna vojska nijesam siguran.
„a i kod reke Marice je slična prica”-da slično je poginuo Lazar ali je glavnica srpske vojske ostala sacuvana. Nijedan Turski vojnik nije ostao na Kosovu poslije bitke. Sto govori da su porazeni do daske. Problem je nastao zbog borbe za vlast u Srbiji. Srbi su Turke prakticno doveli u Srbiju kao svoje mentore. Ista situacija je sada u srpskim zemljama. Slobo je „doveo” amerikance. Prokleta borba za vlast. Vidi šta se radi u Srbiji. Hoće čak Srebrenicu prokglase za mjesto gdje su Srbi napravili genocid. Mada nema ni jedne žene I djeteta koje su ubili Srbi u Srebrenici. Ta olos, umjesto da se angazuje, da se pokaze istina šta se desavalo oko Srebrenice, hoće da srpskom narodu naprave presudu. Pa sva svjetska rezija pada u vodu pred cinjenicama. Ništa ne mogu da dokazu. Zato će naše demosrate sami da presude. Ko će da opere ljagu, kada sami „pokazemo” da smo zločinci.
Pogledajte samo Đukanovića. Šta je on spreman da uradi.

starinanovak
(dipl.inž.mašinstva)
17. februar 2010. u 02.17
Prije svega, hteo bih da napomenem, da nikakve paušalne izjave ne treba uzimati u obzir. Čujte molim vas on se predstavlja kao iz nekave vlastelinske loze, ako neko stvarno to jeste mene raduje ali tvrditi da jeste pa još ne reći iz koje, s tim da ne znam ni za jednu srpsku vlastelinsku lozu za koju se može reći da je preživjela, voleo bih gore pomenutog gospodina da nam to sve fino objasni a ne da stvara nekakvu enigmu.
yugon
(inzenjer)
17. februar 2010. u 12.30
Старинановаче, написао сам да је моје поријекло из познате српске ( мада би било правилније да се пише „србске”) породице ( мада би било правилније да се каже „владарске”).
Извини „Старина” нијесам знао да треба да кажем из које сам породице. Надам се да ћеш ми опростити. Мислим да то није битно за дискусију. Хтио сам да кажем да србско памћење допире дубље од званичне историје и да је мјеродавније од исте. Моји су једна бочна грана (рођачка), тако да се нијесмо никада експонирали и тражили неку велику власт. Своје поријекло никада нијесмо истицали. Ако Вас интересује, рећи ћу Вам, под условом ако кажете из које је породице Старина Новак.
Преживјело нас је доста. Планирамо да поново дођемо на власт у свим србским земљама послије 2020 године. Руси су обећали да ће да помогну. До тада ће да изграде ове силне гасоводе и нафтоводе. Покуповати ће све рафинерије у србским земљама. На реду су термоцентрале и нове хидроцентрале.
Не знам шта треба да објасним. Остави своје податке и шта те занима па ћу да покушам да ти објасним. Да не замарамо друге људе.
Stiskavac
(travka pobrljavka)
17. februar 2010. u 21.00
Временски блиско бици је писмо краља Твртка Трогиру од 1. августа 1389. године, где се без трунке недоумице говори о српској победи. Једно крило српске војске предводио је најбољи Твртков војсковођа, војвода Влатко Вуковић, који се до 1. августа свакако вратио у Босну и свом краљу дао информације из прве руке.
Следећи извор је писмо фирентинске општине краљу Твртку, у коме се истиче да су они већ знали за хришћанску победу, „како из приспелих гласова, тако и из писама многих људи”. Фирентинци су знали и за погибију турског султана Мурата, коју овако описују:
„Срећно и три пута и четири пута срећно дванаест заклете властеле, која је продревши кроз чете непријатеља и кроз ланцима уокруг везане камиле јуначки продрла до Муратовог шатора. Срећан нада све друге онај који је вођу такве силе мачем храбро убио ударивши га у грло и трбух”.
Следи француски извор: „У исто време када је настало писмо фирентинске општине, у Паризу је Филип Мезијер забележио да је Мурат поражен од хришћана и да је погинуо заједно са сином у боју”.
Познат је и један венецијски извор од 28. јула 1389. године. Тог дана су Венецијанци послали посланика Муратовом иаследнику, не знајући још је ли то Бајазит или Јакуб, саветујући га да му опрезно каже како су се о Боју на Косову разне ствари говориле, којима се ипак веровати не може„. Не треба много познавати тадашњу дипломатију, да би се извео поуздан закључак: овако се обраћа пораженом, а не победнику. Победнику би биле упућене честитке, зачињене уобичајеном латинском слаткоречивошћу.
Најзад, сачуван је и један документ настао само 12 дана после битке на турској територији, који посредно говори о њеном исходу. Ту се каже да су у Турској избили такви немири, да су руски свештеници морали што пре да је напусте. Опет, познато је да су немири у Турској настајали само после пораза, а никако после победа, тим пре пошто је питање наследства одмах решено, јер је бој преживео само један Муратов син.
Stiskavac
(travka pobrljavka)
17. februar 2010. u 21.07
Прије шестстотинак и више година, одигра се битка на Пољу Косову, а до данашњих дана не одговорисмо: ко побиједи, а ко изгуби битку? Да ли је уопште могуће да двије сукобљене војске буду обје и губитници и побједници? Да ли је могуће, да у једном те истом боју погину оба цара, да обје војске буду поражене и у исто вријеме обје буду побједнице?!

Одговор се сам намеће: то се није могло десити само у једном боју – једној бици?! Мора да су постојала два боја – двије битке, са различитом ратном срећом. Како и када?

Зна се да је сукоб почео у јутарњим сатима 28. јуна 1389. године, да је битка завршена у послијеподневним сатима, да тог јутра погину „турски цар Мурате”. Распори га јатаган српског витеза „од учкура до грла бијела”.

Није могао проћи кроз турске страже и војску, неко ко сакрива такву ножину, која може да направи рез „до грла бијела”. То се није могло извести са „сакривеним” ножићем. То се могло учинити само са ножем – јатаганом од стране витеза, којем је тај и такав нож био дио „личног наоружања”, а он је могао стићи до Мурата само силом, а не никаквом „варком” и наводном „понудом издаје”. Прича о Муратовој погибији на бази издаје једног витеза, за којег султан и не зна да постоји, да га баш приведу самом Цару на поклоњење и то у току саме битке, дјелује мало неувјерљиво. Много је логичније и много ближе правој истини, да су Срби у боју продрли до самог Муратовог шатора, а да је један од витезова у сукобу са самим Царем успио да га пробурази (Цар Мурат је био ратник – вођа бојовника. Мало је вјероватно да је у току најжешћег боја сједио у свом шатору и чекао да му саопште резултат битке).
starinanovak
(dipl.inž.mašinstva)
18. februar 2010. u 06.38
Pa da zadovoljimo moju znatiželju. Ja sam Tešanović ali smo se do prije 300 god prezivali Đurđevići, najvjerovatnie vodimo porjeklom iz okoline Trebinja ali iz Hercegovine sigurno! A sada molim te objasni mi tu Rusku pomoć koju čekamo od Kosovske bitke kao i tvoju vladarsku lozu!
poLUTKA
(pa lutka brate)
18. februar 2010. u 09.25
„ne znam ni za jednu srpsku vlastelinsku lozu za koju se može reći da je preživjela”
Koliko znam, Stracimirovici danas su potomci Nemanjica i Balsica.
yugon
(inzenjer)
18. februar 2010. u 15.05
A sada molim te objasni mi tu Rusku pomoć koju čekamo od Kosovske bitke kao
yugon
(inzenjer)
18. februar 2010. u 15.09
Stiskavac „ Захваљујем се на конструктивним коментарима.
-”а он је могао стићи до Мурата само силом, а не никаквом „варком”. У право силом, у том нападу поновљенљ је тактика Александра „Македонског”, продор клином.
Госп. Тешановићу, мислио сам да ми кажете из које породице потиче Старина Новак –историјска личност, име које сте узели. Интересујеме јер је позитивна личност. Дао је живот у борби против неправде. Мислим да сам био јасан да немам намјеру да се хвалим својим поријеклом јер то није битно. Суштина је кава је моја улога а не мојих предака. Нијесам им још дорастао по чојству и јунаштву.

Госп. Тешановићу, зашто не кажеш да си из јуначког Невесиња. А пошто си из Невесиња ево да ти кашем пар србских породица које воде поријекло о Њемаеића:
-у твоме Невесињу има село Југовићи. Назив је добило јер су се ту доселили Николићи, рођаци Југ Богдана, прие нешто више од 300 година. Југ Богдан из народних пјесама је Вратко Немањић (отац Милице- жене Кнеза Лазара) и учествовао је са својих девет синова у Косовском боју.
„NIKOLIC, su Humska vlastela, rodonacelnik loze je Nikola zupan u Popovu polju, unuk kneza Andrije, Miroslavovog sina. Miroslav je Nemanjin brat, ozenjen Vojsavom, sestrom bosanskog Kulina-bana, upravljao je Hercegovinom iz grada Blagaja. Za potrebe kneza Miroslava napisano je Miroslavovo Jevandjelje, koje se sacuvalo do danas, to je najstariji pisani spis kod Srba, cuva se u Beogradu”
Друга породица су Дамјановићи који су у сродству са Николићима.
'Ту су још Милорадовићи са Радимље. Стећци на Радимљи су њихово породично гробље. Основали су манастир Житомислић. Из те породице је Милорадовић који је Русији припојио „далеки исток – Приморски крај” и одредио границе Русије и Кине.
У Гацку мислим да су били Владисављевићи.
Има још више породица које у бочна страна. Удавале се дјевојке. Тако да је ваша изјава, да нико није преживео, непромишљена.
„A sada molim te objasni mi tu Rusku pomoć koju čekamo od Kosovske bitke kao”- као прво из каквих књига си учио основе механике. Скоро сва техигка литература је заснована на радовима руских аутора.
- Па не би нам се знало за траг да нас Руси нијесу ослободили од Турака.
- Аустријанци би нас сгазили да није било Руса.
- Па у ослободили су нас од Нијемаца и усташа.
- Сада би Косово било до Београда да Путин да.
- Прошле су године дали 400 000 Евра за помоћ Србима на Косову у кешу.
- Сада нам поклањају гасовод.
- Да ли су нам да продајемо сву робу у Русији без царине и све што произведемо моше да се прода у Москви. Мислим да си био у Москви и да би требало да знаш.

starinanovak
(dipl.inž.mašinstva)
19. februar 2010. u 07.41
Hmmmm, iz Nevesinja nisam nego iz Posavine, e sada bih molio da me neko uputi na te izvore koje zas nekoga tvrde dsa su potomci nekoga, uzmimo primjer da od pada Srpske Despotovine, mnoge porodice su lutale i mjenjale mjesto stanovanja bez ikakvih pisanih tragova, da ne pominjemo koliko je bilo nepismenih ljudi u to vrijeme, čak je i za znatan deo sveštenstva bilo upitna pismenost, evo recimo neku večer na HRT čovjek daje intervju i preziva se Dragaš, je li to treba da znači da je porjeklom od loze čuvenog Konstantina Dragaša za kojeg se i ne zna gdje je sahranjen, što se tiče literatura Ruske, jeste jako dobra može se reći predobra ali nisu je oni dali samo nama nego svima, nije to nikakvo naše autoktono pravo, za tu novčanu pomoć pa šta je 400 000E za jednu rusiju, toliko ima donacija po svjetu koliko hoćeš. A sada o starininovaku, u njegovo vrijeme nisam živio ali sam osjetio duh ovog zadnjeg rata i to baš dobro, i vrlo dobro znam ko su bili hajduci i kakvog su to kova ljudi, zato da mi niko ne priča ništa o njima, niko nije u hajduke otišao da diže bune nego da od tuđe muke živi, nisu oni samo turke pljačkali, već koga su stigli a da ima para. Za naftovode, treba postaviti pitanje je li to zbog nas ili zbog samih Rusa, jadan je onaj koga švabe hrane a rusi brane. Ali da demantujem sam sebe od rusa nemamo boljih prijatelja pa kakvi su takvi su boljih nemamo, vidjećemo gdje će nas to odvesti. Ovi komentari su bili samo da ljudi ne stvaraju samo lažne slike, od prošlosti se ne živi. Meni je drago da ti vodiš porjeklo i od samog Dušana silnog ali kakvi su tvoji dokazi za to. Nemam namjeru da vrijeđam nikog ali ja u priče ne vjerujem ako nešto stoji onda stoji zbog dokaza a ne zbog priče. Jedino ako to uzmemo u razmatranje kao aksiom pa nema promjene dok neko ne izbaci neke druge postulate i ove važeće zamjeni!
yugon
(inzenjer)
19. februar 2010. u 14.26
„pominjemo koliko je bilo nepismenih ljudi u to vrijeme” – у данашње вријеме има више неписмених. Ево и дипл. инж. машинства има масу правописних грешака.
„šta je 400 000E za jednu rusiju” '- машинац израчунај колико је је то по галави србског становника на Косову. Замисли колико је то куна.
„A sada o starininovaku” – ако користиш његово име мислио сам да можда знаш његово поријекло. Хајдуци су отимали (опљачкано) од Турака и Латина. Није забиљежен ни један случај да су пљачкали сиротињу.
„to zbog nas ili zbog samih Rusa” – то је стратешки интерес. Од тога Срби имају највише користи. Запошљава се радна снага. Добијају плате. Троши се репроматеријал. Плаћају се порези: ПДВ, порез на добит итд. Добит се дијели по пола. А главно је, више не смије нико да бомбардује.
„švabe” – хране пола твоје хрватске . Видиш у Њемачкој им чак 6% Срба од укупног броја становника. Најновији подаци. У прошлој години само у Србију преко банака уплаћено је (из дијаспоре) три милијарде евра. Пуно више је унешено у кешу. Од тога је више од 50% из Русије и Њемачке.
„i od samog Dušana silnog” – не од Душана. Наше породично стабло је доста старије. Било нас је и Загребу, само се тада другачије звао.
„Dragaš” '- Баш ћу да га питам о поријеклу, често наврати код мене.
О овој теми знаш мање од мене. Ја веома мало знам. Тему сам поставио да добијем податке (коментаре) од људи који се баве историјом и који логично размишљају.
Гдје још има у историји примјер да је побједник побјегао са бојног поља. Послије побједе није се појавио 50 година. Срби су у овом посљедњем рату изгубили од Американаца и напустили су Хрватску.
Ти који су остали су се углавном похрватили. Ево и ти; неку „veče -r ” гледаш „na HRT” и не знаш да у Ерцеговини има у црквеним књигама сваки податак када је које племе промијенило славу и када се негдје које племе одселило. Ниједан свештеник не може, бар код Православаца; бити неписмен. Мора да зна да чита молитве. Срби су били писмени последњих 8 500 година. За толико има писаних трагова.
mandalina
(vila)
19. februar 2010. u 15.46
Sreo sam jednog „Turcina” u Moskvi, koji kaže da je srpskog porijekla ali iz Anadolije. Tu su još prije dolaska Turaka. Ima Turcin plave oci i smeđu kosu. Kaže da ih u toj oblasti ima vise od 6 miliona. Skoro svi su primili islam.
--------------------------------------------------------------
Ja znam „Turčina” koji studira u Amsterdamu..U 18.veku su Turci (cele porodice)preselili u Tursku iz okoline Kragujevca, oko 18 sela istoga dana su poterali. Njegovi su prenosili tradiciju i cuvalise jedno 200 godina, ali su se desavala mesanja sa pravim turcima i albancima, pa on sam racuna da mu je ostalo 75 posto srpske krvi..Voli Arkana i navija za Zvezdu)), nema pojma srpski, uci preko pesama. Mrzeo je islam i dalje ga mrzi.

Turski istoricari govore jasno, da je Milos ubio Murata u borbi a ne nakon simulirane predaje. Ima čak opis da ga je pogodio sa kopljem a onda mu sabljom otkinuo glavu. Bajazeta su veziri vratili za Bugarsku a da mu nijesu rakli da je Murat ubijen.
---------------------------
Logično je po nadimku koji su nadenuli Nikoli Milošu -„Kobilić” što znači onaj koji sabljom ubija.

Nije daleko 2020.godina.
Do tada,a posebno na netu, treba biti obazriv i apsolutno ćutljiv.

mandalina
(vila)
19. februar 2010. u 15.55
Starina Novak vezali su kasnije u pesmama za Romaniju, ali je on sa terena Stare planine (Balcan Haemus).Jeziva mu je bila smrt..Cigani-plačenici su ga ubili na vise nachina,čitajte ovde

Никола Гавриловић
РУМУНСКИ ИЗВОРИ О БАБА НОВАКУ
„Старина Новак и његово доба”, Зборник радова, Београд, 1988, стр. 65-77

http://serbona.wordpress.com/2009/03/16/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0... BA-2/

Starina Novak u pesmama
http://serbona.wordpress.com/2008/09/07/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0... BA-%D1%83-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0/
yugon
(inzenjer)
19. februar 2010. u 17.49
Мandalina,хвала за Новака. Само сам хтио да провјерим да ли је човјек озбиљан. Моја је бака знала све епске пјесме напамет и историју догађаја везану за пјесме. На томе сам одрастао.
„Do tada,a posebno na netu, treba biti obazriv”'- ма нека знају каква је перспектива. Доћи ће они у Судиково. Када кажем Ми не мислим на себе да ћу бити ја у каквој влади. Има ту бољих људи.Ја немам талента за власт. Ја само помажем да правда изађе на видјело и да побиједи. Коло среће се окреће. Од Срба отпадају слаби и похлепни. А Ви ту можете пуно помоћи. Помажете већ. Надам се да ћемо остварити ускоро контакт.
starinanovak
(dipl.inž.mašinstva)
20. februar 2010. u 02.02
Ljudi vi stvarno idetu iz krajnosti u krajnost, živite u iluzijama, ko kome garantuje da je samo zbog prezimena on pripadnik nekog rodoslovnog stabla. Epske pjesme su jedno a realnost je drugo, pa i Englezi znaju ko je bio Robin Hood a mi se kao nešto foliramo. Narod je u hajducima video mrvicu nade a znao je dobro ko su oni. Jeste li vi ikada bili blizu kakvih ratnih dejstava da osjetite taj duh. Pretpostavljam da niste zato i pričate na taj način. Naša i jeste slabost na Kosovu i Metohiji (da se pravilno izjasnim)što srba ima toliko koliko ima. A ja gledam sve televizijske programe pa i HRT, samo ograničen čovjek gleda istinu u jednom pravcu. Da napomenem da sam gledao predavanja pro. Deretića i sve je to lijepo rečeno, čak bih voleo da je to sve tako, ne mogu reći da mu vjerujem niti da mu ne vjerujem mogu samo reći da su se i Tesli na početku smejali pa na kraju čovjek u pravu. Dobro je za tvoj rodoslov da se ispravim i da potičeš i od NINA BELOV samo treba to dokazati kao što rekoh. I o kakvoj vi to pričate 2020 god. šta će se tada desiti države ne cvetaju u par god nego decenija i nismo mi rusi pa da imamo tolike izvore nafte a i da imamo samo bi ih drugi eksplatisali pošto ne bi mogli da ih odbranimo.
yugon
(inzenjer)
20. februar 2010. u 05.36
„A ja gledam sve televizijske programe pa i HRT, samo ograničen čovjek gleda istinu u jednom pravcu” – на ТВ данас не можеш да видиш истину. Све је реклама. Веом је мало непристасних емисија. Поготово их нема о историји. Нжалост телевизику и образовање сада воде ПЛАЋЕНИ и ЗАМЛАЋЕНИ.
„Tesli na početku smejali” '- Тесли се нијесу могли смијати јер је он сваки свој проналазак перезентовао потпуно завршен. И одмах се све видјело како ради.
Видиш Тесла ти је поријеклом комшија и Гацка. Мајка му је од Мандића. Са мном су студирали машинство двоје Мандића (брат и сестра) који су из те породице. Раде на термоелектрани – производе струју.
„samo treba to dokazati” – па ја немам намјеру ништа да доказујем. Никада не потенцирамо своје поријекло. А што се тиче доказа ми их имамо довољно. Имамо родослов без прекида од деветог вијека.
'„od NINA BELOV” – па нажалост то не могу да утврдим. Мада потичемо из истог краја а имамо и исте идеале.
„kakvoj vi to pričate 2020 god” – процес иде већ. Види Русија се поново обједињује. Русија. Бјелорусија, Казахстан су недавно укинули границе. Сада побјеђују у Кијевској Русији (Украјини). Још пар дана и на власт долази Јануковић. У десетогодишњем плану им је Балкан источна и централна Европа. Ствара се јак економски савез. Њемачка се све више и више увлачи. У савезу са Русијом они виде једину шансу за спас из кризе.

Naftu imamo samo je dosta duboka. Još se ne isplati vaditi. 85-90 Amerikanci su izvrsili ispitivanje busenjem
starinanovak
(dipl.inž.mašinstva)
20. februar 2010. u 06.29
Pa ako bude sve tako kao što ti tvrdiš prijatelju, evo imaš moj glas da postaneš car Srpskog Carstva od Istre do Antiohije!
yugon
(inzenjer)
20. februar 2010. u 09.09
Nafte imamo samo je dosta duboka. Još se ne isplati vaditi. 85-90 god. jedna Americka kompanija je izvrsili ispitivanje busenjem, na podrucju Ercegovine, Kosova, i Makedonije. Nasli su naftonosni sloj na podrucju Duvna pa do Grcke. Kakvog je kvakiteta i koje su procijenjene kolicine stvarno ne znam. Njesam vidio zavrsne rezultate. U samom početku smo radili sa grdjevinskim fakultetom iz Mostara logistiku oko busenja na terenu.
yugon
(inzenjer)
20. februar 2010. u 09.13

Zuti se predaju!
http://news.mail.ru/politics/3415236/

Ma nijesam ja za cara. Sva prava po naslijstvu sam predao Putinu.
Dimitrije-od-Srbije
21. februar 2010. u 15.25
Čitam sve postavljene tekstove i razne teze o ishodu bitke, i mogu reći da tu ima vise istine od laži.
Propaganda srednjeg veka je bila mnogo komplikovanija od ove danas, gde se žrtve mogu pokazati kao genocidni koljaci „preko noći”. U vreme te uzasne bitke Raskom je vladao preko krune Nemanjica kralj Bosne, mada je realna vlast uvek bila u rukama vlastodrzaca. Kao i sada, izadjite na ulicu i raspitajte se ko je glavni u vasem gradu/selu.
Vojska Hrišćana, Srba pobedila je tursku vojsku i naterala je na povlacenje. Ali posto je i sama srpska vojska pretrpela velike gubitke i posto se nije znalo „čija je vojska veca” nije brzo doslo do dogovora cije će jedinice vrsiti gonjenje neprijatelja i zauzimanje gradova. Još uvek su teritorije i gradovi danasnje FMRJ i Kosova bili bogati dovoljno da opravdaju pokret vojske prema Konstantinopolju. Problem je nastupio smrcu vodje vojnog pohoda, kneza Lazara Hrebeljanovica.
Postavlja se pitanje, da li je izdat od drugih (knez Vuk Brankovic) ili su sami janicari uspeli da ga uhvate sa slabim snagama na putu sa Kosova. Moje mišljenje je da je izdaja od strane kneza Vuka propaganda onog vremena i da je uneta ili od strane turaka koji su ocekivali sukob unutar Srpske vojske ili od strane Mletaka, Vatikana ili Ugara. Pre bih rekao Ugara, jer su izvrsili prodor u Rasku samo par meseci nakon bitke na Kosovu Polju.
Bilo bi zanimljivo da se vise ispitaju prepiske između Mletaka i Ugara, a takođe i između Mletaka i Turaka. Odnosno da se skupi dovoljno istoricara Srba da jednom već skinu tu „izdaju” jer je ona jedna od velikih prepreka pravog i iskrenog srpskog ujedinjenja.
Stvar je ozbiljna. Među srbima je zavladala endogena psihoza 2 i 3 veka , nemamo dovoljno politicke vitkosti da odolimo vremenu. Pa pogledajte samo da su jedni Albanci, nama po politickom znanju i iskustvu potpuno nedorasli, uspeli da nadju tracak americkog geopolitickog interesa i da ga kanalisu u svoje svrhe. Tuzno i zalosno da danas Srbi nemaju dovoljno politicke i diplomatske snage (ili volje) da se ujedine u jednu državu.
Dimitrije.
pavlimir_ratnik
(Edukator)
24. februar 2010. u 11.39
Za ovoga Starinu Novaka, Srbi Hercegovine imaju pamcenje istorijsko, s kolena na koleno se prenosi, relikvije se cuvaju,
Barjak Orlovica Pavla se cuvao kod njegovih od brata direktnih potomaka, Taj brat se zvao Damjan, njegovi potomci su Damjanci iz cele Ercegovine,DA TI NE OBJASNJAVAM ZASTO Damjanci, isto kao i zato što su kod vas u Posavini Ratkovci, Spasovci, i sl.
Direktni potomci su i Martinovici, Tepavcevici, Slijepcevici ima i kod vas Slijepcevica u Posavini u blizini Dervente, kad se podje prema Prnjavoru,
Pobocne grane od odiva koje su se udavale su mnoge porodice, kao Samardzici, Hrnjezi,Kasikovici, Prstojevici,Bjelice, Govedarice, Komnenici, od tih Komnenica su Tesle.Mandici su porodice iz plemena Malesevaca ,koje slavi SV IGNJATIJA BOGONOSCA, odakle je majka Teslina,
Ovih Malesevaca puna je Posavina, naročito onaj trougao Doboj, Derventa, Prnjavor,Doboj.
No sve bi to u vezi sa ovim barjakom bila tajna za javnost, da se nije desio jedan nemio slučaj između dva svetska rata,
Naime posto je Kralj Aleksandar bio rod sa Martinovicima,preko babine linije ,dakle majcine majke, I on je smatrao da ta relikvija treba pripasti njemu, odnekud je saznao za postojanje barjaka,pa je tražio po uspostavljanju kraljevine SHS, taj barjak od Damjanaca iz Sipacna,Normalno oni su odbili da daju taj barjak, Onda Negovo Velicanstvo, salje cetu zandarmerije na selo Sipacno da oduzmu taj barjak Orlovica Pavla, No ovi gorstaci nisu bili nespremni i zandarima su potprasili prahom i olovom, druga su to vremena bila i teško onome, ko bi udario na brastvo u Ercegovini, ili na vise brastava, gde su brastva imala i po 80, familija,
Tako da su se zandarmi vratili neobavljena posla, a s Kraljem i bila tragedija,koja je i bila kasnije, tako da se odustalo od te namere uzimanja barjaka.
Kad pomenuste to pleme Miloradovica, ima potomaka od toga plemena još u Hercegovini, npr, Goste muslimani i oni su do nedavno davali prilog za manastir Zitomislic, ali je taj manastir najviše izdržavan od brastava iz Nevesinja,
Ove Goste su potomci Goste Radina, coveka koji je zidao Stari Most u Mostaru,
Brastvo Rulj, kome su srodna i brastva, Seselja,Seslija, Dabarcica, Papovica ,koji su takođe potomci ove vlastele, cuva i sada zlatni pehar, sa kojim je njihov predak pio vino na Kosovskoj veceri ,koju je priredio Knez Lazar uoci boja,
Vidis mi znamo i gde se koje pleme i brastvo nalazi,koje je otselilo u Posavinu, a interesantno vi ne znate odakle ste dosli,
No i nisu sva srpska plemena u Posavini , poreklom iz Ercegovine, najviše je tu starosedelaca, jer dovoljno je proćikroz Posavinu od Brckog do Prnjavora, npr, i da iskusan covek vidi po rasporedu naselja,ko je tu doselio ko starosedeoc, šta je vama? period od 2-3 veka je kao jedan treptaj,prosao sam bezbroj puta tuda i sve mi je jasno,video sam naselja, puteve i krcevine, gde su podizana naselja, i nek vi je od Boga dobro zdravlje i raspoloženje,

starinanovak
(dipl.inž.mašinstva)
28. februar 2010. u 06.22
Ma ljudi moji sve je to u redu, ne ulazim ja u vaše priče sa koljena na koljeno, ali neko je mogao samo iz nekih njemu znanih razloga da promjeni prezime ili uzme novo, pa svi znamo da je u Crnoj Gori a vjerovatno i Hercegovini kao i svuda gdje su turci vladali bilo onih koji su primili Islam pa se posle opet vratili u Pravoslavlje, i sada da mi neko kaže kako je svaki djed svome unuku pričao baš nepogrešivo sa koljena na koljeno tokom stotina godina, svaka čast vašem bratstvu i vašim plemenima, ali eto tog je tog bratstva bilo i u Zapadnoj Hercegovini kao i Dalmaciji pa ih više nema čak se stide i da pomenu da su porjeklom Srbi, svi vi iz Nevesinja znate šta o vama misle ovi iz Zapadne Hercegovine. Opet svaka čast onih koji su te relikvije sačuvali ili došli do njih na neki drugi način ili možda i nije to to. Srpska državnost je prekinuta 600 god. tek tako iznosti sve podateke posle postojanja državnosti nekih 70 god. da ne spominjem Komunizam koji je pokušavao da je zatre kako je god mogao. E sada da vidimo tu Posavinu za koju kažeš da su se selili ili su starosjedioci, pa toga je bilo svugdje, ne samo u Posavini, ako posmatramo preko Save u Hrvatskoj (Posavina)tamo je sasvim zanemarljiv broj Srba, ali prezimena poput Mloševića, Peranovića, Perkovića, Jankovića koliko hoćeš.
Neke ozbiljnog ispitivanja srpske istorije nikada nije ni bilo, da ne pričamo o osnovnoj i srednjoj školi, sve se vrtilo oko Nemanjića a sve pre njih je u nekakvoj magli, tokom studiranja pričao sam i sa studentima na istoriji o toj temi, iskreno oni ništa ne znaju, no što su pričitali i to je to, jednom sam tražio literaturu da sam pročitam ako mogu doći do srpskog plemstva je li ko preživo rekli su mi da toga nema i da su Bakići bili poslednji, nije mi jasno pa Dušanovo Carstvo je bilo ogromno, je li neko preživeo negdje. Eto ako možete pomozite mi i preporučite mi nekakvu literaturu na tu temu!
pavlimir_ratnik
(Edukator)
28. februar 2010. u 08.27
A šta to iz Zapadne Hercegovine,mogu misliti o Nevesinjcima,kad su oni slave ostavili 1907, godine, i kad Nevesinjci znaju sve od koje je srpske porodice nastala , koja katolicka, prelaskom na katolicizam.
A šta ti imaš pitati studente, ako ništa ne znaju njihovi profesori i namerno izbegavaju teme i istinu o Srbima,
I sam pomenu prezime Bakic, koje sam je ovde pominjao bezbroj puta,
No šta je sa prezimenima Bakoc, Bakocevic , nije valjda da su ova prezimena nastala zato što im je vo ili bak otac,
Ova prezimena su nastala sto direkt poticu od Boga Volosa, A sa Volosom su Srbi poistovecivali svoga cara, od Nina Belova do Cara Lazara, koji je takođe nosio kacigu sa rogovima,Da bome kod Srba u Hercegovini, je Bog Volos zvan Bakom ,I danas se u cast njegovu održavaju borbe Bakova,
Ili sa porodicama Cabak, Kuribak, Telebak, Beribak, čiji su preci sto i sama prezimena govore bili visoki dostojanstvenici, Boga Baka,
O plemenu Cabak ,pisao je čak Englez Dr, Stenli Smit,i napisao knjigu „Cabaci od Dzingis Kana do danasnjih dana”,Utvrdio je ovaj autor da Cabaka ima danas u svetu 5360,i to u 1978,g kad je knjiga stampana.
CAK JE TO POSTALA I TITULA, JER KADA SU MINGOLI prodrli do BALKANA UZELI SU OVU TITULU, Čak je i jedan sin sultana Mehmeda II ,Selim treci OZENIO SE Sokom Cabak, kcerkom uglednog velmoze, posto je njegova vojska kao pobunjenicka gubila, bitke od Otomanske Imperije,povlacila se prema Hercegovini i tu su ostali da žive kao pravoslavci, kad već kažeš šta je sa onima,koji su se iz Islama Vracali u pravoslavlje, Tako da ova porodica vuce plemicke korene po najvecem plemickom osnovu od obadve linije i muske i zenske,
Normalno Selim III,JE UZEO TO ZA TITULU,A POSLE JE TO POSTALO PREZIME,
Cabaka ima veliki broj u Ceskoj, Kod nas ih ima u Hercegovini i u okolini Sarajeva,selo Rakovica,Dakle iz titule postalo prezime, kao i svi Vojvodici, Knezevici, Kraljevici,
A da ti ne pricam o Klimentama, kojih ima i prezimena i drugih prezimena razvijenih od ovoga plemena i koji su direktni potomci pred Nemanjickih srpskih vladara, Careva i kraljeva Ostrivojevica ili Vojislavica,
Dakle Englez Dr, Stenli Smit, zna o plemickim srpskim familijama, a tvoji studenti istorije ne znaju, odakle će znati,kad im i profesori ne znaju,
A sto kažeš za Hrvate u Posavini ,pa njih je tu naselio Kralj Aleksandar, posle I rata, to su mahom kolonisti, kao i porodice iz Istocne Hercegovine, koje su srpske, Cebedzije, Vukovici, Nosovici, Kukici, Nozice, TAKO ISTO VELIKI BROJ HRVATA JE KOLONIZOVAN U POSAVINU,
A POSEBNO TREBA POSMATRATI ONE SRBE KOJI SU NASELILI PRE TE OBLASTI, KAO I ONE KOJI SU STAROSEDEOCI POSAVINE, CAK OD 640,g. kad je vojvoda kasnije srpski car Svetimir mobilisao vojsku u Bosni i sa njom porazio Avare i protero ih preko Save i Dunava.

„I Serbgli con la scorta di Zvonimiro,ovvero Svetimiro ,lor Capitano,avanzarono il furor della lor armi nei paesi appartenenti ai Re della Prevalis ,e s'impadronirono della Bosna...”

Da li ti inzenjeru mislis da mi ovde iznosimo price,koje su ne proverene i to od naših dedova,
Pa covece lično sam imao rešenja u svojim rukama od ovih porodica o dodeli imanja od strane Kraljevine SHS,
Ha ,ha ,pa ovde se stvari iznose isklucivo iz strane literature, evo ja se služim engleskim, latinskim, italijanskim, ruskim jezikom, i pored srpskog na ova još četiri jezika proucavam istoriju Srba i ostalih, te preturam po raznim svetskim bibliotekama i sastavljam mozaike i razotkrivam laži i stvari potkrepljujem čak i orginalnim dokumentima, na koje nailazim.
starinanovak
(dipl.inž.mašinstva)
28. februar 2010. u 10.13
Nisam mislio nikoga da uvrijedim, samo sam iznio svoje mišljenje. Po prirodi sam takav da sve uzimam sa rezervom, da se ne bi mislilo da imam nešto protiv Hercegovaca čak naprotiv su mi jako simpatičnim jedino sam jako ljut na Srbe iz Crne Gore (mislim na dio pravoslavnog stanovništva Crne Gore)ovo sa Kosovom je bila izdaja svih izdaja. Vidim da se doro razumijete u temu o kojoj pričate, možete li šta ojasniti o Srbima kao starosjediocima u makedoniji, Bugarskoj, Albaniji, Rumuniji, Mađarskoj ili gdje god ih već ima, pošto po novim teorijama, granice današnje Republike Srbije ne obuhvataju srž srpskih etničkih prostora!
patriota-b
30. mart 2010. u 19.08
Pamćenja u Hercegovini sežu dosta duboko u prošlost, ali kao i sva pamćenja pate od gubitka preciznosti s protekom vremena. Ipak se ta pamćenja ne mogu porediti s pisanim dokumentima.
Krsna slava je dobar i prilično tačan trag, ali nije uvek 100% pouzdan.

Što se tiče same bitke ni zvanična verzija nije loša. Ona po kojoj je Miloš došao da se preda, pa zaklao Murata, dok je Lazar pao s konja, pa je to bio prelomni trenutak.

Ipak, neke činjenice koje je pomenuo Yugon zaista izazivaju nedoumice. Ne znam pravu istinu, ali pokušaću malo da logično razmišljam.

Prvo, vrlo je verovatno da je Murat tražio od Srba da ga priznaju za vrhovnog vladara, pa je u tom smislu sigurno bilo nekih pregovora.
U tom trenutku je Muratu Beč bio predaleko, ali mu je sigurno trebala ekonomska baza Srbije za obračun s Carigradom, koji je još postojao. Drugim rečima - moglo je proći i bez bitke, ali bi plaćali ozbiljan danak. I opet bi nas pregazio neki Muratov naslednik, čim bi završili s Carigradom, jer se taj obrazac turskog ponašanja vidi i na drugim mestima (Vlaška, Moldavija, Jermenija, Gruzija, makedonski posedi Marka Vukašinovog)

Drugo, izdaja Vuka Brankovića je veoma sumnjiva. Izdajnik ili ne bi došao na bojno polje (prosto bi „zalutao”), ili ne bi poveo i realizovao dobar napad, ili bi se čak okrenuo protiv dotadašnjeg gospodara. Uporedite sa izdajom koju je nekoliko godina kasnije doživeo taj isti Bajazit u bici kod Angore (Ankare, 1402. g.). Tu vidimo kako u praksi izgleda izdaja kakva se pripisuje Brankoviću.
U ponašanju Vuka Brankovića nema očiglednih elemenata izdaje.
Ali je sigurno posle bitke Vuk, kao najugledniji velikaš, radio dosta protiv Lazarovih naslednika, pa je verovatno otuda došao trač da je izdao u bici. Verovatno je najveći argument za njegovu „izdaju” činjenica da je uopšte preživeo bitku u kojoj su svi drugi bitni velikaši izginuli.

Treće, odlazak turske vojske s polja bitke je u najmanju ruku čudan. Po pravilima koja su važila sve do 20. veka onaj ko ostane na polju bitke je pobednik. Pobednik je čistio bojno polje, ali ne toliko od leševa, koliko od svih korisnih stvari, npr. bojne opreme, odeće, obuće, metala i svega drugog što je bilo skupo u to vreme. Prosto je neverovatno da Turci to nisu uradili.
I ostanak Lazerevog tela na bojnom polju je najverovatnije čista turska zaboravnost, ili zauzetost važnijim poslovima. Koji su to važniji poslovi mogli biti?
Ja sumnjam da Bajazitu nisu rekli o pogibiji Murata, to je bilo nemoguće. Jakubova smrt je pomalo nejasna. Možda je ubijen po nalogu Bajazita, ali možda je i poginuo, ili ubijen zbog kukavičluka, jer je baš u tom trenutku Vukova konjica probila linije turskog levog krila, tj. baš tamo gde je komandovao Jakub. Sigurno je da tursko levo krilo nije bilo u dobrom poretku.

Malo se treba vratiti u psihologiju feudalnog doba. Zemlja pripada velikašu. Zapamtite - velikašu, a ne narodu. Najjači među velikašima je knez, kralj ili car. Lazar je bio uticajan velikaš, ali nije bio čist Nemanjić. Pravni naslednik srpske krune je bio Tvrtko Kotromanić, kralj Bosne. Zato je i poslao svog vojvodu Vukovića s bosanskim trupama na Kosovo. Ipak, komanda u bici je pripadala knezu, koji je nesporno imao nejveći ugled među drugim velikašima.
Psihološki, kad knez padne, pada i država, rasipa se vojska, jer više nema pravnog vladara, a nema više ni poslodavca. Vojnike niko neće isplatiti, jer je gazda mrtav, pa je jedino rešenje - bežanija. Nemojte potcenjivati ovaj psihološki momenat kod svih srednjevekovnih vojski, gde je pogibija gospodara bila „Božji znak”.

Knez Lazar je imao oko 60 godina u vreme bitke i malo mi je čudno da bi on vodio juriš, pa makar i na konju. Ipak, nije isključeno. Ima i tu neke logike, jer vođenje juriša bi značilo da srpskom vojskom od momenta početka bitke niko nije praktično komandovao, niti upravljao, pa se time može objasniti očigledno loša koordinacaja napada srpskih krila, kao i turski uspeh u opkoljavanju srpskog centra. Izgleda da je knez računao da će rešiti bitku jednim jakim konjičkim napadom.

Takođe ne verujem da je Murat ubijen u prodoru srpske konjice, jer bi to značilo dve stvari - prvo, turska vojska bi videla pogibiju svog gospodara i rasula bi se, a drugo, to bi značilo da su turski redovi potpuno probijeni srpskom konjicom, i ne mogu da zamislim kako su ih uspeli konsolidovati da bi izvršili zarobljavanje srpskog centra, tj. kneza i velikaša. Takav proboj fronta je u svim bitkama tog vremena značio sigurnu pobedu.

Meni ipak najbolje zvuči verzija sa Milošem koji glumi predaju i dolazi kod Murata, a onda ga ubija. Ne zaboravite - on je vitez i sultan ga mora primiti u audijenciju i ugovoriti uslove „promene dresa”, pa makar i usred bitke. Nije to tako čudno, kako se danas čini. Miloš je mogao biti glasnik koji nosi ponudu za predaju nekih drugih velikaša, ili celih odreda srpske vojske (tj. vesnik izdaje), pa ga je sultan u najmanju ruku morao saslušati.
I verujem da su Turci znali ko je Miloš. Pa i danas se i u klubovima gradske lige zna ko su protivnički najbolji igrači. Turci su bili ozbiljna država i sigurno su znali ko je ko u Lazarevoj vojsci.

Takođe mi se čini najlogičnijim da je napad srpske oklopljene konjice „zaglavio” u masi janičara, što je omogućilo opkoljavanje centra srpske vojhske i zarobljavanje kneza. To znači da nije bilo proboja fronta. Čim su Turci uspeli doći do kneza znači da je mnogo vojske oko njega izginulo, a s obzirom na poznatu efikasnost srpskih oklopnika očigledno je da su i turski gubici bili ogromni.
To objašnjava zašto su se Turci pokupili i otišli. Jednostavno, Turci su imali malo sreće, sticajem okolnosti su zarobili srpski centar i sve bitne velikaše, čime je u političkom smislu bitka bila rešena u njihovu korist. To je izazvalo zaustavljanje i srpskih krila, koja su verovatno već bila umorna.
Očigledno je da su Vukovićeve trupe na levom krilu, kao i Brankovićeve na desnom, bile još uvek respektabilna snaga, jer su Turci odlučili da ne iskušavaju sreću, već da iskoriste situaciju i povuku se. Pogubljenjem Lazara i većine velikaša su rešili rat u svoju korist. To se vidi iz činjenice da se Srbi narednih 60 godina nisu uspeli organizovati kako treba.
Nema podataka da su Vukovićevi Bosanci bežali s Kosova, naprotiv - vratili su se u paradnom poretku, donoseći vesti o pobedi. To su mogli učiniti samo na osnovu činjenice da su ostali na bojnom polju posle Turaka, pa su formalno bili pobednici.
S tačke gledišta kralja Tvrtka to je pobeda, iako su izginuli neki velikaši. Jer, ne zaboravite, Tvrtko je kralj, a Lazar je samo jedan od velikaša.

O važnosti gospodara u feudalnim ratovima povukao bih paralelu s Lazarovim savremenikom - Moskovskim knezom Dimitrijem Ivanovićem.
Dimitrija su kao trogodišnjeg dečaka vodili na konju da prisustvuje bici, samo da ga vojska pre bitke vidi.
Devet godina pre boja na Kosovu, u septembru 1380. godine sakupila se vojska skoro svih ruskih kneževina da bi se suprotstavila tataskom kanu Mamaju. Tatari su doveli ogromnu vojsku, nepojmljivu za to vreme. Licitira se brojem ljudi, ali je nesporno da je bila dvostruko veća od ruske. Knez Dimitrij je za bitku izabrao položaj uz reku Don (pa će kasnije dobiti nadimak - Donski), zaštićen sa bokova, tako da su Tatari morali napadati frontalno i nikakvo opkoljavanje nije bilo moguće. Lazar takve mere nije preduzeo.
Najvažnije - Dimitrij je pre bitke obišao vojsku, a onda je zamenio odoru sa svojim štitonošom, boljarom Mihailom Brenkom. Tako je Mihailo stavio knežev zlatni šlem i stao u centar pod kneževu zastavu, dok je sam knez obukao odoru običnog vojika i stao negde u stroj. O tome je vojska obaveštena, tako da su svi znali da pod kneževim šlemom nije knez, dok je knez zaista „tu negde pored tebe”.
To je imalo psihološko dejstvo, jer su vojnici znali da se knez bori rame uz rame s njima (a sklonjen je na vreme, pa je preživeo). I još važnije, znalo se da će Tatari napraviti jak udar u centar i pokušati da ubiju kneza. I zaista, kad su Tatari uspeli da dođu do kneževog barjaka i pogube lažnog kneza nije došlo do panike i rasula ruske vojske. Bojni poredak se održao.
Nešto kasnije je došlo do ruskog kontranapada iz zasede (takvo nešto Lazar nije imao spremljeno) i desno krilo Tatara je razbijeno, opasnost je zapretila Mamajevom šatoru, i on je pobegao. Tog momenta je nastupilo rasulo njegove vojske i totalno povlačenje. Svi se slažu da su trenutku poraza Tatari bili još uvek jači od Rusa, ali je bekstvo zapovednika od vojske u trenu napravilo stado ovaca.

Ovo je samo primer važnosti „gospodara” u srednjem veku i uticaja na tok bitke.
Moguće je i da je zarobljavanje Lazara ili navodni pad s konja momentalno zaustavio napad srpskih krila, jer su Vuković i Branković najpre morali da se posavetuju i odluče šta dalje da čine.
Verovatno je da je tada i došlo do prekida bitke, što su Turci iskoristili da se povuku, jer su sigurno i oni bili žestoko iskasapljeni i umorni.
bojsane85
03. mart 2012. u 11.49
Imam jedno pitanje,pa ako neko možda ima neki podatak neka napise.
Istrazivajuci svoje poreklo,naisao sam na predanje o tome da je rodonacelnik naših Novakovica niko drugi do Starina Novak.
E sad,mene zanima koliko to može da ima veze sa istinom,s obzirom na to da nije nikada utvrdjeno da je on boravio i hajdukovao u Bosni i Hercegovini,već u Timockoj krajini,Bugraskoj,Banatu,Rumuniji?

Evo legende :

„Grupi rodova Novakovic-Praštalo starina je, vele, sa Hercegovine iz nekih DoLjana i slave
Nikoljdan. Moj prijateLj, starina g. Ilija Praštalo, nadzornik u Sarajevu, rekao mi je o poreklu njegove porodice ovo: Predak im je Starina Novak, koji je imao dva sina. Jedan, kome
ne znaju ime, ode u Primorje, a drugi Grujo, kad je goru ostavio, naseli u DoLjane. Prozovu im se
potomci Novakovici. Jedan medju pretcima prozvan je Praštalo. Njemu su se u DoLjanima triput
hiLjadile ovce. Jednom Turci, još dok je bio coban, htednu da zakoLju ovna vilaša, zvonara pred
hiLjadu ovaca. Coban je nudio 7 jalovica mesto zvonara i kako mu je tom zgodom praskalo iz usta kad je branio vilaša, rekne jedan od Turaka: ,,Što si ti praštalo toliko zapraštao?,, Zbog toga prozovu ga
cobani Praštalo. Toliko je bio bogat da je kupio od age citluk. Sin agin, kad mu je otac umro, htedne
da ga ukmeti,pa žena mladoga age ukrade tapije iz sanduka žene Praštalove, kad joj je pokazivala ruho.
Kako posle nije mogao da pokaže tapije, morao je da seli. Bio je već star i oslepeo. Krene sa 60
ceLjadi i 1000 ovaca iz DoLjana u Bosnu. Gde su god padali na konak, zahtevao je taj slepi starešina
da mu ukopaju zemLje i donesu trave. ZemLju je žvakao, a travu trao medju dlanovima i mirisao. Tad
bi govorio: ,,Hajdemo djeco sutra daLje!,, Kad su posle šest nedeLja hoda sa ovcama pali na jedan
brežuLjak više Lužackog PoLja , pa mu donesu zemLje i trave rekao je: ,,Ova trava djeco mamuza
ovde ćemo ostati,,.Taj se brežuLjak od tada zove Mamuzovac. Zatekli su starince Milinovice.
U Bjelajskom PoLju preko Grmec planine imali su stan sa blagom. Jedan se , kad se odselio, preseli
preko planine, stanu sa svojom porodicom i prozovu se Stanarevici. Jedan ogranak Stanarevica uzme
staro prezime Novakovici i naseli se u Petrovackom PoLju. Odatle su se Novakovici raseLjavali po
svoj Krajini, pa i u ovu oblast, gde ih ima 45 k. u 13 naseLja.”
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.