Diskusije : Moj dom

 Komentar
Održavanje odece od osetljivih materijala?
Vanderbilt
(whatever)
14. novembar 2011. u 19.22
Za mene je i danas totalna misterija kako i gde drugi ljudi cuvaju recimo svoje dzempere od kashmira ili vunene, pletene, koncane stvari...Uopste, bilo šta što se na vesalici istegli i dobije one ruzne „rogove” na ramenima. Kupila sam one ekstra siroke drvene vesalice, ali ni to najcesce ne znaci puno, ako je od konca ili ima neku tezinu, sigurno će se vremenom istegliti. Probala sam da slazem po fijokama, ni to ne radi, naprave se ruzne crte gde god je savijeno, ako duže tako stoji tako se lepo slegne i „upegla” da posle ne znaš šta ćeš... Pranje mi je još veca muka - ne smes u masinu, kad operes rucno ne smes da cedis zavrtanjem, nikad ne znam kako to da osusim da se ne istegli i ne upropasti... iskreno govoreci prestala sam i da kupujem takve stvari i sebi i drugim ukucanima, ali sa ovim sto imamo ne znam šta ću - sve lepe i ne bas ni jeftine stvari, a meni bar nemoguće za održavanje. Zbog toga ih ustvari skoro i ne nosimo, većinom su u „neprihvatljivom” stanju pa cekaju neki lep dan da ih sredim i upristojim, a sve cesce mislim da taj dan nikad neće doći i da treba svega da se jednostavno ratosiljam.

Kako vi održavate ove stvari, možda ima neka fora za koju ja ne znam?
mimozaaa
(posmatrac)
11. decembar 2011. u 08.56
Ja imam jednu fijoku u ladicaru gdje držim djempere i tu su vecina od kasmira i vune. nema sanse da se ispeglaju i naprave crte jer nije toliko nagurano pa da ima tezinu i pritisak. Složim po dva ili tri djempera jedno na drugi pa do njega drugi. veca mi je muka oko pranja i susenja. Inače imam i vjesalice koje su tapacirane tako da neke stvari koje nisu toliko teske okacim na vjesalice. Imaš i one drvene vjesalice koje imaju donju precku preko koje možeš prebaciti slozen djemper i neće se napraviti crta a neće se ni istegnuti. Za mene je najbolja opcija ladica i tu fino poslazem bez natrpavanja.
Avala
01. januar 2012. u 17.09
http://www.ehow.com/how_4667682_wash-cashmere-sweater.html

http://www.ehow.com/how_2037186_care-wool-cashmere-sweater s.html

Nerado dajem stvari na hemijsko ciscenje (jedino kad stvarno mora, kad odevni predmet ima postavu, pa bi pranje moglo da smanji jednu tkaninu a drugu ne), em hemikalije, em skupo na duže staze, em upropastava odecu, a i vise volim da obucem stvar kad znam da je oprana, naročito ono sto ide direktno na telo; to vazi za vunu, kasmir, svilu. Jeste zeznuto, pipavo, dugotrajno (često preskacem da obucem neke stvari jer znam da ću posle da odrobijam pranje i susenje).

Ono sto ubija takvu odecu nije pranje nego susenje. Osim za super specijalne stvari (gde je sve rucno i na note), obično stavim na kratko pranje hladnom vodom, spori ciklus za osetljive stvari, blaga centrifuga i onda oprezno iscedim blagim gnjecenjem i pravac na peskir na ravnoj porvrsini.

Vunene i dzempere od kasmira držim slozene u fijoci, 2-3 max jedan na drugi, posebno osetljive (ili drage) komade slazem otprilike onako kako ponekad stignu zapakovani iz prodavnice, slozen i savijen između dva bela papira (iznutra i spolja), tako se i manje guzva i nema one crte.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.