Diskusije : Moj dom

 Komentar
Podzemne vode
Hobbit
07. novembar 2009. u 06.12
Kuca u Srbiji mi je pored reke a na zalost moj tata je napravio dobro ukopan podrum. Sa strane je podrum dobro izolovan, ali voda je neumoljiva i desava se da mi jednom godisnje kada je reka visoka prodre u podrum. Ostatak kuce je srećom dobro podignut. Dali mozete da mi savetujete neke knjige, tehnike, itd. engleski i italijanski nije problem da se informisem šta se može uradi? Eventualno neko preduzece u Srbiji koje nije neko sustersko i bavi se time ne strucnoj bazi? Hvala unapred
gradbeo
(masinac)
07. novembar 2009. u 11.20
Habit;
Da je uradjena dobra verikalna i horizontajna izolacija sa vodo nepropusnim betonom, i još pored toga dobra drenaza oko kuce do toga nebi sigurno dolazilo.
Nivo vode bi mogao da poraste jedino do vrata i da voda udje na otvore.
Bazeni, podzemne Catrnje rade se od vodonepropusnog betona, i sa dobrom izolacijom da voda ne moze oticati. Isti takav primjer je da voda ne moze prodirati sa vanjske strane.
O tome imaš brdo literature na nasem i svim drugim jezicima.
Ukucaj na Google šta želiš, a čak i na ovu pretragu SC i nacices sve sto želiš.
Osnovno je procjeniti odakle voda prodire kad je visok vodostaj , i sa te strane uraditi dobru drenazu.
Kopati nize od temelja , postaviti odvodne drenazne cjevi, a u taj drenazni kanal sipati lomljeni kamen i pjesak , kako zemlja nebi zacepila rupe na drenaznim cjevima.
To ti svaki malo iskusniji majtor može uraditi, a nije loše na lice mjesta da dovedes nekog Gradj. Ing. koi će snimiti situaciju.
Ovako na nevidjeno, svi možemo samo teoretisati.
hobbit
07. novembar 2009. u 12.25
Gradjevinski inzenjer je bio i preporucio mi je bunare u koje ću da postavim potopne pumpe koje prakticno treba da odvedu svu vodu iz okoline da bi moj podrum ostao suv, 4 takve konstrukcije sa 4 strane kuce. Nije mi delovao naročito ubedljivo, nije nikad to video uzivo i nije znao da mi kaže gde mogu da vidim tako nešto uzivo. Voda pocne da prodire prakticno iz poda podruma kad se reka jako podigne a 2 puta se desilo da mi je svuda oko kuce bilo malo jezero i verujem da tu nikakva drenaza nebi pomogla, voda je napunila podrum prosto se prelivsi kroz vrata garaze i podruma (zato auto i tako tu nikad ne držimo). Svega toga nije bilo onda kada je moj otac gradio tu kucu, iz vodopivrede mi kažu da se čitav nivo podvodnih voda podigao od kako je na Djerdapu podignuta kvota vode. Probala sam sa guglom, ali kad ukucam podvodne vode ne daje mi na srpkom ništa pametno. Koje pojmove mi sugerisete da tražim? Nije mi neki preveliki problem da se i odreknem tog podruma i garaze, iako ih ima nekih 40 metara i gradim neku povrsinsku zgradu u te svrhe, ali i to bi trebalo nekako pametno rešiti, inače će mi kuca jednom godisnje biti od prilike kao one u Veneciji, samo gondola fali za taj podrum.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
07. novembar 2009. u 15.25
Ako napustis garazu i podrum , imaces problema sa vlagom u čitavoj kuci.
Ing. ti je dobro rekao, i te dubinske pumpe bi sigurno pomogle.
Drenaza se mora propisno uraditi i to je jedini način da oborinsku vodu odvedes od kuce.Evo kako to izgleda;
http://www.forum.hr/showthread.php?t=417475
Pretpostavljam da nije uradjena horizontalna hidroizolacija i ona se radi zajedno sa vertikalnom .
To bi trebalo obaveznno uraditi , a drenazu kopati jedno 40-60 cm ispod nivoa poda, a preko temelja sa vanjske strane povezati verikalnu hidroizolaciju,.
Obavezno bar u jednom cosku iskopati bunar i postaviti dubinsku pumpu koja će se automatski ukljucivati kad poraste nivo vode.
To nalazu svi propisi za naselja koja se rade oko rijeka.
Poplavu , u smislu da voda izadje iz svog korita i poplavi čitavo naselje ne možeš sprečiti ni na jedan način, i zato se to zove Elementarna nepogoda, i ona se brani jedino popdizanjem nasipa oko naselja.
http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/14/67382/poplava-odnela-prvu-žrtvu.html
Evo sad čitam poplave na jugu Srbije.
Tad se ceka da se voda povuce u korito i cisti se nanos od mulja.
Da su se klimatske promjene , probijanjem ozonskog omotaca drasticno promjenile na Balkanu evidentno je.
arhitekta123
(kapi s oboda)
07. novembar 2009. u 22.35
Ah-ah, ne znam ni da li da ista komentarisem...

Najbolje je da podrum nikad nije ni pravljen na takvoj lokaciji. Sada kada je promenjen vodostaj reke nema svrhe da se upusras u prepravku podruma - tako nešto je izuzetno skupo, a pitanje je da li bi resilo problem. Zapravo znam odgovor -sigurno bi imao situacije kada voda opet prodre :-(

Neko ti je u nagadjajucem maniru savetovao da uradis 4 odvodna bunara oko kuce. Evo ja ću da ti detaljno opisem šta to znaci:
1. prvo bi morala da otkopas rov oko kuce do dubine temeljne stope (da -temeljne stope)
2. zatim da stavis sljunak (recimo 30cm sloj), pa na njega drenaznu cev pokrivenu geo-textilnom prevlakom pa sljunak sve do povrsine terena.
3. Taj perimetarski drenazni rov bi na 4 razlicita coska odvela do ta 4 odvojena bunara iz kojih bi vodu izbacivale 4 pumpe. ali gde bi izbacivale? Pa bas kada je sve poplaljeno, samo bi cirkulisala vodu u teren, nadajuci se da brze ispumpavas bunare nego što se teren zasicuje vodom.
5. Avaj, te pumpe bi konstantno radile pa bi morale da imaju duplirani sistem za slučaj da neka pregori, kao i pomoćni generator struje, jer kad je nevreme, poplava i oluja tada po pravilu i nestaje struje.
6. Da bi umanjila potrebu za velikim radom pumpi morala bi da sa spoljne strane perimetra drenaznog rova stavis recimo „bentonitski zid” debljine nekih 5cm. Bentonit je jedan od naftnih derivata koji se koristi u hidroizolacionim materijalima. Time bi se donekle umanjio intenzitet dotoka podzemnih voda u drenazni rov. Nisam ni pominjao da bi podrumski zid morao da ima dobru hidroizolaciju postavljenu sa spoljne strane, kao i da bi izolacija morala biti već posravljena ispod podrumske ploce i kontinuirana sa ovom spoljnom zidnom.
7. Gore navedeno pod 6. podrazumeva da podzemni vodostaj nikada nije iznad nivoa podrumske betonske ploce. U suprotnom ploca ili puca ili zajedno sa celim podrumom pliva - k'o camac! (ili kada za kupanje)
8. 9. 10. Mogu ja ovako da teram do prekosutra, toliko tu ima problematike - dakle to ti dovoljno govori...

A da ti lepo zatrpas podrum, stavis plocu na nasuto nabijeno , i zaboravis na podrum? Napravis pored lepu prizemnu garazu/ostavu koja će da funkcionise uvek, jeftinije je, a glava te ne boli?
vrbapenzioner
(masinski ing.)
07. novembar 2009. u 23.18
arhitekta123
(kapi s oboda)07. novembar 2009. u 22.35

A da ti lepo zatrpas podrum, stavis plocu na nasuto nabijeno , i zaboravis na podrum? Napravis pored lepu prizemnu garazu/ostavu koja će da funkcionise uvek, jeftinije je, a glava te ne boli?
______________________________________________________________________

Ja sam daleko od gradjevinske struke, ali nebi dao nikome ovakav savjet.
Koi to „Miki maus”, može da zatrpava i još nabija zemlju u podrum?
Mogla bi se ubrizgati neka pjena koja će exspandirati i popuniti sve otvore???
Bazeni sa slatkom vodom prave se u moru, i još plivaju po povrsini.
Tehnologija hidro izolacionih premaza toliko je usavrsena, da se to sve fino može premazati i zatititi da ni kap vode ne udje sa vana.
Beton može biti porozan,da upije vodu ali se on okapa kad prestanu
visoke vode.
Kupi 10 kg sika prmaza, ili Dramina i garantujem da ćeš sprečiti prodor vode kroz porozni beton koi nije uradjen po propisu.
Ja bih radje uradio i vodo nepropusna vrata , nego zatrpavao podrum koi se nicim ne moze zatrpati a da ne sakuplja vlagu ispod i vise se u toj kuci nebi moglo zivjeti.
Sump ili plivajuca dubinska pumpa ukljucuje se na plovak samo kad vodostaj poraste.
Može biti da to netreba ni raditi, samo propisna drenaza je neophodna.
hobbit
08. novembar 2009. u 10.13
Hvala vam na savetima, shvatam šta je drenaza ali mi to ne resava problem. Zemljiste na kojem je kuca je sljunkovito, znaci nije nešto sto konstantno dovodi vlagu do kuce. Problem nastane samo kad reka poraste i izadje iz korita, zadrzi je brana koja je sasvim solidna ali ako stanje nekoliko dana, a traje, to napravi pritisak na podvodne vode koje se podignu i prodru u podrum. Najkriticniji slučajevi su bili kada se reka prakticno poravnala sa ivicom brane i natopila branu, nije je probila, ali je svuda okolo napravila malo jezero od tolike navale vode od snega koji se topio. Tu nikakva drenaza ne pomaze, sve pliva. Princip case u tom podrumu isto ne verujem da bi pomogao, prakticno treba da napravim hi tech nepropusne prostorije da bi mi podrum ostao suv, ne mogu ni da zamislim koliko bi to kostalo. Sklona sam da kako kaže arhitekta zaboravim na taj podrum, ali ne znam kako da ga resim? Podrum je gradjen od betonskih blokova kao i ostatak kuce, izalovan smolom i nekom crnom gumom postrance, kad svo to cudo jednom godisnje od vode prođe lepo se osusi i kao da ništa nije bilo?! Normalan nivo reke je ispod poda podruma, ali nedelju dana kise i topljenje snega na kraju zime i slivanje voda sa planina u reku zacas to promeni. Vlaga ne prodire gore u kucu jer je horizontalna izolacija od tog podruma uradjena dobro, u kuci nema vlage. Zemljiste je kao sto rekoh sljunkovito, pa voda kao se brzo popne tako brzo i sidje. Ako podrum napunim zemljom to će sigurno mnogo teze i sporije da se susi nego podrum koji za par sati ispraznim od vode pumpom i ostavim posle nedelju dana da se susi na promaji. Konstultovala sam razne gradjevince (i sama sam elektro inzenjer) ali ništa smisleno nisam dobila. Sistem sa 4 pumpe mi deluje UFO, to bi znacilo da ja moram da isusim čitavu okolinu svoje kuce da podrum ostane suv. I tačno, sigurno predvideti rezerve, automatiku, zastitu, kopanje vertikalnih bunara i postavljanje kolona od betona za pumpe.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
08. novembar 2009. u 12.14
Draga moja;
Ni slučajno da se odrices podruma sto je pravio tvoj tata.
Nazalost Betonski elementi su porozni, i kad se napune vodom teško se isusuju
Ali ima tu lijeka;
Bazeni se rade tako, ali se iznutra premazu sa vodo nepropusnim aditivima i nema da pustaju vodu.
Evo ti dva vrhunski poznata proizvodjaca koje ćeš lako prepoznati i pronaći u Srbiji;

http://www.sika.rs/sr-zastitne-impregnacije

http://dramin.eu/content/view/22/50/

To te neće puno kostati, i to ti može uraditi svaki majstor ako si ti nejaka za to.
Ovi aditivi penetriraju u supljine i tako povrsinu prave vodo nepropusnom.
Kad su poplave, na vrata nabacaj vrece sa sitnim pjeskom a prije toga razvuces najlon.
arhitekta123
(kapi s oboda)
08. novembar 2009. u 12.57
Hobbit, moj je savet svakako dobronameran. Ovo sto nabrojah, samo sam zagrebao povrsinu koliko stvari mora da se uzme u obzir. Radio sam dosta razlicitih tipova objekata sa dubokim podrumima, čak i pored jezera - a pod podruma ispod nivoa povrsine jezera. Znam „ponesto” i o najsavremenijim hidroizolacionim materijalima koji se koriste danas u svetu - tako da razumes da ne pricam napamet.
Ostajem pri tome da zaboravis na suv podrum. Ako poplave nisu tako česte a teren porozan - možda ne treba ni da ga zatrpavas.
(Vrbo, podrum se ne zatrpava zemljom nego sljunkom, upravo zbog vlage, a nabija se radi sleganja - da ne bi posle ploca pucala).

Vrba je postavio jedan lep link za jednu vrstu betonskog premaza koji bi trebalo da zaptiva betonske pore. Postoje i daleko kvalitetniji premazni materijali na bazi kristala koji su higrofilni u prvih par dana dok se ne osuse - u tom periodu u reakciji sa vodom (koras da povremeno polivas) ekspandiraju u betonske mikropore i do 10cm dubine (tehnika izumljena za vreme 2 sv rata od strane jednog Danca a za potrebe Nemacke vojske - eksperimentisale Svabe sa vodonepropusnim betonom za gradnju brodova da bi ustedeli na tada deficitarnom zelezu!). Pa i tu moras da razmišljas „a šta ako pukne beton i voda jurne kroz pukotinu?” Svasta postoji, svasta može da se radi, ali pitanje je da li je to primenljivo/isplativo za tvoj slučaj? Ja kažem da nije, to je to.

Pozdrav oboma.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
08. novembar 2009. u 13.28
Arhitekta;
Dobar dio mog radnog vjeka proveo sam kao sef mehanizacije u velikim Gradjevinskim firmama.
Ispekao sam zanat. Za sve nedostatke i kasnjenja gradjevici uvjek su nastojali prebaciti svoju grešku da nisu imali dovoljno mehanizacije, čak i nekada kad je trebalo utovariti kubik sljunka, jer eto nisu imali utovarivac.
Još mi nije jasno kako bi se zatrpao taj podrum i još izvibrirao i nabio.
Vibro „zaba ”je oko 0.5m visine, a covjek mora da radi sa njome.?? Nema veze jeli to sljunak,tucanik ili pjesak.

Pozzz

hobbit
08. novembar 2009. u 13.40
Ok, arhitekta, da si ti na mom mestu, šta bi ti radio? Ako nisam pogresno razumela, napunio bi podrum sljunkom? Do koje visine, do plafona? Bilo bi to bas puno sljunka...Meni se sve po glavi mota ono: vazduh je najbolji izolator. Palo mi je na pamet i da napravim neke podporne stubove za svaki slučaj u tom podrumu i stavim neku jacu potopnu pumpu sa filterom protiv necistoca i kao sto rekoh, zaboravim da ga imam. Kad se napuni vodom cekam dok se nivo reke ne spusti par dana, onda ispumpam tu vodu za par sati i ostavim da se susi. Manje vise ono sto i sada radim ali sa vise zafrkavanja. Ali ni ti betonski blokovi u podrumu nisu vecni a kuca ipak nije predvidjena za uslove Venecije kad je gradjena. Treba na neki način obezbediti da gornja struktura ne pocne da puca od svega toga što se desava dole i sigurno izaziva neka mrdanja. Dali bi sljunak kojim bi eventualno napunila podrum učinio stabilnijom čitavu strukturu?
gradbeo
(masinac)
08. novembar 2009. u 15.25
ja bih pomjeso pjesak dunavac i cement.normalno dunavac mora biti suv ko barut i da se prosipa ko brasno
probusio bi rupu u spavacoj sobi i napunio podrum dok ne izadje na tu rupu
kad dodje voda sama će zamjesati i napraviti vodonepropusni beton i evo bolje ideje od arhitektine
kad ode voda sve stvrdne i kuca stabilna
arhitekta123
(kapi s oboda)
08. novembar 2009. u 16.48
@vrbapenzioner>>>
Ma nema problema Vrbo, sve se da rešiti. Kada se podrum nasipa, naravno da se ne nasipa do plafona. Kada se izvibrira, postavi se najlonska folija i na nju se izlije nearmirana ploca (10cm bi bilo dovoljno). Do eks-podrumskog plafona ostave se recimo 70-80cm (?) i gotovo.

@Hobbit>>>
1. Naravno da je to mnogo sljunka, ali rece da je takvo zemljiste okolo - pa bi mogla da iskoristis sa lokacije a ne da dovozis.
2. Nije mi jasno da su podrumski zidovi od betonskog bloka(?!) Podrumski zed se uvek pravi od punog betonskog zida - jer mora da spreči bocni potisak okolnog zemljista, a blokovi (suplji betonski elementi) za to nisu sposobni.
3.Da, ADEKVATNO nasuti podrum bi stabilizovao podrumske zidove. Ne, nema merljivog efekta nikakvo mesanje cementa sa peskom Dunavcem, to je razbacivanje novcem.

Savetovao bih ti da pozoves na lice mesta profesionalca koji ima iskustva sa takvim problemima, pogotovu ako je radio u tom kraju. To se svakako mora prvo pogledati jer se ovako nema puni uvid u sve varijabile. Ono sto pokusavam je da ukazem da ima daleko vise aspekata koji uticu na odredjivanje „šta je pametno učiniti za taj i taj slučaj”. Ovde smo samo dotakli par aspekata. U svakom slučaju kažem da ti se (99.999%) ne isplati ulagati u pokusaju da taj podrum napravis suvim, ali da treba da sa profesionalcem razmotris ima li potrebe podrum nasipati radi konstrukcijske i sanitarne bezbednosti koriscenja prostora iznad.

Ala se nakucah danas :))
Pozdrav
arhitekta123
(kapi s oboda)
08. novembar 2009. u 17.28
Eh, isto da napomenem, kao i u svakom biznisu - taj profesionalac ti treba radi strucnog saveta i donosenja objektivne i ispravne odluke. Znaci ne treba ti neki lokalni majstor (koji uzgred pokusava da sebi nabaci poslic). On jednostavno najcesce nema potrebnu ekspertizu, a i objektivnost može biti pod upitnikom (ako želi da sebi nabaci/proširi poslic). Svakako možeš da razgovaras jer ništa nije definitivno kao ni ova pretpostavka, ali uzimajuci u obzir objektivnost i potrebu za inzinjerskom ekspertizom. Majstor samo izvodi radove, može da resi neki problem na licu mesta, ali ne i ono sto navedoh. Mnogi te stvari mesaju pa posle bude kasno.
Za razliku od naših krajeva, na zapadu to možeš da poveris izvodjacu, ali uz ugovornu garanciju (za to i to, na toliko i toliko godina), jer je pravna država daleko snaznija (mada ni na zapadu, to ne znaci „zbogom brigo”). Takvi obično imaju svoje i inzinjere i majstore pa mogu da daju recimo 20 godina garanciju za određeno izvedeno rešenje ili sl.. Pitas 3 i izaberes 1 (gledaš iskustvo, kvalitet, cenu, rokove...).

Navodim ovo jer je bila ovde na „uradi sam” izvesna „Frau” koja se zaletele da radi neke stvari a na nesrecu zadesili je nemajstori i hohstapleri (opet kažem, nije uvek slučaj ali oprez nikad nije na odmet).
Boki_jug
(Privatni preduzimač)
08. novembar 2009. u 23.32
Evo čoveka iz Beograda koji se bavi upravo time.

Bulevar Ratka Mladića (Zorana Đinđića) 77/2 Beograd
011/3-111-782, 011/2-139-694
[email protected]
www.full-point.com

Miloš Ćućko
savetnik
Mob. 064/479-13-37
[email protected]
hobbit
09. novembar 2009. u 02.41
Hvala još jednom na dobronamernim savetima, verujte da sam pokusala sa tzv. najvidjenijim gradjevinskim facama iz okoline, tražila savet i dovodila ih „na gledanja” i dobijala lakonske odogovore: drenaza i ovaj sa 4 bunara i potopnim pumpama. Znam i te kako kako je na zapadu i ono sto tražim je ozbiljan pristup, ugovor i te kako i garanciju na izvrsene radove, nije nego... Gledaju me kao da sam pala sa marsa. Ono sto mi preostaje je da nađemstrucnu osobu iz Beograda, kuca je nekih 100 km od Beograda i probam da vidim kako sve da izvedem i koliko može da me kosta.
Imate neku preporuku, a da to nisu prodavci duseka i „strucnjaci” za podvodne vode, kao sa linka koji je gospodin gore ostavio?
Arhitekta, hvala na pisanju, jasno mi je to što opisujes. Ako bih tako uradila dali bih imala potrebe da ubacujem ikakvu pumpu? Možeš da mi preporucis neku literaturu gde o svemu tome mogu da još nešto procitam? Nisam totalni laik za mahaniku i statiku i ovo me i te kako interesuje iako nije moja struka.
arhitekta123
(kapi s oboda)
09. novembar 2009. u 20.51
Cestitam Hobbit, evo te na naslovnoj strani :)
Evo dodacu još par stvari:
1. Ne može valjan savet da ti da ni svaki gradjevinski inzinjer ni arhitekta, već moras malo vise da potrazis i nadjes bas onog koji ima prakticnog iskustva sa takvim/sličnim slučajevima. I tada ti preporucujem da pitas tu osobu za primere gde su to resili, te posle odes i posetis tog vlasnika pa pitas da li je problem uspesno rešen.
Problemi sa podzemnom vodom su dosta slozeni za naknadno resavanje, nisu svi isti, bez obzira sto ćeš da cujes mali milion savetnika koji su naculi za neko sredstvo i „kako se to resava”. Za tebe je bitno da zasigurno funkcionise + da ima finansijsku opravdanost.
2. Utisak mi je da si verovatno pomesala pojmove o materijalu kojim je gradjen podrumski zid (ništa strasno, nije tvoja struka i ne moras da znaš). Sigurno je perimetarski zid podruma uradjen armiranim betonom (jako važno), dok su verovatno pregradni zidovi u podrumu od cementnih blokova? U suprotnom bi imala veliki staticki problem koji bi se davno već manifestovao.
3. Predlog za nasipanje podruma i stavljanje folije/nearmirane ploce preko toga je resavanje sanitarnog problema. Sanitarno odvajanje od prostora iznad tako da ne moras da ispumpavas vodu svaki put već prepustis prirodnom ciklusu. Sljunak je jako porozan, voda dolazi i prolazi prakticno bez ikakve prepreke. To je dosta posla i određeni izdatak, pa možda ima smisla da ništa ni ne diras? Ako ipak nasipas, možeš da predvidis mogućnost da imaš porinutu 1 pumpu za slučaj ako nešto nepredvidjeno iskrsne. Tako možeš i da vidis nivo vode, tj. ima li je uopste.
4. Mogu da ti preporucim i odredjenu literaturu iz gradjevinske statike i sl., ali odbijam da to učinim ;) Ne sumnjam u tvoju sposobnost, ali jednostavno bez obzira na tvoju dobru volju i zagrejanost da to uzmes i izucavas, daleko je veca sansa da nešto banalno previdis - pa posle bude „aj kuku!”. Za 100-200 evra nekom ko to stalno radi i izbacuje iz malog prsta u pola noći- da li je vredno strepnje?
Pozdrav
hobbit
10. novembar 2009. u 03.09
E, jesi komplikovan arhitekta!
Nemam namere da sama resavam problem, pa to bi tek bilo smesno, nego da se malo informisem da imam predstave i blagog pojma da ocenim potencijalne izvodjace radova. Za podrum si u pravu, sad sam malo razmislila, ulaz u garazu, tj. onaj deo zida oko velikih poduzucih vrata je betonski blok, za ostalo je verovatno beton kao sto kažeš, na zalost nisam bila na gradilistu kada je gradjen taj deo, tako da ne znam bas kako je tačno islo. Ali ako je taj podrum bio potopljen do sada jedno 5 puta po 5 dana i ništa se u njemu nije maklo, mora da je iole normalno napravljen. Dakle, daj da vidimo tu literaturu, ja ne znam ni terminologiju za sve to: zabe za nabijanje sljunka i slično, nemam pojma o cemu se radi. Jasno mi je kako se radi drenaza, ali to je sitnica za ono sto mi treba. Kažeš da ostavim podrum takav kakav je. Palo mi je na pamet, ali se bojim da se od svega toga samo ne srusi sve jednog dana. Ja u toj kuci boravim samo leti, živim i radim za sada u inostranstvu, ali za mene ima veliku emotivnu vrednost, dvoriste je ogromno sa drvoredima voca i to je moje anti-stres mesto na ovom svetu, kako zatvorim vrata dvorista skoro svi problemi ostanu napolju, to isto vazi i za moju familiju. Ali ne iskjucujem da u slučaju povratka u Srbiju opet odem da živim bas tamo, kao sto sam radila i pre emigracije. Ovo kažem zbog logike da mi je nemoguće da sada u sav taj nazovi projekat ulozim ogromne pare, s obzirom da je moj trajni boravak tamo za sada neizvestan. Imam predstavu koliko hoću sada da potrosim, ali ne znam još ko i kako da to izvede. Dakle, svaki dobronamerni savet i još bolje primer vise nego dobrodosao.
A za naslovnu stranu su vise zasluzni konstruktivni komentari nego moja laicka pitanja :-)
vrbapenzioner
(masinski ing.)
10. novembar 2009. u 08.14
Hobit;
Dovedi stotinu strucnjaka niko ti neće predloziti ovako nešto , zatrpavanje na mistican način;

Ja kad sam ti predlozio znam kako se rade Bazeni i kako se rjesava prodiranje vode u podrum;
Pošto si vani sigurno se služiš Engleskim jezikom, pa evo za početak malo procitaj o nacinu hidro izolacije i Sum pups.

http://www.b-dry.com/

Ako se služiš Engleskim poslacu ti toga dosta.
Nazalost na Srpskom na Netu vrlo malo jer ljudima je to skupo da stavljaju, a ako želiš u svakoj malo vecoj Biblioteci nacices toga dosta.
Rekao sam ti , to što je jače od prirode i sto je samo 5 puta bio pod vodom znači da je bila Elementarna nepogoda i protiv toga niko nema rjesenje, Kažem ostaje ti ako si u kuci da otvore sto bolje dihtujes i nabacas vrece sa pijeskom, ali ako voda naraste 2-3 m, teško ćeš to sprečiti.
Ja bih garazu koja sigurno nije velika, potpuno odvoio, hidro izolovao
ako je to izvodljivo od ostatka podruma, pa i ako se poplavi, kad vodostaj opadne voda će se sama povuci prirodnim putem, a ti samo posle da pocistis mulj.
Ulaz u podrum neka ti bude odozgo iz prizemlja, jer pretpostavljam da ti prizemlje nikad nije bilo plavljeno
Ne znam jesi li kontaktirala strucnjake iz Sike/??
Pravio sam Catrnju na vikendici,premazao zidove sa Sikom i nikad za nikad nije pustala ni kap vode.
Nekad poslusaj i Nadri ljekare, često bolje znaju od pravih Dr.
Pozzz

svikopil
(gazda)
11. novembar 2009. u 08.32
test
svikopil
(gazda)
11. novembar 2009. u 08.59
Možda francuska drenaza može da pomogne?!

French drain.

Tako ga zovu u Americi.

U principu to je ovo sto su već opisali:

Cev precnika 12 tak cm (od jake plastike) koja je u gornjem delu izbusena rupama (da voda prodire u cev) i koja je prekrivena ovim gradjevinskim jakim tekstilima, sljunak okolo i unutar cevi ako se secam.

Cev ja postavljena duz pola duzine kuce, pod nagibom, tako da na najdizoj tacki cev ulazi u kantu (on je iskoristio onu 15-tolitarsku kantu u kojoj se prodaju gips i masne farbe) i u toj kanti je pumpa.

Kanta je u principu postavljena tako da joj je gornji obod u visini ravni poda u podrumu. Na otvru je poklopac (moj prijatelj koristi jedan od pleksiglasa) i tu ima par rupa za crevo od pumpe (precnik rupe je oko 1cm).

Koliko se secam ,moj prijatelj je to postavio ne spolja već iznutra u podrumu i to samo sa jedne strane kuce gde je primetio najviše vlage.

Pumpa je sa konstantnim napajanjem iz struje i sa dve baterije. Ako jedna rikne druga nastavlja da radi (izgleda bukvalno kao automobilski akumulator) i nominalno iz fabrike porucuju da baterije traju 2 nedelje konstantnog rada ako nestane struje!
Postoej indikatori (LE-Diode) koji govore o stanju baterije.

Ovo je postavljeno na strani kuce daljoj od reke.

Na strani kuce blizoj reci, sa spoljne strane je iskopan kanal u visini metar-metar i po (podrumski pod iznutra gledano je nekih 3 metra ispod nivoa zemlje) i onda je na temelj kuce (čiji je temelj, od tesanog kamena spojenog malterom) nalepljena traka sirine oko metar, debljine oko 2-3 milimetra.

Traka se prodaje u rokli od recimo 25 metara, nezgodna je za montazu jer sa jedne strane ima zastitni papir (koji se skine kada se druga strane zalepi za zid kuce) a na strani koja se nalepina zik/temelj je neki jak katran /lepak/bitumen.

Traka je u sustini neki bitumenska smesa, katran koja mnogo voli da se lepi sama za sebe (takoreci nemoguće ju je odvojiti ako se greškom zalepi za sebe (pomogao sam u instalaciji i muka je ziva;treba bar troje ljudi da ide bez glavobolje).

Kuca je nekih 300 metara od reke koja je velika kao i Dunav (upitanju je delta te reke u more pa pretpostavi koliko vode je tu) a visinski je nekih možda 3-4 metra iznad vodostaja reke (mora).

Od instalacije, voda nije plavila podrum, uglavnom tu i tamo vlaga na zidu sa strane i to vrlo retko.

Severna Amerika, Kontinentalna-primorska klima , ume da pada puno kise u jesen kada i jeste najgore.

Ali vlasnik je svesno instalirao sve ovo znajuci da vodu ne može eliminisati već samo jesvesti na razumnu meru (da podrum nikad nije poplavljen ni mokar; ali vlazan jeste u vazduhu se oseca; zbog toga je i ugradio kao vazdusnu cirkulaciju sa cevima tj, vazduh spolja može da ulazi u podruk kroz ove cevi).

Eto...

Srećno!!!

arhitekta123
(kapi s oboda)
11. novembar 2009. u 12.05
Eh eh, al' kad već uzeh da komentarisem...

Cuj Hobit, dao sam dovoljno informacija kako da pristupis problemu. treba ti prvo strucnjak sa iskustvom resavanja upravo takvih situacija koji će da izadje na lice mesta, pokupi dodatne informacije, proceni i da ti par opcija. Zaboravi sada na izvodjaca.

Pomenute „Zabe” su tzv. vibro zabe tj, vibrirajuce ploce i koriste se za nabijanje tla u slojevima.

Svikopil je pomenuo „French drain”, sto je zapravo pogresan termin jer zvuci slično ispravnom: „Trench drain”. Taj metod se koristi za odvodjenje povrsinskih voda i nema mngo veze sa tvojom situacijom. Reka kraj koje je kuca iz njegovog primera nema oscilrajuce nivoe podzemnih voda kao tvoja reka, te rešenje nema dodirnih tacaka za ono sto ti treba. Mi ovde još ne znamo dubinu/dimenzije/plan/preseke podruma, debljine zidova, maksimalan nivo podzemnih voda, stanje konstrukcije (samo da nacnemo listu?).

Dosta smo kuckali, pravac Bg i nadji adekvatnog konsultanta. Sve drugo je prica napamet a rešenje nećeš naći na SC-u/internetu.

Osim ako Vrba bude fer i pristaje da ti kupi osiguranje kojim će da garantuje da njegov predlog funkcionise? :)) Premaz i rad recimo 1-2000 Evra (?), osiguranje objekta od ostecenja recimo 30,000 Evra (?), osiguranje pokretne imovine u podrumu recimo 20,000 Evra (?), tvoje vreme i nervi 5,000 Evrica (?). Znaci lepo covek ode i kupi polisu od nekih 55-57,000 Evrica kojom će da ti garantuje narednih 10 godina da njegovo rešenje funkcionise. Čim prvo izlivanje reke - a bude neka steta, ti skljocnes par fotkica i pravac banka da namiris iznos stete? Verovatno nijedna osiguravajuca kuca ne bi pristala da proda takvu polisu nekome, no Vrba može da garantuje sopstvenim budjelarom: deponuje navedeni iznos u banku pod dogovorenim uslovima, te ako budes u steti to možeš i da kompenzujes.
Može lično i da izvede radove, zaradi koju stotku, garant je da je posao savesno odradjen, a garant je i da će rešenje da funkcionise.

Dogovoreno Vrbo? :))
mxm
11. novembar 2009. u 13.26
Mala digresija - bez da se iko ljuti.

U gradjevinarstvu, u principu, imaš tri grupe ljudi, svaki strucnjak za DEO projekta:

Ideja:
Arhitekte su ljudi koji umeju da smisle kako će nešto da izgleda, ali u principu nemaju pojma o tome kako to izvesti (niti ih to zanima.

Kako napraviti ono sto je arhitekta zamislio:
Gradjevinski inzinjeri su ljudi koji nemaju mastu da smisle kako će nešto da zigleda, ali znaju da uzvrse proracun i da vide da li će arhitektina ideja da „drzi vodu” (često neizvodljivo ili neisplativo).

Ko će da napravi to što je gradjevinac proracunao:
Majstori (zanatlije) su ljudi koji znaju da izvedu radove na gradjevini, ali nemaju dovoljno maste da smisle izgled, niti dovoljno znanja da proracunaju da li će njihovi radovi da izdrže uslove eksploatacije.

Koga da pitas za pomoć? Pa nekog ko se bavi hidroizolacijom profesionalno i ima dobre reference.
----------------------
Za tvoj problem ti treba specijalizovano preduzece za hidroizolaciju (pre 20ak godina je to bio neki Kondor iz BG). Znam za slučaj kao tvoj koji su uspesno resili (reka Sava, mesto Lacarak kod Sr. Mitrovice, podrum kucnih prijatelja mojih roditelja). Vidim da je sada „kondor” genericko ima kod nas (http://www.hidroizolacija.info/kondor.html). Znaci, može da se resi bez zatrpavanja.

Ja bih mogao da ti objasnim kako je to rešeno kod mene u kuci, ali posto sam elektroinzinjer, bolje da se ne upustam u (neizbeznu) rasporavu sa strucnjacima sa SC.

Za Arhitektu, cisto informacije radi: U USA su podrumski temelji često pravljeni bas od tih betonskih blokova. Nekada ima problema, a nekada nema. Sve zavisi od kvaliteta uradjenih radova, kao i sve ostalo. Moja sadasnja kuca koja je jednom stranom ukopana u brdo, i moja bivša kuca koja je na ravnom ali podvodnom zemljistu, su obe gradjene na taj način (betonskim blokovima u podrumu), sve do „ploce” (truss beams) i ploce (betonske).

vrbapenzioner
(masinski ing.)
11. novembar 2009. u 13.29
MOj Arhitekta;
Treba da znaš da niko na svjetu nema osiguranje za Elementarne nepogode, a da ih ja ne nabrajam sigurno da znaš koje su to.
Da je to tako nebi svi Ameri na Floridi strepili, i nekretnine su tamo bagatela bas zato što niko nije dobio osiguranje za Huricken i slično.
Hurcan Katterina potopio je New Orleans , bilionske stete pa koja bi to osiguravajuca kompanija pokrila.
Prema tome kad bude Smak svjeta, od koga i da naplatis tu stetu.
Može država da to što proglasi Elementarnom nepogodom da Subvencionira,donatori da pomognu a stvarnu stetu niko neće nadoknaditi.
Podrum poplavljen 5 puta, za XX godina i to alarmantno.
Bolje onda prodaj kucu i bjezi u brda, ako se bojis vode.
Ako je prodajes ja sam sigurno kandidat, jer obozavam da mi je rjeka blizu kuce.
Napravio bi betonski zid okolo prije nego sto bi zatrpavao podrum.
Sa vibro plocom covjek bi modao da radi max. do visine 1m, od poda pod uslovom da sa njome rukuje djete od 1,3m.
Pusti,neću vise o toj koncepciji, jer je smatram ...
Sretno,a stvarno ako budes prodavala kucu ostavi e-mail.
Pozzz
Knez-001
(®)
11. novembar 2009. u 14.37
Pravi savet mogao bi da se dobije od hidrogeologa ili geotehnicara.
Bentoniti su minerali gline, uzimaju 9x vise vode od sopstvene zapremine, ali naravno izazivaju pritisak na objekat i lome ga.
Horizontalna i vertikalna hidroizolacija mogu da se izvedu i naknadno.
Naravno potrebno je od izvodjca traziti garanciju ako...
Puno pozdrava.
Srećno!
hobbit
11. novembar 2009. u 15.36
Ovde se vidim prepiranje malo zahuktalo. Uz duzno postovanje za penzionisanog masinskog inzenjera, mislim da niste bas shvatili dobro moj problem ili ja to nisam bas dobro objasnila. Ja nemam vlazan podrum, nego imam podrum koji jednom godisnje pliva. Zašto nije u međuvremenu vlazan ne znam, verovatno zato što voda sidje ispod njegovog donjeg nivoa i zato što zemljiste nije tako da dovodi vlagu do zidova podruma i garaze koji su povezani, tj. cine jednu jedinstvenu celinu ispod čitave kuce. To što se desava nije me bas mnogo briga dali se zove elementarna nepogoda ili kako već, jer moj komsija koji nema podrum ne pati od elementarnih nepogoda, a ja svaki put hoću nervni slom da dobijem dok sve to ne prođe i dok se ne uverim da se ni ovaj put ništa nije srusilo (a dokle će, ne znamo). Nadrilekarima e svim ostalim nadri ne verujem uopste, svi ti nazovi „nadri” zapadno od Srbije se zovu prevaranti i neko ili nešto zna ili ne zna. Ja se samo nadam da me neko ko ne zna ne ubedi u suprotno, jer sam i pored zdravog razuma ipak amater u toj materiji. Neću da se petljam sa dzakovima peska i sličnim „odbranama od poplava” jer me to dovodi do besa. Kuca je planska gde je sve sa plana ispostovano a kojesta i predimenzionisano po pitanju gvozdja pri gradnji i slično, ima dozvolu za gradnju tu gde je izgradjena, ali mnogo mi to vredi u Srbiji... Dobro, da ne sirim, to nije bila tema.
Hvala na polukonkretnom savetu kolega mxm, ostavljlam moj email [email protected], i ja sam elektroinzenjer, pa valjda pricamo isti jezik. Ako imaš da mi kažeš gde ima da se vidi konkretan primer i ko je to uradio, hvala unapred.
Hvala arhitekti, neću da te smaram vise, jasno mi je da problem neću sigurno da resim preko SC, ali mi je ova diskusija ipak vise nego korisna jer sam nekako znala da drenaza nije kompletno rešenje za problem, iako su me sa prilično strana ubeđivali u suprotno, sada sam sa još jedne strane čula da eto, izgleda imam pravo.
Ako znate primere gde je neko imao sličan problem i resio ga, eventualno uz ciju strucnu pomoć, ostavila sam email (da ne bude reklame na SC-u), hvala vam unapred.
mxm
11. novembar 2009. u 16.26
@hobit:

Evo kratkog objašnjenja kako se to radi u USA:

Pod podruma se ne pravi ravan već blago levkast, tako da ima najnizu tacku. U toj tacki se izvede (na nize) cev u koju se stavi tzv „sump pump” ili „submersible pump” (potapajuca pumpa - nisam siguran za prevod) i ta cev odvodi vodu sa poda u kanalizaciju (ili dalje od kuce, ako nema aktivna kanalizacija). Pumpa se sama ukljucije „na plovak” tj kada se potopi u vodu, tj kada se podrum puni vodom.

U tvom slučaju, posto se podrum plavi retko, ovo bi vereovatno bilo lako i jednostavno a efektivno rešenje...

Vise detalja o sump pump i principu na koji ona stiti podrum možeš naći na primer na: http://www.sump-pump-info.com/

Zidovi mogu da se prekrece (ofarbaju) vodonepropustnom farbom koja je upravo tome namenjena (npr ovom: http://www.ugl.com/drylokMasonry/masonryWaterproofer/latex.php), tako da voda ne prolazi kroz njih.

Evo ovde je covek objasnio kako je to rešeno u njegovoj (vrlo je slično bilo i u mojoj bivšoj) kuci: http://www.misterfixit.com/wetbase.htm (north-east USA).

- Nema na cemu.

Boki_jug
(Privatni preduzimač)
11. novembar 2009. u 23.08
E pa ako ti ovaj čovek odozgo ne odgovara ti se preseli u neku zgradu na najmanje deseti sprat pa ti podzemne vode neće više sigurno praviti problem.

Etoooooooo rešenjaaaaaa!
Radovan III
svikopil
(gazda)
11. novembar 2009. u 23.46
Sad mi 'ladno zao sto sam u opste ostavljao komentar!

Pa vi ne znate ni mišljenja da razmenjujete a da jedno drugo ne napada?!

Vama izgleda i treba neka poplava da vam prostruji kakva golema vida i malo propere tu zlocu u vama...
Prepucavate se tu ciji je veci i duzi, a vidi samo kako ste svi tanki...
tztztztztz...

A i šta ja radim u drustvu koje ne ume da ceni neciju zelju da pomogne?!!?!

http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=french+drain&ie=UTF-8&oe=UTF-8
gradbeo
(masinac)
12. novembar 2009. u 08.06
Gazda ;
Super si ipak French nije isto sto i Trench.
Sad se slazem sa Vrbom da je bolje poslusati Nadri Dr. a ne one sa Diplomom.
Rece ti svako treba da radi svoj posao.
Ovo je posao za strucnjaka , a mi sto smo nešto videli , čuli,pa nešto sami od toga uradili dobro je da ovako fino diskutujemo, samo da jedan drugog ne saljemo u materinu.
Pozzz
mxm
12. novembar 2009. u 08.45
Dakle, rešenje za suv podrum je: French drain ispod temelja + sump pump kao sto je objašnjeno ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/French_drain

vrbapenzioner
(masinski ing.)
12. novembar 2009. u 08.56
Gazda, beogradjanin i MXM, zahvaljujem na istom mišljenju, koga ja od početka zastupam.
Pošto nije uradjena sigurno propisna hidroizolacija , ja sam još dodao unutrasnju hidroizolaciju.
Pošto je kuca radjena davno kad su se betonski blokovi normalno ugradjivali u temelje, ima i tu rešenja, ako se gazdarica boi od rusenja kuce.
Uraditi nekoliko dobro armiranih vertikalnih i horizontalnih serklaza, da komletno preuzmu svu statiku kuce i mirna Backa.
Ovo uopste ne kosta punu a izvedba je jednostavna.
arhitekta123
(kapi s oboda)
12. novembar 2009. u 10.31
Svikoopil u pravu, da ima i taj sistem... nisam te pazljivo citao te sam na umu imao nešto treće. Svejedno, radi se o varijaciji rešenja odvodjenja povrsinske vode tako da se Hobbit-u svodi na isto.

Mxm, evo opet ponavljam ali to nije rešenje za slučaj kod Hobbit. Kod nje voda nadire odozdo, povecanjem nivoa podzemne vode. Kada se gradi nov objekat i takvo stanje ima u vidu, uradi se podrum kao „betonska kada”. Jako skupo i isplativo samo za odredjene tipove/velicine objekata. Evo kao primer, radio sam bas do nedavno na projektu/gradnji objekta koji ima bazen u podrumu i još pride je sve to ispod stalnog nivoa podzemne vode, peskovit teren (kod Hobit je nivo fluktuirajuci). Debljina betonske ploce bazena je 2 metra, samo da ponisti potisak vode i ceo bazen ne ispliva gore kao camac.

Obilazio sam pre 3 meseca i jedan drugi objekat, takođe sa podrumom i bazenom u njemu ali iznad nivoa podzemne vode. Teren - glina. Betonska ploca bazena čini mi se debljine 30cm. Oko bazena projektom predvidjena drenaza i ispumpavanje. Izvodjac izlio bazen, stavio samo jednu privremenu pumpu za drenazu bez dodatne sigurnosne tokom gradnje (pre nego se osposobi projektovani drenazni sistem). Za vikend naleti oluja i crkne ta njegova pumpa. Kako je dno bazena najniza tacka u okolini a glina vodo nepropusna, sva voda iz kraja je gravitirala bas tu i digla ceo bazen nekih 30-tak cm. Covek ima šta da vidi u ponedeljak. Sada taj isti izvodjac o svom trosku ispravlja sopstveni propust.

Mene izbace iz takta „savetnici” pooput Vrbe koji ubijaju vreme samouvereno deleci savete o necem u šta su neupuceni. Covek treba da bude fer i ne navodi uporno druge na stetu, traci im vreme i resurse.

Hobit, na pravom si tragu. Uz pravilan pristup samo napred i sretno.

Pozdrav svim dobronamernim diskutantima. Out
mxm
12. novembar 2009. u 11.17
@arhitekta

U pravu si za problem „izdizanja” poda (korita) u slučaju da je pravljeno o vodonepropus(t)nog betona (npr bazen).

Upravo iz razloga koji navodis, ova rešenja sa potapajucom pumpom (i rezervnom) se montiraju na način koji je opisan u onim linkovima koje sam ostavio. Znaci, pravi se „floating” pod (betonska ploca) koji nije „prikacen” za zidove a ispod koje je sljuncani „bazen”.

U svakom slučaju, ovde raspravljamo o nečemu što se desava jednom godisnje, i sto može da se ispumpa, i da se to desava u mojoj vikendici, ja bih samo nivelirao pod da napravim blagi pad, stavio povrsinsku potapajucu pumpu u najnizu tacku i onda još jedan nivo poda (npr metalnu resetku jedno 30 cm iznad betonskog poda). Ako voda nadire brze nego sto pumpa može da ispumpa, onda to znači da je voda odnela donji deo zida :-). Ako već i dode do plavljenja, ispod resetke će lako da se susi, bez formiranja budji/mold-a. Zidove bih obojio vodonepropus(t)nom farbom i to bi bilo to!

Boki_jug
(Privatni preduzimač)
14. novembar 2009. u 23.43
SVIKOPILE, nije problem, isukaćemo svi pa ćemo da vidimo čiji je duži, deblji, veći i bolji!
zmzmzmzm
(gospodin cho'ek)
17. novembar 2009. u 10.04
ovo je barem jednostavno: postavi sump-pump (mali sabirni bunar u cosku podruma sa pumpom koja se pali na plovak ili senzor. Cijela Kanada i S.Amerika u kucama ima obavezno ovu „spravu”. Novija naselja su malo drugacije napravljena pa se pumpe polako izbacuju.

Ono sto brine je da ti voda izbija iz poda podruma. To je i dobro jer je smanjen uzgon pa ti kuca neće „zaplivati” ali ne valja posto može da napravi pukotine i na zidovima podruma

Da bi sprijecila dotok vece kolicine podzemne vode do kuce, posao bi ukljucio kopanje tzv dijafragme a to je preskupo za tako mali objekat. Održavanje tog sistema bi te kostalo samo tako.Sump-pump je sasvim dovoljna, ekonomicna i ako ne koristis podrum za stanovanje, biće sasvim dovoljna.
zmzmzmzm
(gospodin cho'ek)
17. novembar 2009. u 10.12
I da dodam, ventilacija prostora je veoma bitna. Za dezinfekciju i farbanje zidova koristi gaseni krec. Stara crnotravska metoda.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.