Diskusije : Kozmetika i moda

 Komentar
Koliko se doterujete
lana2
15. maj 2010. u 08.02
Koliko se doterujete i šta vam spada pod obavezno.
IvaSpring
15. maj 2010. u 18.26
Volim da sam doterana, važno mi je da budem cista , da mi je kosa uredna, i da su mi nokti sređeni, ali ne mogu bas da kažem da se svaki dan nešto bas doterujem.
Ja se divim ženama koje su stalno sredjene tip top, pogotovo ako su žene domaćice, pa ne moraju da se spremaju za posao, ja da sam kod kuce uglavnom, bila bi u trenerci stalno a verovatno se ne bih ni sminkala svaki dan!
kriska
16. maj 2010. u 04.30
Ja i kad ne planiram nigde da izadjem iz kuce obavezno se svako jutro posle tusiranja, pranja zuba i umivanja nasminkam. Nije to jaka sminka - malo svetle senke na kapke, malo maskare i obavezno na usne karmin i sjaj.
Meni je to navika još iz mladalackih dana. Moj otac nije hteo sa mnom sa mamom i sestrom da sedne za sto da ruca ako nismo pristojno obucene i diskretno nasminkane.

Do skoro sam po kuci nosila dugacke suknje (obozavam one ciganske suklnje, leprsave, na karnere) i bluzice na bratele, to mi je bas lepo i zenstveno, ali u poslednje vreme ne izlazim iz trenerke.
Ako ocekujem goste, obavezno se lepo obucem i doteram.

Kad izadjem, zavisi od raspoloženja i mesta gde idem. Preko dana kad idem u pazar, na pijac uglavnom sam u farmericama.
Za druge prilike volim da obucem haljinu ili suknju i neku lepu svilenkastu bluzicu i obavezno cipele sa visokom potpeticom.

Ivana13
16. maj 2010. u 07.11
„…Meni je to navika još iz mladalackih dana. Moj otac nije hteo sa mnom sa mamom i sestrom da sedne za sto da ruca ako nismo pristojno obucene i diskretno nasminkane…”

Kriska, kako je lepo ovako nešto procitati, tako mi bajkovito zvuci.
Moj otac je stalno bio negde na putu, nas tri [mama, sestra i ja] smo jele kad je koja stigla.
Ivana13
16. maj 2010. u 07.18
„Koliko se doterujete i šta vam spada pod obavezno.”

Pod obavezno mi ne spada ništa. :)
Uopste mi nije bitno kako izgledam kad ne treba da izgledam.
Ali zato… kad moram i kad hoću da izgledam, onda je to za mene jedna od najboljih zabava koje postoje.
Prvo se potpuno opustim i iskuliram od svega okolo, pa se desi samo od sebe: osetim neku boju. Bilo koju, nebitno, sve ih jednako volim. Onda je izabrana boja vodilja za to kako ću se smontirati.
Imam osnovu, komad odece od koga pocinjem da gradim „izgled”. A boja trenutka je ono sto me pokrene da tražim nakit, lak za nokte, esarpu, carape ili bluzu koje se dopunjuju i cine celinu sa osnovom,
plus da to sve bude primereno dogadjaju za koji se spremam. Makar bio to i rostilj.
Ta kombinovanja, spajanja i razdvajanja su neprevazidjena i beskrajna igra.
kriska
16. maj 2010. u 07.23
Ivana i moj otac je često bio na putu, takva mu je bila profesija i možda bas zbog toga svako porodicno okupljanje u kuci i za stolom dobijalo je malo svecaniji cin.

Doterivanje je u krvi svake žene. To je i navika, ne treba se žena zapustiti, bez obzira na godine.
Ja kad se ujutru ne bih nasminkala osecala bih se kao da se nisam ni umila.
Ivana13
16. maj 2010. u 07.47
Svi se doteruju. :)
Samo je stvar šta i koliko neko hoće da prizna.
Rosetta
16. maj 2010. u 09.15
Ne mogu da zamislim da izadjem iz kuce nedoterana ili nenasminkana. Ovde u Holandiji žene uopste ne drže do svog izgleda, meni je muka kad vidim koleginicu koja dodje na posao mokre kose, iscepanih carapa i prasnjavih cipela. Sminka je vecini misaona imenica... U svemu tome ja vrlo često budem 'overdressed', ali me to uopste ne dotice. Volim haljine, na posao nosim kompletice (to je nepisani dress code kod nas), cipele su obavezno na stiklu, ali najvaznije je da je sve uredno i da se slaze jedno uz drugo... Trenerku nosim iskljucivo kad se bavim sportom, po kuci nosim neke opustenije kombinacije, nikad trenerku.
kriskaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

kriska
16. maj 2010. u 11.26
Rosetta, zar je moguće da neko dodje na posao mokre kose i pocepanih carapa?
Ja to u zivotu nisam videla!
RosettaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Rosetta
16. maj 2010. u 15.04
Kriska,

Onda dobrodosla u Holandiju! Mokra kosa na poslu (ne zbog kise, već jutarnjeg tusa) su vrlo, vrlo česta pojava u Holandiji. Pocepane carape se redje vidjaju, ali nije nemoguće. Recimo to nije deo svakodnevnice, ali barem jednom nedeljno vidim koleginicu kojoj je carapa otisla ili joj nedostaje jedno dugme... Doci isfeniran na posao je apsolutni rarirtet!
Ivana13
16. maj 2010. u 15.31
Bas je interesatno šta je tu kod tebe overdressed, Rosetta.
To kako si ti obucena je normalno ovde gde radim [Novi Sad], ako već pricamo o poslu i oblacenju za tu priliku.
Na primer, imaš 6 odevnih kombinacija i to menjas svakog radnog dana.
Bitno je da je 6,
u suprotnom bi imala kao neku uniformu:
ponedeljak – komb. br. 1
utorak – komb. br. 2
sve do petka,
pa onda opet ispočetka. :)
Ivana13
16. maj 2010. u 15.39
He, ma ne u suprotnom,
nego da ih i mas 5. :)
Rosetta
16. maj 2010. u 15.48
Pa overdressed je u holandskim prilikama kad neko obuce lep kompletic, pogotovo sa suknjom i neku finu bluzu ili top. Uz to odgovarajuci nakit, bizuterija i ostali asesoari. Vecini Holandjanki je vrhunac elegancije kombinacija farmerke, ogromni dzemperi, cipele za planinaranje (za sva godisnja doba) i neizostavni salovi u slojevima. Moje koleginice su recimo iznadprosecno dobro obucene jer nam je priroda posla takva, ali nekad kad vidim sklop boja i sara moram da zazmurim. Jednom me je jedna koleginica pitala koliko kompletica imam i kad sam rekla oko 50, ona je to nazvala bacanjem novca i preterivanjem. Nije svesna da ja manje trosim na garderobu od nje, jer kad imaš toliko puno stvari redje ih oblacis i samim tim manje habas. Što se tiče kombinacija, mislim mogu da kombinujem tako da jednu kombinaciju mogu da obucem jednom godisnje...
Ivana13
16. maj 2010. u 15.54
:) Verujem ti.
E, a bas me zanima, da li te komentarisu te sa mokrom kosom i u pocepanim carapama?
Ili samo kuliraju, kao ono boli ih uvo?
magenta
16. maj 2010. u 16.02
nekad je bolje doći s mokrom kosom(tusiranje u zadnji cas) nego sa suvom a prljavom!bolje i poderanih carapa nego u dezeniranim hulahopkama koje je nosila i juče!!Ista odjeca 2-3 dana zaredom nam nije strana, Kanadjanima je to naravno strasno.Muskarci bez dezodoransa, žene s 'brkovima„, kosa se pere jedanput sedmicno, ne tusira se kad je prehladjena ili joj je ”time of the month„ itd. itd. ”
Ivana13
16. maj 2010. u 16.04
:))
Tema se pretvara u loodilo.
RosettaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Rosetta
16. maj 2010. u 16.06
Te sa mokrom kosom i pcepanim carapama jednostavno ne haju za fizicki izgled. Pa to dodje kao nacionalna tradicija. Moja kozmeticarka kaže da na prste može da izbroji stalne klijentikinje koje dolaze na tretman lica, depilaciju, manikir i pedikir. Ili još bolje - frizer mi kaže da mu žene dolaze na sisanje i onda tako vlazne kose izadju iz salona - kao feniranje nije potrebno. Inače on može sebi da priusti da odbije musterije koje kažu da ne mora da im pere kosu jer im je sveze oprana!
Ivana13
16. maj 2010. u 16.12
Dobro, shvatam da ih boli uvo,
one imaju drugi sistem vrednosti i znaju šta su prave stvari u zivotu. :)
Nego, da li im takav izgled odmaze u postizanju zacrtanih poslovnih ciljeva? Da li ih iko uzima za ozbiljno?
RosettaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Rosetta
16. maj 2010. u 16.30
Pa da, prave vrednosti su lokanje piva nakon posla u prvom brown caffe-u... I, naravno, kupovinu ne bas jeftinih gotovih jela po skupljim supermarketima. I placanje preskupih fitness centara (za izuzetno skupu sportsku odecu se ima novaca)... Nije važno, svako ima svoje prioritete...

Ivana, zabavi je kraj! Ne znam koje su tvoje potrebe, ali meni je vreme za beauty sleep!
magenta
16. maj 2010. u 16.59
Ivanice,

Na zapadu ljudi žive kao sto smo mi nekad u bivšoj zemlji. Sto zarade, to i potrose dok imigranti gledaju za sto vise „zastekaju”.
Naravno da nisu sve „poderane” i nepocesljane. U bankama i kancelarijama rade prosjecno dotjerane žene, ciste i uredne. Mijenjaju ne bas skupu garderobu svakodnevno, doduse ponekad ne nose carape uopste. SVE ali bas sve su izbrijanih nogu i pazuha i imaju prilično sređenuvilicu.

Po fabrikama uglavnom dolaze svakao obuceni ali zar im je zamjeriti kad rade u kolomasti, vreloj plastici, zeljezu i sl.

Neki putuju,odlaze na godisnje, neki ne znaju ni gdje im je glavni grad države. ma svasta ima;)
Ivana13
16. maj 2010. u 17.08
Zdravo, Rosetta. :)

Hvala ti za odgovor, Magenta.
Ta generalizacija obično bude pucanj u prazno.
Niti su svi živeli od danas do sutra niti će, bilo kada i bilo gde.
Takođe, nisu svi pocepani i masni,
ali je lepo cuti pricu.
RosettaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Rosetta
17. maj 2010. u 02.04
Naravno da ne treba generalizovati, to nije ni bila poenta moje price. Rekla sam da u proseku žene ovde nemaju dobar ukus i ne vode racuna o sebi. Ja ne radim u fabrici, moje koleginice su uglavnom fakultetski obrazovane, ali ima ih koje obuku neki kompletic bez carapa (tačno je da su noge uglavnom obrijane, depilacija ili laser su isaone imenice) ili još gore na takav outfit obuju papuce za plazu. Kažem, nisu sve takve, ali se desava... A na šta trose pare, ja u to ne ulazim... Moja najbolja drugarica sa kojom sam proputovala pola sveta daje bogatvo na svog psa (veterinar, hrana, frizer i ostalo), druga obilazi sve moguće koncerte u Holandiji, Nemackoj i Belgiji. Srećom, fino se družimo i svako uziva u onome sto želi... I niko nikom ne popuje :-)
ladykloe
(student)
17. maj 2010. u 14.47
Zdravo svima,

Ja stvarno ne znam da li mi živimo u istoj Holandiji, ali njiohove žene bas daju do sebe! Pazi pricamo o pravim holandjankama.Čak i u kuci su fino i pristojno obucene sa sve cipelicama.Ja inače sam uz njih stekla naviku da u pola sest ujutru idem na tusiranje i sminkanje. U Srbiji mi je je trenerka i patike bilo omiljeno a sad imam samo jedan par cipEla bez stikle.Istina je da dolaze polu mokre kose ujutru kad je toplije vreme ali kažu da ne vole feniranje zato što steti kosu, ali da su uvek ofarbane i da je lepo osisano jeste! Kako kratka tako duga kosica! Mene prosto bude sramota ako ne dodjem namontirana na posao! I kad idem sa koleginicama u soping, pa meni je to najlepsi dozivljaj.Na mom poslu nije obavezan kompletic ni uniforma ali uvek ima zanimljivih kombinacija a farmerica najmanje!
Inače živelo doterivanje!!!

:))e
Mindjusica12
17. maj 2010. u 16.05
I ja živim u Holandiji i mogu da prepoznam žene koje opisuje Rosetta, ali i one koje opisuje Ladykloe. Radim u instituciji gde je 99% 'pravih Holandjana' kako kaže Ladykloe i u kojoj postoji nepisani dress code, sto opet neke moje koleginice ne sprečava da dodju nonsalanto obucene. Ima ih naravno i koje su tip-top sredjene. Sve je to individualno. Sminka se manje koristi nego kod nas, a feniranje se uglavnom izbegava. Preovladava tipicna holandska 'bob' frzurica i tu nema promena od kad sam ja dosla u Holandiju pre 18 godina. Možda je drugacije u sredinama gde uglavnom rade mladje osobe, kod mene nas ima svih zivotnih doba. Sve u svemu, od svega pomalo i za svakog po nešto.
Roach
19. maj 2010. u 08.16
Ja se slabo doterujem i loše sam obucena, stoga sto najviše vremena provodim kod kuce, uglavnom je to trenerka i neki stariji dzemper.
magenta
19. maj 2010. u 19.15
a šta ćeš drugo po kuci nego trenerku. Eventualno se presvuces ako kakvi „obrazli” gosti dolaze.Po kuci uvijek nekog posla a trenerka ili sorc ljeti i neka majica su najudobniji:)
babyshamble
(sandinista)
27. maj 2010. u 14.16


rosetta,

i u engleskoj je ista situacija sto tiče mokre kose-
ujutru devojke 'ladno sa mokrom kosom na posao, čak i zimi.

to mi nikad nije bilo jasno, ali one nose i sandale na bosu nogu u decembru :)
RosettaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Rosetta
28. maj 2010. u 03.26
Engleskinje u sandalicama i sa dubokim dekolteima su mi dobro poznate - Amsterdam ih je preko vikenda prepun, već u 8 navece su pod dobrim gasom. Valjda im zbog toga nije hladno da i po hladnoci, i po kisi i po vetru idu kao da je napolju +30.

A što se trenerke tiče - zar to nije ono u cemu se ide na sport? Ja imam dva para pamucnih donjih delova, ali ih koristim samo za jogging ili tenis.
babyshamble
(sandinista)
28. maj 2010. u 03.29

nije im hladno, ali zato imaju sve rahiticne prste posle 30-e ;)
magenta
28. maj 2010. u 08.20
Engleskinje, Holandjanke, Amerikanke, Kanadjanke...slični mentaliteti, nama nerazumljivi. meni je sasvim svejedeno jer sam se navikla na bosonoge, gologuze djevojke što se tresu na -30 u redovima ispred kafica, ako se ne napiju ne smatraju da su „imale good time”, ne nose carape ni zimi ni ljeti i tusiraju se svakodnevno dolazeci polumokre kose na posao..

postoje trenerke razne..na jednoj od mojih piše „pogodi” na pozadini. jako je seksi i nosim je po kuci zimi. Imam trenerku i za fitness, imam i Yoga pants, tenis ne igram a setam i u običnom sorcu kad je napolju jako vruce..

RosettaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Rosetta
28. maj 2010. u 09.02
Magenta,

Znam ja jako dobro Holandjanke - živim sa njima vise od 18 godina, duže nego sa 'našima'. Moje najbolje prijateljice su Holandjanke, a srećom imala sam dosta sansi da dobro upoznam i Engleskinje, Nemice, Kanadjanke, Svedjanke i ostale... Ne treba generalizovati, ne razlikujemo se mi po nacijama, vise po nekom drustvenom standardu.

Što se tiče trenerki, kao sto rekoh ja ih iskljucivo nosim za sport i to samo one pamucne. Doduse, tenis uglavnom igram u sorcu, a naravno da u sorcu i setam kad je lepo vreme. Ovde kod mene trenerke (one od poliestera ili sličnih vestackih materijala) izvan sportskih terena nosi samo 'white trash' (ima i jako lep izraz na holandskom). Po definiciji znaš i da imaju barem jedan prednji zub u zlatu (ne iz medicinskih razloga) i da glabaju cigaretu. Duvanski smrad im dodje nešto kao zamena za parfem.
magenta
28. maj 2010. u 09.36
ma ti si neki zesci snob:(
RosettaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Rosetta
28. maj 2010. u 12.49
Ma, nisam! Nemoj tako brzo da donosis sud! Samo kažem ono kako jeste... I znam šta hoću! ;-)
IvaSpring
29. maj 2010. u 17.10
Moram da se nadovezem, ovde u USA, devojke i žene nose japanke čak i kad je napolju 20 cm snega, toga sam se nagledala ovih godina,nisam mogla da se nacudim. Mokra kosa je , takođe, sasvim normalna. Ponekad ih vidim da izadju u pidzami do supermarketa, a barem 3 puta sam videla devojke sa viklerima na glavi u gradu!
Inače, što se doterivanja tiče, samo bogatije i dobro stojece Amerikanke se sređuju.
kriska
30. maj 2010. u 04.42
Ne razumem ovo „samo bogatije i dobro stojece Amerikanke se sređuju.”
pa u Srbiji je sirotinje koliko hoćeš, garderoba se kupuje po buvljacima i kod Kineza, jer se nema para za nešto kvalitetnije, kozmetika se koristi čak i kad istekne rok trajanja... pa opet su skoro sve naše žene doterane i sredjene.
candide
(bastovan)
03. jun 2010. u 03.46
ne smatram svakodnevno pranje kose, uredne nokte, zdrav osmeh, lep ten, blagu sminku, uredno oblacenje, nepocepan i nemodar donji ves, i slične stavke, za doterivanje, već osnovnu, svakodnevnu higijenu. doteranost mi dodje stepen iznad toga, i u to spada možda i neudobna garderoba, visoke potpetice, i razne stavke, zbog kojih su žene spremne i da istrpe neudobnost, ne bi li bile privlacnije i lepse. e, u toj prici se već ne nalazim :)

IvaSpring
06. jun 2010. u 13.48
Kriska,
upravo tako, naše žene se trude da budu doterane, bez obzira na materijalni status.
skoljka
(student)
12. jun 2010. u 00.31
Ove zapadnjakuse se oblace 'for occasion' kako bi se to ovdje reklo. Znaci ne trosi se ni trud ni pare ako ne treba...meni taj mentalitet vise odgovara. Nikad nisam bila od onih koji se mnogo sminka, nosi stikle svaki dan i sve tako, nego vise onako sportski elegantno i te forice. Možda se ovdje preteruje, pa se nerijetko vidjaju u preopustenim kombinacijama (za moje oko, anyways) u javnosti, ali iskreno meni ne odgovara ni ona nasa klasika da se moras nasminkati kad ides smece da bacis:) Previse je to pritiska uz sve ostale poslove u zivotu...
Treba pristojno izgledati, uredna kosa, nokti, garderoba, a sad kakav je kome ukus...slaganje boja i sl. tu može svako imati svoje mišljenje, nema univerzalnog pravila...
laya_lopass
08. jul 2010. u 10.06
rosetta,ti si bolesna žena...samo tvoje opisivanje trenerke mi uzasno ide na zivce...i nije tačno to da su holandjanke neuredne i nedoterane..

meni lično higijena je na prvom mestu a što se tiče doterivanja ne moram se uvlaciti u kako ih ti nazivas „kompletice” i iskljucivo nositi cipele sa stiklom da bi bila zadovoljna svojim izgledom...

uostalom mnogo je vaznije da neko zraci nekom posebnom energijom i sarmom nego to šta je obukao...ne podnosim ljude tvog stava i razmišljanja...
big-bang
08. jul 2010. u 15.29
Nekada sam volela da se od jutra nashminkam, od krema, maskari i karmina..., i izgledam ko da ću na zabavu(svih 7 dana u bilo koje doba dana) ali sa vremenom i obavezama to je prestalo, možda mi i nedostaje ali nemam vremena ni da osetim taj nedostatak.

Kosu sam pochela da farbam dok je josh imala prirodnu boju, (zashto ni sama ne znam ali znam da se kajem) i pre par meseci ostavila sam da farba dotraje jer sam htela svoju lepu prirodnu boju opet nazad ali nisam ni znala da se ta prirodna boja promenila:) Sada mi je zao zashto sam je ikada farbala i nisam videla tu promenu jer u ovim prelaznim godinama osecam kao da sam sebi neshto oduzela neshto barem meni važno jer to ne mogu vratiti unazad.

Već godinama ne koristim shminku niti kreme tako da nebrinem oko toga ali koristim maske za lice tako da mi to oduzima manje vremena i to stavim dok sam u kucnjom poslu, volim kosu jako lepo da doteram i za to potroshim malo vishe vremena.

Kad sam na poslu volim da sam uredna i doterana, elegantno da se obuchem, volim cipele na shtikle da obujem prosto nebi ih ni skidala, kad sam kuci volim da sam komotna u svome odelu jer u kuhinji i vani igranje sa decom zahtevaju barem meni veliki konfort gardarobe(trenerice, kratke pantalone, majce, duksarice, papuche, patike). Kada izadjemo opet zavisi gde se doterati elegantno a gde kazualno.

Mislim da, svaka osoba treba na svoj nachin priushti određeno vreme svome izgledu pochetkom sa danom. Sad zavisi od vrsta posla koji radi tako treba i da se dotera.

marissa
(dizajner)
08. jul 2010. u 16.16
Ja radim u engineering-u i s vremena na vreme moram sici do pogona pa bilo bilo smesno da se pojavim u kompleticu na stiklama:) Ali žene u sales i sekretarice su uvek pristojno doterane.
Čula sam da lezernost u oblacenu i ponasanju kod Kanadjana, Amerikanaca, Australijanaca i dr. vuce korene kada ranije njihove siroke narodne mase nisu podnosile englesko plemstvo i njihov stil oblacenja i ponasanja.
Uglavnom, ovde kod mene (a tako i ja) vise pridaju značaj zdravom izgledu a ne preteranom doterivanju i sminkanju. Bave se sportom, zdrava ishrana je in, zubi su im svima savrseni, cisti su i sl. Svakodnevno nanosenje raznih hemikalija na kozu nije bas zdravo.
Rosetta
08. jul 2010. u 16.26
Laya, ko je bolestan vidi se iz nacina komuniciranja. Reci 'mrzim' i 'ne podnosim' ja svakako ne upotrebljavam na ovom forumu.

Volim i ja trenerku, ali za odredjene prilike - uglavnom sport, a svoje kompletice i stikle svakako ne nosim u svakoj prilici, već za posao gde se ocekuje takav stil oblacenja. Naravno da žene i devojke koje rade drugu vrstu posla ne dolaze tako obucene na radno mesto, ali kad bih se ja pojavila u iznosenim farmerkama ili sa iscepanim carapama, moji nadredjeni bi me značajno pogledali. Ne tvrdim da su sve Holandjanke loše obucene ili neuredne, ali velika vecina ipak ne drzi do svog izgleda, sto možda ima i pozitivnih strana.

I da ne bude zabune - licna higijena je meni svetinja! Odaje ko je kakav karakter i tu nikakva sminka ili perje ne mogu da pomognu.
serafinapekkala
(vestica)
08. jul 2010. u 19.01
Ja ne razumem šta je kompletic?

Jedna od najvecih razlika između zapada i nas Balkanaca je to što se na zapadu covek ne ceni prema odeci koju nosi!!!!!! To je kljuc mnogih nesporazuma. Ja mnogo volim da majstorisem. Nije mi strano da se probudim u jutro subotom i odlucim da ofarbam neki zid u kuci, presadim nešto u dvoristu i slično. Zbog toga mi se desi da u sred majstorisanja ostanem bez nečega ili da mi zafali neka alatka, biljka bilo šta...bez imalo sustezanja ja uskocim u auto onako prljava i odem da kupim šta mi fali...niko me ni ne poglada drugacije i bas to volim.

Uvek mi smeta kada neko komentarise moj izgled i kada mi da kompliment. A kod nas je to svakodnevna pojava. Prvo sto vidim kada sretnem nekoga da me odmeri od glave do pete. Ja se oblacim zbog sebe a ne zbog drugih. Sminku nosim samo u retkim slučajevima, skoro nikada. Kada sam u Srbiji često se pitam šta li te devojke nose kada se spremaju za docek Nove Godine kada su toliko nasminkane i sredjene kada idu na posao i u park sa decom???

Pocepane carape su vulgarne i neprimerene. Bolje biti bos nego nositi pocepane carape!!!!!!
Sele
09. jul 2010. u 00.18
Ja se svako jutro tusiram i isfeniram kosu. Oblacim potpuno cistu i ispeglanu odecu trudeci se da sklopim boje. Sminkam se samo za vecernje izlaske. Koristim dezodoranse a parfeme ne. I da, zaboravila sam, cupam obrve i depiliram brkove.Nokte redovno secem i stavljam bezbojni lak da izgledaju uredniji i cistiji. I to ti je to.
pcelica-maya
(skupljacica meda)
09. jul 2010. u 11.48
Ovaj zadnji komentar mi izgleda najnormalniji. Potpuno se slazem s njom, osim sto ja nemam brkove pa nemam šta ni depilirati na tom podrucju.

Sminka i odeca su tu da nas ulepsaju a ne da nas poruzne i naprave klovnove od nas. Ako imamo previse sminke, izgledamo kao „ocvale ruze”. Ako je odeca preterano sminkerska, izgledamo kao Barbie. Minimalna sminka, poristojna odeca, cista kosa i nokti, redovno tusiranje i izbegavanje previse hemijskih sredstava kaos to su desodoransi s aluminijumom.

Ne treba biti ekstreman ni na drugi način i zapustiti se.

Znaci umerenost u svemu. Zivot u skladu s prirodom. U zavisnosti koje je godisnje doba, takvu odecu i nositi.
millionerkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

millionerka
09. jul 2010. u 19.51
Pa iskreno receno slazem se sa svima vama koje se doterujete.Mnogo držim do svog izgleda .E sad možda neki ne vole te 'balkanske mane' al ja ih obozavam .Ne volim videti nesredenu ženu pogotovo mladju ženu .Iskreno po Kanadi i Usa upravo mladje žene su bas u trendu 'osecati se lepo i komfortable 'i Beaute naturelle ..tj prirodna lepota .Ne kažem da je loše al ipak vise volim pod naski ...provesti koji minut vise na doterivanje .Ma koliko žena imala unutrasnju lepotu i sarm doterana žena mami uzdahe i njena lepota je potpuna .Još od malih nogu mati me naucila da se lepota neguje .Nikad nisam izasla napolje a da se nisam doterala .I kad sam u brzini sto jesam i to često jer mi je profesija takva nikad nedoterana .Jutarnja higijena sve redom zna se..tusiranje ,zubi uvek lepi .beli svakodnevno muckanje i ispiranje usta i obavezno mentol fresh.Kosa redovno odsecena,ofarbana uvek cista tj ,mirisna lakovi ,spray omeksivac ,maska bar jednom sedmicno akcesoari za kosu uvek pri ruci ako frizura nije ok.Krema za lice uvek ista.. leti nikakav puder krema FPS za zastitu od sunca ,sminka diskretna ..olovka za oci maskara ništa vrlo retko,ponekad sena za oci ovisno o garderobi ..lagani blagi karmini i često brijanti za usne ..naocale ..Nikad bez parfema .
Visoke potpetice retko jer mnogo koracam al često lagane i moderne sandalice.cipelice a cizme obozavam. pazljivo odabrane ,udobne.naravno ne zaboravite leti turpijice za pete i lakove za nokte. .Obozavam da se lepo obucem i volim kad mi daju kompliment al pazljivo biram šta nosim.Nakit bas ne preterujem .Volim pantalone i salove svih vrsta al kape i sesire ne volim.Tako ukratko ništa preterano ali uvek doterana .Nikad ne sudim nijednu osobu po izgledu ali volim sresti doteranu osobu nekako bacim pogled u prolazu...nesvesno ..lepo videti.Ja bez doterivanja ne znam jednostavno ne mogu izaci a da se ne doteram jer ceo dan bih se osecala kao da sam nešto izgubila ..
Svetla
10. jul 2010. u 07.00
Ceo zivot radim za minimalnu platu.
Ne sminkam se i ne farbam. Kosu sama podcisujem, nekad bude dobro a nekad ne potrevim. Ujutru doruckujem, umijem se, operem zube, obucem uniformu koja je uvek ista, crna, pa idem na posao. Stikle sam nosila kad sam bila mladja, sad imam vene pa ih ne nosim. Oblacim stalno pantalone bas zato što se hulahopke brzo cepaju a ja nemam toliko para da bi mogla da ih kupujem često.
Jedva ustedim neki dolar da obidjem stari kraj.
Kad tamo dodjem sve su rodjake doterane, sredjene, puse, ne rade ni na poslu ni u kuci, ne radjaju decu, a skupe se oko mene i kukaju: „nema pare, nema pare”, misle da sam ja donela punu kesu para da im razdelim. Kad se vratim nazad opet niko ne piše, nemaju pare za pisma, kad bi poslala one bi pisale.
Zdrava sam, uvek imam istu kilazu, niko ne veruje koliko mi je godina.
Da imam pare, umesto doterivanja isla bi da obilazim svet da vidim kako drugi žive.
Za razonodu idem u setnju i čitam knjige iz biblioteke.
Ne interesuje me zivot drugih pa i ne primecujem kako ko izgelda, ni na poslu ni na ulici.
tanjica
(student)
10. jul 2010. u 09.33
Ja sam pre za natural beauty, ali na lep način.
Licna higijena, svaki dan cista odeca, slozene boje. Farmerke ne nosim niti imam. volim suknje i haljine, zimi lepe stogane pantalone. Pocela sam rano da sedim, pa farbam kosu blago, samo preliv.
Od sminke tonirana krema i rumenilo daju svez izgled. Eventualno sjaj za usne i ponekad malo senke. U svakom slučaju sminka tako da se ne vidi da sam nasminkana.
Parfem svaki dan ( ja ga koristim ko dezodorans,jer ne koristim dezodoranse sa aluminijum, i samo mi toaletna voda sprečava znojenje, a ne mirise previse napadno).

Stil sredjivanja u Beogradu mi se ne dopada vise, deluje mi preterano,svaka devojka je pod punom sminkom i sve zbog te iste sminke lice jedna na drugu. Sve imaju iste frizure, ovog leta siske ima 80% devojaka, ...

millionerkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

millionerka
10. jul 2010. u 12.39
Bas tako tanjice to i sama kažem .Ništa previse ni premanje već sve lepo umereno diskretno i to i jesste --doterivanje---.Nije potrebno uopste mnogo para ni mnogo vremena da bi izgledala lepo i doterano .Ne kapiramn zašto neko misli da treba mnogo potrositi ili da je parfem i kreme opasan po zdravlje .U pravom smislu doterivanje je da držiš do sebe i svog izgleda koji minut vise kao sto rekoh da posvetis koji minut vise i negujes svoju lepotu koju ti je majka priroda podarila a ne da se zapustis .Niti oduzima vreme ni novac ...al je stvarno jadno izaci ugrubo i bez parfema koji možeš svako ne svetu priustiti i ne mora biti bogat da bi lepo mirisao .Lep parfem ,farba ,cesalj ,krema za lice ,olovka i malo sminke brijac pa izvoli ...ne kosta koju paricu važna je volja da želiš biti doterana .Isto u garderobi nije potrebno trositi silni novac osnovno je da imaš crne pantalone ,crnu haljinicu dalje prepusti masti na volju .Mislim da se prica o toj vrsti doterivanja da držiš do sebe i ne zapustaS se a posebno mladje žene kojima je i najteze jer odgajaju decu ...deca ,kuca .posao nije lako međutim to se nauci to je navika i ne treba je menjati .Uvek nadji vremena za sebe ne treba mnogo ni vremena ni novca jednostavno koji minut vise na dan to je sve al ga posveti sebii svom izgledu u tome je tajna . Može svako samo ako želi .
millionerkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

millionerka
10. jul 2010. u 13.47
Koliko mogu primetiti ovde ih ima mnogo sto pogresno shvataju pojam doterivanja .
millionerkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

millionerka
10. jul 2010. u 18.02
Moja bakica je umrla sa sminkom na licu i naparfumisana .
olola
10. jul 2010. u 20.45
Samo mi nije jasno zašto ste „navalile” sa tolikim minusima na „milionerku”, ne vidim ništa neprimereno u njenom pisanju i pogledima na temu doterivanja?!
maja3s
(diskutant)
11. jul 2010. u 04.14
ne mogu a da se ne jvaim :))

odem u prodavnicu vise puta u toku sedmice pa jednom sedmicno ili jednom u 2 sedmice idem u velike markete...gdje ima kupiti i tehnike i hrane i garderobe u jednoj prodavnici...vidjela sam ima takvih marketa i u Srbiji...znate o cemu pišem

i uvjek mi za oko zapne...ne samo meni već i ostalima koji prolaze...žene koje su 'dotjerane' ...zašto pod navodinicima...pa zato što su to uvjek žene iz istocnog bloka...bilo poljakinje bilo ukrainke bilo rumunke bilo ruskinje a i mi sa njima...mada smo mi dosta prilagodljivi pa prihvatamo sve sto okolnina nudi i lagano se uklapamo u milje u kome živimo...ali ove napadno nasminkane...u haljinama za vecernji izlazak...u prodavnici i kupuju mesoo..nikako mi to ne ide u glavu...i obično posto ste jako blizu jer i vi kupujete meso...ona razgovara sa muskarcem...i tek onda skapiras da je neki slavenski jezik u pitanju...ne kod rumunki ali eto i oni imaju specifican jezik..meni prepoznatljiv...

i evo toliko godina u inostranstvu...tek sad sam pomalo osjetila promjene...poljakinje...kojih u zadnje vrijeme ima sve vise...i rade u fabrikama...dolaze u radnim jaknama i radnoj garderobi u prodavnicu...ne nasminkane...pa onda vidje da su otisli u drugu krajnost...

iako generalizujem...a stavit ću i sebe u kontekst...možda ne sa ovim oblacenjem već imam nasljedni faktor kolicine hrane u korpi..koji nikako da korigujem iako se trudim...MI sa ISTOKA ne znamo niako da nađemoSREDINU...već sve onako djuture uzimamo zdravo za gotovo

ja nosim sorc kad je vruce...hlace farmer i helanke...pa tumike a i mama i suknji i haljina ...ali ne nosim one siroke gace...zovi te ih dimije ili salvare koje su jako popularne ovdje...

nemam neku svecanu garderobu...nedao Bog da me neko zovne na svadbu ili neko veselje da a da se moram srediti taj vikend ...hehe...ma naslo bi se nešto...znam dobro da kombinujem garderobu...i uvjek sam neobično obucena...tako da sam neki dan dobila pohvalu...a nije mi prvi put...i to od strane žene :))) sto je veci gust ;-)

i samo da napisem...samo ovlas sam vas citala...nisam sve sa paznjom :))
millionerka
11. jul 2010. u 10.02
A gde su to popularne toliko te siroke dimije ili salvare ...mislim gde to vi živite ako se sme znati ,,cisto sam znatizeljna .Nešto mi bas zanimljivo gde se to trenutno nose tako popularne dimije ili salvare !Ovde gde ja živim u Montrealu nisu .
millionerka
11. jul 2010. u 10.37
olola...pozdravcic .Verovatno neke dame su moje poznanice jer ne mogu da verujem da bukvalno tumace moj nik:-)
Nebitno moja poruka je svim pogotovo mladjim devojkama i damama iz Srbije ..negujte svoju lepotu kao i zdravlje ..oduvek ste među najlepsim ženama na svetu i nek tako i ostane .
P.S.bas sam navela u mom komentosu gore zanimljivu temu a to je da ne treba mnogo ni vremena ni novca niti morate biti bogati da se doterate.Naravno ne --NAPADNO--već normalno ,diskretno ..Razmenite ideje jedne sa drugima .Evo ja npr reci ću vam jednu moju tajnu.Posle saveta dermatologa već odavno ne koristim kreme za lice protiv bora i okolo ociju ..ne bacam novac koji teško zaradim .Te kreme protiv bora i okolo ociju su čak i stetne u neku ruku ako nisu odabrane adekvatno.Međutim koristim zastitnu FPS kremu protiv sunca OMBRELLA ..nju stavljam redovno jednom na dan .Kako leti tako i zimi ,,te zastitne kreme su jako dobre za negu lica ,,najbolje i svaki dermato će vam to reci .Međutim malo ko od nas pridaje tome vaznost kakva treba .Krema okolo ociju je potrebna samo kod osoba koje imaju specijalno osetljivu kozu na tom podrucjuinace kod vecine vasa krema za lice radi taj posao .Dakle za lepu njegu lica pa i sa malim budzetom pazljivo odaberete kremu za lice .Eto već jedan savet a ja ih imam koliko hocete .Elem šta lepse od toga da podelimo savete ,trukove ,tajne jedne sa drugima i naravno da bismo uvek bile lepe i doterane .Nema nikakvog zla u tome ...pustite vi te neke ----napadno nasminkane ---to je njihov problem ...nisu bre sve devojkei dame u SRBIJI NAPADNO NASMINKANE i da izgledaju ko jeftine kurve ...nemojte mi te price .Podelimo tajne o lepoti jedne s drugima to htedoh reci ...Vidim da me neke bombarduju namerno ...ne zanima me to nisko igranje s minusima .Ja sam slučajno naletala na vasu temu na naslovnoj strani i koristim tu priliku da podelim lepu reč.Naravno uvek sa zadovoljstvom diskutujem na temu lepote .Toliko od mene ..pozdravce svima .
olola
11. jul 2010. u 12.53
Milionerka ponovo svaka cast na lepom pisanju i hvala za savet za kremu Ombrella, tražim je ovog momenta, pozdrav :))
millionerka
11. jul 2010. u 14.10
Uvek sa zadovoljstvom ...nećeš pogresiti i zapamti i leti i zimi ali jednu stvar da ti kažem dobro pazi jer nikad ne znaš da li zaista odgovara tvojoj kozi .Zato oprez probaš testiras malo i vidis proveris dobro ako je ok onda napred uzivaj i mazuckaj se .Možeš da biras imaju veliki izbor i cena je solidna éNije potrebno da uzmes posebno za lice ...normalni pakage famille je ok i za lice i za telo ..možeš i samo za lice ali ne moras nema razlike .Razlika je samo u ceni...da ne poverujes ali je tačno . Ja sam sigurna da će ti odgovarati jer je koriste masovno u Kanadi čak je podnosi i veliki broj alergicnih .Još jedna lepa stvar vezana za nju nikad puder ni tecni ni onaj u prahu nije uopste potreban .Evo zašto ..kad je redovno koristis lepo dobijas bronzanu boju koja ujedno prikriva i kamuflira sve nedostatke na licu tako da si nasminkana automatski bez sminke .Onda lepo dodas sjaj na usne koji kupis obično 5-6 divnih boja u jednoj kutijici ,olovku a nekeo i ne mora i senu ..to je sve.Predivno zar ne i jednostavno i ne narusava budzet ne da je predivno već profesionalno uspesno i efikasno plus neguje lice bez dodatnih i dosta puta statnih krema i bezuspesnih pokusaja .Naravno mnogo pomaze i smanjuje bore jer samim tim sto hidratuje kozu redovno i bore samu su manje vidljive .Pun pogodak..AVEC PLAISIR TOUJOURS ..UVEK SA ZADOVOLJSTVOM PRICAM I MODI I LEPOTI ...POZDRAVCE ...
JeniferAnniston
(ing.gradj.)
11. jul 2010. u 14.20
milionerka, samo da ti odgovorim za salvare, posto vidim da si u Montrealu, Kanada nikad nije bila reper za moderno oblacenje. Dok sam živela tamo, za bilo koji odevni predmet koji je malo odskakao od kanadskog klisea uvek bi me pitali gde sam kupila, i odgovor je naravno bio, i po njihovom ocekivanju - u Evropi, pa makar to bilo i u Srbiji, Evropa je za Kanadu i USA uvek po svemu bila na bar 10 koraka ispred.

Severno-americki kontinent oduvek forsira „nije važno kako to izgleda, i da li je moderno, važno da je udobno” oblacenje. Ne mora se ni otici u Ameriku, dovoljno je videti njihove turiste po nekim egzoticnim destinacijama. Dame za vecernji izlazak obuku haljine na bretele i uz to one polu-patike polu-sandale, ne znam ni kako se to zove, znam da ne volim to da vidim ni na muskarcu, naročito ne na bele carape.

Ovde gde živim salvare su se nosile prošle godine, vise se ne nose. Bilo ih je od finih materijala, od svile recimo, jako su lepo izgledale napr. ovaj model
http://www.asos.com/Freddy/Freddy-Harem-Playsuit/Prod/pgeproduct.aspx?iid=1087242&cid=7618&sh=0&pge=2&pgesi... sort=-1&clr=Bb4+Blue
uz neki kratak sako preko toga i sa sirokim kaisem.

Da vam sad pišem koliko se ja ne/doterujem i kako to izgleda, zamorno je, pa ko će to da cita. U svakom slučaju, mislim da se manje montiram nego pre 15 godina, jer slično kako je neko napisao, dodjes da živis u sredinu, ili zadjes u godine kada vidis da te ljudi ne cene po onome sto nosis, već po onome sto jesi. Tako da postane besmisleno bacanje para na razne marke, na nešto sto ćeš obuci samo jednom ili možda ni toliko.

JeniferAnniston
(ing.gradj.)
11. jul 2010. u 14.26
Inače stvarno ne znam ko ovde toliko lupa minuse, ne vidim da je nešto bas toliko zaslepljujuce u sakrivenim komentarima. Napisite radije šta vam se ne svidja, s čim se ne slazate, možda i naucimo nešto.
millionerka
11. jul 2010. u 15.17
Pozdravce Jenni..Upravo zato sam i pitala jer živim u Kanadi cisto iz znatizelje ...ništa vise onako malo da bla-bla šta se gde nosi nikakavo zlo već sam radoznala ..Vidim da poznajes americki kontinent i razumemo se .-----------------------------------------------------
Kad kažeš ;Severno-americki kontinent oduvek forsira „nije važno kako to izgleda, i da li je moderno, važno da je udobno” oblacenje. -------------------------------------------------------------------,
Potpuno tačno to sam i htela reci ..moje vaspitanje mi ne dozvoljava da nikog iz bilo koje zemlje vredjam već lepo kažem da su oni vise onako za stil ...comfortable -udobno ..i beaute naturelle -prirodno.A to da mi sa Balkana imamo drugaciji stil i drugacije poglede ...i idemo zaista uvek napred ..To je tačno i to je oduvek znaci to nam je u genima --korenima ,Nije to zlo ..može se reci kao neka mana al nije zlo .
Dalje ne treba gledati lošim ocima --doterivanje ----ustvari tako je postavljac teme izabrao reč pre bih rekla da se misli na negu lepote i stil oblacenja može kako hocete ali želim da kažem da je ta navika da lepo izgledas i doterano jako lepa i da je ne treba sahranjivati niti obeshrabriti mlade devojke pogotovo .Imamo hiljade i jedan razlog da se osecamo razocarano i bez volje za bilo cime ,beznadezno pa tako i zapustimo sto je greška naravno i jako je tuzno .Nijedna žena nikada ne sme to da dozvoli da bude žrtva i zapusti .Mi radimo ,stvaramo borimo se i zasluzujemo da budemo lepe i doterane ne dozvolite sebi da vas ni brige ,ni obaveze ,ni neimastina čak ni bolest ništa da vas slomi .Naših 5.minuta na dan je naše i posvetimo ga lepoti i izgledu ...tacka .Time ništa ničemu nećemo nauditi osim nama samima.Milioni devojaka i mladih žena i svih generacija imaju iste probleme ali se bore protiv njih .Jedan od tih nacina su upravo forumi na kojima se prica o lepoti i razmenjuju se saveti i tajne .Tako da saznamo i otkrivamo šta se sve radi i sa cime se sve susrecu devojke i žene sirom sveta ..To je predivno i to nam je potrebno .
P.S.ma nemam pojma ko je tako primitivan da je spao na to da lupa minuse i cuti .Gukni bre nešto podelimo tajne o lepoti i savete ..zalosno i da dodam vidim da nemaju iskustvo na forumima i ne znaju da ako nastave sa ucestalim bubanjem minusa bez razloga biće im adresse lične prijavljene...minusi nisu namenjeni da se lupaju bez razloga već za uvrede i provokacije ...Eto i tu im dadoh savet ..Hvala lepo...pozdravce
millionerka
11. jul 2010. u 15.38
oups i eto na kraju zaboravih da ti zahvalim JENI za salvare ..hvala ..inače obozavam glumicu Jenifer Aniston .. njene okice i kosu ...super ti je nik.pozdravce
serafinapekkala
(vestica)
11. jul 2010. u 22.50
ove salvare su mnogo ruzne...kroj je nikakav...izgleda kao da se ukakikla u gace i sad to nešto nosa okolo.boze svasta
serafinapekkala
(vestica)
11. jul 2010. u 22.51
ukakila ;-)
ladyN
11. jul 2010. u 23.27
U Beogradu su sada manje moderne haremske pantalone, sve manje se nose :) Ovde svakako ima prenasminkanih žena, devojaka, onih koje su overdressed, sto bi rekli;), nisu obucene u skladu sa prilikom, previse iskvarcovanih... Ali ima i masa devojaka koje su sasvim pristojno sredjene i doterane, elegantne, negovane. Ima čak i onih udobnost na prvom mestu, verovali ili ne. Naravno, uvek je lakse uociti one koje su prenaglasene u odevanju, kompletnom izgledu.
Ja volim da se doterujem, da se nasminkam kad nije neka zurba, stavim parfem. Higijena, depilacija, pedikir se podrazumeva. Ovde skoro da nije normalno biti beo :), posebno leti, tako da sam pocela da mazem kreme za samopotamnjivanje. Od sminke koristim puder u prahu, malo rumenila, maskaru, neku diskretnu senku i sjaj ili karmin. Za vece kad se bas doterujem, uglavnom sve ovo isto, samo malo vise naglasim oci olovkom, ponekad napravim i neki jednostavniji smokey eyes, samo sto je to totalno doterivanje bas retko. Gledam da su mi nokti nalakirani lepo, bolje bez laka nego iskrzan.
Najcesce sam u farmerkama, sad već pocinjem vise da nosim neke lepe pantalone, ponekad leprsave suknje, zanimljive bluzice, majce, rolke. Još nisu uspeli da me nateraju na sako i kompletice, cigaret suknje :) Volim stikle i platforme, ali i ravne cipele, patike, japanke, čak i Grubin papuce nosim kad sam umorna.
Samo se nadam da se neću zapustiti jednog dana, kad krene posao, kuca, deca...
Pozdravi iz Bg...
Oli1
12. jul 2010. u 12.04
Trudim se da se uvek obucem skladno prilici. Ako sam na poslu,zna se šta se nosi jer radim u kancelariji. Suknja, kosulja, pantalone, sako, cipele na stiklu. u radnji, parku sa decom, sportski.

Zasmetao mi je komentar za žene koje su u radnji obucene tip-top, osetila sam se prozvanom. Neverovatno koliko ljudi iz naših krajeva imaju predrasuda. Recimo desi se da sam i ja u radnji obucena kao da sam na poslu.

Vidim da nekim treba objasniti zašto je to tako. Zato sto ja zapravo idem sa posla i svratila sam u radnju koja mi je na putu do kuce da kupim šta mi je neophodno. Možda sam trebala prvo da odem po decu, svratim kuci da se presvucem, sa decom odem nazad u radnju (ko ima decu zna koji je to podvig - deca i kupovina) kupim šta mi treba i vratim se kuci, samo zato da nekom ne zasmeta kako sam ja obucena dok kupujem meso?

Ili recimo trcim sa posla da uzmem starije dete iz skole, odvedem ga na sport i dok je on trenira ja se sa mladjim igram na igralistu totalno neprikladno obucena sto i meni smeta ali šta da se radi - visa sila. Niko me ne gleda i na osuđuje (Kanadjani) jer pored mene se sa detetom igra covek u kosulji sa kravatom? Pa šta onda? Šta ako je neka Ruskinja napadno obucena i nasminkana? Meni ni u dzep ni iz dzepa, ako mene ne ugozava na bilo koji način...molim lepo.

Poenta price je da ja provodim vreme sa svojom decom i da deca imaju sto vise aktivnosti.Tome sve podređujem čak iako će me neka žena (odmah znam odakle dolazi imam i ja predrasude) gledati sa iscudjavanjem.
Znaci lično mislim da je generalno našim ljudima potrebno malo tolerancije (malo vise). Ako oni naaze za shodno da rade kako njima odgovara treba i druge ljude da puste da rade to isto.

To je ono sto mi u ovoj lepoj zemlji Kanadi jako odgovara.

malena25
(NN)
12. jul 2010. u 13.59
Glavni razlog zašto se kod nas žene napadno doteruju je zato što se izgled ceni mnogo vise od ostalih stvari, odnosno izgled je najvazniji. Vaznije je da je devojka 'skockana', pa makar imala i vestacke grudi, ide u solarijum stalno, pusi i nema ambicije u zivotu, nego vredna devojka kojoj je bitno da zavrsi neku skolu, uci jezike, ima porodicu, ne pusi, zdravo se hrani i ne vodi preterano racuna o izgledu (ne trudi da se da izgleda kao vestacka lutka). Takvu niko ne primecuje, i to je ono sto je zaista tuzno, sto su vrednosti drustva poremecene. Tuzno je sto drustvo potencira ove prve vrednosti, a ostalo je nebitno (naći dobar posao, osamostaliti se, osnovati porodicu). Tuzno je i to što su mlade devojke u toj masini dobrog izgleda da dosta njih ima komplekse nize vrednosti, jer se njihove vrednosti ne cene (ne može svaka devojka da bude lepa, ali ima unutrasnja lepota koju na zalost niko ne vidi).

Protiv sam robovanja doterivanju zato što to neko nalaze i zato što će neko nedaj Boze da me vidi takvu nedoteranu (možeš misliti kakva sramota). To mi je uzas, a to je ono sto kod nas postoji i sto je normalno da ti se nabacuje gazda od 60 godina, sa dva razreda osnovne, koji muva iako možeš da mu budes cerka, a ne smes da pisnes jer ćeš dobiti otkaz i onda trebaš naći drugi posao za 300 eura koji se lako ne nalazi. Zato mi se svidja sto su se žene za Zapadu izborile da imaju svoja prava i zastitu kako na poslu, tako i u privatnom zivotu, da napreduju u karijeri, mogu da izadju kako se one osecaju, a da ih niko ne kritikuje, niti da se loše osecaju zbog toga itd.

Samo da se ogradim da i ja volim doterane devojke sa diskretnom sminkom ako se tako devojka oseca da treba da bude u tom trenutku, a u isto vreme se oseca lepo u svojoj kozi da je isto ok da ode u trenerci i bez sminke u prodavnicu.
serafinapekkala
(vestica)
13. jul 2010. u 11.04
Oli? Ne razumem zašto si se osecala prozvanom? Ako pazljivije procitas moj komentar videt ćeš da i ja uzivam u slobodi da mogu da se obucem kako i kada hoću bez da razmišljam o tome da li će da me komsinice olajavaju dok piju prvu jutarnju kafu. Za mene docek nove godine je jedna od retkih prilika kada mogu da pustim masti na volju i da se obucem i nasminkam ekstravagantno. Ako zanemarim maskembale tom prilikom imam i najace nanesenu sminku. Čak volim i da stavim zvezdice po licu. E pa sada ako ides na docek nove godine obucena kao sto si opisala da ides na posao to je sasvim druga prica. kako ćemo se obuci kada idemo na posao zavisi i od radnog mesta.Postoje kodovi ponasanja i oblacenja. U mom mestu se to najlakse primeti tokom pauze za rucak u poslovnom delu grada. Zenski svet uglavnom nosi crne cipele sa 4cm visokom potpeticom, ravne suknje do kolena, možda klasicno skrojene pantalone sa obaveznim zipom sa strane, strukirane kosulje svetlih boja, diskretan nakit i podignutu kosu. Izgledaju kao vojska klonova. Ali to nije tema ove diskusije.

Mnogi mesaju održavanje lične higijene i ulepsavanje.
malena25
(NN)
13. jul 2010. u 13.34
Oli i od mene jedan komentar. Mislim da ovde niko ne govori o odeci posle posla ako ides da kupis meso zato što je odeca uglavnom klasicna za posao (sako, pantalone, suknja, kosulja znate već šta mislim), sto podrazumeva i diskretnu sminku i to je ok. Takvih je masa oko mene u prodavnicama i one nisu tema ove price.
Govorimo o devojkama koje idu u sred dana obucene u stroge minice, uske haljine sa tonom sminke na licu, sto je meni vrlo jevtino i neukusno. Devojke što ne razlikuju odecu za dan, vece, izlaske, svecane prilike.
Ivana13
14. jul 2010. u 17.02
Vidis, Malena, ti sad imaš izvesnu dozu nerazumevanja za devojke „koje idu u sred dana obucene u stroge minice, uske haljine sa tonom sminke na licu”, slično kao sto ona diskutantkinja misli o cicama u poslovnoj varijanti dok kupuju povrce. Možda su i one krenule nekim poslom nekud, a ti ih vidis na ulici i čini ti se da izgledaju neprikladno,
Možda je njima tih par minuta u tvom vidnom polju samo prelaz do mesta na kome je takva toaleta prikladna.
:)
majloVa
(genije od rodjenja)
15. jul 2010. u 04.17
Doterivanje je subjektivna ocena i samim tim podleze kritici :)

Za mene je doterivanje kada se osecam dobro u onoj odeci koju sam izabrala i obukla.
Higijena i sminkanje su dve razlicite stvari koje ne bi trebalo zbrkavati u jedno ;)
Postoje vrlo uredne i doterane žene koje na svom licu osim kreme ili blago nasminkanih usana nemaju ništa a opet izgledaju doteranije od žena koje i u sred bela dana imaju „scensku” sminku!

Letnje od zimskog doterivanja se u mnogome razlikuje jer sminkanje leti ne da je nepreporucljivo zbog toplote već je i izuzetno stetno.
O upotrebi nekvalitetne ili čak „bajate” sminke nema ni govora.. logicno jel ;)

Dakle vreme je letnje, svuda je jako toplo pa bih napomenula par stvari koje su vanredno dobre za nas u ovom periodu, ovako u par crtica:
-oblaciti tanku garderobu, prirodnih tkanina u svetlim bojama
-nositi laku ravnu obucu ili obucu s niskim potpeticama
-na ulicu ne izlaziti bez sesira svetlih boja i s većim obodom
-na lice ne stavljati nikakvu sminku osim možda karmin blagih tonova ili sjaj za usne
-ne upotrebljavati dezodoranse (to su pravi otrovi) već talk ili vlazne maramice
-sa sobom nositi pulverzatore s običnom vodom - prskajuci otvorene delove tela koji se na taj način najbolje rashlade i osvezavaju (sveza voda direktno naprskana na kozu je bolja od bilo kog dezodoransa a osim toga sprečavati znojenje uopste nije zdravo za nas organizam)

Ovako doterana osoba u vrelom i zarkom danu ne samo da je dopadljiva već je za sebe mnogo učinila :)

Živi i zdravi bili dragi ljudi!

.
jedna_milica
15. jul 2010. u 17.28
E ljudi moji sto mi je muka kad žena zenu naziva cicom, pa to je cudo jedno. Izvini Ivana, ništa protiv tebe, ali eto jednostavno sam morala ovo napisati, jer sam na još par diskusija naisla na ovaj izraz pa mi prosto bode oci. Nekako jeftino i otrcano zvuci. Hehe, izvin'te na miniranju teme, al morala sam. Lijep pozdrav svima.
Ivana13
15. jul 2010. u 18.58
Pa dobro.
Fala ti sto si mi skrenula paznju.
fafarikula
16. jul 2010. u 00.33
Pitanjce :-D

Koristim dezodoranse već godinama, iako znam da nisu zdravi. Ali do sad nisam nasla prikladnu zamenu. Znojenje nebi trebalo sprečavati, slazem se. Imam sreću da se znojim jako malo ali me izfrustrira i najmanji neprijatan miris kad ne stavim dezodorans. Zaintrigiralo me ovo sto ste napisali o talku koji može da se koristi kao zamena na neki način. Kakav koristite? Da li uopste nešto znaci u poredjenju sa nekom drugom prilikom kad ne stavljate ništa?
Pozdrav!
majloVa
(genije od rodjenja)
16. jul 2010. u 04.39
Evo ovako :)
Prvo i najvaznije je pronaći uzrocnik znojenja.. to su zlezde-endokrini problemi i nervi i s tim u vezi odnosi se uglavnom na nekoliko polja:
-stres
-sekrecija stitne zljezde
-dijabetes
-srce
-klimaks

Znojenje je uvek uzrokovano ili uglavnom je uzrokovano labilnoscu tj. povecanom osetljivoscu i stresom.
Prost način da se testiramo da li su nam nervi slabi je sledeći:
podici ruku, blago namazati pazuh jodom i posuti talkom, sacekati i ako namazana povrsina koze potamni-pocrni to je prvi znak da bi trebalo posetiti lekara.
Što se tiče mirisa znoj uopste ne mirise već bakterije koje se nalaze na povrsini koze a koje su izazvane nekim endokrinim ili nervnim problemom.
Dezodoransi samo sprečavaju reakciju ali ih ne ubijaju tj. bakterije su tu i tada samo dublje prodiru kroz kozu pa se zato i upozorava da su dezodoransi stetni za zdravlje.
Dakle bakterije su tu pa ako se još doda dezodorans one tada dalje prodiru kroz kozu i putuju u organizam pa se umesto samo znojenja javi još niz drugih bolesti.. dalekobilo!

Talk koji upotrebljavam je italijanske firme Paglieri Felce Azzurra s blagim mirisom i decije vlazne maramice s kamilicom ili s aloe.
Talk upotrebljavam posle kupanja a maramice po potrebi :)
Kao sto sam gore i rekla bolje upotrebiti pulverzator s običnom vodom i posle se obrisati maramicom ili upotrebiti vlazne maramice nego dezodorans.

Sve najbolje :)
Poz.

.
Oli1
16. jul 2010. u 15.32
Mislila sam na ovaj komentar kad sam govorila ko je je kako obucen.

„i uvjek mi za oko zapne...ne samo meni već i ostalima koji prolaze...žene koje su 'dotjerane' ...zašto pod navodinicima...pa zato što su to uvjek žene iz istocnog bloka...bilo poljakinje bilo ukrainke bilo rumunke bilo ruskinje a i mi sa njima...mada smo mi dosta prilagodljivi pa prihvatamo sve sto okolnina nudi i lagano se uklapamo u milje u kome živimo...ali ove napadno nasminkane...u haljinama za vecernji izlazak...u prodavnici i kupuju mesoo..nikako mi to ne ide u glavu...i obično posto ste jako blizu jer i vi kupujete meso...ona razgovara sa muskarcem...i tek onda skapiras da je neki slavenski jezik u pitanju...ne kod rumunki ali eto i oni imaju specifican jezik..meni prepoznatljiv...”

Kako je ko obucen manje vise, mirisi su ti koji smetaju. Ako se covek mora znojiti na ovim vrucinama, vrlo se razlikuje znojs okupanog i neokupanog tela.
Isto tako ludi koji koriste zacinjenu hranu, pa im misris tih zacina izlazi kroz kozu pa pokusavaju te mirise (naročiti žene) da prokriju teskim parfemima...tipa Kenzo Jungle ili meni nepoznatih teskih mosusnih mirisa.

Znaci higijena je navaznija, pa tek onda oblacenje.
JeniferAnniston
(ing.gradj.)
17. jul 2010. u 10.25
Kad smo već kod neprijatnih mirisa, moram da pomenem Indijke u Kanadi u onim prelepim sarijima sa zlatnim nitima, ti bogati materijali bi mi uvek izmamili uzdah, i onda se desilo da sam imala prilike da ih srećem po Kanadi usred leta, na onoj zegi, humidity ne znam kolko, a one umotane u tih nekoliko slojeva...ja sam ubeđena da one dezodorans nisu ni videle:)) Spolja gladac a iznutra jadac:)
SanSan
(***)
28. jul 2011. u 10.34
Ja živim u Kanadi i potpuno razumijem o cemu pricate. Ovdje zaista ima žena koje dolaze u kancelariju u plasticnim flip flops papucama, nevjerovatno... ali srećom ima ih i puno oko mene koje drže do svog izgleda. Mislim pored sminke i lijepe garderobe (obavezne stiklice, ne moraju biti velike) mislim da je jako važno depiliranje, oblikovanje obrva. Ovdje Kanadjanke prednjace u pozitivnom smislu, jako puno naših žena vidim sa cupavim obrvama i dlakama na licu... ili je to možda samo u mojoj okolini.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.