Diskusije : Politika

 Komentar
Idiot troshi nash muceni novac kao svoj
ofarbaniboy
(varim)
10. april 2024. u 15.09
Ko je ovlastio pedera da kupuje francuske krntije od aviona?
Gde su se pokazali?
Šta je odlucujuci faktor da napustimo i ponistimo visedecenijsku praksu i skolu i krenemo u ovu avanturu?
Zgranut sam da opet niko ni da zucne...
Starac_Foco
(--)
10. april 2024. u 15.30
Meni je još vece cudo da bi ti avioni, koji su već i sad prethodna generacija (4) u odnosu na najmoderniju tehniku (5), trebali da budu isporuceni tek oko 2040te... Hej, za 15 godina...
dituartu
(eng)
10. april 2024. u 15.34
Kupovina ima politicku pozadinu zbog nečega, verovatno se ocekuje podrska Francuske za nešto.

Sama kupovina nije overena biće tek za dva meseca (verovatno da se vidi rezultat).
Lično nisam za ništa da se kupuje od Francuza ali imam osecaj da bukvalno moraju i to očajnicki.
U krajnjem slučaju i ako se kupe ti avioni mogu da se prodaju.
Milles_Broker
10. april 2024. u 15.35
Ko je ovlastio pedera da kupuje francuske krntije od aviona?

Kako ko ?

Pa valjda ministar odbrane.
Onaj USATI narkoman.

intrigue
10. april 2024. u 16.11
Да , биће да је то што написа dituartu ...
Прича је више политичка , дошо код њега да га пита може ли му помоћ (Србији) , па пошто није понео коверту договорио куповину авиона .
:))
Ко на пијаци , јебига ...разменма добара , ти кажеш тамо где треба пар лепих речи о нама , заузмеш се мало ...а ми купимо те ваше авионе .

Е сад , шта ће ту стварно да се издешава , да ли ће нас овај погурати и да ли ћемо ми факат купити авионе ...
Видећемо .

Можда овог нашег опет зајебу , не би било први пут ...
Мислим да он купи авионе , а да овог сутра заболе лево мудо за нас .

ofarbaniboy
(varim)
10. april 2024. u 16.45
Aaaaa kako se toga nisam setio...povuci će priznanje francuzi siftarima...ali lole su tu da me podsete koliki je genije njihov idol...a i ja sam budala kad vidim šta je sve dobio sto je siftarima dao sve osim pecat na priznanje kako se ne setih sam toga...
Tehnicar
(Tehnicar)
10. april 2024. u 22.19
U svicarskoj je oko 2000-te bio referendum o kupovini F35. Oni, koji plivaju u lovi tražili su mišljenje naroda.
Kod nas, aco država, krcmi i prodaje budzasto aerodrume, plodne oranice, rudnike zlata i srebra, strateska preduzeca hrane i poljoprivrednih masina, najskuplje gradsko zemljiste . . . sve sa forom ex specijalis, sve transparentno i posteno, jer je kao zesci srbin patriota. Eto, dolazi na red i EPS, posto ga je predhodno unistio svojim odanim kadrovima. Braca vrancuzi će nam graditi i metro i nuklearne centrale, od para iz skupih kredita, stas, ima se može se. Takvog srbina trebaju oni koji su nas bombardovali, sve daje ništa ne trazi osim podrske na vlasti. kud ćeš bolje.
Bori se ko lav rasprodajuci Srbiju i teritorije, jel eto sigurno on zna zašto je to dobro, valjda da nas ne bombarduju ponovo.

Ti vrancuski avijoni će da lete na Rusiju kad dodje vrijeme, a dotle ćemo prodati antiruskom jastrebu Makronu i vojne industriju tj.izvoziti municiju ukrima.
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
10. april 2024. u 22.25


Taj „bivše generacije” avion danas ni ne postoji, a njegovo postojanje se ocekuje tek na kraju ove decenije.

Rafal je možda jedinstven u svijetu jer je posebna visenamjenska letilica koja može da sluzi i kao taktički lovački avion i presretac i bombarder i jurisni, avion za neutralizaciju sistema PVO, taktički izviđač..sto je rijetkost u vojnoj avijaciji da vrhunski kvalitetno jedna vrsta letilice može da sluzi u raznim vidovima zadataka.

Ne mogu ga francuzi isporuciti nikome danas jer je F4 verzija gotova tek na kraju ove decenije(za bilo koga) i jer još ne postoji kao F4 VERZIJA.
Rafale koje Srbija narucuje su dakle „F4” iteracije(sto je i navedeno), a F4 je verzija koja se sastoji u unapredjenju letilice u „3 segmenta(dijela)” u odnosu na sve starije vrste Rafala a koje će biti zavrsene do kraja ove decenije.

——–
The Rafale F4 is the initial stage of a three-part enhancement process intended to augment the aircraft’s capabilities by the end of this decade.
———-
Do kraja ove decenije kada se urade sva unapredjenja na Rafalu, Srbiji bi trebalo da budu isporuceni Rafali verzije F4 poslednje iteracije koji sadrže potpuno nove do sada sisteme,
Između ostalog:

-Thales RBE2 radar sistem
-Nosi do 3 Safran Electronics & Defence 1,000kg, AASM „Hammer” GPS/laser-vodjene bombe, sto drasticno povecava napad na zemljane ciljeve u odnosu na sve ranije Rafale.
-Thales Talios laser designation pod, sa mogućnoscu „permanentno osmatranje”
-Najnoviji i u razvoju Thales Scorpion helmet-mounted display
-Cyber-zastita pojacana potpuno novim enkripcijskim protokolima
itd
itd
Dakle, potpuno tehnoloski nova letilica sa starim imenom

Avioni 5 generacije su jednonamjenski, sto nama i nasoj armiji nikako ne odgovara. I ne znaci ako su 5-te generacije da su superiorni jer mogu biti superiorni samo u domenu sopstvenog segmenta. Recimo bolji je lovac,..ali zato ne može biti ništa drugo
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
10. april 2024. u 22.53
DRUGA stvar je sto jedino Francuska na zapadu je odbila da kupuje americke avione i rijesila da razvija svoje sopstvene programe za razliku od svih ostalih, sto nama kao 'NEUTRALNOJ ZEMLJI' odgovara a u funkciji je sa dobijanjem upliva i u zapadnu tehnologiju

TReće,
Da je jedino Francuska rijesila da nam dadne POTPUN avion. RafalF4.
Rusi nas yebu sa svojim izvoznim verzijama i njihov primjera MiG29 NI BLIZU nije isti kao MiG29 koji se nudi za izvoz.
Nutkaju nam već 15 godina samo MiG29 u SM verziji...ma yebite se vise!
-----------
DODATAK
Kupicemo pored Rafala Kinesko-Pakistanski JF17 sa ruskim motorom u kineskoj proizvodnji Klimov RD-93 koji je tri puta mocniji od RD-33 koji koriste sada Mig29,..a da ne pricamo tek o avionici i mogućnostima.
JF17 ćemo kupiti jer je tehnoloski identican ruskoj za koje već imamo obucene ljude i avionsku svu municiju i opremu koju koriste i Migovi 20ke
----------

I CETVRTO, možda i najbitnije
Rafali su samo DIO paketa u kom treba da udje zajednicki razvoj SA 1)THALES-om na raznim tehnoloskim nivoima. Od napredne AI do raznih drugih sistema Quantum kompjutera, itd itd
Thales je inače kreator njihovog mornarickog ‘BEAST’ (Battlefield Engagement Assessment Simulator/Tracker) sto je primjera anti-gravity Quantum kompjuter po kojem je onaj ‘Skynet’ u Terminatoru inspirisan.
Dalje, po pitanju metroa u Beogradu, letecih taxi i dostavljackih automobila na kome se radi
i najvaznije na Nuklearnoj tehnologiji elektrana bez kojih ćemo se ugasiti do 2050 a u kojoj su francuzi lideri u svijetu a u vezu danas malih elektrana sa visokim stepenom iskoristenosti.

Dakle,...

vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
10. april 2024. u 23.06
...dakle „ofarbani-papak” taj svoj „muceni novac” zadrzi za lijecenje i svoj „Sick Care” umjesto Health Care kanadski,...a pusti ljudima koji „leb od toga jedu” da se bave šta će za državu Srbiju i šta je bolje za državu Srbiju.
Tehnicar
(Tehnicar)
10. april 2024. u 23.39
Dobri moj Vantika,
Taj avion je sigurno dobar, bolji od Miga 29. Nije problem u avionu, već sto aca srbin kupuje podrsku na vlasti, ne i boljitak za državu Srbiju.

Nisu samo avioni u pitanju, 3 milijarde za avione je ogroman novac, a o održavanju i obuku plota da i ne govorim. Prelazak na nato naoruzanje je
veliki strateski i tehnicki problem. Već sada nema dovoljno pilota za postojece migove, a o pjesdiji da i ne govorimo.

Avioni su ofanzivnao oruzje, Srbiji treba dobra i savremana protivavionska odbrana, ako se već moramo naouruzavati.

Aerodrom Tesla je već poklonjen Makronu, a slijedi enormno zaduzivanje za francuski metro i nuklearne cwntrale. Pored Exp0-a i novih 25 milijardi zaduzenja, vucic gura Srbiju u propast i dugove, koje ne možemo vratiti. Podilazenje Makronu na ovakav samoubilacki način i na racun svih gradjana Srbijej e nešto što se više ne može tolerisati.

Vucic je u kandjama globalista WEF-a, i teško nam se piše sa njim.

Parovic je to sve dobro obrazlozio:

https://www.youtube.com/watch?v=oXzYJRwHZEg
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
11. april 2024. u 00.15
ah da,..i
a) Kada ti navodis razlog iz kojeg „Aca Srbin” nešto radi je bukvalno napad na svaki zdrav mozak,..a pogotovo „kupovina podrske na vlasti” kada je
-već dobio podrsku za sledeće 4 godine
-i pitanje ko ga to sad treba da 'podrzi„

b) avioni se po dogovoru sa Srbijom treba da isporuce 2030te da se ne lupetaju datumi

c) Francuska je država koja ljubomorno cuva sve vojne kontrakte i ne iznosi ih osim ako to ne uradi kupac, pa sirina lupetanja od 3 do 7 milijardi dolara za 12 aviona su ipak prizvoljna lupetanja likova kao vi na nekim portalima pa sve do AKTIVISTA koji se popularno zovu novinari po raznim medija-yebinama.
Te podatke niko nema osim francuskog i srpskog tima koji direktno rade na stvari

d) Aerodrom Nikola Tesla nije ”poklonjen„ nikome paore jedan glupi ili ako hoćeš lazivi pa biraj,.. nego je u koncesiji sa rokom trajanja od 25 godina koji je otpočeo je u februaru 2019
Francuski Vansi je preuzeo obavezu da uloži ukupno 1,46 milijardi evra – uključujući i pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, to p investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma Nikola Tesla. – što mahom ide na širenje aerodroma.
Skoro osam miliona putnika(u 2018toj 5,5 miliona) i 83.300 letova – to je bilans beogradskog aerodroma ”Nikola Tesla„ u petoj godini u kojoj njime rukovodi francuski koncesionar

ah da, da ne zaboravim
i yebo te ”Perovic„ i info.Srbin zajedno sa njim

Milles_Broker
11. april 2024. u 03.00
„Dalje, po pitanju metroa u Beogradu, letecih taxi i dostavljackih automobila na kome se radi”

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aaaa kada će da kupimo onajj satelit koji će da nam pomogne vojsci ?
Hoće li prvo da ove letrece taksije da uvezemo ?
Aaaa kako će pojicija da ih zaustavlja kad naprave prekrsaj u vazduhu ?
Moz za !@#$ da ih uhvate i kad su pijani, drogirani. aaa ?

Aaa onaj satelit sto smo lansirali sa izraelom jel se on pokvario pa sad moramo da kupimo novi ?

Pa expo pa nacionalni stadion .

Auuu pa koliko milijardi mu to bukvane drogirani dodje.

Oćeš li ti to i ujko fon bugojno da platite iz svog dzepa mamu vam psujem ustašku !

More mamicu vam psujem ustašku !

HoboPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Hobo
(Pacifing by force)
11. april 2024. u 06.33
Očajnicki a i jedini potez Srpske vlasti. Rusi su „prdnuli u cabar” a okruzenje nam nije naklonjeno ukljucujuci velike zapadne sile .
Dakle ulaskom u neki vazalski odnos sa Francuskom je jedina opcija Srbije da se poveze sa zapadom u protivnom izolacija .

A vi drugovi komunisti i dalje sanjajte o velikom staljinu i junacite se sa „propalog”zapada
Seeb-VN1700
11. april 2024. u 07.11
Ne mogu ništa reci o ratnoj avijaciji jer o tome pojma nemam, ali ako su Francuski avioni kao i njihovi auti, ili bilo šta od njihove tehnike.. nije mi poznato da ista valja.

Možda bi njemacki Tornado bio bolje rjesenje, ima ih nekoliko varijanti.
Amerikanci su skoro posvuda u svojim akcijama trebali Tornado avione.

Inače dobra fora od Vucica jer dobro zna da mu takove „prazne” izjave neće zamjerit ni Nato ni Rusi jer ga ne uzimaju za ozbiljno.

-
anonima
(Stranac)
11. april 2024. u 07.47
Francuski avioni i francuska aura su krntije? Francuska tehnika je zaostala … Mashala poznavaoca. Jesi li čuo za francuske brze vozove, za avione Airbus, za EPR nuklearne centrale, rakete Ariane, … A šta to nedostaje francuskim automobilima? Trebaju se kao da stide Renault Alpine, Citroena DS, Peugeota, godina i decenija dominacije u reli trkama, u formuli 1? Znaš li koliko ima mitskih francuskih auta koja po broju uradjenih primjera ne treba da se stide ni bube? Jugovici su kao i Arapi jako vezani za prestiz njemackih auta pa vise vole kupiti polovan i razdrdan mercedes nego novoga, udobnog i pouzdanoga francuza. Ja cijeli zivot vozim renaultova auta i nikada me nije ostavilo na česti ili imalo tezi kvar. A Mercedes moje kolegice je proveo vise vremena u garazi nego na česti. Krene meckom na odmor, pokvari joj se na izlazu iz garaze i onda uzme starog peugeota 407 i pravac more.

@nonima
xzy
(ing)
11. april 2024. u 07.53
Klimov RD-93 koji je tri puta mocniji od RD-33 koji koriste sada Mig29

---------------------
ajd smanji malo, 3x je previse

Rafal je bolji od Tornada, naročito za Srbiju

3M je suvise mala cifra, to će da izadje barem 2x vise. Nigdje nisam procitao o oruzju za avione, o obuci pilota, održavanju i sl. To je je obično skuplje od samih aviona

Ali „bottom line” je koji će moj SR avioni uopste
xzy
(ing)
11. april 2024. u 08.08
dalje, danasnji avioni su inače beskorisni bez Avaxa, radarskih sistema, vise vrsta podrske (od drugih aviona do protivavionskih raketa, isl) a SR prakticno nema ništa od toga.
Ovo samo može da bude „karta” za ulaz u nato i da se ti avioni prikljuce natu kada ovi nekoga napadnu..a izbor opada iz dana u dan, ostala je samo kina i rusija koliko vidim
Tehnicar
(Tehnicar)
11. april 2024. u 08.46
d) Aerodrom Nikola Tesla nije „poklonjen” nikome paore jedan glupi ili ako hoćeš lazivi pa biraj,.. nego je u koncesiji sa rokom trajanja od 25 godina koji je otpočeo je u februaru 2019
Francuski Vansi je preuzeo obavezu da uloži ukupno 1,46 milijardi evra – uključujući i pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, to p investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma Nikola Tesla. – što mahom ide na širenje aerodroma.
Skoro osam miliona putnika(u 2018toj 5,5 miliona) i 83.300 letova – to je bilans beogradskog aerodroma „Nikola Tesla” u petoj godini u kojoj njime rukovodi francuski koncesionar

ah da, da ne zaboravim
i yebo te „Perovic” i info.Srbin zajedno sa njim.
_________________________________________dragi Vantika, upozorio sam te na rijecnik već jednom, pazi šta lajes!
Dosli vrancuzi da nam grade aerodrum, jelte i ulazu svoje milijarde. Ajde? Sada će da uvezu i vojnu industriju? Kako nas samo vole ti strani ulagaci. Kakva smo mi država, kada sve prodasmo ili „dali pod zakup”, da bi vladajuca bagra mogla da održava svoju mafiju i ima za provod i luksuze poput meklarena. Koliko milinardera je poniklo za vrijeme vucicija? Koliko sirotinje možeš kupiti za sendvic i bocu vode? Još da aca proda srbija sume, a eps je na putu i sve pod stranom sapom.

Tehnicar
(Tehnicar)
11. april 2024. u 09.39
d) Aerodrom Nikola Tesla nije „poklonjen” nikome paore jedan glupi ili ako hoćeš lazivi pa biraj,.. nego je u koncesiji sa rokom trajanja od 25 godina koji je otpočeo je u februaru 2019
Francuski Vansi je preuzeo obavezu da uloži ukupno 1,46 milijardi evra – uključujući i pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, to p investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma Nikola Tesla. – što mahom ide na širenje aerodroma.
Skoro osam miliona putnika(u 2018toj 5,5 miliona) i 83.300 letova – to je bilans beogradskog aerodroma „Nikola Tesla” u petoj godini u kojoj njime rukovodi francuski koncesionar

ah da, da ne zaboravim
i yebo te „Perovic” i info.Srbin zajedno sa njim.
_________________________________________dragi Vantika, upozorio sam te na rijecnik već jednom, pazi šta lajes!
Dosli vrancuzi da nam grade aerodrum, jelte i ulazu svoje milijarde. Ajde? Sada će da uvezu i vojnu industriju? Kako nas samo vole ti strani ulagaci. Kakva smo mi država, kada sve prodasmo ili „dali pod zakup”, da bi vladajuca bagra mogla da održava svoju mafiju i ima za provod i luksuze poput meklarena. Koliko milinardera je poniklo za vrijeme vucicija? Koliko sirotinje možeš kupiti za sendvic i bocu vode? Još da aca proda srbija sume, a eps je na putu i sve pod stranom sapom.

geriatrikus
(zvakac karamela)
11. april 2024. u 12.10
>>...A Mercedes moje kolegice je proveo vise vremena u garazi nego na česti. Krene meckom na odmor, pokvari joj se na izlazu iz garaze i onda uzme starog peugeota 407 i pravac more.<<
=================================================
Увијек је требало имати те француске технике у резерви.
Подсјети ме да сам и ја када сам возио старог Голфа 1 имао Дијану са стране. Дијана је увијек ускакала у невољи! Како је само исказивала моћи француских достигнућа...удаде се касније за неког Гастарбајтера и оде у Француску.
P.S. О авионима немам појма, једино да ми је кум пензију зарадио возајући се тим Миговима и оним што смо прије њих имали...бијаше ли Јастреб, Галеб, Соко, Орао...?
Starac_Foco
(--)
11. april 2024. u 17.49
Sa tih 12 aviona, čak i da su najbolji na svijetu (možda su, ne znam o tome mnogo), Srbija neće moći da se odbrani od nekoga dobro jaceg mnogo uspjesnije nego se 1999 branila sa onih nekoliko migova.

Umjesto 12 trebalo bi im jedno 200 komada pa da od ta odbrana bude uspjesna. Osim ako nije ideja da će nas, npr, napasti samo sama HR koja već ima nekoliko takvih aviona, pa bi eto imali cime da im pariramo. Ili će da nas napadnu sami bugari. Ili možda će sama Albanija?

Za 3 milijarde moglo bi se kupiti 6 baterija S400 sa raketama kraceg dometa (jedna baterija ima 8 lansera sa ukupno 128 raketa dometa 130km) i to bez popusta koji bi možda rusi braci srbima i dali. Ako su ih rusi prodali npr Alziru, ne vidim što ne bi i Srbiji.

intrigue
11. april 2024. u 18.47
Знаш како , ови кад планирају да крену на крену на неког обавезно испипају шта ти имају и са чим могу да им се супроставе .
Или , колико би трајало и колико би их коштало ако нападну .

Пипкају они ...„можемо ли на Ирак или на Либију ” , можемо наравно...они су лимунада .
А на Иран ?
Е то мало тЈеже .
Пуно кошта .

Е сад , учачко си доста , није да ниси .
Са ким мислиш да ћеш ратовати па да су ти авиони нешто што ће ти донети предност ?
Ако ти је пао на памет НАТО , не пије воде ...ић .

За ову боранију , комшилук , ок ...ту би се стекла одређена предност .

А ово на крају 6 батерија С400...е то је нешто што би озбиљно забринуло и НАТО . Што се тиче „колико би коштало ако крену” .
Па онда калкулација .

Али , од кога да купи С400 , од Руса ?
Е јбига , нема од њих више никакве политичке , а Бога ми тешко и војне попмоћи .
Мада , као што већ рекох...ко зна да ли ће се овом куповином авиона доћи до политичке користи .
Мене стра да Га опет не зајебу .
ofarbaniboy
(varim)
11. april 2024. u 19.07
Sve to lepo al što se dozvoljava da ovaj smrdljivko vankita nekaznjeno psuje ljude a?
Zorrko
12. april 2024. u 00.30
———/
anonima
(Stranac)
11. april 2024. u 07.47

Francuski avioni i francuska aura su krntije? Francuska tehnika je zaostala … Mashala poznavaoca. Jesi li čuo za francuske brze vozove, za avione Airbus, za EPR nuklearne centrale, rakete Ariane, …
——-///-

Их, ма какве крнтије… па знамо да је у тим аутима и возовима мама учила сексу нашег свјетског лидера макрона. И дојила га успут, зато је тако велики лидер нарастао.

Макрон мамојебац, Лидер слободног ЛГБТ+ свијета. Који би батинао фармере јер га засипају балегом и изметом……али се не усуди директно.
anonima
(Stranac)
12. april 2024. u 03.25
Geri, i ja sam kao mlad imao renault 5 i Dijanu. Dijanu sam ozenio i otisao sa njom u Francusku. Danas imam Kadjara a i Dijana je još uvijek tu. Ali kao sto rekoh, francuska auta su ako ništa istoga kvaliteta kao i njemacka ako ih ne voie sivonja i ako ih redovno održavas. Devedesetih godina sam imao priliku voziti Renault 25 moga punca i tetkovog Mercedesa 300. Mecka je bila udobna kao klupa u parku. A da ne pricamo o dozivljaju voznje od 300 km u BMW serija 3M na zadnjem sjedalu. Mjesec dana sam Isao na fizijatriju da mi vrate kosti na mjesto.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. april 2024. u 05.44
Jedan inzinjer masinstva (kog sam postovao) savjetuje kcerku:
Kad budes birala muza biraj onoga koji ima Renoa.
On je imao Reno 8 i sluzio ga je 30-tak godina.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. april 2024. u 05.56
A što se aviona i naoruzavanja tiče još jedna losa odluka. Ulaze se novac u nešto što ne proizvodi dodatnu vrijednost.
Al' jeste ovaj put je docekan pristojno. Za nove pare docek, za zivote onih poginulih u 1.svj. ratu klupica.
anonima
(Stranac)
12. april 2024. u 09.16
Odlična odluka za nas u Francuskoj. Još da i naše Bosnje skuckju para barem za dva rafala i eto meni povišice.

@nonima
Djenka
(La vida es corta pero no me im)
12. april 2024. u 10.27
Jeste Reno dobar,zato se Makron u Audiu vozi :)
anonima
(Stranac)
12. april 2024. u 10.40
Djenka, Macron se vozi u DS7 Crossback.Pa nije Macron u Bakincima ili Leposavicu rođen da se pali na svapska auta.

@nonima
anonima
(Stranac)
12. april 2024. u 10.44
Od 1906 pa do danas su sva predsjednicka vozila bila proizvedena u Francuskoj.

@nonima
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
12. april 2024. u 11.41
1) avioni se moraju imati. Neću sad da nabrajam razloge kojih neki paceri priuceni nusu ni svjesni a kamo li da znaju
2) Lično nije mi dragu sto kupujemo od francuza ali kao sto rekoh, francuzi su jedini koji nam nude POTPUN avion. Rusi nam ne daju jače od MiG29 SM, sto nije prislo Rafalu, pogotovo F4 Rafalu.koji narucujemo a koji je daleko bolji od danasnjih Rafala.

3) Za avion 5 generacije moras obuciti NOVOG pilota...nemoguće je da pilot sa recimo F16 ili MiG29 krene na obuku za avion 5 generacije. F4 verziha Rafala je tehnoloski korak ka avionima 5 generacije i dalje. Moramo SAD uhvatiti taj korak da bi 2050 i dalje imali blage veze imogli da imamo sopstveno vazduhoplovstvo.

4) Indija je upravo iz tog razloga odbila MiG35 a uzela 26 ovih F4 Rafala a već ima 36 starijih da bi napravila taj tehnoloski međukorak.

Uglavnom, ako se potpise ugovor mislim da su novi Rafali najbolje na svijetu sto je Srbija uzela i sto je mogla uzeti bez ikakve politike, i ništa bolje ne postoji i da nam vrsi zadatke tolike široke lepeze...od zadataka do tehnoloskog skoka ...ali lično ne volim sto kupujemo od francuza
C_A_B_O
12. april 2024. u 14.36
ODLUCIVANJE vladaa srbijice. precEniiika i sve one bulumente polupanih partijasa dovede do unistavanja oklopa, „unapredjenja” orla ,koji od stvaranja bEse ZAOSTAO...i jadni G4 je još malo peMzijoner...PVO SRAMOTA, artiljerija za CIRKUSA ..ni za pasuljenske... a kad vidjeh bofors „ na budzen” pomislih da sam u MUZEJU. RAFALLE NIJE za srbijicu...kad Jovana iz kabine nazove precenika..ocas će da biDne oborena iznad Pristine...ZA status pratnje „stranog” vazduhoplova se može restauriti 4 21 -let lampe za obuku i antiterorizam Tucano, aligatori, i 25 te ona BARAKA od mi17..ALI ne Pume...niti Raffale...

I seljak s pijace bi mog'o PAMETNIJE no NESRPSKA wlada, NESRPSKA vojska i nesrpski PRECENIK.

UZGRED Slobu prodadose...ko će i aluminiJski dinar dati za usliju cija je GRANICA na JUGU sEvernije no NEDICEVA!
vantika
12. april 2024. u 14.44
Da dodam da su znanje i zahtjevi za pilota 4++ i dalje 5te generacije daleko sofisticiraniji i stoga daleko skuplji.
Cijena obuke prijasnjih pilota kreće od milion do 3 miliona, ali za pilote naprednih novih generacija obuka je mnogo skuplja(od 5 miliona pa i do 10) po pilotu.
E sad,...kad ovi seručnjaci koji daju ovde svoja strucna mišljenja kontaju da nasi piloti krenu u tu tehnolosku bitku?
Na polovini ovog vijeka?

Šta da radimo sa ruskim avionima da nam ih i dzabe dadnu, ako nisu korak unaprijed.
Dakle krenemo ne samo od aviona, nego od kompletne tehnologije i logistike, od opsluzivsnja aviona, PVO uvida, pa sve do popravki i komlet remonta.
Nadi su i proizvodili po licenci francuske Gazela helikoptere, sad idemo na licencu H145 airbus.

Rusi nam dadnu DZABA i MiG35..super!..I šta onda?...imamo odlične avione sledećih 30 godina. I šta onda? Svijet otisao na 6tu generaciju a mi ..?

To je isto ko kad bi neko pisle drugog svjetskog ti davao one najbolje sto postoje propelerase, a svijet poceo koristiti mlazne..a onda se od 1946 do 70tih nadjes u situaciji da imaš hrpu starih aviona i pilota koje ne predstavlhaju ništa.

Pa i Tito je OD AMERIKANACA PRVO I PRIJE MIGOVA nabavio americke mlaznjake, a od britanaca za Orlove nabavljao Viper motore i tako PRIMORAO Ruse da se takmice da nam prodaju Migove.

Mi prosto moramo imati upliv o obje tehnologihe jer ne smijemo sebi dopustiti da ZAVISIMO OD BILO KOJE STRANE ako hoćemo neutralnost..pravu neutralnost

Za Foču i njegov komentar „šta će 12 Rafala protiv NATO”
Ne uzimaju se Rafali da naših 12 ide na njihovih 1000, nego radi drzanja tehnoloskog koraka i predvidvidjanja „ko će koga” kad se NATO raspadne.
I radi POVREDE
Kakve povrede? Pa evo.
Ti treba da se pobijes sa nekim patuljkom i ptice na grani znaju da ćeš 100% ti ubiti Boga u tom patuljku. I to svi znaju i svi vide da patuljak nema sansi..ALI NIKAKVIH.
E sad
Pobijedices ti tog patuljka, ali će te ta pobijeda SIGURNO kostati ili prsta na ruci a bome moguće je da izgubis čak i jedno oko

Sad ja tebe pitam:
Oćeš li se pobiti sa tim patuljkom?

Ocigledno da ni bitke ni borbe vidili niste, niti blage veze imate šta je rat i koji su ulozi zs i one velike ko i za male

vantika
12. april 2024. u 14.56
Dakle nasa vojska PRVENSTVENO služi za odvracanje.
Koliki god da si, ma koliko jak..POVREDIĆU TE
A koliko ću te povrediti ti racunaj pa vidi oćeš li prst izgubiti, ruku ili čak oko
vantika
12. april 2024. u 15.06
...pa to samo odslikava način kako čak i odrasli ljudi ovde(a i sire) rezonuju o stvarima koje malo ili nikako ne znaju.
Stvari o kojima nisu čak ni porazmislili bar i povrsno a kamo li dublje. Kako de usko gleda iz žablje perspektive, pa se lupeta i lijevo i desno da je prosto žalosno čitati ne iz razloga tematike, nego nezrelosti kad se neko mora stiditi kolicini slhepila i šta se lupeta.

Postoje ljudi koji od toga hljeb jedu,...profesionalni ljudi. Zamisli da u vasim strukama sjednete sa ljudima koji nisu prisli vasoj struci a slusate ih kako tematišu posao koji vi radite!..a pri tome da se čak ne osvrcu na neke ne strucne nego cisto logicne i zdrave pameti segmente gdje im struka ni ne treba čak.
Pa bilo bi vam smijesno, jel tako
Starac_Foco
(--)
12. april 2024. u 17.24
Znaci neki napredni avioni su potrebni da držimo korak sa svijetom. OK, ima smisla ako je zaista potrebno održavati taj korak.

Ali zbog čega ga zemlja koja se jedva vidi na karti svijeta, i koja ima 0.1% svjetske populacije, i koja se o precem jadu zabavila po vise osnova, treba održavati? Kakva je realna vajda od toga?

Po toj logici trebali bi da kupimo i bar jedno dva vasionska broda, ne bi li odrzali korak sa svijetom i u tom domenu, posto će se buduci ratovi voditi u vasioni.

intrigue
12. april 2024. u 17.37
Е јебга Фочо , како ствари стоје Ми смо сирочад , мало острвце окружено Нато-фашистима ...
Ко ће нама сутра да помогне ?
А да се предамо , дигнемо руке у вис , пустимо их да нас карју ...
Није нам то у ДНК .

Овако бар нешто да имаш , да се покркамо и да што скупље продамо главу.

пс.
мени Вантика ок , јебига...из оног што напише човек ипак може да сазна и научи бар нешто .
зна човек шта пише и о чему пише .
Seeb-VN1700
12. april 2024. u 17.50

Državne granice sezu toliko daleko koliko je narod spreman da ih brani.

-
Starac_Foco
(--)
12. april 2024. u 18.04
ntrigue
12. april 2024. u 17.37

Е јебга Фочо , како ствари стоје Ми смо сирочад , мало острвце окружено Нато-фашистима ...
Ко ће нама сутра да помогне ?
А да се предамо , дигнемо руке у вис

*****
Kao sto sam već pominjao, ako zaista postoji opsnost od neke agresije, za iste pare moglo bi da se nabavi mnogo vise korisnijeg hardvera, 6 baterija S400, a to je ukuopno 48 lansera sa jedno 700 raketa. Ili mogli su makar da raspolove, pa kupe 6 aviona (6 ili 12 svejedno je ako će samo da služe za vatanje koraka) i 3 baterije S400... Shvatio sam ja da je možda nemoguće kupiti S400. Ali da li je? Kao sto rekoh, Alzir kupio. Koji su oni faktor u svijetu da su mogli?
vantika
12. april 2024. u 18.16
Fočo a kad si nas tako opisao lijepo, i sto će nam nezavisnost i šta koji qurac nećemo u NATO nego se nas 0.1% nesta qurči okolo?
Da malompredjemo preko aviona. Okruzeni smo sa,NATO najviše trgujemi sa EU. Zeru nas ima...pa lijepo da ksd jevtako ne talasamo nego sankcije Rusiji, pa NATO pa lijepo EU...i Bog da bas vidi.
Ta tu mi ima da se nesta koprcamo, jel tako
vantika
12. april 2024. u 18.20
Ne kontam?!
Šta vi zapravo hocete?
Kako nas Fočo „realno” opisa,..aj da dignemo i ruke i nogepa da se predamo jer smo svakako zera sirotinje, pa šta uleti.. uleti.
Jako Fočo onda kontas KiM da branis? Svakako ga tako mali kako si rekao pusimo.
Čemu otpor bilo kakav? Kome?
vantika
12. april 2024. u 18.21
...🤣..evoni intrigue pita isto
vantika
12. april 2024. u 18.29
Što se baterija S400 tiče..i to će se nabaviti čim oslobodimo Crnu Goru pa da nam Rusi to mogu dopremiti.

Fočo,..de nam objasni kako ćemo dobiti te S400..Masa hardvera koji smo kupili od Rusije 2020te evo već godinu i više ne može da nam Rusi dopreme i prebace.
Ocemo li preko kosmosa ili da kopamo ispod NATO zemalja okolo ? Kako?

Inače još nije objavljeno ali ja mislim da je i S400 kupljen davno.
Masa naših je cijelu godinu obucavana na S400 ima tome par godina
Starac_Foco
(--)
12. april 2024. u 18.52
Dje sam ja pominjao predaju? Ja sam samo naveo da postoje i druga sredstva odvracanja osim nekoliko aviona, a koja bi mogla biti efiskanija u datoj situaciji. Naravno ja sam laik za diskusije o vojsci. Ali niko ko ovde dolazi nije bas neki eksert za ni za vojsku ni za politiku. Svi smo mi ovde manje vise iz cudne potrebe da palamudimo :). Razlika je da neko to sa umjerenom dozom samouvjerenosti i iskljucivosti a neko sa neumjerenom.

vantika
12. april 2024. u 23.16
Pa nekako proizaslo,..interesantno da smo i ja i intrigue iz tvog posta nekako skontali da se radi o predaji, jer nekako implicira iz onoga stasi napisao.
Niko ne iskljucuje tvoj prijedlog o S400, samo kažem da je to jedan drugi segment. Upravo kako bi trebali razvijatio taj segment, moramo razvijati i ovaj oko aviona.
Nisu to samo Foco avioni,..to je cijeli jedan tehnoloski svijet koji to povlaci sa sobom. Recimo primjera eto taj HUD sa kacigom, tj ona pilotska kaciga na Rafalu,..to je nešto u samom tehnoloskom vrhu svjetskom koje se rijetko vidja.
Možemo citati o tome, ali to direktno posjedovati i gledati kako radi je sasvim nešto deseto. Kao kada bi ti citao o Formuli 1 ali samo ako bi to neko posjedovao koji može provozati je sasvim nešto drugo.
Imati upliv u te vrste tehnologija izbliza je posebna stvar.
To je samo jedna stvar od hiljadu drugih. Od avionike, radara, elektronike...
geriatrikus
(zvakac karamela)
13. april 2024. u 06.51
Мислим да ни Французи не знају шта су направили док то не допадне наших шака...ако знамо да је српска пјешадија била кудикамо бржа од француске коњице, можете мислити гдје ће те једрилице стићи када се Србин прихвати волана.
Још да нађемо неког Антона Туса да то све води...има ли она(ј) премијерка какве фамилије, не можеш тако осјетљиву ствар повјерити било коме.
dr-mors
13. april 2024. u 08.23
šta se sekirate,
Dokle god je P.icousti na vlasti tj. u nagib poziciji, niko nas neće napasti. A plus je i „sahista”.. igra, simultanku sa celim svetom.
vantika
13. april 2024. u 11.04
A ko se sekira?

Kako stvari stoje sad,..nećemo ni docekati . moguć je 3 svjetski i nikad tako blizu nije bilo.

Ako se ipak ne desi, vrlo je moguć raspad NATO, a onda ćemo se nasamo obracunati sa svom okolnom i unutradnjom zgadijom onako po posljednji put
ofarbaniboy
(varim)
13. april 2024. u 16.24
Stevin ne zna vakita ni šta piše ni o cemu pishe već pishe ono sto ti volis da procitas...covek je degenerik...ali iz interesa,ne moz covek da ovoliko bude zaglupljen besplatno...običan smarach i skretnicar tema sa koloseka,idiot ukratko...znachi umesto da se skoncentrisemo na jedinu bitnu dilemu otkud silikonki pravo da troshi tudje pare,bespravno,nezakonito,neustavno on već zna kakvi će biti rafali 2768 godine ...
intrigue
13. april 2024. u 17.39
ок , то је кроз бриле кроз које Ти гледаш . кроз оне које Ја гледам слика може да изгледа другачије .
нпр.
да човек пише баш оно што Ти не волиш да прочиташ и да је због тога дегенерик .

јебига.
:))
zlatiborac
13. april 2024. u 17.45
'Dokle god je P.icousti na vlasti tj. u nagib poziciji, niko nas neće napasti.'

A kad njega skinu (roknu), ode i onaj grobar iz Kuce Smeca u paketu...
ofarbaniboy
(varim)
14. april 2024. u 06.02
A ne,ne,ne...
Nije stvar izbora dal se meni ili tebi svidja ako neko kaže danas je Nedjelja Sveta...znachi il jeste il nije...
A ja kažem da silikonka NEMA PRAVO,nikakvo bas da zavaCa iz kase pare i trosi ih po svom nahodjenju...o tome se vrlo precizno radi...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. april 2024. u 11.15
„Fočo,..de nam objasni kako ćemo dobiti te S400..Masa hardvera koji smo kupili od Rusije 2020te evo već godinu i više ne može da nam Rusi dopreme i prebace.”

Kupili? Koliko smo kupili?
Da nam je hitno, prebacilo bi se sa AN124. Srećom nije. Nego da to ne zastari dok se ne prebaci? ;)

Što se tiče kupovine lovaca od Francuske, to je uvijek bilo dio politike. Mislim da bi racionalnije bilo nastaviti sa modernizovanim Mig29. Karakteristike raketa i radara su bitnije od samog aviona. Nisam nigdje vidio uporedbu opcija koje su razmatrali. Vojna tajna je sve gdje predsjednik preplati. ;)

Za potrebe drzanja koraka i 6 lovaca bi bilo dovoljno. Mi smo uvijek imali problem sa novcem za sate leta i treninga. I sa održavanjem.
No kako presjednik obično slaze, vjerovatno će se broj smanjiti do realizacije.

I nije tačno da za obuku na 4 generaciji treba mnogo vise vremena nego na 3-coj.
vantika
14. april 2024. u 12.40
Prebacio bi sa AN
Bravo Kolumbo!!!
Ne daju ti prelet
intrigue
14. april 2024. u 13.03
Офарбани дечко ,

Цела ова прича је много комплекснија и у њој се крије на десетине питања ...
Тако да је твоје питање „ко му даје за право да троши народне паре” прилично перифрно и личи на питања која постављају обични људи који пију пиво испред задруге ...

Колико сам видео овде се мало људи разуме у авиацију и авионе ...па је бар са те стране Вантика неко ко је понудио бар неке информације .

Дакле , просто речено...
СиликонаКа има право да троши паре и не троши их по свом нахођењу .

Троши их свака земља (у окружењу рецимо) из истих или сличних разлога .

Питање које се поставља је мало дргачије .
Нпр.
Није проблем у томе што троши паре , већ колико пара и да ли ће толика улагања бити оправдана . Колико ће нам донети . Колики је ефекат итд.

Прва ствар око које се повела расправа је какав је тај Рафал , да ли је добар авион и самим тим и добро решење .
Одговор је дао Вантика ...Авион је одличан .
Ту је крај приче што се тиче квалитета авиона .

Али , то повлачи масу питања .
Ок , одличан авион ...али прескуп . Да ли ми имамо паре за такве авионе ?
3 Милијарде ? То су огромне паре , нарочито за Србију .

Дакле , није питање зашто троши паре за авионе (мора се троше их и други) већ колике су то паре , да ли је превише , прескупо ...да ли Србија може да се понаша као Саудсикса Арабија ...а Вучко као шеик ?

Е онда иде оно старо питање шта ће нам тачно донети ти авиони ?
Предност у ваздуху наспрам НАТО ...Смешно .
Ту још постоји информација да убоитост тог авиона вишеструко повећавају ракете скалп и метеор које се додатно плаћају , које нам Французи неће испоручити...једноставно није договорено или нам недају.

То би испало као да купиш мечку , а несмеш да возиш преко 80 на сат .
Јебига.
Онда , Усташе су купиле те Рафале , половне , јефтиније...али са ракетама скалп , ове метеор могу купити .
Тако да ...Ђе смо ми тачно ту ?

Има ту још причЕ ...
Рецимо ...није та цифра од 3 милијарде крај улагања . Ту тек дође цена одржавања , налета , обуке пилота , техничког особља итд. И још зависиш од НАТОА , који је непријатељаски настројен према Србији ...јер , одатле стиже опрема , резерцвни делови , ремонт , унапређивање , продужетак ресурса и капацитета ...

Због свега овога се постављајуј питања :
Да ли смо могли проћи јефтиније нпр. ? Решити „проблем” са неким јефтинијим авионима ? Можда улагати у ПВО (што рече Фочо) ...јер , видљиво је у рату Русије и Укрјине да ти авиони и нису велика предност.

Кад све ово укалкулишеш мора ти пасти на памет „није ваљда да ови наши који су преговарали незнају за све то ” ?
Вероватно знају ...и то што знају отвара веома важну ствар и оно што се можда крије иза овога .
А то је Политичка одлука .

Као прво , авионе из Русије нема шансе да набавиш , нити ћеш моћи још дуго .
Они ће бити под санкцијама ко зна колико ...
А Кина и није баш неко квалитетно решење .
Остаје нам Запад и државе НАТО .
Вучић се одлучио за Француску (нисам сигуран да би нам неке државе из НАТО уопште продале авионе) ...а ми већ са њима имамо приличну сарадњу што се тиче војне индустрије .
Макрон је пристао (мада још није све 100% , никад не знаш ко ће се из
НАТО побунути и уговор може да послужи као тоалет папир) .

Шта се тачно крије иза овог уговора о куповини авиона ?
Да ли се дефинитивно окрећу леђа Русиј и приближава ЕУ причи и чланству у НАТО ?
Да ли се са овим избија аргумент Муја , шипаца , ујчила итд . да је Србија Руски субверзивни елемент ?
Ако би зобг овога Макрон погурао повлачење ПЕМ конвенције или бар њено ублажавање или тај СЕПА аранжман (због нечланства Србија губи велике паре) ...питање да ли толико улагање вреди или не .

Има ту још нешто , идеш код човека који је један од највећих лобиста ЕУ и човака који гура целу причу у вези „ Незавсиног Косова” ?
Шта ти он ту тачно може помоћи и да ли ће ти помоћи ?
Да ли ће те извварати ?
Да ли ћеш , на крај крајева Ти пристати на све што гурају Париз и Макрон ?

пс.
ето , баш сам се потрудио ...и фала ви на пажњи .
:))

псс.
јеботе , па ја теви увек морам објашњавати .
:))
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. april 2024. u 14.43
„Prebacio bi sa AN
Bravo Kolumbo!!!
Ne daju ti prelet ”

Objasnio bi ja kako se može prevesti avionom da si odgovorio šta je Srbija kupila?

„Kolumbo” je već objasnio da trenutno Srbije ne treba ni brojna lovacka avijacija ni jaka PVO. Treba joj jaka privreda i veci izvoz.

vantika
14. april 2024. u 15.00
Intrigue, dodao bi ovo.
Mora se uzeti u fajtor i vrijeme.
Jer ako nam sad primjera neće(kao ni bilo kome drugom) neće da isporuce Meteor rakete, ne znači da za 6 ili 10 godina će to biti slučaj.
DRUGO
Srbija je ako niste upoznati, jedna od tek 10tak zemalja u svijetu koja ima tehnologiju cvrstih raketnih goriva i motora dometa preko 50km. Mnogi mogu proizvesti raketu, ali je čvrsto gorivo tajna, pa vecina kupije raketna goriva(i motore) od onih koji to znaju proizvesti.
Malo zemalha je u stanju da proizvete recimo kao nasu Jerinu do 300km dometa.
Kako to aplicira?
Vidili smo da su oni novi Airbus H145 helikoptere nasi naoruzali NAšIM RAKETAMA i opremom
Srbija je već proizvela nešto sto bi ti Rafali nosili a zove se Vila1 i Vila2.
Srbija već posjeduje sopstvene „planirajuce krilate bombe” 250kg, 500kg a rade si i 1500kg
Srbija već sada posjeduje široku lepezu sopstvene „dumb” i „pametne” municije koja može,da segne daleko i preko granica naše zemlj
Takođe uz Rafale dolaze Mika rakete zadnje generacije koje su bolje od Skalp.

Otidji i izguglaj Vila 1 i Vila 2

Da dodam
Francuzi su dobro zayebali primjera Argentinu kada su zaustavili argentincima isporuke svojih Exoset raketa dok su ovi ratovali oko Foklanda sa Englezima.
Nasi zbaju da ne samo Francuzi, nego bilo ko ako nemas svoja sredstva koja proizvodis pusis svakako u ratu jer ti ovi od kojih nabavljas ili neće moći ili neće htjeti da ti isporuce. A ti istrosio ono šta,si imao. Dzaba ti najmodernija puska kad nemas metaka za nju
Nas ne interesuje toliko njihova municija.
Mi svoje proizvodimo

vantika
14. april 2024. u 15.28
Pjer, po tebi onda nije potrebna Policija u bogatom dijelu gradova koji posjefuju jake privrede i ekonomije.
Ti si jedan da ti kažem priglupi pacer koji luoetas takve gluposti da je to za tek posebnu pricu.

Prvo lupis način kako će nam neko dostaviti opremu, ja ti odgovorim a onda se vratis da u stilu Grunfa iz Alan Ford stripa izvalis očiglednu ali priglupu konstataciju tipa „ako kaniš pobjediti, ne smijes izgubiti”

Kao da živis u nekom balonu!?
Da ono sto neko proizvede i napreduje drugi neće pokusati da otmu.
Pa najvece armije tutmeze posjeduju oni sa najrazvijenijom privredom. Šta će im vojska jel tako?!
Oni imaju armije a ti predlazes da se mi raspuštoljimo ekonomski, razvijamo se lijepo, gledamo svoja posla, uhvatimo se za ruke u slobodno vrijeme i pjevamo „daj nam sunca, daj nam sunca”

vantika
14. april 2024. u 15.40
Šta god da je Srbija kupila Rusi nam ne mogu da dostave već godinu i po..
NATO nam je dozvolio da nam samo dostave ona dva helikoptera Kamov koji du za gasenje pozara.
Čak su nam i kinezi na jedvite jade dostavili one FK3

Dokle ta njihova bahatost ide, kupili smo mnogo teretnih kamiona od Kine jer bam treba za gradjevinsku industriju. Prije nekoliko dana crnogorske poslušnjičke SVINJE su digli frku na sav glas kako Srbija uvozi preko Crne Gore tajno vojne kamione tako da ih kinezi navodno ofarbaju u žuto da izgledaju gradjevinski.
A laik vidi da su ti kamioni sa tri osovine umjesto 4 kakvi su vojni, primjera.

Podapinje nas NATO na svakom koraku preko svinjećih poslušnika
intrigue
14. april 2024. u 16.04
Вантика ,

Ок , има ту информација које људи не знају , не знам ни ја доста тога , наравно .
Човек , јебига , ипак треба да верује људима који доносе одређене одлуке ...јер , вероватно постоји објашњење за неке ствари које се нама , обичним смртницима , чине упитним .

Нешто не верујем , мала је вераватноћа , да су људи ангажовани у тим преговорима незналице и дудуци .

Зато ја кажем да Ти овде напишеш доста ствари за које маса света ( па ни ја) не зна .
Добар део њих то не жели да призна , јебига .

пс.
иначе , једна од ствари које сам написао је и то да се још увек не зна расплет овог рата са Рујкама и Украјином ...(ево сад и ово сранје Израел -Иран)ко зна како ће се све то завршити глобално гледајући ...
паје можда збго тога оговор са Фрањама преурањен , самим тим и упитан .

vantika
14. april 2024. u 16.06
Proizvodimo sopstveni IFV Lazanski ali je to stalo jer na Lazanskog ide ruska modularna kupola sa strahovite snage 57mm auto-topom(najjači zapadni IFV mav idu do 40mm a 90% tek 30mm)
Sad smo razvili i već proizvodimo svoj srpski auto-top od 30mm a već se ispituje novi 57mm naše proizvodnje koji moramo razviti jer nam Lazanski projekat stoji IZ RAZLOGA JER NE DOZVOLJAVAJU ISPORUKU IZ RUSIJE.

Dalje
Koristili smo Kamaz šasije za naše automatske haubice Nora koje su bile među 5 najboljeih na svijetu,..onda nam onemogućili iz Rusije da dobijamo šasije od Kamaza.
Mi predjemo na njemačke MAN šasije a sa tim šasijama i upgrade koje smo uradili nasa NORA u Americi na vojnim poligonima udje od 12 najboljih u 2(Nora i švedski Arčer)
I onda pocnemo dobijati ludačke narudzbe širom planete da izvozimo Noru,..ali ne leži vraže,...sad nam čak onemogućuju i te NAN šasije uz Njemačke zatrpavajuci nas „birokratskim dozvolama” i lažući da im nedostaje kapaciteta da nam isporucuju.

Vučić prošle godine naredio da se krene sa razvojem domaće šasije u FAP

Dakle to su samo djelici i primjeri kako nas saplicu...da ne pricam o repromatetijalima i elektronici iz Kine itd itd itd...

vantika
14. april 2024. u 16.17
Neki ovde kontaju da je to ko sto odete vi u BestBuy pa trznete karticu i kupite.

Sto bi oni dozvolili nama recimo da prodajemo nasiroku nasu vojnu opremu vrhunskog kvaliteta eto tipa te Nore..kada švedjanin hoće da uvali svog Arčera koji je 3 puta skuplji a isti,...ili amerikanas svoj M777 ili francuz svoje...nekom tamoko god da narucuje bilo Pakistan, Kipar ili Mijamar ili ko već ne...
Jednostavno iako si jeftiniji i čak nekad i bolji, onemogućice ti da proizvedes, da se razvijas...ne jer te eto mrzi nego jer hoće svoje gofno da uvali pa kakvo god da je.
A plus sto sankcihski ne daju Rusji i još ne- NATO opremu stopiraju
vantika
14. april 2024. u 16.24
Intrigue, ja sto napisem možeš da provjeris, takođe šta napisem ima i logicki smisao.
A onda se to nekome ili ne svidja ili se NAJPRIJE ne uklapa u priglupu matricu svega onoga šta je luoetao prije nego sam ja objasnio,...jer sad recimo to šta sam objasnio kad se taj tupan vrati na ono šta je lupetao prije, sam shvara koliko je plitkog razmišljanja i na koliko bitnih segmenata nije obracao paznju, a bio se raspricao kao da je svu pamet popio u vezi nečega.
Onda ororadi još i ego,..
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. april 2024. u 17.58
„Ti si jedan da ti kažem priglupi pacer koji luoetas takve gluposti da je to za tek posebnu pricu.”

Jak argument. Ako ja kažem da si ti idiot koji slijepo slijedi losu politiku Vucica, to bi bio „jači argument”?

Poenta: Avion LOVAC bez najnovijih raketa vazduh vazduh je losa investicija.
Odgovori:
1. Možda ćemo rakete dobiti kasnije. Vrlo mudro.
2. Imamo mi svoje rakete? Koje? Vila1 i vila2. Krstarece rakete zemlja zemlja. I da se nakace na avion koja je korist od lovca sa krstarecim raketama protiv dalekometnih vazduh vazduh raketa?

Cijena: Rafale je oko 100M, mig 29 oko 25M.

Ali evo pacerska opklada: Hajde da se kladimo da Srbija neće kupiti 15 Rafala.

vantika
14. april 2024. u 18.38
1) Prvo se nauci da ima „lovaca” i lovaca.
Na koje mislis? Rafal je „OMNIROLE” dakle VISENAMJENSKI avion.
To znači da ima vise funkcionalnosti a ne samo „borbe u vazduhu” da mu trebaju vazduh-vazduh rakete.
Taj avion može da bude za
Borbu u vazduhu tj PRESRETAC
Da bude BOMBARDER i za podrsku kopnenim snagama
Da bude IZVIDJAČ
Možda ćemo protivnicke avione gadjati sa PVO i našim FK3 a ne slati na njih Rafale, a Rafali će nam sluziti da precizno i hirurski rokamo tvoju raju po bivšim SFRJ konjusarijama

2)Vila1 je krsrareca koja se lansira da zemlje zemlja-zemlja
Vila 2 se vjesa na avione i namjenjena je vazduh-zemlja napad.
Savjet
Tako kad googlas na brzinu da bi mi eto replicirao o nečemu za šta se ništa ne razumijes ili znaš ili.nikad čuo do sada nisi,...nemoj da brzaš da bi ispao pametan i obavjesten, nego malo podrobnije i pazljivije pricitaj a ne da se glupiraš.

3) ovde pricamo o odabiru „zašto Rafali” i mogućnostima tog aviona kao i razlozima njegovog odabira. Od tebe i ovih ti brljavaca ništa nismo ni čuli ni procitali zašto ste „za” ili „protiv” nebitno, osim sto ste protiv jer je kupovinu Vučić najavio oa niste protiv Rafala jer nije dobar nego jer ga Vučić kupuje. Cijena je samo vas izgovor.
O tematici se razumjete ko Mara u krivi, ali ste vrsni u pljuvacini,..to i radite

4) Apsolutno ne navijam da li će Srbija kupiti ili ne Rafale. Vidim da si zapjenio protiv tih Rafaka samo jer ti je hrvatska kupila i stariju verziju i polovnu tih Rafala, a„jadna siromasna Srbijica” domaćinski hoće najnoviju verziju i to nov novcatu 🤣
To što se ti „kladis” da neće kupiti, stavi negdje pare pa se kladi. Za mene postoje strucniji i pametniji od mene, ljudi koji hljeb jedu od tog posla i profesionalci koji bolje znaju STA SRBIJI TREBA.

geriatrikus
(zvakac karamela)
14. april 2024. u 18.41
За све је крива Олимпијада!
Што се одбране земље тиче, можеш се слободно попишати у све Мигове и Рафале ако не будеш имао 50 људи да ставиш у траншеју дугу 300 метара.
vantika
14. april 2024. u 18.56
Geri, treba ti i jedno i drugo. A to tvoje ne iskljucuje avione ko ni avioni 50 ljudi u tranšejama.
Mislim ako bi ti doletili ti avioni s ledja i porokali one tvoje protivnikr ispred tvojih tranšeja, ne bi imao ništa protiv, zar ne?!

Nije mi samo jasna ta iskljucivost.
Tipa yebo te salata, supa i krompir bez pecenja,...a ne vjerujem da ste ikada odbili tu salatu ili krompir ili hljeb uz pecenje
geriatrikus
(zvakac karamela)
14. april 2024. u 19.52
Вантика, слабо се разумијем у те Рафале, не сумњам да је све што говориш истина. Што се тиче ЈНА авијације, пилота у учешћа истих у одбрамбеним ратовима 90их могу рећи да сам донекле и инсајдер.
Својевремено сам пратио и развој те војне технике, а онда сам дочекао и да видим дејства. Оно што је моју гузицу спашавало од налета љутих Санџаклија је био „Гаро” М53. Уз њега је било доста Паповки, а интервентние јединице су имале аутомате 7.62, понеког Хеклера...
Људи никада нисмо имали, али је срећа да смо имали повећу слободну територију, па смо могли пребацивати људство за испомоћ на разним ратиштима која су се отварала.
Што се подршке авијације тиче имали смо избацивање граната на српско село и српске положаје(Касатићи поред Хаџића) на почетку 92.
Запитајмо се и ко и како је ратовао на Кошарама.
Шта хоћу рећи: многи од нас смо били поносни на тако јаку армију, на моћ нашег оружја и оруђа које све одвраћа од могућег напада, на обученост наших официра...али мало нас је имало прилике да те моћи види и осјети у пракси.
А пракса је сурова, шачица територијалаца убија војнике једне од најјачих армија Европе.
Знам, ИЗДАЈА. Али ја знам и како смо реаговали када смо имали сами себе. А убијеђен сам да је тада степен патриотизма, ма колико се јадан показао у пракси, био јачи него данас. Јесте можда фраза, али је много пута доказано да „бој не бије свијетло оружје, него срце у јунака”.
vantika
14. april 2024. u 20.13
ja bih nekako da junak napokon pored srca dobije i to svijetlo oruzije.
to je sve.
ali možda sam to samo ja! kao sto rekoh, jedne stvari ne moraju da iskljucuju druge
niti svijetlo oruzije po defoltu iskljucuje junacko srce, niti junacko srce mora po defoltu da iskljuci oruzije.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. april 2024. u 22.47
Vantika,

TI NAPISA: „Srbija je već proizvela nešto sto bi ti Rafali nosili, a zove se Vila1 i Vila2.”

I ja se pravim pametan ukazujuci da te rakete nemaju veze u ulozi Rafale kao lovaca?

„Apsolutno ne navijam da li će Srbija kupiti ili ne Rafale. Vidim da si zapjenio protiv tih Rafaka samo jer ti je hrvatska kupila i stariju verziju i polovnu tih Rafala, a”jadna siromasna Srbijica„ domaćinski hoće najnoviju verziju i to nov novcatu 🤣”

Niko nije zapjenio (niti pljuje) sem tebe. Nije Hrvatska kupila meni ništa, nego sebi. Mislim da su i oni mogli biti „domaćinskiji”.

A sad kad si rekao da APSOLUTNO ne navijas laknulo mi je.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. april 2024. u 23.10
Zašto je važno koje vazduh-vazduh rakete se kupuju?

Malo googlanja kaže sljedece:
1. Bugari imaju narudzbu za 16 F16 i narudzbu za 35 AIM-120C-7/C-8 domet 105 km
2. Mica koja MOZDA ide uz Rafale domet 80 km.

Usput Bugari imaju S300 i S200. Čini mi se ekonomicnija kombinacija boljih mogućnosti. Nego mogućA narudzba Srbije. Od koje već nema ništa jer Vantika ne smije da se kladi. ;)
anonima
(Stranac)
15. april 2024. u 08.11
Mogao je za te pare kupiti 1000 Despota iz Bratunca i deset hiljada Pinkovih dronova. Em je domaće, em bolje.

@nonima
vantika
15. april 2024. u 22.39
a eto vidis ja ipak ono šta znam i koliko znam šta nam treba i za šta, uopste ne mislim da Srbiji trebaju te vazduh-vazduh dugog dometa rakete. Čak ni onog srednjeg dometa, jer mislim da ti avioni uopste neće sluziti za borbu u vazduhu sa drugim avionima.

Tako da to tvoje izdr,k-avanje sa i poredjenje sa bugarima a samo u svrhu da dokazes neku negativnost je imbecilna.

Rafal avioni će imati u nasem vazduhoplovstvu sasvim druge namjene.
Mi smo mala zemlja, male teritorije i nisu nam potrebne vazduh-vazduh rakete 'iza horizonta' kada ciljeve na nebu možemo da segnemo mnogo lakse sa PVO. Ne napadamo mi primjera Izraela neke Iranske avione preko teritorije Sirije.
Nas protivnik dolazi nama, a ne mi njemu

ino sam ti to rekao u jednom od prijasnjih postova, ali ti to prenebregavas jer čitaš po raznim sajtovima mišljenja takvih kao ti tipa
'yebo te rafale ako nam ne daju Meteore':):):)
I tih Meteora francuzi imaju tek nekih 200 komada i kostaju MILIONE po komadu
I sad ste se uhvatili u to kolo tih dalekometnih vazduh-vazduh raketa eto jer nema ništa drugo da preseravate a nikada te rakete ni rusi ni amerikanci ni francuzi ni britanci,..ALI NIKADA DO SADA NISU UPOTRI...ILI...NIKADA
Jer jednostabno nije bilo situacije za tako nešto

pardon,..jesu,.do mene,...amerikanci su opalili nekoliko prije par mjeseci na kineski balon pa im se cio svijet smijao koliko para su potrosili da obore taj balon

vantika
15. april 2024. u 22.53
PS
malo mi nešto ipak i sumnjivo to da Bugarska kupuje varijantu 7 (AIM-120C-7),..al ajde da ne provjeravam tvoje budalastine, jer mislim da je to ipak budalastina..mrsko mi da provjeravam
vantika
16. april 2024. u 00.09
i jedan mali dodatak koji si previdio kada sam pomenuo Mica rakete

Srbija narucuje valjda Rafale F4,.,.,(„F4” veoma bitan detalj), jer sa regularnim Rafalom dolaze Mica „IR” dometa 80km (sto je po mom mišljenju ipak pretjerano za IR, al ajde),..nego dolaze sa Mica „NG”, dometa nekih „tricavih” 150+ km
Primjera, hrvatski Rafali 3F-R mogu sa svojim radarima da targetuju ciljeve tek na 120-130km, dok radar na F4 rafalima to može preko 200km.
Dakle ne bitno je kolikog dometa imaš rakete ako ih sa radarom ne možeš da upotrebis na tim daljinama

https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2023-03-07/latest-generation-rafale-fighter-enters-french-a ir-force-service

vantika
16. april 2024. u 00.11
moras svaki link y-beni na ovom SC da skracujes

https://tinyurl.com/6a6ncpdp
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.