Diskusije : Politika

 Komentar
Bombardovanu Zgradu Generalštaba Vlada Srbije pok
Tehnicar
(Tehnicar)
13. mart 2024. u 20.43
Iznenadjenjima nikad kraja. Posjed na kome još uvijek stoji osteceni kompleks zgrada generalstaba, poklanja se amerikancima, nakon 99 godina koriscenja.

http://skr.rs/zNlJ

Poslije priznavanja siptarskih tablica, pasosa, diploma, dozvole rada i beneficijama pri zaposljenju stranaca (siptara), idemo dalje u nacionalna ponizavanja i razvaljivanje države i sveg sto vrijedi u njoj.

Dakle, posto su nas zločinacki bombardovali gotovo tri mjeseca, pobili hiljade civila i vojnika, zatrovali uranijom za nekoliko narednih stoljeca, sada i ovaj spomenik nato zločina dolazi na red za preobrazbu u nato pohvalu i poklon.

Majku mu , do kojih granica će da ide ta patriotsko predavanje Srbije neprijateljima, pod parolom Srbija ne smije stati?

Da se posjetimo malo na godisnjicu bombardovanja u Areni povodom sns mitinga, zločinac Sreder je docekan kao oslobodilac svakolikog naprednjackog srbstva.

https://www.youtube.com/watch?v=7Hdkn6dpSgc
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
13. mart 2024. u 20.52
prije 5 godina vlada je Trampu nudila da tu napravi hotel
prije 20 godina takođe je ta lojacija nudjena bilo kome ko hoće da kupi i ulozi

taj „Generalstab” nikada nije bio 'Generalstab' Srpske vojske nego JUGOSLOVENSKE,..pa da naprave SVINJAC u sred tog 'Generalstaba„ bi me ladno bolila patka.

Kad se sjetim Broveta, Kadijevica, Tusa, itd itd itd itd i sve te 'plejate” anti-Srba koji su upravljali slomom Srpske nacije iz te stenare, pitam se koja je poenta ovog tvog posta, i šta te to veze za taj SVINJAC
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
13. mart 2024. u 20.56
ah,..sad otvorih link i drug Ćuta iz Ekološkog ustanka roni gorke suze za 'Generalstabom'...Ok..:):):) but of course,..It figures...
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
13. mart 2024. u 21.22
Naravno
Dok je Rio Tinto vrsio ispitivanje zemljista i minerala u zapadnoj Srbiji,..„drug Ćuta iz Ekološkog ustanka” je pokupovao veliki broj poljoprivrednih zemljista i domaćinstava u okolini na kojima su se vrsila ispitivanja Rio Tinta. Rio Tinto je u zadnjoj fazi ispitivanja poceo da KUPUJE određena zemljista da bi proširio ispitivanja, a nas 'vrli' drug Ćuta iz Ekološkog ustanka je tada za vise miliona evra pre-prodao RioTintu ta svoja zemljista koja je ranije kupio, ali takođe su ga pratili i mnogi mjestani jer im je „drug Ćuta iz Ekološkog ustanka” otkrio cako kako da zayebu i državu i Rio Tinto.
Fora je bila da Rio Tinto kupi i otkupi ta zemljista, a onda će drug Ćuta iz Ekološkog ustanka sa tim mjestanima dici „ekoloske demonstracije”, otjerati Rio Tinto(a država Srbija Rio Tintu PLATITI Nadoknade koje je sa početka ispitivanja potpisao Dinkic, i Tadic),..i tako kada otjeraju Tinto,..da VRATE ZEMLJISTE U SOPSTVENO VLASNISTVO(naravno ne vracajuci lovu koju su dobili od Tinta kad su prodavali)

dakle dobiju lovu, otjeraju Tinto, država Srbija po ugovoru isplati Tintu gubitke, drug Ćuta iz Ekološkog ustanka sa svojim 'domaćinima„ vrati svoje posjede u zapadnoj Srbiji.

Samo sto kada je Srbija placala Tintu, Rio Tinto je vratio u vlasnistvo Srbije sva ta nalazista i terene

Raniji gaf druga Ćuta iz Ekološkog ustanka je Sava Mala i Bg na vodi i promasaj da se ”ugrade„ na tim nekretninama.

Sada je presao na Generalstab da kuka i place jer se ni tu neće moći ugraditi(a izgleda da se pojavio investitor čim kuka) ni on ni Djilas ni Marinika, ni Tadic ni Dinkic, i ostala garnitura koja redovno 'protestira” iz svih mogućih razloga samo ne govori kojih

Tehnicar
(Tehnicar)
13. mart 2024. u 23.03
Hvala Vantika na pristojnom odgovoru, bez vrijedjanja i zle krvi, iako se ne slazemo u mišljenjima.
Elem, Tramp ili Klington, su za mene USA predstavnici zločinacke sile, koja je zarad otimanja KiM napravila ogroman zločin nad Srbijom, a to radi i danas, podržavajuci nezavisno kosova.
Pokloniti to ogromno zemljiste usred Beograda okupatoru je sramota do neba. Same zgrade su bile spomenik nato zločina i genocida, a ako su se i trebale rusiti, onda se tu moglo napraviti svasta, pa i skupo prodati ako već mora, pa pomoći seljaku i sirotinji.
Ispod tih zgrada se nalaze dugacki pozemni tuneli, centri veza i sklonista, koje će CIA preuzeti za svoje spiunsko gnijezdo.

Za Cutu, ne znam, ali da je to istina sto pišes, ne bi mogli opstati od rezimsko-tablidnih osuda i kleveta, pogotovo sada za vrijeme podle izborne utakmice.

Zahvaljijuci njemu i Savi Manojlovicu, projekat Rio Tinta je zaustavljen, uz obecanje brnabe, da je na to stavljen tacka.
No ne lezi vraze, vrli vodja nedavno saopštava da se projekat nastavlja, jer ćemo inače morati platiti odstetu od milijardu EU. Pitam se ko je uzeo novac, da raskopava i trajno zagadi divna i bogata sela i zemljiste, raseli 200+ hiljada ljudi, sela sa dosta djece u skolama, koja proizvode velike kolicine zdrave hrane i lice na svicarsku . . .

Ova siroka tema treba da se otvori posebno.
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
13. mart 2024. u 23.20
me znaš mnogo u Cuti ali
„Zahvaljijuci njemu i Savi Manojlovicu,...”:):):)

Savi Manojlovicu???!!!

ko da si napisao
Zahvaljujuci Taciju i Hardinaju,...isti nivo!

ziv biJo i veliki porasto.

ps
sve ti znaš ali trolas ovuda,..i ništa sto kažeš ti ne vjerujem.
prosto pokvarenost i druga namjera odise iza svega sto napises. i to je fakt
CAHJAP
14. mart 2024. u 05.13
Ako je to istina da je pa re cela gemeralštaba poklonjena amerikancima, to je izdaja. Ta zgrada je muzej zločinačke agresije nato-a i kao takva je trebala ostati, kao podsetnik nelegalnog nato bombardovanja Srbije. Nikada netreba odustati od osude te zličinačke alijanse i svih država koji su učestvovali u tome i kada se promeni struktura vlasti na zemlji a ti vreme dolazi, debelo naplatiti tim državama. Na toj parceli eventualno je trebali izgraditi muzej stradanja Srbije i Srpskog naroda i nažalost naša istorija je jako bogata prolivene Srpske nevine Srpske krvi.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. mart 2024. u 06.16
Zakup 99 godina, bez nadoknade? i nakon toga da dobiju vlasnistvo?

„pa da naprave SVINJAC u sred tog 'Generalstaba” bi me ladno bolila patka.„

?

zoxthegreat
14. mart 2024. u 06.35
ne poklanja amerikancima nego jevrejima(iz amerike)

Kushner Realty, KUSHNER je cisto jevrejsko prezime

u jasenovcu smo stradali mi srbi, jevreji i romi

srbi su hretenski narod

geriatrikus
(zvakac karamela)
14. mart 2024. u 06.49
Значи ли коме шта В.П.2130-12?
Starac_Foco
(--)
14. mart 2024. u 08.24
vantika
13. mart 2024. u 21.22

Naravno
Dok je Rio Tinto vrsio ispitivanje zemljista i minerala u zapadnoj Srbiji,..„drug Ćuta iz Ekološkog ustanka” je pokupovao veliki broj poljoprivrednih zemljista i domaćinstava u okolini na kojima su se vrsila ispitivanja Rio Tinta. Rio Tinto je u zadnjoj fazi ispitivanja poceo da KUPUJE određena zemljista da bi proširio ispitivanja, a nas 'vrli' drug Ćuta iz Ekološkog ustanka je tada za vise miliona evra pre-prodao RioTintu ta svoja zemljista koja je ranije kupio,

***

Nije bas tako. Nemam pojma ko je drug Cuta i šta je on radio, vjerovatno je bilo takvih koji su su tu zemlju kupovali i preprodavali (što se redovno dogodja i kad je npr nedje planiran auto put), ali sticajem okolnosti znam vise detalja o projektu i zašto, kako i gdje su imanja otkupljivana.

Imanja uglavnom nisu otkupljivana radi ispitivanja, jer ispitavanja (koja su pocela prije 20 godina) su bila samo busotine male povrsine za koje nije trebalo otkupljivati desetine hektara njiva, livada, kuce i stale.

Već je jedno 100-njak imanja trebalo biti, a dobrim dijelom i jeste, otkupljeno da se pravi fabrika za preradu rude i rudnik sa dva okna sa pratecom infrastukturom, za šta je trebao prostor od jedno 2x2km, i za šta je idejni projekat bio zavrsen. Rio je imao posebnu sluzbu u kojoj je uglavnom radila lokalna radna snaga koja je obilazila seljake i pogadjala se sa njima.

Prakticno cijelo jedno selo, Gornje Nedeljice, je trebalo skoro skroz da nestane, jedino su crkva i groblje bili izuzeti. I vecina je prodala imanja Riu prije nego je projekat stopiran. Neki jedva docekali da prodaju, neki i nisu ali su pristali za solidnu lovu, a neki nisu niti bi prodali za bilo kakve pare dok ih država silom ne iseli. Što se nije desilo jer je država poslije izdavanja svih dozvola na kraju ponistila projekat.

Pa sad u tom selu imaš mix kuca u kojima i dalje normalno žive oni koji nisu prodali, sa prodatim kucama od kojih neke izgledaju kao na donjem linku, i koje su devastirane između ostalog i zato što je Rio Tinto dozvolio onima koji su prodali da skidaju sa kuca šta god 'oce prije nego sto odu...

Šta će Rio da radi sa tim imanjima, ko zna. Vjerovatno u doglednoj buducnosti ništa, jer njima ne smeta da to tako napusteno stoji za vijeki vjekov. Pretpostavljam da Rio ne sprečava niti vjerovatno ima radnu snagu za to da krave onih koji su ostali u selu pasu po tim napustenim njivama... Čak i ako dodje do toga da država mora isplatiti Riu odstetu, i u toj transakcija prodata imanja postanu vlasnistvo države (koja tokodje neće znati šta će sa njima) to se vjerovatno neće desiti any time soon.

Sa i bez preprodavaca, taj otkup za Rio nije bio bas neki veliki procenat para potrosenih na projekat prije nego je ponisten. Jer, mjereno danasnjim parama, oni su vjerovatno potrosili ukupno jedno pola milijarde dolara na istrazivanja, troskove lokalnih ofisa kompanije u Srbiji, bukvalno stotine studija, razne dozvole i nekoliko verzija idejnog projekata tokom perioda od preko 10 godina. Od čega otkup imanja vjerovatno nije bio vise od 1% ukupnog troska na projekat, ako i toliko, sve sa troskovima sluzbe za otkup. Pa i sa provizijom tog Cute ili sličnih.

https://tinyurl.com/3x37w3h9
zoxthegreatPoruka negativno ocenjena. Pokaži

zoxthegreat
14. mart 2024. u 08.36
Starac_Foco ----
--------------------------------------------

nisu samo kuravele emigranti nego se narod kuravelise i u srbiji

kakva svinja takva mast kakav narod takva vlast

p.s. država može da proda zemlju srbima povratnicima iz inostranstva
naročito ovim serboamerdzosima :)))

najverovatnije će je otkupiti neki dzuvdzon za sitne pare

i tako ti je to, narod će ostane bez gaca pa će da vice
vucicu odlazi, vucicu pederu, ...

onda dolazi nas munjoslav iz amerika i podize masonsko komisticku revoluciju i ponovo deli zemlju seljacima a i ovim gradjanerima bez gaca
problem je sto treba kopati i orati
onda će narod izabrati nekog sojica, svrgnuti sa vlasto ove munjoslavove izabrati druga sojica i vikati sojicu care stampaj nam pare
Starac_Foco
(--)
14. mart 2024. u 09.21
zoxthegreat
14. mart 2024. u 08.36

najverovatnije će je otkupiti neki dzuvdzon za sitne pare

****

To je moguće zoxu, vjerujem u tvoju ekspertsko poznavanje likova i djela dzuvdzona... Ali jedino da preproda nekom novom Rio Tintu jednog dana. Jer, kao sto znaš, dzuvdzoni se ne bave obradom zemlje već mnogo unosnijim poslovima.
zoxthegreatPoruka negativno ocenjena. Pokaži

zoxthegreat
14. mart 2024. u 09.39
pa da rio tinto je dosao da seje kukuruz i sadi maline

a i dzuvzoni, prica se da su njihove ispostave za bogatstvo( na primer crna stena)
kupile zemlju u ukrajini valjda za povrtarstvo
toliko o mom i tvom ekspertovanju

narvno dzuvzoni neće kopati i orati, nego će to raditi goje
a u slučaju rudarenja neće silaziti u rudnike pa čak i kod povrsinskih kopova to će prepustiti drugima.

to šta će raditi i da li će raditi sa zemljom oni to znaju,
nije valjda druže foko da su ti se poverili sa svojim tajnama.

nego pustimo njih, zašto ti tvoji serb-kanadjeri uz pomoć mojih amerserbosa ne otvorite rudnik umesto rio tintoa

verujem da bi uz vasu sposobnost brzo presisali tintu
Starac_Foco
(--)
14. mart 2024. u 10.29
Ne razumijem pitanje zoxu. Pa i u Kanadi Rio ima rudnike i fabrike za preradu rude, ne za litijum još ali ima za zeljezo, dijamante, titanijum i aluminijum i planira da ih ima još. Kao sto imaju i nekoliko rudnika i fabrika i u USA.

Dakle, to su manje vise sve jedni te isti koji otvaraju rudnike bilo gdje u svijetu, i nikakve bitne razlike nema da li bi neki rudnik u Srbiji ili bilo gdje otvorio BHP, Rio Tinto, Glencore Plc, Vale SA, and China Shenhua Energy Co Ltd, ovih 5 su najveci na svijetu, i sve isti kitac.

I svi oni, prije nego sto su dosli u neku daleku zemlju da tamo otmu prirodna bogatstva kako se to popularno misli, prvo su ih oteli, i to davno, tamo odakle su dosli tj tamo gjde im je centrala (npr Rio ima oko 10 rudnika u AU).

Iluzija je misliti da npr Srbiju manje zagadjuju kinezi u Boru nego sto bi zagadjivao Rio u Loznici. To jes' vise politicki korektno tako misliti sa stanovista srpskog (i opravdanog) amoniziteta prema zapadu, ali u realnosti nema tu, nazalost, neke bitne razlike...

D-Man
(Analyst)
14. mart 2024. u 10.58
''taj „Generalstab” nikada nije bio 'Generalstab' Srpske vojske nego JUGOSLOVENSKE,..pa da naprave SVINJAC u sred tog 'Generalstaba„ bi me ladno bolila patka.''

Значи, НАТО 1999-е није бомбардовао Србију и српски народ већ Југославију, ЈНА, југославенски генералштаб и тамо неки југославенски народ. Наздравље!

Ех, замисли још да су бомбардовали и Кућу цвећа и хрватску амбасаду у Београду па да их волимо још више!”
zoxthegreat
14. mart 2024. u 11.28
foco, gde sam ja to rekao da kinezi ne zagadjuju i ne iskoriscavaju
srbiju?
drugo, pa da srbija ima pustinje i nenaseljene predele kao australija
i da tamo ima neka ruda to ne bio bio problem da se otvaraju rudnici

šta je problem?
1. naseljena mesta
2. vadjenje rude ali nema fabrike da zaposli neke od tih
znaci najgore izrabljivanje
3. zlato i bakar nisu toliko toksicni kao litijum

sve svemu da se na tom mestu intezivno organizuje poljoprivreda i prateca prehrambena industrija, profit za srbiju bio bio veci

isto vazi i za zlato u boru. kao mi ne umemo da vadimo zlato?!
ocigledno je nešto drugo upitanju

pjer je delimicno upravno taj jugoslovenski a i srpski generalstab je leglo masonerije , sluge novog svetskog poretka
jna ali i jedinice pod srpskom kontrolom su isle u dogoverni i izgublhni rat. primenjivala se taktika „kreni stani kreni povlaci se”
karadzic i mladic zajedno sa milosevicem nisu hteli da zauzmu bihacki dzep kad se to moglo. posledica toga pad krajine .

za vreme tkz epidemije nije jugoslovensko nego srpsko zdravstvo terorisalo srbiju i njene gradjane

inače srbiju kao i skoro sve zemlje na svetu zaprasuju iz aviona i šta radi taj srpski generalstab i kontrola srpskog neba?

inače nisu bombardovali kucu cveca zato što je drug tile bio cenjeni
gradjanin sveta( čitaj svetski mason) pa nisu hteli svoga da gadjaju
Starac_Foco
(--)
14. mart 2024. u 12.41
Nisam ja taj komentar ni uputio tebi zoxu, već ovima koji dizu veliku halabuku oko pomisli na bilo kakav novi rudnik u Srbiji, a nekako zaobilaze šta se dogadja u Boru. Niti mislim da bi trebalo otvarati rudnike po njivama i sljivicima, to definitivno ne rade u USA i Kanadi (osim nekih davno otvorenih rudnika), već uglavnom u teskim vuko...inama.

U stvari, samo vadjenje rude je najvecem broju slučajeva daleko manje toksicno o prerade rude u fabrikama. Npr povrsinski rudnici zlata se ne razlikuju od običnih kamenoloma. Te ako bi se samo vadila neka ruda i slala nekud dalje u postojece fabrike, to možda ne bi ni bila neka katastrofa, ali isto tako ni velika korist.

Ja nemam ta znanja iz hemije i metalurgije i ne znam koliko, kako i šta zagadjuje. Ali stvar ocigledno zavisi i od toga šta sve ima u rudi, a minerala iz kojih se izdvaja ovaj ili onaj metal ima raznih. Može biti da taj mineral iz Jadra je takav da bi njegova prerada u litijum u nekom obliku proizvodila najgore zagadjenje od svih takvih fabrika na svijetu. O tom specificnom procesu zaista ne znam ništa da bih imao neko mišljenje. Ali znam nešto o proizvodnji zlata. U fabrikama zlata se koriste cijanidi, da bi iz tone rude koju sameljes u sitno brasno izvadio (uz tesku muku) jedno 4-5 grama zlata, ako i toliko u prosjeku. Tako da, zavisno od rude i procesa, nije nemoguće da zlato zagadjuje isto ili čak vise od litijuma ako mjeris po vrijednosti cistog preradjenog metala iz tone rude.
vantika
14. mart 2024. u 15.14
Pitanje za zox i Focu.

Da vam se na vasoj zemlji koju 100% posjedujete(ili recimo da posjedujete) nadje nafta vi ne bi busili naftu?
Ako ste sad tipa stari pa necete u to da se upustate, bil se upustili kao mladi kad ste bili ili bi li vasa
Starac_Foco
(--)
14. mart 2024. u 16.01
Pa iskreno receno Vantiko ja ne bih imao ništa protiv ako bi nekako mogao eksploatisati naftu ili gas ispod moje livade i bilo dozvoljeno. A imam i zemlju koja ničemu ne sluzi.

Sad, ako bi to bilo neki mega izvor nafte, zbog čega treba da se iseli stanovnistvo u krugu od 2km, ja se svakako tu ne bih ništa pitao. Ko što se seljak bilo gdje ništa ne pita ako se radi o nekim mega projektima. I kao što se nisu pitali ni oni u Nedeljicama oce li ili neće dok kao cijela Srbija nije ustala na noge da ih kao spasi.

Ali recimo ovde u jugozapadnom Ontariju ima mini izvora nafte bukvalno po njivama kukuruza. Seljak sije zito, ali ima na 20m od njive jednu ili dvije male pumpe klackalice, koje pumpaju naftu u neku cisternu od jedno 50 tona, i onda povremeno dodje kamion da to odvuce u rafineriju. Ne vidim neki problem da ta vrsta mini „seika” u sopstvenoj reziji bilo ko bude. Ali vrlo malo ima mjesta u svijetu gdje je to moguće. Ocigledno, te busotine po njivama su plitke, tu nije niko busio kilometrima u zemlju već vjerovatno nije ni 100m.
geriatrikus
(zvakac karamela)
14. mart 2024. u 17.28
<<Ех, замисли још да су бомбардовали и Кућу цвећа и хрватску амбасаду у Београду па да их волимо још више!„<<
------------------------------------
Пас био ко би им замјерио!
Ако је већ морала амбасада, кинеску замијене хрватском, а зграде SSNOа(еее кад сам ја туда шетао) Кућом Цвијећа.”
Popaj
14. mart 2024. u 18.26
CAHJAP
14. mart 2024. u 05.13

Ako je to istina da je pa re cela gemeralštaba poklonjena amerikancima, to je izdaja. Ta zgrada je muzej zločinačke agresije nato-a i kao takva je trebala ostati, kao podsetnik nelegalnog nato bombardovanja Srbije. Nikada netreba odustati od osude te zličinačke alijanse i svih država koji su učestvovali u tome i kada se promeni struktura vlasti na zemlji a ti vreme dolazi, debelo naplatiti tim državama. Na toj parceli eventualno je trebali izgraditi muzej stradanja Srbije i Srpskog naroda i nažalost naša istorija je jako bogata prolivene Srpske nevine Srpske krvi.
***********************************************************************
CAHJAP,
Muzej žrtava NATO agresije!
Tehnicar
(Tehnicar)
14. mart 2024. u 18.48
Pozdrav svima, koji su se ukljucili u diskusije. Mada je tema poklanjanje komplex generalstaba, Rio Tinto je još vazniji topik.

Da ja, neznalica sada trabunjam, bolje da poslusamo, šta struka kaže:

https://www.youtube.com/watch?v=RTjdnJ4mnwY

Takodjer kako izgledaju Nedeljice sada. Koliko mogu da shavtim, 10% imanja je prodato Rio Tintu, ostali se hrabro drže i spremni su žrtvovati zivote da odbrane posjede stecene od pradjedova.

Kako izgleda ovo podrucje, poput svicarske:

https://www.youtube.com/watch?v=tgW0mvyKMmc
zoxthegreat
15. mart 2024. u 02.51
teško pitanje vantika, u idealnim uslovima zašto da ne, međutim
nema ništa idealno. pitanje gde je zemlja i kolika je zemlja, kolike su zalihe.
ako je negde u blizini naselja ili sela moras se dogovoriti
sa komsijama i stanovnicima a na kraju i sa državom.

u sfrj a verovatno i u bilo kojoj državi bilo to srbija ,amerika,...
država i masoni bi ti uzeli tu zemlju milom ili silom ako nisi njihov.

foco, nemam ti ni ja pojma o metalurgiji i rudarstvu. otprilike znam šta
drugi pišu. vecina kaže da je vadjenje litijuma stetnije nego vadjenje
bakra/zlata.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. mart 2024. u 07.22
Politika, trenutno najuticajnije zidne novine SNS-a za propagandu, i poluistine, danas „demantuje” navode:
Naslov:
Весић: Влада не поклања бивши Генералштаб

U tekstu vlada ovlastila Vesica, ni rijeci o uslovima iz pregovora.
https://tinyurl.com/d9yu8w7e
Da je tu zgradu srusio zemljetres, bila bi sramota što se nije obnovila. Ali nije ju srusio zemljotres.

Nijemci su 1941 spalili mnoga sela napredujuci ka Moskvi. Spomenik gdje su prva i zadnja kuca u jednom selu obnovljene, a ostalo ostavljeno spaljeno je jedan od impresivnijih.

Starac_Foco
(--)
15. mart 2024. u 07.39
Kao sto sam već pomenuo zoxu, u nekim slučajevima, a na takvim projektima sam lično radio, „vadjenje” zlata je stetno koliko i najjobičniji kamenolom - najveca steta tu je od prasine. Jer bukvalno vade kamen. Ali dok iz tone kamenja izdvojis 4gr zlata, e tu ima hemije i hemije. A onaj ostatak jalovine pomjesanog sa hemijom sto je kolicinski gledano u tonama prakticno 100% onoga sto si izvadio moras nedje da izbacis na livadu. E to je ono sto zagadjuje.

Sve su ove price jako dubiozne, i sve može da se tumaci ovako ili onako. Npr, ni za Jozina vakta, Loznica nije bila bas vazdusna banja, bila je sigurno jedan od najsmrdljivijih gradova u SFRJ, a fabrika Viskoza se protezala na duzini od jedno 2-3km sa gomilom zagadjivaca svih vrsta i podvrsta. Je li Viskoza sa ondasnjom tehologijom bila „zdravija” za Loznicu nego sto bi bila ta fabrika za preradu litijuma sad? Ko zna, a jedan od prvih idejnih projekata je bio da se fabrika litijuma pravi na lokaciji nekadasnje Viskoze, čiji napusteni objekti su i prije 25 godina izgledali apokalipticno.

Ili, Joza mafioza je između ostalog imao u svakoj republici po jednu zeljezaru. Kud ćeš goreg zagadjica od zeljezare? Sa stanovista danasnje logike, nikad nijedna nije trebala biti napravljena. Pogotovo ona u Smederevu, gdje su njive plodnije, klima bolja (toplije) a kraj bogatiji nego oko Loznice. Šta će zeljezaru tu, a ruda u Ukrajini? Ali, ona prica da je to Joza napravio kad je pogresno razumio odgovor na pitanje šta ima u Smederevu (umjesto grozdja, gvozdja) je cisti mit. Jer tu je prvobitna zeljezara postojala decenijama prije Joze, još za KJ, a da im nije trebala ne bi je ni pravili.
Starac_Foco
(--)
15. mart 2024. u 07.59
Ej, ti, minusaru, taj minus je zbog čega? Zbog navodjenja golih cinjenica i postavljanja logicnih pitanja? Ako, ako, tako i treba :).
Tehnicar
(Tehnicar)
15. mart 2024. u 12.47
Iskacu informacije o skandalu poklanjanja zgrada i posjeda Generalstaba nekim fiktivnim usa firmama:

https://www.youtube.com/watch?v=bEH4Sr-dpAs&t=239s

Saznajem da je ovaj osteceni kompleks bio proglasen za spomenik kulture od izuzetnog značaja 2005. Ovo nije samo spomenik kulture, već i spomenik poginulima i ranjenima na ovoj lokaciji.

Dacic 2013, po dolasku kvazi patriotske sns na vlast, nudi Trampu ovu lokaciju za hotel, od koje se ništa nije realizovalo.
Poslije vlada nalaze Vesicu 2022 da izradi memorandum o razumjevanju, kako da se prenese vlasnistvo i šta da se tamo gradi. Memorandum je nedostupan javnosti i osnovano se sumnja da su u pitanju muljaze i lex specijalis-i, kako bi se izbjegli zakoni i prao nezakonit novac, poput
B na V.
vantika
16. mart 2024. u 01.11
Vadjenje nafte ništa nije manje zagadljivo od vadjenja litijuma. Čak ono vadjenje nafte iz skriljaca kako vele je najgori vid, jer zagadjuje vodu(da bi ispumpali naftu, upumpava se voda koja pritiskom svojim potiskuje tu naftu iz skriljca, a posle tu vodu Bog ne ocisti).

Pd 100% kladim se da bi svako da im se nafta nadje na zemlji odobrio,..ali je pitanje cijene.
Sto je nafta za benzinska auta to je litijum za elektricna.

Takođe Cuta & Co a pogotovo taj Sava Manojlovića iz inicijative Kreni-promeni sa svojim NVO su direktno placani od austrijskih kompanija da stopiraju gradnje malih hidrocentrala,..u Srbiji, Makedoniji, BiH i C. Gori.
Istih tih Austrijskih kompanija koje u samoj Austriji drže 6000 mini hidrocentrala i bave se brokeringom el. energije sa velikim udjelom u svim zemljama bivše SFRJ.
Njima je najmanje u korist date državice postanu manje energetski ovisne
Poed toga Sava Manojlović je dobio tačno 1 milin dolara od fondacije Soros i fondacije Rokfeler, sto je i prikazano na poreznom listicu organizacije Manojlovića iz Kreni-promeni

https://www.intermagazin.rs/ko-je-zapravo-savo-manojlovic/
----------------------------
Na sajtu NVO „Kreni-Promeni” je navedeno ko vodi ovu političku organizaciju, koju finansiraju mnogi sa zapada, npr. Fondacija Rokfeler.
Prvonavedeni lider je Marina Pavlić- „Izvršna Direktorka”.
Marina Pavlić je filozof. Nikada se nije bavila ekologijom. Ima 38 godina. Istovremeno Marina Pavlić je drugi čovjek, jedne druge NVO „Srbija u Pokretu”.
Na sajtu „Srbija u Pokretu” stoji da je Marina Pavlić „Organizatorka zajednica”. Obe NVO primaju stotine hiljada evra grantova sa zapada. Pominjem i ovu NVO, zbog toga što i ona organizuje nasilne blokade. Na sajtu „Srbija u Pokretu” stoji da je NVO osnovana 2009. godine. Finansira je pre svega „USAID”, „Soroš fond”, „Istinomer” i još 9 organizacija.
Predsednik „Srbije u pokretu” je izvesni Dušan Stojičić koji ima 38 godina, ekonomista. Nikada se nije bavio ekologijom. Prijatelj je Save Manojlovića.
,
,
,
,
,
Starac_Foco
(--)
16. mart 2024. u 10.48
vantika
16. mart 2024. u 01.11

Vadjenje nafte ništa nije manje zagadljivo od vadjenja litijuma. Čak ono vadjenje nafte iz skriljaca kako vele je najgori vid, jer zagadjuje vodu(da bi ispumpali naftu, upumpava se voda koja pritiskom svojim potiskuje tu naftu iz skriljca, a posle tu vodu Bog ne ocisti).

****

U stvari upumpava se vruca voda, tj para, da rastopi stvrdnutu naftu (kao bitumen) da bi se onda tako polutecna mogla pumpati. A i tu paru ocigledno ne proizvodi sunceva energija na sjeveru Alberte već opet nafta... Premda ima i povrsinskih kopova gdje se onda ta nafta iz skriljaca slično kao bilo koja ruda izdvdaja u fabrikama.

Premda, ništa to nije mnogo cistije ni na nekim konvencionalnim izvorima nafte. Radio sam na jednom naftnom polju oko godinu dana. Odozdo se pumpao buckuris nafte, vode i gasa. Tu na licu mjesta je bila neka gruba separacija, pa su vodu i gas pumpali nazad odakle su dosli da bi dolje podigli nivo tecne nafte (laksa od vode) i podigli pritisak. Premda dio vode se samo slijevao u neku rupu, a visak gasa jednostvano spaljivao na licu mjesta. Ali ovo se dogadjalo u pustinji a ne u njivi sa kukuruzom. Premda nešto slično se radi na izvorima nafte u HR, koji ocigledno nisu u pustinji.

To je tačno da je prica o litijumu izvikana i sasvim je moguće da bi ukupna steta bila daleko manja nego npr od termoelektrana Obrenovac i Kostolac, kombinovanih sa zeljezarom Smederevo i ogromnih petro-hemijskim kompleksom u Pancevu, a Beograd je tačno u epicentru između svih njih... Uz to, ima još desetine velikih kotlovnica na ugalj ili mazut, i desetine hiljada malis kucnih kotlovnica koje sagorjevaju najgori ugalj... Kud ćeš gore od ovoga...???

Ali kao sto je već neko pominjao, u Srbiji nema adekvatnog mjesta ni za kakvu tesku industriju, jer gdje god se okrenes su njive i sela. Nema pustinja, a ni tundri dje niko ne živi. Sa tog stanovista trebalo bi porusiti i sve sto već postoji a zagadjuje i na tom mjestu zasaditi npr sljive ranke...
Tehnicar
(Tehnicar)
16. mart 2024. u 12.36
Savo Manojlovic ispade neprijatelj br1 u državi, jer eto on i Cuta stopirali po dobru cuvenog Rio Tinta (crvena rijeka) i tjeranje seoskih rijeka u cjevi vucicevih kumova, koje imaju djelice procenta udjela u proizvodnji struje. Bogami, sve neprijatelj do neprijatelja, ako nisi dio vladajuce hidre.

Da je ovoj vlasti stalo do ekonomske nezavisnosti, ne bi sabotirala EPS raznim Grcicima i uvozila ugalj, kojeg još ima dosta po Srbiji, niti bi pokljanjala Gazivode (nešto manji od Djerdapa) prijatelju Kurtiju (čija žena je clan norveskog menadjmenta nad Eps-om).

U linku, koji si postirao, piše i da su Savo i Cuta veliki protivnici Dzilas-a dezurnog lopova i da ih se on jako plasi. To bi trebalo da je za vas naprednjake, jedan veliki plus, a more biti da su oni i vucicevi igrači. Ko bi ga danas znao?

Elem, Vantika, ajde odgovori, kako je moguće da jedna strana firma, može da kupuje po Srbiji poljoprivredno zemljiste sa nekretninama u neogranicenim kolicinama? Već sad je vlasnik stotine hektara. Nije li to cin nevjerovatne okupacije države? Jel, Srbija nečije (vucicevo) privatno vlasnistvo, pa da možeš da prodajes sve šta hoćeš?

Da ne govorimo o mogućim katastrofalnim ekoloskim posljedicama. Studija bioloskog fakulteta, koji je radio za Rio Tinto, kaže da će mreza živita (biodiverzitet) biti izbrisana, da će biti potrebne dnevne kolicine od 1100 tona koncenrovane sumporne kiseline, nekoliko desetina tona exploziva, predvidjeno slijeganje 850 hektara zemljista.

Sve ovo pod uslovom da raselis 200 hiljada poljoprivrednika i proizvodjaca hrane, koji god. doprinose budjetu Srbije sa nekoliko stotina miliona dollara, i da trujes i raskopavas zemlju ispod koje se nalaze najvece kolicine zdrave pijace vode, resursa, koji je već sada skuplji od benzina.

Koliko se može procitati, litijum za baterije već postaje proslost, jer kinezi proizvode serijski natrijum ion baterije sa mnogo boljim karakteristikama i uticajem na okolinu.

Ajde malo i ti Foco elekticaru, poslusaj pretjerivanja profesora Ristica, strucnjaka iz te oblasti,

https://www.youtube.com/watch?v=RTjdnJ4mnwY
Starac_Foco
(--)
16. mart 2024. u 17.54
Ne znam šta oćeš da kažeš sa tom ironijom tehnicaru.

Jedni kažu da je ta proizvodnja litijuma trebala biti razvojna šansa vijeka a drugi da je to put u tesku ekološku propast, kao taj profesor. moguće da su obje teorije na neki način tacne.

Ili da obrnem, da nijedno od toga nije bas tačno.
Zašto možda nije velika razvojna sansa: moguće je bas to, da će baterije od nekog drugog materijala, ka te na običnu so da potisnu litijumske iz auto industrije i generalno transporta. Premda, ta tehnologija, baterija na so, je postojala odavno, ništa tu kinezi nisu izmisli. Samo je problem mali kapacitet po jedinici tezine za šta nema rjesenja. I bas zbog toga (prednost zbog male tezine) litijum ima i dalje solidnu buducnost, jer za baterije za telefone, kompjutere, pokretne alate (kao busilice) i male masine za domaćinstva (kao sto su kosacice i trimeri za dvorista itd), razne male letjelice, itd, nema za sad na vidiku zamjene za litijum. A koristi se i za lake legure (metali u avio industriji), industriji maziva, famraciji, proizvodnji stakla i keramike itd.

Zašto nije morala biti ekoloska katastrofa? Pa država je imala dovoljno mehanizama da uspostavi debelo strozije kriterije. Fabrika nije morala da se pravi tu gdje je bila planirana u plavnom podrucju Jadra, a deponija pogotovo, pa ako Rio neće, ne mora. To bi i dalje rezultiralo ekoloskom stetom ali bez katastrofe. Ali umjesto toga oni su samo ponistili sve dozvole. I kao sto rekoh, nema bas ubjedljivih dokaza da su postojeci veliki zagadjivaci u Srbiji ista „bolji”. Kao Bor. Ili šta je dobro u tome sto je Beograd je u epicentru između 4 ponajveca zagadjivaca u Srbiji? Ali slabo se iko bunio zbog toga. Nešto nisam čuo vapaje tipa daj da uklonimo gvozdje da ima dje rasti grozdje (Smederevo) već vise vapaje da se spasi zeljara da ima dje da radi 3-4 hiljade radnika.
Tehnicar
(Tehnicar)
16. mart 2024. u 19.55
Foco, stari moj, Bor i Smederevo su takodjer veliki problem, pogotovo sto Kinezi u Boru ravnaju sve brda i doline, ne obaziruci se na sela i ljude koji žive u okolini. Otrovna jalovina je narasla kao planina i preti da se obrusi na Bor, jezera sa otpadnom vodom su prepuna i cure, rijeke zagadjene, mini potresi od kojih pucaju kuce su svakonevnica, hiljade diel masina i teska mehanizacija emituje enormno zgadjenje vazduha . . . Tamo su dovedeni i kineski zatvorenici kao radno roblje, i obezbjedjenje.
Oboljenje od malignih oboljenja je u velikom porastu, ali kažu plate su dobre. Sve za 3% rudne rente, tj od prikazanog profita, zlato i bakar ide u bogatu kinu. Srbija kupuje od brace Kineza zlato po trzisnoj cjeni. Smederevo radi punom parom, bez filtera i blo kakve regulative.
Sve će doći nan naplatu, ubrzo.
Nije se niko bunio, ali sada se ljudi bune. Zaustavili su rusenje nekog brda. Ekoloska svijest se podize, jer se posljedice svakodnevnica. Njive u okolini ne radjaju, aerozaagadjenje je enormno, a Beograd jedan od najzagadjenijih gradova u EU.

E, da , da pustimo i Rio Tinto valjda (pominju se i mnoogi drugi), pošto, eto i ovi pomenuti zagadjuju, da spasemo zelenu EU od povecanog emitovanja CO2, a mi da postanemo lijep i miran mjesecev pejzaz.

Sve dok tako ide, prodaja resursa u bezcjenje, uzimanje skupih kredita, koje investitori sa profitom iznose van države, a mi raimo za kikiriki, nasa vlast će biti dobra i podržavana od kolonizatora.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.